Meh, soms 3-4 keer in de week rijst.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 12:50 schreef Harvest89 het volgende:
Als je dagelijks of regelmatig per week rijst eet, lijkt me zo'n ding wel handig.
Heb volgens mij al een nadeel gevonden.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 12:53 schreef Lienekien het volgende:
Ik heb een paar jaar geleden een simpele gekocht, niet al te groot. Paar tientjes, hooguit. Gebruik hem vrij vaak.
Ohquote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:15 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Heb volgens mij al een nadeel gevonden.
Je kunt alleen maar witte rijst maken en niet met kruiden. (Kerrie of bouillon.)
Ik zou niet weten waarom je het water niet zou kunnen kruiden.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:15 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Heb volgens mij al een nadeel gevonden.
Je kunt alleen maar witte rijst maken en niet met kruiden. (Kerrie of bouillon.)
Dat is dus niet waar.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:15 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Heb volgens mij al een nadeel gevonden.
Je kunt alleen maar witte rijst maken en niet met kruiden. (Kerrie of bouillon.)
Kan prima hoor.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:15 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Heb volgens mij al een nadeel gevonden.
Je kunt alleen maar witte rijst maken en niet met kruiden. (Kerrie of bouillon.)
Hoeveel moet je kijken dan naar rijst die gaar wordt?quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:47 schreef miss_sly het volgende:
Ik vind het heerlijk. Dan hoef ik daar niet naar te kijken, terwijl ik met de andere dingen bezig ben.
En je kunt er zeker ook kruiden of zout of bouillonblokje ofzo in doen.
Wat een naar toontje. "Hoeveel moet je kijken dan, je rijst wordt er niet beter van."quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:57 schreef Cause-mayhem2 het volgende:
[..]
Hoeveel moet je kijken dan naar rijst die gaar wordt?
Kijken maakt je rijst niet beter, niet teveel mee bemoeien werkt het beste.
Warmtebron aanzetten, zacht zetten, laten pruttelen en klaar is klara. Verder geen omkijken naar.
Een wekker werkt net zo makkelijk als een heel apparaat en zelfs die heb je niet nodig als je klok kan kijken
Dus het is net zoals een pan?quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:50 schreef PS. het volgende:
Het kan ook handig zijn om een soep of saus op te warmen, om eieren in te koken, om iets warm te houden.
In feite wel, behalve dan dat je je niet hoeft te bemoeien met de warmte, dat regelt zichzelf, en kan daarom erg makkelijk zijn.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 14:11 schreef Kaneelstokje het volgende:
[..]
Dus het is net zoals een pan?
quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:30 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Oh![]()
Ik zie ze er op YouTube toch vaak specerijen (steranijs, kurkuma, safraan, cardemom, citroengras, kaneel) en kokosmelk of kippenbouillon bij in doen.
Huhhh wat is het nou?quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:50 schreef PS. het volgende:
[..]
Dat is dus niet waar.
Het kan ook handig zijn om een soep of saus op te warmen, om eieren in te koken, om iets warm te houden.
Eigenlijk best een handig multifunctioneel apparaat.
Je kookt de rijst, hij slaat af als de temperatuur boven de 100 graden komt, dan is het water namelijk op.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 14:27 schreef Bocaj het volgende:
Huhhh wat is het nou?
Kook je de rijst of stoom je het?
Ikzelf dacht stomen en daardoor dacht ik dat kruiden of bouillon niet werkt omdat de rijst niet in het water hangt.![]()
Snap er ook geen zak meer van.
Ik weet niet naar wat voor apparaten je zit te kijken.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 14:27 schreef Bocaj het volgende:
Huhhh wat is het nou?
Kook je de rijst of stoom je het?
Ikzelf dacht stomen en daardoor dacht ik dat kruiden of bouillon niet werkt omdat de rijst niet in het water hangt.![]()
Snap er ook geen zak meer van.
De rijst kan maar net ietsje te hard gaan, en dan kooktie over of droog ...quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:57 schreef Cause-mayhem2 het volgende:
[..]
Hoeveel moet je kijken dan naar rijst die gaar wordt?
Kijken maakt je rijst niet beter, niet teveel mee bemoeien werkt het beste.
Warmtebron aanzetten, zacht zetten, laten pruttelen en klaar is klara. Verder geen omkijken naar.
Een wekker werkt net zo makkelijk als een heel apparaat en zelfs die heb je niet nodig als je klok kan kijken
Ik doe er zelfs gesneden tomaten bij de rijst in de koker, zodat de rijst een zoetere smaak krijgt. Dus bouillon of kerrie moet gemakkelijk kunnen. Ze liggen gezamenlijk in het water. Stomen doe ik soms, maar dan bv edamame boven in het mandje. Het betere stoomwerk doe ik wel in mijn stoomoven, die heeft natuurlijk meer ruimte.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 13:15 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Heb volgens mij al een nadeel gevonden.
Je kunt alleen maar witte rijst maken en niet met kruiden. (Kerrie of bouillon.)
Voorbeeld/linkje?quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 14:55 schreef Erasmus het volgende:
Ik eet bijna dagelijks zilvervliesrijst en ik heb zo'n Japanse rijstkoker. Niet die met een glazen deksel, want als die kapot is ben je de lul. Eentje waarvan de deksel eraan vast zit.
Heerlijk makkelijk. Rijst erin, even groenten er boven laten stomen, ook dat is mogelijk. Perfect voor mijn rijst-broccoli-kip dieet momenteel.
https://www.amazon.de/-/n(...)r%2Caps%2C232&sr=8-6quote:
Als de mijne aan vervanging toe is, wil ik ook zo een. Dat ziet er fijn uit.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 14:58 schreef Erasmus het volgende:
[..]
https://www.amazon.de/-/n(...)r%2Caps%2C232&sr=8-6
https://www.amazon.de/-/n(...)ps%2C232&sr=8-4&th=1
Dezer types![]()
Ik had eerder een rijstkoker met zo'n glazen deksel en toen ik hem per ongeluk kapot liet vallen (dom, I know) was het praktische van zo'n rijstkoker er van af.
quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 12:52 schreef marc0871 het volgende:
Mij lukt het in een pannetje op het vuur ook wel.
Doe je de kip er ook in?quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 14:55 schreef Erasmus het volgende:
Perfect voor mijn rijst-broccoli-kip dieet momenteel.
Ja, zoiets vergelijkbaars had ik dus ook. Prima ding hoor!quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 15:57 schreef Lienekien het volgende:
Die wij hebben is in 15 minuten klaar. Geen papperige rijst. Ik check wel altijd zelf na 13-14 minuten, want hij slaat wel zelf af maar naar mijn smaak altijd net te laat.
Ik heb trouwens deze.
[ afbeelding ]
Nee, ik doe er nooit vlees in. Voornamelijk rijst en als de rijst bedoeld is om direct op te eten, dan laat ik er ook groenten in stomen. Er zit een speciaal stoombakje bij die je in de rijstkoker kan doen.quote:
Ik vind wel een beschrijving, maar die vind ik niet zo duidelijk. Moet je het apparaat dan 8 dagen ingeschakeld laten?quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 19:19 schreef stavromulabeta het volgende:
Je kunt hem gebruiken om er zwarte knoflook in te maken, tegen 1/10 van de winkelprijs.
Geen idee, ik heb het nog nooit geprobeerd. Maar het is wel de enige reden voor mij om een rijstkoker te overwegen. (Wel goed dat ik nu weet dat ik kennelijk niet elke rijstkoker kan kopen).quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 19:26 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik vind wel een beschrijving, maar die vind ik niet zo duidelijk. Moet je het apparaat dan 8 dagen ingeschakeld laten?
Nog even verder gezocht. Recept gevonden dat zegt dat je het apparaat op de warmhoudstand moet zetten/houden. Dus die moet je apparaat dan wel hebben.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Geen idee, ik heb het nog nooit geprobeerd. Maar het is wel de enige reden voor mij om een rijstkoker te overwegen. (Wel goed dat ik nu weet dat ik kennelijk niet elke rijstkoker kan kopen).
Klinkt alsof je er teveel water in stopt. Zo'n ding stopt pas als al het water is verdampt dus staat dan langer te koken.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 15:53 schreef qajariaq het volgende:
Het blijft dan doorkoken en ik kreeg papperige rijst die ook nog eens aanbrandde op de bodem
En als je echt losse korrels wilt hebben, Parboiled rijst gebruiken.quote:Op woensdag 11 oktober 2023 08:03 schreef Cheeseburgert het volgende:
[..]
Klinkt alsof je er teveel water in stopt. Zo'n ding stopt pas als al het water is verdampt dus staat dan langer te koken.
En papperige rijst brand makkelijker aan, minder water gebruiken.
Het idee dat je water en rijst erin gooit en je het ding z’n werk kan laten doen zonder omkijken. Geen kans op aankoeken omdat je even iets adhoc buiten het koken om moet doen. Altijd gelijkmatig en hetzelfde goede resultaat. Kwaliteit van pak en beet een goed Chinees restaurant niveau (iemand een betere beschrijving?) dus prima.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 19:35 schreef Resistwemuch het volgende:
Het is handig als je 4 pitten nodig hebt om voor een grote familie dagelijks te koken. Dan kan de rijst in de rijstkoker. Denk ik hoor.
Ik weet het verder niet precies. Wat het verschil zou zijn met een pan.
Rijst koken is niet moeilijk, maar toch gebruik ik de rijstkoker. Geen omkijken naar en er zit bv een warmhoudstand op de mijne, dus mocht ik net even de tijd niet in de gaten hebben gehouden dan heb ik nog steeds prima rijstquote:Op woensdag 11 oktober 2023 07:49 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Als je iedere dag rijst eet wellicht, maar heb nooit begrepen wat er moeilijk is aan rijst koken. 1 kopje rijst pp, 2 kopjes water per kopje rijst. Aan de kook brengen, laag zetten. 10-20 minuten wachten afhankelijk van de soort.
Oh zeker, Chinese vrienden van mij hebben er allemaal eentje. Maar die eten dan ook minstens 1 keer per dag rijst.quote:Op woensdag 11 oktober 2023 08:37 schreef Pheno het volgende:
[..]
Rijst koken is niet moeilijk, maar toch gebruik ik de rijstkoker. Geen omkijken naar en er zit bv een warmhoudstand op de mijne, dus mocht ik net even de tijd niet in de gaten hebben gehouden dan heb ik nog steeds prima rijstHet is niet dat het merendeel van de huishoudens in Azie niet weten hoe ze rijst in een pan moeten koken, die gebruiken ook een rijstkoker voor het gemak
Enige dat je altijd moet doen, net als in de pan: juiste hoeveelheid water erbij doen.
Het systeem is dat magnetisme bij een bepaalde temperatuur het niet meer doet, dus als ie te warm wordt dan schakelt ie lager. maar dat is voor mij nog te hoog. Misschien zijn er betere dan die ik had maar ik vond het dus niets.quote:Op woensdag 11 oktober 2023 08:03 schreef Cheeseburgert het volgende:
[..]
Klinkt alsof je er teveel water in stopt. Zo'n ding stopt pas als al het water is verdampt dus staat dan langer te koken.
En papperige rijst brand makkelijker aan, minder water gebruiken.
Ja ik dus ookquote:Op woensdag 11 oktober 2023 08:56 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Oh zeker, Chinese vrienden van mij hebben er allemaal eentje. Maar die eten dan ook minstens 1 keer per dag rijst.
Er zijn er ook die iets duurder zijn met een stukje elektronica er in. Tijd instellen hoelang de rijst moet koken en daarna gaat dat ding op warm houden. Het is even een paar keer proberen. Maar daarna altijd goede rijst.quote:Op woensdag 11 oktober 2023 09:03 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Het systeem is dat magnetisme bij een bepaalde temperatuur het niet meer doet, dus als ie te warm wordt dan schakelt ie lager. maar dat is voor mij nog te hoog. Misschien zijn er betere dan die ik had maar ik vond het dus niets.
Het punt is juist dat ie op de warmhoudstand nog de rijst laat aanbranden. Ik voeg afgemeten water toe maar met dat ding verdampt er nogal wat terwijl dat met een pannetje (bij mij) minimaal is. Dus moet ik inderdaad iets meer water toevoegen. Doordat het heftig blijft koken koken de korrels helemaal aan gort, dan gaat er dus meer zetmeel in oplossing dus wordt het papperig.
Waarom zou ik een relatief groot ding in de keuken zetten als het met een normaal pannetje hetzelfde kan bereiken. Het enige is dat ik er even een minuut bij blijf staan tot het water kookt. In die minuut stel ik de timer van de inductie in.
Toen ik nog op gas kookte bracht ik rijst aan de kook en zetten het dan weg in een dekentje. Dan had je na een half uur ook prima rijst. Voordeel was toen dat je het ook wel een uur of langer kon laten staan, het bleef wel warm. Nu heb ik dan het gedraai met dat dekentje niet meer en het is iets vlotter klaar. Een aparte rijstkoker heeft voor mij dus geen voordeel.
Maar zoals ik al een paar keer verteld heb is mijn rijst nu ook prima in een pannetje op de inductie en kost me niet meer moeite dan dat lel van een apparaat erbij op het aanrecht. Soep en hotpot gaan ook prima op de inductieplaat, alleen kan mijn plaat niet op tafel staan dus als ik zou willen fonduen moet ik iets anders verzinnenquote:Op woensdag 11 oktober 2023 20:35 schreef z80 het volgende:
Het is even een paar keer proberen. Maar daarna altijd goede rijst.
Lel van een apparaat? Waarom? Dat ding van mij is net zo klein als een pannetje. Ik bak er geen brood inquote:Op woensdag 11 oktober 2023 20:43 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Maar zoals ik al een paar keer verteld heb is mijn rijst nu ook prima in een pannetje op de inductie en kost me niet meer moeite dan dat lel van een apparaat erbij op het aanrecht. Soep en hotpot gaan ook prima op de inductieplaat, alleen kan mijn plaat niet op tafel staan dus als ik zou willen fonduen moet ik iets anders verzinnen
Een pan van twee liter kan ik trouwens voor ruim zes mensen rijst in kwijt.
6 Peronen rijst. Dat is +- 120 gram pp. Een dikke 700 gram rijst ga je echt niet netjes koken in een 2 liter pan. Dan is de bodem pap en de bovenlaag nog hard. Zelfs bij een kopje pp (ongeveer 80 gram) zit je nog op een halve kilo. Wat ook teveel is voor een 2 liter pan. Een halve kilo gaat in een grote pan/rijstkoker. Liefst een model met 5 liter inhoud.quote:Op woensdag 11 oktober 2023 20:43 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Maar zoals ik al een paar keer verteld heb is mijn rijst nu ook prima in een pannetje op de inductie en kost me niet meer moeite dan dat lel van een apparaat erbij op het aanrecht. Soep en hotpot gaan ook prima op de inductieplaat, alleen kan mijn plaat niet op tafel staan dus als ik zou willen fonduen moet ik iets anders verzinnen
Een pan van twee liter kan ik trouwens voor ruim zes mensen rijst in kwijt.
Dat vind ik nogal veel .... wij hebben dat bij 2 personen, en dan is het zeer ruimquote:Op donderdag 12 oktober 2023 18:17 schreef z80 het volgende:
[..]
6 Peronen rijst. Dat is +- 120 gram pp. Een dikke 700 gram rijst ga je echt niet netjes koken in een 2 liter pan. Dan is de bodem pap en de bovenlaag nog hard. Zelfs bij een kopje pp (ongeveer 80 gram) zit je nog op een halve kilo. Wat ook teveel is voor een 2 liter pan. Een halve kilo gaat in een grote pan/rijstkoker. Liefst een model met 5 liter inhoud.
Een rijstkoker die tot de nok vol kan en "goede" rijst kookt? Ja dat kan. Kom je op de Japanse modellen uit. Met bijbehorend prijskaartje.
1 kop rijst op 2 water, pp, kook dat voor 2 als ook voor 20 personen zo, aan de kook brengen, laag zetten, rustig laten garen.quote:Op donderdag 12 oktober 2023 18:17 schreef z80 het volgende:
[..]
6 Peronen rijst. Dat is +- 120 gram pp. Een dikke 700 gram rijst ga je echt niet netjes koken in een 2 liter pan. Dan is de bodem pap en de bovenlaag nog hard. Zelfs bij een kopje pp (ongeveer 80 gram) zit je nog op een halve kilo. Wat ook teveel is voor een 2 liter pan. Een halve kilo gaat in een grote pan/rijstkoker. Liefst een model met 5 liter inhoud.
Een rijstkoker die tot de nok vol kan en "goede" rijst kookt? Ja dat kan. Kom je op de Japanse modellen uit. Met bijbehorend prijskaartje.
Maar dan wel in een ruime pan neem ik aan. En niet een laag rijst van 20 cm hoog.quote:Op vrijdag 13 oktober 2023 15:57 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
1 kop rijst op 2 water, pp, kook dat voor 2 als ook voor 20 personen zo, aan de kook brengen, laag zetten, rustig laten garen.
Ik gooi er tegenwoordig ook een gesneden tomaat in... Wordt het wel lekker van inderdaad.quote:Op dinsdag 10 oktober 2023 14:34 schreef Pheno het volgende:
Ik doe er zelfs gesneden tomaten bij de rijst in de koker
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |