Het heeft alles te maken met die ervaringen, zonder die ervaringen had ik keihard gelachen om religies zoals ik eerder deed.quote:Op maandag 4 december 2023 14:33 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Dit heeft niks met spirituele ervaringen te maken. Dit gaat voornamelijk over claims omtrent vergelijkingen van godsdiensten en tekstuitleg vanuit historische intenties.
Eens met dat je "extreem gevoelig bent tijdens die ervaring" voor zaken, maar bij mij duurde het dus 4 jaar (!!!) voordat ik uiteindelijk de linken naar andere religies begon te leggen ipv enkel het Boeddhisme. In de eerste 4 jaar dacht ik dat enkel Boeddhisme gelijk had, omdat die Dharma het op de meest letterlijke (en beste) manier uitlegt imo.quote:Op maandag 4 december 2023 14:49 schreef CharlesKinbote het volgende:
[..]
Het punt is het volgende. Voor Mijk (en volgens mij ook voor Antideeltje) betekent een mystieke ervaring hebben dat je ineens "de waarheid" van de religies ziet, wat ze "echt" bedoelen. Je staat buiten de Matrix, je ziet voorbij de cloak.... Daargelaten dat Bijbel-teksten symbolische en esoterische betekenissen kunnen hebben (Ik denk dan bijvoorbeeld aan Hooglied), is het in mijn ogen een naïef idee. Wat er natuurlijk gewoon aan de hand is is dat je extreem gevoelig bent voor suggestie tijdens een ervaring die zo emotioneel overweldigend is, waardoor je meent allerlei betekenis te zien waar die niet is (apofonie). Vervolgens gaan mensen die ervaringen veel te serieus nemen en ontstaat er allerlei conflict met de omgeving, die de obsessie niet snapt.
En dit is ook heel goed ja, "het neerleggen van", Surrender, Submission; it is what it is, dat is een krachtige spirituele houding.quote:Ik sluit me heel erg aan bij de opmerking die je maakte in de podcast eerder, namelijk dat "echte" spiritualiteit wellicht is om je gewoon erbij neer te leggen dat dingen geen betekenis hebben en dat dat prima is.
In principe wel, omdat "hemel na de dood" de misvatting is in alle Abrahamistische religies. Egodeath is wat er bedoeld wordt imo, derhalve ook "wedergeboorte" en "nieuwe wereld", omdat je alles door nieuwe ogen (dezelfde als toen je kind was, vóór de ego/shadow split) gaat bekijken. Geen fysieke dood, hemel is een state of mind, dezelfde als Nirvana.quote:Op maandag 4 december 2023 14:58 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Karma en reïncarnatie zijn essentieel in de Indiase religies. En verlichting, doormiddel van meditatie, waardoor een einde komt aan reïncarnatie.
Lijkt dit ook op de abrahamitische religies?
Ja, nirvana is een state of mind. De wereld is mentaal, de realiteit is een ervaring. Hindoeïsme is een directe beschrijving van de realiteit, Abrahamisme is een geloof binnen een materialistisch realiteitskader.quote:Op maandag 4 december 2023 15:08 schreef Mijk het volgende:
[..]
In principe wel, omdat "hemel na de dood" de misvatting is in alle Abrahamistische religies. Egodeath is wat er bedoeld wordt imo, derhalve ook "wedergeboorte" en "nieuwe wereld", omdat je alles door nieuwe ogen (dezelfde als toen je kind was, vóór de ego/shadow split) gaat bekijken. Geen fysieke dood, hemel is een state of mind, dezelfde als Nirvana.
Het grappige is, is dat de Kybalion dit ook zegt, in z'n First Principle; "The Universe is Mental", en dit is ook grotendeels waar het Christendom uiteindelijk vandaan komt (of iig veel raakvlakken mee heeft). Dit boek is dan wel pas heel laat geschreven, maar het Hermeticism bestaat al even wat langer.quote:Op maandag 4 december 2023 15:24 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Ja, nirvana is een state of mind. De wereld is mentaal, de realiteit is een ervaring. Hindoeïsme is een directe beschrijving van de realiteit, Abrahamisme is een geloof binnen een materialistisch realiteitskader.
Voor westerlingen is God de bovennatuurlijke Schepper van de fysieke realiteit, voor hindoes is de realiteit mentaal. Het verschil tussen oost en west is een verschil in paradigma. Dat verschil is te herleiden naar de religies.
Ja, ik begin dit ook enigszins te begrijpen. Het doet mij denken aan hoe de Grieken Aristoteleaanse fysica bedreven: ze wierpen allerlei hypothesen op die "mooi klinken" om ze vervolgens nooit expliciet na te gaan of verder te toetsen.quote:Op maandag 4 december 2023 14:49 schreef CharlesKinbote het volgende:
[..]
Het punt is het volgende. Voor Mijk (en volgens mij ook voor Antideeltje) betekent een mystieke ervaring hebben dat je ineens "de waarheid" van de religies ziet, wat ze "echt" bedoelen. Je staat buiten de Matrix, je ziet voorbij de cloak.... Daargelaten dat Bijbel-teksten symbolische en esoterische betekenissen kunnen hebben (Ik denk dan bijvoorbeeld aan Hooglied), is het in mijn ogen een naïef idee. Wat er natuurlijk gewoon aan de hand is is dat je extreem gevoelig bent voor suggestie tijdens een ervaring die zo emotioneel overweldigend is, waardoor je meent allerlei betekenis te zien waar die niet is (apofonie). Vervolgens gaan mensen die ervaringen veel te serieus nemen en ontstaat er allerlei conflict met de omgeving, die de obsessie niet snapt.
Ik sluit me heel erg aan bij de opmerking die je maakte in de podcast eerder, namelijk dat "echte" spiritualiteit wellicht is om je gewoon erbij neer te leggen dat dingen geen betekenis hebben en dat dat prima is.
Nee, dat is het niet. Dat is dezelfde nonsens als waar evangelisten je mee om de oren slaan als je hun tekstuitleg bekritiseert.quote:Op maandag 4 december 2023 14:59 schreef Mijk het volgende:
En idd, ik begrijp dat je dit niet serieus neemt, dat is het missen van die ervaring.
Hoe kun je dit zeggen zonder die ervaring? En kun jij reageren op dat gedeelte waar ik laat zien dat het allemaal gaat om ego counteren in elke religie, want die is toch wel overduidelijk, of is dat voor jou ook "totale nonsense"? Dit is namelijk exact de symboliek waar ik het over heb die doorzien moet worden, want uit élke religie kun je dat dus halen, dat de speerpunten zijn om het ego zo klein mogelijk te houden, OF de shadow te vermijden (dit is inherent aan elkaar eigenlijk). Tenzij je niet weet wat ik met ego of shadow bedoel ofzo, is dit eigenlijk zo duidelijk als het maar zijn kan.quote:Op maandag 4 december 2023 15:38 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, dat is het niet. Dat is dezelfde nonsens als waar evangelisten je mee om de oren slaan als je hun tekstuitleg bekritiseert.
En nee, ik voel me totaal niet verheven ofzo, dat is ook wat je vaak te horen krijgt idd, ik probeer uit te leggen hoe ik dáár kwam, en ik houd het nog redeljk netjes zonder gelijk met "nonsense" of "onzin" of "bullshit" of whatever andere negatieve term te komen, en ik vind dat jammer. Het gaat helemaal niet om "verheven zijn" ook dat is een ego ding. Niemand is meer of beter dan een ander, alleen bestaat het wel dat iemand meer weet over iets (bijv dmv ervaring en studie) dan een ander, zo weet jij 100x meer over natuurkunde dan ik, en ik denk dat dat ook een ding is wat in de weg zit, omdat jij iets tastbaars moet hebben, de psyche is niet tastbaar, en dat vormt een probleem denk ik in jouw denken om dit te kunnen plaatsen en/of begrijpen.quote:Op maandag 4 december 2023 15:38 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, dat is het niet. Dat is dezelfde nonsens als waar evangelisten je mee om de oren slaan als je hun tekstuitleg bekritiseert.
Maar goed, ik heb ook niet de illusie dat je je ook maar iets van deze kritiek aantrekt, want je bent immers verheven boven al dat rationele plebs. Dus ik stel voor dat we het hier bij laten![]()
Omdat jij hier claims doet omtrent vergelijkende religiewetenschappen waarin je de oorspronkelijke intenties van de auteur probeert te verklaren. Dat doe je in mijn ogen met een wetenschappelijke methode, en dat staat in mijn ogen los van welke spirituele ervaring dan ook.quote:Op maandag 4 december 2023 15:42 schreef Mijk het volgende:
Hoe kun je dit zeggen zonder die ervaring?
Niemand weet uberhaupt de oorspronkelijke tekst van de Bijbel, omdat het 1000x herschreven is door mensen waarvan we niet eens weten wie ze zijn vaak. Maar de boodschap is voor mij nog prima te zien door de regels heen.quote:Op maandag 4 december 2023 16:01 schreef Haushofer het volgende:
Omdat jij hier claims doet omtrent vergelijkende religiewetenschappen waarin je de oorspronkelijke intenties van de auteur probeert te verklaren.
Nee, ik zie het vanwege dit, net als dat jij weet dat je door de duinen moet om de zee te bereiken, en degene die nog nooit zee/strand ervaren heeft, net zo goed het bos in kan lopen om daar naar de zee te zoeken.quote:Dat doe je in mijn ogen met een wetenschappelijke methode, en dat staat in mijn ogen los van welke spirituele ervaring dan ook.
En ik zeg dat jouw "door de regels doorlezen" grotendeels confirmation bias is gebaseerd op doorgeschoten patroonherkenning.quote:Op maandag 4 december 2023 16:08 schreef Mijk het volgende:
[..]
Niemand weet uberhaupt de oorspronkelijke tekst van de Bijbel, omdat het 1000x herschreven is door mensen waarvan we niet eens weten wie ze zijn vaak. Maar de boodschap is voor mij nog prima te zien door de regels heen.
Ik zal er ook wel eens naast zitten met symboliek vertalen, maar je hebt de ervaring nodig om de intentie te zien. Het is een beetje hetzelfde idee dat als jij een strand zoekt, en je bent dichtbij... en je ziet zand, en duinen, en hoort te zee, dat jij wéét waar je heen moet omdat je het kent, je herkent het, dus snap je welke kant je op moet lopen om daar te komen bij de zee.
Als iemand anders, die nog NOOIT een zee of strand heeft gezien, ditzelfde moet gaan doen, die heeft no clue waar hij heen moet.
Ditzelfde idee is het.
[..]
Nee, ik zie het vanwege dit, net als dat jij weet dat je door de duinen moet om de zee te bereiken, en degene die nog nooit zee/strand ervaren heeft, net zo goed het bos in kan lopen om daar naar de zee te zoeken.
Ja en ik kom dus volledig zonder bias hierin, vanuit het atheisme, dus invalid argument. En doe je zelf een lol, als je harde wetenschappelijke shit verwacht, ga niet in discussie over dit onderwerp, het is er niet en de vraag is of het er ooit gaat komen. Verder is het zinloos. Dus dan tabee idd, ik hoop voor je dat je t ooit zelf ervaart, then we'll talkquote:Op maandag 4 december 2023 17:13 schreef Haushofer het volgende:
[..]
En ik zeg dat jouw "door de regels doorlezen" grotendeels confirmation bias is gebaseerd op doorgeschoten patroonherkenning.
Maar goed, je blijft je wollige argumenten herhalen, en als jij je er fijn bij voelt (want daar gaat het tenslotte om bij dit soort narratieven), dan heb ik geen zin om nog meer argumenten aan te dragen. Dus nogmaals: tabé
Helemaal mee eens. Ik moet ook zeggen dat ik in eerste instantie soortgelijke ideeën had, over dat alle religies naar dezelfde waarheid verwezen, etc. Maar als je dan wat kritisch nadenkt, en vooral als je zelf de filosofie die met die religie geassocieerd is gaat lezen dan kun je dat moeilijk volhouden. Sunyata en Brahman worden gezien als soteriologische doelen, maar als je je er even fatsoenlijk in verdiept kom je er achter dat er hele andere dingen mee worden bedoelt, beschouwd vanuit een hele andere opvatting over wat de wereld is. Romantiek heeft de neiging om af te brokkelen bij feitenkennis.quote:Op maandag 4 december 2023 15:36 schreef Haushofer het volgende:
Het is dan ook niet de ervaring die ik bekritiseer; ik heb zelf ook mijn eigen "spirituele ervaringen" gehad tijdens meditaties. Maar waarom deze ervaringen vervolgens geduid moeten worden met zulke wollige en lukrake gedachtenkronkels is me een raadsel. Het lijkt mij precies weer zo'n "cloak" die Mijk juist bekritiseert.
SPOILER: transcriptieOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.verwijder dit account.
Niet, dat zeg ik ook nergens, ik reik enkel de methode aan hoe het voor mij werkte om in een complete staat van bliss/peace te komen, en dat is dus iets wat je iedereen gunt, omdat het ver voorbij alle mentale vrede ging die ik ooit had gekend. Dit is de reden waarom ik het duidelijk probeer te maken, je gunt dit andere mensen omdat het een mensenrecht is imo, het is je natuurlijke staat van zijn die compleet verpest wordt door de huidige ego-empowering maatschappij.quote:Op maandag 4 december 2023 18:11 schreef CharlesKinbote het volgende:
Waarom moet iets betekenis hebben om waardevol te zijn?
Zodra je het plaatje ziet, incl de psychologie van Jung, dan is het logisch hoe dit werkt. Dit is niet het enige platform waar ik discussie voer met mensen hierover (hoe het voor mij werkt iig, missschien werkt het ook niet voor iedereen hetzelfde, en ook zijn er mensen die dit dus óók bereikten op deze manier), maar dit is wel het enige platform waar niemand het lijkt te (willen?) begrijpen wat ik probeer te zeggen. Of het gewoon discarden als een vorm van cognitieve dissonantie.quote:En waarom ook nog per se die superspecifieke en vergezochte betekenis.
Nee, dat is echt onzin. Je "reikt niet enkel een methode aan", je hebt een heel specifiek idee over wat waar is en over wat voor inzichten je allemaal hebt. Die presenteer je vervolgens niet als "iets wat voor jou werkte", maar als de waarheid. "Dit heb ik ervaren, dit is niet iets wat ik geloof!" En als mensen het dan met je oneens zijn val je ze af dat ze zich "niet in de content hebben verdiept", whatever that means. Het verpest imo echt iedere poging tot een vruchtbare discussie. Ik hoop echt dat je je buiten dit forum wat rustiger opstelt w.b.t. dit soort zaken want je vervreemd anderen echt van je met dit opdringerige gedrag.quote:Op maandag 4 december 2023 18:38 schreef Mijk het volgende:
[..]
Niet, dat zeg ik ook nergens, ik reik enkel de methode aan hoe het voor mij werkte om in een complete staat van bliss/peace te komen,
Volgens mij heeft het ook helemaal niks met gunnen te maken want je stopt niet als mensen aangeven dat ze niet geïnteresseerd zijn maar wordt boos. Dat wijst voor mij gewoon op onzekerheid. Ik ben zelf dol op Deleuze, dat is iemand die me inspireert, daarom haal ik ook wel vaker uit hem aan in mijn berichten. Maar het zou raar zijn om van anderen te verwachten dat ze daar respect voor hebben of niet skeptisch mogen zijn, of dat ze de tientallen uren studie die ik in het begrijpen van zijn theorieën heb gestoken gaan overnemen. Een filosofie is als een soort kasteel waar je binnen kunt lopen en allerlei mooie dingen kunt ervaren. Maar je kunt anderen niet dwingen om dat kasteel binnen te treden. En daarnaast, er zijn zoveel kastelen en die hebben allemaal hun eigen innerlijke logica. Dat is voor mij juist de magie van filosofie, je stelt je open voor verschillende perspectieven op de realiteit, je stapt buiten je eigen bubbel. Je zet je eigen verstarde visie van de werkelijkheid tussen haakjes in plaats van dat je zegt, "dit is wat ik heb ervaren, en niet anders!".quote:en dat is dus iets wat je iedereen gunt, omdat het ver voorbij alle mentale vrede ging die ik ooit had gekend. Dit is de reden waarom ik het duidelijk probeer te maken, je gunt dit andere mensen omdat het een mensenrecht is imo, het is je natuurlijke staat van zijn die compleet verpest wordt door de huidige ego-empowering maatschappij.
Ja, daar heb ik wel wat ideeën over. Het schijnt mij toe dat je je in TRU-achtige kringen begeeft waar men wat minder skeptisch is. Geen probleem hoor, daar hang ik ook wel eens rond. Het is heel makkelijk om je daar in te verliezen, in die bubbel. Ik zie daar ook wel vaker een soort waterscheiding tussen de mensen die wat terughoudender zijn en diegenen die hun "waarheden" als warme broodjes links en rechts verkopen. Als je daar teveel in meegaat en je komt op een plek waar mensen wat skeptischer zijn kan dat als een behoorlijke schok aankomen, zoals hier dus.quote:Zodra je het plaatje ziet, incl de psychologie van Jung, dan is het logisch hoe dit werkt. Dit is niet het enige platform waar ik discussie voer met mensen hierover (hoe het voor mij werkt iig, missschien werkt het ook niet voor iedereen hetzelfde, en ook zijn er mensen die dit dus óók bereikten op deze manier), maar dit is wel het enige platform waar niemand het lijkt te (willen?) begrijpen wat ik probeer te zeggen. Of het gewoon discarden als een vorm van cognitieve dissonantie.
Hahaha wat is dit nou weer voor post man, chill out. Ik reik een methode aan, en onderbouw zo gedetailleerd mogelijk hoe het werkt in mijn ogen, omdat ik iets ervaren heb idd. Wat heeft dit te maken met geloof? Als jij een parachutesprong maakt, heb je dan ook een geloof in parachuten ofzo? En inderdaad zie ik heel weinig deepdives in deze materie hier, het klassieke theist versus atheist verhaal continu... En ik weet niet hoe je erbij komt dat ik iets probeer op te diringen en ik ben ook alles behalve druk of boos, ik heb totaal geen idee waar je dat allemaal vandaan haalt, het lijkt meer op een staaltje projection, jij loopt je druk te maken en boos te reageren, niet ik.quote:Op maandag 4 december 2023 22:41 schreef CharlesKinbote het volgende:
[..]
Nee, dat is echt onzin. Je "reikt niet enkel een methode aan", je hebt een heel specifiek idee over wat waar is en over wat voor inzichten je allemaal hebt. Die presenteer je vervolgens niet als "iets wat voor jou werkte", maar als de waarheid. "Dit heb ik ervaren, dit is niet iets wat ik geloof!" En als mensen het dan met je oneens zijn val je ze af dat ze zich "niet in de content hebben verdiept", whatever that means. Het verpest imo echt iedere poging tot een vruchtbare discussie. Ik hoop echt dat je je buiten dit forum wat rustiger opstelt w.b.t. dit soort zaken want je vervreemd anderen echt van je met dit opdringerige gedrag.
[..]
Waar word ik boos dan, en waar zeg ik dat mensen niet skeptisch moeten zijn? Ik heb over verschillende topics aangegeven dat men me juist niet moet geloven en dat dit enkel voor jezelf te bewijzen is. Verder ben ik meer openminded dan ooit, júist omdat ik vanuit het atheisme kom en ik zet mijn ervaring neer en de weg ernaartoe, en probeer zelf ook meer te leren hierover omdat ik het ook nog niet 100% in kaart heb. Gelukkig zijn er enkelen (zoals @Libertarisch , @bedachtzaam en @Antideeltje ) die vrij brede kennis lijken te hebben en lees graag hun posts. En ja, ik heb iets ervaren, is dat raar? Is het dan ook raar dat ik het zo gedetailleerd mogelijk probeer te beschrijven? Wellicht hebben anderen er iets aan, of kunnen een aanvulling doen, tips geven, van hoe ik dit nog beter benader? Dat is toch het doel van het forum of wat? En ga vooral ook niet mijn intentie invullen met je eigen irritatie.quote:Volgens mij heeft het ook helemaal niks met gunnen te maken want je stopt niet als mensen aangeven dat ze niet geïnteresseerd zijn maar wordt boos. Dat wijst voor mij gewoon op onzekerheid. Ik ben zelf dol op Deleuze, dat is iemand die me inspireert, daarom haal ik ook wel vaker uit hem aan in mijn berichten. Maar het zou raar zijn om van anderen te verwachten dat ze daar respect voor hebben of niet skeptisch mogen zijn, of dat ze de tientallen uren studie die ik in het begrijpen van zijn theorieën heb gestoken gaan overnemen. Een filosofie is als een soort kasteel waar je binnen kunt lopen en allerlei mooie dingen kunt ervaren. Maar je kunt anderen niet dwingen om dat kasteel binnen te treden. En daarnaast, er zijn zoveel kastelen en die hebben allemaal hun eigen innerlijke logica. Dat is voor mij juist de magie van filosofie, je stelt je open voor verschillende perspectieven op de realiteit, je stapt buiten je eigen bubbel. Je zet je eigen verstarde visie van de werkelijkheid tussen haakjes in plaats van dat je zegt, "dit is wat ik heb ervaren, en niet anders!".
SPOILER: TreffendOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nee, daar zitten juist mensen met belachelijk veel kennis over verschillende religies, Mysticism en Hermeticism facebook groepen bijvoorbeeld, je zou t niet verwachten op facebook, maar daar zitten serieuze lui die ook nog eens normaal kunnen reageren ipv dat ze zich afreageren (for whatever reason), verre van TRU kringen, want TRU kringen is juist exact wat ik de cloak noem voor zover je die nog niet mee had gekregen. Dit is 1 grote Ad Hominem show aan het worden van jou.quote:Ja, daar heb ik wel wat ideeën over. Het schijnt mij toe dat je je in TRU-achtige kringen begeeft waar men wat minder skeptisch is. Geen probleem hoor, daar hang ik ook wel eens rond. Het is heel makkelijk om je daar in te verliezen, in die bubbel. Ik zie daar ook wel vaker een soort waterscheiding tussen de mensen die wat terughoudender zijn en diegenen die hun "waarheden" als warme broodjes links en rechts verkopen. Als je daar teveel in meegaat en je komt op een plek waar mensen wat skeptischer zijn kan dat als een behoorlijke schok aankomen, zoals hier dus.
Je zit mij te betichten van boos worden, onzeker zijn, niet skeptisch mogen zijn, onkritisch zijn, onvruchtbare discussies... echt het schoolvoorbeeld van wat Jung projectie noemde, zie de spiegel ff.
Jij zit hier half uit je stekker te gaan (onzekerheid? word je wereldbeeld aangevallen ofzo door mijn theorie?), kritisch ben ik op álles daarom geloof ik ook niets, alles moet testbaar zijn in de praktijk voor mij, en onvruchtbare discussies? Ik geef stevige voorbeelden van methodieken hoe religies állemaal het probleem van ego proberen aan te pakken en onderbouw het. Trap dat dan eens onderuit ipv alleen maar lopen gillen "ze bedoelen niet hetzeflde". Kom met theorien die dat mogelijk onderuit halen dan.
Ik weet niet wat het is waar je niet tegen kan, maar jij bent hier de geirriteerde boze poster, ik zit er gewoon rustig bij verder, zo ook gister, dus wat is je probleem ? En als je dan het niet wil horen, dan reageer je niet?
Maargoed, misschien is dit niet in zn geheel zinloos voor je, ik zal m nog een keer quoten, misschien kun je er wat mee, want getriggerd ben je overduidelijk;quote:In ZEN hebben ze een saying;
"Pay close attention to whatever triggers you, an ancient pain is buried there"As above, so below.
Nouja, de bijbel heeft het natuurlijk over Zonden he, en dit zijn ego versterkende/opwekkende zaken, ook zeggen ze dus; heb je naasten lief, heb je vijanden lief. Allemaal counters op het versterken van ego. Zonden zijn dan ook allemaal afkomstig van het ego.quote:Op maandag 4 december 2023 19:02 schreef Libertarisch het volgende:
Ik heb delen van de Koran en Bijbel gelezen en ik kan weinig ego-dempende boodschappen ontwaren. Het is vooral: "geloof in de here Jezus en je hebt het eeuwige leven, geloof niet en je bent de sjaak"
Nouja sorry, ik doe mn best om me zo gedetailleerd mogelijk uit te drukken.quote:Op dinsdag 5 december 2023 01:51 schreef CharlesKinbote het volgende:
Ik weet waar ik me aan erger, ik erger me aan wat ik als extreem wollige en onsamemhangende berichten ervaar in combinatie met vergezochte argumenten. En daar zit inderdaad een hoop onredelijkheid en irritatie van mijn kant, omdat ik een bepaald niveau in F&L gewend ben. Ik heb naar aanleiding van je berichten wat teruggelezen en zie dat wat ik als boosheid interpreteer waarschijnlijk meer een soort onbegrip of verontwaardiging is dat mensen het niet met je eens zijn of afwijzend op je reageren (ik ook). Dat is de communicatiekloof die al eerder is gebleken en nu weer tot een misverstand van mijn kant leidt. En dat is overigens waar ik vind dat je skepsis afwijst, door constant te kaatsen met "ja, jij hebt je hier niet in verdiept, je kent de content niet. Als je hier iets over wil te zeggen hebben, moet je je wel erin hebben verdiept...". Ik weet van Haushofer dat hij (stukken van) de Bijbel in het Hebreeuws heeft gelezen, ik heb zelf interesse in religie en e.e.a. gelezen, het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat mensen zich er in hebben verdiept maar gewoon vinden dat je onzin uitkraamt. Ik vind het iig een vervelende en manipulatieve discussiestijl en inderdaad, beter als ik gewoon niet meer reageer.
Zoals ik al eerder aangaf, geen kennis.quote:Op dinsdag 5 december 2023 01:08 schreef Mijk het volgende:
een aanvulling doen, tips geven, van hoe ik dit nog beter benader? Dat is toch het doel van het forum of wat?
The Pathless Path.quote:Op dinsdag 5 december 2023 04:30 schreef bedachtzaam het volgende:
Met 'hoe' word in feite een pad van A naar B geduid en dat pad impliceert tijd, een evolutie waarin het zelf iets zal kunnen bereiken.
Dat zelf is al verleden en niet werkelijk, op een of andere manier zou nog meer kennis iets geweldigs moeten gaan doen voor dat onwerkelijke zelf.
Osho was close destijds.quote:Op dinsdag 5 december 2023 04:30 schreef bedachtzaam het volgende:
En al zouden we nu een levende Boeddha hebben, wat zal die nou in godsnaam gaan kunnen betekenen?
Liefde is zeker wel mogelijk, het is een keuze. Net zoals stoppen met denken (mediteren) een keuze is. Wat je nodig hebt is passie, moed, kracht en onvoorwaardelijke liefde. Alleen dan kan het ego verslagen worden en verlichting bereikt worden.quote:Op dinsdag 5 december 2023 04:30 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
Zoals ik al eerder aangaf, geen kennis.
Maar laat ik even meedoen, iets ervaren is kennis opdoen en die kennis draagt bij aan de vorming van het zelf.
Met 'hoe' word in feite een pad van A naar B geduid en dat pad impliceert tijd, een evolutie waarin het zelf iets zal kunnen bereiken.
Dat zelf is al verleden en niet werkelijk, op een of andere manier zou nog meer kennis iets geweldigs moeten gaan doen voor dat onwerkelijke zelf.
Juist vrijheid is nodig, vrij zijn van het gekende, de kennis waaruit het hele zelf is gevormd, in vrijheid van het zelf en de hele achtergrond (ideeën/theorieën/geloof/bijgeloof) blijft dat wat werkelijk is over en dus blijven we achter met dat werkelijke.
Maar dat is natuurlijk het probleem, hoe gaat de denker zich bevrijden van het denken, dat gaat natuurlijk niet want dat betekent dat het denken zichzelf wil controleren.
Maar toch, er zijn momenten waarop we volledig stil zijn en het zijn die momenten waarin we werkelijk even vrij zijn van dat zelf, we denken even niet maar gaan volledig op in wat we doen of zien op dat moment.
Het is in die stilte dat het werkelijke gezien kan worden zoals het is.
Ik heb helemaal niets met het spirituele of verlichting of reïncarnatie omdat het allemaal ideeën zijn en vooral ook evolutionaire paden voor het zelf dat tracht te bereiken.
In feite is vrijheid van het zelf de afwezigheid van het zelf, wat over blijft is slechts jij als mens.
En de mens kunnen we natuurlijk weer als een individu zien, een zelf die net als ieder ander mens middels de zintuiglijke waarneming kennis op doet en leert want kennis is helemaal geen probleem en we hebben het ook nodig, het is zeer nuttig.
De menselijke intelligentie heeft door de eeuwen heen heel veel bereikt, van het verbouwen van voedsel tot de maanlanding toe, we kijken onmetelijk diep het heelal in met satellieten en zijn van alle gemakken voorzien, kunnen zonder problemen met medemensen over de gehele wereld communiceren.
We zouden zoveel meer kunnen bereiken, zoveel meer kunnen doen als we één zijn, één mensheid, mens en medemens, individu als in individuus als ik het juist omschrijf, daarmee bedoel ik ondeelbaar.
Maar we leven met een scheidende houding jegens elkaar, we zijn daardoor niet één want die eenheid is door de scheidende houding stuk geslagen.
Geloof, nationaliteit, kleur, ras, politiek, rang, status, eigenbelang, hebzucht, we zijn zo verschrikkelijk verdeeld en zo diep gewelddadig naar elkaar.
Het nationale leger voor de nationale veiligheid moet ons een gevoel van veiligheid en zekerheid geven terwijl we die veiligheid en geborgenheid stuk slaan juist door de scheidende houding die we als mens aannemen jegens elkaar.
En zoals de persoon zijn/haar eigenbelangen heeft, ook nationaal spelen belangen dan een rol en natuurlijk macht, succes en invloed vergroten of een oorlog starten.
Dat alles geboren uit het idee van het afgescheiden zelf en dat zelf tracht vervolgens evolutionair te bereiken omdat er een beloning wacht in de vorm van verlichting of onsterfelijkheid of hemel, maagden en wat nog meer.
Gedreven door angst voor straf en anderzijds de beloning.
In die verdeelde staat kan liefde niet zijn, niet jouw of mijn liefde maar gewoon liefde, en liefde kan niet zijn omdat er geen sprake is van heelheid, geen sprake van harmonie, niets aan die belachelijke wereld waarin we leven, welke we geschapen hebben en in stand houden is heilig.
We hoeven dus ook niet te denken dat we dat heilige gaan vinden in de wereld, die god gaan we er niet vinden en godsdienst zoals we al zo vaak hebben gezien is rede om elkaar de oorlog te verklaren, slachtpartijen en bomaanslagen, enkel omdat men anders denkt en gelooft.
En al zouden we nu een levende Boeddha hebben, wat zal die nou in godsnaam gaan kunnen betekenen?
Als mensen zomaar afgeslacht worden, enkel omdat ze anders zijn, geen deel zijn van de groep of geloofsgemeenschap.
Wreedheden zoals onderdrukking, mishandeling, verkrachting, verminking, moordpartijen, zou dat zomaar ineens gaan stoppen?
Ik denk dat die Boeddha ergens veilig achteraf als kluizenaar gaat wonen en mits niet gevonden door achterlijke mensen die tot dergelijke wreedheden in staat zijn eens aan een hartklap sterft.
gecorrumpeerde hersentjes bereik je niet, daar ga je nimmer tot door kunnen dringen.
Nou, een stukje van mij waar tegen aan getrapt kan worden.
@:CharlesKinbote Hopelijk blijf je toch lekker meedoen.
Het padloze pad, de eerste link na opzoeken (want ik ken die termen allemaal niet) is leeg.quote:Op dinsdag 5 december 2023 04:37 schreef Mijk het volgende:
[..]
The Pathless Path.
[..]
Osho was close destijds.
Bedankt voor je post wel, inspirerend rond dit tijdstip.
Dit is naar mijn mening een valse voorstelling want bewustzijn ontlenen we aan interactie en de voeding die we tot ons nemen en voorgeschoteld krijgen.quote:We zijn geneigd om ons te identificeren met gedachten, emoties, werk, studie, rol in het gezin, nationaliteit, bezit, hobby’s etc. Maar dit is niet wie je bent. Want al deze identificaties kunnen veranderen.
Wie je echt bent, is altijd wie je bent: dat is onveranderlijk.
De grootste troef van het ego is identificatie met het lichaam. Vanuit het perspectief van het ego ben je het lichaam. Het ego gelooft: ‘Als het lichaam ophoudt te bestaat, als ik dood ben, ben ik er niet meer’. En dat maakt angstig.
Je zette me op het verkeerde been in het meditatie topic met je antwoord over dat meditatie geen actie is.quote:Op dinsdag 5 december 2023 17:36 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Liefde is zeker wel mogelijk, het is een keuze. Net zoals stoppen met denken (mediteren) een keuze is. Wat je nodig hebt is passie, moed, kracht en onvoorwaardelijke liefde. Alleen dan kan het ego verslagen worden en verlichting bereikt worden.
Verder kan ik me totaal niet in jouw anti-religieuze, anti-spirituele betoog vinden. God is Liefde.
In mijn ogen is het bewustzijn alles wat bestaat, en dat is wat ze graag "god" noemen. Het is 1 groot quantumfield of collective consciousness, en iedereen is er onderdeel van, álles is er onderdeel van. Jij bent slechts een ander raam waardoor het universum zichzelf observeert. Dit is ook compatible met Einstein's E=MC², alles is een trilling, een energie, die energie = "god".quote:Op woensdag 6 december 2023 02:07 schreef bedachtzaam het volgende:
Dit is naar mijn mening een valse voorstelling want bewustzijn ontlenen we aan interactie en de voeding die we tot ons nemen en voorgeschoteld krijgen.
Klopt, maar hier zit ook het verschil tussen Awareness en Consciousness, Etymologie moeten we niet blindelings volgen, want dan zou je ook terug vinden dat "Ego" > "Ik" betekent, en in feite klopt het, maar dan is het afhankelijk van je definitie van ik. Dus is dat dan ook je lichaam zou je je kunnen afvragen, in mijn ogen niet, want het is een psychologisch construct wat zich gaat ontwikkelen door de (eerder genoemde) split van de mind, welke resulteert in Ego en Shadow (yin/yang). Dit is dan ook hoe Jung het beschrijft, Rumi, Freud, enzovoort.quote:Op woensdag 6 december 2023 02:07 schreef bedachtzaam het volgende:
Bovendien, als we de etymologie opzoeken dan is de betekenis van bewustzijn, 'met kennis begiftigd', besef van zelf.
Nothing lasts.... but nothing is lost.quote:Op woensdag 6 december 2023 02:07 schreef bedachtzaam het volgende:
Er is ook niets aan verloren gegaan want het was immers ook niet werkelijk, slechts een structuur in het denken, ik ben..
Correct, je bereikt ook niets. Anderen volgen is een hierarchie zetten in je mind, en dit is altijd afkomstig van het ego dus dit werkt tegen. Ook kun je geen bewustzijnsstaat "bereiken", het is er al, je moet juist alle aangeleerde bullshit die je ooit dacht te weten; loslaten. Dát is wat je in die staat brengt, en dit is waarom het "moeilijk" is, omdat het een paradox is.quote:Op woensdag 6 december 2023 02:07 schreef bedachtzaam het volgende:
Heeft hij ooit mensen verteld om vooral niet te volgen, gezegd dat het zinloos is om te denken dat iemand anders de antwoorden heeft, dat kennis nimmer gaat bevrijden, dat de door velen o zo gewilde en gezochte spirituele verlichting slechts een luchtkasteel is en dat er niets te bereiken valt.
Hoe zou je dat verschil omschrijven, wat is volgens jou het verschil?quote:Op woensdag 6 december 2023 02:17 schreef Mijk het volgende:
het verschil tussen Awareness en Consciousness
Het hangt af van je standaard modus. Als je gewend bent om constant te denken, zoals de meesten, dan is het mediteren een bewuste actie. Zodra het denken helemaal gestopt is (geleidelijk door meditatie) vervalt het 'mediteren' omdat de gedachteloze staat je standaard staat is.quote:Op woensdag 6 december 2023 02:15 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
Je zette me op het verkeerde been in het meditatie topic met je antwoord over dat meditatie geen actie is.
Als je bewust kiest, dan is het een actie, bovendien kiezen, nu ga ik stoppen met denken, hoe is dat niet de denker die het denken tracht te controleren?
Awareness is waakzaamheid, en helderheid, "het bewust zijn van je omgeving".quote:Op woensdag 6 december 2023 15:08 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
Hoe zou je dat verschil omschrijven, wat is volgens jou het verschil?
De denker of ik word gevormd naarmate we ervaren en kennis opdoen dus kunnen we inderdaad stellen dat ze het persoonlijke bewustzijn zijn.quote:Op woensdag 6 december 2023 15:37 schreef Libertarisch het volgende:
In mijn optiek is de 'denker' of de 'ik' het bewustzijn. Dat is hetgene controle geeft en vrije wil.
Als de denker afwezig is, is er natuurlijk altijd sprake van een individu of zelf, maar vrije wil kan niet zijn omdat er geen keus is, en als er geen keus is wat valt er dan te willen.quote:Sommigen geloven dat er geen 'ik' is en dus geen vrije wil of verantwoordelijkheid. Mijns inziens is dat helemaal fout
Moet er niet eerst sprake zijn van waarnemen en bewust worden voordat we ons gewaar kunnen zijn dat we bewust zijn?quote:Op woensdag 6 december 2023 17:08 schreef Mijk het volgende:
[..]
Awareness is waakzaamheid, en helderheid, "het bewust zijn van je omgeving".
Consciousness is in mijn ogen het bewustzijn wat overal is, de source of all life, ook planten en dieren hebben het.
Bewustwording van de Self , dus aware worden van consciousness, is waar het imo over gaat, de hele spiritualiteit.
Het is de gigantische mate van eenvoud die dit moeilijk maakt.quote:Op donderdag 7 december 2023 01:41 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
Moet er niet eerst sprake zijn van waarnemen en bewust worden voordat we ons gewaar kunnen zijn dat we bewust zijn?
Een beetje zoals het verlangen ontstaat, eerst is er het contact met iets, dan volgt de verkenning en bewondering en vervolgens willen we het hebben en bezitten.
Als we een nieuw nog niet ontdekt iets tegen komen dan is er helemaal geen kennis en bewustzijn over, we kennen het immers nog niet, we nemen het waar (eerste contact) waarna de rest volgt want dat nieuwe gaan we natuurlijk onderzoeken en leren kennen.
Je hebt je bijvoorbeeld door dat hele diepe bos aan informatie heen geworsteld en kent nu de psychologie van Jung, eerst moest er contact zijn, dan moest je er over leren door die informatie tot je te nemen en nu kun je zeggen dat je je gewaar bent van deze kennis die nu in jouw bewustzijn is.
De 'ik' als in het bewustzijn is altijd onveranderlijk aanwezig. De 'ik' bestaat dus voordat een psychologisch construct is ontstaan.quote:Op donderdag 7 december 2023 01:25 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
De denker of ik word gevormd naarmate we ervaren en kennis opdoen dus kunnen we inderdaad stellen dat ze het persoonlijke bewustzijn zijn.
Natuurlijk geeft dat ons controle en vrije wil, daarmee bijvoorbeeld ook de keuze om niet verantwoordelijk te zijn.
[..]
Er valt alles te kiezen, bijvoorbeeld mijn keuze nu om moeite te doen en deze post te schrijvenquote:Op donderdag 7 december 2023 01:25 schreef bedachtzaam het volgende:
Als de denker afwezig is, is er natuurlijk altijd sprake van een individu of zelf, maar vrije wil kan niet zijn omdat er geen keus is, en als er geen keus is wat valt er dan te willen.
Als je volledig in stilte bent en waarneemt, wat valt er in die stilte te controleren en wat valt er te kiezen.
Ik begrijp wat je bedoelt en dat maakt dat voor jou bewustzijn dus een heel andere betekenis heeft dan die ik er aan geef en dat schept wel verwarring.quote:Op donderdag 7 december 2023 15:55 schreef Libertarisch het volgende:
De 'ik' als in het bewustzijn is altijd onveranderlijk aanwezig. De 'ik' bestaat dus voordat een psychologisch construct is ontstaan.
Voor ons dagelijks doen en laten klopt dat natuurlijk maar wat ik beschreef is juist de stilte waarin alles volledig losgelaten wordt.quote:Er valt alles te kiezen, bijvoorbeeld mijn keuze nu om moeite te doen en deze post te schrijven
Als er geen vrije wil was zou alles automatisch en deterministisch verlopen, zoals een machine, maar het tegenovergestelde is het geval. Dat komt door het 'magische' ingredient, het bewustzijn, waardoor niks vanzelf gaat en je constant moeite moet doen en keuzes moet maken.
Er gaat meer vanzelf dat je denkt, zoals in een machine... En zo wordt je geboren en daar moet je het allemaal mee doen. De basis van je bestaan heeft weinig met willen te maken, maar meer met wetmatig moeten. Juf Danielle legt het mooi uit...quote:Op donderdag 7 december 2023 15:55 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
De 'ik' als in het bewustzijn is altijd onveranderlijk aanwezig. De 'ik' bestaat dus voordat een psychologisch construct is ontstaan.
[..]
Er valt alles te kiezen, bijvoorbeeld mijn keuze nu om moeite te doen en deze post te schrijven
Als er geen vrije wil was zou alles automatisch en deterministisch verlopen, zoals een machine, maar het tegenovergestelde is het geval. Dat komt door het 'magische' ingredient, het bewustzijn, waardoor niks vanzelf gaat en je constant moeite moet doen en keuzes moet maken.
Het bewustzijn is datgene wat ervaringen (subjectiviteit) mogelijk maakt. Het is de waarnemer, het subject, de 'ik', het eerstepersoonsperspectief.quote:Op vrijdag 8 december 2023 02:06 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
Ik begrijp wat je bedoelt en dat maakt dat voor jou bewustzijn dus een heel andere betekenis heeft dan die ik er aan geef en dat schept wel verwarring.
In mijn boerenfilosofie is het bewustzijn (waar het woord etymologisch naar verwijst) de opgedane kennis door middel van het waarnemen.
De vraag die ik aan jou heb is om jouw betekenis van bewustzijn te delen met ons.
Wat bedoel je met loslaten, en wat laat je los?quote:Op vrijdag 8 december 2023 02:06 schreef bedachtzaam het volgende:
Voor ons dagelijks doen en laten klopt dat natuurlijk maar wat ik beschreef is juist de stilte waarin alles volledig losgelaten wordt.
Ik begrijp dat bepaalde fysieke processen vanzelf gaan, zoals de ademhaling (gergeld door het autonome zenuwstelsel). Maar in principe gaat niks in je leven vanzelf. 'S ochtends word je wakker, en je lichaam staat niet vanzelf op. Opstaan is een keuze en het kost energie om het lichaam in beweging te krijgen.quote:Op vrijdag 8 december 2023 07:36 schreef Watuntrik het volgende:
Wanneer je vrije wil dan naar keuzes maken binnen deze set van grenzen en voorwaarden gaat vertalen. Dan kun je afvragen of die keuze wel vrije wil is? Dat idee zit alleen maar in jouw psychologisch construct jouw zogenaamde vrije wil is voor mij volledig subjectief. Ik kan niet boordelen waarom je de moeite doet hier te schrijven, je kunt dit willen, de vraag waarom is niet aan mij. Zou een onweerstaanbare drift en zucht naar aandacht en gezien willen worden voor jou kunnen zijn. Is dit dan ook nog een keuze uit vrije wil?
Het is niet dat we bewust kiezen om los te laten of iets loslaten, het gebeurt, en daarvoor is het nodig dat we volledig stil zijn en aandachtig in het moment.quote:Op vrijdag 8 december 2023 12:25 schreef Libertarisch het volgende:
Wat bedoel je met loslaten, en wat laat je los?
Aha! moment...quote:Op zaterdag 9 december 2023 08:14 schreef sigme het volgende:
Als kind kon ik mij uren vermaken met de spirograaf:
We gaan natuurlijk volledig offtopic, maar ik wil toch even duidelijk maken dat meditatie zeer veel concentratie en moeite kost. Je kunt je niet laten wegglijden in gedachtes, je moet zoals je aangeeft je aandacht erbij houden en de stilte in je hoofd behouden. Tot zover mijn gelul over meditatiequote:Op zaterdag 9 december 2023 03:37 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
Het is niet dat we bewust kiezen om los te laten of iets loslaten, het gebeurt, en daarvoor is het nodig dat we volledig stil zijn en aandachtig in het moment.
Het is juist in afwezigheid van de wil dat we in volledige stilte het werkelijke nu kunnen ontmoeten.
Maar zolang er sprake is van willen, iets willen worden/bereiken, dat staat het heden in de weg.
Dan is immers verleden leidend en met dat verleden is er ook invulling van het toekomstige terwijl het werkelijke nu ongemerkt aan ons voorbij gaat, volledig genegeerd word en alle energie gestoken in ons handelen om de wil en dus verlangen te bevredigen.
Dat nu is in feite het enige werkelijke levende, verleden is dood, toekomst is niet.
Maar mensen handelen juist vanuit hun achtergrond en dus verleden dat meegenomen wordt naar morgen door invulling te geven aan het toekomstige.
Nergens is er een ingang naar dat levende nu waar we 'door te streven naar' zo innig aan voorbij gaan.
Als verleden niet is dan is er totale vrijheid, dan is het geen ideaal meer maar levende werkelijkheid.
Nou ja, tot zover mijn gewauwel, het is dus in feite een wegvallen in plaats van loslaten.
Ik vind dat dan weer helemaal geen voor de hand liggende conclusie. Ik denk veeleer dan mensen -altijd, overal- dergelijke geometrische herkennen zien en zich verwonderen over de regelmaat der dingen. De verbindende factor over de verschillende tijden & culturen lijkt mij de menselijk geest, die graag patronen herkent, actief daarnaar zoekt en ze bovendien zelf maakt. Het is niet raadselachtig dat daarin juist geometrische patronen geheel losstaand van tijd & plaats op verschillende plaatsen & tijden 'terugkeren', dat is juist een kenmerk van de geometrie.quote:Met andere woorden; Ancient Civilizations, wisten van Fibonacci (DE Formule van het Universum), DUIZENDEN jaren voordat onze huidige wetenschap hier weet van had. Dus we kunnen ons afvragen; hoe advanced zijn wij dan als mens op dit moment? Hoe bestaat het dat zij vér, héél ver voor ons wisten hoe het Universum werkte? Want dat is wat dit aantoont, als je begrijpt wat hierboven staat.
Ik herken wel veel in wat je post. Ik zou zelf niet zoveel tijd steken in discussies met mensen hierover, omdat ze simpelweg de ervaringen missen en je ziet ook dat ze het heel snel willen gaan labelen en in een hokje willen stoppen waar ze zelf in (gevangen) zitten. Maar wens je er veel succes mee. Figuren als Jezus spraken om een reden in “raadsels” (om het zo maar even te noemen), zodat alleen mensen die er open voor stonden gingen zoeken naar de betekenissen ervan en het in zichzelf en voor zichzelf konden vinden, maar tegelijkertijd eerbied je daarmee de keuze van degenen die de waarheid niet wensen en dring je het niet aan hen op.quote:Op maandag 4 december 2023 13:50 schreef Mijk het volgende:
[..]
Ja dat besef ik me ook... beetje ala wat Jim Carrey zei ook he;
[..]
Maargoed, ik heb het idee dat jij het ook gezien hebt, en dan begrijp je wel waarom ik het één ieder gun om dat te ervaren, het is eigenlijk een menselijk recht, daar het je natuurlijke staat van zijn is die disturbed en distorted is door de wereld waarin we leven.
Edit; en ik denk dan ook dat jij mij prima kunt volgen in alles wat ik hier neerzet.
Maar hoe kan je die spirituele ervaringen uitsluiten als je ze zelf niet hebt ervaren en dus niet weet wat je uitsluit? Mijk geeft meermaals in zijn posts (en in verschillende topics) aan dat die ervaringen er wel mee te maken hebben, wat overigens ook mijn ervaring is. Je hebt overigens die ervaringen niet nodig om die overeenkomsten tussen religies te zien. Door die spirituele ervaringen en je hokje uit te stijgen ga je het grotere plaatje zien, de puzzelstukjes vallen dan op hun plaats als het ware en wat je dan gaat inzien is een beetje dit:quote:Op maandag 4 december 2023 14:33 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Dit heeft niks met spirituele ervaringen te maken. Dit gaat voornamelijk over claims omtrent vergelijkingen van godsdiensten en tekstuitleg vanuit historische intenties.
Daar heb ik je eerder op gewezen. Karma komt daarin ook voor, reïncarnatie over het algemeen niet, alhoewel het in het jodendom wel voorkomt (zoals in de kabbala-stroming en chassidisch jodendom). De Indiase religies (en vele stromingen daarin) verschillen zelf van mening over reïncarnatie, en dat komt omdat het gebaseerd is op eigen ideeën en ervaringen, terwijl de Abrahamitische religies in grote lijnen afgaan op openbaring van God. Daarnaast wordt in de Indiase religies het opnieuw geboren worden in hemelse of helse werelden ook als reïncarnatie gezien en kennen ze een stadium waarin je ophoudt met reïncarneren. I.i.g. veel van wat ik las in bijv. de Gita of Upanishad herkende ik uit de Abrahamitische religies.quote:Op maandag 4 december 2023 14:58 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Karma en reïncarnatie zijn essentieel in de Indiase religies. En verlichting, doormiddel van meditatie, waardoor een einde komt aan reïncarnatie.
Lijkt dit ook op de abrahamitische religies?
Ja eens wel, en hierom opent de Kybalion ook sterk met "The lips of wisdom are sealed, except for the ears of understanding.".quote:Op zondag 10 december 2023 15:16 schreef Antideeltje het volgende:
[..]
Ik herken wel veel in wat je post. Ik zou zelf niet zoveel tijd steken in discussies met mensen hierover, omdat ze simpelweg de ervaringen missen en je ziet ook dat ze het heel snel willen gaan labelen en in een hokje willen stoppen waar ze zelf in (gevangen) zitten. Maar wens je er veel succes mee. Figuren als Jezus spraken om een reden in “raadsels” (om het zo maar even te noemen), zodat alleen mensen die er open voor stonden gingen zoeken naar de betekenissen ervan en het in zichzelf en voor zichzelf konden vinden, maar tegelijkertijd eerbied je daarmee de keuze van degenen die de waarheid niet wensen en dring je het niet aan hen op.
Haushofer wijst er in een later bericht over dat hij ervaringen heeft gehad maar daar simpelweg niet dezelfde betekenis aan toekent. Je hebt ervaringen (ik hou al niet van dat woord), en je hebt alle interpretaties die daar weer omheen worden gebouwd. Niemand "ervaart" dat alle religies naar dezelfde waarheid verwijzen, dat is interpretatie.quote:Op zondag 10 december 2023 15:18 schreef Antideeltje het volgende:
[..]
Maar hoe kan je die spirituele ervaringen uitsluiten als je ze zelf niet hebt ervaren en dus niet weet wat je uitsluit? Mijk geeft meermaals in zijn posts (en in verschillende topics) aan dat die ervaringen er wel mee te maken hebben, wat overigens ook mijn ervaring is. Je hebt overigens die ervaringen niet nodig om die overeenkomsten tussen religies te zien. Door die spirituele ervaringen en je hokje uit te stijgen ga je het grotere plaatje zien, de puzzelstukjes vallen dan op hun plaats als het ware en wat je dan gaat inzien is een beetje dit:
[ afbeelding ]
De blinde mannen beschrijven allemaal verschillende aspecten, toch hebben ze in zekere zin allemaal een beetje gelijk, het zijn verschillende aspecten van dezelfde werkelijkheid.
Haha, en het grappige van dit, is dus dat dit áltijd zo is, als alles 1 grote illusie is, met wie je ook praat.quote:Op zondag 10 december 2023 16:08 schreef CharlesKinbote het volgende:
Leuk, die analogie van de olifant, en er zit zeker wat in, maar een boeddhist zou al zeggen dat er geen olifant is
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |