abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 1 november 2024 @ 16:54:48 #1
345631 Scjvb
Genieten op z'n Haarlems!
pi_215438996
Hogere belasting op aardgas stimuleert verduurzaming woningen, maar raakt lage inkomens relatief hard
https://www.msn.com/nl-nl(...)dd82472e45641d&ei=20

Aandachtige lezers,

Wat onder andere ik *) op goede locatie te Amsterdam Zuid en in Haarlem vind :Y) :9 zal verder bar weinig uitmaken op gebied van verduurzaming en de wens van meerderen om klimaatdoelen in goede orde na te streven en uit te rollen, dunkt mij.
Maar dat is totaal niet van belang :), omdat verreweg de meeste organisaties de handen reeds stevig en solide ineen geslagen hebben 14.gif 13.gif om deze doelen te gaan bereiken en uiteindelijk meerdere burgers tevreden te stellen :z, ondanks alle overhaaste en zeer prijzige manoeuvres tot verduurzaming. :7~

Maar 'voor wat hoort wat', zegt het aloude spreekwoord mensen! Het komt er hier dus op neer dat burgers hiervoor ook wat over moeten hebben, wat zoveel betekent dat er ook een beroep gedaan zal worden op de portemonnee. :lijstje: Een aanzienlijk hogere belasting op aardgas zal menigeen stimuleren sneller in te zetten op verduurzaming, is thans een voorlopige conclusie van hoger af. *) Het wordt zelfs een verplichting bij aankoop van 'nieuwe residenties' via makelaarsland, al zal de minder vermogende koper in spe hier minder in de buidel hoeven tasten maar het kan verkeren. ;) En de overheid maakt er flinke haast mee in de 'race' om uiteindelijke klimaatdoelen te kunnen behalen. :s) :s) :s)

Onder andere op locatie Amsterdam prefereert men echter voorlopig nog gebruik van duurzaam en zeer functioneel gas. *) Desnoods heropent de overheid in samenwerking met de eveneens aan ons gelieerde NAM de gasputten in Groningen weer. Echter kan daarbij in de nabije toekomst ook verder planmatig ingezet worden op aardgas uit andere gasrijke en reeds ontdekte gebiedjes elders in het land. *)
Ware het niet dat NL van het gas af moet, maar het zij zo! :s) :s) :s) Het komt erop neer dat de meest gestimuleerde burger voor dit best veeleisende project gevoelig zal moeten bijspringen voor alle veranderingen die allemaal in het kader zijn van verduurzaming als gevolg van alle strenge milieueisen van deze tijd. :lijstje:

Hoogstpersoonlijk ben ikzelf, in samenspraak met andere functionarissen *), vóór handhaven van diverse aloude middelen en methodes om energie te vergaren. Zo ook binnen de zware industrie middels fossiele brandstof/ kolen e.d. 8}), hetgeen zoveel vergemakkelijkt voor de meesten (van u). ;) Gas kan veel blijven bijdragen aan het publieke welzijn qua huishouden, alleen zal eenieder die op een minimum leeft daar best wat meer kosten aan beleven. ;)
Het is tevens iets waarvan professionals en deskundigen op meerdere locaties c_/ geen voorstander zijn al zal niemand hier echt wakker van liggen. *)

Omdat tegenwoordig meer en meer woningen verduurzaamd worden zal de gebruiker van het aloude en waardige gas de rekening krijgen gepresenteerd want het geld moet immers ergens vandaan moet komen, mij dunkt. :7~

Goed, tot zover de OP.

Scjvb

quote:
Artikel door Business Insider Nederland • 1u •

ANP

De Nederlandse overheid zal er flink werk van moeten maken om de klimaatdoelen voor woningen te behalen. Hogere belastingen op aardgas kunnen effectief zijn, maar raken lage inkomens hard.

Dat schrijft het economisch bureau van ING in een nieuw rapport.

Door verduurzaming verplicht te stellen bij de aankoop van woningen, worden lage inkomens juist ontzien. Midden- en hoge inkomens betalen dan relatief meer.

Zonder aanvullende maatregelen zal Nederland de klimaatdoelen voor 2030 voor de bebouwde omgeving niet halen, citeert ING een recente publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

In een onderzoek voor de Rijksoverheid uit 2023 pleitten kenners ervoor om duurzaamheidsnormen voor koopwoningen strenger te maken en het gasverbruik voor huishoudens meer te laten kosten.

Volgens ING lijkt het erop dat aanvullende normeringen en beprijzingen voorlopig vooral uit Europa komen. Het kabinet-Schoof kondigde afgelopen maand namelijk aan dat er geen extra duurzaamheidsnormen voor koopwoningen aankomen. Zo komen er geen verplichte energielabelsprongen in de koopsector en is de verplichte warmtepomp bij vervanging van de ketel geschrapt.

Ook wordt aardgas niet duurder met het huidige kabinetsbeleid. Sterker nog, het kabinet-Schoof verlaagt de energiebelasting op aardgas juist.

Europa komt wel met nieuwe regels om woningen duurzamer te maken, zoals een verplichte daling in het energiegebruik om woningen in 2050 uitstootvrij te krijgen. Daarnaast wordt vanaf 2027 Europese wetgeving van kracht om aardgas en andere fossiele brandstoffen duurder te maken.

Ook voert Europa een nieuw emissiehandelssysteem in. Vanaf 2027 zullen hierdoor de uitstootkosten voor onder meer aardgas stijgen, naar verwachting met zo'n 8 cent per kubieke meter.

____

Effect van hogere belasting op gas en plicht tot verduurzamen woningen

De economen van ING zochten uit hoe maatregelen voor het normeren en beprijzen uitpakken voor verschillende bevolkingsgroepen, zoals huiseigenaren en huurders. Ook keek de bank naar de verschillen op lage versus hoge inkomens.

Opvallend is dat koopwoningen het grondigst verduurzaamd moeten worden. Ruim zeven op de tien niet-zuinige woningen bevindt zich in de koopmarkt, citeert ING TNO-onderzoek. Corporatiewoningen in de huurmarkt maken zo'n 16 procent van de onzuinige woningen uit en woningen van particuliere verhuurders tellen mee voor 13 procent. Huizenbezitters hebben dus de grootste slag te slaan, al moeten huurders dan weer relatief gezien de grootste inspanning leveren.

Stel dat de energiebelasting voor aardgas omhoog gaat, dan worden niet-zuinige woningen duurder om dagelijks te gebruiken. Lagere inkomens worden hierdoor harder getroffen, analyseert ING, want deze groep huurt vaker. Ze besteden nu ook al een relatief groot deel van hun inkomen aan energie.

Dan de andere optie: strengere duurzaamheidsnormen voor koopwoningen. Hierbij richt het beleid zich vooral op midden- en hoge inkomens, die de meeste koopwoningen bezitten (en dus ook de meeste niet-zuinige koopwoningen). In eerder onderzoek voor de Rijksoverheid adviseren experts dat zo'n verplichting binnen bijvoorbeeld twee jaar na aankoop ingewilligd moeten worden.

Huiseigenaren krijgen duidelijkheid over de vereiste isolatiestandaarden en dat zou hen ertoe aanzetten woningen te verduurzamen, aldus ING. Voor veel huiseigenaren geldt dat zij deze investering met spaargeld kunnen bekostigen. Bovendien verdient de investering zich uiteindelijk terug in de vorm van een lagere energierekening en mogelijk een hogere verkoopprijs van de woning.

Een plicht tot verduurzaming bij de aankoop van een nieuwe woning zorgt ervoor dat de kosten van verduurzaming beter worden weerspiegeld in de huizenprijzen. Dit heeft als gevolg dat niet-zuinige woningen in prijs dalen, waardoor kopers voldoende geld overhouden om de woning te verduurzamen.

Verduurzamingskosten worden op deze manier verdeeld naar vermogen. Vooral midden- en hoge inkomens betalen bij deze optie dus voor verduurzaming. Een belasting op gas zorgt juist bij lage inkomens voor een financiële ballast.


[ Bericht 0% gewijzigd door Scjvb op 01-11-2024 17:37:31 ]
-Het leven is goed in het beschaafde en welgestelde milieu op Haarlemse bodem, waar wij met volle teugen van het leven genieten! :Y)
  Moderator vrijdag 1 november 2024 @ 17:00:59 #2
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_215439041
Haha verwarmen op gas :')
Breitling - Instruments for Professionals
pi_215439196
Ja, je kan niet en energie duurder maken en verwachten dat het niet vooral de lagere inkomens raakt.
pi_215439281
Sinds wanneer is stimuleren dwingen tot?
pi_215439323
In Polen gebruiken ze kolen
Duitsers gaan over op gas

En wij? :')
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_215439342
Geld is altijd de oplossing, toch?

:')
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  Vis een optie? vrijdag 1 november 2024 @ 17:44:21 #7
70532 loveli
N
pi_215439388
Blijkbaar hebben malloten op de A12 succes.
crap in = crap out
pi_215439662
Hmm, ING stelt aan dat men zijn woningen moet verduurzamen en of dure warmtepomp aanschaffen..

Ze weten donders goed dat niemand centen over heeft. Behalve als je een lening aangaat.

Oh, ING is de nieuwe Rabobank voor de boeren.. maar dan voor de duurzaam.

Samenvatting: ING wilt dat overheid gas duurder maken zodat men zich noodgedwongen huizen verduurzamen en of warmtepomp schaffen. Hierdoor kan ING geld van verdienen door een lening verstrekken.

Ik zou in deze geval eerst zorgen dat energienetwerk uitbreiden en kerncentrale klaar staan. Daarna kunnen ze beginnen met uitfaseren van gas. Zonder alternatief is, is gas duurder maken geen optie.. Anders kwakkert ze de inflatie aan.
Al die ontdekkingsreizen door mensen, ze hebben nooit tegenhouden door domheid van mensen
pi_215439665
quote:
Europa komt wel met nieuwe regels om woningen duurzamer te maken, zoals een verplichte daling in het energiegebruik om woningen in 2050 uitstootvrij te krijgen. Daarnaast wordt vanaf 2027 Europese wetgeving van kracht om aardgas en andere fossiele brandstoffen duurder te maken.
Ik word een beetje moe van Europa dat alles bepaalt voor ons. Kunnen wij dan eigenlijk niks zelf meer beslissen?

quote:
Ook wordt aardgas niet duurder met het huidige kabinetsbeleid. Sterker nog, het kabinet-Schoof verlaagt de energiebelasting op aardgas juist.
Ben ook benieuwd hoe lang dit van kracht blijft. Hopelijk blijven ze hieraan vasthouden, anders zijn we met elkaar kabinet gedoemd.
pi_215439822
Jullie hebben het niet van mij als iemand het vraagt, maar de oplossing is:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Ik ben geen robot.
niet bang voor ban
I stand with (the) Netherlands. w/
pi_215439838
Prijs van gas mag nog flink omhoog voor een warmtepomp of een thuis accu financieel een goed verhaal wordt. We hebben het nog steeds over een installatie van dik 20k waar lang niet elk huis ruimte voor heeft. Voor de prijs van zo'n warmtepomp kan ik minstens 20 jaar op gas stoken, en dat is als de prijs morgen verdubbeld :')
No amount of money ever bought a second of time.
pi_215439868


De energiebelasting op aardgas is al meer dan verdubbeld dankzij D66. Nu maakt Jetten heel veel stampij over de krantjes die een paar dubbeltjes duurder worden.
  vrijdag 1 november 2024 @ 18:53:00 #13
345631 Scjvb
Genieten op z'n Haarlems!
pi_215439990
Tja, warmtepompen hè. De ruimte die het inneemt, alle kosten én lawaai van zo'n warmtepomp is ook niet echt plezierig. :{w
-Het leven is goed in het beschaafde en welgestelde milieu op Haarlemse bodem, waar wij met volle teugen van het leven genieten! :Y)
pi_215440035
quote:
3s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:53 schreef Scjvb het volgende:
Tja, warmtepompen hè. De ruimte die het inneemt, kosten én lawaai van zo'n warmtepomp is ook niet echt plezierig. :{w
Ik heb mijn warmtepomp hier binnen nog nooit gehoord...

En onze binnenunit met geïntegreerd boilervat is inderdaad wel wat groter dan een cv-ketel, maar dat maakt op zolder niks uit.

Voor wanneer ruimte wat problematischer is, kies je een binnenunit zonder geïntegreerd boilervat. Zo'n binnenunit is niet groter (en vaak zelfs kleiner) dan een cv-ketel. Boilervat kan dan elders, bijvoorbeeld achter de knieschotten op zolder. Verlies je misschien een beetje bergruimte mee, maar als de gasmeter weg is, kun je de onderste helft van de meterkast juist weer als bergruimte gebruiken.
Netto dus weinig verschil in ruimtegebruik.
pi_215440052
Banken moeten hun kksmoel houden. Komt altijd stront uit.
pi_215440080
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:42 schreef RotatoR het volgende:
[ afbeelding ]

De energiebelasting op aardgas is al meer dan verdubbeld dankzij D66. Nu maakt Jetten heel veel stampij over de krantjes die een paar dubbeltjes duurder worden.
Tover dat plaatje nu eens om naar "Energiebelasting per kWh" voor zowel gas als elektriciteit.

Dan zie je dat niet het gas te zwaar belast wordt, maar juist de elektriciteit. Doordat elektriciteit al heel lang heel zwaar belast wordt, was helaas het efficiënt gebruik van elektriciteit alsnog heel duur. Met als resultaat de grote gas-verslaving in Nederland.

Het probleem rond het hard raken van lage inkomens kan overigens makkelijk opgelost worden door op de eerste 750m3 gas een lager tarief te rekenen en op het verbruik boven 750m3 een verspillers-tarief.
  Moderator vrijdag 1 november 2024 @ 19:32:29 #17
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_215440441
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:57 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Ik heb mijn warmtepomp hier binnen nog nooit gehoord...

En onze binnenunit met geïntegreerd boilervat is inderdaad wel wat groter dan een cv-ketel, maar dat maakt op zolder niks uit.

Voor wanneer ruimte wat problematischer is, kies je een binnenunit zonder geïntegreerd boilervat. Zo'n binnenunit is niet groter (en vaak zelfs kleiner) dan een cv-ketel. Boilervat kan dan elders, bijvoorbeeld achter de knieschotten op zolder. Verlies je misschien een beetje bergruimte mee, maar als de gasmeter weg is, kun je de onderste helft van de meterkast juist weer als bergruimte gebruiken.
Netto dus weinig verschil in ruimtegebruik.
Verhalen van mensen die geen ervaring hebben met een warmtepomp. Overigens is mijn pomp zo groot als een koelkast (en dan geen Amerikaanse) maar die hoor je dus gewoon niet.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_215440455
De CV-ketel slaat nog gewoon aan. Dat zal ze leren.
pi_215440796
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 november 2024 19:32 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Verhalen van mensen die geen ervaring hebben met een warmtepomp. Overigens is mijn pomp zo groot als een koelkast (en dan geen Amerikaanse) maar die hoor je dus gewoon niet.
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 november 2024 19:32 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Verhalen van mensen die geen ervaring hebben met een warmtepomp. Overigens is mijn pomp zo groot als een koelkast (en dan geen Amerikaanse) maar die hoor je dus gewoon niet.
Ik heb er 3 op het dak staan, want voor elk appartement 1 warmtepomp.
Die dingen hoor ik niet eens.
Fuck the EBU
Pakaak
It's called motorracing.Sorry? We went to carracing Toto
pi_215443987
quote:
3s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:53 schreef Scjvb het volgende:
Tja, warmtepompen hè. De ruimte die het inneemt, alle kosten én lawaai van zo'n warmtepomp is ook niet echt plezierig. :{w
Nee maar je redt er wel de wereld mee 🤡
pi_215443999
De armen belasten, zodat de hogere inkomens hun huizen kunnen subsidiëren en nog lagere kosten maken om te stoken.

Gek dat er zo weinig over is van de sociale partijen met zulke plannen.
.
pi_215444037
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:57 schreef Ivo1985 het volgende:

Voor wanneer ruimte wat problematischer is, kies je een binnenunit zonder geïntegreerd boilervat. Zo'n binnenunit is niet groter (en vaak zelfs kleiner) dan een cv-ketel. Boilervat kan dan elders, bijvoorbeeld achter de knieschotten op zolder. Verlies je misschien een beetje bergruimte mee, maar als de gasmeter weg is, kun je de onderste helft van de meterkast juist weer als bergruimte gebruiken.
Netto dus weinig verschil in ruimtegebruik.
Ruimte is vooral problematisch in een appartementje met alleen een gang, keuken, slaapkamer en woonkamer. Van die jaren '50 hokken vol gaten en kieren met houten vloeren. Die woningen zijn nooit gemaakt hiervoor. Doorgaans wonen daar ook de wat minder bedeelden die dus vastzitten aan zo'n hoge gasbelasting.
pi_215444052
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 november 2024 17:36 schreef halfway het volgende:
In Polen gebruiken ze kolen
Duitsers gaan over op gas

En wij? :')
Wij zijn een stap verder.
pi_215444061
quote:
3s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:53 schreef Scjvb het volgende:
Tja, warmtepompen hè. De ruimte die het inneemt, alle kosten én lawaai van zo'n warmtepomp is ook niet echt plezierig. :{w
De kleinste warmtepomp is ter grootte van een radiator en hoor je bijna niet.
pi_215444409
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:14 schreef Fietsenrek het volgende:

[..]
Ik word een beetje moe van Europa dat alles bepaalt voor ons. Kunnen wij dan eigenlijk niks zelf meer beslissen?
[..]
Ben ook benieuwd hoe lang dit van kracht blijft. Hopelijk blijven ze hieraan vasthouden, anders zijn we met elkaar kabinet gedoemd.
Wij bepalen mede het beleid in de EU en kunnen iets veto'en als het ons niet bevalt.
pi_215444555
Sinds mijn warmtepomp + pv panelen hier zijn, zijn de kosten om te verwarmen/douchen 0 euro. Als salderen eraf is dan is de installatie al bijna terugverdiend (10k warmtepomp+ 10k pv panelen met duizenden euro's subsidie). De vorige eigenaar betaalde 500 euro per maand aan gas en mede daardoor konden we de woning relatief goedkoop aanschaffen ;).

Het is wel zo dat hoe groter de woning (hoger verbruik) hoe meer de warmtepomp oplevert.
Bij kleine woningen is de rekensom anders.
pi_215445150
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2024 07:27 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]
Wij bepalen mede het beleid in de EU en kunnen iets veto'en als het ons niet bevalt.
Ben alleen bang dat dat niet zal helpen lol.
  zaterdag 2 november 2024 @ 10:17:37 #28
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_215445393
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:37 schreef TigerXtrm het volgende:
Prijs van gas mag nog flink omhoog voor een warmtepomp of een thuis accu financieel een goed verhaal wordt. We hebben het nog steeds over een installatie van dik 20k waar lang niet elk huis ruimte voor heeft. Voor de prijs van zo'n warmtepomp kan ik minstens 20 jaar op gas stoken, en dat is als de prijs morgen verdubbeld :')
"Dik 20k"? Wat een gelul. Eerder de helft daarvan.

Maar laten we jouw rekensommetje eens maken: gas kost nu ¤1.30 per m3, dus als die "morgen verdubbelt" zit je op ¤2.60. Dan kan je van die ¤20.000 zo'n 7500 kuub gas kopen. Die 7500 kuub levert je ongeveer 75.000 kWh aan warmte op.

Laten we stellen dat je ongeveer 20.000 kWh stroom nodig hebt om 75.000 kWh warmte op te wekken met een warmtepomp (COP 3.75). Eén kWh aan stroom kost op dit moment ¤0.35, dus dan ben je totaal ¤7000 kwijt en houd je ¤13.000 in je zak.
Huilen dan.
  zaterdag 2 november 2024 @ 10:20:06 #29
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_215445415
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:42 schreef RotatoR het volgende:
[ afbeelding ]

De energiebelasting op aardgas is al meer dan verdubbeld dankzij D66. Nu maakt Jetten heel veel stampij over de krantjes die een paar dubbeltjes duurder worden.
Dit plaatje vertekent nogal, want er zit ongeveer 10 kWh energie in één kubieke meter gas. Om een eerlijk vergelijk te maken moet je de rode staafjes dus 10 keer zo lang maken.
Huilen dan.
pi_215446008
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2024 01:48 schreef Fleischmeister het volgende:

[..]
Ruimte is vooral problematisch in een appartementje met alleen een gang, keuken, slaapkamer en woonkamer. Van die jaren '50 hokken vol gaten en kieren met houten vloeren. Die woningen zijn nooit gemaakt hiervoor. Doorgaans wonen daar ook de wat minder bedeelden die dus vastzitten aan zo'n hoge gasbelasting.
En de hele Amsterdamse grachtengordel is ook nooit gemaakt voor het gebruik van elektriciteit, gas, kraanwater, riolering, cv-installaties etc.

"Het is er niet voor gemaakt" is een flauwekul argument om maar niks te doen. Al zolang als er huizen bestaan, worden huizen zo nu en dan simpelweg geschikt gemaakt voor de implementatie van nieuwe (technische) ontwikkelingen.

Of denk je dat ze op de Keizersgracht nog turf stoken bij het licht van kaarsen en olielampen?
pi_215446036
quote:
7s.gif Op zaterdag 2 november 2024 10:20 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Dit plaatje vertekent nogal, want er zit ongeveer 10 kWh energie in één kubieke meter gas. Om een eerlijk vergelijk te maken moet je de rode staafjes dus 10 keer zo lang maken.
Eigenlijk moet je juist de blauw staafjes met een factor 9,7 inkorten. Dan heb je een vergelijking met een gangbare eenheid voor energie (kWh).

En dan kom je er op uit dat de belasting op elektriciteit volgend jaar 12ct/kWh is. En op gas 7ct/kWh. De belasting op gas is dus nog 40% lager dan de belasting op elektriciteit.

In 2015 was de belasting op elektriciteit zelfs 600% hoger dan de belasting op gas...
  zaterdag 2 november 2024 @ 11:25:46 #32
345631 Scjvb
Genieten op z'n Haarlems!
pi_215446118
Dan nog een haast ontelbaar aantal flatgebouwen waar dit nog niet bestaat voorzien met een dergelijk systeem als de warmtepomp. Ga d'r maar aan staan alles om te bouwen. En dan ook iets met kosten-baten.
-Het leven is goed in het beschaafde en welgestelde milieu op Haarlemse bodem, waar wij met volle teugen van het leven genieten! :Y)
pi_215446126
quote:
7s.gif Op zaterdag 2 november 2024 10:17 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
"Dik 20k"? Wat een gelul. Eerder de helft daarvan.

Maar laten we jouw rekensommetje eens maken: gas kost nu ¤1.30 per m3, dus als die "morgen verdubbelt" zit je op ¤2.60. Dan kan je van die ¤20.000 zo'n 7500 kuub gas kopen. Die 7500 kuub levert je ongeveer 75.000 kWh aan warmte op.

Laten we stellen dat je ongeveer 20.000 kWh stroom nodig hebt om 75.000 kWh warmte op te wekken met een warmtepomp (COP 3.75). Eén kWh aan stroom kost op dit moment ¤0.35, dus dan ben je totaal ¤7000 kwijt en houd je ¤13.000 in je zak.
Je vergeet geen vastrecht op gas (350 per jaar), salderen , direct verbruik met pv panelen,cv ketel kost ook ~2k dus moet van de investering af.

Maar ik ben gestopt met deze discussie sinds er op tweakers een 'engineer' met Masterdiploma op zak beweerde dat een cv ketel zuiniger is dan een warmtepomp....... Als degelijke personen al onzin uitkramen dan neem ik het Henk en Ingrid niet kwalijk ;)
pi_215446215
Lekker man, lagere inkomens pesten voor dat beetje "milieuvervuiling". Give me a fucking break. Tegelijkertijd fabrieken en grote bedrijven subsidiëren in hun energieverbruik/kosten, terwijl dat de grootste vervuilers zijn. Waarom geloven we nog in deze duivels die hun ziel verkocht hebben aan de lobbies.

En zodra iedereen aan de warmtepomp zit, zal er wel flink wat extra belasting en prijsstijging komen op energie. Hell, misschien verzinnen ze wel een warmtepompbelasting.

Gas verbannen is voor niemand goed.
  zaterdag 2 november 2024 @ 11:44:36 #35
9001 Gunner
#teamkroegenlos
pi_215446273
quote:
12s.gif Op vrijdag 1 november 2024 17:00 schreef CoolGuy het volgende:
Haha verwarmen op gas :')
Welk soort voldoening geven dit soort posts je nu continu?

(ben hier een tijdje weggeweest omdat de trolls me de strot uit kwamen, open weer eens een topic en direct weer zo'n idiote reactie. gewoon ook de eerste van het topic. Sommige dingen veranderen hier echt niet)
  Vis een optie? zaterdag 2 november 2024 @ 12:32:18 #36
70532 loveli
N
pi_215446697
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 november 2024 17:36 schreef halfway het volgende:
In Polen gebruiken ze kolen
Duitsers gaan over op gas

En wij? :')
Duitsers die hun gasketel willen vervangen, mogen dat alleen doen als ze aan allerlei andere eisen voldoen. Er moet minimaal 65% hernieuwbare energie gebruikt worden, nieuwbouw mag geen gasaansluiting meer hebben en na 2028 is een cv-ketel installeren die gas verbrandt, verboten. Waterstof mag wel.
crap in = crap out
pi_215446776
quote:
7s.gif Op zaterdag 2 november 2024 10:17 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
"Dik 20k"? Wat een gelul. Eerder de helft daarvan.

Maar laten we jouw rekensommetje eens maken: gas kost nu ¤1.30 per m3, dus als die "morgen verdubbelt" zit je op ¤2.60. Dan kan je van die ¤20.000 zo'n 7500 kuub gas kopen. Die 7500 kuub levert je ongeveer 75.000 kWh aan warmte op.

Laten we stellen dat je ongeveer 20.000 kWh stroom nodig hebt om 75.000 kWh warmte op te wekken met een warmtepomp (COP 3.75). Eén kWh aan stroom kost op dit moment ¤0.35, dus dan ben je totaal ¤7000 kwijt en houd je ¤13.000 in je zak.
Het meerendeel van de huizen is niet eens geschikt om met lage temperatuur te verwarmen. Daar moet je dus eerst de schil en eventueel afgiftesysteem van aanpassen. Die 20k dekt de lading vrijwel nooit
pi_215447090
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2024 12:42 schreef Jahr00n het volgende:

[..]
Het meerendeel van de huizen is niet eens geschikt om met lage temperatuur te verwarmen. Daar moet je dus eerst de schil en eventueel afgiftesysteem van aanpassen. Die 20k dekt de lading vrijwel nooit
Om te beginnen moet je huizen met een veel te slechte energielabel onbewoonbaar verklaren. Dan kan de eigenaar, vaak een verhuurder zelf kiezen of ie het laat opknappen of gaat voor nieuwbouw.

Ja, dat vergt enorme investeringen door de verhuurder maar dergelijke panden zijn dan ook wel zwaar over datum en voldoen dus domweg niet aan de minimale eisen die je aan een woning wilt stellen. Ik verwacht dat dit niet om een hele grote groep woningen gaat. Aan de ander kant moet je alles wat nieuw is aan hoge eisen laten voldoen.

De volgende fase is dat je huizen die net iets te kort komen gaat upgraden. Altijd beginnen waar het de minste moeite kost want dat heeft het meeste effect. Huizen die zwaar te kort komen zijn als laatste aan de beurt, een groot deel daarvan is dan wel aan vervanging toe.

Flatgebouwen en compacte woonwijken kan je ook via stadsverwarming verwarmen. Niet meteen schreeuwen dat het niet wenselijk is, de organisatie rond stadsverwarming moet zeker beter en vooral eerlijker, technisch is het geen fout systeem.
pi_215447107
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2024 11:15 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
En de hele Amsterdamse grachtengordel is ook nooit gemaakt voor het gebruik van elektriciteit, gas, kraanwater, riolering, cv-installaties etc.

"Het is er niet voor gemaakt" is een flauwekul argument om maar niks te doen. Al zolang als er huizen bestaan, worden huizen zo nu en dan simpelweg geschikt gemaakt voor de implementatie van nieuwe (technische) ontwikkelingen.

Of denk je dat ze op de Keizersgracht nog turf stoken bij het licht van kaarsen en olielampen?
Nee, maar gas stoken kost vast niet meer ruimte dan dat, een hr ketel kan je in een keukenkastje kwijt. Op het moment dat je opeens iets ter grootte van een koelkast ergens neer moet zetten en een buitenunit terwijl je huis alleen een hal, keukentje en een woon/slaapkamer heeft wordt het een ander verhaal.

Ik kan eventueel nog een inbouwkast opofferen voor een boiler, maar die luxe heb je niet altijd.
  zaterdag 2 november 2024 @ 15:02:58 #40
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_215447868
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2024 12:42 schreef Jahr00n het volgende:

[..]
Het meerendeel van de huizen is niet eens geschikt om met lage temperatuur te verwarmen. Daar moet je dus eerst de schil en eventueel afgiftesysteem van aanpassen. Die 20k dekt de lading vrijwel nooit
De schil maakt niet heel veel uit; een doorwaaiwoning kan je compenseren met een zwaardere warmtepomp. Het afgiftesysteem is dan wel weer belangrijk.
Huilen dan.
pi_215448105
quote:
7s.gif Op zaterdag 2 november 2024 10:17 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
"Dik 20k"? Wat een gelul. Eerder de helft daarvan.
Als je een beetje kwaliteit wil? Nee. Je zit met kosten van de unit, kosten van installatie. Een gemiddeld Nederlands rijtjeshuis is totaal niet geschikt voor een warmtepomp, dus (in ieder geval hier) moet ik ingrijpende veranderingen maken om het ding überhaupt kwijt te kunnen (dak doorvoer, leidingwerk, mogelijk de zolder verbouwen, zwaardere energieaansluiting, etc.). Voor je helemaal klaar bent zit je zo op de 20k.

En ja een warmtepomp verwarmd inderdaad een stuk zuiniger. Ik heb 3 jaar lang met een airco verwarmd, nog nooit zo'n laag maand bedrag gehad :D Dat wil nog niet meteen zeggen dat het logisch is om meteen de overstap te maken. De investering (als je het goed wil doen) is gewoon best fors. Meeste mensen hebben geen 20k liggen om in één keer af te tikken. Leuk dat je dan over de loop der jaren 13k kunt besparen, maar daar heb je dan natuurlijk niets aan.
No amount of money ever bought a second of time.
pi_215448317
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2024 15:18 schreef TigerXtrm het volgende:

[..]
Als je een beetje kwaliteit wil? Nee. Je zit met kosten van de unit, kosten van installatie. Een gemiddeld Nederlands rijtjeshuis is totaal niet geschikt voor een warmtepomp, dus (in ieder geval hier) moet ik ingrijpende veranderingen maken om het ding überhaupt kwijt te kunnen (dak doorvoer, leidingwerk, mogelijk de zolder verbouwen, zwaardere energieaansluiting, etc.). Voor je helemaal klaar bent zit je zo op de 20k.

En ja een warmtepomp verwarmd inderdaad een stuk zuiniger. Ik heb 3 jaar lang met een airco verwarmd, nog nooit zo'n laag maand bedrag gehad :D Dat wil nog niet meteen zeggen dat het logisch is om meteen de overstap te maken. De investering (als je het goed wil doen) is gewoon best fors. Meeste mensen hebben geen 20k liggen om in één keer af te tikken. Leuk dat je dan over de loop der jaren 13k kunt besparen, maar daar heb je dan natuurlijk niets aan.
Neem aan all electric warmtepomp AO, ben je inclusief installatie 8,5K kwijt.

20K is wel heel overdreven.

Verder kun je via het warmtefonds tot 27K lenen tegen een lage rente.
Maandbedrag is dan 160 euro ongeveer.
Dat bespaar je vervolgens minimaal op je energierekening.
Heb je een laag inkomen, dan betaal je geen rente en is het maandbedrag lager.


Verder kun je 10K krijgen als je geen leencapaciteit hebt.
5 jaar later wordt gekeken of je dan capaciteit hebt om de helft terug te betalen. Zo nee, dan betaal je niets.
Met 10K kun je een rijtjeshuis isoleren en een hybride warmtepomp installeren.
Die is er al voor 3K inclusief installatie.

[ Bericht 16% gewijzigd door Wantie op 02-11-2024 15:39:24 ]
pi_215448396
quote:
7s.gif Op zaterdag 2 november 2024 15:02 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
De schil maakt niet heel veel uit; een doorwaaiwoning kan je compenseren met een zwaardere warmtepomp. Het afgiftesysteem is dan wel weer belangrijk.
Onze doorwaai woning was met 4K geïsoleerd.
En dat is via warmte fonds te financieren.
pi_215448795
quote:
7s.gif Op zaterdag 2 november 2024 15:02 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
De schil maakt niet heel veel uit; een doorwaaiwoning kan je compenseren met een zwaardere warmtepomp. Het afgiftesysteem is dan wel weer belangrijk.
Maar hoeveel doorwaaiwoningen hebben een afgiftesysteem waarmee je kan compenseren voor de mindere schil?

Of je moet een HT warmtepomp nemen…

Als de schil niet goed is, is het doorgaans wel het beste om daar te beginnen. Ook voor het comfort.
pi_215448857
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 november 2024 15:32 schreef Wantie het volgende:

[..]
Onze doorwaai woning was met 4K geïsoleerd.
En dat is via warmte fonds te financieren.
Maar voor dat bedrag heb je alleen spouwmuurisolatie gedaan ofzo? Want als je dak/muren/HR++ overal/ evt vloerisolatie moet gaan doen, dan red je dat niet met 4k
  zaterdag 2 november 2024 @ 16:24:14 #46
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_215449106
quote:
3s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:53 schreef Scjvb het volgende:
Tja, warmtepompen hè. De ruimte die het inneemt, alle kosten én lawaai van zo'n warmtepomp is ook niet echt plezierig. :{w
Maar jij woont toch in een superluxe villa? Ben je dan toch gewoon een doorzonwoning kneus? Waarom is dat nou weer niet verbazingwekkend.
  zaterdag 2 november 2024 @ 16:31:01 #47
345631 Scjvb
Genieten op z'n Haarlems!
pi_215449160
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2024 16:24 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]
Maar jij woont toch in een superluxe villa?
Ter correctie: superluxe appartement Haarlemse binnenstad! Familie woont in villa's buiten Haarlem.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
-Het leven is goed in het beschaafde en welgestelde milieu op Haarlemse bodem, waar wij met volle teugen van het leven genieten! :Y)
pi_215449219
quote:
12s.gif Op vrijdag 1 november 2024 17:00 schreef CoolGuy het volgende:
Haha verwarmen op gas :')
;(
Shaderon: i say boom boom boom now let me hear you say weehooo
SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren!
RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
pi_215449236
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2024 16:09 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Maar voor dat bedrag heb je alleen spouwmuurisolatie gedaan ofzo? Want als je dak/muren/HR++ overal/ evt vloerisolatie moet gaan doen, dan red je dat niet met 4k
Afgerond:

Spouwmuurisolatie 1800 euro, bodemisolatie 1000 euro, dak 2400 euro, en dan 1000 euro subsidie terug op alles.

Bij een rijtjeshuis kan die spouwmuur isolatie goedkoper: wij hebben een hoekwoning.

[ Bericht 3% gewijzigd door Wantie op 02-11-2024 16:48:26 ]
  zaterdag 2 november 2024 @ 16:48:02 #50
345631 Scjvb
Genieten op z'n Haarlems!
pi_215449272
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 november 2024 18:57 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Ik heb mijn warmtepomp hier binnen nog nooit gehoord...

En onze binnenunit met geïntegreerd boilervat is inderdaad wel wat groter dan een cv-ketel, maar dat maakt op zolder niks uit.

Voor wanneer ruimte wat problematischer is, kies je een binnenunit zonder geïntegreerd boilervat. Zo'n binnenunit is niet groter (en vaak zelfs kleiner) dan een cv-ketel. Boilervat kan dan elders, bijvoorbeeld achter de knieschotten op zolder. Verlies je misschien een beetje bergruimte mee, maar als de gasmeter weg is, kun je de onderste helft van de meterkast juist weer als bergruimte gebruiken.
Netto dus weinig verschil in ruimtegebruik.
Info over eventueel 'lawaai' van warmtepompen kwam van 'derden', maar verder prima oplossing hoe u het beschrijft!
-Het leven is goed in het beschaafde en welgestelde milieu op Haarlemse bodem, waar wij met volle teugen van het leven genieten! :Y)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')