Dit klopt niet. Toeslagen gaan over het heffingsloon en pensioenafdrachten verlagen het heffingsloon. Die flinke pensioenafdracht drukt dus juist het inkomen wat gebruikt wordt voor de toeslagenberekening.quote:Op woensdag 27 december 2023 12:21 schreef spierbal het volgende:
CAO is in principe een richtlijn qua salaris, bedrijf mag er van afwijken. Geen idee of dat veel gebeurd maar waar ik werk is er ook wel een salarishuis buiten het CAO om.
Dat je bruto meer verdiend en netto minder overhoud dat kan idd door de pensioenregeling. Al vermoed ik wel dat de pensioen regeling dan ook wat royaler is en of er meer vrije dagen bij zitten.
Zat in het zelfde, bruto meer, flinke pensioen afdracht waardoor er netto bijna geen verschil was, maar wel andere dingen die mee wogen.
Mocht diegene kinderen hebben zou ik het niet doen trouwens, hoger bruto, gelijke netto = lager toeslag. Waardoor je er helemaal op achteruit gaat.
Vooral met dit in het achterhoofd zou ik meer eisen en het anders laten schieten. Al vermoed ik dat de recruiter bluft.
Ik hoop dat je daar gelijk in hebt. Maar ik ga het er niet op gokken want ik dacht dat het altijd om het toetsingsinkomen ging dus gewoon het bruto inkomen maar als het niet zo is zou dat gunstig zijn.quote:Op woensdag 27 december 2023 19:08 schreef laziness het volgende:
[..]
Dit klopt niet. Toeslagen gaan over het heffingsloon en pensioenafdrachten verlagen het heffingsloon. Die flinke pensioenafdracht drukt dus juist het inkomen wat gebruikt wordt voor de toeslagenberekening.
Toeslagen gaan over verzamelinkomen. Dat is wat uit je IB aangifte komt rollen en in de IB aangifte gaat je heffingsloon aka loon voor de loonbelastingen.quote:Op woensdag 27 december 2023 21:48 schreef spierbal het volgende:
[..]
Ik hoop dat je daar gelijk in hebt. Maar ik ga het er niet op gokken want ik dacht dat het altijd om het toetsingsinkomen ging dus gewoon het bruto inkomen maar als het niet zo is zou dat gunstig zijn.
Voor nu vul ik voor de toeslagen altijd mijn maandelijkse bruto loon x 12 * 1.08
Maar dat is dus eigenlijk te hoog ingeschat?
quote:Toetsingsinkomen
Wat uw toetsingsinkomen is, hangt af van uw situatie:
Doet u belastingaangifte? Dan is uw toetsingsinkomen gelijk aan uw verzamelinkomen uit uw definitieve aanslag inkomstenbelasting.
Doet u geen belastingaangifte? Dan is uw toetsingsinkomen gelijk aan uw belastbare loon. Uw belastbare loon staat op uw jaaropgaaf. Het wordt ook wel 'bedrag voor de loonheffingen (LH of LB)' of 'fiscaal loon' genoemd.
Ligt eraan welk vakgebied.quote:Op woensdag 27 december 2023 12:04 schreef lvw88 het volgende:
Zitten we soms op een kantelpunt waarbij de werknemers minder kunnen eisen t.o.v. werkgevers?
Welke sectoren herken je dat in?quote:Op woensdag 27 december 2023 22:43 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ligt eraan welk vakgebied.
Sommigen zullen dit fel tegenspreken maar: Ja, zie zeker wel een kanteling en we gaan weer naar een werkgeversmarkt.
Bijna alle wel, behalve IT en zorg.quote:Op woensdag 27 december 2023 23:23 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Welke sectoren herken je dat in?
Hmm ik herken het nog niet zo, maar verklaar je niet voor gek 😜quote:Op woensdag 27 december 2023 23:25 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Bijna alle wel, behalve IT en zorg.
Maar het gaat langzaam, eerst zullen er meer ontslagen en reorganisaties volgen. We zitten ook al een paar kwartalen in een lichte recessie.
Tactiek. Tegenbod doen ipv vragen om een hoger bod. Het doel is om in het midden uit te komen. En als er geen beweging in zit: sorry maar voor dit salaris ga ik niet overstappen.quote:Op woensdag 27 december 2023 12:04 schreef lvw88 het volgende:
Dit topic gaat niet over mij, maar over partner. Ze is zoekende naar een nieuwe baan en vond een mooie uitdaging buiten haar huidige sector. Alles leek goed te gaan, men wilde snel om tafel en een aanbod kwam. Echter blijkt deze onder aan de streep zelfs netto minder te betalen dan haar huidige baan. Bijv;
- Nieuwe baan valt onder CAO met zware pensioenafdracht, dus drukt flink op netto loon ondanks dat bruto loon hoger ligt.
- Geen of sobere bonus structuur, vergeleken met huidige baan
- Mindere secundaire voorwaarden, zoals lager reiskostenvergoeding, geen thuiswerkvergoeding,..
CAO loopt komend jaar af, dus zal mogelijk leiden tot verbetering maar niet zeker.
Partner leek open in onderhandeling te gaan over aanbod, maar recruiter is onverwurmbaar. Vindt zelf al een heel mooi aanbod ("Op jouw leeftijd had ik niet dit salaris".. goh dat is ook een stuk langer geleden) en wil haar ook onderaan een schaal plaatsen ondanks de vijf jaar aan werkervaring in deze rol (maar dus andere sector).
Wat denken jullie? Gewoon een tactiek om op deze manier te onderhandelen of zit je met een CAO ook echt vast aan wat er geboden wordt in een schaal/trede? Of is er secundair nog meer te bespreken?
Zitten we soms op een kantelpunt waarbij de werknemers minder kunnen eisen t.o.v. werkgevers?
Vind ik een vreemde conclusie. Dat is nogal afhankelijk vanuit welke situatie je komt. Kom je bij een werkgever vandaan die een groot deel van de pensioenafdracht voor rekening neemt (of zelfs de gehele premie) en ga je naar een werkgever die pensioenafdracht biedt op basis van 50/50 dan kan je met een hoger bruto loon zomaar netto minder overhouden zonder dat je een gunstiger pensioenopbouw hebt.quote:Op woensdag 27 december 2023 13:00 schreef RM-rf het volgende:
Als een werknemer kennelijk een baan weigert wegens zulke zaken, denk ik ook dat de werkgever gewoon zal inzien dat deze werknemer kennelijk geen motivatie had deze baan aan te willen treden.
Werknemers die enkel denken aan het hoogste neto-salarisaanbod per maand uit de kast te kunnen trekken met 'spelletjes' en weinig intersse hebben in en volledig pakket aan werkvoorwaarden en lange termijn-zaken, hebben vooral zichzelf ermee.
Nee komt uit IT sector, zal op afdeling HR/recruitment werken en die toekomstig manager is dus diegene die de gesprekken voert met partner en de aanbieding doet.quote:Op woensdag 27 december 2023 18:05 schreef Sodemieters het volgende:
Beetje verwarrend verhaal. De betreffende recruiter zou mogelijk haar toekomstige manager worden. Dus de vriendin van TS gaat werken bij recruitment, of bij HR of zo, maar is zelf IT'er?
Mensen (vooral jongere) gooien hun baan zo bij het vuil. In dit geval zelfs zonder een vooruitgang.quote:Op donderdag 28 december 2023 08:31 schreef lvw88 het volgende:
[..]
Nee komt uit IT sector, zal op afdeling HR/recruitment werken en die toekomstig manager is dus diegene die de gesprekken voert met partner en de aanbieding doet.
Wel veel inzichten hier opgedaan, daar kom ik ook voor. Ze heeft een baan en hoeft dus niet weg, dus een goed tegenbod doen met alle eerdere argumenten en mogelijk afwijzen lijkt de meest logische keuze!
Hoeft niet, kan wel. Moet de werkgever maar wat meer bieden ipv jaarlijks 100 euroquote:Op donderdag 28 december 2023 09:04 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Mensen (vooral jongere) gooien hun baan zo bij het vuil. In dit geval zelfs zonder een vooruitgang.
Beste jongeren: je hoeft niet elke 2 jaar te wisselen he?
Voor werkgevers de tip om werknemers goed te behandelen en signalen serieus te nemen!quote:Op donderdag 28 december 2023 09:04 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Mensen (vooral jongere) gooien hun baan zo bij het vuil. In dit geval zelfs zonder een vooruitgang.
Beste jongeren: je hoeft niet elke 2 jaar te wisselen he?
Ja laat ze maar oppassen, je ziet nu ook jongeren die lang zonder werk zitten.quote:Op donderdag 28 december 2023 09:14 schreef phpmystyle het volgende:
[..]
Hoeft niet, kan wel. Moet de werkgever maar wat meer bieden ipv jaarlijks 100 euro
Wat voor jongeren zij dat dan die nu langdurige zonder werk komen te zitten? Ik ken ze niet.quote:Op donderdag 28 december 2023 09:22 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja laat ze maar oppassen, je ziet nu ook jongeren die lang zonder werk zitten.
Want ze zitten te kort op een plek om echt specialisme te leren en vakvolwassen te worden. Gaan snel weer, waardoor hun loon (te) hard groeit, bij de volgende zijn ze ondergekwalificeert met een te hoge vraagprijs.
Dat hangt er vanaf: gaat het om een standaard-cao (mag niet van worden afgeweken) of minimum-cao (mag ten voordele van de medewerker van worden afgeweken)?quote:Op woensdag 27 december 2023 12:04 schreef lvw88 het volgende:
Wat denken jullie? Gewoon een tactiek om op deze manier te onderhandelen of zit je met een CAO ook echt vast aan wat er geboden wordt in een schaal/trede? Of is er secundair nog meer te bespreken?
Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kan ook gewoon zeggen 'ik wil minimaal x netto per maand(of jaar) verdienen' , en dat staat dan niet open voor onderhandeling. Als je tegenpartij niet gaat loven en bieden is een duidelijk bedrag (niet een 'extra hoog bedrag want ze moeten er nog wat af kunnen lullen'-bedrag) veel kansrijker.quote:Op donderdag 28 december 2023 09:27 schreef baskick het volgende:
Uiteraard moet je tegenbod hoger liggen dan het bedrag waarvoor je aan de slag wilt
Je laat weg wat ik in diezelfde zin schreef:quote:Op donderdag 28 december 2023 10:34 schreef sigme het volgende:
[..]
Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kan ook gewoon zeggen 'ik wil minimaal x netto per maand(of jaar) verdienen' , en dat staat dan niet open voor onderhandeling. Als je tegenpartij niet gaat loven en bieden is een duidelijk bedrag (niet een 'extra hoog bedrag want ze moeten er nog wat af kunnen lullen'-bedrag) veel kansrijker.
Doorgaans, dus niet altijd. Je kunt uiteraard direct een 'eindbod' doen.quote:wat doorgaans volgt een onderhandeling
Maar dat is net het punt. Als je 'uiteraard' een te hoog bedrag noemt (zoals jij schreef) en er volgt GEEN onderhandeling daarna, dan had je misschien je gewenste bedrag wel kunnen krijgen wanneer je gewoon duidelijk was geweest over welk bedrag je echt wil.quote:Op donderdag 28 december 2023 10:42 schreef baskick het volgende:
[..]
Je laat weg wat ik in diezelfde zin schreef:
[..]
Doorgaans, dus niet altijd. Je kunt uiteraard direct een 'eindbod' doen.
Heb jij wel eens van een standaardcao gehoord?quote:Op woensdag 27 december 2023 16:01 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
salaris is altijd onderhandelbaar in elke situatie. Dat een werkgever die zogenaamd niet kan, komt omdat hij dit niet wilt. En als hij niet wilt, zul je dat moeten accepteren en zelf er consequenties bij bedenken en uitvoeren.
Of een werknemer kan eisen hangt van de positie van de werknemer af. Ik heb altijd, ook in 2010-2015 allerlei dingen kunnen eisen en gekregen.
Ik heb nooit anders meegemaakt dan dat er dan wel onderhandelingsruimte is in welke trede je terecht komt, of het overslaan van een aantal tredes als het 1e jaar goed bevalt.quote:Op donderdag 28 december 2023 11:27 schreef trein2000 het volgende:
[..]
Heb jij wel eens van een standaardcao gehoord?
Met de huidige historisch lage werkloosheidscijfers zit er helemaal geen jongere die kan werken lang zonder werk.quote:Op donderdag 28 december 2023 09:22 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja laat ze maar oppassen, je ziet nu ook jongeren die lang zonder werk zitten.
Want ze zitten te kort op een plek om echt specialisme te leren en vakvolwassen te worden. Gaan snel weer, waardoor hun loon (te) hard groeit, bij de volgende zijn ze ondergekwalificeert met een te hoge vraagprijs.
Zat CAO banen waar geen enkel onderhandelingsruimte is, hoor. Zorg, onderwijs, genoeg grote sectoren.quote:Op donderdag 28 december 2023 11:36 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik heb nooit anders meegemaakt dan dat er dan wel onderhandelingsruimte is in welke trede je terecht komt, of het overslaan van een aantal tredes als het 1e jaar goed bevalt.
Tegenwoordig zit ik bij het rijk, daar zitten we ERG vast aan de CAO, maar zelfs daar zijn wat opties voor extra 'markttoeslagen' voor mensen die we per se binnen willen halen (houden, eigenlijk, het zijn dan altijd externen die anders weg moeten vanwege aflopen maximale externentermijn).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |