Onwaar.quote:Op donderdag 28 december 2023 11:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Zat CAO banen waar geen enkel onderhandelingsruimte is, hoor. Zorg, onderwijs, genoeg grote sectoren.
Ik weet het zeker van basisonderwijs, daar is gewoon een standaardcao waar niet van kan worden afgeweken. In het voortgezet onderwijs heb je natuurlijk wel andere functies, zoals teamleider, of leraren met extra functies die dan ook extra verdienen.quote:
Ja, die zijn er ookquote:Op donderdag 28 december 2023 11:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Zat CAO banen waar geen enkel onderhandelingsruimte is, hoor. Zorg, onderwijs, genoeg grote sectoren.
Dat. En er bestaat ook zoiets als een standaard-cao. Daar mag je als werkgever niet eens van afwijken.quote:Op donderdag 28 december 2023 11:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Zat CAO banen waar geen enkel onderhandelingsruimte is, hoor. Zorg, onderwijs, genoeg grote sectoren.
Dat wil je als werkgever juist absoluut niet ..... maar dat betekent niet dat er gelijk geheel geen onderhandelingsruimte meer is.... hooguit moet je als werknemer ook een beetje gevoel hebben voor de werkgever en de cultuur in het bedrijf waar je gaat werken...quote:Op donderdag 28 december 2023 12:06 schreef Lospedrosa het volgende:
Zijn wel meer ondernemingen die zich strikt houden aan de salarisladder. Zo gek is dat ook niet, zeer open en voor iedereen gelijk.
Nu verdient Pietje met grote bek ¤400 pm meer dan Marie die altijd lief is maar geen grote bek durft te geven bij de beoordeling.
Als ik een CAO opzoek die een standaard-cao is ( https://www.sociaalwerk-w(...)-bij-indiensttreding ), dan heeft die vaste schalen bij functies, maar is de trede niet vastgebakken bij indiensttreding tenzij de vorige baan onder dezelfde cao viel.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:11 schreef trein2000 het volgende:
[..]
Dat. En er bestaat ook zoiets als een standaard-cao. Daar mag je als werkgever niet eens van afwijken.
De beste manier om vakvolwassen te worden is juist een paar keer overstappen, bij de meeste werkgevers is het gewoon productie draaien op het niveau waarop je bent aangenomen.quote:Op donderdag 28 december 2023 09:22 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja laat ze maar oppassen, je ziet nu ook jongeren die lang zonder werk zitten.
Want ze zitten te kort op een plek om echt specialisme te leren en vakvolwassen te worden. Gaan snel weer, waardoor hun loon (te) hard groeit, bij de volgende zijn ze ondergekwalificeert met een te hoge vraagprijs.
Ook onwaar. Er zijn schalen en tredes, en onderhandelen over tredes bij een overstap is mogelijk en ook echt niet ongebruikelijk. En zelfs aangenomen worden in een hogere schaal is mogelijk, al gebeurt dat slechts zeer zelden. Met name omdat je daarmee je zittende personeel over de flos jaagt.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:04 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik weet het zeker van basisonderwijs, daar is gewoon een standaardcao waar niet van kan worden afgeweken. In het voortgezet onderwijs heb je natuurlijk wel andere functies, zoals teamleider, of leraren met extra functies die dan ook extra verdienen.
Zeker (ik ken deze cao toevallig goed). Maar dat hoeft niet in elke situatie zo te zijn. En dat was de stelling waarop ik reageerde, dat er in elke situatie iets mogelijk is.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:27 schreef sigme het volgende:
[..]
Als ik een CAO opzoek die een standaard-cao is ( https://www.sociaalwerk-w(...)-bij-indiensttreding ), dan heeft die vaste schalen bij functies, maar is de trede niet vastgebakken bij indiensttreding tenzij de vorige baan onder dezelfde cao viel.
Ook is er zelfs in dat geval een 'arbeidsmarkttoeslag' mogelijk (tot 10% meer salaris)
Bedrijfsleven moet sowieso oppassen dat zij nog wel attractief blijft tov overheid.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:06 schreef Lospedrosa het volgende:
Zijn wel meer ondernemingen die zich strikt houden aan de salarisladder. Zo gek is dat ook niet, zeer open en voor iedereen gelijk.
Nu verdient Pietje met grote bek ¤400 pm meer dan Marie die altijd lief is maar geen grote bek durft te geven bij de beoordeling.
Dat je niet in de onderste trede begint bij overstap klopt, maar is ook logisch. Maar uiteindelijk zit je na maximaal 12 jaar op het maximum, trede 12. Daar is verder geen onderhandelingsruimte, behalve als je extra taken op je neemt.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:56 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ook onwaar. Er zijn schalen en tredes, en onderhandelen over tredes bij een overstap is mogelijk en ook echt niet ongebruikelijk. En zelfs aangenomen worden in een hogere schaal is mogelijk, al gebeurt dat slechts zeer zelden. Met name omdat je daarmee je zittende personeel over de flos jaagt.
het is misschien een beetje letterneuken, maar juist dat maakt de statement 'er mag niet van de cao afgeweken' worden' wel an sich eigenlijk waar..quote:
Daar heb je volledig gelijk inquote:Op donderdag 28 december 2023 12:57 schreef trein2000 het volgende:
[..]
Zeker (ik ken deze cao toevallig goed). Maar dat hoeft niet in elke situatie zo te zijn. En dat was de stelling waarop ik reageerde, dat er in elke situatie iets mogelijk is.
Of de overheid moet oppassen dat ze niet teveel gaan betalen, de eerste voedt namelijk de mond van de tweede.quote:Op donderdag 28 december 2023 13:01 schreef phpmystyle het volgende:
[..]
Bedrijfsleven moet sowieso oppassen dat zij nog wel attractief blijft tov overheid.
Ze bieden doorgaans geen 13e, 36 urige werkweek (scheelt toch 10%), en de schalen zij ook hoger, en betere pensioenvoorziening.
Ik begrijp dat je heel graag gelijk wil hebben, maar je initiële stelling "bij het onderwijs valt er niks te onderhandelen" is voor de meeste sollicitanten gewoon niet waar. Beetje flauw om vervolgens je situatieschets net zo lang te gaan vernauwen tot het een keertje klopt. Voor LD12-docenten heb je in principe wel gelijk, maar hoe veel daarvan denk je dat er nog van school verhuizen? In de afgelopen acht jaar dat ik aanschuif bij sollicitatiegesprekken heb ik maar één keer iemand in trede 12 voorbij zien komen.quote:Op donderdag 28 december 2023 13:05 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dat je niet in de onderste trede begint bij overstap klopt, maar is ook logisch. Maar uiteindelijk zit je na maximaal 12 jaar op het maximum, trede 12. Daar is verder geen onderhandelingsruimte, behalve als je extra taken op je neemt.
Het gaat me er gewoon om dat je voor je uiteindelijke salaris geen onderhandelingsruimte hebt. Ja, je kunt misschien zorgen dat je 1 of 2 jaar eerder in trede 12 komt, maar dat is het dan ook wel. Echte onderhandelingsruimte zoals in het bedrijfsleven is er niet. Dat weet jij ook wel.quote:Op donderdag 28 december 2023 14:40 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ik begrijp dat je heel graag gelijk wil hebben, maar je initiële stelling "bij het onderwijs valt er niks te onderhandelen" is voor de meeste sollicitanten gewoon niet waar. Beetje flauw om vervolgens je situatieschets net zo lang te gaan vernauwen tot het een keertje klopt. Voor LD12-docenten heb je in principe wel gelijk, maar hoe veel daarvan denk je dat er nog van school verhuizen? In de afgelopen acht jaar dat ik aanschuif bij sollicitatiegesprekken heb ik maar één keer iemand in trede 12 voorbij zien komen.
Zag ik daar een doelpaal voorbijkomen? Het ging over onderhandelingen bij een overstap, niet over je potentiële eindpunt. Maar goed, mijn punt is wel duidelijk, het is wel goed verder.quote:Op donderdag 28 december 2023 14:43 schreef Hanca het volgende:
[..]
Het gaat me er gewoon om dat je voor je uiteindelijke salaris geen onderhandelingsruimte hebt. Ja, je kunt misschien zorgen dat je 1 of 2 jaar eerder in trede 12 komt, maar dat is het dan ook wel. Echte onderhandelingsruimte zoals in het bedrijfsleven is er niet. Dat weet jij ook wel.
Tja, jij vernauwt het steeds, uiteindelijk is er gewoon geen echte onderhandelingsruimte.quote:Op donderdag 28 december 2023 14:44 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Zag ik daar een doelpaal voorbijkomen? Het ging over onderhandelingen bij een overstap, niet over je potentiële eindpunt. Maar goed, mijn punt is wel duidelijk, het is wel goed verder.
quote:Op donderdag 28 december 2023 14:46 schreef Hanca het volgende:
[..]
Tja, jij vernauwt het steeds, uiteindelijk is er gewoon geen echte onderhandelingsruimte.
Jij hebt duidelijk nooit onderhandelingen in het bedrijfsleven gedaan, dat gaat soms om honderden euro's per maand en gaat ook op voor de rest van je carrière, in het onderwijs gaat het om tientjes en gaat het er om of je het eindpunt op je 34e of je 36e haalt, of je dus 33 of 31 jaar op dat eindpunt zit. Dat is dus geen echte onderhandelingsruimte.quote:
quote:Op donderdag 28 december 2023 14:49 schreef Hanca het volgende:
[..]
Jij hebt duidelijk nooit onderhandelingen in het bedrijfsleven gedaan, dat gaat soms om honderden euro's per maand en gaat ook op voor de rest van je carrière, in het onderwijs gaat het om tientjes en gaat het er om of je het eindpunt op je 34e of je 36e haalt, of je dus 33 of 31 jaar op dat eindpunt zit. Dat is dus geen echte onderhandelingsruimte.
Dat is er wel maar dan onderhandel je over de trede en niet de schaal. Vaak in de zorg, onderwijs of overheidssector zit de schaal gekoppeld aan de functie.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:09 schreef sigme het volgende:
[..]
Ja, die zijn er ook
Maar het hebben van een CAO is dus niet per se gelijk aan het hebben van geen onderhandelingsruimte. Ook niet als over de schaal geen onderhandeling mogelijk is.
Brutalen hebben de halve wereld.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:06 schreef Lospedrosa het volgende:
Zijn wel meer ondernemingen die zich strikt houden aan de salarisladder. Zo gek is dat ook niet, zeer open en voor iedereen gelijk.
Nu verdient Pietje met grote bek ¤400 pm meer dan Marie die altijd lief is maar geen grote bek durft te geven bij de beoordeling.
Doen ze gewoon de belastingen omhoog. Niet zo moeilijk.quote:Op donderdag 28 december 2023 14:18 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Of de overheid moet oppassen dat ze niet teveel gaan betalen, de eerste voedt namelijk de mond van de tweede.
quote:Op donderdag 28 december 2023 12:06 schreef Lospedrosa het volgende:
Zijn wel meer ondernemingen die zich strikt houden aan de salarisladder. Zo gek is dat ook niet, zeer open en voor iedereen gelijk.
Nu verdient Pietje met grote bek die weet wat 'ie waard is en dat goed kan onderbouwen ¤400 pm meer dan Marie die altijd lief is maar geen grote bek durft te geven bij de beoordeling geen idee heeft van haar toegevoegde waarde en/of praktisch altijd over zich heen laat lopen.
Dit, de echte gekte met gigantische tekorten is wel voorbij. Veel bedrijven lopen niet heel hard meer. Er is een grote kans dat begin 2024 er heel anders uitziet dan de afgelopen periode.quote:Op woensdag 27 december 2023 12:26 schreef ReplaR het volgende:
Ik zou in deze tijd niet voor een andere baan gaan als ze niet flink wat meer bieden.
Gewoon zeggen dat je geen zin hebt om risico te lopen als je er niet mee vooruit gaat qua salaris.
Die hogere pensioenafdracht is niet per se een meerwaarde voor een potentiële werknemer, maar dat lijk jij dan weer niet door te hebben. Als zij meer pensioen moet afdragen omdat de premieverhouding werkgever/werknemer 50/50 is in plaats van bijvoorbeeld 70/30 (of misschien wel premievrij) dan wint ze niks met een hogere pensioenafdracht en een lager nettoloon.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:23 schreef RM-rf het volgende:
Een sollicitant die enkel begint te klagen over het 'te lage' netto-loon, maar daarbij plots een hoge pensioen-afdracht negeert en net doet alsof dat geen waarde zou hebben, lijkt totaal niet door te hebben hoe zijn toekomstige werkgever functioneert en als je dan op de HR afdeling terechtkomt lijkt me dat wel een beetje lastig.
Onderhandelen of niet kwam ooit in een zorg instelling binnen, financiële afd via een recruiter. Ik had al een behoorlijke functie en wilde daar opstappen. Het salaris wat ze aanboden was voor mij achter uitgang. Ik kende de CAO en schalen en uiteindelijk hebben ze me ingeschaald voor wat ik wilde hebben. Ik bleef binnne zelfde pensioenfonds dus wist precies hoe het werkte. Tja als ze je willen/moeten hebben wordt er echt een mouw aangepastquote:Op donderdag 28 december 2023 14:44 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Zag ik daar een doelpaal voorbijkomen? Het ging over onderhandelingen bij een overstap, niet over je potentiële eindpunt. Maar goed, mijn punt is wel duidelijk, het is wel goed verder.
Industrie begint al te brokkelen. Vooral Duitsland staat er abominabel voor.quote:Op woensdag 27 december 2023 23:23 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Welke sectoren herken je dat in?
Ik deel die angst niet. De personeelstekorten nemen alleen maar toe doordat er een flinke pensioengolf aan komt. Zelf heb ik in april 2020 m'n ontslag ingediend vanwege een overstap, een maandje nadat het land op slot ging vanwege covid. Geen moment spijt van gehad en binnen een jaar kwam er een vast contract. Daarna nog eens over gestapt naar een andere sector en zo weer een vast contract.quote:Op donderdag 28 december 2023 16:37 schreef Pajanus het volgende:
[..]
Dit, de echte gekte met gigantische tekorten is wel voorbij. Veel bedrijven lopen niet heel hard meer. Er is een grote kans dat begin 2024 er heel anders uitziet dan de afgelopen periode.
Als je nu bijv. een vast contract hebt en dan niet...
Tevens zou ik alleen bij echte onvrede weggaan als de beloning achteruit gaat.
Dat was niet Q1 2024 hè?quote:Op dinsdag 2 januari 2024 16:48 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Ik deel die angst niet. De personeelstekorten nemen alleen maar toe doordat er een flinke pensioengolf aan komt. Zelf heb ik in april 2020 m'n ontslag ingediend vanwege een overstap, een maandje nadat het land op slot ging vanwege covid. Geen moment spijt van gehad en binnen een jaar kwam er een vast contract. Daarna nog eens over gestapt naar een andere sector en zo weer een vast contract.
Beide keren kwam er ook nog eens een flinke salarisverhoging bij trouwens.
Wanneer is de daling ingezet dan?quote:Op dinsdag 2 januari 2024 17:22 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Dat was niet Q1 2024 hè?
Dat was de top vh personeelstekort
Tegenvallende economie betekent lastenverhogingen voor ondernemers hé.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 13:54 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Industrie begint al te brokkelen. Vooral Duitsland staat er abominabel voor.
https://www.ad.nl/economi(...)n-op-rood~a3aee8ba3/
Er is nog steeds een personeelstekort. Het wordt de komende jaren ook alleen maar erger door pensioen gaand personeel.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 17:22 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Dat was niet Q1 2024 hè?
Dat was de top vh personeelstekort
Per sector verschillend, in de zorg zeker.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 18:46 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Er is nog steeds een personeelstekort. Het wordt de komende jaren ook alleen maar erger door pensioen gaand personeel.
Techniek net zo, ook enorm vergrijsd.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 18:48 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Per sector verschillend, in de zorg zeker.
Bouw en industrie beginnen wat te krimpen.
Voor de Nederlandse industrie is Duitsland de grootste afzetmarkt
https://www.bnr.nl/nieuws(...)al-ontslagrondes-aan
Techniek is wel breed.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 18:57 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Techniek net zo, ook enorm vergrijsd.
Oké, installatietechniek dan. Daar zit ik in en daar zie ik een hele hoop 60+'ers dagelijks voorbij komen.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 18:58 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Techniek is wel breed.
Als je bij een grote projectontwikkelaar zit en in 2024 komen er weinig opdrachten tja.
Op de lange termijn blijft het personeels tekort spelen. Betekent niet dat er geen slechter jaar kan zijn. Geen opdrachten = geen werk.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 19:01 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Oké, installatietechniek dan. Daar zit ik in en daar zie ik een hele hoop 60+'ers dagelijks voorbij komen.
In de installatietechniek zie ik dat nog niet zo snel gebeuren. Er moeten nogal wat woningen verduurzaamd worden en de overheid zet er alleen maar meer druk op.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 19:02 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Op de lange termijn blijft het personeels tekort spelen. Betekent niet dat er geen slechter jaar kan zijn. Geen opdrachten = geen werk.
Haha!quote:Op dinsdag 2 januari 2024 19:11 schreef ArnosL het volgende:
[..]
In de installatietechniek zie ik dat nog niet zo snel gebeuren. Er moeten nogal wat woningen verduurzaamd worden en de overheid zet er alleen maar meer druk op.
De vereniging van ontwikkelaars = NEPROM en wil veel nieuwbouw plegen. Voorzitter is Desiree Uitzetter...quote:Op dinsdag 2 januari 2024 20:01 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Haha!
https://www.ingmarkets.nl/nieuws/ANP-190923-303
Politiek niet gevolgd?
In 2024 gaat er bijna niks gebouwd worden.
Materialen te duur geworden, geen vergunning door stikstof, andere beperkende regeldrift in de verhuursector.
Ja tuurlijk is politiek druk zetten en nogal gechargeerd.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 21:56 schreef blomke het volgende:
[..]
De vereniging van ontwikkelaars = NEPROM en wil veel nieuwbouw plegen. Voorzitter is Desiree Uitzetter...
Er is meer in de markt dan nieuwbouw. De renovatiemarkt gaat volop door. Daar komt de groei voornamelijk vandaan.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 20:01 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Haha!
https://www.ingmarkets.nl/nieuws/ANP-190923-303
Politiek niet gevolgd?
In 2024 gaat er bijna niks gebouwd worden.
Materialen te duur geworden, geen vergunning door stikstof, andere beperkende regeldrift in de verhuursector.
Helaas 2024 krimp van 2,5%quote:Op dinsdag 2 januari 2024 22:56 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Er is meer in de markt dan nieuwbouw. De renovatiemarkt gaat volop door. Daar komt de groei voornamelijk vandaan.
quote:In 2023 groeide de bouwsector nog, maar in 2024 wordt deze groei weer grotendeels tenietgedaan.
Geef cadeau
Delen
Dat verwacht ING. De bouw groeide het afgelopen jaar met 3 procent. In 2024 volgt een krimp met 2,5 procent.
De neergang in de bouw begon in het tweede kwartaal van 2023. Toen zakte de bouwproductie in met 0,6 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. In het derde kwartaal kromp de sector met 0,5 procent.
“Een lange periode van groei is hierdoor ten einde gekomen”, aldus de bank. “Vooral de nieuwbouw van woningen heeft te lijden gehad onder de hogere rente.”
Dal bereikt
De bank ziet in het nieuwe jaar enkele lichtpuntjes. Door gestegen lonen kunnen consumenten meer lenen, waardoor verkoopprijzen van nieuwbouw weer kunnen stijgen. De laatste maanden stijgen de prijzen van bestaande woningen.
Ook nieuwbouw profiteert. Nieuwbouwprojecten die eerst niet uit konden vanwege hoge bouwkosten, kunnen in het nieuwe jaar vaker wel rondgerekend worden.
De omzetten van projectontwikkelaars lijken in de zomer van 2023 ook een dal bereikt te hebben, ziet ING. Sinds het najaar stijgen de opbrengsten van ontwikkelaars weer licht. De interesse voor nieuwbouw neemt ook weer toe en de verkopen stijgen.
Winstmarge
De druk op de prijzen daalde het afgelopen jaar. Door de afgenomen schaarste van bouwmaterialen, de dalende vraag in de bouw en daardoor toenemende concurrentie, nam het aantal bouwbedrijven dat van plan was de verkoopprijzen te verhogen in de periode juli 2022-juli 2023 flink af. Na de zomer lijkt echter het tij gekeerd. Per saldo zijn er meer aannemers die hun prijzen gaan verhogen. Een grote groep aannemers ziet mede door de prijsverhogingen de winstmarges weer wat herstellen.
De meeste bouwbedrijven staan er na jaren van hoge groei goed voor, ziet ING. Door grotere buffers verwacht de bank dat de meeste bedrijven de verwachte volumekrimp dit jaar relatief goed moeten kunnen doorstaan.
“Het aantal bouwfaillissementen is in 2023 wel iets gestegen, maar historisch gezien nog erg laag. Structureel zijn de vooruitzichten voor de bouw na 2024 met de krappe woningmarkt en verduurzamingsopgave ook goed”, aldus ING.
Dit gaat over nieuwbouw, niet over renovatie.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 22:59 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Helaas 2024 krimp van 2,5%
Vooruitzichten wel goed
[..]
Nietwaar, de bouwsector.quote:Op dinsdag 2 januari 2024 23:02 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Dit gaat over nieuwbouw, niet over renovatie.
Een zeer kleine krimp betekent echt niet dat de sector met het grootste personeelstekort nu plots geen tekort meer heeft: https://www.infrasite.nl/(...)n-infra/?gdpr=acceptquote:Op woensdag 3 januari 2024 00:04 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Nietwaar, de bouwsector.
Want renovatie is er wel, als nieuwbouw achterblijft is er krimp
Je zou bijna denken dat NU hier meeleestquote:Op woensdag 3 januari 2024 07:52 schreef Hanca het volgende:
[..]
Een zeer kleine krimp betekent echt niet dat de sector met het grootste personeelstekort nu plots geen tekort meer heeft: https://www.infrasite.nl/(...)n-infra/?gdpr=accept
https://www.cobouw.nl/314(...)g-personeelstekorten
Sowieso betekent het bij verbouw en renovatie dat de wachttijden van 8 maanden naar 6 maanden gaan, oid. De portefeuilles zitten nog bomvol. Vorig jaar om deze tijd waren er zelfs wachttijden van 1,5 jaar, mensen die toen dus iets wilden zijn nog niet eens geholpen: https://fd.nl/samenleving(...)tijden-van-schaarste
quote:Dit alles heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid. Volgens Nevi zijn veel industriebedrijven bezig met het verkleinen van hun personeelsbestanden. Het gaat dan vooral om tijdelijke krachten voor wie opeens geen plaats meer is. Bedrijven verkleinen ook hun voorraden en schroeven inkoopactiviteiten terug.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |