Lucky_Strike | donderdag 9 november 2023 @ 10:04 |
Het is alweer bijna Kerst ![]() ![]() ![]() Deel hier je ideeën, plannen, recepten, en vraag en geef advies. | |
Lucky_Strike | donderdag 9 november 2023 @ 10:10 |
Zoals elk jaar houden we een schranspartij van een week ![]() Ons Engelse kerstdiner van vorig jaar was goddelijk, misschien komt dat in een andere vorm weer terug. De schoonfamilie komt sowieso gourmetten. Er zal ook gebarbecued worden natuurlijk. We willen sowieso een vegetarisch Ottolenghi-stijl diner maken met allemaal hapjes, brood en dips. Als we dat op kerstavond doen, hebben we nog restjes genoeg om het ontbijt en de lunches van de dagen daarna op te leuken. In de voorraad heb ik nog baba ganoush, 3 soorten pesto, vijgenjam en balsamico-uien dus qua dips zitten we wel goed. Ik ben ook de folders al in de gaten te houden voor leukgeprijsde nootjes, afbakbrood, etc. | |
Yinny | zondag 3 december 2023 @ 16:21 |
Goed, eerste kerstdag uit eten of bij zus eten. Tweede kerstdag mag ik aanschuiven bij schoonzus. Er is niet veel te plannen...misschien dat we gangen gaan verdelen, maar dat is nog niet gedaan. Kerstavond wel thuis en daar kan ik me uitleven | |
Sarabi | zondag 3 december 2023 @ 16:34 |
Zoals altijd kook ik kerstavond voor 4 man. Verder mag ik wat brunchgerechten maken voor 1e kerstdag. | |
Kaizen_ | donderdag 7 december 2023 @ 11:48 |
Een van de avonden gaan wij heerlijk eten regelen, alles is al eerder in de supermarkt gehaald om voor te proeven. Waar ik me over blijf verbazen zijn de heerlijke Irish Ribeye steaks van de Lidl ![]() ![]() | |
MadMaster | zaterdag 9 december 2023 @ 10:12 |
Eén avond komt er bij vrienden een kok langs die ter plekke een kerstdiner gaat bereiden en één dag wordt het traditie getrouw gourmetten bij mijn schoonouders. Geen mini hamburgers en worstjes, maar met wild en gevogelte… En de eerste magnifieke kerststollen van het lokale bakkertje zijn net ingeslagen. Daar heb ik eigenlijk wel genoeg aan tijdens kerst, maar ja, tradities… | |
Lucky_Strike | maandag 11 december 2023 @ 22:05 |
Het begint hier allemaal wat vorm te krijgen. Zaterdag: de 23e een vegetarische Libanese mezzetafel. Ik heb nu 12 gerechtjes geselecteerd. Ik moet dat nog even finetunen. Kerstavond: porchetta, spruitjes met druiven en kastanjes van Ottolenghi en zelfgemaakte aardappelkroketten. Eerste kerstdag: de schoonfamilie komt gourmetten. Dit keer daag ik ze uit door er ook raclettekaas en vis of garnalen bij te serveren ![]() Tweede kerstdag: kliekjes van de drie voorgaande dagen. Derde kerstdag: kastanjesoep met vegetarische kliekjes en rosti of zoete aardappelwedges. Verder staan er lekkere ontbijtjes zoals eggs benedict, scones en roerei met kastanje en paddenstoelen op het programma. We gaan een stuk of 6 soorten brood bakken (pita, naan, breekbroden, focaccia's) en ook worstenbrood en saucijzenbrood bakken dus lunch en snack zal vooral uit brood met smeersels bestaan. Ik heb even een onoverzichtelijke week voor de boeg dus ik heb de meeste boodschappen al gehaald vandaag. We doen heel veel uit voorraad dus het valt gelukkig mee. Vrijdag haal ik de bestelling bij de vleesboerderij op en dan volgende week nog even kort naar de supermarkt. | |
Lucky_Strike | maandag 11 december 2023 @ 22:07 |
Wauw ![]() Daar willen we natuurlijk wel verslag van hier. | |
MadMaster | maandag 11 december 2023 @ 22:35 |
Na jaren met vrienden op een kerstdag ergens in het land te hebben gedineerd, waren we het na vorig jaar eigenlijk wel zat. Bij wijze van grap zouden we bij de Febo gaan eten, maar die vrienden hebben onlangs dit bedacht. Wat er op tafel komt, is nog een verrassing. Ben dus zelf ook benieuwd… | |
junkiesietze | dinsdag 12 december 2023 @ 14:30 |
Eerste kerstdag bij mn ouders eten, rest ben ik alleen. Ga voor mezelf alleen maar dure dingen maken en eten. Nog nooit een beef wellington gegeten, als ik die weer ergens zie liggen haal ik ze. | |
miss_sly | donderdag 14 december 2023 @ 22:24 |
Ik heb me dit jaar eens afwachtend opgesteld. Daardoor weet ik alleen wat er 1e kerstdag gegeten wordt, aangezien mijn familie dan hier komt en ik kook. Het zijn geen avontuurlijke mensen, dus het wordt een beetje een Italiaans menu. Bruschetta’s, olijven, ham vooraf, tagliato di manzo met Pommes duchess en wat groenten als hoofd en tiramisu na. 2e kerstdag worden we bij de schoonfamilie verwacht. Het is meestal de bedoeling dat iedereen wat maakt, maar er is verder nog niet over gesproken. Dus ik hoor het wel, en hoe langer het duurt, hoe eenvoudiger het wordt. Kerstavond gaan we naar een vriendin en haar dochters, en dat moeten we ook nog even bespreken. Zal morgen eens een appje sturen. | |
Sarabi | donderdag 14 december 2023 @ 22:39 |
Hebben wij dezelfde schoonfamilie? ![]() Voor kerstavond en 1e kerstdag ben ik zo goed als klaar qua ideeën. Zondag nog even goed voor gaan zitten. | |
miss_sly | donderdag 14 december 2023 @ 23:45 |
Vind jij het ook zo irritant? Ik trek het heel slecht, maar zij vinden altijd dat ik te vroeg en te veel controle wil, dus ik kijk het nu eens aan. Tien dagen van tevoren nog niets weten, vind ik rijkelijk laat ![]() | |
Sarabi | donderdag 14 december 2023 @ 23:55 |
Het is alsof ik mezelf hoor.... Vorig jaar begonnen ze 13 december met plannen maken, dat vond ik al veelste laat. Maar kennelijk kan het nog later ![]() Een bak ijs klinkt wel als een goed idee. | |
Yinny | zaterdag 16 december 2023 @ 10:19 |
O, ik vroeg aan schoonzus of ik wat kon maken voot kerst...ze gaat dit weekend kijken wat het menu wordt ![]() | |
Molo | zaterdag 16 december 2023 @ 10:21 |
Kroketten op broodjes ![]() Vriendin van me heeft dat ooit gedaan voor de hele familie en vind dat nog steeds de meest fantastische bazenactie ooit ![]() ![]() | |
AgnesGru | zondag 17 december 2023 @ 17:53 |
Wat is dat toch met schoonfamilies? Hier zou iedereen een of twee kleine gerechten maken (dat afspreken was al gedoe). Ondertussen claimt de een na de ander meer gerechten. Dus ![]() | |
miss_sly | zondag 17 december 2023 @ 18:00 |
De schoonfamilie kwam dit weekend met de planning en de vraag wie wat nog wilde doen. Wij doen dus het toetje: lief maakt zijn befaamde sticky toffee pudding met karamel saus, en ik maak er vanille-ijs en chantilly bij. | |
AnneX | maandag 18 december 2023 @ 14:36 |
Wat is het rustig hier!? Sinds vanmiddag weet ik dat wij 1e kerstdag bij zwager en sch.zus eten. En dat ik voor tapas en toet zorgdraag. De Vega ottolenghi happen klinken goed! Waar vind ik die? In ieder geval is een kilo medjooldadels in huis. Hoeft niet op. 😎 waar zal ik die allemaal mee vullen. In ieder geval in bacon. @Lucky_Strike Wat is dat met spruiten en druiven? [ Bericht 11% gewijzigd door AnneX op 18-12-2023 14:50:26 ] | |
AnneX | maandag 18 december 2023 @ 14:53 |
Oh nog even studeren op sticky toffee pudding : deze https://recipesjunkie.com/sticky-toffee-pudding/ Of deze https://www.bbcgoodfood.c(...)ticky-toffee-pudding En dan wilde ik het liever in een kleine silicone tulband vorm bakken. Dan in muffin vorm. | |
foodlover | maandag 18 december 2023 @ 15:34 |
Menu bekend. We vieren Kerstavond, eerste en tweede Kerstdag, ondanks dat 2e kerstdag geen feestdag is in onze regio in Spanje. Schoonouders zijn hier en doel is dat het lekker is maar ook dat iedereen het lust wat er op tafel komt. 24 ste Varkensshoarma gesneden en zelf gekruid, home made pitabroodjes, sla, knoflooksaus. 25 ste Zuurvlees, pommes Duchess, verse frieten, warme groenten, schoonmoeder maakt witlof schotel. 26 ste Pompoensoep Verse zelfgebakken witte roomboter puntjes, kroketten a la Holtkamp, rundvlees salade klassiek "koude schotel", diverse kaas en vleeswaren. Verder: ontbijtjes met spek en eieren, kerststol, roomboter amandelstaaf en bij gelegenheid de nodige toastjes, kaasjes, pate, zalmsalade, garnaaltjes etcetera. | |
Yinny | maandag 18 december 2023 @ 21:01 |
Ik heb deze gebruikt: www.bbc.co.uk/food/recipes/sticky_toffee_pudding_05454/amp En dan iets minder suiker, omdat ik ipv treacle keukenstroop heb gebruikt. | |
Yinny | maandag 18 december 2023 @ 21:13 |
Schoonzus heeft een menu bedacht voor tweede kerstdag waar ze veel kon voorbereiden en weinig hulp bij nodig heeft. Ik twijfel om een kalkoen te bestellen. We zijn maar met 2 volwassenen en een kind...misschien toch maar gewoon hele kip uit de oven voor kerstavond. Stuk goedkoper ook! Maar dan wel met cranberrysaus, spruitjes met kastanjes en spekjes, broccoli, pommes duchesse (diepvries). Als voorgerecht een plank met vleeswaren, kleine stukjes kaas, olijven, wat brood. Nagerecht: eton mess met zomerfruit (diepvries) | |
AnneX | maandag 18 december 2023 @ 21:36 |
Ow Eton mess. Ach ander keertje. Eerst de dadels en de sticky toffee. Oh ja…cranberrysaus is een kerst must. ![]() | |
AnneX | woensdag 20 december 2023 @ 07:48 |
Zoekt iemand nog een voorgerecht? Vis ? https://www.hap-en-tap.be(...)voorgerecht-met-vis/ Vlees? https://www.hap-en-tap.be(...)orgerecht-met-vlees/ Vega? https://www.hap-en-tap.be(...)gerecht-vegetarisch/ | |
LeeHarveyOswald | woensdag 20 december 2023 @ 10:17 |
Het gaat hier waarschijnlijk (oa) worden - paddenstoelen-kipragout - confit biyaldi - gratin | |
Lucky_Strike | woensdag 20 december 2023 @ 10:35 |
Onze mezze: Pita (uit Shelf Love) Naan Fattoush Geplette courgette met munt en pijnboompitten (uit Simpel) Labne met olijven en pijnboompitten Hummus met paddenstoelen Boterbonen met muhamarra Feta in sesamkorst Doperwtenbeignets met ricotta (uit Simpel) Burrata met gegrilde druiven Gegrilde spitskool met dragon en parmezaan (uit Simpel) Harissa aardappels met tahin Bulgur met paddenstoelen en feta En de spruiten met druiven en kastanjes. | |
AnneX | woensdag 20 december 2023 @ 21:31 |
![]() ![]() ![]() | |
De_Hertog | donderdag 21 december 2023 @ 10:36 |
Ik maak voor tweede kerstdag rundertong (paar uur gekookt in bouillon). Ik wil deze al vooraf bereiden en op het moment zelf alleen nog opwarmen. Bewaartijd is pakweg vanaf 16:00 eerste kerstdag tot ~19:00 tweede kerstdag. Hoe kan ik dit het beste doen? Een dag bewaren in de bouillon en voor serveren nog een half uur opzetten, of geheel bereiden en op de dag zelf alleen nog opwarmen? Ik will voorkomen dat het te veel uitdroogt dus ik weet niet of geheel bereid en gesneden in de oven opwarmen slim is. | |
junkiesietze | donderdag 21 december 2023 @ 10:48 |
https://www.ah.nl/product(...)lent-beef-wellington Kan je dit pakket invriezen? Ik wil dit met kerst maken en zie ze nu liggen in de winkel,en om straks niet mis te grijpen wil ik ze dan ook nu kopen. maar dan ligt het nog 4 dagen in de koelkast, dus kan ik ze dan invriezen? | |
Lucky_Strike | donderdag 21 december 2023 @ 10:59 |
Een biefstuk kan prima 4 dagen in de koelkast. Is de houdbaarheidsdatum zo kort op de pakketten die nu in de winkel liggen? | |
junkiesietze | donderdag 21 december 2023 @ 11:01 |
Maar zou het sws kunnen? misschien wil ik zo'n pakket wel invriezen voor mezelf, deze pakketten liggen er echt alleen met kerst maar zijn altijd zo lekker ![]() | |
Lucky_Strike | donderdag 21 december 2023 @ 11:07 |
Ik denk dat het wel kan. Na kerst liggen ze trouwens vast met korting in de winkel. | |
junkiesietze | donderdag 21 december 2023 @ 11:09 |
Als ze er dan nog zijn ![]() | |
AnneX | donderdag 21 december 2023 @ 11:57 |
Volgende vraag: er ligt bakpoeder en baksoda in de kast met datum tot 02-23 In het donker en in gesloten verpakking. Zal ik het maar ‘gewoon’ gebruiken in gebak? ![]() | |
Stoorzendert | donderdag 21 december 2023 @ 12:55 |
Ik begin met oesters op ijs als voorgerecht, daarna gaat de gourmet aan ![]() - hamburgers - Wagyu hamburgers - Kipspiesjes - gyros - tournedos - fazant - Lamsrack - Zalm - Garnalen - Hertenbiefstuk Alles mooi opgemaakt op een grote plank. Verder nog wat bijgerechten; gekleurde wortelen met honing en walnoten, losse ui en paddestoelen voor de gourmet. Zelfgemaakte knoflookbrood, aardappel dille salade, boontjes met spek (klassieker), etc. [ Bericht 3% gewijzigd door Stoorzendert op 22-12-2023 18:54:30 ] | |
AnneX | donderdag 21 december 2023 @ 13:06 |
Op zoek naar wat anders, kwam ik deze site tegen. https://www.voedingscentr(...)en/eten-bewaren.aspx @Stoorzendert voor hoeveel mensen maak je dat alles? | |
Bocaj | vrijdag 22 december 2023 @ 12:39 |
Haha, het valt op! Je wordt er ook mee doodgegooid in de supers! Kerstfeest 2023 is het jaar van de Garnalen! ![]() | |
Isabeau | vrijdag 22 december 2023 @ 13:49 |
Nah, mijn vader maakt al sinds de jaren '70 iets met garnalen voor kerst. Nooit mee gestopt. | |
Stoorzendert | vrijdag 22 december 2023 @ 16:12 |
Het is niet van de supermarkt ![]() ![]() | |
Sarabi | zaterdag 23 december 2023 @ 12:57 |
Ik wil voor een kerstborrel nog dadels gevuld met manchego met spek maken. Kan ik deze eigenlijk een dag van te voren maken? En dan op de dag zelf nog even in de oven gooien. | |
Doedezemaar | zaterdag 23 december 2023 @ 13:16 |
Tuurlijk kan dat Hier is de kookmojo foetsie en we zijn niet fit, dus we hebben wat kaasjes en ik hoop dit te gaan maken https://thehappyfoodie.co(...)-beetroot-feta-tart/ en dat was het wel, denk ik | |
Aoibhin | zaterdag 23 december 2023 @ 23:06 |
Voor dit jaar is de planning: Kerstavond, 24 december: Notenburger met pommes duchesse, spruitjes en cranberrysaus Eerste Kerstdag, 25 december: Kerstdiner met mijn ouders en vriend. Het is hier min of meer traditie om elk jaar een bepaald land of een bepaalde keuken te nemen om het kerstdiner op te baseren. Dit jaar doen we Grieks. Voor: Mezze bordje met verschillende kleine hapjes. O.a. mini spanakopita uit de muffinvorm, courgettekoekjes, Griekse salade, tzatziki, auberginesaus en ik maak er misschien nog zelf olijfbrood bij. Hoofd: Vegetarische moussaka met linzen, en daarbij orzo met wortel, dille, citroen en kikkererwten. Vriend maakt ook nog gevulde dorades. Na: Baklava met yoghurtijs, honing en walnoten. Tweede Kerstdag, 26 december: Kerstdiner bij de familie van mijn vriend. We zijn in totaal met 18 en het wordt een buffetje met van alles en nog wat. Uiteraard wordt dan wel verdeeld wie een voorgerecht, een hoofdgerecht of een nagerecht maakt, voor we straks met 18 dessert zitten. Vriend ik maken hoofdgerechtjes. Hij maakt kip en ik als vegetarisch alternatief een gepofte knolselderij met rozemarijn en selderijzout. Daar maken we dan sinaasappelsaus bij die bij beide gerechtjes kan. | |
MadMaster | maandag 25 december 2023 @ 12:15 |
Het resultaat van gisteren: Amuse: Forelmousse met saffraan mayonaise, forel eitjes en schorseneren chips Kerst proeverij: Reemousse en pruimen compote Tonijn tartaar met tonijnsaus en kalfsvlees, sorbet van komkommer Filet Americain van zalm op een blini Bospaddestoelensoep met truffel Ravioli: Gevuld met krab en antiboise van paling, tonijn flakes Hertenrug: Gebakken met stoofpeertje, aardappel gratin, rodekool, pastinaak, port-/wild jus Bosvruchten - Cheese cake: Dragon witte chocolade hangop, gezouten caramelijs, chocolade kroepoek Kaas: Morbier en truffelbrie Friandises: Madalaine en carrotcake En tussendoor hebben we kleipoppetjes gemaakt… ![]() ![]() | |
AnneX | dinsdag 26 december 2023 @ 11:37 |
Rudolf heeft een sensueel kontje ![]() Terugblik Kerstdiner 2023: Niet van alles zijn er foto’s. Gelukkig wel de recepten. De bij de borrel ‘taps’ waren een doorslaand succes! Met name de labne en dressing van Ottolenghi https://ottolenghi.co.uk/(...)stachios-and-oregano Dank aan @Lucky_Strike voor de tip🎄 Toen ik door ah scharrelde viel mijn oog op libanees platbrood. Opgewarmd 10 sec. iedere kant in koekenpan. Dat kende ik alleen van hello fresh. Was een prima combi. Daarnaast medjool dadels gevuld met geitenkaas, een amandel, met chorizo. Omwikkeld met serranoham. Vanwege kleverigheid vervoerd tussen lagen bakpapier vanaf huis. In de pan ter plekke krokant gebakken. En een warme dressing van olijfolie, kruiden. Note to myself: Een volgend keer doe ik blauwe kaas en walnoot. Vond men machtig. Nou, dan heb ik de resterende mee terug genomen. Een eiersalade gekruid met raz el hanout. Wilde ik ook eens maken. It was a first. Dat ging op. En er was een zelfgemaakte dip muhammara(?) . Een recept van hello fresh, van geroosterde paprika en walnoten. Hoofd was ‘gewoon’ spaghetti met heerlijke lamsgehakt en groenten saus. Toet was idioot té veel. Zo vaak pak ik niet meer uit. Dus ‘moest’ het allemaal. Er is nog een kerstdag en een kerstweek, als het niet opging. Een cranberry curd taart. Op een bodem van koek bastogne. Versierd met k&k prachtige schuimpjes met een ‘gouden’ streepje van caramel. Hoefde ik niet als vorig jaar zelf nog schuimpjes te maken. Favoriet van sch.zus na vorig jaar al eens gemaakt. Van de kilo medjool dadels (van de lidl) op advies van @Molo een sticky toffee pudding. https://www.bbcgoodfood.c(...)ticky-toffee-pudding Smeuïg en omdat het elders werd gegeten, had ik caramelsaus uit een potje (bon maman) mee. Opgewarmd op de houtkachel. En als derde een volle schaal met limoncello tiramisu. Eigen recept. Als je belangstelling hebt voor het recept, vraag maar. Nattuurlijkmvan alles over en genoeg bakjes van de chinees mee voor iedereen om mee naar huis te nemen en/of daar te laten. Foto’s hebben we nog: ![]() ![]() ![]() Hé….en geserveerd op het speciale kerst servies van de schoonouders! georven door zwager en dat jaarlijks uit de kast komt. En met de hand afgewassen. Dit stond klaar thuis: ![]() ![]() ![]() [ Bericht 44% gewijzigd door AnneX op 26-12-2023 14:38:44 ] | |
miss_sly | dinsdag 26 december 2023 @ 12:15 |
Van ons kerstdiner is niet veel terecht gekomen, want ik was ziek, testte voor de zekerheid en testte positief. Met een aantal heel kwetsbare mensen in mijn omgeving was het verstandig om elkaar dan maar niet te zien. Kerstavond heb ik pasta cacio e pepe gemaakt en broccoli caprese uit de oven. Gisteren een eenvoudige gourmet met man en kind. Volgend jaar nieuwe kansen. | |
AnneX | dinsdag 26 december 2023 @ 12:17 |
Ach ![]() | |
Molo | dinsdag 26 december 2023 @ 12:25 |
@AnneX ![]() | |
Yinny | dinsdag 26 december 2023 @ 14:42 |
Beterschap! | |
Troel | dinsdag 26 december 2023 @ 16:04 |
Ondanks alle shit hier in huis hebben we iets moois op tafel weten te zetten:![]() ![]() ![]() ![]() Niet in de juiste volgorde en de spoom is niet op de foto gezet. | |
Hupje | dinsdag 26 december 2023 @ 16:41 |
Heel dit topic gemist. Kerstavond gegeten met familie: gerookte zalm hapje, komkommersoep, rollade met aardappels, salade, erwtjes en worteltjes en ijs met meringue. Eerste kerstdag met andere familie: groentesoep, zalm, pulled pork, frietjes, diverse groentes en ijs met meringue. Tweede kerstdag met het gezin thuis: stoofvlees met frietjes en erwtjes en ijs toe voor wie nog wil. Geen foto's, want niet heel bijzonder om te zien allemaal ![]() Ik maakte voor bij de koffie een gingerbread taart en die ging helemaal op. ![]() (De rare lijn er overheen is schaduw) | |
foodlover | woensdag 27 december 2023 @ 16:10 |
Nou waar zal ik beginnen ![]() Op zaterdag de 23ste kwamen ineens schoonzus, broer en dochtertje bij ons het terrein op lopen. Bij wijze van verassing waren ze naar Spanje gevlogen. Needless to say dat de eetplanning niet meer geheel gevolgd kon worden. | |
AnneX | woensdag 27 december 2023 @ 18:23 |
Sorpresa 🎄 🎶 🎁 | |
H_T | vrijdag 29 december 2023 @ 18:45 |
Verkeerd topic, sorry! |