Nee en dat schrijf ik ook niet, ik geef alleen maar aan dat dit gewoon een bekende manier is om van vrijwilligheid naar verbod te gaan. we zitten nu ergens tussen de groene lagen.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:33 schreef Fok-it het volgende:
[..]
Dit haalt mijn claim niet bepaald onderuit
90+% van de mensen in de Westerse wereld eet onvoldoende vezels.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:09 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Vlees eet je niet voor de vezels. Dat er geen vezels in zitten maakt het niet een ongezonde optie.
En daarmee snij je precies aan waarom dat soort vergelijkingen mank gaan.
Wie een gezond voedingspatroon heeft krijgt meer dan voldoende vezels binnen en hoeft deze niet uit zijn vlees of vleesvervanger te halen. Vlees eet je voor eiwitten, vitamines en mineralen.
'We'?. Ik reageerde op de standaard 'vleesvervangers zijn ongezond'. Dat is niet zo - als je het vergelijkt met dat wat ze vervangen.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:33 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
We vergeleken linzen met kipfilet en op vrijwel iedere vlak scoort de kipfilet beter maar als je artikelen leest is de kipfilet de ongezonde keuze omdat er geen vezels in zitten.
Vet is niet ongezond. Een teveel aan verzadigd vet is dat wel. Nederlanders krijgen te veel aan verzadigd vet binnen.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:36 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is vet niet ongezond en je wordt daar niet dik van. Je wordt dik door te veel te eten. Al die "levensmiddelen" zonder calorieën uit de supermarkt zijn niet gezonder dan al die zoete en zoute troep, waar dan geen vet in zit. Goed voor de winstgevendheid, maar nog steeds slecht voor je gezondheid.
Maar dan kun je beter die linzen kopen dan die zoute vleesvervanger.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:43 schreef Gimmick het volgende:
[..]
'We'?. Ik reageerde op de standaard 'vleesvervangers zijn ongezond'. Dat is niet zo - als je het vergelijkt met dat wat ze vervangen.
De gemiddelde Nederlander is beter af met meer linzen in zijn of haar dieet dan met meer kipfilet. We krijgen immers meer dan genoeg eiwit binnen en tekort aan vezels.
De gemiddelde Nederlander is beter af met kipfilet en een extra schep groente en een stukje fruit als tussendoortje.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:43 schreef Gimmick het volgende:
[..]
'We'?. Ik reageerde op de standaard 'vleesvervangers zijn ongezond'. Dat is niet zo - als je het vergelijkt met dat wat ze vervangen.
De gemiddelde Nederlander is beter af met meer linzen in zijn of haar dieet dan met meer kipfilet. We krijgen immers meer dan genoeg eiwit binnen en tekort aan vezels.
Ok, maar dan nog, we moeten allemaal heel erg gaan steigeren als bedrijven gedragsverandering proberen te bewerkstelligen uit zogenaamd nobele motieven.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:12 schreef raptorix het volgende:
[..]
Zoals je al kunt raden, het maken van vleesvervangers is veel meer te maximaliseren zowel qua productie als qua marge, waarom denk je dat Big Tech in de VS maximaal op dit soort shit duikt? Juist omdat ze niet zozeer tech bedrijven zijn, maar experts in hoe je een organisatie schaalt.
Dat is onzin. Soja voor sojadrink, tofu en vleesvervangers in Nederlandse supermarkten is van Europese herkomst. De enige soja in de supermarkt die uit Brazilie komt zit indirect in je ei en kipfilet en direct in de sojaolie.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:05 schreef raptorix het volgende:
[..]
Omdat mensen zoals jou doorgaans niet snappen dat dit soort vervangers tot andere ellende lijden, wil je de boel verbeteren dan kun je beter minder vlees eten.
Het hangt er maar van af wat je eet. Het eten met calorieën dat het makkelijkst te verteren is wordt eerst verwerkt. Vet is moeilijker te verteren dan koolhydraten. Dus als je veel koolhydraten eet, blijft er vet over. En mensen eten tegenwoordig over het algemeen voornamelijk koolhydraten.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:44 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Vet is niet ongezond. Een teveel aan verzadigd vet is dat wel. Nederlanders krijgen te veel aan verzadigd vet binnen.
In geval van Soja maakt dat geen zak uit, dat is gewoon een wereld commodity net zoals Gas en Olie.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:48 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dat is onzin. Soja voor sojadrink, tofu en vleesvervangers in Nederlandse supermarkten is van Europese herkomst. De enige soja in de supermarkt die uit Brazilie komt zit indirect in je ei en kipfilet en direct in de sojaolie.
Uit randomized controlled trials waarbij de ene groep kip krijgt een de andere groep linzen blijkt de groep die linzen heeft gezonder te zijn na 12 weken.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:45 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
De gemiddelde Nederlander is beter af met kipfilet en een extra schep groente en een stukje fruit als tussendoortje.
In kip zit namelijk veel meer dan alleen eiwit.
Of deze co hort study:quote:Twelve Weeks of Daily Lentil Consumption Improves Fasting Cholesterol and Postprandial Glucose and Inflammatory Responses—A Randomized Clinical Trial
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/3/419
quote:Legumes as a Substitute for Red and Processed Meat, Poultry or Fish, and the Risk of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease in a Large Cohort
ABSTRACT
Background
Dietary recommendations have globally shifted towards promoting the consumption of legumes as an environmentally friendly and healthy source of protein. This study investigated the replacement of red and processed meat, poultry or fish for equal amounts of legumes on the risk of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD).
Methods
UK Biobank participants who completed ≥ 2 dietary assessments and had complete covariate information were included in the analyses (N = 124,546). Information on dietary intake was collected using two to five 24-h dietary assessments. Incident cases of NAFLD were determined through linkage to the National Health Service registries. The rate of developing NAFLD when replacing 80 g/week of red and processed meat, poultry or fish with legumes was estimated using multivariable-adjusted Cox proportional hazards regression.
Results
During follow-up (median 10.49, IQR: 10.4–10.9 years), 1205 individuals developed NAFLD. Replacing 80 g/week of red and processed meat or poultry with legumes was associated with 4% and 3% lower rates of NAFLD, respectively (red and processed meat HR: 0.96, 95% CI: 0.94; 0.98; poultry HR: 0.97, 95% CI: 0.95; 0.99). Replacing 80 g/week of fish with legumes was not associated with NAFLD (fish HR: 0.98, 95% CI: 0.96; 1.00). Results did not change markedly after adjustment for BMI.
Conclusions
Consuming one serving of legumes weekly instead of red and processed meat or poultry was associated with a slightly lower rate of NAFLD, while consuming legumes instead of fish did not show an association with NAFLD. Further research in cohorts with higher legume consumption is needed to confirm these findings.
Summary
Food substitution models improve the interpretation of studies of dietary exposures in observational studies.
Replacing red and processed meat or poultry with legumes was associated with slightly lower rates of non-alcoholic fatty liver disease in the UK Biobank. No association was found when replacing fish with legumes.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jhn.70004
Natuurlijk maakt dat wel uit. Als je je zorgen maakt om het regenwoud kun je beter Europese tofu eten dan met Braziliaanse soja gevoerde kip. Per calorie/gram eiwit is er ook minder soja nodig voor tofu dan voor vlees.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:56 schreef raptorix het volgende:
[..]
In geval van Soja maakt dat geen zak uit, dat is gewoon een wereld commodity net zoals Gas en Olie.
Of linzen en magere kwark. Maar goed, het probleem met het gemiddelde voedingspatroon in Nederland is niet een tekort aan eiwitten of B12 zoals gezegd, maar o.a. een tekort aan vezels en een overdaad aan verzadigde vetten, snelle suikers, calorieën en zout.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 12:45 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
De gemiddelde Nederlander is beter af met kipfilet en een extra schep groente en een stukje fruit als tussendoortje.
In kip zit namelijk veel meer dan alleen eiwit.
Dan snap je het concept van een commodity niet.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 13:02 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Natuurlijk maakt dat wel uit. Als je je zorgen maakt om het regenwoud kun je beter Europese tofu eten dan met Braziliaanse soja gevoerde kip. Per calorie/gram eiwit is er ook minder soja nodig voor tofu dan voor vlees.
Ik heb in ieder geval het vermogen om door de bomen het bos te blijven zien.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 13:04 schreef raptorix het volgende:
[..]
Dan snap je het concept van een commodity niet.
Kun je kekke plaatjes posten, maar dan snap je nog steeds het punt van een commodity niet, misschien moet je iets beter mijn posts lezen.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 13:14 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Ik heb in ieder geval het vermogen om door de bomen het bos te blijven zien.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Wat is de belangrijkste driver van ontbossing? De veeindustrie of plantaardige eiwitten? Als je je echt zorgen maakt om ontbossing, waarom richt je je dan op plantaardige eiwitten?quote:Op dinsdag 6 mei 2025 13:21 schreef raptorix het volgende:
[..]
Kun je kekke plaatjes posten, maar dan snap je nog steeds het punt van een commodity niet, misschien moet je iets beter mijn posts lezen.
En @raptorix heeft niet door dat niet alle soja hetzelfde is: de soja bestemd voor sojaproducten in de winkel zoals vleesvervangers is meestal duurzaam geteeld en afkomstig uit niet-genetisch gemodificeerde sojaplanten, in tegenstelling tot de soja die verwerkt wordt in veevoer.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 13:25 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Wat is de belangrijkste driver van ontbossing? De veeindustrie of plantaardige eiwitten? Als je je echt zorgen maakt om ontbossing, waarom richt je je dan op plantaardige eiwitten?
In the end: Centjes.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 13:25 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Wat is de belangrijkste driver van ontbossing? De veeindustrie of plantaardige eiwitten? Als je je echt zorgen maakt om ontbossing, waarom richt je je dan op plantaardige eiwitten?
Ik als consument wèl. Jumbo loopt achter op AH, die met het herkenbare Terra huismerk de juiste weg is ingeslagen.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 09:43 schreef Wienerschnitzels het volgende:
en wij de consumenten willen dat niet
Ah en hoe weet je dat? Toevallig vandaag nog bij de Vegetarische slager gekeken, vermelden niets van afkomst, daarnaast is "biologisch" nogal een vaag begrip.quote:Op dinsdag 6 mei 2025 13:28 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
En @:raptorix heeft niet door dat niet alle soja hetzelfde is: de soja bestemd voor sojaproducten in de winkel zoals vleesvervangers is meestal duurzaam geteeld en afkomstig uit niet-genetisch gemodificeerde sojaplanten, in tegenstelling tot de soja die verwerkt wordt in veevoer.
https://www.devegetarischeslager.be/contact/faq.htmlquote:Op dinsdag 6 mei 2025 13:30 schreef raptorix het volgende:
[..]
Ah en hoe weet je dat? Toevallig vandaag nog bij de Vegetarische slager gekeken, vermelden niets van afkomst, daarnaast is "biologisch" nogal een vaag begrip.
Oh ze vermelden ook:quote:Op dinsdag 6 mei 2025 13:32 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
https://www.devegetarischeslager.be/contact/faq.html
GMO gewassen zijn in de EU niet toegestaan. De soja die wij gebruiken als basis voor een deel van ons assortiment vegetarisch vlees is GMO-vrij en komt uit kleinschalige teelt (Europa, Zuid-Amerika buiten de Amazone, midwesten van de VS, Canada en delen van Azië).
Het milieu en duurzaamheid zijn voor ons zeer belangrijke aspecten in de bedrijfsvoering. Er is inderdaad veel palmolie in omloop die van leveranciers komt die oerbossen kappen. De palmolie en soja die wij gebruiken komt echter uit gecertificeerde bronnen (RSPO) waarvoor geen oerbossen worden gekapt.
quote:Wanneer we soja inkopen bij De Vegetarische Slager, vragen we naar non-GMO soja. De overgrote meerderheid is afkomstig uit gebieden met weinig ontbossing, zoals China en de Verenigde Staten.
Het belangrijkste ontbreekt nog imo, de producten zijn al een stuk beter dan voorheen, maar vaak nog veel te zout en qua smaak laat het ook vaak te wensen over. Al juich ik elk initiatief op dit gebied toe omdat het betekent dat ook die dingen verbeterd wordenquote:Op dinsdag 6 mei 2025 09:55 schreef ChrisCarter het volgende:
[..]
En dit is gewoon pertinent niet waar. Er zijn echt wel "alternatieven" die een redelijk vergelijkbare ervaring vormen op één of enkele van die vlakken, maar het merendeel kan nog lang niet tippen aan het origineel.
Jackfruit, rode linzen, allemaal geven ze wel iets van textuur of hartigheid, maar zowel de smaken als ook nog eens de voedingsstoffen (ook niet onbelangrijk) worden echt nergens bereikt ten opzichte van het echte product.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |