FOK!forum / Culinesse à gogo / Sambal!
MUUSzaterdag 24 januari 2004 @ 22:16
Ik ben een sambal-freak. Hoe heter, hoe beter.

Nu ben ik vooral op zoek naar het recept van surinaamse sambal. Je weet wel, dat oranje/rode prutje waar je kont de volgende dag niet blij mee is. .

In een ander topic had men het erover gewoon Madame Jeanettes fijn te malen met wat zout, peper, ui en knoflook. Maar wordt dat niet een onwijze, droge brei?

Help mij mijn waffeltje in de fik te zetten! . Andere sambal-receptjes zijn ook zeer welkom! .

Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 22:19
Adjoema, zout en azijn.

En malen malen malen malen...

Zonzaterdag 24 januari 2004 @ 22:20
Beetje olie erbij.
Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 22:21
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:19 schreef Oblivion het volgende:
Adjoema, zout en azijn.

En malen malen malen malen...


Met dank aan fotoloog!! Bijna vergeten...
Bhaarathzaterdag 24 januari 2004 @ 22:24
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:19 schreef Oblivion het volgende:
Adjoema, zout en azijn.
Wat is adjoema?
Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 22:26
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:24 schreef Bhaarath het volgende:
Wat is adjoema?
Een soort peper. Schijnt op mme jeanette peper te lijken? Help?
MUUSzaterdag 24 januari 2004 @ 22:28
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:26 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Een soort peper. Schijnt op mme jeanette peper te lijken? Help?


Op google vind ik wat recepten waar steeds in staat 1 adjoema peper OF 1 Madame Jeanette.

Lijkt blijkbaar nogal op elkaar qua smaak? Ik ken de adjoema-peper ook niet. .

Lucillezaterdag 24 januari 2004 @ 22:30
Jalepeno pepers zijn ook lekker heet
Misschien kan je die ook gebruiken.
Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 22:32
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:30 schreef Lucille het volgende:
Jalepeno pepers zijn ook lekker heet
Misschien kan je die ook gebruiken.
JA!! Eitje bakken met spek, en dan helemaal vol leggen met Jalopeniaaaas!!

Word helemaal gek van dit forum...

Ontopic: Is wel een idee het daar eens mee te proberen.

staticzaterdag 24 januari 2004 @ 22:32
En eerst even je handjes wassen voordat je een vinger in je oog steekt.
NT-T.BartManzaterdag 24 januari 2004 @ 22:37
De (helaas overleden) vader van een indonesische vriend van me heeft ooit eens sambal van rawits gekookt en liet me dit proeven.

Hij keek heel hoopvol naar de rookwolken die uit mijn oren zouden opstijgen, maar ik vond het wel lekker.

Dit is overigens een van de heetste varianten die ik ooit geproefd heb.

En over die surinaamse sambal: toen ik vele jaren geleden bij V&D werkte hadden ze op een avond nasi, waar een behoorlijke schaal sambal naast stond die de surimaamse keukendame zelf had gemaakt. Er waren mensen die dit in grote hoeveelheden over hun eten gooiden en na één hap genoeg hadden voor de hele avond. Mijn smaak is, voor wat 'heet' betreft, volkomen verdorven en ik genoot.

Waar ik minder van genoot is toen ik ooit voor een gerecht een grote hoeveelheid pepers gesneden had en toen, zonder mijn handen heel erg goed te wassen, een plasje moest doen. Heb ik wel een tijdje brand van in mijn broek gehad...

Mijn lieve vrouw had ooit het geniale idee om gesneden pepers met een sproeistraal water af te spoelen in de hoop wat van de scherpte er af te krijgen. Wat ze echter kreeg was zelfgemaakte pepperspray (Het spetterde nogal wat hele fijne druppeltjes in de rondte). Hebben we met zijn tweeen wel een tijdje tranende ogen van gehad (overigen: bij mij ook van het lachen!)

MUUSzaterdag 24 januari 2004 @ 22:38
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:32 schreef static het volgende:
En eerst even je handjes wassen voordat je een vinger in je oog steekt.
Ik gebruik altijd handschoentjes als ik pepers snij, want mijn handen blijven anders een dag lang branden.
Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 22:43
MUUS? eat your heart out!

Ben tegen het plaatsen van urls, maar deze mevrouw heeft besloten dat er niks gecopieerd mag worden...

Lucillezaterdag 24 januari 2004 @ 22:49
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:32 schreef static het volgende:
En eerst even je handjes wassen voordat je een vinger in je oog steekt.
Of ergens anders in steekt.
rubyzaterdag 24 januari 2004 @ 23:54
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:38 schreef MUUS het volgende:

[..]

Ik gebruik altijd handschoentjes als ik pepers snij, want mijn handen blijven anders een dag lang branden.


Een andere tip voordat je pepers gaat snijden is je handen insmeren met bijv. zonnebloemolie. Het werkt echt.
Pietverdrietzondag 25 januari 2004 @ 00:07
vooral niet met de vingers als sambal hebt gemaakt in je ogen gaan zitten, ik wou eens mijn contact lenzen uit doen, en oh dear, ben letterlijk en figuurlijk door mijn huis gestuitert van de pijn.
heb dus ook geen zin in pepperspray.
popolonzondag 25 januari 2004 @ 02:00
Die standard sambal van 'de chinees' is veel te makkelijk

Echte sambal is

rubyzondag 25 januari 2004 @ 11:32
Ik heb hier nog een recept van een Surinaamse collega.

Sambal

Madam jeanet 1/5 kilo + 4 ajuma's (rood en groot)
Basterdsuiker (250 gr, wit)
Olie (twee opscheplepels)
Kentjoer (4 à 5, fijn malen en anders poeder, grote theelepel)
Mag ook met trassi (halve theelepel, maar dan geen kentjoer)
Snuffie zout

Peper ontpitten en in mixer fijnmalen. Olie in pan. Peper in de pan gooien. Overige ingrediënten erbij. Kwartiertje op matig vuur en ondertussen roeren. Klaar!!!!!
Af laten koelen, in potje zetten en invriezen maar.

Vorkzondag 25 januari 2004 @ 11:38
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:16 schreef MUUS het volgende:
gewoon Madame Jeanettes fijn te malen met wat zout, peper, ui en knoflook.
Als je daarmee gaat experimenteren, (dus het gewoon even fijn malen van de allerheetste peper die er te krijgen is) zou ik niet te fanatiek aan het hakken en malen slaan als ik jou was...

Maar sambal is wel okay verder, in een gematigde vorm. Ik ben zelf niet een overdreven hete eter. Wel gebruik ik veel peper om de boel een beetje pittig te maken, maar je kunt natuurlijk ook zo erg overdrijven dat je gerecht op een gegeven moment alleen nogmaar daar heet smaakt en dat komt de smaak van de andere ingrediënten van je maaltijd ook niet ten goede.

Lekker, maar niet teveel.

Shark.Baitzondag 25 januari 2004 @ 13:03
ik snij mijn madam jeanets/habanero's met vork en mes, ik raak ze niet aan.

Na fijnmalen in flink veel olie bakken (kijk uit voor de dampen--die branden in je longen)
Ik maak gewoon indonesiseche sambal maar dan met die rode habanero's--die zijn de heetste ter wereld.
In een potje doen na afkoelen en een laagje olie eroverheen. Potje in heet water met soda wassen. De sambal blijft dan weken, misschien maanden goed...mocht ik meer gemaakt hebben dan ik opeet

Vorkzondag 25 januari 2004 @ 13:26
quote:
Op zondag 25 januari 2004 13:03 schreef Shark.Bait het volgende:
ik snij mijn madam jeanets/habanero's met vork en mes, ik raak ze niet aan.

Na fijnmalen in flink veel olie bakken (kijk uit voor de dampen--die branden in je longen)
Ik maak gewoon indonesiseche sambal maar dan met die rode habanero's--die zijn de heetste ter wereld.
In een potje doen na afkoelen en een laagje olie eroverheen. Potje in heet water met soda wassen. De sambal blijft dan weken, misschien maanden goed...mocht ik meer gemaakt hebben dan ik opeet


Eigenlijk is het wel gek als je dus iets wat je maar beter niet met je handen aan kunt raken en de dampen niet van in je longen moet krijgen uiteindelijk wel op zit te eten
fotoloogzondag 25 januari 2004 @ 13:32
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:21 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Met dank aan fotoloog!! Bijna vergeten...


Dank !
rubyzondag 25 januari 2004 @ 13:38
Ow ja, als ergens een klein sneetje in je vingers hebt zitten..snij dan vooral geen pepers.. Dat is namelijk best pijnlijk.
Shark.Baitzondag 25 januari 2004 @ 13:38
quote:
Op zondag 25 januari 2004 13:26 schreef Vork het volgende:
Eigenlijk is het wel gek als je dus iets wat je maar beter niet met je handen aan kunt raken en de dampen niet van in je longen moet krijgen uiteindelijk wel op zit te eten
Mijn ma zegt altijd dat ik moet uitkijken omdat het je maag slijmvlies kon aantasten en maagzweren kon krijgen.

Ik heb gelukkig nog geen last gehad van branderige kont de volgende dag

Vorkzondag 25 januari 2004 @ 13:42
quote:
Op zondag 25 januari 2004 13:38 schreef Shark.Bait het volgende:
Mijn ma zegt altijd dat ik moet uitkijken omdat het je maag slijmvlies kon aantasten en maagzweren kon krijgen.

Ik heb gelukkig nog geen last gehad van branderige kont de volgende dag


Als je het puur eet op een lege maag dankan ik me voorstellen dat je maag dat niet leuk gaat vinden. Als je het door je gerechten mengt, er voldoende droge rijst of iets dergelijks bij eet dan kan er weinig fout gaan. Maar het is voor het grootste deel gewoon een kwestie van wennen.

Ik zou dan ook nooit de allerheetste sambal zomaar door m'n gerechten gooien als ik niet weet ik hoeverre ik dat fatsoenlijk kan doseren. Ben zelf geen echte hete eter, dus mijn lichaam is daar ook helemaal niet aan gewend.

suimasenvrijdag 30 januari 2004 @ 13:19
Sambal! !~.
Oblivionvrijdag 30 januari 2004 @ 14:42
quote:
Op zondag 25 januari 2004 13:32 schreef fotoloog het volgende:
Dank !
Mme Jeanette peper, zout en azijn...


En het was lekker...

fotoloogvrijdag 30 januari 2004 @ 14:46
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 14:42 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Mme Jeanette peper, zout en azijn...


En het was lekker...


Viel het nog een beetje mee..............the next day?
miss_dynastievrijdag 30 januari 2004 @ 15:34
Oowww lekker... eigenlijk nooit opgekomen om het zelf te maken * op to do lijstje zet*
Hikvrijdag 30 januari 2004 @ 15:36
Ik heb ooit wel eens een receptje uitgebrobeert van de kokkin in ons restaurant. Was toch niet helemaal goed gegaan, zo lekker als zij het maken kan, lukt het mij niet.

De gasten in ons restaurant kregen sowieso altijd een setje met sambal brandal en nog een andere sambal (geel oranje, wordt gemaakt met noten...kan niet op de naam komen... Anyone?). Voor de echte liefhebbers was er dan nog verse sambal trassi... Dat wil ook wel fikken!

Ik heb zelf ooit zoveel gedroogde Mexicaanse pepers gesneden dat ik er een volle dag last van heb gehad (niet eens sneetjes in mijn vingers, of gekrabt op onbetamelijke plaatsen )

In het restaurant wasten de sambal-makers hun handen trouwens met zo'n stalen "zeepje", dat neemt geurtjes en pijn aardig weg.

Jerruhvrijdag 30 januari 2004 @ 15:36
probeer es wasabi! . van een klein korreltje op mijn tong (nota bene vermengt met rijst) ging me neus al spontaan open staan !
suimasenvrijdag 30 januari 2004 @ 15:37
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 15:36 schreef Jerruh het volgende:
probeer es wasabi! . van een klein korreltje op mijn tong (nota bene vermengt met rijst) ging me neus al spontaan open staan !
Mooi spul idd. In Thailand heb ik Wasabi chips op. WOEI!
MUUSvrijdag 30 januari 2004 @ 15:50
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 14:42 schreef Oblivion het volgende:


Mme Jeanette peper, zout en azijn...


En het was lekker...


Ja? . Leek het een beetje op het spul wat je normaal bij de roti-boer erbij krijgt? Ik vond het zo weinig ingredienten voor iets wat altijd zo lekker is. .
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 15:36 schreef Jerruh het volgende:
probeer es wasabi! . van een klein korreltje op mijn tong (nota bene vermengt met rijst) ging me neus al spontaan open staan !
Ken ik. . Vind ik toch minder om ergens bij te eten. Sambal vind ik persoonlijk lekkerder.
suimasenvrijdag 30 januari 2004 @ 15:52
Wasabi is een soort mosterd op hyperspeed ofzo. Toch anders.
Oblivionvrijdag 30 januari 2004 @ 15:54
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 15:50 schreef MUUS het volgende:
Ja? . Leek het een beetje op het spul wat je normaal bij de roti-boer erbij krijgt? Ik vond het zo weinig ingredienten voor iets wat altijd zo lekker is. .
Mmmmm..... so so... Vreselijk lekker, en in de vijzel gedaan.
En zo in de roti....

Was vlammen spugen... Maar vreselijk lekker.
Om dat goedje te krijgen moet je toch die andere peper hebben, om die oranje kleur te krijgen. En hakken, mijne leek op een prutje...
Maar die andere was niet te krijgen...

fotoloogvrijdag 30 januari 2004 @ 15:57
Ik haal meestal bij de suri-toko 2 kilo adjuma's ,schoonmaken en invriezenKunnen we weer een tijdje vooruit!
MUUSvrijdag 30 januari 2004 @ 16:00
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 15:52 schreef suimasen het volgende:
Wasabi is een soort mosterd op hyperspeed ofzo. Toch anders.
Precies! Da's idd. meer het mosterd-idee. Ook lekker, maar niet zo lekker als sambal. .

Ik ga dit weekend maar eens naar de toko en wat vechten in de keuken met pepers. .

Oblivionvrijdag 30 januari 2004 @ 16:01
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 15:57 schreef fotoloog het volgende:
Ik haal meestal bij de suri-toko 2 kilo adjuma's ,schoonmaken en invriezenKunnen we weer een tijdje vooruit!
Slim! Nu nog een suri-toko in de buurt vinden....
suimasenvrijdag 30 januari 2004 @ 16:04
Mosterd is ook lekker, maar alleen op een goeie kroket of lekker blokje kaas. Sambal gaat echt o-ve-ral op. .
Oblivionvrijdag 30 januari 2004 @ 16:06
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 15:52 schreef suimasen het volgende:
Wasabi is een soort mosterd op hyperspeed ofzo. Toch anders.
*trauma bij de Jap....

Wel lekker, maar met mate.... Mijn neus is het er niet mee eens als ik het met grote hoeveelheden eet...

MUUSvrijdag 30 januari 2004 @ 16:08
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 16:06 schreef Oblivion het volgende:

[..]

*trauma bij de Jap....

Wel lekker, maar met mate.... Mijn neus is het er niet mee eens als ik het met grote hoeveelheden eet...


MUUS : "Oh, is dat heet? Nou, ik ben wel heet eten gewend!"
*klotsklodderkwak op d'r sushi*

Mijn neus ging zo ver open dat ik de poep die 5 jaar geleden aan mijn schoen zat nog rook. .

Mr.Noodlevrijdag 30 januari 2004 @ 16:08
D'r was toch ook een shop die allemaal verschillende potjes, sambal, hete pepers en andere dingen aanbood als het maar in de categorie heet/pittig hoorde

M'n ouders hebben een keer uit Amerika zo'n potje van dat hele geconcentreerde peper meegenomen. Je hoefde maar een puntje van een tandenstoker te dippen in dat goedje en nadat je het in je mond had gedaan, mocht je al glaasjes water gaan drinken.

En Wasabi vind ik anders heet dan Sambal. Wasabi is gewoon hele hete geconcentreerde mosterd en trekt vooral in je neus, terwijl je met Sambal gewoon heel je bek en anus verbrand

Oblivionvrijdag 30 januari 2004 @ 16:17
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 16:08 schreef MUUS het volgende:
MUUS : "Oh, is dat heet? Nou, ik ben wel heet eten gewend!"
*klotsklodderkwak op d'r sushi*

Mijn neus ging zo ver open dat ik de poep die 5 jaar geleden aan mijn schoen zat nog rook. .


Met recht deze smilies....

Tranen.... Vreselijk...

Den_Haagvrijdag 30 januari 2004 @ 20:21
Sambal, heerlijk

Smeer het tegenwoordig zelfs op me brood. Jaag er een pot per week doorheen

miss_dynastievrijdag 30 januari 2004 @ 21:55
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 20:21 schreef Den_Haag het volgende:
Sambal, heerlijk

Smeer het tegenwoordig zelfs op me brood. Jaag er een pot per week doorheen


Zo'n grote ????
Den_Haagzaterdag 31 januari 2004 @ 12:19
Zo'n grote houdt het 2,5 week a 3 weken vol. Hangt er vanaf of ik veel indonesisch eet
Shark.Baitvrijdag 21 mei 2004 @ 14:53
Er zijn meerdere versies mogelijk.. soms doe ik er ook een schepje fijngemalen munt blaadjes in

500 gram rode habanero pepers (In Nederland alleen bekend als madam jeanet)

2 theelepels trassi
halve eetlepel gula jawa (gewone suiker mag ook)
sap van 2 citroenen (liever 'limes')
halve theelepel djinten ongeveer.
beetje ketoembar
theelepel asem optioneel (tamarindesap)
2 teentjes knoflook
1 grote rode ui (die is lekkerder dan een gewone, maar gewoon kan ook)
Zout en peper naar smaak (lekker vaag niet)


bakken in een pan met veel olijfolie. Zorg voor een goede ventilatie en niet met je neus boven gaan hangen. De dampen zijn fataal
Dan af laten koelen en door de snijmachine halen totdat het pulp is. Weer met een grote hoeveelheid olie opbakken totdat het donker begint te worden en de opgenomen olie weer 'losgelaten' word en erop komt drijven. Deze is dan rood van kleur. Nogmaals, de dampen zijn dodelijk!... nou ja.. zo goed als.
Schep het (in de nog warme staat) in potjes, giet er olie bovenop, (dat verlengt de houdbaarheid) en zet in de koelkast om af te koelen.

1 theelepel van deze sambal komt overeen met een eetlepel van die conimex zooi.. ongeveer

[ Bericht 1% gewijzigd door Shark.Bait op 21-05-2004 15:42:47 (zout en peper zinnetje) ]
Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 15:04
Thanks Shark!!!

* Oblivion copieerd het gelijk!!

Wordt vandaag nog gemaakt...
Shark.Baitvrijdag 21 mei 2004 @ 15:13
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 15:04 schreef Oblivion het volgende:
Thanks Shark!!!

* Shark.Bait copieerd het gelijk!!

Wordt vandaag nog gemaakt...
Laat me weten hoe het gegaan is

En blijven roeren tijdens het bakken anders brandt het aan en dat wil je niet!!!!
Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 15:22
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 15:13 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

Laat me weten hoe het gegaan is

En blijven roeren tijdens het bakken anders brandt het aan en dat wil je niet!!!!
Will do...
Okidoki!
z28camarovrijdag 21 mei 2004 @ 15:36
Vergeet die sambal maar, kom gezellie een keer naar engeland voor een Indian. Chicken Vindaloo zorgt voor de nodige problemen de volgende morgen.
Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 15:37
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 15:36 schreef z28camaro het volgende:
Vergeet die sambal maar, kom gezellie een keer naar engeland voor een Indian. Chicken Vindaloo zorgt voor de nodige problemen de volgende morgen.
Heb ik nieuws voor jou...
TINDALOO is het heetst in de Indiaanse keuken...
Een echte bekkenbrander...
fotoloogvrijdag 21 mei 2004 @ 15:38
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 15:37 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Heb ik nieuws voor jou...
TINDALOO is het heetst in de Indiaanse keuken...
Een echte bekkenbrander...
En niet alleen de bek
DuchessXvrijdag 21 mei 2004 @ 15:39
En nog een terugvindpost
Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 15:40
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 15:38 schreef fotoloog het volgende:

[..]

En niet alleen de bek
Ja, je ster heeft er ook onder te lijden...
Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 15:43
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 15:39 schreef DuchessX het volgende:
En nog een terugvindpost
Er is een topic over Indiaans eten...

Indiaas Topic.
z28camarovrijdag 21 mei 2004 @ 15:54
Heb van Tindaloo gehoord maar toch maar niet geprobeerd.
Pietverdrietvrijdag 21 mei 2004 @ 16:54
Helaas is échte wasabi bijna niet te krijgen, meestal is het mierikswortelpasta met een groen kleurtje.
Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 17:18
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 16:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Helaas is échte wasabi bijna niet te krijgen, meestal is het mierikswortelpasta met een groen kleurtje.
Ik ben eens gaan zoeken...

http://www.freshwasabi.com/about.html
Pietverdrietvrijdag 21 mei 2004 @ 17:58
Een idee voor de Nederlandse High Tech tuinbouw?
Wasabi markt corneren?
Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 19:06
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Een idee voor de Nederlandse High Tech tuinbouw?
Wasabi markt corneren?
Nederlanders beginnen al te mutsen bij mierinkswortel....

Of bedoelde je voor de export?
Pietverdrietvrijdag 21 mei 2004 @ 19:10
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 19:06 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Nederlanders beginnen al te mutsen bij mierinkswortel....

Of bedoelde je voor de export?
Tuurlijk de export naar japan, In Nederland komt sowieso bijna alleen de B keus op de markt, de A1 is bijna alleen maar voor de export
Shark.Baitvrijdag 21 mei 2004 @ 19:59
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 15:36 schreef z28camaro het volgende:
Vergeet die sambal maar, kom gezellie een keer naar engeland voor een Indian. Chicken Vindaloo zorgt voor de nodige problemen de volgende morgen.
Jaaajaa.. en voor 'echte' pizza moet ik zeker naar Amerika gaan ipv naar New York?

De rode Habanero is de heetste peper te wereld is 350k-550k scoville units, hoewel men zegt dat de indian tezpur heter is (wat nog betwist word op dit moment)
De 'gewone' lombok of rode peper is 'maar' 30k-50k scoville units....

Zo te zien aan het recept zit er niets heets in. Stof voor discussie.. maar niet in een SAMBAL topic!!

En de pepperspray is 5300k scoville units.. die is dus pas ECHT heet
Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 20:13


Voila! Bloedje heet....
fotoloogvrijdag 21 mei 2004 @ 20:16
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 20:13 schreef Oblivion het volgende:
[afbeelding]

Voila! Bloedje heet....
Beetje azijn erbij,en wat je niet vanavond(!) gebruikt in de vriezer
Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 20:18
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 20:16 schreef fotoloog het volgende:

[..]

Beetje azijn erbij,en wat je niet vanavond(!) gebruikt in de vriezer
Kan dat?
fotoloogvrijdag 21 mei 2004 @ 20:20
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 20:18 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Kan dat?
Ja,natuurlijk!
Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 20:23
Nou dan doen we dat maar, ik geloof niet dat het vanavond nog op komt...
fotoloogvrijdag 21 mei 2004 @ 20:25
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 20:23 schreef Oblivion het volgende:
Nou dan doen we dat maar, ik geloof niet dat het vanavond nog op komt...
Als het opkomt,garandeer ik je een vlucht naar mars,morgen(of vannacht)
Shark.Baitvrijdag 21 mei 2004 @ 20:47
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 20:16 schreef fotoloog het volgende:
Beetje azijn erbij,en wat je niet vanavond(!) gebruikt in de vriezer
Ik geef toch de voorkeur aan een laagje olie om de sambal van de lucht af te sluiten, anders kan het de smaak nadelig beinvloeden. En anders citroensap, dat is lekker zuur.
Maar het is jouw feest natuurlijk


Ziet er goed uit Oblivion
fotoloogvrijdag 21 mei 2004 @ 21:02
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 20:47 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

Ik geef toch de voorkeur aan een laagje olie om de sambal van de lucht af te sluiten, anders kan het de smaak nadelig beinvloeden. En anders citroensap, dat is lekker zuur.
Maar het is jouw feest natuurlijk


Ziet er goed uit Oblivion
Olie is idd goed als je het langer in de koelkast wil bewaren,maar als je wat azijn erbij doet dan kan je het invriezen,en blijft het bij het ontdooien lekker fris!
Naja,ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren
Shark.Baitzaterdag 22 mei 2004 @ 08:57
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 21:02 schreef fotoloog het volgende:
Olie is idd goed als je het langer in de koelkast wil bewaren,maar als je wat azijn erbij doet dan kan je het invriezen,en blijft het bij het ontdooien lekker fris!
Naja,ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren
Daarom doe ik er citroensap / lime in bij het bakken. Azijn kan idd ook. Maar ik zal het eens proberen.
#ANONIEMzaterdag 22 mei 2004 @ 09:10
Sambal
Martijn_77zaterdag 22 mei 2004 @ 14:36
Hoe lang is die zelf gemaakte sambal eigenlijk houdbaar?
Shark.Baitzaterdag 22 mei 2004 @ 23:57
quote:
Op zaterdag 22 mei 2004 14:36 schreef Martijn_77 het volgende:
Hoe lang is die zelf gemaakte sambal eigenlijk houdbaar?
koel bewaard met een laagje olie enkele weken tot 3 maanden....


Maar als je em tussendoor weer ff opbakt kan je dat wat langer maken.

En natuurlijk is fotoloog zijn optie ook een.. ehm.. eh.. eh.. optie...
fotoloogzondag 23 mei 2004 @ 00:01
quote:
Op zaterdag 22 mei 2004 23:57 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

koel bewaard met een laagje olie enkele weken tot 3 maanden....


Maar als je em tussendoor weer ff opbakt kan je dat wat langer maken.

En natuurlijk is fotoloog zijn optie ook een.. ehm.. eh.. eh.. optie...
Peper!
Kga morgen weer 2 kilo vermalen(Handschoenen aan!)
Mankezondag 30 mei 2004 @ 16:24
thanks voor de recepten, kan ik t nu eens zelf maken

een MJ en Adjoema meestomen in de rijstcooker is ook lekker
Pietverdrietzondag 30 mei 2004 @ 16:34
quote:
Op zondag 23 mei 2004 00:01 schreef fotoloog het volgende:

[..]

Peper!
Kga morgen weer 2 kilo vermalen(Handschoenen aan!)
* Pietverdriet zet vat zijn laboratotiumbril op
merdekamaandag 31 mei 2004 @ 18:24
Mijn sambal brandal is onovertroffen (volgens mijzelf en mijn gelukkige mee-etende vrienden en familieleden) maar vereist een sterke maag en liefst een kratje bier per persoon om af te koelen.

En nee, het recept ga ik niet geven, normaal gesproken ben ik niet zo kinderachtig maar het betreft hier mijn enige echte geheime sambal familie-recept, dus helaas.........
NT-T.BartManmaandag 31 mei 2004 @ 19:07
quote:
Op zondag 30 mei 2004 16:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

/PietVerdriet zet vat zijn laboratotiumbril op
Adembescherming is ook niet overbodig. Mijn lieftallige echtgenote heeft ooit het geniale plak opgevat om gesneden rode pepers onder de kraan af te spoelen in een poging het 'scherpe' er af te krijgen.

Dat is haar dus gelukt. In de vorm van wegspettende nevel. Vol met capsicum...
De keuken vulde zich in rap tempo met een wolk traangas waar we nog lang om hebben staan hoesten (en lachen, na afloop)

[ Bericht 3% gewijzigd door NT-T.BartMan op 31-05-2004 19:09:45 (de /me tag quoten gaat nog steeds niet goed...) ]
Hikvrijdag 4 juni 2004 @ 14:27
quote:
Op maandag 31 mei 2004 18:24 schreef merdeka het volgende:
En nee, het recept ga ik niet geven, normaal gesproken ben ik niet zo kinderachtig maar het betreft hier mijn enige echte geheime sambal familie-recept, dus helaas.........
*liefkijkt*
Miss_MacPhistozondag 6 juni 2004 @ 18:54
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:32 schreef static het volgende:
En eerst even je handjes wassen voordat je een vinger in je oog steekt.


Heeft flashback.
Oblivionzondag 6 juni 2004 @ 19:09
Oeh, nog vergeten te melden.
De surinaamse buren hadden sambal, lekker denk ik...
Was het van kippenhartjes...
Ik moet geen orgaanvlees...
Niet gegeten ook...
fotoloogzondag 6 juni 2004 @ 19:14
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:09 schreef Oblivion het volgende:
Oeh, nog vergeten te melden.
De surinaamse buren hadden sambal, lekker denk ik...
Was het van kippenhartjes...
Ik moet geen orgaanvlees... [afbeelding]
Niet gegeten ook...
Je hebt sambal en sambal idd
Surinamers maken het vaak met orgaanvlees,maar je hebt ook Surinamers die het maken van puur de pepers met een beetje zout,suiker,azijn!
Oblivionzondag 6 juni 2004 @ 19:15
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:14 schreef fotoloog het volgende:

[..]

Je hebt sambal en sambal idd
Surinamers maken het vaak met orgaanvlees,maar je hebt ook Surinamers die het maken van puur de pepers met een beetje zout,suiker,azijn!
Die maak ik wel eens, en ik ben niet eens Surinaams...
fotoloogzondag 6 juni 2004 @ 19:16
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:15 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Die maak ik wel eens, en ik ben niet eens Surinaams...
Ben je een beetje heet gewend,Obli?
Oblivionzondag 6 juni 2004 @ 19:17
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:16 schreef fotoloog het volgende:
Ben je een beetje heet gewend,Obli?
Hmmm, at als 3 jarige al witte boterhammen met sambal...
Hoezo?
Pietverdrietzondag 6 juni 2004 @ 19:19
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:17 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Hmmm, at als 3 jarige al witte boterhammen met sambal...
Hoezo?
Ik ook, maar kan er niet meer tegen
fotoloogzondag 6 juni 2004 @ 19:19
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:17 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Hmmm, at als 3 jarige al witte boterhammen met sambal...
Hoezo?
Noiu,ik maal al jaren adjuma's
Ik dacht,misschien wil je een keer wat proeven!
Maar het is wel heet hoor!
fotoloogzondag 6 juni 2004 @ 19:20
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik ook, maar kan er niet meer tegen
Geen verdriet,Piet!
Oblivionzondag 6 juni 2004 @ 19:23
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik ook, maar kan er niet meer tegen
Last van de buik? Darmen?
Neem dan eens temoe lawak, kan je kopen bij de drogist.
Voor het hete eten even 2 pillen, en nergens last van...
Oblivionzondag 6 juni 2004 @ 19:26
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:19 schreef fotoloog het volgende:

[..]

Noiu,ik maal al jaren adjuma's
Ik dacht,misschien wil je een keer wat proeven!
Maar het is wel heet hoor!
Liefje, popje, scheetje kijk eens aan het begin van dit topic...

Sambal!
Pietverdrietzondag 6 juni 2004 @ 19:30
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:23 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Last van de buik? Darmen?
Neem dan eens temoe lawak, kan je kopen bij de drogist.
Voor het hete eten even 2 pillen, en nergens last van...
Nee, Ik krijg rooie vlekken, zweet parels, pupillen worden heel klein, krijg een gevoel alsof ik vergiftigt ben, hartkloppingen, euforie gevoel,
Oblivionzondag 6 juni 2004 @ 19:31
quote:
Op zondag 6 juni 2004 19:30 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, Ik krijg rooie vlekken, zweet parels, pupillen worden heel klein, krijg een gevoel alsof ik vergiftigt ben, hartkloppingen, euforie gevoel,
Oops...
Ik denk niet dat daar wat aan te doen is...
Pietverdrietzondag 6 juni 2004 @ 19:37
Maar het blijft lekker..
Oblivionzondag 6 juni 2004 @ 19:42
Ow ja...zeker een bepaalde tijd van de maand...
Dan kook ik zo heet dat ik alle kleuren krijg...
NT-T.BartManzondag 6 juni 2004 @ 19:50
Een paar jaar geleden ben ik naar Indonesie geweest, o.a. naar Lombok.

De plaatselijke jeugd daar verdiende een centje bij met 'gidsen'. Zo hadden we eens een jongetje mee die zowaar behoorlijk wat wist van de natuur. Bij een lombok (pepertjes) struik dacht hij de 'Orang Putih' even in de maling te nemen door te zeggen dat ze heel lekker waren en dat ik maar even moest proeven.

Ik : *Pluk* *Hap* *kauwkauwkauw* 'mmm, inderdaad, lekker!'. Het jochie had ogen als schoteltjes...
Overigens waren die dingen schoftig heet... Maar ik heb geen spier vertrokken!
Martijn_77zondag 15 mei 2005 @ 23:05
Heeft iemand het recept van Sambal Badjak voor mij?

Heb het pas bij de Toko gekocht en het was erg lekker maar nu wil ik het zelf maken.

[ Bericht 0% gewijzigd door Martijn_77 op 29-12-2005 20:04:39 ]
Oblivionmaandag 16 mei 2005 @ 09:37
Dan blaas ik met de post van la-nina dit topic nieuw leven in...
quote:
Op zondag 15 mei 2005 18:13 schreef la-nina het volgende:
Leuk om te maken en superlekker!

Sambal Bacak
* 3 rode pepers ( hoe heter hoe beter! dus je ziet maar, ik doe altijd meer)
* 3 teentjes knoflook (je kunt de smaak aanpassen aan wat je zelf lekker vind, toch?)
* 1 uitje, goed gesnipperd
* 2 eetlepels bruine suiker
* 3 dunne plakkies laos
* 1 salamblaadje (zeg maar de oosterse laurier )

[afbeelding]

* 1 sprietje sereh (citroengras)
* 2 eetlepels goeie ketchup (niet te zoet)
* 1/2 theelpel zout
* olie
* water

Je kookt de pepers tot ze lekker zacht zijn, snij ze dan in kleine stukkies
en bak ze in een scheut olie. Wrijf knoflook en ui fijn en voeg dit samen
met de trassi en suiker bij je gebakken pepers.
Als alles lekker begint te bakken laos, sereh, salam en ketchup toevoegen .
Kort doorbakken en dan een scheut water toevoegen
zodat alles lekker onder water komt,
kook dit flink door tot een dikke saus.
Laten afkoelen en in een schone pot bewaren in je koelkast...

Sambal à go go !
lone_wolfmaandag 16 mei 2005 @ 20:06
Tja maar weet je dat er in landen waar (extreem) heet gegeten wordt, er significant meer slokdarm en maagkanker te vinden is dan in de westerse wereld? Capseine heeft daadwerkelijk een beschadigende werking op sijmvliezen en is derhalve niet ongevaarlijk bij regelmatig gebruik.

Bij misbruik van dit forum kunnen we je provider op de hoogte stellen. ..and who cares ...arrogante eikels!
sweety2dinsdag 17 mei 2005 @ 23:03
mijn ma maakt vaak sambal, als de sambal bijna op is meteen een nieuwe pan met verse sambal
ik weet niet precies hoe ze het maakt, ik eet het meestal maar weet wel ongv. wat erin moet.
van die kleine gedroogde rode pepers in water koken eventjes,
uhmm nee ik weet niet meer zo goedd sorry zal het eens vragen.
maar er gaat ook van die tomaten puree in, die in die blikjes, dat doen er veel mensen niet in, en dat geeft juist die sambal tog een btje smaak.
Martijn_77donderdag 22 december 2005 @ 19:52
quote:
Op donderdag 22 december 2005 15:00 schreef THCees het volgende:
Ben zelf een enorme liefhebber van sambal en alle andere peper varianten.

1 van mijn favo sambal is de volgende : Sambal klappa,
300 gr geraspte kokos
6 spaanse pepers
2 tl zout
1 tl trassie
1 tl (vers) gemalen laos
2 djeroek poeroet bladeren (te krijgen bij elke toko)
2 el olie

Bereiding:

Braad de kruiden met de (in de vijzel) fijngestampte pepers en de geraspte kokos.

Sambal klappa kan ook op een andere manier worde bereid, terwijl u dezelfde ingredienten nodig hebt. Braad hiertoe de geraspte kokos lichtbruin, snijd alle ingredienten fijn en fruit ze,behalve de djeroek poeroet. Pas op het laatst roert u de geraspte kokos en de djeroek poeroet door de andere ingredienten.
Kook landzaam in tot de gewenste dikte.

HMMMMM

Fokkers plaats ook je favo sambal en laten we genieten van elkaars culinaire orgasmes.

Fijne feestdagen en ........ach laat maar
THCeesvrijdag 23 december 2005 @ 02:03
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 19:59 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

Jaaajaa.. en voor 'echte' pizza moet ik zeker naar Amerika gaan ipv naar New York?

De rode Habanero is de heetste peper te wereld is 350k-550k scoville units, hoewel men zegt dat de indian tezpur heter is (wat nog betwist word op dit moment)
De 'gewone' lombok of rode peper is 'maar' 30k-50k scoville units....

Zo te zien aan het recept zit er niets heets in. Stof voor discussie.. maar niet in een SAMBAL topic!!

En de pepperspray is 5300k scoville units.. die is dus pas ECHT heet
LET OP :
'Tépin' (C. annuum var. aviculare)
Op dit moment de heetste peper ter wereld!
In de VS. noemt men dit Mexicaanse ras de
“Gringo-killer”. De vruchtjes zijn klein, rond
en nauwelijks 1 cm groot. De rijpe vrucht is
bruinrood.
50.000 HS !!!


EVEN TER VERGELIJKING DE MADAM JEANETTE:

'Madame Jeanette' (C. chinense)
Zeer aromatische, gele, hete peper.
Blokvormige, gekreukelde vorm. Lijkt op
ajoema, maar met uniek aroma, groter en
meer gedeukt. Zeer populair in Suriname.
De geur alleen al....
± 3000 HS.


Om aan te geven hoe heet een peper is, werken we
met de “Craig’s Hotness Scale” (HS), die
waarden kent van 0-50.000. Tot HS100 is
het te doen een peper rauw te eten, HS
100-400 kan door een ervaren peper-eter
nog rauw worden gewaardeerd, daarboven
wordt het behoorlijk heet en HS 10.000 is
voor de echte liefhebbers: superheet!
HS 50.000, wees hier wel
voorzichtig mee, kan zeer pijnlijk zijn....
THCeesvrijdag 23 december 2005 @ 02:05
THNX :

Martijn_77
harryharrywoensdag 28 december 2005 @ 15:05
quote:
Op zondag 25 januari 2004 13:42 schreef Vork het volgende:

[..]

Als je het puur eet op een lege maag dankan ik me voorstellen dat je maag dat niet leuk gaat vinden. Als je het door je gerechten mengt, er voldoende droge rijst of iets dergelijks bij eet dan kan er weinig fout gaan. Maar het is voor het grootste deel gewoon een kwestie van wennen.
Madamme Jeanettes kun je prima zo eten, met wat gebakken kip. (kleine stukjes wel te verstaan)
Shark.Baitdonderdag 29 december 2005 @ 15:06
quote:
Op vrijdag 23 december 2005 02:03 schreef THCees het volgende:
LET OP :
'Tépin' (C. annuum var. aviculare)
Op dit moment de heetste peper ter wereld!
In de VS. noemt men dit Mexicaanse ras de
“Gringo-killer”. De vruchtjes zijn klein, rond
en nauwelijks 1 cm groot. De rijpe vrucht is
bruinrood.
50.000 HS !!!


EVEN TER VERGELIJKING DE MADAM JEANETTE:

'Madame Jeanette' (C. chinense)
± 3000 HS.


Om aan te geven hoe heet een peper is, werken we
met de “Craig’s Hotness Scale” (HS), die
waarden kent van 0-50.000. Tot HS100 is
voorzichtig mee, kan zeer pijnlijk zijn....
Ik erken alleen maar de scoville unit
(vanwege zijn wetenschappelijk verantwoord karakter-athans, poging tot)
Orange Habanero 210,000
Red Habanero 150,000
Tabasco 120,000
Tepin 75,000 (half zo heet als een madam)

Bron

Ik maak indische sambal maar dan met Habanero's (madam Jeanettes). Maar ik ben wel benieuwd naar die Tepin, hoe hij smaakt. Ik heb net een burger op met Jalapenos. Daar zou ik wel sambal van willen maken en kijken hoe dat smaakt. Weet iemand of die dingen in NL ook in grote getalen te koop zijn? tot nu toe zie ik ze alleen in een paket met andere chili's erbij. Niet ideaal voor mijn doeleinden
Tha_Butchadonderdag 29 december 2005 @ 16:52
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 20:47 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

Ik geef toch de voorkeur aan een laagje olie om de sambal van de lucht af te sluiten, anders kan het de smaak nadelig beinvloeden. En anders citroensap, dat is lekker zuur.
Kan je beter asem gebruiken (tamarinde sap), nog een toevoeging op jouw receptje, als je geen gula djawa hebt, kan je beter een (licht)bruine basterdsuiker gebruiken, die smaak komt meer in de buurt dan normale.

En sambal badjak is wel lekker, alleen niet erg heet, maar loos die fucking ketchup en doe er ketjap manis in.

* Tha_Butcha originele recepten zoeken gaat
THCeesvrijdag 30 december 2005 @ 12:15
quote:
Op donderdag 29 december 2005 15:06 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

Ik erken alleen maar de scoville unit
(vanwege zijn wetenschappelijk verantwoord karakter-athans, poging tot)
Orange Habanero 210,000
Red Habanero 150,000
Tabasco 120,000
Tepin 75,000 (half zo heet als een madam)

Bron

Ik maak indische sambal maar dan met Habanero's (madam Jeanettes). Maar ik ben wel benieuwd naar die Tepin, hoe hij smaakt. Ik heb net een burger op met Jalapenos. Daar zou ik wel sambal van willen maken en kijken hoe dat smaakt. Weet iemand of die dingen in NL ook in grote getalen te koop zijn? tot nu toe zie ik ze alleen in een paket met andere chili's erbij. Niet ideaal voor mijn doeleinden
de enige manier om aan deze pepers te komen ( bij mijn weten) is om ze zelf te planten.
gahiervoor naar : http://www.vreeken.nl
Shark.Baitvrijdag 30 december 2005 @ 13:19
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 12:15 schreef THCees het volgende:
de enige manier om aan deze pepers te komen ( bij mijn weten) is om ze zelf te planten.
gahiervoor naar : http://www.vreeken.nl
tx! ik zie hier talloze nieuwe pepers om uit te proberen!
Martijn_77vrijdag 30 december 2005 @ 19:41
quote:
Op zondag 15 mei 2005 23:05 schreef Martijn_77 het volgende:
Heeft iemand het recept van Sambal Badjak voor mij?

Heb het pas bij de Toko gekocht en het was erg lekker maar nu wil ik het zelf maken.
Heb twee recepten gevonden:
quote:
De sambal die de doorsnee Nederlander gebruikt, is sambal oelek. Sambal, afkomstig uit Indonesië, is in talloze varianten te bereiden. De twee onderstaande varianten van sambal badjak, geven een zachte, aromatische gebakken sambal. De houdbaarheid van de verse sambal is relatief kort. U kunt echter de houdbaarheid vergroten, door te zorgen dat de verhouding zout in de sambal 15% bedraagt. Bijvoorbeeld: stel dat de gebakken sambal 300 gram weegt, dan zou u 45 gram zout moeten toevoegen (ongeveer 3,5 eetlepel). Indien u een dergelijke zoute sambal gaat gebruiken in gerechten, hou dan wel rekening met het toevoegen van extra zout. De pittigheid van de sambal kunt u zelf regelen, door van een deel van de pepers het zaad niet te verwijderen.

Sambal badjak I

Benodigdheden:

10 verse rode Spaanse pepers, zonder zaad en zaadlijsten, fijngehakt
3 kleine fijngehakte uien
2 geperste teentjes knoflook
* 8 kemirienoten
* 1 eetlepel trassi
* 1 eetlepel goela djawa
1 theelepel zout
2 eetlepels olie
* 2 eetlepels tamarinde
* 1 stengel sereh (citroengras) of 1 eetlepel ingelegde sereh (nieuw product: uit potje kant-en-klaar, ondermeer bij AH verkrijgbaar)
* 1 blad daoen salam (bij voorkeur diepvries, vries de rest weer in)

Bereiding:
Wrijf in een vijzel (eventueel keukenmachine) de pepers, uitjes, knoflook, kemirie, trassi, goela djawa en zout fijn. Verhit de olie in een pannetje en fruit het mengsel een paar minuten. Voeg 2 eetlepels water, tamarinde, sereh en daoen salam toe en kook op middelhoog vuur de massa een beetje in. Goed roeren om aanbranden te voorkomen. Verwijder de sereh en het blaadje salam en schep over in een schone (jam)pot. Bewaar de sambal in de koelkast. De sambal is enkele weken houdbaar.

Sambal badjak II

Benodigdheden:


15 rode Spaanse pepers, zonder zaad en zaadlijsten, fijngehakt
3 grote fijngehakte uien, ongeveer 400 gram
3 geperste teentje knoflook
* 12 kemirienoten
2 eetlepels geraspte gedroogde kokos
2 eetlepels olie
1 theelepel laos (te verkrijgen bij supermarkt)
2 eetlepels citroensap
2 theelepels zout

Bereiding:


Pof de kemirienoten boven een gasvlam of onder de hete gril of oven, bruin. De warme noten in een vijzel fijnstampen. De kokos met 1 eetlepel kokend water mengen. Verhit de olie in een pan en fruit de pepers, uien en knoflook tot de uien zacht zijn geworden. Na afkoeling de sambal in een vijzel fijnwrijven en de overige ingrediënten toevoegen. Overscheppen in (jam)pot(ten) en in koelkast bewaren. De sambal is enkele weken houdbaar.

* verkrijgbaar bij oosterse toko
Heeft er iemand misschien nog een beter recept?
THCeeszaterdag 31 december 2005 @ 11:46
Nou vooruit mijn absolute topper : (nou bijna dan, als topic echt gaat lopen plaats ik mijn versie van surinaamse sambal wel)

SAMBAL KLAPPA:

300 gr geraspte kokos
3/6 pepers (naar keuze)
2 tl zout
1 tl trassie
1 sch laos
2 djeroek poeroet schllen
2 el olie

Heel eenvoudig ; braad de kruiden met de fijgestampte pepers en de geraspte kokos.

Sambal klappa kan ook op een andere manier worden bereid, terwijl u dezelfde ingredienten nodig hebt. Braad hiertoe de geraspte kokos lichtbruin, snijd alle ingredienten fijn en fruit ze, behalve de
djeroek poeroet. Pas op het laatst roer je de geraspte kokos en de djeroek poeroet door de andere
ingredienten .

= anders dan al het andere wat je kent HEERLIJK BIJ DE NASI
ratleheadzondag 21 mei 2006 @ 11:39
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 14:53 schreef Shark.Bait het volgende:


500 gram rode habanero pepers (In Nederland alleen bekend als madam jeanet)
Habanero's zijn geen madamme jeanettes, het zijn allebei capsicum chinense's, maar verschillende pepers. Habanero's worden meer richting mexico verbouwd, madamme jeanette's in suriname en brazilie

[ Bericht 58% gewijzigd door ratlehead op 21-05-2006 11:51:54 ]
Wojworshebnmaandag 22 mei 2006 @ 17:38
Ik had eens een vriendin die gooide overal sambal over. In de soep deed ze wel een paar EETlepels sambal. Als ze dat niet meer deed proefde ze niks.
Dus maw. sambal is lekker maar verpest je smaakpupillen!

[ Bericht 0% gewijzigd door Wojworshebn op 23-05-2006 20:28:09 ]
SevenWondersdinsdag 23 mei 2006 @ 18:40
quote:
Op maandag 22 mei 2006 17:38 schreef Wojworshebn het volgende:
Dus maw. sambal is lekker maar verperst je smaakpupillen!
Als in 'Haar ogen waren groter dan haar maag'
ki_kiwoensdag 24 mei 2006 @ 15:01
ik heb laatst deze gevonden bij de Xenos:

ABC Tropical chilisauce
echt super lekkerrr!!

hij's alweer bijna op,. even gauw nieuwe halen, voordat ze het niet meer hebben

[ Bericht 17% gewijzigd door ki_ki op 24-05-2006 16:07:45 ]
Oblivionwoensdag 24 mei 2006 @ 15:57
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 11:46 schreef THCees het volgende:
Nou vooruit mijn absolute topper : (nou bijna dan, als topic echt gaat lopen plaats ik mijn versie van surinaamse sambal wel)
Ja, komt u maar!
Topic loopt al zo lang, kan jouw receptje er ook nog wel bij...
OldSchoolFooldonderdag 25 mei 2006 @ 04:45
Sambal is trouwens echt zon nederlands woord geworden (van indische origine ja).
Een surinamers heeft t gewoon over pepers.
En dan wel over madame jeanette of ajuma pepers. Waar de ajumas vele malen heter zijn. Erg lekker ook.
MLFdonderdag 25 mei 2006 @ 10:34
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:16 schreef MUUS het volgende:
Ik ben een sambal-freak. Hoe heter, hoe beter.

Nu ben ik vooral op zoek naar het recept van surinaamse sambal. Je weet wel, dat oranje/rode prutje waar je kont de volgende dag niet blij mee is. .

In een ander topic had men het erover gewoon Madame Jeanettes fijn te malen met wat zout, peper, ui en knoflook. Maar wordt dat niet een onwijze, droge brei?

Help mij mijn waffeltje in de fik te zetten! . Andere sambal-receptjes zijn ook zeer welkom! .
als je nog heter wilt, neem ajoema
niet te verwarren met madam chenet
overigens moet je er azijn door doen, geen peper
Obliviondonderdag 25 mei 2006 @ 18:36
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 10:34 schreef MLF het volgende:

[..]

als je nog heter wilt, neem ajoema
niet te verwarren met madam chenet
overigens moet je er azijn door doen, geen peper


Zover waren we al in 2004! Met dank aan Fotoloog!
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:19 schreef Oblivion het volgende:
Adjoema, zout en azijn.

En malen malen malen malen...


M_Schtoppelzaterdag 8 juli 2006 @ 08:53
Die mensen die echt zo waanzinnig heet eten sporen voor geen meter.

Je kent ze wel, van die lui die denken dat sambal (wat slechts een smaakmaker hoort te zijn) net zo'n ingredient als vlees en groente is en dat dat voor minstens 30% door het hele eten hoort te zitten. Je arme darmen! Ben blij dat het niet de mijne zijn.

Daarbij, die sukkels realiseren zich helemaal niet dat dat hete eten niet ontstaan is omdat die oosterse mensen dat zo lekker vonden. Maar omdat het vlees in die gebieden anders niet langer bewaard kon worden!
Shark.Baitzaterdag 8 juli 2006 @ 15:22
quote:
Op zaterdag 8 juli 2006 08:53 schreef M_Schtoppel het volgende:
Die mensen die echt zo waanzinnig heet eten sporen voor geen meter.

Je kent ze wel, van die lui die denken dat sambal (wat slechts een smaakmaker hoort te zijn) net zo'n ingredient als vlees en groente is en dat dat voor minstens 30% door het hele eten hoort te zitten. Je arme darmen! Ben blij dat het niet de mijne zijn.

Daarbij, die sukkels realiseren zich helemaal niet dat dat hete eten niet ontstaan is omdat die oosterse mensen dat zo lekker vonden. Maar omdat het vlees in die gebieden anders niet langer bewaard kon worden!
Hoi.
Zout was in de eerste plaats ook een conserveringsmiddel
En peper (van peper en zout) is eigenlijk de minder hete versie van hete pepers. (de naam zegt het al)

Maar zeg eens wat je zo dwars zit. Ik proef hier de opgekropte frustratie van een sambal hater


Persoonlijk eet ik het liefst zo smerig heet als ik maar kan krijgen, maar geen conimex drab, die is toch wel erg zout--liever een klein beetje surinaamse sambal

Veel vitaminre C heb ik me laten vertellen
M_Schtoppelzaterdag 8 juli 2006 @ 18:44
Beste hete haaiebeet,


nou weet je waar ik mij stierlijk aan erger? Aan dat domme Surinaamse wijf van vorige week waar ik dus meeat. Echt, ik ben best wat gewend want ik eet regelmatig Lamb Vindaloo, ongeveer het heetste wat ik aan kan. Maar dit smaakte naar het bloed van de Vesuvius. Echt, ik had niet meer het verschil geproefd tussen een reep chocolade en een Duitse biefstuk, ZO heet.

En dat wijf maar miepen dat ik een Hollander was. En dat dat een kwestie van gewenning was. Nee mevrouw, u kunt gewoon niet koken! Dat is hetzelfde stomme gelul dat "vrienden" van mij ook wel eens over alcohol zeggen. Ik stop altijd na drie, vier glazen omdat ik het dan niet lekker meer vind. Dat komt omdat je te weinig drinkt zeggen ze dan. Maar waarom zou ik in godsnaam door MOETEN gaan? Laat het mij lekker op godverdomme vier glazen houden.

Sambal idem dito, het is een SMAAKMAKER, NIET een ingredient als vlees en groente waar je (echt dat doet ze) zowat een heel flesje ter formaat van Ketchup in dondert. Dan spoor je gewoon niet meer.

En als ze dat niet wil snappen laat ik haar de volgende keer een litersfles sambal Rawit opvreten. Denken die oosterse mensen soms dat ze stoer zijn of zo?
OldSchoolFooldinsdag 11 juli 2006 @ 02:19
quote:
Op zaterdag 8 juli 2006 18:44 schreef M_Schtoppel het volgende:
Beste hete haaiebeet,


nou weet je waar ik mij stierlijk aan erger? Aan dat domme Surinaamse wijf van vorige week waar ik dus meeat. Echt, ik ben best wat gewend want ik eet regelmatig Lamb Vindaloo, ongeveer het heetste wat ik aan kan. Maar dit smaakte naar het bloed van de Vesuvius. Echt, ik had niet meer het verschil geproefd tussen een reep chocolade en een Duitse biefstuk, ZO heet.

En dat wijf maar miepen dat ik een Hollander was. En dat dat een kwestie van gewenning was. Nee mevrouw, u kunt gewoon niet koken! Dat is hetzelfde stomme gelul dat "vrienden" van mij ook wel eens over alcohol zeggen. Ik stop altijd na drie, vier glazen omdat ik het dan niet lekker meer vind. Dat komt omdat je te weinig drinkt zeggen ze dan. Maar waarom zou ik in godsnaam door MOETEN gaan? Laat het mij lekker op godverdomme vier glazen houden.

Sambal idem dito, het is een SMAAKMAKER, NIET een ingredient als vlees en groente waar je (echt dat doet ze) zowat een heel flesje ter formaat van Ketchup in dondert. Dan spoor je gewoon niet meer.

En als ze dat niet wil snappen laat ik haar de volgende keer een litersfles sambal Rawit opvreten. Denken die oosterse mensen soms dat ze stoer zijn of zo?
Dat wijf had wel gelijk met dr gewenning. Mn aziatische vrienden willen ook altijd teringheet eten, niet om stoer te doen, maar anders proeven ze geen heetheid meer.
Aan de andere kant moeten surinamers wel vaak stoer doen ja. Ze moeten zich toch Ergens op voor kunnen laten staan.
Taradomaandag 17 juli 2006 @ 21:42
Ik gebruik altijd piccalilly om sambal te maken,

1 pot piccalilly
1 a 2 madame jeanet (als je het niet gewend bent 1)
4 tenen knoflook
scheutje soja saus

in de blender en na 2 minuten klaar, een frisse en hete sambal, terug in het potje
Shark.Baitmaandag 17 juli 2006 @ 22:33
quote:
Op maandag 17 juli 2006 21:42 schreef Tarado het volgende:
Ik gebruik altijd piccalilly om sambal te maken,

1 pot piccalilly
1 a 2 madame jeanet (als je het niet gewend bent 1)
4 tenen knoflook
scheutje soja saus

in de blender en na 2 minuten klaar, een frisse en hete sambal, terug in het potje
Hee dat ken ik.. maar ik koop em gewoon bij de surinamer...

Ik hou niet van piccalilly, maar in deze vorm is het meesterlijk lekker

MUUSmaandag 17 juli 2006 @ 22:49
Tsssk, mijn eigen topic staat niet eens meer in MyAT omdat het al zo oud is.

Schandalig.
Ringomaandag 17 juli 2006 @ 22:57
Ik had vroeger een potje rawits (van mijn moeder gekregen toen ik op kamers ging), van die kleine gedroogde indische pepers.
Daar nam ik wel eens eentje van om zomaar weg te kauwen, niet omdat ik het zo lekker vond maar puur voor de kick, geeft nl een hele lekkere high.

Heet is lekker maar ik merk ook dat ik steeds méér moet nemen om hetzelfde effect te bereiken, het is dus wel een soort verslaving.

Die rawits zijn ontstellend heet maar volgens mij overtreft verse Mme Jeanette alles, ik geloof niet dat ik die rauw zou kunnen eten zonder door de grond te gaan.
OldSchoolFooldinsdag 18 juli 2006 @ 02:55
quote:
Op maandag 17 juli 2006 22:57 schreef Ringo het volgende:

Die rawits zijn ontstellend heet maar volgens mij overtreft verse Mme Jeanette alles, ik geloof niet dat ik die rauw zou kunnen eten zonder door de grond te gaan.
Ajuma's zijn een STUK heter hoor.
Marbledinsdag 18 juli 2006 @ 02:57
Sambal .

Ik zou niet meer zonder kunnen.
_Vulcanus_dinsdag 18 juli 2006 @ 03:03
0,5 kilo Madame Jeanette pepers
5 groene spaanse pepers (voor de kleur)
8 teentjes knoflook
5 rode uien (ook leuk voor de kleur, en goed voor de smaak)
4 limoenen uitpersen (heel belangrijk voor de smaak)
4 grote eetlepels zout
4 grote eetlepels suiker
3 eetlepels olijf olie
3 thee lepels azijn
paar stronkjes mint

Alles in een hak apparaat fijn malen, 1 dag lekker laten staan.
Dan heb je heerlijke sambal, maar pas op want het is ook erg verslavend.....
Shark.Baitdinsdag 18 juli 2006 @ 12:42
quote:
Op maandag 17 juli 2006 22:57 schreef Ringo het volgende:
Heet is lekker maar ik merk ook dat ik steeds méér moet nemen om hetzelfde effect te bereiken, het is dus wel een soort verslaving.
Geen verslaving, eerder gewenning, zoals alcohol drinkers meer moeten drinken voor hetzelfde effect
quote:
Op dinsdag 18 juli 2006 02:55 schreef OldSchoolFool het volgende:
Ajuma's zijn een STUK heter hoor.
Niet volgens de Scoville schaal
quote:
Op dinsdag 18 juli 2006 03:03 schreef _Vulcanus_ het volgende:
0,5 kilo Madame Jeanette pepers
5 groene spaanse pepers (voor de kleur)
8 teentjes knoflook
5 rode uien (ook leuk voor de kleur, en goed voor de smaak)
4 limoenen uitpersen (heel belangrijk voor de smaak)
4 grote eetlepels zout
4 grote eetlepels suiker
3 eetlepels olijf olie
3 thee lepels azijn
paar stronkjes mint

Alles in een hak apparaat fijn malen, 1 dag lekker laten staan.
Dan heb je heerlijke sambal, maar pas op want het is ook erg verslavend.....
Niet bakken? Ziet er wel lekker uit, daar niet van....
Axiadinsdag 18 juli 2006 @ 13:45
gewoon je avondeten en een verse peper erbij...bij elke hap avondeten gewoon een stukje er van af bijten van die peper...
jpg97dinsdag 18 juli 2006 @ 17:01
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 14:53 schreef Shark.Bait het volgende:
Er zijn meerdere versies mogelijk.. soms doe ik er ook een schepje fijngemalen munt blaadjes in

500 gram rode habanero pepers (In Nederland alleen bekend als madam jeanet)
[afbeelding]
2 theelepels trassi
halve eetlepel gula jawa (gewone suiker mag ook)
sap van 2 citroenen (liever 'limes')
halve theelepel djinten ongeveer.
beetje ketoembar
theelepel asem optioneel (tamarindesap)
2 teentjes knoflook
1 grote rode ui (die is lekkerder dan een gewone, maar gewoon kan ook)
Zout en peper naar smaak (lekker vaag niet)


bakken in een pan met veel olijfolie. Zorg voor een goede ventilatie en niet met je neus boven gaan hangen. De dampen zijn fataal
Dan af laten koelen en door de snijmachine halen totdat het pulp is. Weer met een grote hoeveelheid olie opbakken totdat het donker begint te worden en de opgenomen olie weer 'losgelaten' word en erop komt drijven. Deze is dan rood van kleur. Nogmaals, de dampen zijn dodelijk!... nou ja.. zo goed als.
Schep het (in de nog warme staat) in potjes, giet er olie bovenop, (dat verlengt de houdbaarheid) en zet in de koelkast om af te koelen.

1 theelepel van deze sambal komt overeen met een eetlepel van die conimex zooi.. ongeveer
Kijk... dat is 'm

zo maakt "ons ma" die ook altijd..
_Vulcanus_woensdag 19 juli 2006 @ 01:33
quote:
Op dinsdag 18 juli 2006 12:42 schreef Shark.Bait het volgende:

Niet bakken? Ziet er wel lekker uit, daar niet van....
Je kan het ook bakken, maar vind ik minder lekker.
Wel alle pitjes uit de pepers verwijderen, smaakt beter en bederft dan minder snel.
Shark.Baitwoensdag 19 juli 2006 @ 16:15
pitjes verwijderen? Alleen pitjes en niet de zaadlijsten neem ik aan? Anders is meteen al het hete foetsjie.
Pilipalamaandag 31 juli 2006 @ 14:12
dus als ik zo de websites afga mag ik tot de conclusie komen dat de

Habanero varieteit Red Savina (ook wel madame jeanette genoemd, mexicaanse versie)

de heetste peper is...

[ Bericht 51% gewijzigd door Pilipala op 31-07-2006 14:31:24 ]
Pilipalamaandag 31 juli 2006 @ 14:16
quote:
Op zaterdag 8 juli 2006 18:44 schreef M_Schtoppel het volgende:
Beste hete haaiebeet,


nou weet je waar ik mij stierlijk aan erger?
en jij bent gewoon een mietje die het niet kon hebben dat ie als een kind zat te janken en te zweten toen het surinaamse meissie een gerecht voor em bereid had...
Gizmo1711zaterdag 5 augustus 2006 @ 04:00
quote:
Op maandag 31 juli 2006 14:12 schreef Pilipala het volgende:
dus als ik zo de websites afga mag ik tot de conclusie komen dat de

Habanero varieteit Red Savina (ook wel madame jeanette genoemd, mexicaanse versie)

de heetste peper is...
De Red savina is volgens het guiness world record book op het moment de heetste peper ter wereld, dit is echter niet de madam jeanette die ook een habanero variant is.
Op het moment is volgens labarotorium uitslagen de naga morich de heetste peper ter wereld, dit word op het moment door het guiness record book onderzocht.

Als iemand nog een goed sambal recept heeft voor madam jeanette pepers, post het dan hier.
Ik heb op het moment 3 planten die vol hangen met pepers die op moeten .
en een recept waar 500g madam jeanette in moet klopt volgens mij niet echt...
Mijn Madam jeanette's wegen namelijk ongeveer 15g per stuk.

[ Bericht 22% gewijzigd door Gizmo1711 op 05-08-2006 04:11:08 ]
rubyzaterdag 5 augustus 2006 @ 22:21
Ik heb wel ooit eens hete tomatenchutney gemaakt en dat was prima gelukt.
Sambal heb ik ook wel eens getracht (heel lang geleden). Het zag er leuk uit, maar de smaak was niet optimaal, er miste iets.

Gelukkig kan ik bij de toko terecht voor hele lekkere sambals en daar zit dan ook niet zo'n chemisch smaakje aan. Lekker puur dus.

Maar toch wil ik het eens weer proberen om een sambal in elkaar te flansen.

En voor huilebalken die het zielig vinden dat mensen van heet eten houden..het is idd een kwestie van gewenning. Oefening baart kunst.
NT-T.BartManzaterdag 5 augustus 2006 @ 22:57
Als het allemaal even íetsje minder mag: Sambal Tjampoer van Conimex. Weet niet of het 'nieuw' is, maar ik had het van de week voor het eerst.

Niet bekbrandend scherp, meer aromatisch. Zitten wat fijngemalen groentes doorheen.
OldSchoolFoolzondag 6 augustus 2006 @ 02:24
quote:
Op zaterdag 5 augustus 2006 22:57 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Als het allemaal even íetsje minder mag: Sambal Tjampoer van Conimex. Weet niet of het 'nieuw' is, maar ik had het van de week voor het eerst.

Niet bekbrandend scherp, meer aromatisch. Zitten wat fijngemalen groentes doorheen.
Conimex
Martijn_77zondag 6 augustus 2006 @ 11:43
quote:
Op zondag 6 augustus 2006 02:24 schreef OldSchoolFool het volgende:

[..]

Conimex
Hebben we nog een leuk toic over trouwens
Inproba vs Conimex
NT-T.BartManzondag 6 augustus 2006 @ 20:40
quote:
Op zondag 6 augustus 2006 02:24 schreef OldSchoolFool het volgende:

[..]

Conimex
Ach... Als je kritisch kijkt wat je van ze koopt... En sinds de toko hier weg is is het niet simpel om iets anders dan conimex of improba te kopen.
rubyzondag 6 augustus 2006 @ 21:56
Sja, dan zit er niets anders op dan je eigen sambal te fabriceren of even naar een toko gaan die wel goeie sambals in voorraad heeft. Desnoods maak je er een dagje Amsterdam (aangezien die genoeg goeie toko's zal hebben) van.
OldSchoolFoolzondag 6 augustus 2006 @ 23:38
quote:
Op zondag 6 augustus 2006 20:40 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Ach... Als je kritisch kijkt wat je van ze koopt... En sinds de toko hier weg is is het niet simpel om iets anders dan conimex of improba te kopen.
Je woont in Hoorn? Is die toko bij t station in de buurt weg dan?
NT-T.BartManmaandag 7 augustus 2006 @ 08:40
quote:
Op zondag 6 augustus 2006 23:38 schreef OldSchoolFool het volgende:

[..]

Je woont in Hoorn? Is die toko bij t station in de buurt weg dan?
Helaas wel. Zit nu een turkse winkel in. Op zich ook niet slecht, maar heeft wel een heel ander assortiment.
OldSchoolFoolmaandag 7 augustus 2006 @ 11:25
quote:
Op maandag 7 augustus 2006 08:40 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Helaas wel. Zit nu een turkse winkel in. Op zich ook niet slecht, maar heeft wel een heel ander assortiment.
hey das jammer. Mn indo vriendin kocht dr altijd alles toen ze nog in Bovenkarspel woonde.
NT-T.BartManmaandag 7 augustus 2006 @ 23:21
quote:
Op maandag 7 augustus 2006 11:25 schreef OldSchoolFool het volgende:

[..]

hey das jammer. Mn indo vriendin kocht dr altijd alles toen ze nog in Bovenkarspel woonde.
Hmmm. 'station' interpreteerde ik als 'station kersenboogerd'. In de binnenstad zijn nog wel wat toko's, maar die liggen niet echt op de route werk-huis.
OldSchoolFoolmaandag 7 augustus 2006 @ 23:29
quote:
Op maandag 7 augustus 2006 23:21 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Hmmm. 'station' interpreteerde ik als 'station kersenboogerd'. In de binnenstad zijn nog wel wat toko's, maar die liggen niet echt op de route werk-huis.
Hoorn Centraal bedoelde ik, of hoe dat mag heten. Kersenboogerd weet ik niet te vinden.
NT-T.BartMandinsdag 8 augustus 2006 @ 08:29
quote:
Op maandag 7 augustus 2006 23:29 schreef OldSchoolFool het volgende:

[..]

Hoorn Centraal bedoelde ik, of hoe dat mag heten. Kersenboogerd weet ik niet te vinden.
Op weg van Hoorn CS ( ) naar Bovenkarspel kom je er langs. Maar dit gaat wel erg offtopic!

Ik denk dat ik binnenkort maar weer eens naar Wah Nam Hong in Duivendrecht ga (super-toko, makro wannabe) als ik weer eens bij mijn ouders ben!
OldSchoolFooldinsdag 8 augustus 2006 @ 11:24
quote:
Op dinsdag 8 augustus 2006 08:29 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Op weg van Hoorn CS ( ) naar Bovenkarspel kom je er langs. Maar dit gaat wel erg offtopic!

Ik denk dat ik binnenkort maar weer eens naar Wah Nam Hong in Duivendrecht ga (super-toko, makro wannabe) als ik weer eens bij mijn ouders ben!
Mag je bij die Wah Nam Hong als particulier ook kopen? Dus als gewone sterveling zonder bedrijfspas ofzo?
NT-T.BartMandinsdag 8 augustus 2006 @ 13:48
quote:
Op dinsdag 8 augustus 2006 11:24 schreef OldSchoolFool het volgende:

[..]

Mag je bij die Wah Nam Hong als particulier ook kopen? Dus als gewone sterveling zonder bedrijfspas ofzo?
Officieel niet. Bij de voordeur zit een mededeling dat je een WNH bedrijfspas móet hebben, of bij gebrek daaraan toch op zijn mínst een Makro pas. Maar in de praktijk is er (aan mij in elk geval) nog nooit om gevraagd.
OldSchoolFooldinsdag 8 augustus 2006 @ 13:57
quote:
Op dinsdag 8 augustus 2006 13:48 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Officieel niet. Bij de voordeur zit een mededeling dat je een WNH bedrijfspas móet hebben, of bij gebrek daaraan toch op zijn mínst een Makro pas. Maar in de praktijk is er (aan mij in elk geval) nog nooit om gevraagd.
Maw je kan ook afrekenen Zonder een pas?
Bij de Makro MOET je een pas hebben om af te rekenen namelijk.
NT-T.BartMandinsdag 8 augustus 2006 @ 14:57
quote:
Op dinsdag 8 augustus 2006 13:57 schreef OldSchoolFool het volgende:

[..]

Maw je kan ook afrekenen Zonder een pas?
Bij de Makro MOET je een pas hebben om af te rekenen namelijk.
Zoals ik al zei: in theorie moet je een pas hebben, maar ze hebben me er nog nooit om gevraagd bij het afrekenen en ik heb ook nog nooit zélf een pas laten zien. Dus ja: je kan afrekenen zónder pas.

Maar officieel dus niet, want die winkel zit op een industriegebiedje en daar mag geen handel aan particulieren verkocht worden ofzo.
NT-T.BartMandinsdag 8 augustus 2006 @ 15:01
Maar ontopic nu: het ging over de vele (on)genoegens van SAMBAL!!
Dr.Deathmaandag 9 oktober 2006 @ 00:58
Ik heb met liefde en moeite een peperplant op weten te kweken, zodat ik altijd pepers bij de hand heb en me niet in de supermarkt hoef te laten af te zetten voor een paar rottige pepers.
Enige nadeel: het opkweken is iets te goed gelukt, er valt gewoon niet meer tegen op te eten.
Er hangen nu 14 rode pepers in de plant. Ik wil er daarom maar een mooie sambal van maken.
het liefst eentje met uien e.d., want deze pepers zijn 2 tot 3 x zo sterk als de units uit de winkel.
Weet iemand een goed recept?
golfermaandag 9 oktober 2006 @ 01:38
Mijn favoriete recept voor Sambal Badjak is HIER te vinden.

Superlekker om zelf te maken.
FloggingMollymaandag 9 oktober 2006 @ 10:54
Sambal
Oblivionmaandag 9 oktober 2006 @ 12:18
Kijk eens aan, een heel sambal topic inclusief recepten.
Die met de search niet te vinden was...

Sambal!
coviemaandag 9 oktober 2006 @ 16:42
Nu ik dit lees.

Een peperplant, waar kan ik die kopen?
Kun je die ook gewoon binnen kweken?
Hoe gaat dat allemaal?
Tel_Rmaandag 9 oktober 2006 @ 16:46
quote:
Op maandag 9 oktober 2006 16:42 schreef covie het volgende:
Nu ik dit lees.

Een peperplant, waar kan ik die kopen?
Kun je die ook gewoon binnen kweken?
Hoe gaat dat allemaal?
Dat was mijn eerste gedachte ook ja. TS verlicht ons aub?
peejdoriemaandag 9 oktober 2006 @ 16:51
of gewoon als zaadje in de grond stoppen..?
Oblivionmaandag 9 oktober 2006 @ 19:00
quote:
Op maandag 9 oktober 2006 16:42 schreef covie het volgende:
Nu ik dit lees.

Een peperplant, waar kan ik die kopen?
Kun je die ook gewoon binnen kweken?
Hoe gaat dat allemaal?
Pepertje kopen en de zaadjes in een potje doen.
Er loopt een topic, maar ik kan 'm helaas niet vinden...
peejdoriemaandag 9 oktober 2006 @ 19:26
gaaf dat ga ik dus duidelijk ook doen
coviedinsdag 10 oktober 2006 @ 13:25
Ja ik wil dat ook doen.
Maar ik heb al gelezen dat het een paar jaar duurt voor er peper aan komt.
Ik wil eigenlijk gewoon een plantje waar bijv. volgend jaar al pepers aankomen

Ik ben een beetje ongeduldig
En kan dat gewoon in de woonkamer? ik heb geen kas ofzo.
Of ik moet het bij mijn schoonvader neerzetten die heeft een groentetuin (+kas) maar liever niet.
Obliviondinsdag 10 oktober 2006 @ 15:18
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 13:25 schreef covie het volgende:
Ja ik wil dat ook doen.
Maar ik heb al gelezen dat het een paar jaar duurt voor er peper aan komt.
Ik wil eigenlijk gewoon een plantje waar bijv. volgend jaar al pepers aankomen

Ik ben een beetje ongeduldig
En kan dat gewoon in de woonkamer? ik heb geen kas ofzo.
Of ik moet het bij mijn schoonvader neerzetten die heeft een groentetuin (+kas) maar liever niet.
Kan je beter vragen in Flora en Fauna.
coviedinsdag 10 oktober 2006 @ 15:24
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 15:18 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Kan je beter vragen in Flora en Fauna.
Done!

Nu nog hopen dat mensen me kunnen helpen!!
De_Hertogdinsdag 10 oktober 2006 @ 15:24
quote:
Op maandag 9 oktober 2006 19:00 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Pepertje kopen en de zaadjes in een potje doen.
Er loopt een topic, maar ik kan 'm helaas niet vinden...
Heeft het veel zon nodig, een grote pot, veel water (of kun je dat beter voor jezelf bewaren? )

Schrijf anders een korte handleiding, het lijkt me ook een leuk idee. Je kunt blijkbaar makkelijk zo veel pepers kweken dat er niet tegen op te eten valt, en aangezien die krengen in de winkel een nog wat voor twee stuks kosten klinkt dit als een leuk idee. Ik heb toch nog een plantje nodig
Obliviondinsdag 10 oktober 2006 @ 15:28
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 15:24 schreef De_Hertog het volgende:

[..]

Heeft het veel zon nodig, een grote pot, veel water (of kun je dat beter voor jezelf bewaren? )

Schrijf anders een korte handleiding, het lijkt me ook een leuk idee. Je kunt blijkbaar makkelijk zo veel pepers kweken dat er niet tegen op te eten valt, en aangezien die krengen in de winkel een nog wat voor twee stuks kosten klinkt dit als een leuk idee. Ik heb toch nog een plantje nodig
Vraag het even daar ---> Peperplant
Want ik weet het precieze antwoord ook niet.
De_Hertogdinsdag 10 oktober 2006 @ 15:30
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 15:28 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Vraag het even daar ---> Peperplant
Want ik weet het precieze antwoord ook niet.
Ik zie nu dat jij TS niet bent Die zou het wel moeten weten, hij heeft het tenslotte voor elkaar. Al vraag ik me af of ik eet-tips van Dr. Death moet vertrouwen. Maar vooruit, TS, vertel eens, hoe moet dat, zo'n plantje?
coviedinsdag 10 oktober 2006 @ 15:45
Het is geen stormlooptopic geworden iig
Obliviondinsdag 10 oktober 2006 @ 16:18
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 15:45 schreef covie het volgende:
Het is geen stormlooptopic geworden iig
Relaxed, sommige mensen kunnen pas 's avonds reageren...
Komt wel goed.

Nu ontopic: recepten voor sambal! Want het is hier CUL!
Thoricaldinsdag 10 oktober 2006 @ 16:31
In het Habanero peper topic staat ook veel info.
Thoricaldinsdag 10 oktober 2006 @ 16:38
Sambal recepten ga ik niet geven. Maar wel de 1e link die ik met Google gevonden heb met "sambal recepten". http://kokkieblanda.nl/Content/cid=23.html.html ik hoop dat je er iets mee kunt.
Dr.Deathwoensdag 11 oktober 2006 @ 00:45
a, sorry, ik had ff geen tijd om het topic te tjekken.
Ja, hoe kom je aan zo'n plantje? Ik zelf heb het iets van 3 jaar geleden gekocht met m'n dronken harses op Koninginnenacht in Utrecht. Herinnerde het me pas de volgende dag laat in de middag. Arm plantje (twee sprietjes met paar blaadjes) hing er net zo beroerd bij als ik me toen zelf voelde.
Anyway, plant-unit heeft idd veel water nodig, redelijk wat zon en inderdaad een grote pot: het begon dit jaar pas als een achterlijke te groeien en te produceren nadat ik hem in een ruime pot had gezet.
1e jaar produceerde het met moeite 1 pepertje. verzachtende omstandigheid: ik had hem half dood laten gaan door te weinig water (zodra ie door zijn warte heen is, gaat ie heel snel hangen en bladeren verliezen).
2e jaar produceerde het een pepertje of 6.
3e jaar (deze dus) een tsunami aan units.
Maar waar je ze regulier koopt weet ik niet.
Dr.Deathwoensdag 11 oktober 2006 @ 00:55
a, nuttig topic. Beantwoord idd redelijk de vraag die ik in mijn topic Sambal maken had gesteld
(was vergeten dat er ook nog zoiets bestond als een zoekfunctie )
Dr.Deathwoensdag 11 oktober 2006 @ 00:56
en Google is idd je vriend, maar ik hoor het graag van mensen die het zelf hebben gemaakt ipv een anoniem receptje die mss wel enorm zuigt.
Oblivionwoensdag 11 oktober 2006 @ 12:49
quote:
Op woensdag 11 oktober 2006 00:55 schreef Dr.Death het volgende:
a, nuttig topic. Beantwoord idd redelijk de vraag die ik in mijn topic Sambal maken had gesteld
(was vergeten dat er ook nog zoiets bestond als een zoekfunctie )
Ik wist dat er 1 bestond, maar kon 'm zelf ook niet meer vinden met de search.
Dus heb mijn AT afgezocht...
Oblivionwoensdag 11 oktober 2006 @ 20:58
quote:
Op woensdag 11 oktober 2006 20:55 schreef Martijn_77 het volgende:
Ga een merge aanvragen met Sambal! nu deze ook een kick gehad heeft
*kuch, staat maar 1 recept in...
Martijn_77woensdag 11 oktober 2006 @ 21:03
gemerged
zwahieldonderdag 12 oktober 2006 @ 21:46
Ik heb hier Chili veel gerechten gegeten met Ají.

Dat is saus waarin ook Sambal en andere hete producten in verwerkt zitten, erg lekker!
Weet alleen niet of 't in Nederland ook te verkrijgen is.
Integritydonderdag 12 oktober 2006 @ 22:13
tvp en scherp ook!
THCeesdinsdag 31 oktober 2006 @ 16:10
Zelf chilli-saus maken ???

easy as

240 ml water
240 gr suiker
4 tn knoflook
en net zoveel spaanse peper als je wilt.(ook andere soorten doen het goed)


Snijd de pepers in dunne ringetjes
knoflook in dunne plakjes
Gooi alles in een pan en laat het aan de kook komen, kook dan net zolang door tot
het op de voor jou gewenste dikte is ingedikt.

Flikker dan alles in een blender, paar keer "pulsen" en voila ....chilli-saus.
Wel even laten afkoelen in de koelkast en smullen maar.

Reken maar dat je dit vaker gaat maken als je het 1maal hebt gedaan......
Thoricaldinsdag 31 oktober 2006 @ 19:16
Ik wil in het weekend iets gaan doen met mijn jalopena pepers.
Daarnaast ook nog iets met een kg Madame Jeanettes nu hier 3¤ p kg.
Van de rode jalopenas wil ik een saus maken en de groene invriezen. Receptje Mexicaans misschien?
En van de madame Janettes wil ik eigenlijk een sambal maken maar geen Indische en ook een saus ook een alternatief receptje?
THCeesdinsdag 31 oktober 2006 @ 19:52
quote:
Op dinsdag 31 oktober 2006 19:16 schreef Thorical het volgende:
Ik wil in het weekend iets gaan doen met mijn jalopena pepers.
Daarnaast ook nog iets met een kg Madame Jeanettes nu hier 3¤ p kg.
Van de rode jalopenas wil ik een saus maken en de groene invriezen. Receptje Mexicaans misschien?
En van de madame Janettes wil ik eigenlijk een sambal maken maar geen Indische en ook een saus ook een alternatief receptje?
http://www.tastyweb.nl/recept/belizian/style/habanero/hot/sauce
THCeesdinsdag 31 oktober 2006 @ 19:56
En...http://www.hotsauceblog.com/
En...http://www.ushotstuff.com/
En....http://www.peppers.com/
Thoricaldinsdag 31 oktober 2006 @ 20:00
Kees,
Ik ga er dit weekend aan werken.
Bedankt voor de links
Flurryzaterdag 9 augustus 2008 @ 18:50
Heb ook een peperplant op het balkon (gevonden op de tuinafdeling van de praxis ), maar die heb ik even tijdelijk leeggegeten, dus in plaats van een zakje van 2 rode pepers bij de albert heijn veel goedkoper een grote zak adjuma's gehaald (blijf toch hollander hé ) en de zoals in de OP met zout en azijn fijngemalen. Tering zeg.... ik kan Thais eten redelijk hebben, maar dit is écht scherp!

* Flurry snel nieuw koud glas rosé haalt
Budahzondag 10 augustus 2008 @ 12:42
Ik zweer bij de Sambal Badjak van Koningsvogel:



Gister een grote pot ingeslagen
ABombalizondag 10 augustus 2008 @ 15:36
Improba sambal oelek is het lekkerst :p
ABombalizondag 10 augustus 2008 @ 15:38
Als je gedurende een lange tijd(10jaar lang), ongeveer 200/600ml sambal per week eet(soms paar dagen niet maar wel ongeveer 400ml per week)...
Kan je dan ziek worden ervan? Dus iets met je maag?
_aurum_zondag 10 augustus 2008 @ 19:49
quote:
Op zondag 10 augustus 2008 15:38 schreef ABombali het volgende:
Als je gedurende een lange tijd(10jaar lang), ongeveer 200/600ml sambal per week eet(soms paar dagen niet maar wel ongeveer 400ml per week)...
Kan je dan ziek worden ervan? Dus iets met je maag?
ik denk eerder dat het je smaakpapillen aantast, dus dat je steeds pittiger moet gaan eten wil je 't proeven.

weet niet of het iets met je maag doet.
FloggingMollyzondag 10 augustus 2008 @ 20:23
Sambal Setan van Koningsvogel kan ik ten zeerste aanraden

Sambal
Axiamaandag 11 augustus 2008 @ 09:01
quote:
Op zondag 10 augustus 2008 15:38 schreef ABombali het volgende:
Als je gedurende een lange tijd(10jaar lang), ongeveer 200/600ml sambal per week eet(soms paar dagen niet maar wel ongeveer 400ml per week)...
Kan je dan ziek worden ervan? Dus iets met je maag?
Ligt er aan wat voor een sambal je eet. Maar het verschilt per persoon. Ik vind sambal oelek geen echte sambal, maar ik moet echt van de Surinaamse adjooma's hebben. Maar het kan zijn dat jij dat weer te scherp vindt, waardoor je wel last van je maag krijgt.
-Mellow-maandag 11 augustus 2008 @ 23:53
Ik heb nog nooit zelf sambal gemaakt. Maar is dat nou veel lekkerder dan uit een potje?
gekkehoedenmakerdinsdag 12 augustus 2008 @ 14:53
quote:
Op maandag 11 augustus 2008 23:53 schreef -Mellow- het volgende:
Ik heb nog nooit zelf sambal gemaakt. Maar is dat nou veel lekkerder dan uit een potje?
Niet perse, maar meestal wel. Je kan er je eigen draai aan geven en het helemaal aanpassen aan je eigen smaak.
Ik maak graag mijn eigen sambal, maar het niveau van mijn (Indo-)oma zal ik nooit bereiken, denk ik.
YPruedinsdag 12 augustus 2008 @ 16:42
quote:
Op zondag 10 augustus 2008 12:42 schreef Budah het volgende:
Ik zweer bij de Sambal Badjak van Koningsvogel:

[ afbeelding ]

Gister een grote pot ingeslagen
Hetzelfde hier Al verschillende merken sambal badjak geprobeerd, maar deze vind ik toch echt de lekkerste.
Heatseekerdinsdag 12 augustus 2008 @ 16:43
Filet american met sambal.
7of9vrijdag 14 november 2008 @ 00:31
sambal pemudah is lekker, maar ik heb er nog geen recept van gevonden behalve dat het verkrijgbaar is bij een indische toko in Amsterdam...
Flurryvrijdag 14 november 2008 @ 09:43
In Marokko veel harissa gegeten, waanzinnig lekker. Ook potje meegenomen, maar dat smaakt echt veel minder

Zal in het weekend dit eens proberen:

<edit> Dat was dus een waardeloos recept. Te weinig pepers, teveel zout en zonde van de olijfolie. Heb 't achteraf soortvan omgebakken naar deze: http://www.smulweb.nl/1076671/koken/recept/Harissa

Veel beter!

[ Bericht 23% gewijzigd door Flurry op 16-11-2008 00:09:09 (bleh) ]