Nieuw ontwerp eurobiljetten
In 2025 wordt een grote ontwerpwedstrijd georganiseerd, die openstaat voor alle ontwerpers in de Europese Unie. Na afloop daarvan zal het definitieve ontwerp van de nieuwe bankbiljetten worden gekozen, die vanaf 2026 in omloop zullen worden gebracht.
Eurobankbiljetten: nieuwigheden om te ontdekken in 2026
Wat de thema’s betreft, zullen twee grote werelden deze nieuwe reeks kenmerken. Enerzijds de Europese cultuur, als gemeenschappelijke identiteit en erfgoed van alle lidstaten van de eurozone, en anderzijds de natuur, door de afbeelding van rivieren en vogels.
Dit om het belang van milieubescherming te benadrukken. Zo zal elke coupure een natuurlandschap en een vogel afbeelden.
Op het biljet van 5 euro staat een bergbron en een zangvogel in een berglandschap afgebeeld. Op het biljet van 10 euro staat een waterval met een ijsvogel bij een waterval of een natuurlijk zwembad.
Op het biljet van 20 euro is een diepe vallei te zien bevolkt met Europese bijeneters die op een zandklif nestelen. Het biljet van 50 euro toont een meanderende rivier waar een witte ooievaar overheen vliegt.
De monding van een rivier en een kluten die over een modderpoel vliegt, zullen op het biljet van 100 euro staan. Het biljet van 200 euro toont een zeegezicht met een jan-van-gent in de hoofdrol.
Op de achterzijde van elk biljet zullen afbeeldingen van Europese instellingen en besluitvormingsorganen herinneren aan hun stabiliserende en harmoniserende rol binnen de Unie. Tegelijkertijd zal een andere reeks grote Europese persoonlijkheden in de schijnwerpers zetten.
Maria Callas zal de podiumkunsten vertegenwoordigen op het biljet van 5 euro, Ludwig van Beethoven zal de muziek vertegenwoordigen op het biljet van 10 euro en Marie Curie zal de wetenschap en het hoger onderwijs illustreren op het biljet van 20 euro.
Miguel de Cervantes, een iconische figuur uit de literatuur, zal op het biljet van 50 euro verschijnen, terwijl Leonardo da Vinci op het biljet van 100 euro musea en tentoonstellingen zal symboliseren. Bertha von Suttner zal op het biljet van 200 euro tuinen en openbare ruimten vertegenwoordigen.
Digitale euro vanaf meiEen limiet van 3.000 euro, maar alleen voor digitale portemonnees
In tegenstelling tot wat op sociale media massaal wordt beweerd, gaat het niet om een beperking van traditionele bankrekeningen. De limiet van 3.000 euro geldt alleen voor digitale portemonnees die gekoppeld zijn aan de digitale euro, ontwikkeld door de Europese Centrale Bank (ECB).
Deze nieuwe monetaire maatregel, die momenteel wordt afgerond, heeft tot doel een openbaar en veilig alternatief voor particuliere cryptovaluta te bieden. De ECB heeft bevestigd dat elke gebruiker met een digitale euro-portemonnee een maximum van 3.000 euro zal krijgen, met het oog op de stabiliteit van het banksysteem.
Vanaf mei 2025 kunnen Nederlandse consumenten bij hun bank een digitale portemonnee openen. Deze digitale rekening zal onderworpen zijn aan een limiet van 3.000 euro, vastgesteld door de ECB.
Let op:
Dit plafond geldt niet voor klassieke rekeningen
De gebruikelijke overschrijvingen, opnames en betalingen blijven ongewijzigd
Klanten behouden de keuze om al dan niet gebruik te maken van de digitale euro
Nederlandse juristen gespecialiseerd in bankrecht verduidelijken: “Dit duale systeem verhoogt de veiligheid en laat de gebruikers tegelijkertijd volledige vrijheid. Maar het is belangrijk om je goed te informeren bij je bank om verwarring te voorkomen.”
Uit een recent onderzoek blijkt trouwens dat een meerderheid van de Nederlanders nog niet precies begrijpt wat de digitale euro inhoudt. Deze onzekerheid voedt misverstanden die de autoriteiten trachten op te helderen.
Een gecontroleerde overgang naar een nieuw monetair model
Het plafond van 3.000 euro voor digitale portemonnees is een strategische stap in de transformatie van de betaalmiddelen. Deze drempel kan op termijn worden aangepast, afhankelijk van de efficiëntie en stabiliteit die tijdens de eerste maanden van gebruik worden waargenomen.
Analisten verwachten een geleidelijke acceptatie, met name bij:
jonge gebruikers
digitale professionals
internationaal actieve bedrijven
Voor de meeste Nederlandse huishoudens zullen klassieke rekeningen de norm blijven, althans in eerste instantie.
De ECB laat zich ook inspireren door projecten die al in het buitenland lopen: de digitale yuan in China en de e-krona in Zweden leveren waardevolle aanwijzingen voor het aanpassen van het Europese model.
https://www.perfolax.nl/h(...)rken-tot-3-000-euro/------
Mooier geld dan wat we nu hebben is alleen maar aan te moedigen. Neem een voorbeeld aan onze verste vrienden.
De digitale euro zal wel weer een hoop complottheorieën gaan voeden, maar zo in eerste instantie alleen maar handig.
[ Bericht 0% gewijzigd door nostra op 04-05-2025 11:14:56 ]
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
High tariffs inevitably lead to trade wars... Markets shrink & collapse; businesses & industries shut down; and millions of people lose their jobs.
~Ronald Reagan