quote:Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten in bestaande bouw
Aangepast: 1 min geleden2 min geledenin NIEUWS
AMSTERDAM - Een enorme dreun voor de duurzaamheidsambities van onder meer grote steden als Rotterdam en Amsterdam.
Energiegigant Vattenfall stopt met grootschalige warmteprojecten in de bestaande bouw.
Dit betekent een streep door tal van plannen om tienduizenden huishoudens aan te gaan sluiten op warmtenetten en de daaraan gekoppelde klimaatambities. Vattenfall vreest voor de kosten en de doorwerking voor de consumenten.
Eerder werden in Rotterdam en Amsterdam de plannen al op pauze gezet omdat de kosten voor de huishoudens veel hoger uit bleken te vallen dan ze eerder betaalden voor gas.
De Amsterdamse wethouder Dirk de Jager heeft vrijdag met grote teleurstelling gereageerd op het besluit van Vattenfall, dat grote gevolgen gaat hebben voor de groene ambities van de stad.
quote:Daarmee verwijst Vattenfall onder meer naar het recente debacle rond de warmtenettarieven in Amsterdam.
De gemeente Amsterdam heeft vier miljoen moeten uittrekken om de uit de pan rijzende tarieven van 2.000 huishoudens te compenseren."
Bestaande klanten
De energiereus zegt wel warmte te blijven leveren aan bestaande klanten: ,,
Lopende verplichtingen met gemeenten en woningcorporaties over grootschalige warmteprojecten in bestaande bouw worden nagekomen."
op mijn leeftijd dan ga je een beetje murmelenquote:
https://www.amsterdam.nl/(...)ouder/dirk-de-jager/quote:De Amsterdamse wethouder Dirk de Jager heeft vrijdag met grote teleurstelling gereageerd op het besluit van Vattenfall, dat grote gevolgen gaat hebben voor de groene ambities van de stad.
quote:Tijdelijk wethouder Dirk de Jager vervangt wethouder Zita Pels en beheert de portefeuilles:
Dierenwelzijn
Duurzaamheid
Voedsel
Volkshuisvesting
Meneer Biden, bent u het!?quote:Op vrijdag 12 juli 2024 17:11 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
op mijn leeftijd dan ga je een beetje murmelen
ik noemde Timmermans eerder ook al Poetin
Verschrikkelijk duur en je kan het maar bij 1 leverancier afnemen.quote:
Ja concurrentie, dat vind Groen Links een vreselijk kapitalistisch woordquote:Op vrijdag 12 juli 2024 17:43 schreef Straatcommando. het volgende:
[..]
Verschrikkelijk duur en je kan het maar bij 1 leverancier afnemen.
Ja, zolang het niet voor dezelfde prijs of goedkoper kan dan gas of losse warmtepompen zie ik er niets in.quote:Op vrijdag 12 juli 2024 17:43 schreef Straatcommando. het volgende:
[..]
Verschrikkelijk duur en je kan het maar bij 1 leverancier afnemen.
Dat is niet wat ze "vrezen" uiteraard.quote:Op vrijdag 12 juli 2024 16:40 schreef michaelmoore het volgende:
Vattenfall vreest voor de kosten en de doorwerking voor de consumenten.
Ze zijn als de dood voor (gedeeltelijke) nationalisatie waarna het perverse verdienmodel (voor de aandeelhouder) wegvalt.quote:De nieuwe wet
Om verduurzaming via warmtenetten te stimuleren en in goede banen te leiden, treedt de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) op 1 juli 2024 in werking. Daarmee komen warmtenetten met 1.500 woningen of meer in publieke handen. Ook krijgen gemeenten meer stuurmogelijkheden. Die kunnen straks voor nieuwe warmtekavels een warmtebedrijf aanwijzen, bijvoorbeeld via aanbestedingen. Daarbij blijft de infrastructuur voor minimaal 51% in publieke handen. Verder zijn bestaande private eigenaren verplicht om hun warmtenet na dertig jaar te verkopen.
Dan heb je natuurlijk nog wel kans dat de gemeente de inkomsten gaat gebruiken om hun begroting op orde te krijgen.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 07:52 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat is niet wat ze "vrezen" uiteraard.![]()
Maar dit wel:
[..]
Ze zijn als de dood voor (gedeeltelijke) nationalisatie waarna het perverse verdienmodel (voor de aandeelhouder) wegvalt.
De burger heeft daar i.i.g. meer inspraak dan bij een energiereus. Dat lijkt gunstig. Bovendien staat de begroting van de gemeente als het goed is ook in dienst van de burger.quote:Op zaterdag 13 juli 2024 08:22 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dan heb je natuurlijk nog wel kans dat de gemeente de inkomsten gaat gebruiken om hun begroting op orde te krijgen.
Het business model was: restwarmte en eventueel bijstoken met nederlands afval hout en gedroogde mest met een opstartsubsidie voor aanlegquote:Op zaterdag 13 juli 2024 08:30 schreef Bart2002 het volgende:
Neemt niet weg natuurlijk zoals Ivo zegt dat een warmtenet enkel gunstig is als ie inderdaad draait op restwarmte, afvalwarmte. Waarvan er steeds minder is. Anders zijn het kansloze dingen. Aanleg is per meter ook ongehoord duur.
een gemeentelijke ecotax voor de huurders staat ze te wachtenquote:Op zaterdag 13 juli 2024 08:22 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dan heb je natuurlijk nog wel kans dat de gemeente de inkomsten gaat gebruiken om hun begroting op orde te krijgen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |