quote:Artikel door Business Insider Nederland • 1u •
ANP
De Nederlandse overheid zal er flink werk van moeten maken om de klimaatdoelen voor woningen te behalen. Hogere belastingen op aardgas kunnen effectief zijn, maar raken lage inkomens hard.
Dat schrijft het economisch bureau van ING in een nieuw rapport.
Door verduurzaming verplicht te stellen bij de aankoop van woningen, worden lage inkomens juist ontzien. Midden- en hoge inkomens betalen dan relatief meer.
Zonder aanvullende maatregelen zal Nederland de klimaatdoelen voor 2030 voor de bebouwde omgeving niet halen, citeert ING een recente publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
In een onderzoek voor de Rijksoverheid uit 2023 pleitten kenners ervoor om duurzaamheidsnormen voor koopwoningen strenger te maken en het gasverbruik voor huishoudens meer te laten kosten.
Volgens ING lijkt het erop dat aanvullende normeringen en beprijzingen voorlopig vooral uit Europa komen. Het kabinet-Schoof kondigde afgelopen maand namelijk aan dat er geen extra duurzaamheidsnormen voor koopwoningen aankomen. Zo komen er geen verplichte energielabelsprongen in de koopsector en is de verplichte warmtepomp bij vervanging van de ketel geschrapt.
Ook wordt aardgas niet duurder met het huidige kabinetsbeleid. Sterker nog, het kabinet-Schoof verlaagt de energiebelasting op aardgas juist.
Europa komt wel met nieuwe regels om woningen duurzamer te maken, zoals een verplichte daling in het energiegebruik om woningen in 2050 uitstootvrij te krijgen. Daarnaast wordt vanaf 2027 Europese wetgeving van kracht om aardgas en andere fossiele brandstoffen duurder te maken.
Ook voert Europa een nieuw emissiehandelssysteem in. Vanaf 2027 zullen hierdoor de uitstootkosten voor onder meer aardgas stijgen, naar verwachting met zo'n 8 cent per kubieke meter.
____
Effect van hogere belasting op gas en plicht tot verduurzamen woningen
De economen van ING zochten uit hoe maatregelen voor het normeren en beprijzen uitpakken voor verschillende bevolkingsgroepen, zoals huiseigenaren en huurders. Ook keek de bank naar de verschillen op lage versus hoge inkomens.
Opvallend is dat koopwoningen het grondigst verduurzaamd moeten worden. Ruim zeven op de tien niet-zuinige woningen bevindt zich in de koopmarkt, citeert ING TNO-onderzoek. Corporatiewoningen in de huurmarkt maken zo'n 16 procent van de onzuinige woningen uit en woningen van particuliere verhuurders tellen mee voor 13 procent. Huizenbezitters hebben dus de grootste slag te slaan, al moeten huurders dan weer relatief gezien de grootste inspanning leveren.
Stel dat de energiebelasting voor aardgas omhoog gaat, dan worden niet-zuinige woningen duurder om dagelijks te gebruiken. Lagere inkomens worden hierdoor harder getroffen, analyseert ING, want deze groep huurt vaker. Ze besteden nu ook al een relatief groot deel van hun inkomen aan energie.
Dan de andere optie: strengere duurzaamheidsnormen voor koopwoningen. Hierbij richt het beleid zich vooral op midden- en hoge inkomens, die de meeste koopwoningen bezitten (en dus ook de meeste niet-zuinige koopwoningen). In eerder onderzoek voor de Rijksoverheid adviseren experts dat zo'n verplichting binnen bijvoorbeeld twee jaar na aankoop ingewilligd moeten worden.
Huiseigenaren krijgen duidelijkheid over de vereiste isolatiestandaarden en dat zou hen ertoe aanzetten woningen te verduurzamen, aldus ING. Voor veel huiseigenaren geldt dat zij deze investering met spaargeld kunnen bekostigen. Bovendien verdient de investering zich uiteindelijk terug in de vorm van een lagere energierekening en mogelijk een hogere verkoopprijs van de woning.
Een plicht tot verduurzaming bij de aankoop van een nieuwe woning zorgt ervoor dat de kosten van verduurzaming beter worden weerspiegeld in de huizenprijzen. Dit heeft als gevolg dat niet-zuinige woningen in prijs dalen, waardoor kopers voldoende geld overhouden om de woning te verduurzamen.
Verduurzamingskosten worden op deze manier verdeeld naar vermogen. Vooral midden- en hoge inkomens betalen bij deze optie dus voor verduurzaming. Een belasting op gas zorgt juist bij lage inkomens voor een financiële ballast.
Ik word een beetje moe van Europa dat alles bepaalt voor ons. Kunnen wij dan eigenlijk niks zelf meer beslissen?quote:Europa komt wel met nieuwe regels om woningen duurzamer te maken, zoals een verplichte daling in het energiegebruik om woningen in 2050 uitstootvrij te krijgen. Daarnaast wordt vanaf 2027 Europese wetgeving van kracht om aardgas en andere fossiele brandstoffen duurder te maken.
Ben ook benieuwd hoe lang dit van kracht blijft. Hopelijk blijven ze hieraan vasthouden, anders zijn we met elkaar kabinet gedoemd.quote:Ook wordt aardgas niet duurder met het huidige kabinetsbeleid. Sterker nog, het kabinet-Schoof verlaagt de energiebelasting op aardgas juist.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Ik ben geen robot.
niet bang voor ban
I stand with (the) Netherlands. w/
Ik heb mijn warmtepomp hier binnen nog nooit gehoord...quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:53 schreef Scjvb het volgende:
Tja, warmtepompen hè. De ruimte die het inneemt, kosten én lawaai van zo'n warmtepomp is ook niet echt plezierig.
Tover dat plaatje nu eens om naar "Energiebelasting per kWh" voor zowel gas als elektriciteit.quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:42 schreef RotatoR het volgende:
[ afbeelding ]
De energiebelasting op aardgas is al meer dan verdubbeld dankzij D66. Nu maakt Jetten heel veel stampij over de krantjes die een paar dubbeltjes duurder worden.
Verhalen van mensen die geen ervaring hebben met een warmtepomp. Overigens is mijn pomp zo groot als een koelkast (en dan geen Amerikaanse) maar die hoor je dus gewoon niet.quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:57 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Ik heb mijn warmtepomp hier binnen nog nooit gehoord...
En onze binnenunit met geïntegreerd boilervat is inderdaad wel wat groter dan een cv-ketel, maar dat maakt op zolder niks uit.
Voor wanneer ruimte wat problematischer is, kies je een binnenunit zonder geïntegreerd boilervat. Zo'n binnenunit is niet groter (en vaak zelfs kleiner) dan een cv-ketel. Boilervat kan dan elders, bijvoorbeeld achter de knieschotten op zolder. Verlies je misschien een beetje bergruimte mee, maar als de gasmeter weg is, kun je de onderste helft van de meterkast juist weer als bergruimte gebruiken.
Netto dus weinig verschil in ruimtegebruik.
quote:Op vrijdag 1 november 2024 19:32 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Verhalen van mensen die geen ervaring hebben met een warmtepomp. Overigens is mijn pomp zo groot als een koelkast (en dan geen Amerikaanse) maar die hoor je dus gewoon niet.
Ik heb er 3 op het dak staan, want voor elk appartement 1 warmtepomp.quote:Op vrijdag 1 november 2024 19:32 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Verhalen van mensen die geen ervaring hebben met een warmtepomp. Overigens is mijn pomp zo groot als een koelkast (en dan geen Amerikaanse) maar die hoor je dus gewoon niet.
Nee maar je redt er wel de wereld mee 🤡quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:53 schreef Scjvb het volgende:
Tja, warmtepompen hè. De ruimte die het inneemt, alle kosten én lawaai van zo'n warmtepomp is ook niet echt plezierig.
Ruimte is vooral problematisch in een appartementje met alleen een gang, keuken, slaapkamer en woonkamer. Van die jaren '50 hokken vol gaten en kieren met houten vloeren. Die woningen zijn nooit gemaakt hiervoor. Doorgaans wonen daar ook de wat minder bedeelden die dus vastzitten aan zo'n hoge gasbelasting.quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:57 schreef Ivo1985 het volgende:
Voor wanneer ruimte wat problematischer is, kies je een binnenunit zonder geïntegreerd boilervat. Zo'n binnenunit is niet groter (en vaak zelfs kleiner) dan een cv-ketel. Boilervat kan dan elders, bijvoorbeeld achter de knieschotten op zolder. Verlies je misschien een beetje bergruimte mee, maar als de gasmeter weg is, kun je de onderste helft van de meterkast juist weer als bergruimte gebruiken.
Netto dus weinig verschil in ruimtegebruik.
Wij zijn een stap verder.quote:Op vrijdag 1 november 2024 17:36 schreef halfway het volgende:
In Polen gebruiken ze kolen
Duitsers gaan over op gas
En wij?
De kleinste warmtepomp is ter grootte van een radiator en hoor je bijna niet.quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:53 schreef Scjvb het volgende:
Tja, warmtepompen hè. De ruimte die het inneemt, alle kosten én lawaai van zo'n warmtepomp is ook niet echt plezierig.
Wij bepalen mede het beleid in de EU en kunnen iets veto'en als het ons niet bevalt.quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:14 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
Ik word een beetje moe van Europa dat alles bepaalt voor ons. Kunnen wij dan eigenlijk niks zelf meer beslissen?
[..]
Ben ook benieuwd hoe lang dit van kracht blijft. Hopelijk blijven ze hieraan vasthouden, anders zijn we met elkaar kabinet gedoemd.
Ben alleen bang dat dat niet zal helpen lol.quote:Op zaterdag 2 november 2024 07:27 schreef Jaeger85 het volgende:
[..]
Wij bepalen mede het beleid in de EU en kunnen iets veto'en als het ons niet bevalt.
"Dik 20k"? Wat een gelul. Eerder de helft daarvan.quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:37 schreef TigerXtrm het volgende:
Prijs van gas mag nog flink omhoog voor een warmtepomp of een thuis accu financieel een goed verhaal wordt. We hebben het nog steeds over een installatie van dik 20k waar lang niet elk huis ruimte voor heeft. Voor de prijs van zo'n warmtepomp kan ik minstens 20 jaar op gas stoken, en dat is als de prijs morgen verdubbeld
Dit plaatje vertekent nogal, want er zit ongeveer 10 kWh energie in één kubieke meter gas. Om een eerlijk vergelijk te maken moet je de rode staafjes dus 10 keer zo lang maken.quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:42 schreef RotatoR het volgende:
[ afbeelding ]
De energiebelasting op aardgas is al meer dan verdubbeld dankzij D66. Nu maakt Jetten heel veel stampij over de krantjes die een paar dubbeltjes duurder worden.
En de hele Amsterdamse grachtengordel is ook nooit gemaakt voor het gebruik van elektriciteit, gas, kraanwater, riolering, cv-installaties etc.quote:Op zaterdag 2 november 2024 01:48 schreef Fleischmeister het volgende:
[..]
Ruimte is vooral problematisch in een appartementje met alleen een gang, keuken, slaapkamer en woonkamer. Van die jaren '50 hokken vol gaten en kieren met houten vloeren. Die woningen zijn nooit gemaakt hiervoor. Doorgaans wonen daar ook de wat minder bedeelden die dus vastzitten aan zo'n hoge gasbelasting.
Eigenlijk moet je juist de blauw staafjes met een factor 9,7 inkorten. Dan heb je een vergelijking met een gangbare eenheid voor energie (kWh).quote:Op zaterdag 2 november 2024 10:20 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Dit plaatje vertekent nogal, want er zit ongeveer 10 kWh energie in één kubieke meter gas. Om een eerlijk vergelijk te maken moet je de rode staafjes dus 10 keer zo lang maken.
Je vergeet geen vastrecht op gas (350 per jaar), salderen , direct verbruik met pv panelen,cv ketel kost ook ~2k dus moet van de investering af.quote:Op zaterdag 2 november 2024 10:17 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
"Dik 20k"? Wat een gelul. Eerder de helft daarvan.
Maar laten we jouw rekensommetje eens maken: gas kost nu ¤1.30 per m3, dus als die "morgen verdubbelt" zit je op ¤2.60. Dan kan je van die ¤20.000 zo'n 7500 kuub gas kopen. Die 7500 kuub levert je ongeveer 75.000 kWh aan warmte op.
Laten we stellen dat je ongeveer 20.000 kWh stroom nodig hebt om 75.000 kWh warmte op te wekken met een warmtepomp (COP 3.75). Eén kWh aan stroom kost op dit moment ¤0.35, dus dan ben je totaal ¤7000 kwijt en houd je ¤13.000 in je zak.
Welk soort voldoening geven dit soort posts je nu continu?quote:
Duitsers die hun gasketel willen vervangen, mogen dat alleen doen als ze aan allerlei andere eisen voldoen. Er moet minimaal 65% hernieuwbare energie gebruikt worden, nieuwbouw mag geen gasaansluiting meer hebben en na 2028 is een cv-ketel installeren die gas verbrandt, verboten. Waterstof mag wel.quote:Op vrijdag 1 november 2024 17:36 schreef halfway het volgende:
In Polen gebruiken ze kolen
Duitsers gaan over op gas
En wij?
Het meerendeel van de huizen is niet eens geschikt om met lage temperatuur te verwarmen. Daar moet je dus eerst de schil en eventueel afgiftesysteem van aanpassen. Die 20k dekt de lading vrijwel nooitquote:Op zaterdag 2 november 2024 10:17 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
"Dik 20k"? Wat een gelul. Eerder de helft daarvan.
Maar laten we jouw rekensommetje eens maken: gas kost nu ¤1.30 per m3, dus als die "morgen verdubbelt" zit je op ¤2.60. Dan kan je van die ¤20.000 zo'n 7500 kuub gas kopen. Die 7500 kuub levert je ongeveer 75.000 kWh aan warmte op.
Laten we stellen dat je ongeveer 20.000 kWh stroom nodig hebt om 75.000 kWh warmte op te wekken met een warmtepomp (COP 3.75). Eén kWh aan stroom kost op dit moment ¤0.35, dus dan ben je totaal ¤7000 kwijt en houd je ¤13.000 in je zak.
Om te beginnen moet je huizen met een veel te slechte energielabel onbewoonbaar verklaren. Dan kan de eigenaar, vaak een verhuurder zelf kiezen of ie het laat opknappen of gaat voor nieuwbouw.quote:Op zaterdag 2 november 2024 12:42 schreef Jahr00n het volgende:
[..]
Het meerendeel van de huizen is niet eens geschikt om met lage temperatuur te verwarmen. Daar moet je dus eerst de schil en eventueel afgiftesysteem van aanpassen. Die 20k dekt de lading vrijwel nooit
Nee, maar gas stoken kost vast niet meer ruimte dan dat, een hr ketel kan je in een keukenkastje kwijt. Op het moment dat je opeens iets ter grootte van een koelkast ergens neer moet zetten en een buitenunit terwijl je huis alleen een hal, keukentje en een woon/slaapkamer heeft wordt het een ander verhaal.quote:Op zaterdag 2 november 2024 11:15 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
En de hele Amsterdamse grachtengordel is ook nooit gemaakt voor het gebruik van elektriciteit, gas, kraanwater, riolering, cv-installaties etc.
"Het is er niet voor gemaakt" is een flauwekul argument om maar niks te doen. Al zolang als er huizen bestaan, worden huizen zo nu en dan simpelweg geschikt gemaakt voor de implementatie van nieuwe (technische) ontwikkelingen.
Of denk je dat ze op de Keizersgracht nog turf stoken bij het licht van kaarsen en olielampen?
De schil maakt niet heel veel uit; een doorwaaiwoning kan je compenseren met een zwaardere warmtepomp. Het afgiftesysteem is dan wel weer belangrijk.quote:Op zaterdag 2 november 2024 12:42 schreef Jahr00n het volgende:
[..]
Het meerendeel van de huizen is niet eens geschikt om met lage temperatuur te verwarmen. Daar moet je dus eerst de schil en eventueel afgiftesysteem van aanpassen. Die 20k dekt de lading vrijwel nooit
Als je een beetje kwaliteit wil? Nee. Je zit met kosten van de unit, kosten van installatie. Een gemiddeld Nederlands rijtjeshuis is totaal niet geschikt voor een warmtepomp, dus (in ieder geval hier) moet ik ingrijpende veranderingen maken om het ding überhaupt kwijt te kunnen (dak doorvoer, leidingwerk, mogelijk de zolder verbouwen, zwaardere energieaansluiting, etc.). Voor je helemaal klaar bent zit je zo op de 20k.quote:Op zaterdag 2 november 2024 10:17 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
"Dik 20k"? Wat een gelul. Eerder de helft daarvan.
Neem aan all electric warmtepomp AO, ben je inclusief installatie 8,5K kwijt.quote:Op zaterdag 2 november 2024 15:18 schreef TigerXtrm het volgende:
[..]
Als je een beetje kwaliteit wil? Nee. Je zit met kosten van de unit, kosten van installatie. Een gemiddeld Nederlands rijtjeshuis is totaal niet geschikt voor een warmtepomp, dus (in ieder geval hier) moet ik ingrijpende veranderingen maken om het ding überhaupt kwijt te kunnen (dak doorvoer, leidingwerk, mogelijk de zolder verbouwen, zwaardere energieaansluiting, etc.). Voor je helemaal klaar bent zit je zo op de 20k.
En ja een warmtepomp verwarmd inderdaad een stuk zuiniger. Ik heb 3 jaar lang met een airco verwarmd, nog nooit zo'n laag maand bedrag gehad Dat wil nog niet meteen zeggen dat het logisch is om meteen de overstap te maken. De investering (als je het goed wil doen) is gewoon best fors. Meeste mensen hebben geen 20k liggen om in één keer af te tikken. Leuk dat je dan over de loop der jaren 13k kunt besparen, maar daar heb je dan natuurlijk niets aan.
Onze doorwaai woning was met 4K geïsoleerd.quote:Op zaterdag 2 november 2024 15:02 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
De schil maakt niet heel veel uit; een doorwaaiwoning kan je compenseren met een zwaardere warmtepomp. Het afgiftesysteem is dan wel weer belangrijk.
Maar hoeveel doorwaaiwoningen hebben een afgiftesysteem waarmee je kan compenseren voor de mindere schil?quote:Op zaterdag 2 november 2024 15:02 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
De schil maakt niet heel veel uit; een doorwaaiwoning kan je compenseren met een zwaardere warmtepomp. Het afgiftesysteem is dan wel weer belangrijk.
Maar voor dat bedrag heb je alleen spouwmuurisolatie gedaan ofzo? Want als je dak/muren/HR++ overal/ evt vloerisolatie moet gaan doen, dan red je dat niet met 4kquote:Op zaterdag 2 november 2024 15:32 schreef Wantie het volgende:
[..]
Onze doorwaai woning was met 4K geïsoleerd.
En dat is via warmte fonds te financieren.
Maar jij woont toch in een superluxe villa? Ben je dan toch gewoon een doorzonwoning kneus? Waarom is dat nou weer niet verbazingwekkend.quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:53 schreef Scjvb het volgende:
Tja, warmtepompen hè. De ruimte die het inneemt, alle kosten én lawaai van zo'n warmtepomp is ook niet echt plezierig.
Ter correctie: superluxe appartement Haarlemse binnenstad! Familie woont in villa's buiten Haarlem.quote:Op zaterdag 2 november 2024 16:24 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Maar jij woont toch in een superluxe villa?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.-Het leven is goed in het beschaafde en welgestelde milieu op Haarlemse bodem, waar wij met volle teugen van het leven genieten! :Y)
quote:
Afgerond:quote:Op zaterdag 2 november 2024 16:09 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Maar voor dat bedrag heb je alleen spouwmuurisolatie gedaan ofzo? Want als je dak/muren/HR++ overal/ evt vloerisolatie moet gaan doen, dan red je dat niet met 4k
Info over eventueel 'lawaai' van warmtepompen kwam van 'derden', maar verder prima oplossing hoe u het beschrijft!quote:Op vrijdag 1 november 2024 18:57 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Ik heb mijn warmtepomp hier binnen nog nooit gehoord...
En onze binnenunit met geïntegreerd boilervat is inderdaad wel wat groter dan een cv-ketel, maar dat maakt op zolder niks uit.
Voor wanneer ruimte wat problematischer is, kies je een binnenunit zonder geïntegreerd boilervat. Zo'n binnenunit is niet groter (en vaak zelfs kleiner) dan een cv-ketel. Boilervat kan dan elders, bijvoorbeeld achter de knieschotten op zolder. Verlies je misschien een beetje bergruimte mee, maar als de gasmeter weg is, kun je de onderste helft van de meterkast juist weer als bergruimte gebruiken.
Netto dus weinig verschil in ruimtegebruik.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |