Artikel uit de originele OP.quote:Coalitie vreest dat de staat zelf moet opdraaien voor bouw nieuwe kerncentrales
+ Leeslijst
ACHTERGROND
Kernenergie Private investeerders deinzen terug voor deelname aan de bouw van kerncentrales, omdat ze dat financieel te riskant vinden. De coalitie ziet de bui al hangen, zeggen ingewijden.
quote:Kabinet: twee nieuwe kerncentrales in Borssele in 2035
Het kabinet wil dat er twee nieuwe kerncentrales in Borssele komen. Dat blijkt uit conceptstukken die in handen zijn van de politieke redactie van RTL Nieuws. De centrales moeten vanaf uiterlijk 2035 draaien. Het Rijk zal ook bijdragen aan de kosten van de bouw.
De bouw van de nieuwe centrales werd al aangekondigd in het regeerakkoord. Voor de eerste stappen is 5 miljard euro vrijgemaakt. Hoeveel het Rijk uiteindelijk precies zal bijdragen, maakt het kabinet nu nog niet bekend.
Volgens het kabinet is Borssele bij uitstek geschikt, vanwege de reeds aanwezige nucleaire infrastructuur van de al bestaande kerncentrale daar en de ruimte die er is.
'Langjarig, complex en kostbaar'
De bouw van nieuwe kerncentrales is een 'langjarig, complex en kostbaar traject', schrijft minister Jetten voor Klimaat en Energie in de stukken. Daarom is het van belang dat er zo snel mogelijk begonnen wordt met de eerste voorbereidingen. Wel zal er nog 'veelomvattende besluitvorming' moeten plaatsvinden met 'zorgvuldige afwegingen'.
Het kabinet hoopt dat tussen 2025 en 2028 de eerste bouwvergunningen kunnen worden afgegeven. De bouw van de nieuwe centrales kan dan vanaf 2028 beginnen, waarbij uiterlijk in 2035 de reactoren in gebruik kunnen worden genomen.
Ook voor onderzoek naar de bouw van kleinere kerncentrales, de zogenoemde Small Modular Reactors, zal subsidie worden vrijgemaakt.
https://www.rtlnieuws.nl/(...)rncentrales-borssele
Ja, we maken een salderingsregeling, zodat de elektriciteit van de zonnepanelen op de energiemarkt niets oplevert, maar in de winter wel veel geld kost. En we subsidiëren windparken op zee met een gratis elektriciteitsaansluiting en een prijsgarantie die het dubbele is van wat de consument moet betalen. Dan kan iedereen lekker willekeurig "groene" energie producerende apparaten op de markt dumpen, die we dan via de energiebelasting en inkomstenbelasting gaan betalen.quote:Op maandag 30 september 2024 10:18 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Dat hangt natuurlijk ook samen met die keuze voor een centralistisch systeem waarbij de overheid uiteindelijk ook aan de lat staat om te betalen.
Ook daarom is een meer decentrale benadering ook handiger .
Waarom post je niet in het neo-liberalisme topic? Je onzin zou daar prima passen.quote:Op maandag 30 september 2024 11:07 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, we maken een salderingsregeling, zodat de elektriciteit van de zonnepanelen op de energiemarkt niets oplevert, maar in de winter wel veel geld kost. En we subsidiëren windparken op zee met een gratis elektriciteitsaansluiting en een prijsgarantie die het dubbele is van wat de consument moet betalen. Dan kan iedereen lekker willekeurig "groene" energie producerende apparaten op de markt dumpen, die we dan via de energiebelasting en inkomstenbelasting gaan betalen.
Ik stel voor dat we de netbeheerders ook verder privatiseren, dan kunnen we dat ook aan de vrije markt over laten.
Een decentrale benadering betekent dat er steeds minder regels van bovenaf worden opgelegd. Er is dus steeds minder toezicht. Welke regels kunnen we allemaal afschaffen?quote:Op maandag 30 september 2024 11:30 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Waarom post je niet in het neo-liberalisme topic? Je onzin zou daar prima passen.
En wanneer gaat jouw heilige markt voor de energietransitie zorgen? Nadat de moderne maatschappij is ingestort?quote:Op maandag 30 september 2024 11:38 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Een decentrale benadering betekent dat er steeds minder regels van bovenaf worden opgelegd. Er is dus steeds minder toezicht. Welke regels kunnen we allemaal afschaffen?
Wat als een netbeheerder de regels versoepelt en geen 230 volt +-10% meer gaat leveren, maar +-15% ? Want dat is veel goedkoper. Waar ligt de grens? En wanneer heb je verplicht een thuisaccu en omvormer nodig om te voorkomen dat jouw apparaten kapot gaan?
Ik ben helemaal geen voorstander van een vrije markt voor gemeenschappelijke voorzieningen zoals infrastructuur. Dan heb je per definitie monopolies.quote:Op maandag 30 september 2024 11:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
En wanneer gaat jouw heilige markt voor de energietransitie zorgen? Nadat de moderne maatschappij is ingestort?
7 jaar om te bouwen? Wie heeft eigenlijk ooit gedacht dat dat uberhaupt realistisch was?quote:De bouw van de nieuwe centrales kan dan vanaf 2028 beginnen, waarbij uiterlijk in 2035 de reactoren in gebruik kunnen worden genomen.
Veel van onze politici die vaak van enig realisme gespeend lijken te zijn. Zoals we ook weer duidelijk zien bij het fatbike debat waarbij ze toch echt dit type electrische fiets als een speciaal type willen gaan benoemen.quote:Op maandag 30 september 2024 12:35 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Uit de OP:
[..]
7 jaar om te bouwen? Wie heeft eigenlijk ooit gedacht dat dat uberhaupt realistisch was?
Je kunt mij niet wijsmaken dat er op zo'n korte termijn plek is in de orderboek.quote:Op maandag 30 september 2024 12:35 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Uit de OP:
[..]
7 jaar om te bouwen? Wie heeft eigenlijk ooit gedacht dat dat uberhaupt realistisch was?
https://finance.yahoo.com(...)clear-150545854.htmlquote:Op maandag 30 september 2024 12:35 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Uit de OP:
[..]
7 jaar om te bouwen? Wie heeft eigenlijk ooit gedacht dat dat uberhaupt realistisch was?
quote:De nucleaire deal van Google wijst op een veelbelovende nieuwe groep aandelen
Fabrikant van kernreactoren zou kunnen groeien nu technologiebedrijven zich haasten om datacenters voor kunstmatige intelligentie van stroom te voorzien.
quote:Google voegt kerncentrales toe aan zijn ogenschijnlijk steeds groeiende portfolio.
Het bedrijf is een partnerschap aangegaan met Kairos Power om de bouw van zeven kleine kernreactoren in de VS te ondersteunen.
De eerste centrale zal naar verwachting in 2030 online komen, zo maakte het bedrijf bekend in een blogpost. Andere reactoren zullen in 2035 worden ingezet.
Alles bij elkaar zal de deal 500 megawatt aan vermogen naar de AI-technologieën van het bedrijf leiden, genoeg om een middelgrote stad van stroom te voorzien.
"Nucleaire oplossingen bieden een schone, 24-uurs energiebron die ons kan helpen om op betrouwbare wijze te voldoen aan de vraag naar elektriciteit met koolstofvrije energie, elk uur van de dag", schreef Google in de blogpost .
"Door deze energiebronnen te ontwikkelen in nauwe samenwerking met ondersteunende lokale gemeenschappen, zullen we de decarbonisatie van elektriciteitsnetten over de hele wereld snel bevorderen."
De kleinere reactoren die Kairos, een startup voor kernenergie, heeft gemaakt, verschillen van de torens waar de meeste mensen aan denken als ze aan een kernreactor denken.
Het bedrijf gebruikt een gesmolten zoutkoelsysteem (zoals dat ook gebruikt zal worden voor de reactor op locatie die gebouwd wordt op de campus van Abilene Christian University), dat op een lagere druk werkt.
Het bedrijf begon eerder dit jaar met de bouw van een demonstratiereactor, die niet van stroom zal worden voorzien, in Tennessee.
Google heeft de kosten van het partnerschap niet bekendgemaakt. De projectlocatie (of -locaties) zijn nog niet vastgesteld.
De aankondiging van Google volgt enkele weken nadat Microsoft een partnerschap aankondigde met Constellation Energy .
Hierdoor zal de onbeschadigde reactor op Three Mile Island, de locatie van het ergste nucleaire ongeluk in de geschiedenis van de VS, de activiteiten hervatten om de AI-datacenters van Microsoft van stroom te voorzien.
heb jij het er al met Groen Links over gehad ??quote:Op woensdag 16 oktober 2024 09:37 schreef Chadi het volgende:
Doe het lekker op Ameland is zo. Ver weg en genoeg bluswater.
Het gaat om 7 kleintjes (SMR).quote:Google gaat zeven kernreactoren bouwen om zijn AI-datacentra van stroom te kunnen voorzien. Kunstmatige intelligentie gebruikt namelijk heel veel extra stroom. Kernenergie is mogelijk een betrouwbare manier om die stroom te kunnen leveren, in tegenstelling tot wind en zon, zegt wetenschapsjournalist Diederik Jekel van de BNR-podcast Splijtstof.
https://www.investors.com(...)ains-100/?src=A00220quote:Op vrijdag 18 oktober 2024 14:16 schreef SymbolicFrank het volgende:
Google bouwt zeven kernreactoren om te voldoen aan gigantische stroomvraag AI
[..]
Het gaat om 7 kleintjes (SMR).
Eerst Amazon, toen Microsoft en nu geeft Google het goede voorbeeld.
Ah, dat had @:michaelmoore al gepost, dat was me niet duidelijk.
quote:Oklo ( OKLO ) -- de startup voor kernenergie die wordt gesteund door OpenAI-hoofd Sam Altman -- is in oktober met meer dan 125% gestegen, omdat grote hyperscalers hebben besloten om de nucleaire renaissance te verdubbelen om datacenters en kunstmatige intelligentie van brandstof te voorzien.
Bedrijven die zich bezighouden met kernenergie, waaronder Oklo, zijn sinds eind september in een stroomversnelling geraakt, toen Microsoft ( MSFT ) een contract van twee decennia aankondigde met S&P 500-bedrijf Constellation Energy ( CEG ) om kernenergie te leveren voor de datacenters van de techgigant.
Nu hebben Amazon.com ( AMZN ) en Alphabet ( GOOGL ) ook nucleaire deals gesloten, waardoor nucleair-gerelateerde aandelen omhoog gingen. Veel van de aandelen zijn echter verlengd.
kerncentrales bouwen dat gaat nooit meer lukken , vroeger kon dat wel, nu niet meer, sluiten gaat goed dat welquote:Op donderdag 24 oktober 2024 23:19 schreef KareldeStoute het volgende:
https://www.nrc.nl/nieuws(...)nten-tekort-a4870586
De commissie MER is nogal kritisch op het opgestelde milieueffectrapport voor het langer open houden van de kerncentrale in Borssele.
Hopelijk doet het kabinet haar huiswerk wat beter voor de te bouwen nieuwe centrales, anders gaan ze natuurlijk keihard nat bij bezwaarprocedures…
quote:Te traag’
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer roept al jaren op tot de uitrol van kerncentrales in ons land.
En niet alleen grote, maar ook kleinere varianten.
Toch wil het ondanks beloftes om het aantal grote centrales naar vier te verdubbelen ; nog niet vlotten met nucleaire energie, constateren VVD en CDA. „
Te trage procedures, te weinig daadkracht. Ook het nieuwe kabinet heb ik nog niet kunnen betrappen op haast op dit dossier”, oordeelt CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal.
Dat moet anders, en daarom bundelen VVD en CDA nu de krachten. „In Zeeland loopt de frustratie op vanwege de besluiteloosheid van het kabinet. Ook op het gebied van kleine kerncentrales (SMR’s) verwacht ik echt meer ambitie.
Met ons plan willen we daar weer extra druk op zetten”, aldus Bontenbal. VVD-Kamerlid Silvio Erkens sluit zich daarbij aan. „Partijen die kernenergie negeren en nog steeds niet inzien welke enorme waarde kernenergie heeft, steken hun hoofd in het zand.
Zonder kernenergie kunnen we geen betrouwbaar en schoon energiesysteem bouwen. Nederland moet nu lef tonen en inzetten op SMR’s en een SMR-industrie op eigen bodem.
Dat zorgt niet alleen voor een betaalbare energierekening en meer energie-onafhankelijkheid, maar ook voor banen en economische groei.”
quote:Startup van Sam Altman explodeert deze maand met 150%; Cathie Wood zet haar stap nu nucleaire aandelen stijgen
FacebookXLinkedInDeel Licentieverlening
KIT-NORTON09:09 uur ET 23-10-2024
Oklo ( OKLO ) — de startup voor kernenergie die wordt gesteund door OpenAI-hoofd Sam Altman — is in oktober met meer dan 150% gestegen, omdat grote hyperscalers hebben besloten om de nucleaire renaissance te verdubbelen om datacenters en kunstmatige intelligentie van brandstof te voorzien.
Bedrijven die zich bezighouden met kernenergie, waaronder Oklo, zijn sinds eind september in een stroomversnelling geraakt, toen Microsoft ( MSFT ) een contract van twee decennia aankondigde met S&P 500-bedrijf Constellation Energy ( CEG ) om kernenergie te leveren voor de datacenters van de techgigant.
Nu hebben Amazon.com ( AMZN ) en Alphabet ( GOOGL ) ook nucleaire deals gesloten, waardoor nucleair-gerelateerde aandelen omhoog gingen. Veel van de aandelen zijn echter verlengd.
quote:Onderzoek TNO:
Ruimte voor meer dan dertien kleine kerncentrales in Nederland: 'Serieus werk van gaan maken'
Theo Besteman
41 min geledenin Financieel
Amsterdam - Als Nederland zijn CO2-uitstoot drastisch wil beperken, kunnen centrales 'een belangrijke' rol spelen.
In 2050 is er ruimte voor meer dan dertien kleinere kerncentrales.
Je zal de Russen ook nodig hebben om aan voldoende splijtstof te komen voor zoveel centrales.quote:Op vrijdag 15 november 2024 06:57 schreef Fer het volgende:
We hebben niemand ze te ontwikkelen, te bouwen of te bedienen.
Misschien kunnen we Russen met nucleaire kennis een visum geven?
En dan zal het met de bouw van kerncentrales nog mee moeten zitten ook.quote:Op vrijdag 15 november 2024 07:41 schreef Ivo1985 het volgende:
En dat om 1 tot 2,5% goedkoper uit te zijn dan een duurzame energievoorziening zonder kerncentrales.
En hoe stel je je dat voor? Hoe zou dat moeten werken? Heb je daar ook een plan voor?quote:Op vrijdag 15 november 2024 07:41 schreef Ivo1985 het volgende:
En dat om 1 tot 2,5% goedkoper uit te zijn dan een duurzame energievoorziening zonder kerncentrales.
hoe doet Google het volgens jou ?quote:Op vrijdag 15 november 2024 06:57 schreef Fer het volgende:
We hebben niemand ze te ontwikkelen, te bouwen of te bedienen.
Misschien kunnen we Russen met nucleaire kennis een visum geven?
En moeten de kosten-aannames voor de alternatieven niet 1-2,5% hoger zijn ingeschat dan de uiteindelijke werkelijke kostenquote:Op vrijdag 15 november 2024 08:45 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
En dan zal het met de bouw van kerncentrales nog mee moeten zitten ook.
Ja, al die plannen die jij stelselmatig afwijst omdat ze jou niet uitkomen.quote:Op vrijdag 15 november 2024 09:12 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
En hoe stel je je dat voor? Hoe zou dat moeten werken? Heb je daar ook een plan voor?
quote:Onderzoek TNO:
Ruimte voor meer dan dertien kleine kerncentrales in Nederland: 'Serieus werk van gaan maken'
Theo Besteman
Amsterdam - Als Nederland zijn CO2-uitstoot drastisch wil beperken, kunnen centrales 'een belangrijke' rol spelen. In 2050 is er ruimte voor meer dan dertien kleinere kerncentrales.
De kern van een SMR-centrale in China wordt naar binnen getakeld.
Uit studies van TNO en consultantsgroep NRG Pallas blijkt dat deze typen centrales of Small Modular Reactors (SMR's) in het Nederlandse energiesysteem voor een stabiele toevoer van voldoende schone stroom kunnen zorgen.
Het uiteindelijke aantal is afhankelijk van hoeveel industrie er in Nederland blijft de komende jaren.
Bijvoorbeeld wordt bepalend wat in die jaren tot 2050 de vraag naar warmte van bijvoorbeeld raffinaderijen en fabrieken voor de productie van chemicaliën wordt, omdat die veel warmte vergen.
Meer centrales
Maar als de behoefte aan proceswarmte groot is, dan kan Nederland 'meer dan' dertien van die kleinere SMR-centrales huisvesten.
quote:TNO: kerncentrales zijn belangrijk om klimaatdoelen Nederland te halen
Ook als Nederland zijn energie voor huishoudens en ondernemers betaalbaar wil houden, is kernenergie nodig, toonde een eerdere studie van TNO dit jaar aan. ,,
Een energiesysteem zonder nieuwe kerncentrales heeft systeemkosten die 1% tot 2,5% hoger zijn dan mét kernenergie", aldus de onderzoekers.
De vraag naar kernenergie raakte recent in een stroomversnelling.
Uitbaters van datacenters zoals Amazon, Google en Microsoft zoeken voor hun softwaretoepassingen met kunstmatige intelligentie (AI) die enorm veel stroom slurpen.
De bestaande gas- en kolencentrales kunnen die onvoldoende stabiel leveren.
Ben even de rapportage aan het lezen en ze gaan uit van een investering per kW die ongeveer de helft is van recente centrales als Flamanville, Hickley Point en Vogtle.quote:Op vrijdag 15 november 2024 10:13 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
En moeten de kosten-aannames voor de alternatieven niet 1-2,5% hoger zijn ingeschat dan de uiteindelijke werkelijke kosten
Je bedoelt: die ik afwijs omdat ze al nauwelijks mogelijk zijn als we onze hele economie en maatschappij zouden aanwenden om ze te realiseren? Ben jij bijvoorbeeld bereid vanaf nu ieder jaar 20% van de totale rijksbegroting uit te geven aan accu's? En tot 2050 nog een keer zoveel aan het aanleggen van een nieuw elektriciteitsnetwerk?quote:Op vrijdag 15 november 2024 10:32 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ja, al die plannen die jij stelselmatig afwijst omdat ze jou niet uitkomen.
Ja, omdat kernenergieontkenners het zo veel mogelijk tegenwerken.quote:Op vrijdag 15 november 2024 12:15 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Ben even de rapportage aan het lezen en ze gaan uit van een investering per kW die ongeveer de helft is van recente centrales als Flamanville, Hickley Point en Vogtle.
Dat is dus wel een mooi staaltje wensdenken.
Dat de kernlobby na ruim 75 jaar nog altijd geen concurrerend product kan leveren en vooral op subsidie draait heeft er niks mee te maken?quote:Op vrijdag 15 november 2024 12:29 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, omdat kernenergieontkenners het zo veel mogelijk tegenwerken.
Ok. Vraagje: zou je eens iets willen doen? Eens uiteenzetten en voorrekenen wat we aan groene energie nodig hebben om 1 kernreactor van 1,5 GW te vervangen? Zeg voor minimaal 90% continu bedrijf, over 50 jaar? Want ik heb dat ook gedaan, meerdere malen, en dat levert toch wel hele frappante getallen op. Dus misschien heb ik het iedere keer fout gedaan. Ik ben altijd bereid nieuwe dingen te leren en mijn fouten te verbeteren. En jij gaf aan, dat je dat ook had gedaan en toen net bent afgeknapt van kernenergie. Ik ben heel benieuwd naar die berekening.quote:Op vrijdag 15 november 2024 12:48 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Dat de kernlobby na ruim 75 jaar nog altijd geen concurrerend product kan leveren en vooral op subsidie draait heeft er niks mee te maken?
Er is gewoon geen prikkel om een goed en betaalbaar product te leveren. De belastingbetalers schuiven toch wel. Ze zullen hun vingers ook wel weer aflikken nu met extreemrechts in de regeringen wereldwijd, dat is prachtig voor hun inkomsten.
Waarom altijd direct wijzen naar groene energie?quote:Op vrijdag 15 november 2024 12:54 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ok. Vraagje: zou je eens iets willen doen? Eens uiteenzetten en voorrekenen wat we aan groene energie nodig hebben om 1 kernreactor van 1,5 GW te vervangen? Zeg voor minimaal 90% continu bedrijf, over 50 jaar? Want ik heb dat ook gedaan, meerdere malen, en dat levert toch wel hele frappante getallen op. Dus misschien heb ik het iedere keer fout gedaan. Ik ben altijd bereid nieuwe dingen te leren en mijn fouten te verbeteren. En jij gaf aan, dat je dat ook had gedaan en toen net bent afgeknapt van kernenergie. Ik ben heel benieuwd naar die berekening.
Hoe kom je aan die 20% van de rijksbegroting voor accu's?quote:Op vrijdag 15 november 2024 12:28 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Je bedoelt: die ik afwijs omdat ze al nauwelijks mogelijk zijn als we onze hele economie en maatschappij zouden aanwenden om ze te realiseren? Ben jij bijvoorbeeld bereid vanaf nu ieder jaar 20% van de totale rijksbegroting uit te geven aan accu's? En tot 2050 nog een keer zoveel aan het aanleggen van een nieuw elektriciteitsnetwerk?
Of denk je dat de vrije markt dat gaat doen?
Dus als kernenergie geen optie is, dan moeten we gewoon helemaal niets doen. Want de rest is wel heel duur, maar levert structureel niets op.
Omdat de volgende regering kan besluiten ze allemaal dicht te gooien, net zoals in Duitsland? En omdat je daarom heel veel aan rente moet betalen? En omdat het dan nog maar de vraag is of je de bouwvergunning rond krijgt en of dat 10 of 20 jaar gaat duren?quote:Op vrijdag 15 november 2024 12:59 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Waarom altijd direct wijzen naar groene energie?
Waarom spreek je niet vanuit de kracht van die kernreactor?
De vraag is toch terecht? Waarom kan een kerncentrale economisch nog steeds niet uit, ondanks dat we die al ~75 jaar kunnen bouwen? Waarom is er geen enkele partij die zelf aanbiedt om een kerncentrale in Nederland te bouwen?
Dus de bouwtijd en budget overschrijdingen hebben er niets mee te maken?quote:Op vrijdag 15 november 2024 13:04 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Omdat de volgende regering kan besluiten ze allemaal dicht te gooien, net zoals in Duitsland? En omdat je daarom heel veel aan rente moet betalen? En omdat het dan nog maar de vraag is of je de bouwvergunning rond krijgt en of dat 10 of 20 jaar gaat duren?
Het heeft niets met de techniek te maken.
Vraagjequote:Op vrijdag 15 november 2024 13:04 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Omdat de volgende regering kan besluiten ze allemaal dicht te gooien, net zoals in Duitsland? En omdat je daarom heel veel aan rente moet betalen? En omdat het dan nog maar de vraag is of je de bouwvergunning rond krijgt en of dat 10 of 20 jaar gaat duren?
Het heeft niets met de techniek te maken.
Nou, dat heb ik al een paar keer uitgerekend. Dat staat hier ergens op dit forum. Maar het is misschien handiger als je het zelf een keer uitrekent. Zo moeilijk is dat niet. Want het is maar de vraag of je mij gaat geloven.quote:Op vrijdag 15 november 2024 12:59 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Hoe kom je aan die 20% van de rijksbegroting voor accu's?
Hoe verhoudt dat zich tot de miljarden die we nu aan fossiele energie importeren?
En hoe komt dat? Misschien omdat er, ook tijdens de bouw, steeds nieuwe regels bijkomen?quote:Op vrijdag 15 november 2024 13:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dus de bouwtijd en budget overschrijdingen hebben er niets mee te maken?
Dagen is te doen, met accu's, maar extreem duur. Weken kun je wel vergeten.quote:Op vrijdag 15 november 2024 13:20 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Vraagje
Hoe denk jij windstille periodes van meerdere dagen of zelfs weken in de winter te doorstaan met windmolens en zonnepanelen.
Misschien niet.quote:Op vrijdag 15 november 2024 13:22 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
En hoe komt dat? Misschien omdat er, ook tijdens de bouw, steeds nieuwe regels bijkomen?
Inderdaad. Als de regering gewoon 10 locaties prikt en genoeg geld in een grote pot doet, dan kom je al een heel eind.quote:
Vraagje.quote:Op vrijdag 15 november 2024 13:20 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Vraagje
Hoe denk jij windstille periodes van meerdere dagen of zelfs weken in de winter te doorstaan met windmolens en zonnepanelen.
Het ligt dus aan van alles behalve aan het economisch rendement, bouwtijd en budget overschrijdingen van kerncentrales zelf?quote:Op vrijdag 15 november 2024 13:41 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Inderdaad. Als de regering gewoon 10 locaties prikt en genoeg geld in een grote pot doet, dan kom je al een heel eind.
Maar hoe ga je garanderen dat er geen eindeloze hoeveelheid bezwaarschriften komen en processen tegen aangespannen worden? Je kunt daar wel een wet voor maken, maar die kun je ook weer herroepen. En een flink deel van de bevolking heeft een grote aversie tegen kernenergie en zijn bereid flink wat tijd en geld op te offeren om te proberen de bouw daarvan tegen te houden.
Dus zolang die mensen denken dat we er met wat zonnepanelen en windmolens wel komen, gaat het niet gebeuren. Pas als je hun er van kunt overtuigen dat zon en wind geen optie zijn maak je een kans. Maar voor veel van die mensen is het gewoon helemaal geen optie. Als zon en wind niet genoeg zijn, dan moeten we ook maar stoppen met vlees eten, niet meer met het vliegtuig gaan en alle auto's weg doen. En als dat dan nog niet genoeg is, moeten we nog veel meer luxe inleveren. Net zolang totdat we geen CO2 meer uitstoten omdat we ook vrijwel geen energie meer verbruiken. En de mensen die wel groen willen zijn maar ook een luxe leven willen hebben, kopen al die dingen gewoon in het buitenland.
Kerncentrales gaan inderdaad sowieso geen pieken opvangen, die zijn er voor de basislast.quote:Op vrijdag 15 november 2024 13:43 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Vraagje.
Hoe denk jij de pieken in de vraag gedurende de dagen en seizoenen te doorstaan met enkel kerncentrales?
En een tweede vraagje.
Hoeveel extra wil jij voor je energie betalen om de marktwerking buitenspel te zetten?
Het sarcasme druipt er van af. Je hebt voor jezelf al vastgesteld dat het troep is en ik zal daar niets aan kunnen veranderen. Dus laat maar.quote:Op vrijdag 15 november 2024 13:47 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het ligt dus aan van alles behalve aan het economisch rendement, bouwtijd en budget overschrijdingen van kerncentrales zelf?
Wat vervelend toch.
Wat een onzin. het regelvermogen is puur afhankelijk van het aantal en de grootte van de turbines en eventueel de regeling daarvan. Vervang dan gewoon een grote turbine voor wat kleintjes. Je kunt een teveel aan warmte gewoon afvoeren.quote:Op vrijdag 15 november 2024 13:48 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Kerncentrales gaan inderdaad sowieso geen pieken opvangen, die zijn er voor de basislast.
Je verwart ze met zon en wind. Bij kernenergie weet je van te voren precies hoeveel je krijgt. Het is zon en wind die je niet zomaar op vol vermogen kunt zetten als je dat nodig vind.quote:Het is niet alsof ze nog even een tandje bij kunnen zetten als er meer vraag is.
Tuurlijk, joh, als je daar blij van wordt.quote:Je zal dus weer uitkomen op vervuilende, dure "peaker plants" of accu's.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |