R2cksson | maandag 5 januari 2004 @ 16:44 |
Kan iemand mij vertellen wat het precies voor een gerecht is? | |
drugsgebruiker | maandag 5 januari 2004 @ 16:48 |
![]() | |
2Mini | maandag 5 januari 2004 @ 16:55 |
[Reclame] Warung Kromo Roti Kip Gewoon, 4 euro.... ga daar eens langs | |
Blues | maandag 5 januari 2004 @ 17:02 |
Je kan het nu ook als pakket kopen van Knorr. Simpel gezegd is het een pannekoek met sperciebonen(kouseband)en kip. | |
coldplay | maandag 5 januari 2004 @ 18:16 |
En te lekkerrrrrrrrrrrrrrrrr voor woorden ![]() | |
R2cksson | maandag 5 januari 2004 @ 19:16 |
quote:Ik weet iig dat de chefkok dat al is ![]() | |
laffer | maandag 5 januari 2004 @ 19:20 |
quote:zelf vind ik het het lekkerst met lamsvlees! ![]() en natuurlijk gekookte aardappels en een gekookt eitje. | |
ChRoNiC | maandag 5 januari 2004 @ 19:23 |
quote:DAar is mijn pappie nu ![]() | |
Insomaniac | dinsdag 6 januari 2004 @ 07:22 |
quote: ![]() | |
Duiveltja | dinsdag 6 januari 2004 @ 07:26 |
quote:Die roti van Knor is bagger.
| |
R2cksson | dinsdag 6 januari 2004 @ 09:55 |
quote:Ik heb een gewone koekenpan en een electrisch kookplaatje. Als je op gas wil koken dan kun je ook op het pitje in de gezamenlijke keuken koken. Ik waarschuw je dan wel dat Wim niet al teveel op hygiene let, maar goed, dat is goed voor de weerstand he... | |
Jazpkip | dinsdag 6 januari 2004 @ 15:16 |
Het is tenminste dik lekker. En je kan een pak van Knor:? geloof ik kopen in de winkel. | |
LoverBoy | zondag 18 januari 2004 @ 20:14 |
Roti is lekker!! ![]() | |
Aishwarya | zondag 18 januari 2004 @ 20:16 |
quote: ![]() Mij ook! | |
Merina | donderdag 22 januari 2004 @ 12:29 |
Ik neem heel zelden roti bij een Surinaams eethuis. Je zit zo snel vol daarvan. Geef mij maar Moksi Meti of rijst pom. | |
Mylene | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:42 |
>> Culi | |
SKMbeat | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:52 |
Ehm, d'r staat Surinaams voor roti in de topictitel,maar culinair-correct gezien zou er moeten staan Indiaas. Het is een broodvorm die Indïers (Hindoestanen) als contractarbeiders meenamen naar Suriname en wordt inderdaad sindsdien door alle Surinamers gegeten. Dit is geen dom nationalistisch geouwehoer,maar gewoon een poging de feiten proberen te laten kloppen. | |
westrtp | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:54 |
Wij eten dat ook weleens, echt lekker!! | |
Bhaarath | vrijdag 23 januari 2004 @ 23:46 |
quote:Die reclame van Knorr slaat nergens op. Roti is gewoon brood. Gewoon meel en water mengen en kneden. Je krijgt dan deeg. Uitrollen tot pannekoekvorm en bakken op een hete plaat. En als je het heel goed wil doen even op het vuur leggen dat hij zich even opblaast. Je moet er wel iets bij doen, want droog brood is niet te eten. De Surinaamse roti is iets anders. | |
gekke_sandra | zaterdag 24 januari 2004 @ 01:30 |
Brood. | |
fafyoe | zaterdag 24 januari 2004 @ 02:22 |
quote:Zo vreemd is het woordje surinaams voor roti ook niet probeer maar in india een rotie te bestellen. De hindoestanen die het meegenomen hebben vanuit india (De Pannekoek) hebben er een naar mijn mening geheel nieuwe samenstelling aangegeven. Darrom vindt ik de toevoeging surinaams helemaal niet verkeerd | |
-Cindy18- | zaterdag 24 januari 2004 @ 02:24 |
Ik wilde dit vanavond nog gaan eten... maar het is een broodje ei geworden... was te druk en had op het laatst geen zin meer om naar buiten te gaan! Wel heel errug lekker | |
sappie3 | zaterdag 24 januari 2004 @ 02:38 |
Ik heb vandaag nog roti met masalla doksie gegeten ![]() ![]() ![]() ![]() | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 04:13 |
quote:[edit] [Dit bericht is gewijzigd door SKMbeat op 24-01-2004 04:25] | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 04:23 |
[quote]Op zaterdag 24 januari 2004 04:13 schreef SKMbeat het volgende: [edit] | |
Linz | zaterdag 24 januari 2004 @ 04:32 |
hmm..wat zou daar nou eerst gestaan hebben? ![]() | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 04:37 |
quote:He Linz, ik heb het zelf maar weggehaald.Ik ga even bewijs zoeken dat roti toch een Indiase broodvorm is en niet zijn oorsprong heeft in Suriname. Bharaath heeft er al iets over geschreven en hij kan het als Indïer weten, maar die fafyoe schrijft iets waar ik niet tevreden mee ben. Dan maar het volgende: Roti is one of the most musical words to an Indian, especially to the 30 million or so, [Dit bericht is gewijzigd door SKMbeat op 24-01-2004 04:53] | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 07:10 |
Maar zoveel weet ik niet van roti. Ik ben een zuiderling, die eten meer rijst. In het noorden eten ze meer tarwe, dus roti. Vooral in Punjab. Ik voel aan waar het probleem zit met Surinaamse roti. Als je het een probleem wilt noemen. | |
yvonne | zaterdag 24 januari 2004 @ 07:17 |
Fijn, maar nu willen we recepten ![]() Trouwens, ik heb midden in de Bijlmer gewoond en had met de hele gallerij goed (eet) contact, indiase/pakistaanse roti of surinaamse roti, daar zat qua structuur en smaak wel degelijk verschil in. | |
sappie3 | zaterdag 24 januari 2004 @ 10:58 |
Ik schaamde me ook voor de roti van knor, die zijn echt om te ![]() ![]() ![]() | |
fotoloog | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:02 |
Roti gevuld met aardappelpuree is ook ![]() Ik maak het meestal met varkenshaas in stukjes gesneden,uitje,knoflook,kerrie,sperciebonen ff laten pruttelen,eetze! En niet te vergeten:peperrrrrrrrrrrrr Adjoema ![]() [Dit bericht is gewijzigd door fotoloog op 24-01-2004 11:13] | |
DancingPhoebe | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:12 |
quote:O smaakt ook prima uit onze hollandse tefal pannen heur! | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:26 |
Een gewone koekepan is ook al goed. | |
Rewimo | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:27 |
Die roti van Knorr is niks ![]() ![]() Ik maak ook weleens een snelle versie, niet met kouseband maar met sperzieboontjes. Het geheim zit 'm in de goede kerrie masala. Die maakt het hele gerecht. Maar wat er dus in zit: Vulling Roti | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:28 |
Wat is eigenlijk kerrie? Ik kom zelf uit India maar heb daar nog nooit kerrie gezien. | |
Rewimo | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:30 |
quote:Kerrie is een kruidenmengsel. Daarom zijn er ook zoveel verschillende soorten. | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:31 |
Zegt curry je wel wat? | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:33 |
quote:Nee ook niet. Curry en Kerrie zijn Europese verzinsels die niet in de Indiase keuken voor komen. | |
fotoloog | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:33 |
quote:Idd in Nickerie(Suriname) ben ik in een fabriekje geweest waar ze massala maken ,verschillende kruiden door elkaar via zo`n oud houten meng apparaat en dan in de zon laten drogen ![]() | |
gimeone | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:35 |
mijn pa haalt het wellis af bij de surinamer....het is egt zo lekker hè. Die smaak, gewoon alles ![]() | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 11:53 |
quote:Maar je kent het wel dan? En is het dus een kruidenmengsel ? Wat zegt mevrouw patak dan altijd op de bbc? Vragen vragen vragen.... Misschien is het leuk als je een Indiaas topic opentdtdtd? Met weetjes? Ontopic: Als ik roti maak, is het vers met alle goede ingredienten. | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:09 |
Wat wij hebben is enkele potjes met Koriander, komijn, geelwortel, methi, mosterdzaad, hing enz. Als je iets maakt weet je wat je nodig hebt van wat. Voor sommige dingen zoals rasam kun je zelf een mengsel maken en omdat het droog is een aantal weken bewaren. Rasam poeder bevat bijvoorbeeld veel koriander en gedroogde rode peper. | |
sappie3 | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:19 |
quote:Wat wij met masalla bedoelen, noemen ze hier kerri (een soort van) | |
DigiJasper | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:26 |
Lekkerrr, roti met kip ![]() -edit heeft er iemand een plaatje van die knor roti? [Dit bericht is gewijzigd door DigiJasper op 24-01-2004 12:35] | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:29 |
quote:Masala kennen wij niet. Ik kom namelijk uit Zuid.India | |
DAMH | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:29 |
sja iedereen die denkt dat wat je uit een pakkie knorr haalt net zo is als het echte is gewoon gek... kbedoel je hebt volgens mij ook Knorr Paella, looool das fuckin onmogelijk !!!! | |
yvonne | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:33 |
quote:Grappig ![]() de mensen ik ik ken uit pakistan noemden het wel massala en vertelden dat kerrie/curry de naam was die de engelsen eraan gaven. Leuk topic dit | |
Rewimo | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:35 |
Tip: http://www.surinaamseten.nl/ | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:54 |
quote:Leuke site. Dit is ongeveer wat wij eten.http://www.malasa.com/cookbook/index.html | |
yvonne | zaterdag 24 januari 2004 @ 12:57 |
quote:Garam masala ![]() ![]() | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 13:01 |
quote:In die site die ik opgegeven heb staat niets in van garam masala. | |
laffer | zaterdag 24 januari 2004 @ 13:13 |
quote:heel herkenbaar! ![]() ![]() | |
yvonne | zaterdag 24 januari 2004 @ 13:21 |
quote:http://www.malasa.com/cookbook/Powders/Garamasala.htm tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Verder kijken | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 13:25 |
Je hebt gelijk. Wij hebben het nooit in huis. Waar gebruik je garam masala voor? | |
yvonne | zaterdag 24 januari 2004 @ 13:30 |
quote:Lam, kip (murghi) ![]() beef. Het staat bekend als een "hot spice" | |
ruby | zaterdag 24 januari 2004 @ 13:46 |
Roti is erg lekker! De inhoud er van maken is niet zo moeilijk, hoewel je inderdaad de verhoudingen met de massala goed moet hebben, maar de "pannekoeken" haal ik bij de toko. In zo'n pakketje zitten dan drie stuks en ze smaken prima, niets op aan te merken. Voor mensen die in Den Haag of omgeving wonen, dan is Abdoel op het Paul Krugerplein een aanrader. Ook hun nasi is erg lekker. | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 13:47 |
Ik heb Surinaams eten nog nooit uitgeprobeerd. Wel eens gegeten bij bruiloften. | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 13:49 |
quote:Maar hoe weet je dat dat het juiste mengsel is voor lam of kip? Het laatste zal ik nooooooooit eten. | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 13:50 |
Tijd voor een Indiaas topic? ![]()
| |
ruby | zaterdag 24 januari 2004 @ 14:06 |
quote:Wat let je? ![]() | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 14:10 |
quote:Geen kennis van zaken.. ![]() | |
ruby | zaterdag 24 januari 2004 @ 14:13 |
quote:Je hoeft ook geen kennis van zaken te hebben. Iedereen die gek is op Indiaas eten of er wat over te melden heeft, reageert gewoon. Dan krijg je er van zelf wel verstand van. ![]() | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 14:17 |
Indiaas eten en Indiaas eten is een heel groot verschil. Het grootste verschil is er tussen noord en zuid. Noord Indiaas eten is voor mij exotisch en vreemd. Hoeft niet slecht te zijn, maar gewoon heel anders. | |
yvonne | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:04 |
quote:Kijken welke ingredienten er in de masala zitten ![]() Verder logisch nadenken en veeel proberen ![]() O, en veel meekijken als je bij bv pakistaanse mensen bent En waarom eet je geen beef/rundvlees | |
BFSkinner | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:07 |
quote:geloof enzo denk ik ![]() ontopic: droge roti's met alleen vlees | |
#ANONIEM | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:07 |
quote: ![]() | |
fotoloog | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:11 |
quote:De koe is een heilig dier in India,en heiligen......die eet je niet ![]() | |
yvonne | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:12 |
quote:Ahja, hij komt uit India ![]() | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:12 |
![]() | |
yvonne | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:13 |
quote: ![]() | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:13 |
quote:Kssst jij als eerst! ![]() | |
shmoopy | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:15 |
Okee, de pannenkoek haal je met gemak bij de toko idd, want die is gewoon lekker, en de ingredienten zoals kip ed zag ik verder wel voorbij komen, maar weet iemand de bereidingswijze, de verhoudingend enz? Ik wil het nl graag een keertje maken. | |
fotoloog | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:15 |
quote:Laat ik het De koe is een heilig dier voor Hindustanen | |
yvonne | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:21 |
quote:Neeeeeeeeeej, de roti zelf maken ![]() | |
shmoopy | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:28 |
quote:Ja, daar heb ik ooit een receptje voor gekregen, maar da's zo'n teringjopie veel werk. ![]() | |
yvonne | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:29 |
quote:Ja ![]() | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:43 |
quote:Laat ik het
Hindoestanen zijn mensen uit India, kunnen dus Hindoe zijn of Moslim. En verder.... Nothing beats my mother's roti. [Dit bericht is gewijzigd door SKMbeat op 24-01-2004 18:22] | |
fotoloog | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:44 |
quote:Doe es proeven ![]() | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:47 |
quote:Als er een voedselfax zou bestaan, geen probleem! | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 15:48 |
Roti wordt trouwens in Suriname en door de Rotishops in Nederland ook wel Plaat genoemd. | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 16:42 |
quote:Het is net zo iets als hond bij Nederlanders. Je kunt al heel lang in China, Korea of Thailand wonen, toch zullen we niet gemakkelijk honden gaan eten. | |
Rewimo | zaterdag 24 januari 2004 @ 20:52 |
quote:Vanavond nog gegeten, samen met mijn moeder gemaakt ![]() ![]() | |
shmoopy | zaterdag 24 januari 2004 @ 20:53 |
quote:Dat zou helemaal top zijn. ![]() | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:02 |
Hier enkele recepten voor roti / chapati. Chapati is een ander woord voor hetzelfde. http://www.wondersky.com/deepscookbook/roti_region_list.htm | |
Rewimo | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:07 |
De roti zelf is zo klaar! Die kan ik zo wel ophoesten denk ik. Voor 3 roti's: 125 gram zelfrijzend bakmeel Meng het meel met wat water tot je een soepel deeg krijgt (steeds wat water toevoegen). Vorm er 3 ballen van. Pureer de gekookte aardappel met de komijn, zout, peper en knoflook tot een stevig prutje. Verdeel het in drieën. Neem een bal deeg en maak er een soort schoteltje van. Doe eenderde van het aardappelmengsel in de holte en omkleed dit weer helemaal met het deeg. Je hebt dus nu weer een bal deeg, maar nu met middenin een kluitje aardappelmengsel. Doe dit met de andere deegballen ook. Bestuif het aanrecht en een flinke deegroller met meel en rol de deegballen mooi plat. Ze moeten heel dun worden, 2-3 mm. Doe wat gesmolten boter of olie in een grote koekenpan en laat dit heet worden op een matig vuur. Leg de roti erin en laat hem garen. Af en toe omdraaien. De roti is goed als hij pannenkoekachtige bruine spikkels vertoont (hij wordt echter niet bruin als een pannenkoek, maar blijft een stuk witter - maar je hebt ze weleens gegeten dus je weet ongeveer hoe ze eruit moeten zien). | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:22 |
