Het aantal bomen wereldwijd neemt toe. Van 750 miljard tot 3000 miljard bomen in de afgelopen eeuw.quote:Op zondag 18 juni 2023 15:46 schreef Poolbal het volgende: Geen bewijs voor CO2 uitstoot, maar over de menselijke invloed op bomen die CO2 afvangen: [ afbeelding ] En de fossiele brandstof industrie verdient zo krankzinnig veel geld. In het eerste kwartaal van 2023 verdiende Shell 8,7 miljard. Als je in het jaar 0 geboren zou zijn en iedere dag ¤50.000 zou krijgen, en niets uitgeeft, dan zou je vandaag - na 2000 jaar - nog steeds minder geld hebben dan Shell in Q1 van 2023. En dat is 1 bedrijf in 1 kwartaal. Stel je voor hoeveel geld zij kunnen pompen in het verstoren van het klimaatdebat...
Waar ze het mee eens zijn is simpelweg dat CO2 een broeikasgas is en de mens deels verantwoordelijk is voor de stijging van CO2.quote:Op zondag 18 juni 2023 15:46 schreef NeeOfTochJA het volgende:
[..]
De wereld vergaat (weer). Dat sprookje kennen we nou wel. 97% van de geselecteerde wetenschappers zijn het met elkaar eens, de rest wordt gedemoniseerd en gecensureerd.
Dus als ik je goed begrijp, dan moet het eerst 30 jaar 1,5+graad zijn en dan pas mogen we het benoemen? 🤔quote:Klimaat is 30 jaar. Als het een jaar kouder is en we op 0,9 graden komen dat jaar, dan gaan we toch ook niet zeggen dat het weer afkoelt?
waarheen?..quote:
Nee, maar een uitschieter in enig jaar is geen klimaat en dus ook niet relevant.quote:Op zondag 18 juni 2023 19:14 schreef Poolbal het volgende:
[..]
Dus als ik je goed begrijp, dan moet het eerst 30 jaar 1,5+graad zijn en dan pas mogen we het benoemen? 🤔
Als we in de komende jaren opklimmen naar de mean van +1,5 graad en dat blijft een paar jaar zo of het stijgt nog verder, dan zitten we op meer dan 1,5graad hoger dan pre industrieel. Het kan best daarna weer iets dippen, maar de trend zet zich voort. Kijk je over een spanne van 30 jaar dan kan je spreken van klimaatverandering.
[ afbeelding ]
Daar lijkt het niet op:quote:Op zondag 18 juni 2023 18:43 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Het aantal bomen wereldwijd neemt toe. Van 750 miljard tot 3000 miljard bomen in de afgelopen eeuw.
Hongarijequote:
Dat is toch dat extreemrechtse homofobe land?quote:Op zondag 18 juni 2023 19:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Hongarije
Dat land heeft aan water nooit een enkel gebrek en zeer goede landbouwgronden
en woonruimte en bouwgrond ruim voldoende .
https://goo.gl/maps/4TbwmofAEyRJR8td6
kan best zijnquote:Op zondag 18 juni 2023 19:54 schreef -Sigaartje het volgende:
[..]
Dat is toch dat extreemrechtse homofobe land?
Je haalt bewust of onbewust twee vragen door elkaar:quote:Op zondag 18 juni 2023 19:35 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Nee, maar een uitschieter in enig jaar is geen klimaat en dus ook niet relevant.
Dat waren die gasten die voor Duitsland waren in de tweede wereldoorlog.quote:
Jaquote:Op zondag 18 juni 2023 19:58 schreef -Sigaartje het volgende:
[..]
Dat waren die gasten die voor Duitsland waren in de tweede wereldoorlog.
Schijnt dat ze nog steeds extreem rechts zijn.
Net als Oekraďne, wat is je punt?quote:Op zondag 18 juni 2023 19:58 schreef -Sigaartje het volgende:
[..]
Dat waren die gasten die voor Duitsland waren in de tweede wereldoorlog.
Schijnt dat ze nog steeds extreem rechts zijn.
is net als Oekraine op het platteland , wat betreft mensen en woningenquote:
Misschien kan je prima ook daarheen. Sta de teller op 2.999.999.quote:Op zondag 18 juni 2023 20:12 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
is net als Oekraine op het platteland , wat betreft mensen en woningen
lijkt er heel erg op , ik ben in beide landen veel geweest , ook op de Krim in Sevastoppol en Yalta
veel langs de dnjepr gelopen in Kiev
ook in Lviv geweest in de toren
Maar ook in zuid Hongarije veel geweest
Hongarije kan makkelijk 3.000.000 asielzoekers opnemen , maar er komt er geen een binnen , alleen Oekrainers
Hongarije is heel erg mooi, Slovenie en Slowakije ookquote:Op zondag 18 juni 2023 21:06 schreef Captain_Ghost het volgende:
[..]
Misschien kan je prima ook daarheen. Sta de teller op 2.999.999.
Maar goed. Als deze land zo goed is, wat je zegt. Geen probleem met klimaat over tien jaar.
Kans is de groter dat straks veel mensen uit zuiden naar Hongarije gaan. Die gaat daar net als Nederland boel verpesten.
Dus we kunnen beter zowel boel aanpassen en zorgen dat klimaatverandering niet erger maken.
Blijft die Hongarije voor jouw misschien nog steeds ideale vakantieland.
Wil je dat de Zowel Europese en Noord-Afrikanen asielzoekers al deze mooie landen overspoelen?quote:Op zondag 18 juni 2023 21:08 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Hongarije is heel erg mooi, Slovenie en Slowakije ook
maar ook Noorwegen zou een goede keus zijn
ze zouden daarheen moeten kunnen jaquote:Op zondag 18 juni 2023 21:09 schreef Captain_Ghost het volgende:
[..]
Wil je dat de asielzoekers deze landen overspoelen?
Dat is mooi, maar wil je deze landen verpest worden door klimaatvluchtelingen?quote:Op zondag 18 juni 2023 21:09 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ze zouden daarheen moeten kunnen ja
Europa op zich krimpt
In die landen is ruimte in overvloed voor een aantal hele grote vinex locaties en van stikstof heeft daar nog nooit iemand gehoord of last van Bramen en te weinig muggen , ook weet men niet wie Rob Jetten is
, een mens is een mens of het nu zolderkamer fokker is of een syrierquote:Op zondag 18 juni 2023 21:26 schreef Captain_Ghost het volgende:
[..]
Dat is mooi, maar wil je deze landen verpest worden door klimaatvluchtelingen?
Ik ben benieuwd naar het vervolg....quote:Op zondag 18 juni 2023 12:17 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Je bent weer eens mijn woorden aan het verdraaien. Maar ik wil best wat quotes leveren. Maar dan niet meer zeiken dat ik aan het cherry picken ben.
Het punt wat je mist is dat je het geheel moet zien om het te begrijpen. Met een quote kun je iets heel simpel anders voorstellen dan het daadwerkelijk is.
Wordt vervolgd…
Btw: confidence is ‘vertrouwen’. Niet ‘betrouwbaar’. Gebrek aan kennis van de Engelse taal helpt jou niet om te kunnen begrijpen wat je daar leest.
Wat een rare vraag. Omdat de Engelsen dat nu eenmaal zo noemen. Echter confidence is vertrouwen en reliable is betrouwbaar (in dezen).quote:Op maandag 19 juni 2023 07:18 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik ben benieuwd naar het vervolg....
Even om mijn vertrouwen in jou betrouwbaarheid te testen:
Waarom wordt het woord confidence interval vanuit de statistsche wetenschap wel vertaald naar betrouwbaarheidsinterval?
Sorry maar dit is een enorme simpele reactie en je doet nu zelf precies waar je altijd anderen van beschuldigd.quote:Op maandag 19 juni 2023 11:43 schreef HowardRoark het volgende:
Wel apart hoor, het is nu toch een stuk koeler. En vannacht en vanochtend vroeg heeft het hier zelfs wat geregend. Eerder dit topic waren er nog claims dat de warmte en droogte nog tot zeker halverwege juli zou duren. Zo zien we maar weer, je moet niet te snel vertrouwen op allerlei modellen met diens apocalyptische voorspellingen.
Daarnaast moet ik nog maar zien of er morgen en donderdag ook echt regen valt. Meer dan enkele druppels. Gister lieten alle weer apps en sites ook zien dat het zou gaan regenen; bleef gewoon kurk droog.quote:Op maandag 19 juni 2023 11:52 schreef Momo het volgende:
[..]
Sorry maar dit is een enorme simpele reactie en je doet nu zelf precies waar je altijd anderen van beschuldigd.
Ja het is vanochtend koeler dan voorgaande dagen, maar voor de rest van de week staat nog steeds 25-30 graden op het menu. Het is nog steeds warm en de temperatuur is nog steeds hoger dan klimaatgemiddelde van 20-21 in De Bilt. Ja, morgen en overmorgen zullen er onweersbuien zijn, maar voor de rest van de komende 2 weken zien de voorspellingen er behoorlijk droog uit. Die langetermijnvoorspellingen hebben wat dat betreft gewoon gelijk gekregen over deze periode als je terugkijkt; warm en droog. Niks apocalyptisch aan, weet niet hoe jij die voorspellingen leest, dit zijn gewoon feiten. Je kan een warmte periode hebben met een koele ochtend of buien in een droge periode.
De neerslag die gaat vallen is zeer convectief (lees onweersbuien). Dus kan zomaar zijn dat op de ene plek bijna niks valt en 20 km verder op valt er best veel. Wat de modellen nu zeggen is dat onweer voor het hele land wel is (misschien iets meer nadruk op binnenland). Maar er kunnen altijd wel verschillen optreden dus per regio.quote:Op maandag 19 juni 2023 11:57 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Daarnaast moet ik nog maar zien of er morgen en donderdag ook echt regen valt. Meer dan enkele druppels. Gister lieten alle weer apps en sites ook zien dat het zou gaan regenen; bleef gewoon kurk droog.
de rest van de wereld kan het geen ene biet schelen en dat zijn 2 miljard mensen die niet weten waar je het over hebtquote:Op maandag 19 juni 2023 11:39 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Overigens geen reden om niet zo snel mogelijk van fossiel af te gaan. Dat ondersteun ik. Alleen wel in het juiste tempo en niet doldriest met heel veel nadelen op basis van wat puur theorieën zijn (die ook nog eens niet door alle wetenschappers gedragen worden).
Nee hoor, het benadrukt gewoon dat dit soort langetermijnvoorspellingen veelal niet juist zijn.quote:Op maandag 19 juni 2023 11:52 schreef Momo het volgende:
[..]
Sorry maar dit is een enorme simpele reactie en je doet nu zelf precies waar je altijd anderen van beschuldigd.
Ja het is vanochtend koeler dan voorgaande dagen, maar voor de rest van de week staat nog steeds 25-30 graden op het menu. Het is nog steeds warm en de temperatuur is nog steeds hoger dan klimaatgemiddelde van 20-21 in De Bilt. Ja, morgen en overmorgen zullen er onweersbuien zijn, maar voor de rest van de komende 2 weken zien de voorspellingen er behoorlijk droog uit. Die langetermijnvoorspellingen hebben wat dat betreft gewoon gelijk gekregen over deze periode als je terugkijkt; warm en droog. Niks apocalyptisch aan, weet niet hoe jij die voorspellingen leest, dit zijn gewoon feiten. Je kan een warme periode hebben met een koele ochtend of buien in een droge periode.
Nou kom maar met een lijstje van al mijn zwartgallige voorspellingen. Het is geen verdedigen, het zijn gewoon feiten, deze periode is nog steeds warm en droog. Of wil je beweren dat deze weken gemiddeld waren qua temperatuur of zelfs te koud was of dat de periode niet meer droog is omdat er regen is gevallen?quote:Op maandag 19 juni 2023 12:13 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Nee hoor, het benadrukt gewoon dat dit soort langetermijnvoorspellingen veelal niet juist zijn.
Ik vraag mij ook af, waar komt die drang vandaan bij sommigen om altijd met de meest zwartgallige voorspellingen op de proppen te komen? Het komt over als een poging anderen mee te slepen in de eigen klimaatangst. En als zo'n voorspelling dan niet blijkt te kloppen, zoals nu, dan probeert men deze alsnog op krampachtige wijze te verdedigen.
je kunt de klimaat verandering beamen of ontkennen , maar zelfs Trump geeft toe dat het warmer wordt jaarlijksquote:Op maandag 19 juni 2023 12:13 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Nee hoor, het benadrukt gewoon dat dit soort langetermijnvoorspellingen veelal niet juist zijn.
Ik vraag mij ook af, waar komt die drang vandaan bij sommigen om altijd met de meest zwartgallige voorspellingen op de proppen te komen? Het komt over als een poging anderen mee te slepen in de eigen klimaatangst. En als zo'n voorspelling dan niet blijkt te kloppen, zoals nu, dan probeert men deze alsnog op krampachtige wijze te verdedigen.
quote:Op maandag 19 juni 2023 12:13 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Nee hoor, het benadrukt gewoon dat dit soort langetermijnvoorspellingen veelal niet juist zijn.
Ik vraag mij ook af, waar komt die drang vandaan bij sommigen om altijd met de meest zwartgallige voorspellingen op de proppen te komen? Het komt over als een poging anderen mee te slepen in de eigen klimaatangst. En als zo'n voorspelling dan niet blijkt te kloppen, zoals nu, dan probeert men deze alsnog op krampachtige wijze te verdedigen.
Het is juist steeds warmer geworden. Dat geven de statistieken al jaren aan.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:17 schreef Momo het volgende:
[..]
Nou kom maar met een lijstje van al mijn zwartgallige voorspellingen. Het is geen verdedigen, het zijn gewoon feiten, deze periode is nog steeds warm en droog. Of wil je beweren dat deze weken gemiddeld waren qua temperatuur of zelfs te koud was of dat de periode niet meer droog is omdat er regen is gevallen?
Ik had het niet specifiek tegen jou. Mijn post ging over iets dat hier eerder in het topic was gedeeld door iemand, waar werd gezegd dat het nog tot minstens half juli stikheet en kurkdroog zou blijven. Dat is gewoon een belachelijke voorspelling om te doen in de tweede week van juni.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:17 schreef Momo het volgende:
[..]
Nou kom maar met een lijstje van al mijn zwartgallige voorspellingen. Het is geen verdedigen, het zijn gewoon feiten, deze periode is nog steeds warm en droog. Of wil je beweren dat deze weken gemiddeld waren qua temperatuur of zelfs te koud was of dat de periode niet meer droog is omdat er regen is gevallen?
Ik ontken klimaatverandering niet, dat heb ik ook nooit gedaan. Klimaathysterie daarentegen doe ik niet aan mee.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:22 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
je kunt de klimaat verandering beamen of ontkennen , maar zelfs Trump geeft toe dat het warmer wordt jaarlijks
Nou dat wil wat zeggen
Feit is dat we er toch geen ene zak kunnen doen, al gaat Rob Jetten voor 500 miljoen miljard nieuwe hobby natuur aanleggen en 5 miljoen teslas extra subsidie geven
Zoalng Rusland vrolijk 30% aardgas affakkelt en 2000 tanks die zware dieselolie gebruiken , in oekraine laat rondrijden , gaan wer niets aan doen.
Putin kan het kenelijk geen ene zier schelen allemaal
Ik denk dat Putin niet eens weet wat een geweldige zaken Rob Jetten allemaal subsidieert terwijl ie met het regeringsvliegtuig van Den Haag naar groningen vliegt
Welke tijd heb je het hier precies over?quote:Op maandag 19 juni 2023 12:23 schreef Captain_Ghost het volgende:
[..]
Het is juist steeds warmer geworden. Dat geven de statistieken al jaren aan.
Ik weet nog dat vroeger sneeuw dik waren en wekenlange wit bleef. Zelfs waren ijs op rivier of meer zo dik dat je met een auto erop kon rijden.
Nu is de sneeuw in paar uurtjes of dagje alweer weg. Geen ijsschaatsen op natuurwater.. Alleen ijsbaan.. voor enkele weekend.
Ook zijn de zomer steeds heftiger..
Je kan zeggen dat altijd al zo waren. Het klopt dat vroeger ook zeer warme dagen had. Maar tegenwoordig is niet de dagen, maar wekenlange heftige warmte.. Het wordt erger. Daar gaat het om.
Hoe heftiger weer, des moeilijker voorspellen hoe het gaat. En niemand kan goed voorspellen welk gevolg van de klimaatverandering ons brengen.
We hebben wel vermogen de klimaatveranderingen goed opvangen, alleen moeten we nu beginnen met werk daarvan. En tegelijk toch proberen temperatuur stijging tot 1,5 graden beperken. Dat is nog steeds haalbaar.
Alles voor het narratief dat meer 'klimaatstress' en 'eco-angst' kan veroorzaken.quote:
Maar mijn reactie gaat toch over de droge en warme periode die we hebben gehad? Niet direct over klimaatveranderingquote:Op maandag 19 juni 2023 12:23 schreef Captain_Ghost het volgende:
[..]
[..]
Het is juist steeds warmer geworden. Dat geven de statistieken al jaren aan.
Ik weet nog dat vroeger sneeuw dik waren en wekenlange wit bleef. Zelfs waren ijs op rivier of meer zo dik dat je met een auto erop kon rijden.
Nu is de sneeuw in paar uurtjes of dagje alweer weg. Geen ijsschaatsen op natuurwater.. Alleen ijsbaan.. voor enkele weekend.
Ook zijn de zomer steeds heftiger..
Je kan zeggen dat altijd al zo waren. Het klopt dat vroeger ook zeer warme dagen had. Maar tegenwoordig is niet de dagen, maar wekenlange heftige warmte.. Het wordt erger. Daar gaat het om.
Hoe heftiger weer, des moeilijker voorspellen hoe het gaat. En niemand kan goed voorspellen welk gevolg van de klimaatverandering ons brengen.
We hebben wel vermogen de klimaatveranderingen goed opvangen, alleen moeten we nu beginnen met werk daarvan. En tegelijk toch proberen temperatuur stijging tot 1,5 graden beperken. Dat is nog steeds haalbaar.
Dat was ik. Ik had dat bericht gelezen en gedeeld hier.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:27 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Ik had het niet specifiek tegen jou. Mijn post ging over iets dat hier eerder in het topic was gedeeld door iemand, waar werd gezegd dat het nog tot minstens half juli stikheet en kurkdroog zou blijven. Dat is gewoon een belachelijke voorspelling om te doen in de tweede week van juni.
[..]
Ik ontken klimaatverandering niet, dat heb ik ook nooit gedaan. Klimaathysterie daarentegen doe ik niet aan mee.
[..]
Welke tijd heb je het hier precies over?
[..]
Alles voor het narratief dat meer 'klimaatstress' en 'eco-angst' kan veroorzaken.
Klimaat hysterie komt nog welquote:Op maandag 19 juni 2023 12:27 schreef HowardRoark het volgende:
Klimaathysterie daarentegen doe ik niet aan mee.
.
Ik weet niet hoe oud je bent. Mensen die 30 jaar oud of ouder hebben dat mogen meemaken. Ze weten hoe de winter was. Ook ziet ze de veranderingen duidelijker dan de jongeren van nu.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:27 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Welke tijd heb je het hier precies over?
Aanvulling op je punt. Maar uiteindelijk gaat het toch over de klimaatverandering.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:28 schreef Momo het volgende:
[..]
Maar mijn reactie gaat toch over de droge en warme periode die we hebben gehad? Niet direct over klimaatverandering
Hier jaar of 15 ouder en je hebt gewoon gelijk.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:59 schreef AlwaysHappy het volgende:
Ik ben 32, en ik herken me in het plaatje van @Captain_Ghost Zelfs toen ik kind was bleef sneeuw elke winter wel een paar dagen liggen. Er viel ook meerdere keren in de winter sneeuw. Zomers waren lang niet zo warm als tegenwoordig. Moet je na gaan hoe snel dingen veranderen; in pak 'm beet 20 jaar zoveel verschil al. Dat kan je hysterie noemen (ik weet wat voor fan je bent van dat woord), OF je ziet in dat het gewoon gaat om feiten/nieuws en dat er vrijwel niemand is die hysterisch aan het rondrennen is; in tegenstelling tot mensen die de drang voelen om alles maar hysterisch te noemen.
Ik ben een paar jaar jonger, en ik heb dit niet meegemaakt. Dus dat is vreemd. Of jij zit mis, of ik zit mis. Toen ik klein was viel er juist weinig sneeuw, soms had je eens een dag of twee dat het wit was, maar vaak was het ook zo weer weg. Pas rond 2010 heb ik daar in Nederland echt voor het eerst kennis mee kunnen maken, toen hadden we een aantal behoorlijk strenge winters, maar dat is nooit de norm geweest zoals ik het heb meegemaakt.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:59 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Dat was ik. Ik had dat bericht gelezen en gedeeld hier.
Als ik zo de weervoorspellingen bekijk van de komende twee weken klopt het nog steeds: amper tot geen regen en temperaturen rond de 25 of tegen de 30 aan zelfs. Ja, er ''kan'' wat regen vallen op enkele dagen, maar in mijn ervaring blijft die regen gewoon uit of de meeste plekken. Of het blijft bij wat druppels. Het kan ook bijdraaien ja en er kan meer regen vallen dan verwacht waarmee de natuur geholpen is. Die kans is alleen enorm klein. Als er al wat valt dan hebben we alsnog te maken met een periode van droogte; er valt bij lange na niet genoeg om de natuur recht te trekken.
Ik ben 32, en ik herken me in het plaatje van @:Captain_Ghost Zelfs toen ik kind was bleef sneeuw elke winter wel een paar dagen liggen. Er viel ook meerdere keren in de winter sneeuw. Zomers waren lang niet zo warm als tegenwoordig. Moet je na gaan hoe snel dingen veranderen; in pak 'm beet 20 jaar zoveel verschil al. Dat kan je hysterie noemen (ik weet wat voor fan je bent van dat woord), OF je ziet in dat het gewoon gaat om feiten/nieuws en dat er vrijwel niemand is die hysterisch aan het rondrennen is; in tegenstelling tot mensen die de drang voelen om alles maar hysterisch te noemen.
Hoe wil je in hemelsnaam met zo weinig ijsdagen met een auto over het ijs kunnen gaan? Er is sinds 1998 al geen Elfstedentocht meer geweest, maar wat waren de winters toch streng zeg! Ja, natuurlijk. Dit bewijst weer eens wat mensen zichzelf allemaal wel niet wijsmaken over hoe het 'vroeger' was.quote:Normale winters
Normaal (gemiddeld over 1991 tot 2020) telt het KNMI in De Bilt in december 2 ijsdagen, 3 in januari en 2 in februari. In november of maart komen weinig ijsdagen voor en blijft het alleen bij hoge uitzondering de hele dag vriezen. Een doorsneewinter levert zo'n 6 ijsdagen op.
Strenge winters
In strenge winters blijft het soms weken achtereen zonder onderbreking vriezen. Zo telde de winter van 1947 in drie maanden 46 ijsdagen, in de winter van 1963 kwam De Bilt tot 42 ijsdagen en in 1940 bleef het op 41 dagen de hele dag vriezen.
Bron
Medio/eind jaren 80 zelf gezien.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:24 schreef HowardRoark het volgende:
En met de auto op rivieren rijden, haha. Als ik daar even snel op Google kom ik uit in de jaren 60.
Geen toeval dat veel mensen die ouder zijn dan ik zich herkennen in mijn woorden. Ik denk dat je je kop een beetje in het zand aan het steken bent om lekker dwars te kunnen zijn. Je bent ook een paar jaar jonger dan ik; het kan dus hé dat ik winters heb meegemaakt waar jij geen actieve herinnering (hihi Rutte) aan hebt. Het weer in de winter sloeg al snel om; dus grote kans dat jij de winters waar ik het over heb gewoon niet meegemaakt hebt. Misschien iets minder zeker van je zaak zijn. En niet zo overdrijven. Niemand heeft het over Siberische winters.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:24 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Ik ben een paar jaar jonger, en ik heb dit niet meegemaakt. Dus dat is vreemd. Of jij zit mis, of ik zit mis. Toen ik klein was viel er juist weinig sneeuw, soms had je eens een dag of twee dat het wit was, maar vaak was het ook zo weer weg. Pas rond 2010 heb ik daar in Nederland echt voor het eerst kennis mee kunnen maken, toen hadden we een aantal behoorlijk strenge winters, maar dat is nooit de norm geweest zoals ik het heb meegemaakt.
En met de auto op rivieren rijden, haha. Als ik daar even snel op Google kom ik uit in de jaren 60.
Op de site van de vermeende experts van het KNMI:
[..]
Hoe wil je in hemelsnaam met zo weinig ijsdagen met een auto over het ijs kunnen gaan? Er is sinds 1998 al geen Elfstedentocht meer geweest, maar wat waren de winters toch streng zeg! Ja, natuurlijk. Dit bewijst weer eens wat mensen zichzelf allemaal wel niet wijsmaken over hoe het 'vroeger' was.
Van weer.nl (ik neem maar even aan dat dit klopt):
[ afbeelding ]
Hier zien we dus gewoon dat het in Nederland enorm fluctueert. Ja, het wordt duidelijk minder koud in de winter, maar het idee dat er vroeger structureel een soort van Siberische winters hier waren, nee sorry, dat is gewoon niet zo. Dat is een onjuist beeld dat met opzet wordt gecreëerd om een extra groot contrast te kunnen schetsen met de huidige situatie.
Dit ja. Al zou het 2 maanden zijn. Afgelopen winter is het onaflatend nat grafweer geweest en nu opeens 'SuPeR DrOoGtE'.quote:
De 2 Elfsteden tocht jaren van 85 een n 86, toen reden ze ook met autos over de Maasplassen bij roermondquote:Op maandag 19 juni 2023 13:29 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Medio/eind jaren 80 zelf gezien.
Weliswaar niet op een rivier, maar wel het Maas-Waal kanaal in Nijmegen.
https://www.rtlnieuws.nl/(...)je-tot-de-achterhoekquote:
Het is afgelopen herfst en winter, en een deel van het voorjaar, idd kletsnat geweest ja.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:36 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dit ja. Al zou het 2 maanden zijn. Afgelopen winter is het onaflatend nat grafweer geweest en nu opeens 'SuPeR DrOoGtE'.
Deze stemmingmakerij en daarnaast het gericht op 'duur'zaam vind ik stuitend.
Acht maanden geregend? Verschilde het weer in Nederland aanzienlijk van dat in België? Hier in België was februari uitzonderlijk droog (13.3 mm, normaal: 65.1 mm).quote:
En kijk je over een spanne van 30 miljoen jaar, dan zie je dat dit vaker voorkomt. De aarde is nog wel warmer dan dit geweest en had ook vele malen meer CO2 in de lucht dan nu. Het zijn allemaal periodes en ook deze gaat weer voorbij. Het is natuur. deal with it. En nee, de invloed van de mens is echt niet zo groot als men denkt. Daar is de wereld gewoon te groot voor en Nederland veel te klein. Als piepklein landje slaan we nog geen deuk in een pakje boter op milieugebied.quote:Op zondag 18 juni 2023 19:14 schreef Poolbal het volgende:
[..]
Dus als ik je goed begrijp, dan moet het eerst 30 jaar 1,5+graad zijn en dan pas mogen we het benoemen? 🤔
Als we in de komende jaren opklimmen naar de mean van +1,5 graad en dat blijft een paar jaar zo of het stijgt nog verder, dan zitten we op meer dan 1,5graad hoger dan pre industrieel. Het kan best daarna weer iets dippen, maar de trend zet zich voort. Kijk je over een spanne van 30 jaar dan kan je spreken van klimaatverandering.
[ afbeelding ]
Dit. 30 jaar is niets. Nog minder dan een seconde op kosmische schaal.quote:Op zondag 18 juni 2023 19:35 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Nee, maar een uitschieter in enig jaar is geen klimaat en dus ook niet relevant.
Ze kijken hier niet verder dan 150 jaar en laten voor het gemak 99% van de data weg.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:59 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
En kijk je over een spanne van 30 miljoen jaar, dan zie je dat dit vaker voorkomt. De aarde is nog wel warmer dan dit geweest en had ook vele malen meer CO2 in de lucht dan nu. Het zijn allemaal periodes en ook deze gaat weer voorbij. Het is natuur. deal with it. En nee, de invloed van de mens is echt niet zo groot als men denkt. Daar is de wereld gewoon te groot voor en Nederland veel te klein. Als piepklein landje slaan we nog geen deuk in een pakje boter op milieugebied.
Inderdaad, niet relevant. Als je die tijdslijn verder doortrekt met een jaar of 20000, dan zie je dat we in de nadagen zitten van de laatste ijstijd. Daarom wordt het nu warmer. Heel simpel.quote:Op zondag 18 juni 2023 19:51 schreef mcmlxiv het volgende:
“Een uitschieter”
[ afbeelding ]
“Nog een uitschieter”
[ afbeelding ]
Potverdikkie, nog een uitschieter
[ afbeelding ]
En nog een uitschieter!
[ afbeelding ]
Allemaal niet relevant mensen! Niets aan de hand, gewoon doorlopen.
In de jaren 80 schaatste ik van s'gravenzande naar schipluiden. Onderweg moest ik opzij voor een opel kadett die op het ijs reed.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:24 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Ik ben een paar jaar jonger, en ik heb dit niet meegemaakt. Dus dat is vreemd. Of jij zit mis, of ik zit mis. Toen ik klein was viel er juist weinig sneeuw, soms had je eens een dag of twee dat het wit was, maar vaak was het ook zo weer weg. Pas rond 2010 heb ik daar in Nederland echt voor het eerst kennis mee kunnen maken, toen hadden we een aantal behoorlijk strenge winters, maar dat is nooit de norm geweest zoals ik het heb meegemaakt.
En met de auto op rivieren rijden, haha. Als ik daar even snel op Google kom ik uit in de jaren 60.
Op de site van de vermeende experts van het KNMI:
[..]
Hoe wil je in hemelsnaam met zo weinig ijsdagen met een auto over het ijs kunnen gaan? Er is sinds 1998 al geen Elfstedentocht meer geweest, maar wat waren de winters toch streng zeg! Ja, natuurlijk. Dit bewijst weer eens wat mensen zichzelf allemaal wel niet wijsmaken over hoe het 'vroeger' was.
Van weer.nl (ik neem maar even aan dat dit klopt):
[ afbeelding ]
Hier zien we dus gewoon dat het in Nederland enorm fluctueert. Ja, het wordt duidelijk minder koud in de winter, maar het idee dat er vroeger structureel een soort van Siberische winters hier waren, nee sorry, dat is gewoon niet zo. Dat is een onjuist beeld dat met opzet wordt gecreëerd om een extra groot contrast te kunnen schetsen met de huidige situatie.
Ik in het westland. Ik schaatste van 's gravenzande naar schipluiden. Een opel kadett reed op het ijs.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:29 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Medio/eind jaren 80 zelf gezien.
Weliswaar niet op een rivier, maar wel het Maas-Waal kanaal in Nijmegen.
Waarbij het altijd grappig is om te constateren dat vele die hun vraagtekens hebben bij de betrouwbaarheid van het ipcc zich op momenten dat het goed uitkomt wel op deze indirecte klimaat reconstructies vertrouwen.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:59 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
En kijk je over een spanne van 30 miljoen jaar, dan zie je dat dit vaker voorkomt.
IPCC heeft zichzelf jaren geleden al buitenspel gezet met hun climategate, toen bleek dat ze zelf hun grafiekjes wat "opleukten" voor het juiste paniekgehalte. "Geen hockeystick in de grafiek? Dan maken we hem zelf wel."quote:Op maandag 19 juni 2023 14:08 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Waarbij het altijd grappig is om te constateren dat vele die hun vraagtekens hebben bij de betrouwbaarheid van het ipcc zich op momenten dat het goed uitkomt wel op deze indirecte klimaat reconstructies vertrouwen.
Als het grootste deel van het jaar gewoonweg nat is in en het na 2 maanden geen regen opeens allemaal gortdroog en dood is, ligt het dan aan het weer/klimaat of ligt het dan aan verkeerde waterhuishouding?quote:Op maandag 19 juni 2023 13:50 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Het is afgelopen herfst en winter, en een deel van het voorjaar, idd kletsnat geweest ja.
Maar aangezien de waterhuishouding er in Nederland op is gericht om water snel af te voeren ipv op te slaan, is het nu gortdroog op sommige plekken ja.
Niks geks aan.
Hier is ook alles geel en dor.
Hier is er sinds mei amper meer een druppel gevallen.
Vorig jaar nog een onderzoekuitslag dat het minder vaak regent in NL, maar wel harder. De neerslag als totaal is prima. Ook gezien het feit dat afgelopen winter de droogte van de afgelopen tijd gewoonweg was opgelost. Er was geen neerslag tekort meer. Grondwaterstanden waren gezond. En niet 1 weerman die het vertelde, alle weermannen deden het.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:53 schreef crystal_meth het volgende:
[..]
Acht maanden geregend? Verschilde het weer in Nederland aanzienlijk van dat in België? Hier in België was februari uitzonderlijk droog (13.3 mm, normaal: 65.1 mm).
Lees je anders even in over het verschil tussen meteorologische en hydrologische droogte vooraleer je zulke onzinnige dingen gaat zeggen.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:15 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Vorig jaar nog een onderzoekuitslag dat het minder vaak regent in NL, maar wel harder. De neerslag als totaal is prima. Ook gezien het feit dat afgelopen winter de droogte van de afgelopen tijd gewoonweg was opgelost. Er was geen neerslag tekort meer. Grondwaterstanden waren gezond. En niet 1 weerman die het vertelde, alle weermannen deden het.
En nu zijn we dat na 2 maanden amper een spatje opeens keihard vergeten...
Gastquote:Op maandag 19 juni 2023 14:18 schreef Dven het volgende:
[..]
Lees je anders even in over het verschil tussen meteorologische en hydrologische droogte vooraleer je zulke onzinnige dingen gaat zeggen.
Vooringenomenheid? Neuh, ik ben simpelweg bekend met de materie. Lees en leer gerust eens wat over de SPI, en dan met name de indexen over een periode van één en drie maanden.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:20 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Gast
Vooringenomenheid is echt je ding he?
Nu het opeens wel positief was, kan je niet gebruiken wat de specialisten zeggen?
Zal allemaal best dvennetje. Een of andere anonieme 'dven' op fok! is het almachtige medium wat we allemaal moeten geloven.. tjah, als ik me echt voor lul wil zettenquote:Op maandag 19 juni 2023 14:22 schreef Dven het volgende:
[..]
Vooringenomenheid? Neuh, ik ben simpelweg bekend met de materie. Lees en leer gerust eens wat over de SPI, en dan met name de indexen over een periode van één en drie maanden.
Nee, normaal zouden we nu in een afkoelende periode zitten die 6000 jaar geleden begon en nog 23000 jaar zou duren.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:02 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Inderdaad, niet relevant. Als je die tijdslijn verder doortrekt met een jaar of 20000, dan zie je dat we in de nadagen zitten van de laatste ijstijd. Daarom wordt het nu warmer. Heel simpel.
Laat eens zien?quote:Op maandag 19 juni 2023 14:27 schreef crystal_meth het volgende:
[..]
Nee, normaal zouden we nu in een afkoelende periode zitten die 6000 jaar geleden begon en nog 23000 jaar zou duren.
Je hoeft niet per se naar 30 jaar te kijken, maar wat ik bedoel is dat je wel gaat kijken over meerdere jaren. Want anders is die 1,2 graden dan weer 0,9, dan weer 1,4 het jaar daarna 1,1... Dat schiet niet op. Die 1,2 is dus niet van het afgelopen jaar alleen.quote:Op zondag 18 juni 2023 19:58 schreef Poolbal het volgende:
[..]
Je haalt bewust of onbewust twee vragen door elkaar:
- is er sprake van klimaatverandering? Hiervoor moet naar een periode van 30 jaar gekeken worden.
- is de aarde gemiddeld 1,5 graad warmer dan pre industriële temperaturen? Hiervoor wordt het gemiddelde van 1 jaar bekeken en vergeleken met pre industriële gemiddelden.
Als die nu extreem veel zou fluctueren en we zitten de jaren erna weer flink lager, dan zou het inderdaad niet zoveel zeggen. Het kan ook best zijn dat we het jaar er op naar 1,3 graad gaan. Maar de trend is helder gaat nog steeds omhoog. En op het moment dat de mean 1,5 graad hoger is, dan hebben we helaas die grens doorbroken.
Het zijn er meer dan 2 miljard. Maar verder: inderdaad. Voor de meeste mensen gaat het niet om een keertje minder vliegen en de verwarming naar 18 graden (ook al is dat wel erg koud vind ik persoonlijk). Het gaat om heel basic zaken als heb ik wel voldoende te eten.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:03 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
de rest van de wereld kan het geen ene biet schelen en dat zijn 2 miljard mensen die niet weten waar je het over hebt
In afrika rijden de taxis nog steeds op dieselolie gemengd met afgewerkte stookolie van onze cruisssschepen en containerschepen
en die truc hebben wij hen geleerd , omdat wij onze stookolie niet willen laten verwerken tot een ongevaarlijk vloeistof
Als je daar dieselolie koopt dan is het pikzwart van de bijgemengde europese stookolie
Dat is wel raak. Het laat eens temeer zien wat een kwalijke rol de media speelt in deze discussie.quote:
nou volgens mmij moeten we het hebben van , niks aan te doen, wat gebeurt dat gebeurtquote:Op maandag 19 juni 2023 14:37 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Het zijn er meer dan 2 miljard. Maar verder: inderdaad. Voor de meeste mensen gaat het niet om een keertje minder vliegen en de verwarming naar 18 graden (ook al is dat wel erg koud vind ik persoonlijk). Het gaat om heel basic zaken als heb ik wel voldoende te eten.
Daarom is de oproep tot consuminderen vrij dommig. We moeten het gewoon gaan hebben van innovatie.
Je bent niet de eerste die zich het zo herinnert, maar het KNMI houdt het gewoon bij en ook in jouw jeugd waren er hele zachte winters. Blijf nou maar gewoon bij de feiten. De winters zijn gemiddeld zachter geworden. Dat is waar. Maar iedere winter meerdere keren sneeuw is simpelweg niet waar.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:59 schreef AlwaysHappy het volgende:
Ik ben 32, en ik herken me in het plaatje van @:Captain_Ghost Zelfs toen ik kind was bleef sneeuw elke winter wel een paar dagen liggen. Er viel ook meerdere keren in de winter sneeuw. Zomers waren lang niet zo warm als tegenwoordig. Moet je na gaan hoe snel dingen veranderen; in pak 'm beet 20 jaar zoveel verschil al. Dat kan je hysterie noemen (ik weet wat voor fan je bent van dat woord), OF je ziet in dat het gewoon gaat om feiten/nieuws en dat er vrijwel niemand is die hysterisch aan het rondrennen is; in tegenstelling tot mensen die de drang voelen om alles maar hysterisch te noemen.
Ik ben nog wel een stuk ouder. Heel benieuwd naar die auto's die over de Maas of Rijn redenen. Ik ken maar een geval van iemand die met de auto op een vennetje reed. De auto was total loss en de bestuurder had geluk dat er een schuifdak in zat (zo'n handmatige die je erin zaagt). Want het ijs was toch niet dik genoeg... Zal ongeveer 40 jaar geleden zijn geweest.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:05 schreef Captain_Ghost het volgende:
[..]
Ik weet niet hoe oud je bent. Mensen die 30 jaar oud of ouder hebben dat mogen meemaken. Ze weten hoe de winter was. Ook ziet ze de veranderingen duidelijker dan de jongeren van nu.
Of aan beide?quote:Op maandag 19 juni 2023 14:13 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Als het grootste deel van het jaar gewoonweg nat is in en het na 2 maanden geen regen opeens allemaal gortdroog en dood is, ligt het dan aan het weer/klimaat of ligt het dan aan verkeerde waterhuishouding?
o ik heb wel autos hier over de lek zien rijdenquote:Op maandag 19 juni 2023 14:43 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Ik ben nog wel een stuk ouder. Heel benieuwd naar die auto's die over de Maas of Rijn redenen. Ik ken maar een geval van iemand die met de auto op een vennetje reed. De auto was total loss en de bestuurder had geluk dat er een schuifdak in zat (zo'n handmatige die je erin zaagt). Want het ijs was toch niet dik genoeg... Zal ongeveer 40 jaar geleden zijn geweest.
Zo zie je maar hoe bias werkt.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:24 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Ik ben een paar jaar jonger, en ik heb dit niet meegemaakt. Dus dat is vreemd. Of jij zit mis, of ik zit mis. Toen ik klein was viel er juist weinig sneeuw, soms had je eens een dag of twee dat het wit was, maar vaak was het ook zo weer weg. Pas rond 2010 heb ik daar in Nederland echt voor het eerst kennis mee kunnen maken, toen hadden we een aantal behoorlijk strenge winters, maar dat is nooit de norm geweest zoals ik het heb meegemaakt.
En met de auto op rivieren rijden, haha. Als ik daar even snel op Google kom ik uit in de jaren 60.
Op de site van de vermeende experts van het KNMI:
[..]
Hoe wil je in hemelsnaam met zo weinig ijsdagen met een auto over het ijs kunnen gaan? Er is sinds 1998 al geen Elfstedentocht meer geweest, maar wat waren de winters toch streng zeg! Ja, natuurlijk. Dit bewijst weer eens wat mensen zichzelf allemaal wel niet wijsmaken over hoe het 'vroeger' was.
Van weer.nl (ik neem maar even aan dat dit klopt):
[ afbeelding ]
Hier zien we dus gewoon dat het in Nederland enorm fluctueert. Ja, het wordt duidelijk minder koud in de winter, maar het idee dat er vroeger structureel een soort van Siberische winters hier waren, nee sorry, dat is gewoon niet zo. Dat is een onjuist beeld dat met opzet wordt gecreëerd om een extra groot contrast te kunnen schetsen met de huidige situatie.
Het gaat om het tempo waarin het klimaat veranderd.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:02 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Inderdaad, niet relevant. Als je die tijdslijn verder doortrekt met een jaar of 20000, dan zie je dat we in de nadagen zitten van de laatste ijstijd. Daarom wordt het nu warmer. Heel simpel.
Dus de keiharde data die hij produceert is voor jou minder waard dan de herinnering van enkele fokkers?quote:Op maandag 19 juni 2023 13:31 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Geen toeval dat veel mensen die ouder zijn dan ik zich herkennen in mijn woorden. Ik denk dat je je kop een beetje in het zand aan het steken bent om lekker dwars te kunnen zijn. Je bent ook een paar jaar jonger dan ik; het kan dus hé dat ik winters heb meegemaakt waar jij geen actieve herinnering (hihi Rutte) aan hebt. Het weer in de winter sloeg al snel om; dus grote kans dat jij de winters waar ik het over heb gewoon niet meegemaakt hebt. Misschien iets minder zeker van je zaak zijn. En niet zo overdrijven. Niemand heeft het over Siberische winters.
Weet niet waarom ik het blijf proberen.
Afgelopen winter? Tot begin mei was het gewoon bar en boos.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:36 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dit ja. Al zou het 2 maanden zijn. Afgelopen winter is het onaflatend nat grafweer geweest en nu opeens 'SuPeR DrOoGtE'.
Deze stemmingmakerij en daarnaast het gericht op 'duur'zaam vind ik stuitend.
Droogteprobleem...quote:Op maandag 19 juni 2023 13:44 schreef NeeOfTochJA het volgende:
[..]
https://www.rtlnieuws.nl/(...)je-tot-de-achterhoek
De woestijn rukt op: van Spanje tot in de Achterhoek
oh noees
Het 1 sluit het andere niet uit.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:49 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Droogteprobleem...
Dat het droogteprobleem veroorzaakt is om de landbouw te faciliteren en derhalve niets te maken heeft met klimaatverandering... ach...
De Sahara rukt op tot de Achterhoek!
Deels klopt dat.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:01 schreef NeeOfTochJA het volgende:
[..]
Ze kijken hier niet verder dan 150 jaar en laten voor het gemak 99% van de data weg.
nou dan ga jij 15.000 jaar terug kijkenquote:Op maandag 19 juni 2023 14:01 schreef NeeOfTochJA het volgende:
[..]
Ze kijken hier niet verder dan 150 jaar en laten voor het gemak 99% van de data weg.
Overdrijven is ook een vak Geheel de ipcc buitenspel gezet omdat een paar onderzoekers statische fouten gemaakt hebben en de wetenschappelijke logica van argumenten weerleggen hun werk gedaan hebben.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:11 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
IPCC heeft zichzelf jaren geleden al buitenspel gezet met hun climategate, toen bleek dat ze zelf hun grafiekjes wat "opleukten" voor het juiste paniekgehalte. "Geen hockeystick in de grafiek? Dan maken we hem zelf wel."
Nee, dat zeker niet. Ik kan nog genoeg andere redenen noemen om van fossiele brandstof af te gaan.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:40 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nou volgens mmij moeten we het hebben van , niks aan te doen, wat gebeurt dat gebeurt
JIjquote:Op maandag 19 juni 2023 14:57 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Nee, dat zeker niet. Ik kan nog genoeg andere redenen noemen om van fossiele brandstof af te gaan.
Het zou kunnen, maar als ik eraan terugdenk, dan kan ik mij eerder herinneren dat we op straat konden schaatsen (en zelfs naar school, alleen moest je de grote weg wel over 'kluunen').quote:Op maandag 19 juni 2023 14:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
o ik heb wel autos hier over de lek zien rijden
De redenering dat de Achterhoek zou veranderen in een woestijn is idioot omdat men specifiek verwijst naar een opzettelijk gecreëerd probleem. Het hele bericht is gewoon lachwekkend.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:52 schreef Joppiez het volgende:
[..]
Het 1 sluit het andere niet uit.
Als je het bijvoorbeeld genoeg regenwoud kapt dan heb je (regionale) klimaatverandering te pakken omdat "het systeem" is vernield.
Dit. Maandenlang hoorde je niemand over klimaatverandering of opwarming, want dat kwam ze op dat moment niet goed uit. Nu 2 weken de zon schijnt, beginnen ze allemaal weer te huilebalken.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:15 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Vorig jaar nog een onderzoekuitslag dat het minder vaak regent in NL, maar wel harder. De neerslag als totaal is prima. Ook gezien het feit dat afgelopen winter de droogte van de afgelopen tijd gewoonweg was opgelost. Er was geen neerslag tekort meer. Grondwaterstanden waren gezond. En niet 1 weerman die het vertelde, alle weermannen deden het.
En nu zijn we dat na 2 maanden amper een spatje opeens keihard vergeten...
"statistische fouten"??? Dat hele bedrijf was door en door verrot, van directie tot "onderzoekers". Ik heb toendertijd die gigabytes aan mails gedownload en ze gelezen. Het was allemaal OPZET om zo meer en meer geld binnen te harken. Goddank kwam dit vuil aan het licht. Ik snap alleen niet hoe zo'n rotte tent nu nog bestaansrecht kan hebben. Blijkbaar houden ze elkaar in dat rotte wereldje flink de hand boven het hoofd. Ik weet zeker dat Climategate slechts het topje van de ijsberg was.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:54 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Overdrijven is ook een vak Geheel de ipcc buitenspel gezet omdat een paar onderzoekers statische fouten gemaakt hebben en de wetenschappelijke logica van argumenten weerleggen hun werk gedaan hebben.
Zoals je nu al ziet, het is een prima verdienmodel. Op basis van angst.quote:Op maandag 19 juni 2023 16:10 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
"statistische fouten"??? Dat hele bedrijf was door en door verrot, van directie tot "onderzoekers". Ik heb toendertijd die gigabytes aan mails gedownload en ze gelezen. Het was allemaal OPZET om zo meer en meer geld binnen te harken. Goddank kwam dit vuil aan het licht. Ik snap alleen niet hoe zo'n rotte tent nu nog bestaansrecht kan hebben. Blijkbaar houden ze elkaar in dat rotte wereldje flink de hand boven het hoofd. Ik weet zeker dat Climategate slechts het topje van de ijsberg was.
Niet alles is een complot.quote:Op maandag 19 juni 2023 16:32 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Zoals je nu al ziet, het is een prima verdienmodel. Op basis van angst.
Wat wil je nog meer?
quote:
https://en.wikipedia.org/wiki/Quaternary_glaciationquote:Based on orbital models, the cooling trend initiated about 6,000 years ago will continue for another 23,000 years
Ja dit inderdaad. En heel veel van dit soort "klimaatinstituten" maken zich hier willens en wetens schuldig aan, want het verdient zo lekker! "klimaat" en "milieu" zijn beide miljardeninstriëen tegenwoordig, gevoed door angst. Als ik bij zo'n bedrijf zou werken, zou ik niet meer in de spiegel kunnen kijken.quote:Op maandag 19 juni 2023 16:32 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Zoals je nu al ziet, het is een prima verdienmodel. Op basis van angst.
Wat wil je nog meer?
Het is ook geen complot, het is enkel graaien omdat het kan. Grootschalig graaien.quote:
Wat wil je er aan doen? bedrijven aanklagen omdat ze boel willen graaien?quote:Op maandag 19 juni 2023 16:57 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Het is ook geen complot, het is enkel graaien omdat het kan. Grootschalig graaien.
men huilebalkt al sinds inconvenient truth predictionsquote:Op maandag 19 juni 2023 16:05 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Dit. Maandenlang hoorde je niemand over klimaatverandering of opwarming, want dat kwam ze op dat moment niet goed uit. Nu 2 weken de zon schijnt, beginnen ze allemaal weer te huilebalken.
je hebt gelijk sjerriequote:Op maandag 19 juni 2023 16:10 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
"statistische fouten"??? Dat hele bedrijf was door en door verrot, van directie tot "onderzoekers". Ik heb toendertijd die gigabytes aan mails gedownload en ze gelezen. Het was allemaal OPZET om zo meer en meer geld binnen te harken. Goddank kwam dit vuil aan het licht. Ik snap alleen niet hoe zo'n rotte tent nu nog bestaansrecht kan hebben. Blijkbaar houden ze elkaar in dat rotte wereldje flink de hand boven het hoofd. Ik weet zeker dat Climategate slechts het topje van de ijsberg was.
Ik zeg niet dat het iedere winter zo was. Maar in de jaren die ik me echt goed herinner (tussen 10 en 14 pak 'm beet) was het wel het geval hoor. Daarna werd het elk jaar minder met een enkele uitzondering.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:41 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Je bent niet de eerste die zich het zo herinnert, maar het KNMI houdt het gewoon bij en ook in jouw jeugd waren er hele zachte winters. Blijf nou maar gewoon bij de feiten. De winters zijn gemiddeld zachter geworden. Dat is waar. Maar iedere winter meerdere keren sneeuw is simpelweg niet waar.
Ja, gadverdamme weer voorspellenquote:Op maandag 19 juni 2023 16:56 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Ja dit inderdaad. En heel veel van dit soort "klimaatinstituten" maken zich hier willens en wetens schuldig aan, want het verdient zo lekker! "klimaat" en "milieu" zijn beide miljardeninstriëen tegenwoordig, gevoed door angst. Als ik bij zo'n bedrijf zou werken, zou ik niet meer in de spiegel kunnen kijken.
Dan heb je wel heel selectief gelezen, want ook in de herfst en winter kwamen er regelmatig artikelen over langs.quote:Op maandag 19 juni 2023 16:05 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Dit. Maandenlang hoorde je niemand over klimaatverandering of opwarming, want dat kwam ze op dat moment niet goed uit. Nu 2 weken de zon schijnt, beginnen ze allemaal weer te huilebalken.
Snel de bodemsaneringswet intrekken, ik wil weer wat afval dumpen en een nieuwe lekkerkerk creëren, mooie woningen voor de mensen die graag vervuilen.quote:Op maandag 19 juni 2023 18:06 schreef Momo het volgende:
[..]
Ja, gadverdamme weer voorspellen![]()
klimaat![]()
milieu![]()
Wie boeit het weer nou, zie zelf de wel welk weer het wordt elke dag, vroeger wisten ze dat ook niet.
Hoe durven ze onderzoek te doen naar klimaat? Waarschijnlijk blijft het allemaal hetzelfde!
Milieuproblemen bestaan ook niet! Heel Nederland volgooien met Tata fabrieken, lekker geld verdienen!
Tata moet oprotten uit ons land, we zijn geen india waar ze lekker mogen doen wat ze willen. Ja, het geeft werkgelegenheid, maar wel ten koste van de gezondheid van iedereen die daar in de buurt woont.quote:Op maandag 19 juni 2023 18:06 schreef Momo het volgende:
[..]
Ja, gadverdamme weer voorspellen![]()
klimaat![]()
milieu![]()
Wie boeit het weer nou, zie zelf de wel welk weer het wordt elke dag, vroeger wisten ze dat ook niet.
Hoe durven ze onderzoek te doen naar klimaat? Waarschijnlijk blijft het allemaal hetzelfde!
Milieuproblemen bestaan ook niet! Heel Nederland volgooien met Tata fabrieken, lekker geld verdienen!
Dit is toch niet te geloven, dit is echt erg.quote:Op maandag 19 juni 2023 16:56 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Ja dit inderdaad. En heel veel van dit soort "klimaatinstituten" maken zich hier willens en wetens schuldig aan, want het verdient zo lekker! "klimaat" en "milieu" zijn beide miljardeninstriëen tegenwoordig, gevoed door angst. Als ik bij zo'n bedrijf zou werken, zou ik niet meer in de spiegel kunnen kijken.
Nee hoor, jij zegt zelf dat dit soort dingen allemaal verzonnen zijn voor angst door de miljardenindustrie die milieu en klimaat onderzoek is.quote:Op maandag 19 juni 2023 18:16 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Tata moet oprotten uit ons land, we zijn geen india waar ze lekker mogen doen wat ze willen. Ja, het geeft werkgelegenheid, maar wel ten koste van de gezondheid van iedereen die daar in de buurt woont.
Je kunt daar niet eens je wasgoed buiten drogen, dat is na een uurtje helemaal zwart.
Dit is vervuiling. Dat is heel wat anders.quote:Op maandag 19 juni 2023 18:23 schreef Momo het volgende:
[..]
Nee hoor, jij zegt zelf dat dit soort dingen allemaal verzonnen zijn voor angst door de miljardenindustrie die milieu en klimaat onderzoek is.
Nee niks met milieu te makenquote:Op maandag 19 juni 2023 18:31 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Dit is vervuiling. Dat is heel wat anders.
kloptquote:Op maandag 19 juni 2023 18:16 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Tata moet oprotten uit ons land, we zijn geen india waar ze lekker mogen doen wat ze willen. Ja, het geeft werkgelegenheid, maar wel ten koste van de gezondheid van iedereen die daar in de buurt woont.
Je kunt daar niet eens je wasgoed buiten drogen, dat is na een uurtje helemaal zwart.
Juist die werkgelegenheid zit niemand op te wachtenquote:Op maandag 19 juni 2023 18:16 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Tata moet oprotten uit ons land, we zijn geen india waar ze lekker mogen doen wat ze willen. Ja, het geeft werkgelegenheid, maar wel ten koste van de gezondheid van iedereen die daar in de buurt woont.
Je kunt daar niet eens je wasgoed buiten drogen, dat is na een uurtje helemaal zwart.
Daar zijn die zonnepanelen toch voor.....quote:Ook beschikken de meeste huizen in Spanje over airconditioning. Ook in Nederland neemt de populariteit van airco in huis toe, al zijn daar ook flinke bezwaren tegen. Airco's slurpen namelijk energie, en dat is slecht voor het klimaat én de portemonnee.
Wel duidelijk dat jij nooit het nieuws op een van de grote media van Nederland leest, er staat iedere dag op de voorpagina een artikel over het klimaatquote:Op maandag 19 juni 2023 16:05 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Dit. Maandenlang hoorde je niemand over klimaatverandering of opwarming, want dat kwam ze op dat moment niet goed uit. Nu 2 weken de zon schijnt, beginnen ze allemaal weer te huilebalken.
Over het weer. Niet over klimaatverandering. Afgelopen tijd niet. Met die regen was zelfs nu.nl stil over klimaatverandering en nu het droog en warm is, begint het gezeik weer..quote:Op maandag 19 juni 2023 18:47 schreef Dauthi het volgende:
[..]
Wel duidelijk dat jij nooit het nieuws op een van de grote media van Nederland leest, er staat iedere dag op de voorpagina een artikel over het klimaat![]()
Neequote:Op maandag 19 juni 2023 19:50 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Over het weer. Niet over klimaatverandering. Afgelopen tijd niet. Met die regen was zelfs nu.nl stil over klimaatverandering en nu het droog en warm is, begint het gezeik weer..
Het is de realiteit. Nihilisme werkt beter hoor.quote:Op maandag 19 juni 2023 20:06 schreef NeeOfTochJA het volgende:
[..]![]()
je zal zo elke dag door het leven gaan. misschien eens met een psycholoog gaan praten.
Zelfs als het waar zou zijn ga jij er geen fuck aan doen.quote:Op maandag 19 juni 2023 20:07 schreef Discombobulate het volgende:
[..]
Het is de realiteit. Nihilisme werkt beter hoor.
ik denk inderdaad dat we het point of no return 50 jaar geleden al gepasseerd zijnquote:
Met wellus nietus heeft het weinig van doen. Het is simpelweg gedocumenteerd.quote:Op maandag 19 juni 2023 18:01 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat het iedere winter zo was. Maar in de jaren die ik me echt goed herinner (tussen 10 en 14 pak 'm beet) was het wel het geval hoor. Daarna werd het elk jaar minder met een enkele uitzondering.
Maar ik ga verder niet echt mee in de welles nietus
Dweil jij ook met de kraan open?quote:Op maandag 19 juni 2023 20:08 schreef NeeOfTochJA het volgende:
[..]
Zelfs als het waar zou zijn ga jij er geen fuck aan doen.
oh wacht, jij denkt dat we fucked zijn maar jij gaat er toch iets tegen doen?quote:Op maandag 19 juni 2023 20:23 schreef Discombobulate het volgende:
[..]
Dweil jij ook met de kraan open?
Ik denk dat het niet zo veel zin meer heeft nee. Als we dat vanaf 1950 gedaan hadden dan was het misschien wel gelukt.quote:Op maandag 19 juni 2023 20:25 schreef NeeOfTochJA het volgende:
[..]
oh wacht, jij denkt dat we fucked zijn maar jij gaat er toch iets tegen doen?
Ja, wat dit betreft is 2023 wel een redelijk uniek jaar...quote:Op maandag 19 juni 2023 20:44 schreef Poolbal het volgende:
https://www.theguardian.c(...)sh-high-temperatures
Dit soort dingen schrik ik dus echt van.
Afgezien van de vele spelfouten en rare zinnen klopt dit hele verhaal van geen kant.quote:. Als Nederlanders zijn we groot geworden met onze strijd tegen het water.
Maar volgens Jos Schouten, boswachter bij Natuurmonumenten tussen IJssel en Dinkel, moeten we nog veel beter worden in de strijd om het water dat we te kort hebben. ”Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt.”
Volgens boswachter Jos Schouten is er heel veel nodig om de droogte op de Sallandse Heuvelrug te keren: ”Droogte is een keuze. Wij doen heel erg alsof droogte ons overkomt, maar in de afgelopen 60 jaar is de hoeveelheid neerslag op jaarbasis met 9% gestegen. Het regent dus meer, maar toch hebben we last van droogte. Dat geeft ruimte om na te denken, omdat we dingen blijkbaar slimmer kunnen doen dan we nu doen. We zijn natuurlijk als Nederlanders groot geworden met onze strijd tegen het water, maar wat we eigenlijk nog veel beter moeten leren is niet de strijd tegen, maar de strijd om het water in tijden dat we te kort hebben.”
Droger dan vroeger
Schouten, die naast boswachter ook coördinator natuurbeheer Salland-Twente is, vertelt dat er bij de Sallandse Heuvelrug heel goed onderzoek is gedaan naar de redenen waarom het nu droger dan vroeger: ”In de vorige eeuw bestond de Sallandse Heuvelrug helemaal uit heide. Dit is nu voor het overgrote deel bebost met dennen, die verbruiken veel meer water.”
”Een andere reden is dat er in de jaren ’60 en ’70 ruilverkaveling is uitgevoerd met landinrichtingswerkzaamheden. Daarbij is een slotenpatroon aangelegd, echter veel te diep en breed, dat het gebied droger heeft gemaakt dan nodig. De sloten liggen in weilanden en de boeren zijn het er met elkaar over eens zijn dat ze te weinig water hebben. Dit is te zien aan landbouwgewassen die verloren.”
”De derde reden is dat er op Sallandse Heuvelrug twee drinkwaterwinningen zijn. Eén bij Holten en één bij Nijverdal. Nijverdal boort miljoenen liters grondwater op. Vanwege de vlakte in Nederland kunnen wij geen gebruik maken van stuwmeren. Wel hebben wij stuwwallen en daar is de Sallandse Heuvelrug er één van, dik 70 meter hoog. De regen trekt in de bodem, waardoor je een enorme zoetwaterbel in de berg krijgt. Omdat wij dat opmaken aan drinkwater, is er te weinig water op de Sallandse Heuvelrug, maar ook op het gebied dat hierop aansluit.”
Oplossingen
”In plaats van water aan het begin van het systeem eruit te halen, is het veel beter om drinkwater te winnen op plekken waar we juist wateroverlast hebben. Het inrichten van ons drinkwatersysteem moet anders, want dat past niet meer bij het klimaat van vandaag. We moeten ons water minder vervuilen, dan wordt het ook makkelijk om het op andere plekken te winnen.”
”De oplossingen tegen klimaatverandering zijn technisch niet gezien heel ingewikkeld, maar hebben wel een enorme impact op de manier hoe we ons land gebruiken. Als we ons watersysteem anders gaan inrichten, wordt het op plekken waar het nu droog genoeg is misschien wel te nat.”
