Nou ja, als je hebt over duurzame energie zouden de niet-zonnepaneelbezitter, niet-laadpaaleigenaar, niet-EVrijder wel wat meer mogen betalen.quote:
Dat doen ze ook. Die betalen namelijk voor iedere kWh die ze gebruiken.quote:Op donderdag 30 mei 2024 16:07 schreef Electric_Eye het volgende:
[..]
Nou ja, als je hebt over duurzame energie zouden de niet-zonnepaneelbezitter, niet-laadpaaleigenaar, niet-EVrijder wel wat meer mogen betalen.
De rijke deugers zorgen dat de rekening uiteindelijk toch bij jou terecht komtquote:Op donderdag 30 mei 2024 16:04 schreef Strijder_ het volgende:
Prima. Laat die rijke deugers maar dokken.
Als je kijkt naar belasting van het netwerk zijn juist de "duurzame" mensen de grootste vervuilers.quote:Op donderdag 30 mei 2024 16:07 schreef Electric_Eye het volgende:
[..]
Nou ja, als je hebt over duurzame energie zouden de niet-zonnepaneelbezitter, niet-laadpaaleigenaar, niet-EVrijder wel wat meer mogen betalen.
Ja als je 10 jaar eerder was zou je vast niet klagen. Want dan was je wel spekkoper geweestquote:Op donderdag 30 mei 2024 16:02 schreef AlwaysHappy het volgende:
Verduurzamen loont hoor. Zo blij dat we vorig jaar zonnepanelen hebben genomen.
Salderen blijft, want eerste Kamer heeft het wetsvoorstel weggestemd.quote:Op donderdag 30 mei 2024 16:07 schreef SnodeSnuiter het volgende:
Ben benieuwd nu ze allemaal extra tarieven aan het heffen zijn, wat er dan gaat gebeuren als het salderen er straks aan gaat
En betalen voor terugleveren, en geen salderen maar een minimale vergoeding
Zal wel weer op zijn Nederlands gaan, dat het loont om je panelen uit te zetten als je geen stroom nodig hebt
Klikquote:Ondanks de verduurzaming en vergroening van ons energiesysteem zal de energierekening van Nederland de komende decennia fors stijgen. De kosten nemen volgens onderzoek uitgevoerd door experts van PwC's Energietransitie Denktank toe met 92% naar 43 miljard euro per jaar in 2030. Een forse stijging ten opzichte van 22 miljard euro in 2020. In 2040 stijgen de kosten verder naar 56 miljard euro per jaar.
Veel relevanter is hoeveel winst ze de afgelopen twee jaar maakte en dit af te zetten tegen de investeringen die meer dan verdrievoudigd zijnquote:Op donderdag 30 mei 2024 16:43 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Tja, wat men niet wil weten, de totale kosten van zon en windstroom, elektrische autos en van het gas afgaan zijn gewoon hoog. Nog los van dat het een totale illusie is dat het snel kan.
De energie transitie veroorzaakt erg veel kosten, de totale kosten van zonnestroom en wind zijn gewoon veel en veel hoger dan alleen de prijs van de windmolens. Mensen worden op kosten gejaagd door het het gas af te gaan, elektrisch te rijden om vervolgens een dikke rekening krijgen omdat ze het stroomnet te zwaar belasten. Nu veroorzaken deze mensen ook kosten, maar dat het Net de capaciteit niet heeft komt ook doordat deze Netbedrijvers die in handen van overheid zijn (TenneT van de Staat, de andere in handen van de Provincies en gemeentes)
Enexis maakte de afgelopen 14 jaar, 4 Miljard winst
TenneT heeft de afgelopen 20 jaar een slordige 7 Miljard netto Winst gemaakt.
Alliander 3,6 miljard in de afgelopen 14 jaar
[..]
Klik
Daarom moet je er ook bovenop zitten om het helemaal strak en de ceo's/aandeelhouders stuk te reguleren. En het niet op z'n beloop te laten zoals de politiek het nu doet.quote:Op donderdag 30 mei 2024 16:09 schreef nostra het volgende:
Schattig naïef links dat weer eens met de gevolgen in de grotemensenwereld geconfronteerd wordt.
Reken maar dat ze er een eigen interpretatie op na gaan houden.quote:Op donderdag 30 mei 2024 16:28 schreef monkyyy het volgende:
Volgens de Elektriciteitswet ben je een grootverbruiker als je een aansluiting hebt die groter is dan 3x80 Ampère (vanaf 100.000 kWh).
De wet Nederland van het gas af is al een jaar of 6 in werking, en het was al een jaar of 2-3 daarvoor bekend dat die eraan zat te komen. De regelingen dat zonnepanelen oa met salderen worden gesubsidieerd is al meer dan 20 jaar oud. Dus volgens mij is men redelijk laat men investeren in infrastructuur.quote:Op donderdag 30 mei 2024 16:51 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Veel relevanter is hoeveel winst ze de afgelopen twee jaar maakte en dit af te zetten tegen de investeringen die meer dan verdrievoudigd zijn
Had jij de oorlog in Oekraïne wel zien aankomen en de daaruit ontstane extreme run om asap van 't gas af te gaan? De beheerders gaven daarvoor al aan dat het netwerk al die electrische auto's niet aan zou kunnen.quote:Op donderdag 30 mei 2024 16:57 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
De wet Nederland van het gas af is al een jaar of 6 in werking, en het was al een jaar of 2-3 daarvoor bekend dat die eraan zat te komen. De regelingen dat zonnepanelen oa met salderen worden gesubsidieerd is al meer dan 20 jaar oud. Dus volgens mij is men redelijk laat men investeren in infrastructuur.
De beheerders werden al jaren aangesproken door bedrijven die laadpalen neerzetten en anderen. Jarenlang heeft men niet geïnvesteerd in meer Netwerk en alleen maar "Slimme Meters" "Slimme Meters" geroepen.quote:Op donderdag 30 mei 2024 17:03 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Had jij de oorlog in Oekraïne wel zien aankomen en de daaruit ontstane extreme run om asap van 't gas af te gaan? De beheerders gaven daarvoor al aan dat het netwerk al die electrische auto's niet aan zou kunnen.
Slimme meters staat hier volledig los van.quote:Op donderdag 30 mei 2024 17:08 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
De beheerders werden al jaren aangesproken door bedrijven die laadpalen neerzetten en anderen. Jarenlang heeft men niet geïnvesteerd in meer Netwerk en alleen maar "Slimme Meters" "Slimme Meters" geroepen.
Dan wil ik dat de woekerwinsten van die smerige zuigers ook eerlijk worden verdeeld.quote:Op donderdag 30 mei 2024 15:54 schreef Electric_Eye het volgende:
Enexis wil dat de kosten van de hoge belasting van het stroomnet eerlijker worden verdeeld.
Dat klopt, maar dat riepen de Tennetjes, Enexissen en Allianders en investeerden niet al 20 jaar geleden in hoogspanningsuitbreiding, terwijl dat iedereen die er verstand van had duidelijk was. Ook de politiek greep niet in. Het probleem werd net als de pensioenproblematiek voor zich uit geschoven.quote:Op donderdag 30 mei 2024 17:11 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Slimme meters staat hier volledig los van.
De aandeelhouders van Enexis zijn de provincies en gemeenten.quote:Op donderdag 30 mei 2024 16:54 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Daarom moet je er ook bovenop zitten om het helemaal strak en de ceo's/aandeelhouders stuk te reguleren.
Zit vooral een verschil tussen de echte grootverbruikers ne bedrijven & mensen die wel wat panelen hebben liggen, maar echt niet in de buurt komen van de grootverbruikers/lui met absurd veel panelen.quote:Op donderdag 30 mei 2024 16:41 schreef RamboDirk het volgende:
Die hele energietransitie is vooral subsidie voor de rijken. Zou erg mooi zijn als Enexis de extra kosten voor het stroomnet doorberekend aan de grootverbruikers. Wel zo eerlijk.
Hoofdlijnenakkoord staat weer in dat de salderingsregeling vanaf 2027 verdwijnt... moet de eerste Kamer weer over stemmen als de wet door de 2e Kamer is.quote:Op donderdag 30 mei 2024 16:38 schreef Mickytjuh het volgende:
[..]
Salderen blijft, want eerste Kamer heeft het wetsvoorstel weggestemd.
Tot 2027 daarna is het naar 0 afgebouwdquote:Op donderdag 30 mei 2024 16:38 schreef Mickytjuh het volgende:
[..]
Salderen blijft, want eerste Kamer heeft het wetsvoorstel weggestemd.
Met een slimme meter kun je het verloop zien. Daar kun je heel goed uit afleiden wat er gebeurt.quote:Op donderdag 30 mei 2024 23:49 schreef TheFreshPrince het volgende:
Overigens ben ik wel benieuwd hoe Enexis en andere netbeheerders dit in de praktijk zien.
Gaan ze bij je langs om alle omvormers, warmtepompen en laadpalen in kaart te brengen?
Waar ligt exact de grens voor een hoger tarief? Telt je Senseo en airfryer ook mee?
Ik heb bijvoorbeeld een 14kW warmtepomp maar hij is begrensd op 7kW vermogen en trekt in de praktijk maximaal zo'n 2kW verdeeld over 3-fasen (1,2kW op een normale winterdag rond de 5 graden Celsius). Dus je kan niet rekenen met het volle vermogen.
Of gaan ze naar de pieken kijken? En hoe lang mag zo'n piek dan duren?
Ik zie wel kansen voor rechtszaken als dit doorgaat en het zal wel weer van gebruikers op Gathering.tweakers.net komen, net als de zaak over kosteloos van het gas af.
Dat ontken ik niet.quote:Op vrijdag 31 mei 2024 00:39 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Met een slimme meter kun je het verloop zien. Daar kun je heel goed uit afleiden wat er gebeurt.
Dat valt wel mee, het is in het belang van de netbeheerder als je verbruikers (en teruglevering) over fasen verdeelt.quote:Op donderdag 30 mei 2024 23:39 schreef ACT-F het volgende:
Het is sowieso merkwaardig dat je voor een aansluitwaarde van 3x25A net zoveel betaalt als 1x35/40A.
Statistiek en externe oorzaken.quote:Op vrijdag 31 mei 2024 00:42 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat ontken ik niet.
Maar waar trek je als netbeheerder de grens? Als je een keer je lasapparaat inschakelt terwijl je partner haar föhn aan heeft zit je voortaan op het hoge tarief?
Overigens is een slimme meter (de communicatie module) niet verplicht. Je kan het uitlezen ook uitschakelen of op 1x per maand instellen.
Ja, dat begrijp ik. Je kan meten tot je een ons weegt.quote:Op vrijdag 31 mei 2024 00:50 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Statistiek en externe oorzaken.
Is er regelmatig teruglevering als het zonnig is? Zonnepanelen.
Wordt er 's avonds en 's nachts gemiddeld veel energie verbruikt? Elektrische auto.
Wordt er rond 18:00 vaak veel energie verbruikt? Inductiefornuis.
Enz.
En dan natuurlijk allemaal afhankelijk van het totale energieverbruik over een dag, zodat je de dagen dat de mensen niet thuis zijn uit kunt filteren.
Je draait het om. Die modellen worden steeds aangepast. Je moet eerst rechtszaken gaan voeren voordat die regels mogelijk worden vastgelegd.quote:Op vrijdag 31 mei 2024 00:51 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, dat begrijp ik. Je kan meten tot je een ons weegt.
Maar wat wordt dan die exacte drempel waarbij je dat dubbele tarief gaat betalen?
Dat kan niet vaag blijven, dat moet duidelijk zijn anders krijg je rechtszaken.
Ik stel ook nergens dat zonnepanelen niet te bewijzen zijn. De meeste sets zijn zelfs aangemeld bij de netbeheerder, inclusief de grootte van de omvormer. Dat is niet zo spannend.quote:Op vrijdag 31 mei 2024 00:54 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Je draait het om. Die modellen worden steeds aangepast. Je moet eerst rechtszaken gaan voeren voordat die regels mogelijk worden vastgelegd.
Het gaat er maar om of je betalingen daarvan afhankelijk zijn, en in welke mate. Zonnepanelen zijn heel gemakkelijk te bewijzen als je geen hele grote thuisaccu hebt en/of die panelen uitzet zodra de accu vol is.
Zoals het nu is: je moet verplicht een slimme meter hebben als je zonnepanelen hebt en terug wilt kunnen leveren, en als die meter soms terugloopt is het aangetoond dat je ze hebt. De tarieven zijn binair: als je wel zonnepanelen hebt, gelden deze tarieven. En als je die niet hebt, deze. Er is geen grens bij een specifiek vermogen.quote:Op vrijdag 31 mei 2024 00:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik stel ook nergens dat zonnepanelen niet te bewijzen zijn. De meeste sets zijn aangemeld, inclusief de grootte van de omvormer.
Maar bij hoeveel kW piek teruglevering gaat dat dubbele tarief in?
En bij hoeveel kW piek afname gaat dat dubbele tarief in?
Je moet als klant wel de kans hebben om bijvoorbeeld je omvormer(s) of laadpaal /-palen te begrenzen op het vermogen. Het mag geen willekeur worden.
Nee, dat is niet wat die directeur zei. Dat beweer je nu puur op basis van de kop van het artikel, die overigens niet compleet is want afgekapt. De complete titel is "Enexis wil dubbele netwerkkosten voor gezinnen met zonnepanelen en laadpaal". Maar ook dat is niet wat helemaal overeen komt met wat Slootweg later in het artikel zegt.quote:Op vrijdag 31 mei 2024 01:00 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Zoals het nu is: je moet verplicht een slimme meter hebben als je zonnepanelen hebt en terug wilt kunnen leveren, en als die meter soms terugloopt is het aangetoond dat je ze hebt. De tarieven zijn binair: als je wel zonnepanelen hebt, gelden deze tarieven. En als je die niet hebt, deze. Er is geen grens bij een specifiek vermogen.
Hij stelt nergens dat je met een paar panelen ook dubbel gaat betalen.quote:Directeur Slootweg geeft als voorbeeld iemand met twee elektrische auto's, een warmtepomp en dertig zonnepanelen op het dak. Die vraagt veel meer van het stroomnet dan iemand die in een portiekflat woont zonder zonnepanelen, elektrische auto of warmtepomp, maar de laatste betaalt net zulke hoge netwerkkosten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |