Dat is wel heel treurigquote:Op donderdag 17 april 2025 22:14 schreef Szura het volgende:
Nog maar een reconstructie
https://www.nrc.nl/nieuws(...)-op-de-gang-a4890344
[..]quote:Het is de zoveelste bijna-crisis in de moeizame samenwerking van PVV, VVD, NSC en BBB. Uit peilingen blijkt keer op keer dat het vertrouwen van kiezers in het kabinet-Schoof hard afneemt. Maar binnenskamers lijkt het te wennen. Het gaat urenlang over de WW omdat NSC dat wil, en ook urenlang, ook omdat NSC dat wil, over ‘Octas’. Maar waar dát over gaat? Caroline van der Plas van BBB stuurt plaatjes van een octopus naar Geert Wilders. De anderen zien dat VVD’er Aukje de Vries, die met Yesilgöz is meegekomen als financieel expert, ‘Octaz’ opschrijft. Het draait, zo blijkt, om de hervorming van de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA, die veel geld zal kosten.![]()
![]()
Sorry Hanca, maar ik blijf erbij dat je je nogal vergaloppeert met die 50%.quote:Op donderdag 17 april 2025 22:45 schreef Hanca het volgende:
[..]
Nee, het probleem is gewoon echt dat mensen denken dat ze met middelbare school Engels wel Engels spreken, maar als het er echt toe doet komen ze er helemaal niet uit. Je kunt niet echt over je gevoelens praten of aangeven hoe je je lichamelijk voelt op het moment dat het slecht gaat in een andere taal dan je eigen taal. Dat lukt zelfs mensen die al jaren in een ander land wonen meestal niet. Nederlanders hebben nogal de neiging hun talenkennis te overschatten, dat is wel redelijk breed bekend.
Die 50% was ook maar een uit de lucht gegrepen getal, het kan ook 35% of 65% zijn. Maar 20% van de 16+ Nederlanders is laaggeletterd (dat is onderzocht), dan is het echt absurd om te beweren dat die mensen wel Engels zouden kunnen spreken. Dat onderzoek kan dus gewoon niet kloppen (en dat is logisch, ze sturen gewoon een lijstje met 'welke taal spreek je' wat je zelf aan mag vinken. En de laaggeletterden vullen het onderzoek niet in, het bereik is bijna altijd alleen hoogopgeleiden).quote:Op vrijdag 18 april 2025 07:21 schreef Fretwork het volgende:
[..]
Sorry Hanca, maar ik blijf erbij dat je je nogal vergaloppeert met die 50%.
Natuurlijk zit er een verschil in woordenschat, en is het echt niet voor elke functie een optie. Maar vasthouden aan die 50% is compleet ridicuul.
90% zegt Engels te spreken, bij de jaarlijkse taaltesten van EF Education zijn Nederlanders de bestscorende nationaliteit.
Als puntje bij paaltje komt gaat echt bijna iedereen snappen:
"Do you want milk in your coffee" of "Can you close the door please"
En snapt bijna niemand:
"Vuoi il latte nel caffè?" of "Puoi chiudere la porta, per favore?"
Zeker met Duits erbij spreekt echt maar een klein deel "geen woord over de grens". Laten we de discussie gewoon eerlijk en feitelijk voeren.
Er zal iets van een vertekening inzitten, maar ga er persoonlijk van uit dat als je de onderzoeksmethode uitpluist er stappen zijn gezet om dat effect te minimaliseren. Werkelijk elke bron laat zien dat we op het gebied van taalbeheersing van een tweede of derde taal koploper zijn in Europa, dus als er ergens iets mogelijk is is het hier. En de grootste groep die echt geen Engels begrijpt is 80+, je zal je verbazen over hoe makkelijk een 17-jarige leer-werkplek stucadoor zich in handen-en-voeten-Engels zou redden.quote:Op vrijdag 18 april 2025 07:45 schreef Hanca het volgende:
[..]
Die 50% was ook maar een uit de lucht gegrepen getal, het kan ook 35% of 65% zijn. Maar 20% van de 16+ Nederlanders is laaggeletterd (dat is onderzocht), dan is het echt absurd om te beweren dat die mensen wel Engels zouden kunnen spreken. Dat onderzoek kan dus gewoon niet kloppen (en dat is logisch, ze sturen gewoon een lijstje met 'welke taal spreek je' wat je zelf aan mag vinken. En de laaggeletterden vullen het onderzoek niet in, het bereik is bijna altijd alleen hoogopgeleiden).
Laten we het dus inderdaad bij feiten houden en niet doen alsof bijna iedereen hier Engels spreekt. Als je in een omgeving komt met vooral mensen die puur met hun handen werken en regelmatig zelfs op hun 15e/16e al aan het werk zijn gegaan (al dan niet werken-leren), dan ontdek je dat dat helemaal niet zo is. En dat die 1 op de 5 laaggeletterdheid inderdaad wel klopt.
En daarnaast heb jij het weer over luisteren. Een heel deel verstaat die vraag idd wel, maar kan niet om koffie vragen in het Engels. Laat staan vertellen dat ze duizelig zijn, last hebben van hun darmen of psychisch in de put zitten. Zelf de woorden verzinnen is echt een stuk moeilijker dan lezen of luisteren. En daar ging het om, of arbeidsmigranten een oplossing zijn voor de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Niet of een engelstalige ober een probleem is.
En die snappen nu een doktersbezoek in het Nederlands ook niet. Dat is sowieso een groep die iemand mee moet nemen.quote:Op vrijdag 18 april 2025 07:45 schreef Hanca het volgende:
[..]
Die 50% was ook maar een uit de lucht gegrepen getal, het kan ook 35% of 65% zijn. Maar 20% van de 16+ Nederlanders is laaggeletterd (dat is onderzocht
Vriendin van mijn collega komt uit het VK en woont hier pas net een jaar of 2. Werkte daar in de kinderopvang maar komt hier niet aan de slag omdat ze overal niveau B1 Nederlands eisenquote:Op vrijdag 18 april 2025 08:23 schreef Fretwork het volgende:
[..]
Er zal iets van een vertekening inzitten, maar ga er persoonlijk van uit dat als je de onderzoeksmethode uitpluist er stappen zijn gezet om dat effect te minimaliseren. Werkelijk elke bron laat zien dat we op het gebied van taalbeheersing van een tweede of derde taal koploper zijn in Europa, dus als er ergens iets mogelijk is is het hier. En de grootste groep die echt geen Engels begrijpt is 80+, je zal je verbazen over hoe makkelijk een 17-jarige leer-werkplek stucadoor zich in handen-en-voeten-Engels zou redden.
Ben het ook helemaal met je eens dat je echt niet voor elke functie een Engelstalige arbeidskracht kan inzetten. Het is evident dat je in werkgebieden waar een uitgebreider dialoog nodig is al snel in de problemen komt. Maar in de grensregio Duits of elders in het land Engels kan op veel ondersteunende functies prima, en is zelfs waarschijnlijk hard nodig. Arbeidsmigranten doen ook hard hun best om vervolgens in handen en voeten Nederlands tegemoet te komen.
In de zorg, het onderwijs en de kinderopvang zijn er ook ondersteunende rollen (of te realiseren met verschuiven van taken). Dat je geen Engelse leraar biologie wil snap ik (tweetalig onderwijs daargelaten) maar de mediatheek zou prima gerund kunnen worden door mensen met een matige beheersing van de Nederlandse taal bijvoorbeeld.
Nou ja, het is voor de taalontwikkeling wel fijn dat er Nederlandse aanspreekpunten zijn voor de kinderen, maar je kan de taken van leidsters in een groep prima wat shufflen.quote:Op vrijdag 18 april 2025 08:48 schreef alpeko het volgende:
[..]
Vriendin van mijn collega komt uit het VK en woont hier pas net een jaar of 2. Werkte daar in de kinderopvang maar komt hier niet aan de slag omdat ze overal niveau B1 Nederlands eisenWat werkelijk nergens op slaat. Kinderopvang! Waar een groot tekort is. Waar je de kinderen op de onderste groepen geen woord spreken. Het is niet alsof ze de luiers in het VK andersom dragen. Wat is het probleem. Nu staat ze aan de lopende band bij Homerr
![]()
Pure verspilling.
Kunnen overleggen met je collega's lijkt me bij de kinderopvang essentieel. Kunnen spreken met de ouders ook. Dus niet meer dan logisch, ze gaat eerst maar gewoon Nederlands leren.quote:Op vrijdag 18 april 2025 08:48 schreef alpeko het volgende:
[..]
Vriendin van mijn collega komt uit het VK en woont hier pas net een jaar of 2. Werkte daar in de kinderopvang maar komt hier niet aan de slag omdat ze overal niveau B1 Nederlands eisenWat werkelijk nergens op slaat. Kinderopvang! Waar een groot tekort is. Waar de kinderen op de onderste groepen geen woord spreken. Het is niet alsof ze de luiers in het VK andersom dragen. Wat is het probleem. Nu staat ze aan de lopende band bij Homerr
![]()
Pure verspilling.
Ja maar dat niveau beheerst ze wel. Het is niet dat die kinderen hele gesprekken met je aan gaan. Dat is juist op haar niveau.quote:Op vrijdag 18 april 2025 08:53 schreef Fretwork het volgende:
[..]
Nou ja, het is voor de taalontwikkeling wel fijn dat er Nederlandse aanspreekpunten zijn voor de kinderen, maar je kan de taken van leidsters in een groep prima wat shufflen.
Alle kinderen hebben een fles nodig, moeten verschoond worden, op bed gelegd worden, aan tafel gezet worden, etc
Als de keuze is: op een wachtlijst of een Engelstalige leidster dan zou ik voor het laatste kiezen. Sowieso kun je prima overleggen zonder B1 niveau van een taal. Complete waanzin. Bij ons is er een vader die zelf niet Nederlands kan spreken met de leidstersquote:Op vrijdag 18 april 2025 08:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Kunnen overleggen met je collega's lijkt me bij de kinderopvang essentieel. Kunnen spreken met de ouders ook. Dus niet meer dan logisch, ze gaat eerst maar gewoon Nederlands leren.
Wellicht is A2 idd ook wel voldoende, dat zou kunnen.quote:Op vrijdag 18 april 2025 08:55 schreef alpeko het volgende:
[..]
Als de keuze is: op een wachtlijst of een Engelstalige leidster dan zou ik voor het laatste kiezen. Sowieso kun je prima overleggen zonder B1 niveau van een taal. Complete waanzin. Bij ons is er een vader die zelf niet Nederlands kan spreken met de leidsters![]()
Ja ik blijf erbij dat Hanca een wel heel specifiek beeld heeft van hoe slecht mensen Engels kunnen.quote:Op vrijdag 18 april 2025 08:55 schreef alpeko het volgende:
[..]
Als de keuze is: op een wachtlijst of een Engelstalige leidster dan zou ik voor het laatste kiezen. Sowieso kun je prima overleggen zonder B1 niveau van een taal. Complete waanzin. Bij ons is er een vader die zelf niet Nederlands kan spreken met de leidsters![]()
Ik zei B1 maar volgens mij eisten ze zelfs B2. Dat is echt niet uitlegbaar bij personeelstekorten. En niet proportioneel. Welke gesprekken voer ik met de opvang? Hoe zijn nacht was als ik hem breng. Hoe ie het heeft gedaan als ik hem haal. Ik verwacht geen essays.quote:Op vrijdag 18 april 2025 09:01 schreef Hanca het volgende:
[..]
Wellicht is A2 idd ook wel voldoende, dat zou kunnen.
Nee, idd. A2 zou moeten kunnen. Ze moet wel kunnen uitleggen hoe je kind aan die bult op zijn hoofd komt, terwijl ze eventjes alleen met hem was. Dat niveau lijkt me wel nodig, maar volgens mij kan dat met A2.quote:Op vrijdag 18 april 2025 09:05 schreef alpeko het volgende:
[..]
Ik zei B1 maar volgens mij eisten ze zelfs B2. Dat is echt niet uitlegbaar bij personeelstekorten. En niet proportioneel. Welke gesprekken voer ik met de opvang? Hoe zijn nacht was als ik hem breng. Hoe ie het heeft gedaan als ik hem haal. Ik verwacht geen essays.
Maak t het uit als de oncoloog, tandarts, of internist engels spreekt? Ik ga er heen om te genezen, niet om daar lang mee te keuvelen. Overigens, met alle apps van de laatste 10 jaar kun je eigenlijk over elke barriere wel heen stappen.quote:Op vrijdag 18 april 2025 00:05 schreef Hanca het volgende:
Het is gewoon zo dat als we Engels hier in de zorg (deels) de voertaal maken, een heel groot deel van de Nederlanders hier gewoon tweederangs burgers wordt. En trouwens: de Nederlandse zorgmedewerkers zullen voor een heel deel niet met die engelstaligen kunnen communiceren. Dat werkt voor geen meter.
Zoals gezegd: een fysio, tandarts of misschien zelfs huisarts waar je voor kunt kiezen: prima. Al spreken die Chinees, als daar behoefte aan is en ze zich kunnen redden met doorverwijzen, helemaal goed. Maar de bulk van de zorgmedewerkers is geen zorg waar je iemand uitzoekt. En die moeten in Nederland gewoon Nederlands spreken. Nu, en over 30 jaar nog steeds. Dat gaat echt gewoon niet anders.
Kom op, 3,3 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. 1 op de 5 16plussers: https://www.lezenenschrij(...)etterdheid-nederland
En nee, dat zijn geen allochtonen, 2/3e is van Nederlandse afkomst: https://www.slo.nl/thema/(...)s/laaggeletterdheid/
En ja, zulke mensen kom ik dus wel meer tegen, ook meer dan 1 op de 5 denk ik.
Dan kun je al helemaal niet verwachten dat je die mensen wel een engelstalige hulpverlener voor hun neus kunt zetten. Als 1 op de 5 Nederlanders al geen goed Nederlands kan, dan is spreken over 90% van de Nederlanders kan wel Engels echt wereldvreemd.
Eens, dat voelt niet goed. Je zadelt die landen met een groter probleem op en maakt misbruikt van hun kwetsbare situatie. Zeker als je zelf actief gaat werven.quote:Op vrijdag 18 april 2025 09:06 schreef Janneke141 het volgende:
Er zit trouwens ook nog wel een moreel probleem aan het 'importeren' van verpleegkundigen uit armere landen, maar dat terzijde.
Dat verschilt idd per sector. Gratis opvang gaat sowieso nog wel meer verschoven worden. Dat is echt luchtfietserij. Het zou wel weer tekorten elders kunnen oplossen want dan zou een dag extra werken voor mijn vriendin wel weer gaan lonen. Nu is dat niet het geval.quote:Er zit wel een vrij fundamenteel verschil tussen de drie hier besproken sectoren: de omvang van het onderwijs zal min of meer constant blijven (of zelfs licht dalen, gezien het krimpende aantal kinderen). De vraag naar zorg verhoogt zichzelf min of meer, en we hebben hier al eerder besproken dat die groei tot enorme problemen gaat leiden als we daar niet anders over na gaan denken. En de omvang van de kinderopvang kan potentieel enorm groeien door gewijzigd (financierings)beleid. Die laatste twee vragen dus wel echt een andere benadering dan de eerste.
Ik zeg ook steeds dat het bij specialisten die je uitkiest wel kan. Dat is een tandarts. Een internist moet duidelijk begrijpen hoe jij je voelt, dan moet je Nederlands spreken. En nee, een app helpt op zo'n moment niet.quote:Op vrijdag 18 april 2025 09:13 schreef phpmystyle het volgende:
[..]
Maak t het uit als de oncoloog, tandarts, of internist engels spreekt? Ik ga er heen om te genezen, niet om daar lang mee te keuvelen. Overigens, met alle apps van de laatste 10 jaar kun je eigenlijk over elke barriere wel heen stappen.
Eens dat in de lagere gezondheidsberoepen taal belangrijk is, het is niet alleen vakmanschap dat telt maar ook de sociale en verbale vaardigheden.quote:Op vrijdag 18 april 2025 09:17 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik zeg ook steeds dat het bij specialisten die je uitkiest wel kan. Dat is een tandarts. Een internist moet duidelijk begrijpen hoe jij je voelt, dan moet je Nederlands spreken. En nee, een app helpt op zo'n moment niet.
En het gros van de medewerkers in de zorg is verpleegkundige (ziekenhuizen) of begeleider (ouderen en gehandicaptenzorg). Daar moet je wel mee kunnen praten, dat is het meest essentiële deel van hun beroep.
https://www.destentor.nl/(...)bij-kampen~a56af297/quote:Tóch geen 365 miljoen euro naar N50 bij Kampen
Er komen tóch geen miljoenen voor het aanpakken van de onveilige N50 bij Kampen. Dat werd gisteren door de BoerBurgerBeweging wel naar buiten gebracht, maar het plan viel op het laatste moment af in de coalitieonderhandelingen. ‘Een communicatiefout.’
Je hebt ook te maken met culturele verschillen.quote:Op vrijdag 18 april 2025 09:19 schreef phpmystyle het volgende:
[..]
Eens dat in de lagere gezondheidsberoepen taal belangrijk is, het is niet alleen vakmanschap dat telt maar ook de sociale en verbale vaardigheden.
Ik denk dat we nog heel even moeten wachten en dan heb je een situatie dat een ieder spreekt in zijn eigen taal in een microfoon, en de ontvangen partij krijgt via een hoofdtelefoon het verhaal in eigen taal.
Eens.quote:Op vrijdag 18 april 2025 09:38 schreef -XOR- het volgende:
[..]
Je hebt ook te maken met culturele verschillen.
...meer onder de link.quote:Universiteiten en hogescholen mogen geen goedkope sportfaciliteiten meer aanbieden. Anders verstoren ze de markt, vindt het kabinet. Ook het culturele aanbod en de kantine worden duurder – en nog veel meer.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |