mhofstede95 | maandag 28 juli 2025 @ 17:08 |
Koffie is voor veel mensen dagelijkse brandstof, maar iedereen lijkt het weer op een andere manier te drinken. De een zweert bij filterkoffie, de ander gaat all-in met een espressomachine of slow drip setup. En dan heb je ook nog verschil in bonen. Ik was benieuwd: - Wat voor koffie drink jij het liefst? (bonen, gemalen, cups, pads, etc?) - Hoe zet je je koffie? (filter, volautomaat, moka pot, etc?) - Heb je een voorkeur voor biologische koffie, single origin, dark roast, etc? - Heb je een specifiek smaak/methode dat je gebruikt? Zelf ben ik wat meer aan het experimenteren met bonen (vroeger gewoon Senseo). De smaak is wel anders dan de cups die ik hiervoor had. Ben benieuwd waar jullie op zijn uitgekomen! | |
Discombobulate | maandag 28 juli 2025 @ 17:15 |
Bonen, dark roast, sterkte drie (i.p.v. vijf) en that's it. Twee klontjes suiker en wat melk. Maar eigenlijk maakt het mij ook niet zo veel uit, drink net zo graag Senseo. Enige wat ik niet kan hebben is oploskoffie. | |
maily | maandag 28 juli 2025 @ 17:16 |
Nespresso. Met warme opgeschuimde halfvolle koeienmelk. Whatelse ![]() | |
CarbonC | maandag 28 juli 2025 @ 17:19 |
Perla Biologisch filtermaling in mijn Moccamaster. Filterkoffie >> de rest. ![]() [ Bericht 30% gewijzigd door CarbonC op 30-07-2025 07:48:18 ] | |
Bzzzzt | maandag 28 juli 2025 @ 17:20 |
Bonen uit m’n jura | |
Jahr00n | maandag 28 juli 2025 @ 17:21 |
Versgemaalde bonen die ik in mijn Linea Mini vers bereid. | |
FutureFairytale | maandag 28 juli 2025 @ 17:24 |
Heb thuis een Dolce Gusto en is prima. Voor grote zwarte koppen of lattes. Hou van grote koffies dus buiten de deur ben ik gek op Starbucks. | |
marretak | maandag 28 juli 2025 @ 17:27 |
Koffie melk en suiker , erg lekker, maar ok gaat wel op een dag aan je tanden vreten? | |
Boca_Raton | maandag 28 juli 2025 @ 17:29 |
De allergoedkoopste van dit hele topic: de Senseo. ![]() | |
marretak | maandag 28 juli 2025 @ 17:30 |
Ik drink vaak wat ze vroeger Turkse koffie noemde is basicly gewoon normale koffie in een kopje doen , heet water erbij en roeren en dan wachten tot de prut gaat zakken,en dan drinken en de laatste slok niet opdrinken tegenwoordig doe ik zelfde maar dan vaker met theezeefje erbij, dus loop da de woonkamer in met twee kopjes | |
Kip_Frites_Appelmoes | maandag 28 juli 2025 @ 17:33 |
Dat lijkt wel een beetje op koffie uit een cafetière, met dat verschil dat je bij een cafetière de prut met een filter naar de bodem duwt en dan de koffie kunt uitschenken. | |
marretak | maandag 28 juli 2025 @ 17:38 |
Ik heb die ook en noemen ze vaak ook een doordrukkertje maar ok ik ben nog luier en dan is de Turkse methode nog sneller klaar | |
PoesInDoos | maandag 28 juli 2025 @ 17:38 |
De´Longhi volautomaat, decaf koffiebonen van de Hema ![]() ![]() | |
Hyaenidae | maandag 28 juli 2025 @ 18:01 |
Zwarte koffie, ik zet hem te kakken. | |
Haags | maandag 28 juli 2025 @ 18:03 |
Dolce Gusto. @LTVDK | |
borisz | maandag 28 juli 2025 @ 18:04 |
Delonghi met Dark Roast bonen van Simon Levelt. Zwart. Op kantoor gewoon ouderwetse filterkoffie. | |
The_Verve | maandag 28 juli 2025 @ 18:07 |
Nespresso, Lungo die vergelijkbaar is met een normale kop koffie. Prima koffie, maar vooral vanwege het gemak als alleenstaande koffiedrinker. | |
Discombobulate | maandag 28 juli 2025 @ 18:12 |
Ik denk het, al probeer ik wel zonder suiker te doen. Maar in zo veel gaat suiker hé, zo lang je maar gewoon een gezond gebit hebt. Aanslag op je tanden heb ik wel, maar dat kun je ook niet echt voorkomen. Ja, elke 9 maanden tandsteen verwijderen bij de mondhygiëniste. | |
Divje | maandag 28 juli 2025 @ 18:14 |
+1 ![]() | |
golfer | maandag 28 juli 2025 @ 18:51 |
Er is al een tijdje niet in gepost, maar er zijn 12 topics over de diverse koffiezet manieren: CUL / Koffie voor de fijnproever: Nog een kopje koffie #12 | |
marc0871 | maandag 28 juli 2025 @ 19:02 |
![]() ![]() | |
Jordy-B | maandag 28 juli 2025 @ 19:14 |
Handgemalen bonen (nu Brazilië en Ethiopië van Brandzaak) op een Hario Switch (V60 filterhouder met een klepje) | |
Harvest89 | maandag 28 juli 2025 @ 19:33 |
Ik heb een Siemens volautomaat. Dus koffiebonen er in, op het knopje drukken, en dan krijg je er een klein kopje uit. Af en toe heb ik zin in filterkoffie dus gebruik ik zo'n ouderwets oma koffiezetapparaat. Ik drink altijd zwart. Geen melk of suiker. Qua merk ben ik niet heel kieskeurig. Maar ik moet wel zeggen dat die goedkoopste huismerk filterkoffie die bij de Albert Heijn ligt voor 3 euro, die is echt niet te drinken. | |
LTVDK | maandag 28 juli 2025 @ 19:52 |
Dubbele lungo intenso ![]() | |
ChildoftheStars | maandag 28 juli 2025 @ 20:02 |
De goedkoopste senseopads met een klein scheutje koud water erop ![]() | |
Newone82 | maandag 28 juli 2025 @ 20:08 |
Nespresso apparaat van Philips. Capsules van de Hema en de Lidl. Prima. Lungo capslules. Met havermelk mengen ( warm) en 2 zoetjes per kop koffie. [ Bericht 9% gewijzigd door Newone82 op 28-07-2025 20:58:38 ] | |
mhofstede95 | dinsdag 29 juli 2025 @ 11:01 |
Wat vind je van de smaak? Ik ben overgegaan naar bonen en ik merk echt een verschil in smaak. Tenminste, de dure variant bonen. Ik wil die van de Jumbo eens proberen die zijn wel stuk goedkoper, maar ik weet niet of de kwaliteit achteruit zal gaan ten opzichte van dure koffiebonen. | |
Boca_Raton | dinsdag 29 juli 2025 @ 11:29 |
Ik kan niet tegen sterke koffie en de Senseo Mild is ook lekker mild. Koffie van bonen heb ik niet geprobeerd. | |
Sometimes | dinsdag 29 juli 2025 @ 11:36 |
Volautomaat, zwart zonder suiker. Boontjes sterkte 6. Voorkeur voor Lavazza maar varieer regelmatig, nu met de simpelste 6 variant van Picnic. Andere koffies ook prima, alleen filterkoffie vind ik echt minder lekker. Dit is twijfelachtig. Qua apparaat is Senseo vaak wel het goedkoopst, maar omgerekend per kopje uiteindelijk waarschijnlijk niet. | |
Boca_Raton | dinsdag 29 juli 2025 @ 11:38 |
Maar dan neem je de echte Senseo pads (?), ik neem die van de supermarkt. | |
Jordy-B | dinsdag 29 juli 2025 @ 11:38 |
Versgemalen bonen zullen sowieso een verademing zijn ten opzichte van Senseo of filtermaling. De volgende stap is versgebrande bonen. Toen ik nog mijn volautomaat gebruikte, was ik heel tevreden met de bonen van de lidl. Toen ik overging op handmalen icm V60, kwam de kwaliteit van de bonen erg duidelijk terug in de koffie en werden single origin en versbrande bonen interessanter. Bij de Jumbo beginnen koffiebonen bij ¤13/kg. La Place zit op ¤16, maar de meeste bonen zitten rond de ¤22-26/kg en daarboven zit nog wat flauwekul van Illy en Lavazza voor ¤32/kg. De "Jumbo's Light Roast" voor ¤26/kg zijn best okee en best vers voor supermarktkoffie. De online branders zitten grofweg rond de ¤25/kilo, maar daar moet je zelf even naar zoeken. Punt is dat je online voor vergelijkbaar geld als in de supermarkt echt versgebrande bonen kan krijgen. Het single origins-proefpakket van Brandzaak (à ¤28/kilo, zes soorten versgebrande koffie in zakjes van 250g) is bijvoorbeeld best geinig om eens te proberen. | |
Sometimes | dinsdag 29 juli 2025 @ 11:41 |
Nee dat is het punt niet. Bonen zijn goedkoper dan pads, dus het is een kwestie van terugverdienen van het verschil in aankoopprijs van het apparaat. Hoe meer koffie je drinkt hoe harder het gaat. Bij 1 bakkie per dag blijft Senseo bijvoorbeeld wel het goedkoopst. En met een dure Jura wordt het ook lastig. Maar mensen die zo'n machine kopen zijn daar toch niet mee bezig. | |
mhofstede95 | dinsdag 29 juli 2025 @ 11:53 |
Ik merk ook dat bonen veel smaakvoller zijn als ze echt vers gebrand zijn. Ben nu zelf wat aan het experimenteren met een dark roast van Fleur de Café. Best vol van smaak, beetje nootachtig. Tot nu toe bevalt ie goed. Gebruik je bij die V60 een standaard filter of ook zo’n herbruikbare variant trouwens? | |
Jordy-B | dinsdag 29 juli 2025 @ 12:00 |
Standaard Hario filter maatje 2. We hadden voorheen de keuze uit Nederlands en Japans fabricaat, waarbij de Nederlandse veel minder snel doorliep. Tegenwoordig zie ik alleen nog de Japanse filters voorbij komen. Herbruikbare filters vind ik niks. Voor de afwisseling heb ik ook een Aeropress staan. Die maakt ook fantastische koffie en er zijn duizenden recepten voor. Smaakt wel echt anders dan koffie op de V60. De Hario Switch zit een beetje tussen V60 en Aeropress in. Je hebt dan zowel de infusie van een aeropress als de percolatie van V60. | |
Jordy-B | dinsdag 29 juli 2025 @ 12:15 |
Ik begrijp niet zo goed waarom het terugverdienen de kwestie zou zijn en sowieso niet waarom je überhaupt zou terugverdienen. Het zijn toch geen zonnepanelen? | |
Sometimes | dinsdag 29 juli 2025 @ 13:07 |
Als je dat niet begrijpt dan is het misschien handig om te kijken naar de start van dit subonderwerp, niet naar het eindpunt. | |
Jordy-B | dinsdag 29 juli 2025 @ 13:42 |
Bedoelde je "besparen"? Je verdient niks terug. De uitgave om van koffiebonen (automatisch) een fatsoenlijk kopje koffie te kunnen zetten, is altijd hoger dan de aanschaf van een senseo-apparaat en dat verschil haal je er zelden uit tijdens de levensduur van het apparaat, ondanks dat losse bonen toevallig goedkoper zijn dan pads. Je doet de uitgave omdat je gewoon lekkerdere koffie wil drinken. Overigens is het goedkoopste apparaat/zetmethode om koffie te drinken, de vertrouwde druppelzetter. Ik vermoed dat oploskoffie de goedkoopste koffie oplevert. Dat is verder los van kwaliteit, al drink ik liever een kopje goudband-oploskoffie dan senseo. | |
Bargehassus | dinsdag 29 juli 2025 @ 13:54 |
Overdag automatenkoffie. ![]() Moet wel zeggen dat het voor automatenkoffie nog best redelijk te hachelen is. 's Avonds door de week geen koffie. In het weekend wordt deze gebruikt: ![]() En daar gaat dan Lavazzo in. (Espresso) [ Bericht 0% gewijzigd door Bargehassus op 29-07-2025 14:56:40 ] | |
Evangelion | dinsdag 29 juli 2025 @ 14:17 |
Dit met cheap-ass (sterkste) koffiebonen huismerk van de Dirk. | |
Sometimes | dinsdag 29 juli 2025 @ 14:52 |
Ik bedoelde wat ik schreef. De prijs van een kopje koffie thuis is eenvoudig terug te brengen naar enerzijds de aanschafprijs van het apparaat en anderzijds de kosten van bonen / cups / pads / etc. In die context zijn volautomaten duurder dan in dit geval Senseo apparaten en bonen - per kopje - goedkoper dan pads. Dus bij elk kopje wat je zet verdien je een stukje van het aanschafprijsverschil terug. Dit nog los van ontkalkingstabletten en reinigingsspul. Dat is dus niet voor iedereen het uitgangspunt. Het laatste ben ik in ieder geval met je eens, al heb ik niet per se een hekel aan Senseo. Wel aan hoe schoon die machines meestal (niet) zijn. | |
djkoelkast | dinsdag 29 juli 2025 @ 14:55 |
Ik rooster mijn eigen koffie in een Gene Cafe Ik gebruik alleen rauwe, biologische fair trade koffiebonen Ik melangeer zelf en altijd een deel robusta Ik zet het in een Rocket Appartamento en maal de bonen met een Eureka-bonenmolen. En ik wissel nog wel eens af met filterkoffie (bio) in een V60, french press of percolator. | |
Bargehassus | dinsdag 29 juli 2025 @ 15:06 |
Je begint 's ochtends met koffiezetten en hebt 's avonds je eerste bakkie? ![]() | |
TargaFlorio | dinsdag 29 juli 2025 @ 15:13 |
En tweemaal per jaar naar Zuid-Amerika om bonen te plukken? | |
TargaFlorio | dinsdag 29 juli 2025 @ 15:22 |
Dolce Gusto (cappuccino of zwart) Automaat (DE? met gevriesdroogde koffie) (cappuccino of zwart) | |
Cinemaniak | dinsdag 29 juli 2025 @ 15:26 |
Door de jaren heen diverse manieren van koffiebereiding geprobeerd. Begonnen met filter, snel overgestapt naar Nespresso. Bij Nespresso jarenlang kneiterdure koffie gekocht, in de winkel zelf, waardoor je natuurlijk met een paar honderd euro minder de deur uitloopt. Maar wel met een leuk papieren tasje, nieuwe limited editions en veel meer zooi die je niet nodig hebt. Nu alweer wat jaartjes volautomatisch en daar blijf ik voorlopig wel bij. Soms een French Press, maar dat is de meest ongezonde manier van koffie drinken, op de Turkse wijze na... ![]() | |
djkoelkast | dinsdag 29 juli 2025 @ 15:33 |
Nee ik brand meestal voor een week of 4 Maar de machine moet wel idealiter een half uur opwarmen voor je hem gebruikt. Maar ik drink 2 kopjes per dag, dus dan is het opwarmen geen issue verder. | |
djkoelkast | dinsdag 29 juli 2025 @ 15:34 |
Ik bestel ze in Duitsland | |
Bargehassus | dinsdag 29 juli 2025 @ 15:35 |
| |
Jan_Onderwater | dinsdag 29 juli 2025 @ 16:21 |
Ik drink smorgen snelfilterkoffie met Aldi Goudmerk, gezet in een Philips koffiezet apparaat Tussendoor Espresso, bonen van de Pelikaan in Zutphen, of Oro van Lavazza, gemalen in mijn Eureka MCI en gezet met een ECM Technika. Soms ook een cappuccino, waarbij ik volle UHT melk gebruik omdat die het beste opschuimt. Op vakantie zo een aluminium Italiaanse percolator of een French Press. | |
Cinemaniak | dinsdag 29 juli 2025 @ 16:51 |
Je doet me denken aan m'n peuter... "Nee papa! Zelf doen!" | |
hemarookworst | dinsdag 29 juli 2025 @ 18:07 |
Bonen in een hario handmaler en dan in een opschenkfilter | |
Jordy-B | dinsdag 29 juli 2025 @ 19:26 |
Ik ben het niet met je eens. Je verdient niets terug, je bespaart op de prijs van een kopje koffie. Een zonnepaneel verdient zichzelf terug, want die genereert geld. Koffiedrinken kost geld. Je kan dus enkel besparen over de levensduur van een apparaat, niet verdienen. Maar ook je stelling dat bonen goedkoper zijn dan pads betwijfel ik. Onderin de markt ontlopen pads en bonen elkaar namelijk niet zo. Koffiepads beginnen bij 7ct per stuk. koffiebonen beginnen bij 12 euro per kilo. Om dat te kunnen vergelijken: (¤0,07/¤12) x 1000g = 5,8g Dus voor hetzelfde geld als een goedkoop kopje uit een pad-apparaat kan je 5,8 gram goedkope bonen per kopje gebruiken uit je bonenmachine. Dat is een karig bakkie en op die manier ga je natuurlijk nooit de aanschafprijs van je bonenmachine "terugverdienen". In de praktijk zal je niet de goedkoopse pads of de goedkoopste bonen pakken, omdat het gewoon geen lekkere koffie geeft, maar daardoor is het een kromme vergelijking. Het overgrote deel van de mensen die een bonenmachine kopen (het deel dat zichzelf niet voor de gek houdt), koopt een bonenmachine omdat dat veel lekkerdere koffie geeft, met het gebruiksgemak van een senseo. | |
Sometimes | dinsdag 29 juli 2025 @ 21:41 |
Laten we het daarbij houden. Je mist nog altijd het punt van de post waar ik op reageerde. Jouw uitgangspunt is NIET hetzelfde als dat van ieder ander. | |
Farenji | dinsdag 29 juli 2025 @ 21:57 |
Lavazza oro in een percolator. | |
Marsenal | dinsdag 29 juli 2025 @ 22:06 |
Zwart uit een nespresso. Ik drink al 30 jaar veel koffie op een dag, meestal 8-12 kopjes, maar de soort bonen boeit me niks. Goedkope troep of ultra-exclusief, it's all the same to me. Wel liefst sterke bakkies. | |
mhofstede95 | woensdag 30 juli 2025 @ 11:28 |
Die combinatie van Goudmerk in de ochtend en Pelikaan bonen later op de dag is best een contrast. Merk je dat verschil duidelijk als je switcht? | |
Jan_Onderwater | woensdag 30 juli 2025 @ 11:55 |
Absoluut. Ook filter morgens en zeefdragen middags | |
IkEetSlakken | donderdag 31 juli 2025 @ 17:59 |
Eigenlijk altijd espresso tegenwoordig. Goede vers gebrande bonen, zelf malen en dan een goede piston machine. En voor to go altijd een Aero press. | |
bloempje-moi | donderdag 31 juli 2025 @ 20:13 |
Ik heb de Bialetti brikka, waardoor je een cremelaagje op je espresso krijgt. 🥰 Ligt het aan mij of is de smaak van Lavazza veranderd? | |
Adames | donderdag 31 juli 2025 @ 20:21 |
Vers gemalen bonen. En dan afhankelijk waar ik zin in heb, filterkan, french press, aeropress of soms bialetti. Bialetti gebruikte ik eerst nog het vaakst voor ijskoffie, maar tegenwoordig gebruik ik daar ook de aeropress voor. | |
Bart2002 | donderdag 31 juli 2025 @ 20:34 |
Dit inderdaad. Geen koffie-snobisme ook hier. Op het werk de Americano uit het DE apparaat. Pure brandstof om de oude hersenen op gang te houden. | |
Nielojram75 | vrijdag 1 augustus 2025 @ 20:58 |
Moccamaster-team hier ook ![]() Maar dan met DE-gold filterkoffie en melitta-filters ( die filters maken ècht het verschil) Zwart in een porseleinen beker. | |
MadMaster | vrijdag 1 augustus 2025 @ 21:00 |
Er bestaat al tijden een koffie topicreeks, waarin dezelfde vragen/onderwerpen aan de orde komen: CUL / Koffie voor de fijnproever: Nog een kopje koffie #12 | |
cosmosis | vrijdag 1 augustus 2025 @ 21:15 |
Dat topic is al een halfjaar dood, dus ja..... Zelf drink ik Biologische "Yellow Bourbon" uit Brazilie.....Heerlijke aromatische niet te sterke koffie...Ik heb afgeleerd om koffie alleen maar om de caffeine naar binnen te werken, maar echt van te genieten, zorgt ervoor dat ik minder kopjes nodig hebt en dan betere kwaliteit kan veroorloven... https://www.simonlevelt.nl/nl/yellow-bourbon/13076-M.html | |
MadMaster | vrijdag 1 augustus 2025 @ 21:25 |
Dat heb ik gezien (daarom is het misschien ook niet eerder door TS opgemerkt), maar gezien dit topic is er kennelijk wel behoefte aan het bespreken van het onderwerp 'koffie'… |