Als mijn moeder roti maakte vond ik het meest fascinerende moment altijd het moment dat de roti op een zwarte ronde bakplaat ging bollen. Het kreeg een vorm van een rugbybal. Als het wordt omgedraaid dan zakte het weer. [Dit bericht is gewijzigd door SKMbeat op 24-01-2004 21:46] | |
MUUS | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:25 |
Ik wil weten hoe je die echte brand-in-je-waffel sambal maakt. Die sambal waarvan je er altijd veeeeeeeeeeeeels te weinig van krijgt bij je roti. Mag dat ook hier, shmoop, of moet ik er een apart topic voor maken? | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:29 |
Ja, die is oranje van kleur? Althans van een rotiboer in Rotterdam... | |
MUUS | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:33 |
quote:Yep, meestal een beetje oranje met rode stukjes erin. Het is iig heerlijk heet. ![]() Worden daar Madame Jeanette pepers voor gebruikt? Iemand die dat weet? En als het van Shmoopy hier mag | |
fotoloog | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:33 |
quote:Vraag bij de surinaamse toko om"adjoema"..........en geniet ![]() | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:37 |
quote:Wij willen niet kopen, maar maken... ![]() Pff jammer dat er mensen gewoon niet lezen. En als je googled op adjoema dan is het een peper... | |
fotoloog | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:52 |
quote:Wil je iets maken dan zul je het eerst moeten kopen ![]() | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:54 |
quote:Hoe ![]() ![]() ![]() ![]() Tell US!! | |
fotoloog | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:00 |
quote:Sorry,maar hier ontgaat me iets! Weet je niet hoe je peper moet maken of wat? | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:02 |
quote:Het is een goedje, een soort van sambal... ![]() Of is het gewoon een kwestie van vermalen? | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:06 |
quote:Mijn ouders gebruiken gele Madame Jeanettes met een beetje gesneden ui,knoflook, een snufje zout en malen in een vijzelpot, klaar. | |
fotoloog | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:07 |
quote:Het zijn een soort van gele mini-paprika`s, je kan ze fijnsnijden of malen,een beetje zout erbij en azijn en smullen maar Het effect merk je de volgende morgen op het toilet ![]() | |
shmoopy | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:09 |
Sambal is idd betrekkelijk eenvoudig te maken, misschien een lekker sambaltopiekje maken? ![]() Mag hier ook, hoor, ik doe niet zo moeilijk, maar er zijn zoveel soorten en het lijkt me leuk om dat een eigen topic te geven. | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:10 |
quote:Zijn Madame Jeanettes. Pas op met het snijden. Raak je ogen niet aan als je met je vingers zo'n Madame aanpakt. Die peper is vernoemd naar een Surinaamse prostituee. Het toilet-effect, tja als je niet gewend bent om het te eten... | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:10 |
quote:Ik zit aan mijn tax met topics aanmaken.. ![]() Nu mag jij, of MUUS? | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:14 |
quote:Het woord sambal wordt gebruikt als een heet goedje voor Indonesische-Chinese gerechten. Voor Indiase gerechten gebruik je chutney,is een andere vorm van hete saus voor Indiase gerechten.Het wordt gegeten als een extra smaakmaker bij gerechten als barra, plauri, dahl-rijst, pakora's,etc.. Voor hetgene wat je vaak bij de roti krijgt bestaat ook een bepaalde naam, kom er even niet op, geen chutney iig en zeker geen sambal. Wees een beetje culinair-correct a.u.b., Knorr heeft al genoeg verpest. [Dit bericht is gewijzigd door SKMbeat op 24-01-2004 22:20] | |
shmoopy | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:17 |
quote:Dan hier een fijne tip voor je die voor dit hele subforum geldt: Dit forum is bedoeld als een prettige plek waar je op een laagdrempelige manier over eten kunt praten. | |
MUUS | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:17 |
Het sambal-topic is een feit. ![]() Dan blijft het hier een netjes roti-topic. | |
Oblivion | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:17 |
quote:Nope, daar heb ik een hele goede remedie op! ![]() | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:18 |
quote:Zeur toch niet zo mens, het kan toch geen kwaad om mensen even wat info door te geven en af en toe wat info op te laten zoeken? | |
shmoopy | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:19 |
quote:Dan moet je eens wat aan je toon gaan doen, want die was en is allesbehalve vriendelijk. Verder gedoe kan in het Foodback-topic. | |
SKMbeat | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:22 |
edit: en nu even nokken [Dit bericht is gewijzigd door shmoopy op 24-01-2004 22:22] | |
Bhaarath | zaterdag 24 januari 2004 @ 22:27 |
Het is hier leuk, gezellig en je leert nog wat. De Surinaams-Hindoestaanse keuken is nieuw voor mij. | |
KRT | maandag 26 januari 2004 @ 16:52 |
quote:Huh? Niet zoals ik 'm maak hoor. En dan smaakt 'ie prima. Kipfilet (kilotje) in blokjes. Braden. Kipfilet even uit de pan, warmhouden. Ui (1 grote), knoflook (1), madam jeanette (halfje ofzo, fucking heet die dingen), even aanbraden, massala (anderhalve eetlepel), ketchup (eetlepel of 2), kippeboullionblokje erbij, aardappelblokjes (halve kilo denk ik) erbij, kip terug, bekertje water erbij, laten prutten tot de aardappelen gaar zijn. In een ander pannetje ui(halfje), knoflook, kippeboullionblokje en kouseband gaar maken. Ik doe de kouseband altijd door de kip/aardappelmengsel. Dat lijkt me toch echt niet veel werk. Maar je bedoelde vast de pannekoeken. [Dit bericht is gewijzigd door KRT op 27-01-2004 09:19] | |
Merina | donderdag 29 januari 2004 @ 23:21 |
Was geloof ik bij Jurgen Raymann. Hindoestanen gingen helemaal steigeren om die reclame van knor. Het werd vertegenwoordigd door een Surinamer, terwijl het een Indiaas gerecht is. Jurgen vroeg aan die jongen die in de reclame speelt: Van welke komaf ben jij? Hij: Antilliaans. | |
DancingPhoebe | vrijdag 30 januari 2004 @ 16:36 |
quote:Pannenkoeken is ook niet veel werk, gewoon even de vriezer openschuiven bij die gezellig kwebbelende chinees waaar je toch ook moet zijn om de kouseband en de madamme jeanette en de massala te kopen. Uhuh. | |
SKMbeat | zaterdag 7 februari 2004 @ 22:58 |
Het begin van dit topic was toch leuk en gezellie, totdat ...... | |
fotoloog | zaterdag 7 februari 2004 @ 23:01 |
quote:Niet te moeilijk over doen,gewoon gezellig doorgaan! NO HARD FEELINGS! Daar is Roti veel te lekker voor ![]() | |
SKMbeat | zaterdag 7 februari 2004 @ 23:04 |
quote:Dat klopt! Zal er over nadenken, alles voor de roti !!! ![]() | |
Lone_Gunman | maandag 9 februari 2004 @ 18:36 |
Roti; het zij surinaams, het zij Indiase standaard roti (Chapatti), rumali roti, paratha, batura, kulcha, naan, tandoori roti, puri, phulka, missi-roti, methi-roti, makka ki roti of whatever, ze zijn allemaal verrukkelijk. ![]() Het is me trouwens opgevallen dat ze in bepaalde caribische locaties zoals Trinidad & Tobago Roti anders serveren. Net zoals in het plaatje van de TS als een bal. In mijn woonplaats heb ik ook een keer bij een eettent roti in deze vorm afgehaald maar het was heel erg wennen want normaal krijg ik de roti en de bijgerechten apart. Hoe zit dat in Suriname precies? | |
Linz | maandag 9 februari 2004 @ 18:38 |
Zijn er mensen hier die roti met mes en vork eten? ![]() | |
Lone_Gunman | maandag 9 februari 2004 @ 18:40 |
quote:Wel een tijdje lang gedaan toen 3 van mijn vingers onder de pleisters zaten ![]() En ik zeg je het gaat voor geen meter. | |
SKMbeat | maandag 9 februari 2004 @ 18:48 |
quote:Ok als er weer echte rotikenners meedoen,dan doe ik weer mee, tenzij het niet weer verpest wordt door .... Ik denk de bakr... oeps de autochtonen? Wat ik wel grappig vind op Hindoestaanse bruiloften zijn de autochtonen die stuntelig hun roti met toespijs naar hun mond proberen te douwen. Wel ontroerend. Nee, serieus, ik vind het bewonderingswaardig dat de autochtonen zich op die manier aanpassen op een Hindoestaans bruiloft. Ik pas me weer aan door niet met mijn handen de rijst,dahl en andere toespijzen te eten,maar met een lepel. De roti scheur ik weer met mijn handen. Kijk dat noem ik nou het "It Takes Two To Tango"-principe als het gaat om integreren,waardoor het nog best goed kan komen in Nederland. Mijn moeder kon het niet uitstaan als we vroeger met handen aten, ze vroeg altijd als eerste om bestek op een bruiloft (ik denk dat sommige autochtonen zich afvragen waar ik het nou over heb?). Gelukkig had men altijd wel een voorraadje plastik vorken en lepels in een hoek liggen. [Dit bericht is gewijzigd door SKMbeat op 09-02-2004 19:07] | |
fotoloog | maandag 9 februari 2004 @ 19:03 |
quote:Nope,met het handje ![]() | |
SKMbeat | maandag 9 februari 2004 @ 22:16 |
quote:Wel volgens goed Hindoestaans gebruik het rechterhandje? ![]() | |
fotoloog | maandag 9 februari 2004 @ 22:18 |
quote:Tuurlijk! | |
#ANONIEM | maandag 9 februari 2004 @ 22:23 |
quote:Ik ben links, dus ik eet het mooi met mijn linkerhand. Smaakt er geen cent minder om. Verder vind ik het verwonderlijk hoeveel smaken roti er zijn. Iedereen maakt het anders. Als ik een lekker roti-tentje gevonden heb blijf ik daar ook bij, want bij sommigen zijn de roti-vellen niet te vreten, superdroog. Weer bij anderen drijven je aardappels in het sap, en bij anderen zijn ze weer te droog. | |
fotoloog | maandag 9 februari 2004 @ 22:27 |
quote:Gewoon lekker self-made ! ![]() | |
Lone_Gunman | maandag 9 februari 2004 @ 22:31 |
quote:Sono is wel een goeie ja. Samen met Abdoels vind ik deze 2 de beste. De medewerkers van Sono zijn trouwens Pakistanen ![]() | |
Iceflake | maandag 9 februari 2004 @ 22:32 |
quote:Ik ben linkshandig en ik ben nog nooit aangeken door een Arya, Sanathan, Sikh, Balinees, Sai, Bakra oid...omdat ik at met m'n linkerhand... No offense though...you're my Bhai En ja roti is het lekkerst van alle Surinaamse gerechten | |
SKMbeat | maandag 9 februari 2004 @ 22:33 |
quote:Tuurlijk, gewoon doen,zolang je in Nederland of een welvarend land woont wel. Maar het eten met je rechterhand is in India wel zo smakelijk.Met de linkerhand wordt er in India iets minder smakelijks gedaan... Als je weet dat men in sommige gebieden er nog geen toiletpapier heeft.... Dan is het zeker aan te bevelen dat men etiquetten heeft als het gaat om eten met je hand. In Nderland maakt het gelukkig niks uit. Je kan het zelfs met bestek eten, maar dan gaat de lol er wel vanaf. Net zoiets als friet eten met een vork. Is veel lekkerder met je handjes en dopen in die mayo... | |
#ANONIEM | maandag 9 februari 2004 @ 22:40 |
quote:Gelukkig was ik mijn handen voor het eten... | |
warteltje | dinsdag 10 februari 2004 @ 12:08 |
btw.er zijn verschillende soorten roti's ; gevuld met pittige aardappelpuree, gevuld met gele erwten, pharata (soort van deeglint, en de vorm van een roti), dosti ( twee rotiplaten tegen elkaar met daartussen olie), chapati (indiase variant van roti; veelal gemaakt met atta-meel). Ze hebben allemaal een eigen karakter en smaak en allemaal lekker ![]() | |
Lone_Gunman | dinsdag 10 februari 2004 @ 17:32 |
Het is me trouwens opgevallen dat ze in bepaalde caribische locaties zoals Trinidad & Tobago Roti anders serveren. Net zoals in het plaatje van de TS als een bal. In mijn woonplaats heb ik ook een keer bij een eettent roti in deze vorm afgehaald maar het was heel erg wennen want normaal krijg ik de roti en de bijgerechten apart. Serveren ze het in Suriname ook zo? Is het normaal voor dat gebied? | |
fotoloog | dinsdag 10 februari 2004 @ 17:55 |
quote:In Suriname serveren ze de roti als een pannenkoek ![]() | |
Aarti | woensdag 11 februari 2004 @ 14:56 |
Ik heb in Mauritius de lekkerste roti ooit gegeten. Ze serveren ze daar ook anders. Ze zijn echt flinter flinter flinterdun, en dan een heel dun laagje aardappel (zeer peper, zelfs voor mijn geoefende tong) erin, en dan opgerold. Die waren zo overheerlijk, je at er zo een stuk of 4 van achter elkaar op! In Suriname worden de roti's apart van de bijgerechten geserveerd. | |
melonovy | zondag 9 januari 2005 @ 21:43 |
Ik heb gisteren zelf roti gemaakt, was weer een geslaagd culinair experiment! Ik heb het recept van de AH gebruikt en ipv een pepertje sambal gebruikt. Ik kreeg eters, grote eters en was blij dat ik iets meer kip had gebruikt, het was echt zo lekker! Ik heb nu al weer trek in mijn eigen rot... Het recept: van ah.nl Roti met kerrie-kip en sperziebonen hoofdgerecht, 4 personen · 750 g aardappels · zout · 6 tenen knoflook · 1 rode peper · 1/2 eetlepel djinten (gemalen komijn) · 500 g kipfilet · 2 uien · 500 g sperziebonen · 250 g zelfrijzend bakmeel · 5 1/2 eetlepel zonnebloemolie · 1 kippenbouillontablet · 1 1/2 eetlepel kerriepoeder · 1 eetlepel tomatenpuree · bloem om te bestuiven · vijzel of keukenmachine · wok · keukenpapier · deegroller Voorbereiden Aardappels schillen, wassen en 300 g aardappels in weinig water met zout in ca. 20 minuten gaar koken. Intussen rest van aardappels in partjes snijden (en tot gebruik in water bewaren). Knoflook pellen en fijn hakken. Peper schoonmaken en heel fijn snijden. In keukenmachine of met vijzel 2 tenen knoflook, helft van rode peper en djinten pureren. Kipfilet in blokjes snijden, wassen en goed droogdeppen met keukenpapier (en tot gebruik in koelkast bewaren). Uien pellen en snipperen. Sperziebonen schoonmaken en wassen. Aardappels afgieten en pureren. Knoflookpuree en snufje zout erdoor roeren. Bereiden In kom bakmeel met snufje zout, 150 ml handwarm water en 1 1/2 eetlepel olie tot soepel deeg kneden. Deeg ca. 10-15 minuten laten rijzen. In wok 2 eetlepels olie verhitten. 1 teen knoflook, helft van ui, 1/2 van bouillontablet en 1/2 eetlepel kerriepoeder roerbakken. Aardappelpartjes en sperziebonen erdoor scheppen en met 1 1/2 dl water in ca. 30 minuten afgedekt zachtjes gaar stoven, regelmatig omscheppen. In roerbakpan 2 eetlepels olie verhitten. Rest van knoflook, ui, peper, kerriepoeder, bouillontablet en tomatenpuree ca. 1 minuut bakken. Kip ca. 2 minuten meebakken en afgedekt in ca. 15 minuten zachtjes gaar sudderen. Op smaak brengen met zout. Deeg in 8 ballen verdelen. In midden gat maken, vullen met 1/8 deel van aardappelpuree en deeg om vulling dichtvouwen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem en deegballen uitrollen tot dunne, ronde lappen van ca. 17 cm doorsnede. In droge koekenpan met antiaanbaklaag roti's één voor één bakken tot ze gaan bollen. Keren en onderkant ca. 1 minuut bakken. Kerrie-kip en sperziebonen over vier borden verdelen. Roti's ernaast leggen. Bevat per eenpersoonsportie energie 665 kCal - eiwit 43 g vet 16 g - koolhydraten 86 g [ Bericht 49% gewijzigd door melonovy op 09-01-2005 21:50:14 ] | |
Martijn_77 | maandag 10 januari 2005 @ 23:21 |
quote:Dus die pannenkoeken kun je bij elke toko krijgen? | |
-=BoKKiE=- | woensdag 12 januari 2005 @ 09:42 |
quote: ![]() KOU-SE-BAND !!!!!!! | |
fotoloog | woensdag 12 januari 2005 @ 09:46 |
quote:Hoezo kouseband? spercie of snijbonen zijn ook heel goed te doen ![]() | |
-=BoKKiE=- | woensdag 12 januari 2005 @ 09:49 |
quote:echte roti eet je met kouseband ![]() als ik bij een toko/whatever sta en ik zie dat ze ipv kouseband sperciebonen gebruiken, ben ik weg voor mij is dat not done, soort van heiligschennes. als je het doet, doe het dan goed ^^ maar mischien ben ik wat dat betreft wel een zeikerd | |
fotoloog | woensdag 12 januari 2005 @ 09:51 |
quote:Zeikerd ![]() | |
Rewimo | woensdag 12 januari 2005 @ 09:56 |
quote:Als ik voor mezelf een snelle versie maak gebruik ik ook sperziebonen hoor, gaat prima. Bij een toko hoor je wel kouseband te krijgen lijkt me. Enne als we toch gaan zeiken ![]() ![]() | |
-=BoKKiE=- | woensdag 12 januari 2005 @ 10:01 |
quote:er stond ook 'wat dat betreft' ![]() sperciebonen moet je in spek wikkelen en grillen in de pan, maar das een ander topic | |
Oblivion | woensdag 12 januari 2005 @ 11:34 |
quote:Dat vind ik dan weer het lekkerst met haricot verts.... ![]() En in de roti inderdaad kouseband, maar als dat er niet is, dan gewone sperciebonen. | |
fotoloog | woensdag 12 januari 2005 @ 12:07 |
Aan kouseband vind ik weinig smaak zitten....... | |
melonovy | donderdag 13 januari 2005 @ 22:57 |
Ik vind het met sperciebonen erg lekker, ik had nog wel gezocht maar kon niet eens kouseband vinden bij mijn supemarkt, dus de keuze voor sperciebonen was snel gemaakt... Morgen ga ik het weer eten, heb er zo'n in in... ![]() ![]() | |
Oblivion | dinsdag 7 juni 2005 @ 09:46 |
Een kick voor Puckzzz.... ![]() | |
Puckzzz | dinsdag 7 juni 2005 @ 13:03 |
dank daarvoor ![]() | |
Jett | dinsdag 7 juni 2005 @ 13:10 |
die van Knorr is bah, echte surinaamse roti ![]() | |
Rewimo | dinsdag 7 juni 2005 @ 13:13 |
quote:Die van Knorr is helemaal niks nee. | |
melonovy | dinsdag 7 juni 2005 @ 22:41 |
En nu heb ik er ook weer trek in, jemig wat is roti lekker, maar ik sta er zo lang voor in de keuken en dat is maar slecht te combineren met een jong gezin... | |
miss_dynastie | woensdag 8 juni 2005 @ 10:59 |
Ik heb van spindizzy een tijdje geleden een recept gehad, en lekker dat we het hier vinden ![]() Knorr ga ik niet eens proberen ![]() | |
Aventura | woensdag 8 juni 2005 @ 11:20 |
Mijn favoriete gerecht, echt heerlijk. Ik haal het altijd bij Rams' roti..Een soort Hindoestaanse variant is dat. Zelf haal ik bij de toko weleens een zakje massala (van dat gele poeder). Heel lekker om kip mee te kruiden of gekookte aardappelen (en dan nog even bakken). Het maakt alles lekker!! | |
Aventura | woensdag 8 juni 2005 @ 11:24 |
quote:Ja, dat pak van Knorr, ik moest echt lachen..De 'roti' zijn gewoon van die droge kartonnen wraps. Aardappelen en bonen en kip moet je nog zelf halen. Dus je betaalt veel voor een zielig doosje met stukjes karton en een flauw poedertje dat ze kruidenmix noemen ![]() Ik ga het wellicht binnenkort zelf maken. De roti zelf haal ik denk ik bij de toko, daar kan je ze vers of bevroren halen. De bijgerechten lijken me niet al te moeilijk om zelf te bereiden. | |
habanero | woensdag 8 juni 2005 @ 15:09 |
lekkerste roti voor mij was bij Moksi in Leiden (dat zijn geloof ik chinesen) ![]() ![]() | |
Videopac | dinsdag 14 februari 2006 @ 20:47 |
Ik kan de roti van Eethuis Paramaribo (Eindhoven) ook zeer waarderen. Morgen eten we het op het werk weer als lunch! ![]() | |
fotoloog | dinsdag 14 februari 2006 @ 22:05 |
Sow,da's een aardige topic kick... | |
Tref | vrijdag 24 februari 2006 @ 00:10 |
Ik ben laatst eens naar een Surinaamse toko geweest en heb daar roti geproeft. Ik vond het echter niet te vreten. Vooral die flauwe aardappelsmaak die tegen mijn gehemelte aan begon te kleffen vond ik ronduit goor. Weggespoeld met een halve liter cola....... | |
melissaatje007 | vrijdag 24 februari 2006 @ 14:58 |
quote:Cultuurbarbaar! | |
brrrrrrt | zaterdag 25 februari 2006 @ 00:48 |
beste roti aller tijden en aller plaatsen: de spare rib express in die straat die loopt vanuit de morspoort in leiden 't ziet er niet uit maar een roti jongen ze winnen er prijzen mee en terecht niet duur ook. | |
--HOOLIE-- | dinsdag 14 november 2006 @ 10:59 |
quote:ff een klein kickje.. ![]() De lekkerste Roti is bij Roopram Roti. Eerste van Swindenstraat in Amsterdam...Lekker en niet duur.. Houdt wel rekening met wachttijden. 20-30 mensen voor je is geen uitzondering... | |
Martijn_77 | zondag 26 november 2006 @ 13:57 |
quote:Nog een linkje naar een topic wat speciaal over de saus gaat. Roti saus - wat zit erin hoe te maken | |
d.n3rd | maandag 27 november 2006 @ 02:40 |
Roti... Shite lekker man! | |
PLAE@ | maandag 27 november 2006 @ 03:30 |
Binnenkort moet ik dit weer eens eten. Pas 1x op en oei wat was het heet, maar ook lekker ![]() | |
R34L-SIcK | zaterdag 17 februari 2007 @ 18:21 |
KIK !!!!!!!!!!!!!! Ben nu weer zelf Roti aan het maken. Inclusief gefrituurd ei, zuurgoed, madamme jeanette. LEKKERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR ![]() | |
Martijn_77 | zondag 18 februari 2007 @ 10:55 |
quote:Heb je het recept voor ons? | |
THCees | zondag 18 februari 2007 @ 11:18 |
reclame: Als je een keer in Arnhem ben t, moet je (ja moet ) je naar MAKAN SWIETIE en hun roti is proberen. Het zijn namelijk hindoestaanse surinamers en dat maakt het verschil (voor mij dan ) Kvind zelf de roti-bakkeljauw de lekkerste al mag de roti-geit er ook zijn hoor. ![]() Niet duur (zo'n 6 euri) en.... LEKKER dus ARNHEM........ MAKAN SWIETIE Klarendalsewg 153 Arnhem ![]() | |
R34L-SIcK | zondag 18 februari 2007 @ 13:21 |
quote:Ik heb niet echt een vast recept, ik maak het meestal uit de losse pols? Wat ik doe: Ik koop een zak voorgekookte aardappels. Dan snij ik de kouseband in stukjes van een cm of 3 a 4 en was dat even. Eieren hard koken, laten schrikken met koud water, afpellen, af laten koelen en daarna frituren tot ze mooi lichtbruin en krokant zijn. Kipfilet snijden en in de wok met wat olie. Dan, als de kip gaar is, gaat er een in stukken gesneden ui in, een flinke schep madamme-jeanette sambal, paprikapoeder, 2 maggi-blokjes, 3 a 4 teentjes knoflook, een scheutje ketjap, wat nootmuskaat en een paar eetlepels massala-kerrie. Even lekker doorscheppen en laten fruiten. Vervolgens de aardappelen en gesneden kouseband erbij. Daarna een hoop water tot ongeveer een cm onder de rand van de wok. Gefrituurde eieren erin en het geheel zachtjes aan de kook brengen. Af en toe doorscheppen/ roeren. Soms even proeven. Te zoet? Sambal erbij. Te pittig? Ketjap erbij. Lekker laten sudderen tot het water bijna geheel verdampt is, maar er nog wel wat jus in de pan zit. Rotiplaten opwarmen. Madamme jeanette sambal erbij en zuurgoed. Njang swietie !!!!!!!!!!!! | |
Freak187 | zondag 18 februari 2007 @ 17:57 |
Kip marineren met Masala kruiden en een middagje laten staan. Aardappels koken, sperziebonen beetgaar koken, kip bakken (zonnebloemolie) in een wok. Paar uien snijden en ook mee laten bakken. Sperziebonen in de wok kieperen als ze beetgaar zijn, paar tenen knoflook erbij. Als laatste wat gesneden tomaat erbij gooien. Pepertjes erbij gooien. Verder maakt ik nog een soort knoflooksaus: pak een stuk of 5 aardappelen die je net hebt gekookt, prak ze fijn, scheutje melk en veel knoflook erbij. Even mengen en je hebt een soort aardappelpuree met lekkere knoflooksmaak. De roti (de pannenkoek zeg maar) kopen wij bij een Surinaamse winkel --> perfecte kwaliteit. 3 minuutjes in de magnettron en ze zijn lekker warm. | |
sanni | maandag 19 februari 2007 @ 15:50 |
Goeie roti's moet je niet proberen zelf te maken tenzij je een hindoestaanse/surinaamse moeder hebt. Anders lekker afhalen bij elke goed uitziende toko in Amsterdam of Rotterdam ![]() | |
Everett | maandag 19 februari 2007 @ 15:55 |
quote:Amen ![]() | |
Naara | zondag 25 mei 2008 @ 17:34 |
Nou, ik heb zo ongeveer alle afhaals in R'dam geprobeerd maar geen een haalt het bij m'n zelfgemaakte Roti. Heb een aantal jaar geleden een recept gekregen van een collega (een echte Surinaamse die heerlijk kon koken) en heb niets anders dan lof gehoord van iedereen die hem hier heeft geproeft. Zorg dat je de juiste ingrediënten hebt. De goede kruiden zijn echt heel belangrijk om de goede smaak te krijgen. Ga dus voor de specifieke dingen (masala, djiera en de rotiplaten) echt naar een toko. Ook de kouseband is niet overal te krijgen dus daarvoor zal je waarschijnlijk ook naar de toko moeten. Als je op goudengids (.nl) even zoekt op "Oosterse producten" en je woonplaats rolt er vast wel een toko bij je in de buurt uit. Zorg verder dat je een rustige dag uitkiest om het te maken. Ik ben vaak 's ochtends toch zeker een uur kwijt met de voorbereidingen en 's avonds nog wel een klein uurtje voor het bereiden. Je moet dus echt zin hebben om het te maken. Roti kipfilet - kipfilet - aardappels - masala - djiera - knoflook (2 teentjes) - een ui (middelgroot) - boullionblokjes - kouseband - zout - zwarte peper - eieren (1 per persoon) Voorbereidend werk (minstens een paar uur van te voren zodat de smaken goed kunnen intrekken): Kipfilet in stukjes snijden en kruiden met peper, zout en 2 eetlepels masala. Eieren hard koken, pellen en door wat masala rollen (dat ze lekker geel zijn). Aardappelen in stukjes snijden. Even opkoken en daarna bakken in olie met een klein beetje masala. Hoeft niet lang en helemaal bruin, is enkel voor de stevigheid. Alles lekker in de koelkast zetten en wachten tot het avond is De bereiding: In een wokpan 2 teentjes knoflook en 't gesnipperde uitje bakken in 1/2 kopje olie. 2 eetlepels masala & 1 eetlepel djiera toevoegen. Kipfilet meebakken. Aardappels toevoegen. Water toevoegen, het eten moet bijna onder staan. Ik gebruik meestal 1/2 liter. Eieren toevoegen. Boullionblokjes naar smaak toevoegen. Eerst 1 en als je het nog te flauw vind kan je een tweede toevoegen. (Goed roeren dat het hele blokje wel oplost, anders wordt het wel een héle zoute boel) Zwarte peper naar smaak toevoegen. Lekker later sudderen! Doordat het water verdampt dikt de saus lekker in. Regelmatig even husselen en roeren. Kouseband wassen en in stukjes snijden. In een 2e pan wat olie verhitten met eventueel nog een teentje knoflook. Kouseband even aanbakken. Water en een boullionblokje erbij. Zwarte peper naar smaak. Sudderen tot de kouseband lekker gaar en op smaak is. Vlak voor het opdienen de rotiplaten even opwarmen (in de magnetron). Rotiprut op een bord scheppen, wat kouseband er naast. Lekker met je vingers eten. Stukjes rotiplaat afscheuren en daarmee het eten pakken. Voor de liefhebber van pittig eten adviseer ik je om bij de toko ook even een flinke hete surinaamse "sambal" van madam janetpepers mee te nemen. Edit: Sorry, zie dat het wel een erg oude topic is waar ik op heb gereageerd ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door Naara op 25-05-2008 17:53:03 ] | |
--HOOLIE-- | zondag 25 mei 2008 @ 19:24 |
quote: LOL...geeft niet...je recept is het prberen waard.... | |
xxjosjex | maandag 26 mei 2008 @ 13:18 |
Ik maak em ongeveer hetzelfde, iets andere volgorde...Maar komt op hetzelfde neer..Mjammie!! |