Onwaar.quote:Op donderdag 28 december 2023 11:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Zat CAO banen waar geen enkel onderhandelingsruimte is, hoor. Zorg, onderwijs, genoeg grote sectoren.
Ik weet het zeker van basisonderwijs, daar is gewoon een standaardcao waar niet van kan worden afgeweken. In het voortgezet onderwijs heb je natuurlijk wel andere functies, zoals teamleider, of leraren met extra functies die dan ook extra verdienen.quote:
Ja, die zijn er ookquote:Op donderdag 28 december 2023 11:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Zat CAO banen waar geen enkel onderhandelingsruimte is, hoor. Zorg, onderwijs, genoeg grote sectoren.
Dat. En er bestaat ook zoiets als een standaard-cao. Daar mag je als werkgever niet eens van afwijken.quote:Op donderdag 28 december 2023 11:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Zat CAO banen waar geen enkel onderhandelingsruimte is, hoor. Zorg, onderwijs, genoeg grote sectoren.
Dat wil je als werkgever juist absoluut niet ..... maar dat betekent niet dat er gelijk geheel geen onderhandelingsruimte meer is.... hooguit moet je als werknemer ook een beetje gevoel hebben voor de werkgever en de cultuur in het bedrijf waar je gaat werken...quote:Op donderdag 28 december 2023 12:06 schreef Lospedrosa het volgende:
Zijn wel meer ondernemingen die zich strikt houden aan de salarisladder. Zo gek is dat ook niet, zeer open en voor iedereen gelijk.
Nu verdient Pietje met grote bek ¤400 pm meer dan Marie die altijd lief is maar geen grote bek durft te geven bij de beoordeling.
Als ik een CAO opzoek die een standaard-cao is ( https://www.sociaalwerk-w(...)-bij-indiensttreding ), dan heeft die vaste schalen bij functies, maar is de trede niet vastgebakken bij indiensttreding tenzij de vorige baan onder dezelfde cao viel.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:11 schreef trein2000 het volgende:
[..]
Dat. En er bestaat ook zoiets als een standaard-cao. Daar mag je als werkgever niet eens van afwijken.
De beste manier om vakvolwassen te worden is juist een paar keer overstappen, bij de meeste werkgevers is het gewoon productie draaien op het niveau waarop je bent aangenomen.quote:Op donderdag 28 december 2023 09:22 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja laat ze maar oppassen, je ziet nu ook jongeren die lang zonder werk zitten.
Want ze zitten te kort op een plek om echt specialisme te leren en vakvolwassen te worden. Gaan snel weer, waardoor hun loon (te) hard groeit, bij de volgende zijn ze ondergekwalificeert met een te hoge vraagprijs.
Ook onwaar. Er zijn schalen en tredes, en onderhandelen over tredes bij een overstap is mogelijk en ook echt niet ongebruikelijk. En zelfs aangenomen worden in een hogere schaal is mogelijk, al gebeurt dat slechts zeer zelden. Met name omdat je daarmee je zittende personeel over de flos jaagt.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:04 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik weet het zeker van basisonderwijs, daar is gewoon een standaardcao waar niet van kan worden afgeweken. In het voortgezet onderwijs heb je natuurlijk wel andere functies, zoals teamleider, of leraren met extra functies die dan ook extra verdienen.
Zeker (ik ken deze cao toevallig goed). Maar dat hoeft niet in elke situatie zo te zijn. En dat was de stelling waarop ik reageerde, dat er in elke situatie iets mogelijk is.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:27 schreef sigme het volgende:
[..]
Als ik een CAO opzoek die een standaard-cao is ( https://www.sociaalwerk-w(...)-bij-indiensttreding ), dan heeft die vaste schalen bij functies, maar is de trede niet vastgebakken bij indiensttreding tenzij de vorige baan onder dezelfde cao viel.
Ook is er zelfs in dat geval een 'arbeidsmarkttoeslag' mogelijk (tot 10% meer salaris)
Bedrijfsleven moet sowieso oppassen dat zij nog wel attractief blijft tov overheid.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:06 schreef Lospedrosa het volgende:
Zijn wel meer ondernemingen die zich strikt houden aan de salarisladder. Zo gek is dat ook niet, zeer open en voor iedereen gelijk.
Nu verdient Pietje met grote bek ¤400 pm meer dan Marie die altijd lief is maar geen grote bek durft te geven bij de beoordeling.
Dat je niet in de onderste trede begint bij overstap klopt, maar is ook logisch. Maar uiteindelijk zit je na maximaal 12 jaar op het maximum, trede 12. Daar is verder geen onderhandelingsruimte, behalve als je extra taken op je neemt.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:56 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ook onwaar. Er zijn schalen en tredes, en onderhandelen over tredes bij een overstap is mogelijk en ook echt niet ongebruikelijk. En zelfs aangenomen worden in een hogere schaal is mogelijk, al gebeurt dat slechts zeer zelden. Met name omdat je daarmee je zittende personeel over de flos jaagt.
het is misschien een beetje letterneuken, maar juist dat maakt de statement 'er mag niet van de cao afgeweken' worden' wel an sich eigenlijk waar..quote:
Daar heb je volledig gelijk inquote:Op donderdag 28 december 2023 12:57 schreef trein2000 het volgende:
[..]
Zeker (ik ken deze cao toevallig goed). Maar dat hoeft niet in elke situatie zo te zijn. En dat was de stelling waarop ik reageerde, dat er in elke situatie iets mogelijk is.
Of de overheid moet oppassen dat ze niet teveel gaan betalen, de eerste voedt namelijk de mond van de tweede.quote:Op donderdag 28 december 2023 13:01 schreef phpmystyle het volgende:
[..]
Bedrijfsleven moet sowieso oppassen dat zij nog wel attractief blijft tov overheid.
Ze bieden doorgaans geen 13e, 36 urige werkweek (scheelt toch 10%), en de schalen zij ook hoger, en betere pensioenvoorziening.
Ik begrijp dat je heel graag gelijk wil hebben, maar je initiële stelling "bij het onderwijs valt er niks te onderhandelen" is voor de meeste sollicitanten gewoon niet waar. Beetje flauw om vervolgens je situatieschets net zo lang te gaan vernauwen tot het een keertje klopt. Voor LD12-docenten heb je in principe wel gelijk, maar hoe veel daarvan denk je dat er nog van school verhuizen? In de afgelopen acht jaar dat ik aanschuif bij sollicitatiegesprekken heb ik maar één keer iemand in trede 12 voorbij zien komen.quote:Op donderdag 28 december 2023 13:05 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dat je niet in de onderste trede begint bij overstap klopt, maar is ook logisch. Maar uiteindelijk zit je na maximaal 12 jaar op het maximum, trede 12. Daar is verder geen onderhandelingsruimte, behalve als je extra taken op je neemt.
Het gaat me er gewoon om dat je voor je uiteindelijke salaris geen onderhandelingsruimte hebt. Ja, je kunt misschien zorgen dat je 1 of 2 jaar eerder in trede 12 komt, maar dat is het dan ook wel. Echte onderhandelingsruimte zoals in het bedrijfsleven is er niet. Dat weet jij ook wel.quote:Op donderdag 28 december 2023 14:40 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ik begrijp dat je heel graag gelijk wil hebben, maar je initiële stelling "bij het onderwijs valt er niks te onderhandelen" is voor de meeste sollicitanten gewoon niet waar. Beetje flauw om vervolgens je situatieschets net zo lang te gaan vernauwen tot het een keertje klopt. Voor LD12-docenten heb je in principe wel gelijk, maar hoe veel daarvan denk je dat er nog van school verhuizen? In de afgelopen acht jaar dat ik aanschuif bij sollicitatiegesprekken heb ik maar één keer iemand in trede 12 voorbij zien komen.
Zag ik daar een doelpaal voorbijkomen? Het ging over onderhandelingen bij een overstap, niet over je potentiële eindpunt. Maar goed, mijn punt is wel duidelijk, het is wel goed verder.quote:Op donderdag 28 december 2023 14:43 schreef Hanca het volgende:
[..]
Het gaat me er gewoon om dat je voor je uiteindelijke salaris geen onderhandelingsruimte hebt. Ja, je kunt misschien zorgen dat je 1 of 2 jaar eerder in trede 12 komt, maar dat is het dan ook wel. Echte onderhandelingsruimte zoals in het bedrijfsleven is er niet. Dat weet jij ook wel.
Tja, jij vernauwt het steeds, uiteindelijk is er gewoon geen echte onderhandelingsruimte.quote:Op donderdag 28 december 2023 14:44 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Zag ik daar een doelpaal voorbijkomen? Het ging over onderhandelingen bij een overstap, niet over je potentiële eindpunt. Maar goed, mijn punt is wel duidelijk, het is wel goed verder.
quote:Op donderdag 28 december 2023 14:46 schreef Hanca het volgende:
[..]
Tja, jij vernauwt het steeds, uiteindelijk is er gewoon geen echte onderhandelingsruimte.
Jij hebt duidelijk nooit onderhandelingen in het bedrijfsleven gedaan, dat gaat soms om honderden euro's per maand en gaat ook op voor de rest van je carrière, in het onderwijs gaat het om tientjes en gaat het er om of je het eindpunt op je 34e of je 36e haalt, of je dus 33 of 31 jaar op dat eindpunt zit. Dat is dus geen echte onderhandelingsruimte.quote:
quote:Op donderdag 28 december 2023 14:49 schreef Hanca het volgende:
[..]
Jij hebt duidelijk nooit onderhandelingen in het bedrijfsleven gedaan, dat gaat soms om honderden euro's per maand en gaat ook op voor de rest van je carrière, in het onderwijs gaat het om tientjes en gaat het er om of je het eindpunt op je 34e of je 36e haalt, of je dus 33 of 31 jaar op dat eindpunt zit. Dat is dus geen echte onderhandelingsruimte.
Dat is er wel maar dan onderhandel je over de trede en niet de schaal. Vaak in de zorg, onderwijs of overheidssector zit de schaal gekoppeld aan de functie.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:09 schreef sigme het volgende:
[..]
Ja, die zijn er ook
Maar het hebben van een CAO is dus niet per se gelijk aan het hebben van geen onderhandelingsruimte. Ook niet als over de schaal geen onderhandeling mogelijk is.
Brutalen hebben de halve wereld.quote:Op donderdag 28 december 2023 12:06 schreef Lospedrosa het volgende:
Zijn wel meer ondernemingen die zich strikt houden aan de salarisladder. Zo gek is dat ook niet, zeer open en voor iedereen gelijk.
Nu verdient Pietje met grote bek ¤400 pm meer dan Marie die altijd lief is maar geen grote bek durft te geven bij de beoordeling.
Doen ze gewoon de belastingen omhoog. Niet zo moeilijk.quote:Op donderdag 28 december 2023 14:18 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Of de overheid moet oppassen dat ze niet teveel gaan betalen, de eerste voedt namelijk de mond van de tweede.
quote:Op donderdag 28 december 2023 12:06 schreef Lospedrosa het volgende:
Zijn wel meer ondernemingen die zich strikt houden aan de salarisladder. Zo gek is dat ook niet, zeer open en voor iedereen gelijk.
Nu verdient Pietje met grote bek die weet wat 'ie waard is en dat goed kan onderbouwen ¤400 pm meer dan Marie die altijd lief is maar geen grote bek durft te geven bij de beoordeling geen idee heeft van haar toegevoegde waarde en/of praktisch altijd over zich heen laat lopen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |