quote:Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten in bestaande bouw
Aangepast: 1 min geleden2 min geledenin NIEUWS
AMSTERDAM - Een enorme dreun voor de duurzaamheidsambities van onder meer grote steden als Rotterdam en Amsterdam.
Energiegigant Vattenfall stopt met grootschalige warmteprojecten in de bestaande bouw.
Dit betekent een streep door tal van plannen om tienduizenden huishoudens aan te gaan sluiten op warmtenetten en de daaraan gekoppelde klimaatambities. Vattenfall vreest voor de kosten en de doorwerking voor de consumenten.
Eerder werden in Rotterdam en Amsterdam de plannen al op pauze gezet omdat de kosten voor de huishoudens veel hoger uit bleken te vallen dan ze eerder betaalden voor gas.
De Amsterdamse wethouder Dirk de Jager heeft vrijdag met grote teleurstelling gereageerd op het besluit van Vattenfall, dat grote gevolgen gaat hebben voor de groene ambities van de stad.
quote:Daarmee verwijst Vattenfall onder meer naar het recente debacle rond de warmtenettarieven in Amsterdam.
De gemeente Amsterdam heeft vier miljoen moeten uittrekken om de uit de pan rijzende tarieven van 2.000 huishoudens te compenseren."
Bestaande klanten
De energiereus zegt wel warmte te blijven leveren aan bestaande klanten: ,,
Lopende verplichtingen met gemeenten en woningcorporaties over grootschalige warmteprojecten in bestaande bouw worden nagekomen."
op mijn leeftijd dan ga je een beetje murmelenquote:
https://www.amsterdam.nl/(...)ouder/dirk-de-jager/quote:De Amsterdamse wethouder Dirk de Jager heeft vrijdag met grote teleurstelling gereageerd op het besluit van Vattenfall, dat grote gevolgen gaat hebben voor de groene ambities van de stad.
quote:Tijdelijk wethouder Dirk de Jager vervangt wethouder Zita Pels en beheert de portefeuilles:
Dierenwelzijn
Duurzaamheid
Voedsel
Volkshuisvesting
Meneer Biden, bent u het!?quote:Op vrijdag 12 juli 2024 17:11 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
op mijn leeftijd dan ga je een beetje murmelen
ik noemde Timmermans eerder ook al Poetin
Verschrikkelijk duur en je kan het maar bij 1 leverancier afnemen.quote:
Ja concurrentie, dat vind Groen Links een vreselijk kapitalistisch woordquote:Op vrijdag 12 juli 2024 17:43 schreef Straatcommando. het volgende:
[..]
Verschrikkelijk duur en je kan het maar bij 1 leverancier afnemen.
Ja, zolang het niet voor dezelfde prijs of goedkoper kan dan gas of losse warmtepompen zie ik er niets in.quote:Op vrijdag 12 juli 2024 17:43 schreef Straatcommando. het volgende:
[..]
Verschrikkelijk duur en je kan het maar bij 1 leverancier afnemen.
Dat is niet wat ze "vrezen" uiteraard.quote:Op vrijdag 12 juli 2024 16:40 schreef michaelmoore het volgende:
Vattenfall vreest voor de kosten en de doorwerking voor de consumenten.
Ze zijn als de dood voor (gedeeltelijke) nationalisatie waarna het perverse verdienmodel (voor de aandeelhouder) wegvalt.quote:De nieuwe wet
Om verduurzaming via warmtenetten te stimuleren en in goede banen te leiden, treedt de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) op 1 juli 2024 in werking. Daarmee komen warmtenetten met 1.500 woningen of meer in publieke handen. Ook krijgen gemeenten meer stuurmogelijkheden. Die kunnen straks voor nieuwe warmtekavels een warmtebedrijf aanwijzen, bijvoorbeeld via aanbestedingen. Daarbij blijft de infrastructuur voor minimaal 51% in publieke handen. Verder zijn bestaande private eigenaren verplicht om hun warmtenet na dertig jaar te verkopen.
Dan heb je natuurlijk nog wel kans dat de gemeente de inkomsten gaat gebruiken om hun begroting op orde te krijgen.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 07:52 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat is niet wat ze "vrezen" uiteraard.![]()
Maar dit wel:
[..]
Ze zijn als de dood voor (gedeeltelijke) nationalisatie waarna het perverse verdienmodel (voor de aandeelhouder) wegvalt.
De burger heeft daar i.i.g. meer inspraak dan bij een energiereus. Dat lijkt gunstig. Bovendien staat de begroting van de gemeente als het goed is ook in dienst van de burger.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 08:22 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dan heb je natuurlijk nog wel kans dat de gemeente de inkomsten gaat gebruiken om hun begroting op orde te krijgen.
Het business model was: restwarmte en eventueel bijstoken met nederlands afval hout en gedroogde mest met een opstartsubsidie voor aanlegquote:Op zaterdag 13 juli 2024 08:30 schreef Bart2002 het volgende:
Neemt niet weg natuurlijk zoals Ivo zegt dat een warmtenet enkel gunstig is als ie inderdaad draait op restwarmte, afvalwarmte. Waarvan er steeds minder is. Anders zijn het kansloze dingen. Aanleg is per meter ook ongehoord duur.
een gemeentelijke ecotax voor de huurders staat ze te wachtenquote:Op zaterdag 13 juli 2024 08:22 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dan heb je natuurlijk nog wel kans dat de gemeente de inkomsten gaat gebruiken om hun begroting op orde te krijgen.
Warmtenetten zijn duur. Hier in Sittard-Geleen zijn ze al twee keer failliet gegaan. En onze gemeente heeft een chronisch geldtekort om te besteden aan dure prestigeprojecten, dus de belastingen zijn maximaal en wat je moet betalen voor het warmtenet stijgt zo snel en veel mogelijk.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:02 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
een gemeentelijke ecotax voor de huurders staat ze te wachten
zeker steden als Amsterdam die gerund wordt door zeer kapitalistische woningeigenaren onder de pet van Groen Links
Volgens mij is geothermie best kansrijk en zelfs nodig om de gebouwde omgeving te verduurzamen. En wellicht nu nog duur, maar volgens mij wordt er volop geïnnoveerd op dat gebied.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 08:30 schreef Bart2002 het volgende:
Neemt niet weg natuurlijk zoals Ivo zegt dat een warmtenet enkel gunstig is als ie inderdaad draait op restwarmte, afvalwarmte. Waarvan er steeds minder is. Anders zijn het kansloze dingen. Aanleg is per meter ook ongehoord duur.
Geothermie is zeker goed mogelijk maar dan moet je dat of prive doen of met een stel burenquote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:34 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Volgens mij is geothermie best kansrijk en zelfs nodig om de gebouwde omgeving te verduurzamen. En wellicht nu nog duur, maar volgens mij wordt er volop geïnnoveerd op dat gebied.
quote:Het water in de aardbodem op 20 tot 300 meter diepte is geschikt voor warmte-uitwisseling: we kunnen het oppompen, vervolgens warmte erin stoppen (in de zomer) of eruit halen (in de winter) en dan weer terugpompen. Ook dit heet bodemwarmte.
Met elke 100 meter dieper de aarde in neemt de temperatuur met ongeveer 3 graden Celsius toe.
Hierdoor is het mogelijk om op een diepte van 2.000 meter water van 60-80 graden naar boven te halen.
Mijn gemiddelde kosten van verbruik dit jaar is 14 euro per maand. Alleen warm water, verwarming nooit aan gehadquote:Op vrijdag 12 juli 2024 18:54 schreef Alarmonoff het volgende:
Warmteverbruik juni 2024 0,380 GJ
De kosten van dit verbruik zijn ¤ 18,31.
De vaste kosten in deze periode zijn ¤ 65,23.
Je hebt enerzijds de bron. Daar valt geothermie onder. Staat in de kinderschoenen. Een bestaand warmtenet kan op zo'n bron aangesloten worden. Anderzijds is er de distributie cq de aanleg waar het hier over gaat, die blijft even duur en/of wordt duurder. Die 2 moet je los van elkaar zien.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:34 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Volgens mij is geothermie best kansrijk en zelfs nodig om de gebouwde omgeving te verduurzamen. En wellicht nu nog duur, maar volgens mij wordt er volop geïnnoveerd op dat gebied.
bij boren hoeven toch niet veel handjes aan te pas te komenquote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:43 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Je hebt enerzijds de bron. Daar valt geothermie onder. Staat in de kinderschoenen. Een bestaand warmtenet kan op zo'n bron aangesloten worden. Anderzijds is er de distributie cq de aanleg waar het hier over gaat, die blijft even duur en/of wordt duurder. Die 2 moet je los van elkaar zien.
Of er wat betreft de bron veel innovatie mogelijk is betwijfel ik. Het is eigenlijk een simpel maar duur metier. De benodigde materialen zullen w.s. niet goedkoper worden en de "handjes" al helemaal niet.
M.i. hebben wij doorgaans m.i. veel teveel vertrouwen in technische "oplossingen". In de zin dat we denken: "ze vinden wel weer wat uit". Terwijl de echt uitdagingen helemaal niet technisch zijn want een kwestie van veel geld en vooral de handjes. Dat zal steeds lastiger worden.
Zie #30. De bestaande warmtenetten bedienen nu +- 5% van de bestaande woningen. De distributie is dus het echte probleem. Daar heb je zeer veel handjes (en hoofdjes) voor nodig. En zeer grote bergen geld uiteraard. Het boren van een bron is peanuts in vergelijking met die opgave.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:50 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
bij boren hoeven toch niet veel handjes aan te pas te komen
als je ziet hoe en deepwell wordt geboord tegenwoordig
Anderszins is het bezit van de deepwell een asset en blijft dat ook voor tientallen jarenquote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:54 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Zie #30. De bestaande warmtenetten bedienen nu +- 5% van de bestaande woningen. De distributie is dus het echte probleem. Daar heb je zeer veel handjes (en hoofdjes) voor nodig. En zeer grote bergen geld uiteraard. Het boren van een bron is peanuts in vergelijking met die opgave.
Ja dat zal zeker realistisch zijn.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:56 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Anderszins is het bezit van de deepwell een asset en blijft dat ook voor tientallen jaren
moet je dat niet anders waarderen dan, ?
een prive deepwell is vergelijkbaar met de aanschaf van een eeuwige warmte installatie
Mag best op 10% van de waarde van de woning gewaardeerd worden i.m.
dacht ik ook, ik denk dat je ook maar voor een deel over terugverdienen moet sprekenquote:
quote:Wat kost een warmtepomp met Diepteboring?
Wat kost een warmtepomp in 2024? - GeoTherma
Prijs geothermische warmtepomp met diepteboring
Die onttrekt energie diep uit de aarde.
Voor deze installatie geldt een kostprijs vanaf 20.000,00 euro.
In ruil geniet je van het hoogste rendement van alle toestellen, passieve koeling en bedrijfszekerheid (ook op de koudste winterdagen).
Het ging hier toch over warmtenetten? Geen idee of een warmtenet voordeel heeft op de individuele oplossing. Ik denk het niet in het geval van de particuliere geothermische variant. Alleen moet je dat wel kunnen investeren.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 10:00 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
dacht ik ook, ik denk dat je ook maar voor een deel over terugverdienen moet spreken
[ afbeelding ]
warmte boor installatie]
[..]
In het nu.nl artikel ook weer als een voetnoot gebracht. Maar m.i. de belangrijkste reden waarom de energiereuzen afhaken.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 07:52 schreef Bart2002 het volgende:
Ze zijn als de dood voor (gedeeltelijke) nationalisatie waarna het perverse verdienmodel (voor de aandeelhouder) wegvalt.
Geeft wel aan dat de energiereuzen geen sociale trekjes vertonen richting de burger.quote:De energiemaatschappij hekelt ook een spoedwet waarmee toenmalig minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten warmte betaalbaar wilde houden. Die maatregel zorgt er volgens Abdisalaam voor dat warmtebedrijven "structureel minder dekking van de kosten hebben".
investeren is het verschil tussen een andere auto of een deepwell boringquote:Op zaterdag 13 juli 2024 10:31 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Het ging hier toch over warmtenetten? Geen idee of een warmtenet voordeel heeft op de individuele oplossing. Ik denk het niet in het geval van de geothermische variant. Alleen moet je dat wel kunnen investeren.
In Purmerend was het vroeger volgens mij echte afvalwarmte van de Nuon elektriciteitscentrale op het industrieterrein onder Kwadijk zeg maar (edit: de Baanstee). Later werd dat een gas / bio turbine speciaal voor het net. Althans dat verhaal heb ik gehoord. Dat laatste slaat de plank natuurlijk mis en zal tevens veel duurder zijn voor de gebruiker.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:50 schreef Red_85 het volgende:
Topper.
In de 'proeftuin' in Purmerend was dat 4 jaar terug ook al duidelijk. Enorm duur en je bent als consument daarna aan de duivel overgeleverd die een monopoly heeft.
Mooie praatjes van 'Purmerend Gasvrij' over comfort, kosten en gemak. Maar naderhand betaald iedereen meer dan in de periode dat ze gas hadden. En niemand is tevreden.
En dan kan je niet meer terug ook.
I knowquote:Op zaterdag 13 juli 2024 10:48 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
In Purmerend was het vroeger volgens mij echte afvalwarmte van de Nuon elektriciteitscentrale op het industrieterrein onder Kwadijk zeg maar (edit: de Baanstee). Later werd dat een gas / bio turbine speciaal voor het net. Althans dat verhaal heb ik gehoord. Dat laatste slaat de plank natuurlijk mis en zal tevens veel duurder zijn voor de gebruiker.
Dat was het altijd al toch Haags?quote:Op vrijdag 12 juli 2024 17:13 schreef Haags het volgende:
Dit hadden ze niet even twee jaar terug kunnen bedenken toen ze met deze onzin begonnen in Rijswijk waardoor Den Haag in en uit komen met de toet toet vaak 1 groot tering drama was.
Grotendeels mee eens. Door het monopolistische karakter zijn warmtenetten melkkoeien geworden en burgers kunnen nergens anders heen. Voor mij een reden om een huis niet te kopen.quote:Op vrijdag 12 juli 2024 16:57 schreef Pleun2011 het volgende:
Goedzo...oppleuren met het door de strot duwen van die dure klimaathobby. Groen juich ik toe maar kom maar eens terug wanneer de gewone burger geen poot wordt uitgedraaid.
Commerciële bedrijven willen geen verlies maken op projecten, dieven zijn hetquote:Op zaterdag 13 juli 2024 10:34 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
In het nu.nl artikel ook weer als een voetnoot gebracht. Maar m.i. de belangrijkste reden waarom de energiereuzen afhaken.
[..]
Geeft wel aan dat de energiereuzen geen sociale trekjes vertonen richting de burger.Wat ze eigenlijk zeggen: dat zijn we onze monopoliepositie kwijt waardoor we de burger niet meer kunnen uitpersen als een citroen.
https://www.nu.nl/economi(...)-bestaande-bouw.html
Het gaat niet zozeer om verlies maar om woekerwinst. De burger is volledig locked in, in de greep van de monopolist en wordt hard genaaid (zonder zoenen). Pas met deze wet wordt de woekerwinst een halt toegeroepen en dan hebben ze er opeens geen zin meer in. Zo kan je het ook zien.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 12:28 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Commerciële bedrijven willen geen verlies maken op projecten, dieven zijn het
Klopt maar dat passen we niet toe in Nederland. Tevens is dat sinds 2 jaar geleden nog moeilijker geworden omdat je op veel plekken niet meer dan een paar tientallen meters mag boren ter bescherming van het grondwater en zelfs WKO's lastig worden.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:34 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Volgens mij is geothermie best kansrijk en zelfs nodig om de gebouwde omgeving te verduurzamen. En wellicht nu nog duur, maar volgens mij wordt er volop geïnnoveerd op dat gebied.
Ah dat wist ik niet. Dus geen probleemloze techniek. Theoretisch misschien wel de enige oplossing. Een tiental meters zal lang niet voldoende zijn.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 12:34 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Klopt maar dat passen we niet toe in Nederland. Tevens is dat sinds 2 jaar geleden nog moeilijker geworden omdat je op veel plekken niet meer dan een paar tientallen meters mag boren ter bescherming van het grondwater en zelfs WKO's lastig worden.
Nee voor een enkel pand kun je nog wel uit met lussen of een relatief ondiepe boring (mijn nieuwbouw krijgt dat en de verpleeghuizen die wij bouwen hebben het ook). Maar voor hele wijken heb je dan of heel veel bronnen of hele diepe bronnen nodig en die mogen niet interfereren met het grondwater of andere bronnen dus dat wordt lastig.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 12:37 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ah dat wist ik niet. Dus geen probleemloze techniek. Theoretisch misschien wel de enige oplossing. Een tiental meters zal lang niet voldoende zijn.
Geothermie is vooral enigszins kansrijk voor lage-temperatuur warmte netten. Daar komen dan weer twee extra problemen bij kijken.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:34 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Volgens mij is geothermie best kansrijk en zelfs nodig om de gebouwde omgeving te verduurzamen. En wellicht nu nog duur, maar volgens mij wordt er volop geïnnoveerd op dat gebied.
In hoeverre denk jij dat "innovatie" nog volop mogelijk is in deze?quote:Op zaterdag 13 juli 2024 12:48 schreef Ivo1985 het volgende:
Geothermie is vooral enigszins kansrijk voor lage-temperatuur warmte netten. Daar komen dan weer twee extra problemen bij kijken.
Gezien de benodigde extra volumes water en alsnog moeten isoleren en van LTV verwarming moeten voorzien van woningen is het überhaupt een kansloos model. Los van technische en juridische haalbaarheid voor het aanleggen van de bronnen (daarvan ik niet op de hoogte).quote:Op zaterdag 13 juli 2024 12:55 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
In hoeverre denk jij dat "innovatie" nog volop mogelijk is in deze?
Vaak zitten die vervelende natuurwetten in de weg.![]()
Het is dus w.s. ook niet zo dat een (bestaand) warmtenet "zonder meer" op een geothermische bron aangesloten kan worden... Dat misverstand lees ik nogal veel op de interwebz. Ook bij "officiële" bronnen. Dat klopt dus w.s. niet of lang niet altijd.
Wanneer was dat?quote:Op vrijdag 12 juli 2024 16:55 schreef mvdejong het volgende:
Er was een tijd dat linkse strijders zichzelf opofferden voor hun idealen.
Ga die topicverziekende dingen ergens anders doen verzuurde ijsbeer. Het is niet relevant.quote:
en vrienden in het gemeentehuis van Amsterdam en de provincie Noord Hollandquote:Op zaterdag 13 juli 2024 15:57 schreef Fleischmeister het volgende:
Warmtenet vroeger: restwarmte van industrie, bijna gratis extra energie (waar wel gewoon enorme bedragen voor worden gevraagd:'))
Warmtenet nu: het gas wordt gewoon ergens anders verbrand en er gaat meer energie verloren
Het draait zoals gebruikelijk om geld en macht.
er gaat niets boven een gasketeltje , goede isolatie voor verwarming, en voor electra aangevuld met zonnepanelen en een Accu en warmtepompquote:Op zaterdag 13 juli 2024 12:48 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Geothermie is vooral enigszins kansrijk voor lage-temperatuur warmte netten. Daar komen dan weer twee extra problemen bij kijken.
Die onzin van warmte/koude vastrecht slaat inderdaad echt nergens op en is vooral bewoners geld uit de zakken kloppen.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:38 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
Mijn gemiddelde kosten van verbruik dit jaar is 14 euro per maand. Alleen warm water, verwarming nooit aan gehad
Vaste kosten 89,80 per maand
2 jaar terug? Problemen met dit soort netten is al minimaal sinds 2012 aan de gang.quote:Op vrijdag 12 juli 2024 17:13 schreef Haags het volgende:
Dit hadden ze niet even twee jaar terug kunnen bedenken toen ze met deze onzin begonnen in Rijswijk waardoor Den Haag in en uit komen met de toet toet vaak 1 groot tering drama was.
Voor de brandstof betaal je ook de hoofdprijs inmiddels.quote:
sinds de VVD de marktwerking heeft geintroduceerd en de woningbouwvereningen corporaties is gaan noemen en de vrije hand gaf en het ziekenfonds heeft afgeschaft en de doktoren per verrichting is gaan betalenquote:Op zaterdag 13 juli 2024 12:31 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Het gaat niet zozeer om verlies maar om woekerwinst. De burger is volledig locked in, in de greep van de monopolist en wordt hard genaaid (zonder zoenen). Pas met deze wet wordt de woekerwinst een halt toegeroepen en dan hebben ze er opeens geen zin meer in. Zo kan je het ook zien.
Verder ben ik van mening dat winst maken niet de enige functie is van bedrijven. Dit omdat een bedrijf er is voor de mensen en niet andersom. Zeer ouderwets, dat weet ik. Maar zo zou het moeten zijn. Hoe erg is het als een bedrijf ook een maatschappelijke bijdrage levert?
Ja allemaal perverse ontwikkelingen. De VVD en ook de linkse partijen die het neoliberalisme wel een goed idee vonden hebben de plank zwaar misgeslagen. Dit is zo enorm schadelijk geweest voor de normale werkende burger. En heel voordelig voor de "haves". Zo jammer.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 17:54 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
sinds de VVD de marktwerking heeft geintroduceerd en de woningbouwvereningen corporaties is gaan noemen en het de vrije hand gaf en het ziekenfonds heeft afgeschaft en de doktoren per verrichting is gaan betalen
Valt mee, voor 400 euro kun je het hele winterseizoen stoken.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 17:42 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Voor de brandstof betaal je ook de hoofdprijs inmiddels.
Men zag dit indertijd als een loophole om dure energie te vermijden.
Dat is het even geweest. Maar nu niet meer. Het is "schoner" dan een houtkachel of open haard maar evengoed een zwaar vervuilend apparaat. De hype is inmiddels gelukkig over waar je aan kunt zien dat het immer gaat over de eigen knip en nooit over een schone omgeving. Want dan is gas niet te verslaan.
De woonkamer misschien. Je kunt het zo omrekenen qua energetische behoefte. Verder moet je ook nog warm water hebben. Dat kan ook met een pelletkachel in plaats van een cv ketel maar niet voor 400 euro. Of je moet zeeeer klein behuisd zijn. Maar je moet niet doen alsof het tegenwoordig nog een heel groot voordeel geeft t.o.v. andere systemen want dat doet het niet.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 17:58 schreef Wantie het volgende:
[..]
Valt mee, voor 400 euro kun je het hele winterseizoen stoken.
Vervuiling valt ook mee, tegenwoordig kun je er een katalysator tussen zetten.
De woonkamer verwarmen kostte ons in februari volgens de app 175 euro .quote:Op zaterdag 13 juli 2024 18:21 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
De woonkamer misschien. Je kunt het zo omrekenen qua energetische behoefte. Verder moet je ook nog warm water hebben. Dat kan ook met een pelletkachel in plaats van een cv ketel maar niet voor 400 euro. Of je moet zeeeer klein behuisd zijn. Maar je moet niet doen alsof het tegenwoordig nog een heel groot voordeel geeft t.o.v. andere systemen want dat doet het niet.
Als je dat wel denkt: reken maar eens voor.
Dat is zowat als de helft van het totaal in 1 maand voor alleen de woonkamer. Voor het jaarcijfer wat je beweerde.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 19:55 schreef Wantie het volgende:
De woonkamer verwarmen kostte ons in februari volgens de app 175 euro .
een pelletkachel dat is gewoon een ouderwetse kolenkachel, had mijn vader en moeder in 1962 alquote:Op zaterdag 13 juli 2024 19:55 schreef Wantie het volgende:
[..]
De woonkamer verwarmen kostte ons in februari volgens de app 175 euro .
Als je dat uitsmeert over het hele stookseizoen, dan kan het makkelijk uit.
Verder is het een aanname van je dat ik net doe alsof het een heel groot voordeel heeft.
Dit onderwerp gaat over warmtenet.
Ik heb liever een pelletkachel.
Daarmee ben ik een stuk goedkoper uit, plezierige warmte, ik kan zelf kiezen uit aanbieder en inkopen wanneer de prijs het laagst is, en gebruiken wanneer het nodig is
Je hebt tegenwoordig pelletkachels die meerdere kamers verwarmen en die een cv installatie kunnen vervangen.
Maar dat is niet mijn opstelling.
Verder heb ik het niet over andere systemen.
Aan gas, volgens mijn energieleverancier.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 20:04 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat is zowat als de helft van het totaal in 1 maand voor alleen de woonkamer. Voor het jaarcijfer wat je beweerde.
Nou, 400 euro voor een heel stookseizoen, vs 175 euro voor 1 redelijk koude maand.quote:M.i. gaat er dan iets zwaar mis in je "berekening".
Die je liever niet doet omdat het apparaat niet zo goedkoop blijkt als je beweert.
Nee, met zonneboiler.quote:Verder moet je dan nog warm water voor douchen en zo. Dat doe je ook met die kachel?
Zeer prijzig.quote:Je durft gewoon niet aan om het rekensommetje te maken. Er is geen free lunch. Ook een pelletkachel is zeer prijzig in het gebruik. Je doet alsof wat dat betreft.
En in de winter? Maar laten we maar stoppen want dit leidt tot niets en is hier off-topic.quote:
Ik heb nog een kolenhok aan het huis zittenquote:Op zaterdag 13 juli 2024 20:11 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
een pelletkachel dat is gewoon een ouderwetse kolenkachel, had mijn vader en moeder in 1962 al
ik zou zo de kolenkachel weer terug nemen , ik denk dat kolen goedkoper is dan pellets
lekkere gezellige warmte dat wel , en ik maar slepen met de kolenkit
[ afbeelding ]
Klopt, want voor warm water is geen cv ketel nodig, en een cv ketel is ook niet de zuinigste optie.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 20:50 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
En in de winter? Maar laten we maar stoppen want dit leidt tot niets en is hier off-topic.
Dat is ook flauwekul. Ga je pelletkachel ergens anders promoten. Of maak een eigen topic waar je de voordelen van het ding gaat beredeneren.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 20:50 schreef Wantie het volgende:
En beter voor het milieu, met een katalysator merk je niets van rookgassen.
De tering.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 20:52 schreef Wantie het volgende:
In de winter wordt de zonneboiler electrisch bij verwarmd.
Dat is nu nog gratis met saldering.
Tja, jij slaat zwaar aan op mijn opmerking 'pelletkachelquote:Op zaterdag 13 juli 2024 20:52 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat is ook flauwekul. Ga je pelletkachel ergens anders promoten. Of maak een eigen topic waar je de voordelen van het ding gaat beredeneren.
Dat is erg laag. Dan heb je waarschijnlijk een uitstekend geïsoleerd huis. Appartement of eengezinswoning?quote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:38 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
Mijn gemiddelde kosten van verbruik dit jaar is 14 euro per maand. Alleen warm water, verwarming nooit aan gehad
Vaste kosten 89,80 per maand
Wat wel interessant is: het Utrechtse stadsverwarmingsnet, wordt gedeeltelijk gevoed met een warmtepomp. Andere ontwikkeling is de E-boiler, waarbij rest-electriciteit, in warmte voor het net wordt omgezet (en opgeslagen).quote:Op zaterdag 13 juli 2024 12:48 schreef Ivo1985 het volgende:
Tweede punt is dat de woningen met die lage watertemperaturen verwarmd moeten kunnen worden. Één van de belangrijkste argumenten die gebruikt wordt door partijen die voorstander zijn van een warmtenet is dat je daarmee van het gas af zou kunnen zonder grote investeringen in de woningen die er op worden aangesloten.
Maar: als je zonder in de betreffende woningen te investeren over kunt naar een lage-temperatuur warmtenet, dan kun je ook zonder grote investeringen over naar een warmtepomp.
Het debiet (kg/s) van de inkomende stroom maal het temperatuursverschil (in - out) geeft het verbruik.quote:Op woensdag 24 juli 2024 09:46 schreef recursief het volgende:
Hoe wordt je warmteverbruik eigenlijk gemeten?
Dat lijkt me een betere methode.quote:Op woensdag 24 juli 2024 10:45 schreef blomke het volgende:
[..]
Het debiet (kg/s) van de inkomende stroom maal het temperatuursverschil (in - out) geeft het verbruik.
Drie partijen binnen een zin door elkaar gehaald. Creatief.quote:Op vrijdag 12 juli 2024 16:40 schreef michaelmoore het volgende:
Dit is een forse tegenvaller voor Rob Jetten en zijn Groen linkse achterban van Timmermans
Geothermie kan en mag je helemaal niet zelf doen, of met een paar buren, want dat is een mijnbouwactiviteit waar je een vergunning voor nodig hebt. Een beetje geothermie 'centrale' kost 25 miljoen en je kunt er tussen de 5.000 en 10.000 woningen mee verwarmen. Als jullie al dat geld bij elkaar konden brengen zouden jij en je buren verzuipen in al dat hete water.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 09:37 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Geothermie is zeker goed mogelijk maar dan moet je dat of prive doen of met een stel buren
niet aan de gemeente overlaten want dan ga je eraan
Die gaan dan een exploitant zoeken en vinden
[..]
Een leidingnetwerk met warmte uit een enorme kankelkachel (fijnstofuitstotende biomassacentrale) waar complete Estlandse bossen in opgestookt worden en waar sociale huurwoningen voor veel geld op aangesloten worden met als doel groenwassen van grote bedrijven.quote:
Alleen al om dit gelazer geen warmtenetquote:Op woensdag 24 juli 2024 09:46 schreef recursief het volgende:
Hoe wordt je warmteverbruik eigenlijk gemeten? Ik weet van familie met blokverwarming in een appartement dat dat daar met verdampingsmeters werd gedaan. Zij stookten zelf echter nooit, omdat de buren de verwarming altijd zo hoog zetten dat hun appartement werd meeverwarmd. Maar de verdampingsmeters gaven een hoog verbruik aan, dus de rekening was ook hoog. Die hoge rekeningen hebben ze aangevochten omdat ze niet wilden betalen voor het stookgedrag van de buren en dat hebben ze ook gewonnen. Ik meen dat daar zelfs een rechter aan te pas is gekomen.
Biomassacentrales draaien veel op shreds, dat zijn de overblijfselen van het composteringsproces bij groenverwerkingsbedrijven. Als je dus je heggetakken bij de groenstraat inlevert, worden die gecomposteerd. De niet-composterende delen (takken en wortels bijv.) worden uitgezeefd en als shreds verbrand. Dat heeft niets met Estlandse bossen te maken.quote:Op woensdag 24 juli 2024 13:08 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Een leidingnetwerk met warmte uit een enorme kankelkachel (fijnstofuitstotende biomassacentrale) waar complete Estlandse bossen in opgestookt worden en waar sociale huurwoningen voor veel geld op aangesloten worden met als doel groenwassen van grote bedrijven.
Ik weet niet in welk sprookjesboek je dit gelezen hebt maar dit is dus niet waar:quote:Op woensdag 24 juli 2024 13:29 schreef blomke het volgende:
[..]
Biomassacentrales draaien veel op shreds, dat zijn de overblijfselen van het composteringsproces bij groenverwerkingsbedrijven.
Bron.quote:Maar vorig jaar bleek uit onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten juist dat houtpellets van ’s werelds grootste biomassaproducent Enviva afkomstig zijn van illegaal gekapt hout uit beschermde gebieden in de Verenigde Staten.
En ook dit is onzin, over de mega-kankerkachel in Diemen:quote:[..]
De biomassacentrales hebben een stoffilter waarmee fijn stof (je bedoelt misschien vliegassen?) wordt uittgefilterd. Emissie van vliegas uit biomassaketels, is verwaarloosbaar
Bron.quote:Uit de aanvraag voor de biomassacentrale komen verschillende soorten fijnstof naar voren. Als je al deze stoffen bij elkaar optelt en doorberekent, dan kom je uit op 300.000 kilogram fijnstof per jaar.
TWee alinea's zo van " ik heb ergens gelezen" en "er blijkt uit dat". Geen onderzoeksfeiten.quote:Op woensdag 24 juli 2024 13:38 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Ik weet niet in welk sprookjesboek je dit gelezen hebt maar dit is dus niet waar:
[..]
Bron.
[..]
En ook dit is onzin, over de mega-kankerkachel in Diemen:
[..]
Bron.
In de eerste quote staat letterlijk dat uit onderzoek is gebleken dat... En in de tweede is degelijk gerekend.quote:Op woensdag 24 juli 2024 13:47 schreef blomke het volgende:
[..]
TWee alinea's zo van " ik heb ergens gelezen" en "er blijkt uit dat". Geen onderzoeksfeiten.
Kenmerkend voor iedereen die zogezegd om "goed geïnformeerde redenen" tegen vooruitgang is.quote:Op woensdag 24 juli 2024 10:57 schreef Blastbeat het volgende:
[..]
Drie partijen binnen een zin door elkaar gehaald. Creatief.
Blokverwarming heeft (meestal) niet heel veel te maken met een warmtenet. De meeste installaties voor blokverwarming zijn simpelweg een gasgestookte cv-installatie voor het hele blok appartementen. Er wordt onder andere niet met warmtewisselaars (per woning) gewerkt, waardoor goed het goed meten van verbruik per gebruiker bij blokverwarming lastig is.quote:Op woensdag 24 juli 2024 13:26 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Alleen al om dit gelazer geen warmtenet![]()
Bovendien heeft de gemeente het monopolie en kan naar believen de prijzen verhogen, overstappen naar de concurrent gaat niet.
En dan nog de inefficientie en de hoge aanleg en onderhoudskosten.
Echt een nobrainer, slotje
Het warmtenet is dus eigenlijk de overtreffende trap van de blokverwarmingquote:Op woensdag 24 juli 2024 15:13 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Blokverwarming heeft (meestal) niet heel veel te maken met een warmtenet. De meeste installaties voor blokverwarming zijn simpelweg een gasgestookte cv-installatie voor het hele blok appartementen. Er wordt onder andere niet met warmtewisselaars (per woning) gewerkt, waardoor goed het goed meten van verbruik per gebruiker bij blokverwarming lastig is.
Mja, dat is sterk overdreven.quote:Op woensdag 24 juli 2024 13:15 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Is ook een fijnstofkanon.
Om gezondheidsredenen zo snel mogelijk verbieden die troep.
Helaas...quote:Op woensdag 24 juli 2024 16:18 schreef Wantie het volgende:
[..]
Mja, dat is sterk overdreven.
Pelletkachel stoot 70-80% minder fijnstof uit dan houtkachels, en dat gaat nog verder omlaag als je een katalysator gebruikt.
Verder zou je dan ook BBQ op houtskool, vuurkorven, open haarden, houtkachels, paasvuren en dergelijke moeten verbieden
Dit is echt heel goed nieuws voor mensen die op zo'n vervuilend en peperduur warmtenet aangesloten dreigden te worden.quote:Op vrijdag 12 juli 2024 16:40 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)en-in-bestaande-bouw
Dit is een forse tegenvaller voor Rob Jetten en zijn Groen linkse achterban van Timmermans
De biomassa subsidies met Canadese houtimport en verbranding worden afgebouwd en de aanleg van de monopolistische warmtenetten gaat stoppen
Hier zullen echt heel veel mensen blij mee zijn
[..]
[..]
https://www.milieucentraa(...)s%20kunnen%20stijgen.quote:
En dit daarop jouw site:quote:Als de pelletkachel in de plaats komt van een open haard of gewone houtkachel, daalt de hoeveelheid fijnstof met 70 procent
Dat kan bij de huidige generatie pelletkachels niet die hebben een volledig gesloten systeem en een verbrandingskamer met onderdruk.quote:Na enkele minuten was rook zichtbaar in de verbrandingskamer. Deze rook kwam gedeeltelijk de woonkamer binnen en veroorzaakte een lichte houtrook geur
quote:Op woensdag 24 juli 2024 17:25 schreef Wantie het volgende:
[..]
https://www.milieucentraa(...)s%20kunnen%20stijgen.
[..]
quote:Maar had je nog geen houtkachel of open haard, dan gaat de luchtkwaliteit er door jouw pelletkachel op achteruit.
quote:Zet hem daarom zo weinig mogelijk aan, bijvoorbeeld alleen bij speciale gelegenheden. Zo blijft de hoeveelheid fijnstof beperkt. Neem dus geen pelletkachel of biomassaketel als hoofdverwarming: dan zou hij in het stookseizoen immers elke dag aan zijn.
En die helpt dus niet!quote:
blokverwarming is ook oplichterij net als een warmtenet als een biomassa pellet kachelquote:Op woensdag 24 juli 2024 15:13 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Blokverwarming heeft (meestal) niet heel veel te maken met een warmtenet. De meeste installaties voor blokverwarming zijn simpelweg een gasgestookte cv-installatie voor het hele blok appartementen. Er wordt onder andere niet met warmtewisselaars (per woning) gewerkt, waardoor goed het goed meten van verbruik per gebruiker bij blokverwarming lastig is.
Ik heb hem ingeruild voor een open haard.quote:Op woensdag 24 juli 2024 17:34 schreef CarbonC het volgende:
[..]
En die helpt dus niet!
Laat me raden: je hebt een pelletkachel als hoofdverwarming en stookt lekker door als de stookwijzer op rood staat?
Nou, dat hangt van de warmtebron af. Blokverwarming zit, voor zover ik weet, op gasgestookte ketels.quote:Op woensdag 24 juli 2024 15:27 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Het warmtenet is dus eigenlijk de overtreffende trap van de blokverwarming
hij bedoelt qua oplichtingquote:Op woensdag 24 juli 2024 19:47 schreef blomke het volgende:
[..]
Nou, dat hangt van de warmtebron af. Blokverwarming zit, voor zover ik weet, op gasgestookte ketels.
Stadsverwarming purmerend heeft gewoon een contract met staatsbosbeheer. Niks van die 4 die jij daar hebt.quote:Op woensdag 24 juli 2024 19:47 schreef blomke het volgende:
[..]
Nou, dat hangt van de warmtebron af. Blokverwarming zit, voor zover ik weet, op gasgestookte ketels.
Warmtenet voor een stad (Stadsverwarming) is vaak op alternatieve en duurzame bronnen, wat ik al noemde:
1. Shreds en Chips, i.e. afval van de compostering/houtverwerking,
2. Warmtepompen op restwarmte van RWZI,
3. Rest elektriciteit met negatieve prijs,
4. Industrie, afvalverbranding etc., etc.
Dat zijn chips.quote:Op woensdag 24 juli 2024 19:54 schreef Red_85 het volgende:
Stadsverwarming purmerend heeft gewoon een contract met staatsbosbeheer.. Niks van die 4 die jij daar hebt.
Wat is het alternatief? Je eigen CV ketel.quote:Op woensdag 24 juli 2024 19:54 schreef Red_85 het volgende:
En zodra ze moeten bijstoken zetten ze de gaskraan open.
'Groen' hoor!
Nou, in die context zijn dat dus verschillende zaken. Bij blokverwarming betaal je voor aardgas, bij stadsverwarming betaal voor duurzame alternatieven.quote:
En hoe komen die chips daar?quote:Op woensdag 24 juli 2024 19:55 schreef blomke het volgende:
[..]
Dat zijn chips.
[..]
Wat is het alternatief? Je eigen CV ketel.
Via de weg.quote:
Wat is nou je probleem?quote:Op woensdag 24 juli 2024 19:59 schreef Red_85 het volgende:
Geen stadsverwarming idd!
Weg er mee. Alleen maar kutervaringen mee gehad
de prijs wordt in beide gevallen bepaald door een enkele aanbiederquote:Op woensdag 24 juli 2024 19:57 schreef blomke het volgende:
[..]
Nou, in die context zijn dat dus verschillende zaken. Bij blokverwarming betaal je voor aardgas, bij stadsverwarming betaal voor duurzame alternatieven.
En wat waren die chips voordat ze de weg op gingen?quote:Op woensdag 24 juli 2024 20:01 schreef blomke het volgende:
[..]
Via de weg.
[..]
Wat is nou je probleem?
Dat is dus een ander aspect. In dat perspectief kan je bij blokverwarming, wellicht een andere gasleverancier kiezen die goedkoper gas levert. Of een pellet kachel installeren.quote:Op woensdag 24 juli 2024 20:04 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
de prijs wordt in beide gevallen bepaald door een enkele aanbieder
snap je die vergelijking niet?
quote:Op woensdag 24 juli 2024 20:06 schreef blomke het volgende:
[..]
Dat is dus een ander aspect. In dat perspectief kan je bij blokverwarming, wellicht een andere gasleverancier kiezen die goedkoper gas levert. Of een pellet kachel installeren.
De stadsverwarming is inderdaad een monopolist.
quote:Beëindig subsidies en andere stimulansen voor het verbranden van boshout en heroriënteer deze cruciale steun naar energie-efficiëntie en echte emissiearme hernieuwbare energiebronnen
Energie die wordt opgewekt door het verbranden van boshout uitsluiten van het meetellen voor de doelstellingen voor hernieuwbare energie
Geef prioriteit aan de bescherming en het herstel van bossen en zorg ervoor dat al het EU-beleid onze gezondheid, het klimaat en de biodiversiteit beschermt
Deel van een boom. De bruikbare delen van de boom worden verwerkt tot planken, OSB en spaanplaat. Wat daarna overbleef: schors, takken, twijgen en wortels, is tot chips verhakseld. Dat kan je in je tuin strooien al bodemverbeterraar waarbij CH4 vrijkomt, maar een beter alternatief is als biobrandstof opstoken in een centrale.quote:Op woensdag 24 juli 2024 20:04 schreef Red_85 het volgende:
En wat waren die chips voordat ze de weg op gingen?
nee de hele boom gaat de machine in, komt er als pellets uit en gaat de biomassa verbranderquote:Op woensdag 24 juli 2024 20:08 schreef blomke het volgende:
[..]
Deel van een boom. De bruikbare delen van de boom worden verwerkt tot planken, OSB en spaanplaat. Wat daarna overbleef: schors, takken, twijgen en wortels, is tot chips verhakseld. Dat kan je in je tuin strooien al bodemverbeterraar waarbij CH4 vrijkomt, maar een beter alternatief is als biobrandstof opstoken in een centrale.
Niet in de centrales waar ik werk.quote:Op woensdag 24 juli 2024 20:10 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nee de hele boom gaat de bioverbrander in als pellets
als jij daar werkt dan zie je alleen pelletsquote:
Blijkbaar dus niet want biomassa is afgeschoten als groen.quote:Op woensdag 24 juli 2024 20:08 schreef blomke het volgende:
[..]
Deel van een boom. De bruikbare delen van de boom worden verwerkt tot planken, OSB en spaanplaat. Wat daarna overbleef: schors, takken, twijgen en wortels, is tot chips verhakseld. Dat kan je in je tuin strooien al bodemverbeterraar waarbij CH4 vrijkomt, maar een beter alternatief is als biobrandstof opstoken in een centrale.
Shreds https://www.schorskopen.b(...)0tussen%20extensievequote:Op woensdag 24 juli 2024 20:14 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
als jij daar werkt dan zie je alleen pellets
Ja dus? Dat is voor je tuin.quote:Op woensdag 24 juli 2024 21:54 schreef blomke het volgende:
[..]
Shreds https://www.schorskopen.b(...)0tussen%20extensieve
Die laatste zit niet in de regering en heeft nog nooit in de regering gezeten.quote:Op donderdag 25 juli 2024 07:55 schreef michaelmoore het volgende:
Ja het is allemaal wat met die biomassa, oerbossen in canada hierheen vervoeren met stinkschepen en dan hier verbranden met een vast warmte leverancier en dan zitten we ook nog met de stikstofcrrisis ,
zodat er geen woningen gebouwd kunen worden en dat airport Lelystad niet open kan
wel een racecircuit in de duinen en een boel distributiecentra en datacentra in de weilanden bouwen dat kan wel
Allemaal gestoord
Leve Groen Links
En de rest is ook onzin of zwaar overdreven.quote:Op donderdag 25 juli 2024 09:02 schreef Wantie het volgende:
[..]
Die laatste zit niet in de regering en heeft nog nooit in de regering gezeten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |