zoalshetis | zondag 25 januari 2004 @ 12:26 |
ik maak al een jaar of 5 mijn eigen verse pasta. ik het begin lijkt het omslachtig. nu heb ik sneller spaghetti op tafel dan met een pak uit de supermarkt omdat je het maar 2 min hoeft te koken. het is ook echt veel lekkerder. je hebt nodig een pastamachientje (beste van het merk atlas) en dit is niet zo duur. daarnaast kan je het best gebruik maken van harde gries, in het italiaans grano duro. die kan je het best kopen bij een delicatesse winkeltje. daarmee krijg je in combinatie met een ei per 100 gram een mooi stevig, beetje gelig deeg. ik maak meestal een kilo aan en bewaar het per 200 gram in diepvries. dan kan je het laten ontdooien wanneer je het nodig hebt. aanrader voor iedereen die pasta optimaal wil eten. lasagne, ravioli, spaghetti in alle kleuren en smaken. | |
BladePHQ | zondag 25 januari 2004 @ 12:31 |
Hmmm, je hebt me op een idee gebracht ![]() | |
GiSH | zondag 25 januari 2004 @ 12:32 |
ik wil dit ook doen? hoe maak je dat?? | |
Conflict | zondag 25 januari 2004 @ 12:33 |
Ja wat leuk is dat! Dat deden wij vroeger in het restaurant waar ik werkte ook ![]() | |
zoalshetis | zondag 25 januari 2004 @ 12:33 |
quote:deeg moet je kneden met 1 ei per 100 gram grano duro (soor bloem dus) het moet een stevig taai deeg worden en dat kost wel wat krachtsinspanning. maar kneden is leuk. beetje zout en voor de liefhebber eetlepel olijfolie. | |
Conflict | zondag 25 januari 2004 @ 12:34 |
quote:Zeef de bloem op het werkblad en maak er een 'vulkaan' van met een krater in het midden. Breek het ei en voeg het snufje zout en de olie toe. Meng het ei met de handen door de bloem tot het een grove massa is. Was de handen en maak het werkblad schoon voor dat het kneden begint. Bestrooi het werkblad licht met bloem en kneed met de onderkant van de hand, ongeveer tien minuten, tot het deeg droog lijkt. Wikkel het deeg in een vochtige doek en laat het minstens een half uur rusten. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven blad, eerst in de ene richting en later in de andere, tot het vliesdun is. Betrooi licht met bloem in laat het weer rusten zodat de pasta wat kan drogen. Het is dan klaar om in de vereiste vorm te worden gesneden. Laat het dan nog 10 minuten liggen voordat het wordt gekookt. | |
zoalshetis | zondag 25 januari 2004 @ 12:36 |
quote:dit is dus zonder machientje | |
GiSH | zondag 25 januari 2004 @ 12:37 |
ga morgen gelijk eens proberen.. zal wel een zooitje worden...maar het lijkt me wel leuk | |
zoalshetis | zondag 25 januari 2004 @ 12:39 |
quote:het helpt wel als je een boek hebt waar het in staat, maar na drie keer proberen heb jij je eerste perfecte verse pasta met slieren waarvan je zelf de lengte en dikte van kan bepalen en die je zelf kleur/smaak kan geven (verse spinazie pureren is groen, tomaat rood en met saffraan geel of zwart met inktvisinkt) | |
Conflict | zondag 25 januari 2004 @ 12:39 |
quote:makkelijk om het eerst eens te proberen, voordat je zo'n ding koopt. Een machine lijkt me wel erg makkelijk. | |
zoalshetis | zondag 25 januari 2004 @ 12:41 |
quote:met de hand kan wel inderdaad, maar ik zou meteen een machientje adviseren om teleurstellingen tegen te gaan. heel plat rollen is nog niet voor iedereen weggelegd en dan krijg je dikte verschillen waardoor de smaak soms al dente en soms week of te hard is. | |
Conflict | zondag 25 januari 2004 @ 12:41 |
quote:Daar zit natuurlijk wat in ![]() | |
zoalshetis | zondag 25 januari 2004 @ 12:42 |
quote:lekker he? vers jammie..... bovendien is pasta van grano duro erg goed voor je lichaam. | |
GiSH | zondag 25 januari 2004 @ 12:42 |
zijn die machientjes duur en zit er veel verschil in?? kan je met 1 machientje meerdere soorten maken?? | |
Conflict | zondag 25 januari 2004 @ 12:44 |
quote:ja, van pasta word je dik ![]() | |
zoalshetis | zondag 25 januari 2004 @ 12:45 |
quote:ik heb een machientje dat volgens mij zon 40 euro kost. het is een walsje waarmee je de dikte van je plakjes kan kiezen en er zit een opzet stukje bij voor spaghetti of tagliatella. met de plakjes kun je zelf ravioli maken door een soort metalen ijsklontjes bakje te kopen. het si misschien even een aanschaf, maar je doet er eeuwig mee als je het goed schoonmaakt zonder water. | |
zoalshetis | zondag 25 januari 2004 @ 12:46 |
quote:nee lol. niet als je een béétje lichaamsbeweging hebt. | |
GiSH | zondag 25 januari 2004 @ 12:47 |
quote:ga morgen eens kijken in de italaanse winkel | |
zoalshetis | zondag 25 januari 2004 @ 12:49 |
quote:het zou leuk zijn als meer mensen het zouden doen om ideeen uit te wisselen. | |
gimme.shelter | zondag 25 januari 2004 @ 17:36 |
Heerlijk...verse pasta. Eet nooit meer die troep uit een pak. Ik heb een pastamachientje van Imperia. Gehaald bij Duikelman (kookwinkel hier in Asd.) Grano duro haal ik bij de italiaanse delicatessenwinkel. Kan het iedereen aanraden, het si helemaal niet moeilijk en je hebt super veel eeer van je werk!! | |
zoalshetis | zondag 25 januari 2004 @ 17:40 |
quote: ![]() | |
gimme.shelter | zondag 25 januari 2004 @ 17:50 |
quote:Ben de laatste tijd zelf erg in mijn nopjes met een salie-truffelsausje! Maar idd. mijn gasten zijn altijd EWRRUG blij als ik ze verse pasta voorzet!! | |
BE | zondag 25 januari 2004 @ 19:31 |
Ik heb een superlekker recept voor een saus met ham, mascarpone en parmezan. Heerlijk en vooral bij verse pasta. Helaas ben ik alleen en is het te veel werk om voor eventjes te doen en invriezen is bij mij nog niet goed gelukt. Hoe doe jij dat? Het is wel 100x lekkerder dan kant-en-klaar dus als invriezen me zou lukken... | |
zoalshetis | maandag 26 januari 2004 @ 07:02 |
quote:wellicht moet je zorgen dat je deeg wat 'vaster' is. dan komt alles mooi los tijdens het koken. overigens kan je beter een klomp deeg in de diepvries bewaren dan kant en klare sliertjes. bij het ontdooien kan de boel nl nogal eens klef worden en dan moet je je tagliatella toch weer opnieuw kneden. | |
Dauthi | maandag 26 januari 2004 @ 07:47 |
quote:Vind je het niet een klein beetje veel om 10 eieren per kilo meel te gebruiken. ik zou eerder zeggen 3 a 4 eierdooiers op 1 kilomeel en zelfs dat is nog veel. | |
zoalshetis | maandag 26 januari 2004 @ 07:52 |
quote:ik varieer een beetje. maar inderdaad meestal wel 1 ei per 100 gram bloem. dat is vrij gebruikelijk. ik doe het bij gebrek aan ei ook wel eens helemaal zonder. is ook lekker. | |
Dauthi | maandag 26 januari 2004 @ 08:06 |
quote:wat je ook doet het is altijd lekkerder dan van de supermarkt ![]() Tenzij je iets fout doet ![]() | |
BE | maandag 26 januari 2004 @ 10:01 |
quote:Ik heb het de laatste keer als 'lasagne-bladeren' ingevoren, zo van, dan kan ik het handig meteen weer door de machine gooien, maar toen werd het veel te klef en mijn machine gelijk heel smerig. Maar jij kneed het gewoon nog een keer als het uit de vriezer komt en dan weer door de machine. Is dan die klefheid weg? Hoe lang bewaar jij het in de vriezer? | |
zoalshetis | maandag 26 januari 2004 @ 18:03 |
quote:ikzelf op -18 niet langer dan 1,5 maand. vooral door het ei wat erin zit. en niet ontdooien met magnetron maar in open zakje in lauw water. of liever gewoon gesloten op keukenplank. | |
2cv | dinsdag 23 maart 2004 @ 13:14 |
Hoeveel bloem/eieren heb je ongeveer nodig per persoon? En aangezien ik eerst eens een keer wil proberen pasta te maken wil ik daar nog niet gelijk een dure machine van 40 pleuro voor kopen. Ik moet het echter wel uitrollen/plat maken. Hoe kan ik dat het beste doen? Een colafles gevuld met water (tegen het indeuken) gebruiken? Ik heb helaas geen deegroller ... | |
Oceanonix | dinsdag 23 maart 2004 @ 14:49 |
Deegrollers zijn niet duur en erg handig. Je kunt ook een stuk bezemsteel gebruiken. | |
zoalshetis | dinsdag 23 maart 2004 @ 15:01 |
ik ga uit van 150 gram per persoon aan pasta. je kan op vele manieren je pasta aanmaken, maar je hebt er wel de volgende bloemsoort voor nodig: grano duro van de cecco . je kan het doen met: 1. alleen eieren. één ei (op kamer temperatuur) per 100 gram bloem. 2. eieren en water samen. ga uit van 60 cl vocht per ei, maar doe dit op het gevoel. 3. alleen water. 4. gebruik een gedeelte andere (witte) bloem (moet je ff naar vragen bij de speciaalzaak) het deeg moet echt heel taai zijn. kneed het, met een beetje zout en eventueel eetlepel olijfolie als je figuurtjes wil maken, tien minuten tot een mooie gladde bol, je staat versteld als je bezig bent dat vrouwtjes van 80 in italie nog steeds perfect deeg kunnen maken (erg zwaar nl). het mag absoluut geen plakkerig deeg zijn. laat het dan afgedekt of in een boterhamzakje nog een uur op kamertemp. liggen. ik maak meestal per keer 500 gram grano duro en 5 eieren (ong. 300 gram ei), dus zo'n 800 gram deeg, . daarvan vries ik in wat ik niet nodig heb. zonder machientje is het wel te doen, maar niet zonder goede roller. je kan beter nog een bezemsteel pakken. maak 1 mm dik en snij er stroken voor tagliatella van. je kan natuurlijk ook ravioli maken. zorg er daarbij voor dat er geen vulling op het te samendrukken deeg komt, en er mag absoluut geen lucht in zitten. met het basisdeeg kan je heel veel maken, canneloni met lamsgehakt, wilde spinazie, zachte feta en pijnboomp. bijvoorbeeld. het machientje zorgt echter voor een constante dikte en smaak. dus niet al dente en overkookt of te rauw. ik ben zelf een beest in het maken van lasagne trouwens. en dat is natuurlijk het simpelst om mee te beginnen omdat de vorm easy is. als je het een beetje onder de knie hebt wil je vast wel zon machientje en behoort de oudbakken pasta (zelfs de 'verse' bij appie ofzo) tot het verleden. overigens is die grano duro (harde gries) erg gezond. succes en neem er de tijd voor. | |
2cv | dinsdag 23 maart 2004 @ 22:59 |
Dus ik kan niet zomaar standaard bloem gebruiken? Dit MOET dus die grano duro van de cecco zijn? | |
zoalshetis | woensdag 24 maart 2004 @ 08:38 |
quote:grano duro is makkelijker, lekkerder en gezonder. ik denk overigens dat er meerdere merken zijn voor grano duro, maar ik ben ze nog niet tegengekomen. gewone bloem wordt snel een papperige pasta. | |
2cv | woensdag 24 maart 2004 @ 13:13 |
Dan ga ik op zoek naar die Grano Duro. Is dat in iedere super verkrijgbaar of alleen bij de Ecco (nog nooit van die winkel gehoord trouwens) ? | |
zoalshetis | woensdag 24 maart 2004 @ 17:36 |
quote:nee dus. grano duro van de cecco (merk, geen winkel) is alleen verkrijgbaar bij italiaanse/spaanse/potugese speciaalwinkeltjes. probeer het anders als je in een kleine stad woont bij een goede keukenwinkel voor adressen. | |
2cv | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:04 |
Zelfgemaakte pasta voor 4 personen. Ingrediënten: 500 gram Grano Duro van de (C)ecco 5 eieren Eventueel wat zout Eventueel wat olijfolie Bloem Bereiding: -Zeef de bloem op het werkblad en maak er een 'vulkaan' van met een krater in het midden -Breek de eieren en doe ze in de 'krater' van de 'vulkaan' en voeg het snufje zout en de olie toe. -Meng het ei met de handen door de bloem tot het een grove massa is. -Was je handen en maak het werkblad schoon -Bestrooi het werkblad licht met bloem en kneed het deeg met de onderkant van de hand, ongeveer tien minuten, tot het deeg droog lijkt. -Wikkel het deeg in een vochtige doek en laat het minstens een half uur rusten -Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, eerst in de ene richting en later in de andere, tot het vliesdun (+/- 1mm) is. -Betrooi licht met bloem in laat het weer rusten zodat de pasta wat kan drogen. -Snij het deeg in de vereiste vorm -Laat het dan nog 10 minuten liggen -Kook het deeg 2 minuten koken in reeds kokend water * 2cv wil weten of dit een beetje klopt en of er ook op-/aanmerkingen/aanvullingen/correcties zijn ... [ Bericht 0% gewijzigd door 2cv op 26-03-2004 19:06:51 (Aanvullinkje ...) ] | |
zoalshetis | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:13 |
zo is het helemaal goed. vergeet geen zout aan het water toe te voegen en een flinke pan te nemen. | |
2cv | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:19 |
Dus snufje zout in het kokende water (pan van 3 liter en daar 2 liter water in), zoiets ? | |
zoalshetis | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:25 |
doe er maar flink wat in. als het water kookt, vlak voor je de pasta in de pan doet. 2 eetlepels. | |
2cv | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:26 |
Okee, 2 eetlepels zout. De grootte van de pan en de hoeveelheid water is verder okee ? | |
zoalshetis | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:27 |
doe maar een pan van 5 liter water ofzo. dus 8 liter pan. | |
zoalshetis | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:28 |
je hebt ook mooie pasta pannen waar je een binnepan kan uittillen. doe maar lekker groot meteen. | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:30 |
quote:Yep Heb er zo een, voor 20 mark eens gekocht bij Real. Edelstaal, sandwichbodem, een grote en een kleine binnenpan, en 8 liter inhoud. Ideaal | |
2cv | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:32 |
Okee, pan van 5 liter (grootste die we hebben) met daarin 4 liter water en 2 eetlepels zout. Is dat okee ? | |
zoalshetis | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:48 |
quote:prima voor maximaal 600 gram pasta, maar dat is wel kiele kiele. overigens doe je bij ravioli net zoveel in de pan tot het wateroppevlak vol is. doe je ze na zo'n 4-5 minuten in een warme schaal en ga je verder met de rest. warme-borden-tip: beetje bevochtigen en in de microwave. waarschuwing: eenmaal lekkere zelfgemaakte pasta en je wil niks anders meer. | |
zoalshetis | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:50 |
quote:ik ken het merk niet, maar 8 liter is ideaal. je kan overigens de meest simpele grote pannen gebruiken voor een goed resultaat. het gaat immers om gekookt water. | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 20:16 |
quote:zout weglaten je kan er zout altijd nog opdoen., | |
zoalshetis | vrijdag 26 maart 2004 @ 20:29 |
quote:dat is niet waar piet sorry. door het zout in het water kookt het water ook beter en sneller door tijdens de afkoeling als het in aanraking komt met de pasta op huiskamertemperatuur. bovendien zorgt het ietwat zoute water voor een betere hechting van de saus later, mn al dente. vraag me niet waarom maar het is waarneembaar. de reden van het vele water is dus juist dat het kook proces nauwelijks verstoort wordt door de afkoeling. dat is het geheim van de beste pasta. | |
2cv | vrijdag 26 maart 2004 @ 21:40 |
Net ff gekeken en onze grootste pan is 5,7 liter (fabrieksopgave). Ik flikker er gewoon 4,5 liter water in en misschien zout. Ik hou niet van al te zout. | |
Christine | zaterdag 27 maart 2004 @ 19:20 |
Vanavond geprobeerd, en het was heerlijk ![]() Ik heb tagliatelle gemaakt, bij gebrek aan pastamachine. Maar ik moet zeggen dat het best aardig gelukt is. De volgende keer moet ik de reepjes iets dunner rollen en iets dunner snijden, maar het was errug lekker!!! Om het helemaal af te maken, hebben we het niet met z'n tomatenprutje-uit-zakje gegeten, maar heb ik helemaal zelf een heerlijke champignonsaus in elkaar gevogeld. Buikje zit weer vol ![]() | |
zoalshetis | zaterdag 27 maart 2004 @ 19:34 |
quote:lekker he. ik heb net spaghetti (dikte 3 op het machientje, dus dik) met stukjes roodbaars, wat kruiden, citroen, olijfolie en royaal parmezan gegeten. was ook goed te doen. overigens geldt hoe fijner de pasta hoe fijner/vloeibaarder de saus. | |
2cv | dinsdag 30 maart 2004 @ 16:13 |
Weet iemand ook een naam van een winkel of winkelketen in het noorden des lands die Grano Duro van Cecco verkoopt ? | |
Christine | dinsdag 30 maart 2004 @ 16:17 |
Ik heb gewoon griesmeel van de turk op de hoek gebruikt ![]() | |
Snorretje_de_Vries | dinsdag 30 maart 2004 @ 16:46 |
quote:Die gebruik ik ook, niks geen dure italiaanse merken, dit is net zo goed. Mijn verse pasta ervaringen: Ik heb een Atlas pastamachine met verschillende opzetstukken, waaronder 1 speciaal voor ravioli. Die laatste heb ik maar 1 keer gebruikt, want het is een stuk bewerkelijker dan het lijkt om de vulling netjes tussen die 2 lagen pasta te krijgen zodat je kussentjes krijgt die niet opengaan in het water. Bij mij ging na 2 uur geklooi alsnog bijna de helft stuk. De ravioli die nog heel was, was overigens heeeerlijk ![]() Verder heb ik tot nu toe een paar keer tagliatelle gemaakt, en lasagnevellen (die zijn uiteraard het makkelijkst). Al met al heb ik het apparaat nog lang niet vaak genoeg gebruikt om er handigheid in te krijgen. Laat ik deze gelegenheid eens aangrijpen om de stof van het ding af te blazen en er weer wat mee te doen. ![]() | |
2cv | dinsdag 30 maart 2004 @ 17:40 |
* 2cv woont in een Turk-loos dorp ... | |
zoalshetis | woensdag 31 maart 2004 @ 08:16 |
quote:leuk! ik heb trouwens voor de ravioli een soort metalen ijsklontjes bak (verschillende maten). eerst een laagje deeg, dan de holletjes vullen, dan de tweede lap deeg er zo op doen dat alle lucht eruit is, dat is het belangrijkst. overigens bedankt voor de tip van de turkse winkel. ik had er weinig vertrouwen in, maar na het lezen van de posts ga ik het maar eens proberen. [ Bericht 4% gewijzigd door zoalshetis op 31-03-2004 19:22:12 ] | |
Snorretje_de_Vries | donderdag 1 april 2004 @ 11:14 |
quote:Nou eh, turkse winkel... bij mij is dat de "Toko", maar ik heb hetzelfde merk ook zien liggen bij Turkse winkels. Je hebt er ook couscous van. Gries is te krijgen in grof, middel en fijn, ik gebruik de fijne altijd. Is die ravioli mal waar je het over hebt los te koop? En lukt het daar altijd mee of gaan ze soms nog stuk? | |
Pietverdriet | donderdag 1 april 2004 @ 11:24 |
quote:Als jij dat zegt... Maar ik heb liever geen zout in het water, omdat ik er niet van houd dat overal zout in zit. Wen jezelf er aan minder zout te gebruiken, dan proef je allerlei dingen veel beter dan als je altijd overal maar zout in gooit. Het gebruik van minder zout spoort je ook aan je eten beter en smakelijker te maken, omdat het niet allemaal onder een zoutfilm ligt. Ik zeg niet dat je zoutloos zou moeten eten, das nergens voor nodig. | |
zoalshetis | vrijdag 2 april 2004 @ 18:57 |
quote:in het deeg zit maar weinig zout en ja het is bij de hardegriesmassametei best goed om het in 1-2 eetlepels zout op 5-6 liter water te koken. is dat veel voor iemand die roomboter propageerd? (waar ik het overigens hartgrondig mee eens ben) | |
zoalshetis | vrijdag 2 april 2004 @ 19:27 |
quote:ik reageerde op die turkse winkels die ik voorbij zag komen, ik wist nog niet dat jij het van de toko haalde... ook ff proberen dan maar. anyways, koop een raviolatore bij een kookwinkel (die soort ijsklontenbak). begin met die van 12 ravioli's in een raviolatore. maak het deeg met ei en droog. zorg dat je vulling ook droog is. vulling mag in ijskast koud worden/uitdrogen. machienstand 6 is mooi voor ravioli. mag later ook 7-8 zijn, maar dat is moeilijker. bebloem je vorm goed. leg het vel pasta erin, druk het deeg zachtjes met de vulling in de holletjes. vul het tot de bovenkant en zorg dat er geen vulling op de pasta naast de holletjes komt. liever iets hoger dan breder inleggen dus. dan neem je weer een vel pasta stand 6 en die leg je er langzaam vanaf de voorkant van de bak erop. alle lucht moet eruit zijn. dat is heel belangrijk. bij de raviolatore zit een op maat gemaakt deegrollertje. de 12 vakjes zijn verdeeld door een opstaand ribbel randje. dus als je goed rolt heb je meteen alle raviolis gekarteld en aan elkaar gelast. dan schud je de bak uit en bekijk je even of de ravioli's goed gesloten zijn. bij twijfel even samendrukken. zo ga je door. je kan ze leggen op een schone theedoek met beetje bloem. afhankelijk van inhoud (garnalen in stukjes/zachte feta/bladpeterselie/gegrilde paprika julliene en dragon). zout en peper naar smaak (zolang ze maar de smaak versterken en niet verzieken, net als vetten trouwens) paar keer oefenen, 5-7 min koken en smullen maar. met olijfolie die je gebruikt voor de koude maaltijden (beetje goede specialist graag) en lekker versgeraspte parmezan. in warme halfdiepe borden. [ Bericht 0% gewijzigd door zoalshetis op 02-04-2004 19:54:36 ] | |
zoalshetis | woensdag 7 april 2004 @ 19:25 |
quote:en? | |
2cv | donderdag 8 april 2004 @ 13:53 |
quote:Eigenlijk bedoelde ik dus te vragen of dat ongeveer goed was (in combinatie met het recept voor pasta wat ik eerder in dit topic neergepoot heb, ter voorkoming van overstromende pannen of pasta die gebakken wordt ipv gekookt) ![]() | |
bob_the_builder | donderdag 8 april 2004 @ 23:05 |
Ik ben binnekort jarig en nu lijkt het me wel leuk om een pastmachinetje te vragen om gewoon eens mee te expirimenteren, het hoeft niet de the best of the best te zijn. Maar wat kost zo iets ongeveer en kan ik dat bij de blokker (laten) halen... of iemand die een (italiaanse) winkel weet in nijmegen? | |
zoalshetis | vrijdag 9 april 2004 @ 01:36 |
quote:Het Kookeiland Zwanenstraat 12 6811 DD Arnhem Tel. 026-4439597 (vast ook een kookwinkel in nijmegen maar die ken ik niet) of marktplaats. | |
miss_sly | vrijdag 9 april 2004 @ 21:01 |
quote:Er schijnt een deli te zitten op de Dalfseweg in Nijmegen... Ik ben onlangs verhuisd naar Wijchen, dus ben er zelf nog niet geweest en weet dus ook niet of hij zoiets heeft. Ik heb mijn machientje onlangs bij Hoyng gekocht, weet neit of die in Nijmegen zit. Ik heb dus ook voor het eerst pasta gemaakt. ![]() Op zich viel het me wel mee, alleen was ik misschien met wat veel begonnen (ik dacht meteen wat in de vriezer te gooien ) Ik heb tagliatelle gemaakt en het was goed te doen, de smaak was ook echt goed. Ben blij dat ik het gedaan heb en loop als het even kan de zakken met pasta in de supermarkt gewoon voorbij ![]() Ik vroeg me alleen af hoe jullie dat doen met de slierten die je hebt gemaakt, voor ze de pan in gaan. Hoe leggen of hangen jullie die, zodat ze niet gaan plakken en in elkaar verstrikt raken? By the way: ik had de Cecco gries gekocht bij de kaaswinkel voor 2,95 /kilo, en ik zag vandaag bij de Makro precies dezelfde pakken voor 1,90! Meteen nog maar een pak meegenomen ![]() | |
zoalshetis | vrijdag 9 april 2004 @ 21:13 |
quote:meestal maak ik het deeg vrij droog zodat het niet aan elkaar kleeft. ik leg de pasta meestal gewoon op een keukendoek, beetje losjes gedrapeerd. ik kook de pasta meestal 5-10 minuten na het draaien. als je het wil drogen kun je de slierten over een bezemsteel hangen. | |
shmoopy | vrijdag 9 april 2004 @ 21:27 |
Of over de keukenstoel. ![]() Ik heb ooit een keer pasta gemaakt, maar van het recept klopte geen hol als ik het hier zo lees, en het was dan ook niet lekker. Ben nu wel erg gemotiveerd het nog een keer te gaan proberen. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 9 april 2004 @ 21:46 |
Heb vanavond ook pasta gemaakt. eieren en bloem, zoveel dat er een stevig deeg ontstaat, zoals Porcelein zeg maar :-) Daarvan vellen gedraait en een lasagna gebakken. was heerlijk De vulling was saus uit gehakt, tomaat, feta, knoflook, uien, Ajvar, wat water, italiaanse kruiden, vellen heel dun rollen en saus in dunne laagjes, de lasagna had 8 laagjes en was 2 1/2 a 3 cm dik. Overdekken met Parmazan, en in de oven bakken. | |
shmoopy | vrijdag 9 april 2004 @ 21:48 |
Die klinkt lekker genoeg om eens uit te proberen, Piet, maar wat is Ajvar? | |
Pietverdriet | vrijdag 9 april 2004 @ 21:55 |
Ajvar is een paprika pasta meestal met wat andere kruiden en groente, soort sambal zeg maar, maar dan van Paprika ipv Chili´s Gaat van mild tot pikant, is niet echt scherp, maar dat is de bedoeling ook niet. Smaakt naar lekkere rijpe zoete paprikas, zoals je die in de balkan kan eten maar nooit hier, helaas, hier heb je alleen maar van die grote bittere dingen, die waterig zijn. Je kan het bij de meeste turkse winkels krijgen, meestal in Mild en Scharf, maar Scherp is een groot woord als je aziatische producten gewend bent. Ajvar is samen met Vega een belangrijkste smaakmaker in de zuidoost europa Ah wat is Vega Vega is een soort kruidenzout, wat men gebruikt ipv zout. Kan ff geen plaatje vinden, zit in blauwe folie zakken met een Kok er op [ Bericht 16% gewijzigd door Pietverdriet op 09-04-2004 22:03:10 ] | |
Pietverdriet | vrijdag 9 april 2004 @ 22:07 |
* Pietverdriet vraagt zich af of hij zich de naam Vega van dat gele kruidenzout goed in herinnering heeft | |
Christine | vrijdag 9 april 2004 @ 22:34 |
Wij hebben vanavond weer zelfgemaakte pasta gegeten. Dit keer wilde ik eens iets anders proberen dan tagliatelle, dus bij gebrek aan pastamachine hebben mijn vriend en ik het deeg door de knoflookpers gedraaid ![]() ![]() | |
2cv | zondag 11 april 2004 @ 00:42 |
Ik heb Grano Duro van De Cecco ![]() | |
Pietverdriet | zondag 11 april 2004 @ 11:40 |
quote:Italiaanse patentbloem? Nope, gewoon italiaanse honig spagetti, [ Bericht 7% gewijzigd door Pietverdriet op 11-04-2004 11:45:40 ] | |
2cv | zondag 11 april 2004 @ 18:46 |
quote:Wabbedoelje ? Istie niet goed ? ![]() | |
Pietverdriet | zondag 11 april 2004 @ 22:03 |
quote:Is niet vers | |
BE | zondag 11 april 2004 @ 22:25 |
Heb vanavond weer verse tagliatelle op. Heerlijk. Het blijft zo veel lekkerder dan kant en klaar spul. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 11 april 2004 @ 22:27 |
Deze Dececcco, 2cv? | |
2cv | maandag 12 april 2004 @ 19:04 |
Ja, dat merk, maar dan meel. | |
Pietverdriet | maandag 12 april 2004 @ 19:09 |
ah ik dacht pasta | |
zoalshetis | maandag 12 april 2004 @ 19:21 |
quote:leuk! en nu lekker aan de slag. veel plezier in het maken en eten. | |
zoalshetis | maandag 12 april 2004 @ 19:33 |
quote:een tip als je met die zachte turkse feta werkt...lamsgehakt. ik doe er overigens altijd zelgemaakte bechamel bij (gelukkig hoef ik je niet uit te leggen hoe je dat moet maken. alhoewel ik er in plaats van thijm wat oregano doorheen doe). je kan natuurlijk alle vullingen gebruiken, lekker bij vis (fruta(e?) di mare) is intvisinkt door het deeg verwerken of saffraan (resp. zwart en oranje). voor de gevorderde pasta maker is het ook leuk om een duo-tone ravioli te maken, dus onderkant en bovenkant verschillend. groen (uitgeperst spinazie vocht), wit/geel (ei), zwart, rood (tomatenpuree), oranje etc. deeg laat zich trouwens heel erg fijn knippen. met een silhouette schaartje kan je zo de mooiste figuren uit de bladen deeg knippen die je kookt en waarop je iets lekkers legt. als anti pasta bv. ik vind een machientje wel gewenst vanwegen de stand 9 die dan heel gelijkmatig perfect dun is. rollen kan, maar als het heel dun wordt rol je het heel snel kapot en het is soms een gehannes om het mooi van het blad te krijgen. | |
-MYRA- | maandag 12 april 2004 @ 23:34 |
klinkt goed maar lijkt me wel wat omslachtig ... | |
zoalshetis | dinsdag 13 april 2004 @ 10:04 |
quote:ik ga vooral voor het eerste gedeelte van je zin. ik trek soms inderdaad best veel tijd uit voor het kopen en bereiden van lekker eten. ík vind het leuk om te doen en soms is omslachtig de moeite waard. | |
miss_sly | zaterdag 27 november 2004 @ 10:38 |
schopje ![]() Als ik wat meer pasta in een keer maak, en ik hang dat even te drogen tot het echt droger en niet meer plakkend aanvoelt, kan ik dan nestjes maken voor in de diepvries? of wordt dat de smaak minder of de pasta taaier ofzo? en dan bedoel ik neit door de diepvries, maar door het drogen? | |
zoalshetis | zaterdag 27 november 2004 @ 11:40 |
je kan je nestjes in de dievries bewaren, maar je loopt dan wel het risico dat de pasta klef wordt na het ontdooien. beter is dus om een bonk deeg in te vriezen. als deze na het ontdooien ietwat klef aanvoelt kun je het gerust nog een keertje kneden (eventueel beetje meel erbij) alvorens het te behandelen (rollen, walsen etc.) overigens, hoe verser de pasta (dus ongedroogd) hoe lekkerder het smaakt. overigens wilde ik de personen bedanken die de toko en turkse winkel als tip gaf voor de harde gries. een fractie van de prijs en net zo goed/lekker als cecco! | |
miss_sly | zaterdag 27 november 2004 @ 15:06 |
en als je dan een bonk deeg in de vriezer stopt, dan haal je dat er 's ochtends uit en legt het in de kast om te ontdooien en dan kun je het 's avonds gebruiken? tot nu toe heb ik altijd ongedroogde, verse pasta gebruikt (sinds ik ben begonnen met zelf maken dan) dus dat dat heerlijk smaakt is me bekend. Het is alleen zo jammer dat we nu alleen nog maar pasta eten in het weekend als ik tijd genoeg heb om het te maken. Morgen eten we tagliatella met mozzarella/peterselie-gehaktballetjes in tomatensaus. ![]() | |
zoalshetis | zondag 28 november 2004 @ 03:34 |
quote:ik vries mijn deeg meestal als schijf in (dus niet als bal). dat ontdooit in een uur of 2/3 op de keukenplank. eet smakelijk vandaag! | |
_joepie_ | zondag 28 november 2004 @ 12:30 |
Ik heb ook wel eens nestjes ongekookte pasta ingevroren, dan bevroren in kokend water gooien gaf ook goed resultaat, de slierten tagliatelli kwamen goed los en smaak was uitstekend na ruim 4 weken in de vriezer (****). | |
zoalshetis | zondag 28 november 2004 @ 12:35 |
quote:dat is idd een goede optie. feit blijft wel dat de 'fluwele' smaak van nog niet bevroren of gedroogde pasta optimaal is. | |
miss_sly | zondag 28 november 2004 @ 12:42 |
joepie, als je die nestjes maakt, doe je dat met ietwat drogere pasta? hoe doe je het dat het niet plakt? | |
_joepie_ | zondag 28 november 2004 @ 12:43 |
quote:Ik denk dat 'vers' altijd de beste optie blijft... maar als alternatief zou het ingevroren materiaal uitstekend kunnen voor een door-de-weekse-dag | |
zoalshetis | zondag 28 november 2004 @ 12:43 |
quote:ja dat bedoel ik. | |
_joepie_ | zondag 28 november 2004 @ 12:44 |
quote:Na het tagliatelli draaien heel licht bepoederen met wat bloem, nauwelijks extra, maar net genoeg om de 'plak' tegen te gaan, Daarnaast gebruik vaak een diepvriesdoos waar ik de slierten luchtigjes in laat zakken, dan valt het plakken ook erg mee en blijft alles optimaal. | |
miss_sly | zondag 28 november 2004 @ 12:45 |
dat is uiteraard ook de bedoeling ![]() als ik dan in het weekend iets meer maak, kan ik het doordeweeks gebruiken en hebben we in ieder geval in het weekend echt verse pasta! | |
miss_sly | zondag 28 november 2004 @ 12:49 |
quote:aah, ok. ik ga dat proberen! | |
pirke64 | maandag 29 november 2004 @ 09:06 |
Heeft er iemand ervaringen met de pastabereider die als accessoire verkrijgbaar is voor de Kenwood keukenmachines? Wij eten regelmatig pasta maar tot nu toe altijd droge pasta uit de winkel. Mijn vriendin heeft erg graag pasta maar denkt dat het erg veel werk is zelf pasta te maken maar ik wil ze overtuigen dat het wel meevalt en veel lekkerder is. Gisteren een Kenwood keukenmachine gekocht en daarop past een speciaal hulpstuk voor bereiden van 6 soorten pasta. Lijkt me leuk! | |
zoalshetis | maandag 29 november 2004 @ 16:03 |
quote:hoe het in zijn werk gaat met die machine zal wel in de gebruiksaanwijzing te lezen zijn als je overgaat tot aanschaf. de bereiding van het deeg zal niet verschillen. het is misschien in het begin iets meer werk dan pasta kopen in de winkel, maar als je het eenmaal door hebt wil je niet anders meer. | |
Axioma | maandag 29 november 2004 @ 16:08 |
quote:Zelf heb ik Selderiezout thuis staan. Das een mix van zout en selderiepoeder (gok ik). het is minder zout dan gewoon zout, en het geeft een lekkere smaak aan gerechten. Een aanrader voor als je weer eens wat anders wilt gebruiken ![]() | |
pirke64 | dinsdag 7 december 2004 @ 11:54 |
YES... m'n pastamaker voor de Kenwood is binnen! Ik heb hem in Duitsland besteld en naar een Duitse collega laten sturen. Mooi weer 20 Euro verdiend ![]() Vanavond meteen proberen, weet nog niet wat het wordt er zijn 6 soorten mee te maken. (spaghetti, lasagne, tagliatelle, rigatoni, large and small macaroni). Misschien is het handig om met spaghetti te beginnen, lijkt me een van de eenvoudigere soorten. Heb pas al uit voorzorg een pak geschikt meel uit de Makro meegenomen. Nu nog een lekkere saus verzinnen. Ik zal mijn bevindingen posten. Tips zijn welkom! ![]() | |
pirke64 | woensdag 8 december 2004 @ 08:38 |
Voor de geinteresseerden (wat er waarschijnlijk, gezien de replies, niet veel zullen zijn) de pasta was perfect gelukt! Pastameel, zout, olijfolie en eieren in de mengkom, 2 minuutjes mengen, direct in de pastamachine en perfecte spaghetti tot wel een meter lang ![]() | |
zoalshetis | woensdag 8 december 2004 @ 11:17 |
quote:edit dubbel | |
zoalshetis | woensdag 8 december 2004 @ 11:17 |
quote: ![]() | |
Liejannuh | woensdag 8 december 2004 @ 23:41 |
Waar moet ik op letten als ik een pastamachine koop eigenlijk? Vind het wel een leuk verjaardagskadootje voor mezelf! ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 9 december 2004 @ 00:00 |
quote:Dat je hem ook gaat gebruiken? | |
zoalshetis | donderdag 9 december 2004 @ 00:05 |
quote:lol vanavond nog een heerlijke kiplasagne met pesto, spekjes en groentes gemaakt. het is zo makkelijk als je eenmaal je deeg gekneden hebt. dus waar je op moet letten als startende verse pastamaker is een flinke hoeveelheid pasta aan te maken en in te vriezen. | |
Liejannuh | donderdag 9 december 2004 @ 00:08 |
quote:Ja, dat ook! ![]() Maar ik zat eigenlijk meer op tips te wachten van goede merken, waar je op moet letten (qua functionaliteiten enzo. Of denk ik weer te ingewikkeld en moet ik gewoon naar een kookwinkel toe of mijn italiaanse collega meesleuren? ![]() | |
granuaile | donderdag 9 december 2004 @ 00:33 |
quote:ik zag dat ze hem ook al verkopen bij IKEA. is er kwaliteitsverschil tussen die dingen? (die uit italie zijn natuurlijk het beste.....) | |
zoalshetis | donderdag 9 december 2004 @ 00:36 |
quote:nee, zorg dat je pastamachine op stand '0' staat duw er langzaam wat plat gemaakt deeg door. als dit soepel aanvoelt, ga dan naar stand '1'. en zo voort. pasta op '5' is het best in het begin. paar keer oefenen, het is nl net als klei. | |
zoalshetis | donderdag 9 december 2004 @ 00:37 |
quote:ja er is heel veel kwaliteitsverschil. net zoals alles wat je bij ikea koopt of lundia zeg maar. | |
pirke64 | donderdag 9 december 2004 @ 09:00 |
Ik heb een pastamachine die op de keukenmachine past. Dus een ander type als de meeste hier gebruiken. Hier doe je bolletje deeg in en het deeg komt er vervolgens aan de andere kant uitgeperst door de mal die je kiest. Meestal zie je de klassieke pastamachines die volgens mij ook erg goed werken, misschien wel beter. Maar ik ben erg tevreden over mijn exemplaar. Trouwens, volgens de beschrijving van het apparaat hoef je het deeg maar 2 minuten te kneden! Is dat wel normaal? Ik heb het mee met eieren, zout en een beetje olijfolie gemengd met de K-klopper en inderdaad na een minuutje leek het al op broodkruimels (wat volgens de handleiding ook moest). Daarna even snel een minuutje tot een bol gevormd en doorgekneed en voila.... pastadeeg. De bolletjes deeg in de machine en klaar is de pasta. Zou ik een nog beter resultaat krijgen als ik het deeg langer laat kneden? Nu had ik een elastisch deeg en de pasta was erg sterk, kon de lange spaghetti strengen uit elkaar halen zonder ze stuk te maken. Gebruik trouwens het Cecco meel. Geen idee of langer kneden de smaak ten goede komt. Piet heeft inderdaad gelijk... zorg dat je iets koopt wat je wel gebruikt. Er staat al zoveel ongebruikt in de keukenkast bij de meesten. Maar eenmaal verse pasta geproefd dan weet ik zeker dat zo'n apparaat vaker gebruikt gaat worden. Probeer wel iets te kopen wat gemakkelijk schoon te maken is. | |
pirke64 | donderdag 9 december 2004 @ 09:05 |
Iemand trouwens een idee hoe lang verse lasagna in de oven moet? Het viel me op dat mijn spaghetti toch echt langer als 2 minuten moest koken om goed eetbaar te worden. Het schijnt te komen door de hoge dichtheid die door het persen uit de machine ontstaat. Geen idee of dat juist is. Lasagna gaat in de oven dus het is lastig om te controleren wanneer het gaar is. Of maakt wat langer in de oven niet uit omdat alles toch drijft in de saus.... kan ik dezelfde tijd aanhouden als voor gedroogde lasagna? De andere ingredienten moeten tenslotte ook goed gaar zijn. Ik hoor het graag, lijkt me lekker voor vanavond! | |
klitterbell | donderdag 9 december 2004 @ 11:35 |
quote:ik wil ook eens aan de slag maar vanwege mijn dieet mag ik geen gerst-producten, weet iemand of de Cecco of griesmeel dit bevat. | |
Pietverdriet | donderdag 9 december 2004 @ 11:53 |
AFAIK is dat allemaal tarwe. Gerst vrij dieet? Geen Bier? Nooit van gehoord, meeste mensen eten sowieso eigenlijk geen gerst. | |
klitterbell | donderdag 9 december 2004 @ 12:02 |
quote:erg jammer, geen bier. Maar dat overleef ik wel. Gerst zit in veel meer producten dan alleen bier, in veel "supermarkt"broden bijvoorbeeld. Dus ik kan met een gerust hart aan de griesmeel en/of Cecco? | |
Pietverdriet | donderdag 9 december 2004 @ 13:09 |
Je kan dan trouwens wel tarwebier drinken, (Witbier) http://www.koopmans.com/s(...)open=2x&FoldNumber=2 | |
Faithy | donderdag 9 december 2004 @ 13:19 |
Pastadeeg met spinazie(smaak) voor 600g pasta: 350 gram bloem 1 theelepel zout 3 eieren 1 eetlepel water 225g verse spinazie. Was en snijd de spinazie.. Doe de vochtige blaadjes in een pan, dek de pan af en verhit de spinazie, af en toe omschuddend, 5 minuten lang op een hoog vuur. Stort de spinazie in een zeef en druk al het sap eruit en bewaar dat. Meng de bloem en het zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en voeg daarin de eieren, het spinazienitraat en het water toe. Ingredienten langzaam met een lepel door het bloem mengen.. De lepel schoonvegen en verder kneden met de handen op het moment dat het deegmengsel samenpakt en klonterig wordt. Het deeg tot een bal drukken en deze door de kom rollen om alle kruimels mee te nemen. Het deeg vervolgens op een met bloem bestrooid oppervlak soepel kneden. Om plakken te voorkomen, bloem naar wens toevoegen. Het vervolgens, voor het uitrollen, in een plastic zak 15 tot 30 minuten laten rusten. NIET in de koelkast! want koud deeg werkt een stuk moeilijker dan warm deeg ![]() eet smakelijk! ![]() | |
Brad_Prit | donderdag 9 december 2004 @ 13:21 |
Wat ook erg lekker is: rode pepers fijnhakken en door de pasta kneden. Wel kleine stukjes ander gaat het zaakje niet fijn door de pastamachine. Dit is ook lekker met kruiden. | |
zoalshetis | donderdag 9 december 2004 @ 16:12 |
quote:hiervoor kun je het beste de zaadjes eruit halen en de pepertjes met een vijzel tot een pasta maken. want idd zijn kleine stukjes erg lastig. | |
Pietverdriet | donderdag 9 december 2004 @ 16:18 |
quote:Jij werkt bij Iglo? | |
zoalshetis | donderdag 9 december 2004 @ 16:19 |
quote: ![]() | |
Zabb | zondag 12 december 2004 @ 17:21 |
Ik vind een pastamachientje ook interessant!! Ik ben gek op pasta's en die eten we dan ook regelmatig. Ik denk dat ik dit ook eens ga proberen! ![]() | |
aceHigh | woensdag 21 februari 2007 @ 09:10 |
Iemand toevallig ervaring met die pastamachine die ze nu bij de aldi voor een tientje hebben? | |
Blues | woensdag 21 februari 2007 @ 10:09 |
quote:Wat een leuk ding, ik ga morgen even kijken of ze hem nog hebben ![]() | |
Shadowke | woensdag 21 februari 2007 @ 15:36 |
Hey! Jullie moeten eens wat foto's posten van de pasta die jullie gemaakt hebben! Lijkt me leuk ![]() | |
Elegantly Wasted | woensdag 21 februari 2007 @ 20:30 |
quote:Bluezzje, dat is een prima ding. Kan je goed mee uit de voeten hoor! | |
Blues | woensdag 21 februari 2007 @ 20:49 |
quote:Als het gelukt is kom je lekker proeven ![]() | |
borisz | donderdag 22 februari 2007 @ 08:34 |
verse pasta ![]() ![]() | |
DIGGER | donderdag 22 februari 2007 @ 12:13 |
quote:Maar geen foto's van het gerecht als het klaar is AUB, Pasta = direct eten, zelfs als niet iederen nog zijn/haar portie heeft. ![]() | |
Flashwin | donderdag 27 december 2007 @ 03:28 |
tvp | |
BBQ-kip | donderdag 27 december 2007 @ 08:26 |
quote: ![]() | |
DancingPhoebe | donderdag 27 december 2007 @ 10:17 |
Iemand had het over invriezen van deeg. Na welke fase doe je dit? Na het kneden of na het rijzen? | |
David | donderdag 27 december 2007 @ 20:37 |
quote:pastadeeg moet niet rijzen, er zit geen gist in. je kunt het dus invriezen na het kneden. | |
DancingPhoebe | vrijdag 28 december 2007 @ 09:27 |
Sorry, iemand had het idd niet over rijzen, maar over een half uur rusten. In de vries voor of na het rusten? | |
kabouter.muts | vrijdag 28 december 2007 @ 11:30 |
http://receptenwijzer.eigenstart.nl/ hier heeeeeel veel pasta. En nog een duidelijk voorbeeld van hoe verse pasta te maken http://basisrecepten.skynetblogs.be/archive-month/2004-02 [ Bericht 44% gewijzigd door kabouter.muts op 28-12-2007 11:36:04 ] | |
David | vrijdag 28 december 2007 @ 12:40 |
quote:maakt volgens mij niet echt veel uit, ik kieper hem vaak vlak na het kneden in de diepvriezer en heb er nog nooit problemen mee gehad. Het deeg heeft sowieso wel een halfuur in de diepvriezer alvorens het bevroren is. | |
Thracier | zondag 30 december 2007 @ 02:39 |
quote:Waarom zou je er niet eerst gewoon de pastasoort van maken die je wil, om die vervolgens in te vriezen? Je maakt pasta, gewoon op de normale manier, en vriest dan in een bakje of een zak ofzo een hoeveelheid in. Als je het nodig hebt, gooi je gewoon de bevroren pasta in de pan. Ik snap nioet waarom iemand een klomp deeg zou gaan invriezen. | |
Euc- | zondag 30 december 2007 @ 11:18 |
Pasta maken ![]() ![]() ![]() | |
kabouter.muts | zondag 30 december 2007 @ 14:36 |
wow euc- ben jij dat? | |
Euc- | zondag 30 december 2007 @ 14:47 |
quote:Snel fototje geschoten, sta er zelf niet op, dat waren 2 collega's | |
Duderinnetje | zondag 30 december 2007 @ 14:59 |
Oeh, volgend weekend eens doen ![]() Ja, niet acht meter hoor ![]() | |
KrnKje | zondag 30 december 2007 @ 18:49 |
![]() ![]() | |
Duderinnetje | zondag 30 december 2007 @ 19:06 |
quote:En, zat het meel tot aan het plafond, of viel het mee? | |
piepster | zondag 30 december 2007 @ 19:06 |
quote:Omdat, zoals hierboven ook al beschreven staat, de pasta dan vaak 1 grote klont wordt, of aan elkaar plakt. Bovendien kan je, als je de pasta als 1 klomp deeg invriest, op de dag zelf bepalen wat je er mee gaat doen. Met spagetti kan je slecht lasagne maken. | |
sambuca_18 | zondag 30 december 2007 @ 19:24 |
Ben zelf een enorme liefhebber van verse pasta, niet spaghetti die heb ik liever gedroogd maar de wat dikkere pasta zoals tagliatelle enz. vind ik goed te doen. Ik heb elke keer als ik pasta maak respect voor die ouwe vrouwtjes in Italia die zulk zwaar werk moeten doen ![]() | |
KrnKje | zondag 30 december 2007 @ 19:33 |
quote:Was zo enthousiast dat ik het meteen op m'n blog heb gezet, maar het viel reuze mee... Kreeg van ![]() ![]() | |
Duderinnetje | zondag 30 december 2007 @ 19:48 |
quote:Had je er verder nog een sausje bij? Ziet er leuk uit op je blog! | |
KrnKje | zondag 30 december 2007 @ 19:51 |
quote:Gewoon rode saus met beetje room; had ik nog in de vriezer staan en friet maken had ik geen zin in; dit is nog gezonder ook ![]() | |
piepster | zondag 30 december 2007 @ 19:58 |
Ik heb voor kerst een raviolivorm gekregen: ![]() (inclusief het schattige deegrollertje.) Maar wat zal ik er in stoppen? Ik ben wel een beetje klaar met de eeuwige spinazie-kaasvullingen. Wie heeft er een ander idee? Verse pasta maken is geen probleem. Ik doe het vaker en heb een goede pastamachine. En hoeveel ravioli's rekenen jullie per persoon? | |
sambuca_18 | zondag 30 december 2007 @ 20:22 |
quote:Je kan er alles indoen eigenlijk gewoon de restjes van andere maaltijden ofzo?Tonijn kan goed, maar ook pesto, maar restjes met wat knoflook en wat kruiden is ook lekker.Ravioli lijkt ook op rabioli wat restje betekent, dat kan geen toeval zijn ![]() | |
kabouter.muts | maandag 31 december 2007 @ 12:25 |
laatst had ik 3 soorten gemaakt. 1 geitenkaas met walnoot en een beetje peper en honing 2 ham met kruidenkaas 3 parmezaan met gedroogde tomaat en basillicum vooral die met geitenkaas was erg bijzonder. | |
David | donderdag 3 januari 2008 @ 11:58 |
Ravioli gevuld met brie en basilicum is ook erg lekker. | |
reclamedoos | donderdag 3 januari 2008 @ 20:52 |
quote:Welke recept wil je (allemaal gejat van internet en samengevoegd in mn eigen receptencollectie)? Ripieno di carne (vulling van vlees) Ripieno di salmone (Vulling van zalm) Gevulde pasta met paddestoelen Ravioli met groene olijven Ravioli met eekhoorntjesbrood Ravioli met gehaktvulling Ravioli alle noci Ravioli Patate de Mugello Ravioli van ricotta rucola en mascarpone voor 4 personen Ravioli met gedroogde tomaten en parmahamvulling Ravioli met ei-pestovulling Ravioli met artisjokvulling Kruidenravioli met walnotensaus Zelfgemaakte Tortellini met Tonijn Geroosterde pompoen ravioli met salie Is zo'n vorm makkelijker dan het opzetstuk voor de pastamachine? Die heb ik nu twee keer geprobeerd te gebruiken, maar dat wordt een grote smeerboel. Tot nu toe maak ik lapjes deeg die ik met de hand vul. Maar dat is erg arbeidintensief, en gebeurd dus maaar enkele keren per jaar. | |
Oceanonix | vrijdag 4 januari 2008 @ 09:29 |
Ik heb inmiddels de opzetstukken voor de kitchenaid machine. Tagliatelle en spaghetti gaat me goed af. Alleen die ravioli lukt me echt niet. Het komt niet netjes uit de machine (zit vol gaten) en dan heb ik het nog niet eens gekookt. Wat kan ik verbeteren om het wel te laten lukken? Of kan ik beter dat goedkopere blik gebruiken met dat schattige rolletje? ![]() | |
David | vrijdag 4 januari 2008 @ 13:20 |
ik heb nog nooit gehoord van een goed ravioli-opzetstuk... met de hand gaat perfect maar is inderdaad spijtig genoeg nogal arbeidsintensief... | |
ColdFeet | vrijdag 4 januari 2008 @ 14:26 |
Piepster, ik had ook zo'n raviolivorm, maar vond het echt diep droef waardeloos: het deeg blijft plakken bij de karteltjes, waardoor je ze niet beheurlijk eruit krijgt ![]() Zo'n raviolistempel werkt dan wel weer echt top. Als vulling? Geroosterde pompoen met feta en peterselie en garam masala ![]() | |
MacManus | vrijdag 4 januari 2008 @ 16:31 |
Ik zag laatst dit stukje over zelfgemaakte bolognese saus. Dat ga ik als ik tijd heb dit weekend maar eens proberen. De volgende stap gaat ook zelf de pasta maken worden, denk ik. | |
piepster | vrijdag 4 januari 2008 @ 20:52 |
@MacManus: Als je echte Italiaanse Bolognese wilt maken, kan je beter dit recept volgen: http://basisrecepten.skynetblogs.be/archive-month/2003-12 , of deze: http://www.makaja.nl/blog/2007/08/rag-alla-bolognese.html. Voor ragu bolognese bestaan veel verschillende recepten (elke moeder 1), maar iedereen is het er wel over eens dat het iets met gehakt, spek, bleekselderij en wortel is. In dit topic staat de vertaling van de Accademia Italiana della Cucina http://forum.fok.nl/topic/1033950#50164981 . Het duurt even voor het af is, maar het is echt superlekker! @kabouter.muts : Pureer jij eerst voordat je ermee vult? If not, hoe krijg je de lucht er tussenuit? Die laatste 2 zien er lekker uit. @David: En doe je er dan nog een saus bij? @reclamedoos : Hiervan wil ik wel recepten! Ripieno di carne (vulling van vlees) Gevulde pasta met paddestoelen Ravioli met eekhoorntjesbrood Ravioli met gehaktvulling Ravioli Patate de Mugello Ravioli met gedroogde tomaten en parmahamvulling Geroosterde pompoen ravioli met salie @ ColdFeet: Was het deeg wel droog genoeg dan? Ik laat je weten of het mij wel lukt met z'n ding. Heb je recepten van die 2 vullingen? Ziet er lekker uit! Allemaal dank voor jullie reacties. Ik ga (hoop ik) zondag pasta maken, en anders volgende week. Ik houd jullie op de hoogte! | |
David | vrijdag 4 januari 2008 @ 23:37 |
quote:ik heb het een keer gemaakt met een tomatenroomsaus (knoflook/ui aanfruiten, evt. met wat rode wijn blussen, tomaten toevoegen en laten inkoken, culinaire room toevoegen), en een keer simpel: met boter en flink wat peper. Allebei erg lekker! In het tweede geval is de smaak van de vulling wat presenter, maar met de tomatenroomsaus was het geheel erg smeuïg. Ik had het toen ook gegratineerd met kaas in de oven. | |
piepster | zondag 6 januari 2008 @ 21:45 |
Zo, ik heb vanmiddag/vanavond gevulde pasta gemaakt. Hieronder een fotoverslagje: Pasta met eieren en 2 soorten meel maken. ![]() 1 pastabol met een beetje tomatenpuree, en 12 gewone pastabol. ![]() Pasta door de pastamachine doen. (Jammergenoeg heb ik de 8 meter van Euc's collega's niet gehaald, maar mijn keuken is daar ook niet groot genoeg voor. !-)) ![]() Gehaktvulling met rundgehakt, platte peterselie, bieslook, tomatenpuree, knoflook, paturain, peper en zout. ![]() Paddestoelenvulling met kastanjechampignons, oesterzwammen, parmezaanse kaas, platte peterselie, knoflook, ui, peper en zout. ![]() Raviolivorm bekleed met pasta. ![]() Gehaktvulling in de vorm. ![]() De eerste ravioli's komen mooi uit de vorm. ![]() Saus met tomatenpassata, rode wijn, room, platte peterselie, rode ui, knoflook, peper en zout. ![]() De pasta kookt. ![]() Het eindreslutaat! ![]() Met dank aan David voor de tomatenroomsaustip en iedereen voor de goede ideeen! | |
Agrafes | zondag 6 januari 2008 @ 21:57 |
Wow dat ziet er heerlijk uit, waar kan je die speciale soorten meel halen? | |
piepster | zondag 6 januari 2008 @ 22:09 |
Dank je. Ik haal het altijd bij een Italiaans delicatessenwinkeltje. Maar ik denk dat de meeste kookwinkels het ook wel voor je kunnen bestellen. De Cecco heeft Farina in het assortiment, en dat is te krijgen bij de Jumbo. Ik denk dat het alleen daarmee ook wel moet lukken. | |
W1ZZ | maandag 7 januari 2008 @ 10:16 |
Ik weet niet of het al gezegd is maar verse pasta is, hoewel natuurlijk erg lekker, niet geschikt voor elke soort saus. Sterker, verse pasta is juist meer geschikt voor sauzen waarbij er niet echt sprake is van een gebonden of ingekookte saus anders dan wat olie of kookvocht ofzo. In restaurantjes in Italië heb ik bijvoorbeeld nog nooit een roomsaus of een tomatensaus met verse pasta op het menu zien staan (meestal heb je in restaurantjes in IT een uitgebreid menu van pastagerechten waarbij sommige sauzen met verse en andere met gedroogde pasta worden geserveerd en dit is niet per ongeluk). Als ik zelf verse pasta maak is het bijvoorbeeld met gebakken champignons, worst (liefst salsiccia maar de NL saucijs werkt ook prima), gehalveerde kerstomaatjes (even in een pan aanbakken met de snijkant naar onderen) en verse origano. Afmaken met p&z en een beetje olie eroverheen sprenkelen. Ik kan me trouwens goed voorstellen dat jullie per definitie de voorkeur geven aan verse pasta boven de NL supermarktpasta, die's echt niet te vreten! Probeer DeCecco te vinden of liever nog Voiello maar ik weet niet of dat in NL verkocht wordt. | |
David | maandag 7 januari 2008 @ 12:21 |
quote:Ik wel, tagliatelle al ragu (bolognaise zo je wil) wordt namelijk bij voorkeur met versgemaakte tagliatelle geserveerd, en dat geldt voor nog veel tomatensauzen of roomsauzen. Het is natuurlijk van streek tot streek verschillend. In Emilia-Romagna gebeurt het wel degelijk in elk geval. Neemt niet weg dat je gelijk hebt dat niet elke saus bij elke soort pasta gaat. | |
kabouter.muts | maandag 7 januari 2008 @ 13:18 |
@ piepster Neen ik pureer het niet ik hou van stukjes. Ik heb ook niet zo'n mooi ravioli ding. Ik leg de helft van het pastavel op het aanrecht. Smeer het in met ei (helemaal een dun laagje gewoon met de volle hand) doe daar kleine bolletjes vulling op en doe dan de andere helft van het pasta-vel erop. Dan probeer ik zo min mogelijk lucht te laten zitten. En als er nog een beetje lucht in zit dan blaast het kussentje iets op. Ze gaan eigenlijk nooit kapot. | |
piepster | maandag 7 januari 2008 @ 13:50 |
Plakt ei beter dan water? Da's dan misschien nog weer iets voor de volgende keer. Ik had nu inderdaad ook wat opgeblazen kssentjes, maar daar gingen ze niet kapot van. | |
W1ZZ | maandag 7 januari 2008 @ 15:37 |
quote:Dat zou kunnen, als ik in Bologna kom eet ik bij voorkeur tortellini... Waar ik woonde (Verona) werd het gedaan zoals ik beschreef... Zelf vind ik bij echte sauzen verse pasta minder, heb liever gedroogde. | |
BBQ-kip | maandag 7 januari 2008 @ 20:09 |
quote:Waar heb je die stoere raviolivorm vandaan? Ziet er erg mooi uit! | |
Blues | dinsdag 8 januari 2008 @ 01:42 |
Wat kip zegt (hoi kip ![]() ![]() | |
piepster | dinsdag 8 januari 2008 @ 09:21 |
De vorm heb ik voor kerst gekregen, hij heet Raviolamp 12 en is van het merk Imperia. Ik vermoed dat hij gehaald is in Zutphen of Lochem bij de kookwinkel. Misschien kan je hem ook wel bestellen op internet. | |
kabouter.muts | dinsdag 8 januari 2008 @ 09:32 |
Geweldig ding ik ga eens zoeken. Ik maak mijn pasta overigens altijd met gewone ordinaire patent bloem. En laat mijn zoon kneden (vindt ie leuk) Krijg je prima pasta mee!! | |
RoofingBurner | dinsdag 8 januari 2008 @ 09:53 |
TVP, laatst ook geprobeerd met een pastamachine die ik kreeg bij Viking Direct. Niet echt goed gelukt. Ga nu een echte machine kopen, en met de juiste ingrediënten in de herkansing. Vooral het samen met mijn dochters aan de verse pasta werken is me goed bevallen. | |
piepster | dinsdag 8 januari 2008 @ 10:27 |
Wat ging er niet goed met jouw machine dan? Ik hoor vaak dat de goedkope Aldi machines het ook prima doen. Ik zou eerst eens kijken naar de juiste ingredienten en bereidingswijze. Kneed je wel lang genoeg? En is het deeg wel een ontzettend stugge bal, waar nauwelijks beweging in te krijgen is? Als het er zo uitziet ben je op de goede weg: ![]() | |
RoofingBurner | dinsdag 8 januari 2008 @ 10:45 |
Mijn ballen waren inderdaad te nat. ![]() | |
David | dinsdag 8 januari 2008 @ 10:56 |
quote:Als het deeg niet loskomt heeft dat ook met een te nat deeg te maken (door het vocht blijft het plakkerig). Wat je dus kunt doen is de pastavellenze 'insmeren' met bloem, of het deeg sowieso minder vochtig maken. Slippende tandwielen heb ik nog nooit meegemaakt... | |
piepster | dinsdag 8 januari 2008 @ 12:13 |
Wat David zegt klopt. Ik denk dat ColdFeet hetzelfde probleem heeft gehad met haar pastavorm. Die bleef ook plakken, terwijl het bij mij mooi losliet Als je het heel lastig vindt om het deeg goed te kneden, kan je het ook heel vaak door de ruimste stand van de machine doen, en elke keer dubbelvouwen. Net zo lang tot je mooi egaal deeg hebt zonder rafels en gaten. Het deeg mag absoluut niet plakken. | |
ColdFeet | dinsdag 8 januari 2008 @ 12:25 |
quote:Volgens mij moet het juist he-le-maal niet stug zijn, maar zacht en elastisch! | |
piepster | dinsdag 8 januari 2008 @ 12:50 |
Als de pasta een bal is, moet hij stug zijn. Het moet je echt bloed, zweet en tranen kosten om hem uit te rollen. Als je hem eenmaal hebt uitgerold is hij inderdaad zacht en elastisch, maar nooit plakkerig. Bij mij werkt de vaste verhouding 100 gr meel met 1 ei altijd prima. In het begin lijkt het dan veel te droog, maar uiteindelijk komt het na veel kneedwerk dan goed. | |
RoofingBurner | dinsdag 8 januari 2008 @ 13:18 |
quote:Het is dus niet zo dat de pasta aan de machine blijft kleven hoor dat absoluut niet. De machine snijdt gewoon niet goed genoeg. Net alsof je met een rotschaar aan het knippen ben. | |
ColdFeet | dinsdag 8 januari 2008 @ 13:47 |
quote:Die verhouding gebruik ik ook, met nog een paar el water en een klein beetje olie. maar ik vind jouw deeg er wel erg droog uitzien, ik ben gewend aan gladder & zachter deeg. Waar haal je dat vandaan, dat t bloed, zweet en tranen moet kosten? | |
piepster | dinsdag 8 januari 2008 @ 13:47 |
Volgens mij doen alle pastamachines dat. Ze snijden ook niet echt, maar de rollen raken elkaar net, weaardoor de ene helft van de pasta iets omhoog gedrukt wordt, en de ander helft iets naar beneden. Als de pasta heel droog is, 'breekt' het op de randjes, als het iets natter is, blijft het aan elkaar plakken. Lastig uitleggen dit, ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik had in het begin hetzelfde met mijn machine, en nu gaat het prima. | |
Blik | dinsdag 8 januari 2008 @ 13:51 |
Ik heb ook een pastamachine, echt superlekkere pasta er al meegemaakt. Zit te twijfelen om misschien een opzetstuk te kopen om makkelijk ravioli te maken, maar dat ding kost 40 euro | |
piepster | dinsdag 8 januari 2008 @ 14:09 |
quote:De ballen op de foto zijn ook nog niet af, qua kneden. Uiteindelijk ziet het er zo uit: ![]() Zoalshetis zegt ook dat het zwaar werk is, en als je hebt gezien Italianen pasta maken, ben je het denk ik wel met me eens. Het water en de olie die jij erbij doet, maken het net makkelijker kneden dan mijn pasta. quote: quote:Maar als jij jouw pasta zo lekker vindt, is het toch prima! | |
David | dinsdag 8 januari 2008 @ 14:21 |
quote:Ja inderdaad, maar zoals piepster zegt is het niet echt 'snijden' maar eerder opliften. Daarom moet het deeg droog zijn. Ik had in het begin nl. hetzelfde probleem. | |
David | dinsdag 8 januari 2008 @ 14:22 |
quote:Ik heb nog nooit goede ervaringen gehoord met zo'n opzetstuk. In de meeste gevallen breken de ravioli heel gemakkelijk open en mislukken ze dus... | |
hhhpsycho | dinsdag 8 januari 2008 @ 16:39 |
Hallo wat een goede ideeen allemaal. Ik moet zeggen dat ik een machine heb die bij iemand in het kerstpakket en met een japanse handleiding dus "echt" zal het wel niet wezen. het enige wat ik tegen het ding heb is dat de draaihandel erbij mij telkens uitschiet, het mechaniekje is niet ideaal voor de rest zou ik zeggen een goedkoop apparaat is prima zolang je maar niet elke dag ermee aan de slag gaat want dan wordt je gek van die los schietende hendel. | |
RoofingBurner | dinsdag 8 januari 2008 @ 16:42 |
quote:Oh, die hendel, dat vergeet ik, bij mijn kinderen schiet hij er ook steeds uit. Nou weet ik het zeker, ik ga een goede kopen. | |
Oceanonix | dinsdag 8 januari 2008 @ 19:47 |
quote:ik heb een opzetstuk voor de kitchenaid en die werkt niet echt. Denk dat je beter zo'n blik kunt kopen zal een stuk schelen in de prijs. ![]() | |
MahirBurekovic | dinsdag 8 januari 2008 @ 22:04 |
de lekkerste pasta haal ik nog altijd bij Da Angelo Delicatezza Trattoria in Molenhoek (lb) voor maar 9 euro heb je er de keuze uit de lekkerste pasta's... mijn favoriet is taglioilini rosa (met verse zalmstukjes en ui met een vleugje kerrie en room) heerlijk!! overigens: angelo petralla heeft als chef-kok zijn sporen verdiend in de echte originele italiaanse keuken. een vakman pur sang! en dat proef je! | |
d.n3rd | dinsdag 5 februari 2008 @ 22:35 |
Ik heb vanmiddag een pastamachine gekocht, en vanavond Ravioli getracht te maken. En... Het was zonder meer de goorste pasta die ik ooit gegeten heb ![]() | |
David | dinsdag 5 februari 2008 @ 23:55 |
ik zou idd beginnen met tagliatelle of lasagne. Maar wat was er zo goor aan dan? Hoe heb je het gemaakt? | |
d.n3rd | woensdag 6 februari 2008 @ 00:30 |
Nouja.. goorheid viel ook wel mee, pasta was alleen te dik, en als je dan ook nog eens twee plakken op elkaar legt.. Daarnaast plakte het niet goed (blijkbaar niet goed met het eitwit ingesmeerd) dus was de vulling eruit gelopen. Toch wel de goorste Ravioli ooit ![]() | |
David | woensdag 6 februari 2008 @ 01:12 |
Heb je een pastamachine gebruikt? Dan heb je van te dikke velen normaal gezien geen last. Ik gebruik altijd water tussen de verschillende vellen. In elk geval moeten de vellen goed aansluiten... onafhankelijk van welk bindmiddel je gebruikt. | |
d.n3rd | dinsdag 12 februari 2008 @ 19:38 |
Ik ga het zo voor de tweede keer proberen.. Ipv Ravioli maar een niveautje omlaag en dus spaghetti of tagliatelle.. Ben benieuwd | |
piepster | dinsdag 12 februari 2008 @ 21:49 |
Toevallig! Ik heb net weer ravioli gemaakt. Met gehaktvulling en een beetje tomatensaus. Laat even weten hoe je spaghetti is geworden. Ben benieuwd! [ Bericht 0% gewijzigd door piepster op 12-02-2008 21:54:38 ] | |
kabouter.muts | woensdag 13 februari 2008 @ 15:48 |
Wij ook van het weekend ravioli gemaakt. De ene helft met spruiten/gehakt vulling, de andere helft met gehakt,par.kaas,olijf,kruiden. OOh ja an voor de kids met kruidenkaas-ham. Alles met een tomatensaus en par. kaas!! Was weer geslaagd. | |
onderdekoffer | woensdag 13 februari 2008 @ 18:20 |
Voor de zoekenden: Volgende week bij de Aldi weer de pasta-machine voor 9,99! Dan ga ik ook eens proberen verse pasta te maken ![]() | |
MissHobje | donderdag 14 februari 2008 @ 01:03 |
quote:En si het nu beter gegaan?? Had je de pasta wel op de fijnste stand erdoor gedraaid ook? Kan dan eigenlijk niet te dik zijn ![]() ben benieuwd.. Ik ga aanstonds ook maar weer eens zelf maken.. mijn voorraad in de vriezer is op. | |
d.n3rd | donderdag 14 februari 2008 @ 09:42 |
Ja goed gelukt! Heb het gemaakt met een zeer smakelijk recept dat die dag in de NRC stond. Zeer simpel en kort ook dus typ em even over: 2 personen 200g Spaghetti 100ml extra vergine olijfolie 3 tenen knoflook, in dunne plakjes 1 rode chilipeper, inclusief zaadlijsten fijngesneden een handje platte peterselie, fijngesneden Kook de spaghetti zeer al dente. Verwarm tweederde van de olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de knoflook zonder dat hij kleurt. Voeg de chilipeper toe en laat nog een minuut zachtijes pruttelen. Giet de spaghetti af en vang een half kopje kookvocht op. Doe de spaghetti terug in de pan, samen met het kookvocht, de knoflook-peperolie en de resterende extra vergine. Zout naar smaak en voeg de peterselie toe. Erg erg erg makkelijk dus zeer geschikt als het bereiden van de pasta iets langer duurt. Ik raad em absoluut aan. | |
Blik | dinsdag 19 februari 2008 @ 00:15 |
Afgelopen weekend voor het eerst Raviolini gemaakt mbv een raviolini vorm, ging alleen niet helemaal zoals die zou moeten. De raviolini's bleven allemaal vastzitten in de vorm, ondanks dat ik er bloem in had gestrooid. Voornamelijk rond de karteltjes bleven ze steken. Wat doen we fout? | |
piepster | dinsdag 19 februari 2008 @ 08:39 |
Ik denk dat je deeg toch te vochtig is geweest. Welk meel en hoeveel meel met hoeveel ei heb je gebruikt? En heb je water of olie toegevoegd aan het deeg? | |
Blik | dinsdag 19 februari 2008 @ 09:57 |
quote:100 gram bloem (geen tipo 00) en 1 ei. geen water of olie toegevoegd verder. Maar dat het te vochtig was zou wel kunnen. | |
piepster | dinsdag 19 februari 2008 @ 10:33 |
De verhoudingen die je gebruikt zijn op zich prima, dus dan zal het toch aan de bloem liggen. Ik gebruik, na veel experimenteren en een tip van de eigenaar van een Italiaans winkeltje, het volgende recept: quote:Hier nog een foto van de bloem die ik gebruik: ![]() | |
piepster | dinsdag 19 februari 2008 @ 10:38 |
Oh, en had je ei gebruikt om de 2 lagen pasta te laten plakken? Als je teveel gebruikt blijft de pasta ook langs de kartels plakken. | |
Trusten | dinsdag 19 februari 2008 @ 17:16 |
Tip: vanaf morgen bij Aldi Pastamachine 9.99 • zelf lasagne, spaghetti of tagliatelle maken • verchroomd stalen behuizing • met tafelbevestiging | |
Blik | dinsdag 19 februari 2008 @ 17:40 |
quote:Nee dat heb ik niet gedaan. Is dat wel de bedoeling? | |
David | dinsdag 19 februari 2008 @ 18:53 |
ik zou het proberen met een deel harde tarwebloem, dat maakt de pasta veel stugger en minder plakkerig, in mijn ervaring. | |
123hopsaflops | dinsdag 19 februari 2008 @ 18:56 |
nooit meer strikjes-pasta | |
David | woensdag 20 februari 2008 @ 20:02 |
quote:hoezo? ![]() | |
Oblivion | maandag 21 april 2008 @ 09:27 |
Er wordt in dit topic geschreven over harde gries bij de Turk.... Nu ben ik in de war... Wat kan je nou allemaal gebruiken voor verse pasta? Meel grano duro type OO? Harde gries van de Turk? Help? ![]() Oh, en ook ergens waar je goede meel kan kopen in Hilversum? Baarn? Ergens daar in de buurt? | |
ColdFeet | maandag 21 april 2008 @ 10:02 |
Obli, fijne harde gries leent zich prima en is in het algemeen wat makkelijker te vinden! Wil je het echt perfect doen, dan moet je eens een boek van Carluccio lezen ![]() | |
Oblivion | maandag 21 april 2008 @ 10:05 |
quote:Maar dat heb ik nu niet en ben zo in Hilversum en baal dat ik nergens die meel kan vinden! *stampvoet... ![]() Hoe doe je dat met harde gries dan? Heb je een merk? Lijkt het op bulgur? Nee toch? Mèn, ik ben in het warretje... ![]() | |
ColdFeet | maandag 21 april 2008 @ 10:11 |
Zal ik een pak naar je opsturen? ![]() Nee, ik heb geen merk. Ik koop het in kilozakken bij de Turk. Maar als ik toevallig bij een goede Italiaanse winkel ben, koop ik daar m'n meel. Nee, het lijkt niet op bulgur, meer op heel fijne couscous. | |
piepster | maandag 21 april 2008 @ 10:32 |
Jumbo supermarkt in Zeist zal wel Grano Duro hebben van De Cecco. En is er geen Italiaanse winkel in de buurt? Of een goed Italiaans restaurant? Misschien willen ze je wel wat van hun meelvoorraad verkopen. | |
Oblivion | maandag 21 april 2008 @ 11:03 |
Ah, De jumbo! Dan maar van Hilversum gelijk door naar Zeist... ![]() Ik zal en moet het hebben! Coldfeet, weet je hoe het heet in het Turks? Mijn buurman is heel slecht in Nederlands, ondanks dat hij zeer zijn best doet... ![]() | |
Oblivion | maandag 21 april 2008 @ 21:14 |
Ik heb het gevonden bij de Natuurwinkel. Harde durum meel speciaal voor pasta. Nou, zal mij benieuwen... ![]() | |
MinderMutsig | maandag 21 juli 2008 @ 02:26 |
Ik kick hem even lekker nuttig zo midden in de nacht ![]() Ik zal morgen eens bij de Jumbo gaan kijken voor Grano Duro want ik heb helaas geen Turk of toko in de buurt. Mijn favoriete recept voor verse pasta is trouwens gewokte flinterdun gesneden knof, fijn gesneden sjalotje en doormidden gesneden kerstomaatjes met een scheut goede olijfolie en verse basilicum. ![]() | |
kabouter.muts | maandag 21 juli 2008 @ 11:43 |
Toevallig gisteren met de jongens weer eens gemaakt. Gewoom met hele simpele bloem. Werkt prima!! | |
123hopsaflops | maandag 21 juli 2008 @ 11:45 |
ik wil het ook een keer gaan doen, maar heb je er persé een pastamachine voor nodig? | |
Blik | maandag 21 juli 2008 @ 12:12 |
quote:in theorie kan het ook met een deegroller, maar ik weet niet of je daar blij van wordt. | |
MinderMutsig | maandag 21 juli 2008 @ 14:03 |
quote:Dat kan best hoor, het is alleen wat meer werk. Ik zou dan wel tagliatelle nemen of farfalle (vierkantjes uitsnijden met een kartelwieltje en in het midden bij elkaar knijpen et voila: vlindertjes. | |
Dunckie | zaterdag 23 augustus 2008 @ 17:50 |
tvp Morgen mijn eerste poging! | |
Harajuku. | zaterdag 23 augustus 2008 @ 21:54 |
quote: | |
David | zondag 24 augustus 2008 @ 14:17 |
quote:Een mengeling van beide. Ik gebruik gewoon een 50/50 verhouding. De zachte tarwe maakt de pasta handelbaar en mals, de harde tarwe geeft er beet en kookweerstand aan. Ik zou 110 gram meel per ei rekenen, dan is je deeg meestal niet te vochtig. Evt een scheutje olijfolie erbij indien het toch echt niet handelbaar zou blijken te zijn (elk ei is anders natuurlijk). | |
Oblivion | zondag 24 augustus 2008 @ 16:39 |
quote:Ik had hele mooie meel gevonden bij een biologische winkel in Hilversum Verder heb ik het recept van zoalshetis aangehouden. Werkte prima! Hele mooie pasta, zelfs voor de eerste keer. | |
David | zondag 24 augustus 2008 @ 17:40 |
quote:En was het harde of zachte tarwe die je hebt gebruikt? Leuk dat het is gelukt! ![]() | |
Oblivion | zondag 24 augustus 2008 @ 19:03 |
quote:Ik had gehoopt dat ik nog een pak had liggen, maar helaas. http://www.natuurwinkelhilversum.nl/ Ze hadden maar 1 soort. En was speciaal om pasta te maken. Geen idee meer wat de naam was en wat de inhoud... ![]() | |
Oblivion | zondag 24 augustus 2008 @ 19:14 |
quote:Ah, die had ik over het hoofd gezien. ![]() | |
honda1990 | maandag 25 augustus 2008 @ 15:51 |
NOg nooit een pastamachine gebruikt en geen behoefte aan gehad ook ![]() ![]() | |
Innocence | maandag 25 augustus 2008 @ 16:11 |
tvp, binnenkort proberen. Eerst 's goed meel en een deegroller kopen. | |
Dunckie | maandag 25 augustus 2008 @ 23:46 |
Het was lekker en goed gelukt, zelfs zonder de echte 'harde durum/gries' maar met gewone bloem. Dat belooft wat voor de volgende keer. | |
David | donderdag 11 september 2008 @ 14:03 |
Tarwegriesmeel is over het algemeen heel goedkoop bij de Turk om de hoek. In Italiaanse speciaalzaken verkopen ze praktisch hetzelfde meel maar kost het soms wel vier keer meer... | |
ASSpirine | zondag 12 juli 2009 @ 12:29 |
Ik weet zo niet direct in welke topic ik het moet zetten, dus maar even een pasta topic gekickt ![]() In de aanbieding in de AH Is dit iets denken jullie? Prijs is heel schappelijk http://www.ah.nl/bonus/ | |
MinderMutsig | zondag 12 juli 2009 @ 13:41 |
quote:Een pastamachine voor 15 euro is inderdaad schappelijk. Ik zou het gewoon doen. Het heeft geen zin om een heel dure te kopen als je nog niet weet hoe vaak je hem in de praktijk gaat gebruiken. Tegen de tijd dat dat ding 'af' is kan je altijd nog investeren in een goede dure. | |
Bleie | donderdag 27 augustus 2009 @ 11:03 |
Nou bij mij lukt het dus steeds niet. Bij de Turk 'fijne griesmeel' (semoule) gekocht - daar viel niet mee te werken. Geprobeerd met gewoon fijn (eco) tarwebloem van de c1000 - werd ook niets. Ik gebruik de verhouding 100 gr. bloem en 1 ei, voeg eventueel wat water toe als het wat aan de droge kant is, maar zodra ik het dan door de pastamachine haal, is het telkens toch weer veeeeel te droog en valt het na een keer erdoor halen al uit elkaar. Tips? | |
evo87 | donderdag 27 augustus 2009 @ 11:17 |
door de machine halen, randen naar binnen vouwen, 90 graden draaien en weer erdoor. Dat een stuk of 10-20 keer herhalen op de grootste stand en dan wordt je deeg steeds soepeler. (semolina di grano duro, 90-100 gram + 1 ei gebruik ik ook) | |
vaagsel | donderdag 27 augustus 2009 @ 11:33 |
Kneed je het wel lang/goed genoeg en laat je het ook even half uurtje rusten ? | |
Dunckie | donderdag 27 augustus 2009 @ 12:15 |
Als je het precies zo doet als hierboven door meerdere mensen uitgelegd is dan kan het niet mislukken, dan doe je dus toch echt iets niet wat wel zou moeten. | |
Bleie | donderdag 27 augustus 2009 @ 14:25 |
Hoe lang is lang genoeg kneden? Daar zou het kunnen zitten (volgens Jamie Oliver is een paar minuten kneden overigens genoeg, niet zoals brooddeeg dat echt 10 minuten minstens moet). Laat het minstens een half uur rusten, meestal langer. | |
evo87 | donderdag 27 augustus 2009 @ 18:05 |
ik kneed het deeg helemaal niet met de hand, ik meng het, maak een bal, laat het 30 min rusten en dan pleur ik het een ker of 20 door de pastamachine zoals ik hierboven al had gezegd. Door de pasta over zichzelf heen te vouwen krijg je als het ware laagjes in het deeg wat voor de structuur en bite zorgt. | |
Drossie | dinsdag 1 december 2009 @ 20:23 |
Is hier iemand die zo'n raviolikop heeft voor de pastamachine? Werkt dat een beetje? Ik twijfel of ik zo'n kop voor op de machine zal kopen of gewoon zo'n metalen vormpjes... Vorige week maakte ik ze volledig met de hand, maar dit was erg veel werk voor niet zo'n grote hoeveelheid... | |
RobinOok | dinsdag 1 december 2009 @ 20:46 |
Raviolikop op de pastamachine? Huh? Daar kan ik me nou helemaal niks bij voorstellen. | |
Drossie | dinsdag 1 december 2009 @ 20:50 |
quote: ![]() Zoiets dus | |
wiebelron | maandag 21 december 2009 @ 02:38 |
@robonoohttp://i.fokzine.net/s/yes_new.gifk: Moet je toch eens beter naar het plaatje kijken, misschien kun je er dan ietrs bij voorsgtellen? | |
wiebelron | maandag 21 december 2009 @ 10:26 |
Van de Sint een pastamachine gekregen. Ben enthousiast geworden door dit forum. Alleen nog aan goede ingredienten zien te komen en we kunnen los! Die opzetstukken voor maken van ravioli lijken mij erg handig. Dat is zeker nog een kleine investering waard mocht het allemaal bevallen. Eerst maar eens simpel beginnen. | |
Stansfield | maandag 21 december 2009 @ 12:16 |
Bij de Jumbo kun je over het algemeen wel van die goede deeg halen van di cecca ofzo | |
MinderMutsig | maandag 21 december 2009 @ 13:23 |
quote:Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit goed werkt. | |
wiebelron | maandag 21 december 2009 @ 15:38 |
vandaag een pak van dit spul weten te bemachtigen: http://www.natudis.nl/ass(...)harde-durum-meel.php Tis niet goedkoop nee maar enfin, voor een keertje...Zal bij de Jumbo wellicht stukken goedkoper wezen maar die hebben wij hier niet ![]() | |
Drossie | maandag 21 december 2009 @ 15:46 |
quote:Hoeveel heb je ervoor betaald? Ik kocht vandaag ook een pak grano duro voor 2,29¤... | |
wiebelron | maandag 21 december 2009 @ 17:26 |
ik betaalde voor 500g een bedrag van 2,65! Ach ja, voor kwaliteit mag wel wat worden neergeteld. Overigens interessante info: http://www.pastamaken.nl/pastameel/ [ Bericht 71% gewijzigd door wiebelron op 21-12-2009 17:39:11 ] | |
wiebelron | maandag 21 december 2009 @ 17:45 |
quote:Inmiddels een winkel ontdekt waarbij je 1.67 per 500g betaald voor echte grano duro http://i.fokzine.net/s/thumbsup.gif |