”We hebben de afgelopen jaren al een boel met elkaar over de oplossingen gesproken en een begin gemaakt aan de maatregelen, maar het gaat veel te langzaam aangezien de klimaatverandering veel sneller gaat dan het waterbeheer wordt aangepast.”
Tekst gaat verder onder foto
Sallandse Heuvelrug | Foto Nick Boerkamp
Helpen als burger
De 52-jarige Schouten legt uit hoe je thuis simpele stappen kunt nemen om beter met water om te gaan: ”Gebruik niet te veel water. Het is tegenwoordig normaal dat je elke dag doucht. Als het 30 graden is, zijn er mensen die zich ‘s avonds het liefst nog een keer douchen. De nummer 1 in waterverbruik is douchen en de nummer 2 is de wc doortrekken. Als je warm water wil gebruiken kost het soms wel tot twee liter koud water, voordat je gebruik kan maken van warm water. Vang al het koude water op in een emmer en trek daarmee je wc door of gebruik het om je tuin water te geven.”
De Zwollenaar vervolgt: ”Hetzelfde geldt voor gras in je tuin. Gras heeft een hele goede overlevingsstrategie tegen droogte. Gras gaat namelijk dood boven de grond, waar het geen water nodig heeft, en de wortels blijven leven. Als de droge periode voorbij is, wordt het gele gras weer groen. Veel mensen vinden het gele gras niet mooi, dus wordt het gras meerdere keren per week urenlang water gegeven.’ Schouten zegt dit te begrijpen, maar vindt het een luxeprobleem: ”Als je het al doet, doe het dan niet met kraanwater. Ik kies er thuis voor om mijn gras gewoon geel te laten, omdat het vanzelf wel weer groen wordt als het gaat regenen.”
Voorlichting
Jos Schouten merkt op dat het bewustzijn van mensen langzaam maar zeker misschien wel verbeterd, maar het verbruik stijgt tegelijkertijd enorm bij langdurige warmte: ”Er gaat hier dus iets niet goed en daar ligt een belangrijke taak voor de overheid om daar veel meer voorlichting over te geven, maar ook om mensen te helpen met het nemen van praktische maatregelen. Laat de gemeente bijvoorbeeld elk huishouden minimaal één regenton verplicht stellen en die zelf gratis aanbieden. Dit zijn kosten die je heel snel terugverdiend.”
Crisis
Als laatst wil de boswachter benadrukken: ”De mensheid in het algemeen, maar ook zeker in Nederland, heeft de neiging om te wachten tot het echt crisis begint te worden. Dat is dom, want je krijgt er stress van en het wordt uiteindelijk alleen maar duurder. Pas als er morgen een dag geen water meer uit de kraan komt, gaan we opeens denken dat er een probleem is en zul je zien dat we in beweging komen. Ik hoop dat we wijs genoeg zijn met elkaar om daar nu al de urgentie aan te geven die het verdiend.” Schouten benadrukt nogmaals: ”Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt. Het is echt tijd voor actie.’
Nou ja, het is ook wel goed om realistisch te zijn, toch?quote:Op maandag 19 juni 2023 20:06 schreef NeeOfTochJA het volgende:
[..]![]()
je zal zo elke dag door het leven gaan. misschien eens met een psycholoog gaan praten.
Wie zegt dat dat realistisch is? Hoe vaak zijn de doemscenario's de afgelopen decennia uitgekomen?quote:Op vrijdag 23 juni 2023 19:18 schreef Tijn het volgende:
[..]
Nou ja, het is ook wel goed om realistisch te zijn, toch?
Nou volgende week presenteren ze gewoon het weer he. En waar moeten ze het dan over hebben, het is nog steeds temperatuur die hoort bij tijd van het jaar of daar iets boven.quote:Op zaterdag 24 juni 2023 09:49 schreef Lospedrosa het volgende:
Volgende week een stuk koeler en wisselvalliger met best vaak regen.
Maar dan hoor je ze niet hč? Die weermannetjes (activisten).
Zoek Reinier van den Berg eens op Twitter die uit bij elke scheet het einde van de wereld aan.quote:Op zaterdag 24 juni 2023 09:51 schreef Momo het volgende:
[..]
Nou volgende week presenteren ze gewoon het weer he. En waar moeten ze het dan over hebben, het is nog steeds temperatuur die hoort bij tijd van het jaar of daar iets boven.
Het is wel typisch dat je in politiek wel periodes van decennia of langer kunt overzien. Dan heb je het niet over het feit dat er overall niks aan de hand is en bijv. de toeslagenaffaire niets voorstelt omdat het aanstaande dinsdag een gewone saaie dag wordt verwacht. Je kent het onderscheid tussen klimaat en weer ook. Niet zo kortzichtig doen dan.quote:Op zaterdag 24 juni 2023 09:49 schreef Lospedrosa het volgende:
Volgende week een stuk koeler en wisselvalliger met best vaak regen.
Maar dan hoor je ze niet hč? Die weermannetjes (activisten).
[ afbeelding ]
Tijdens die natte zeikperiode kwamen er allemaal artikelen over hoe deze natte maanden kut waren, maar de droogte van het jaar ervoor een beetje wegpoetste zodat e.e.a. weer kon herstellen. Met de huidige droogte wordt dat herstel weer een beetje teniet gedaan. Maar goed, zo werkt klimaatopwarming nu eenmaal: meer kans op extremen, dus natte zeikperiodes afgewisseld met lange droogte ipv een beetje afwisseling elke week.quote:Op maandag 19 juni 2023 19:50 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Over het weer. Niet over klimaatverandering. Afgelopen tijd niet. Met die regen was zelfs nu.nl stil over klimaatverandering en nu het droog en warm is, begint het gezeik weer..
Ze snappen wel waar het over gaat.quote:Op zaterdag 24 juni 2023 10:27 schreef Knipoogje het volgende:
[..]
Tijdens die natte zeikperiode kwamen er allemaal artikelen over hoe deze natte maanden kut waren, maar de droogte van het jaar ervoor een beetje wegpoetste zodat e.e.a. weer kon herstellen. Met de huidige droogte wordt dat herstel weer een beetje teniet gedaan. Maar goed, zo werkt klimaatopwarming nu eenmaal: meer kans op extremen, dus natte zeikperiodes afgewisseld met lange droogte ipv een beetje afwisseling elke week.
Je act wordt wat saai.quote:Op zaterdag 24 juni 2023 09:49 schreef Lospedrosa het volgende:
Volgende week een stuk koeler en wisselvalliger met best vaak regen.
Maar dan hoor je ze niet hč? Die weermannetjes (activisten).
[ afbeelding ]
Dat denk ik bij elke post van Reinier van den Berg.quote:
okquote:Op zaterdag 24 juni 2023 14:45 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Dat denk ik bij elke post van Reinier van den Berg.
Ga het weer voorspellen wannebe klimaatpaus
Boeing die luistert niet erg naar de PREEK van onze Rob Jetten, dat we minder moeten vliegenquote:Op zaterdag 24 juni 2023 14:45 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Dat denk ik bij elke post van Reinier van den Berg.
Ga het weer voorspellen wannebe klimaatpaus
Daarbij kwam Boeing de afgelopen week met de verwachting dat het aantal vliegtuigen in de komende decennia zal verdubbelen tot 48.500 stuks.quote:Grote vraag naar vliegtuigen na coronaleed: onbegrip over rem op Schiphol
PARIJS - Nederland zet de rem op de luchtvaart, maar elders in de wereld groeit de luchtvaart uitbundig.
Op de Airshow in Parijs bestelde de Indiase luchtvaartmaatschappij Indigo onder leiding van oud-KLM-topman Pieter Elbers in één klap 500 toestellen en Air India 470 stuks.
Daarbij kwam Boeing de afgelopen week met de verwachting dat het aantal vliegtuigen in de komende decennia zal verdubbelen tot 48.500 stuks.
De krimp die minister Harbers zo wanhopig wil voor Schiphol, wordt niet begrepen buiten Nederland.
Niet waar. Lees het wetenschappelijke deel van het IPCC rapport er maar op na. Alleen ten aanzien van hittegolven staat het vast dat die vaker voor zullen komen (en dat volgt ook direct uit de toegenomen gemiddelde temperatuur).quote:Op zaterdag 24 juni 2023 10:27 schreef Knipoogje het volgende:
Maar goed, zo werkt klimaatopwarming nu eenmaal: meer kans op extremen, dus natte zeikperiodes afgewisseld met lange droogte ipv een beetje afwisseling elke week.
quote:Op maandag 19 juni 2023 20:44 schreef Poolbal het volgende:
https://www.theguardian.c(...)sh-high-temperatures
Dit soort dingen schrik ik dus echt van.
El Nino..quote:Op maandag 19 juni 2023 20:46 schreef Momo het volgende:
[..]
Ja, wat dit betreft is 2023 wel een redelijk uniek jaar...
[ twitter ]
[ twitter ]
Zie je allerlei extremen door klimaatverandering.quote:Op zondag 25 juni 2023 12:28 schreef StateOfMind het volgende:
Vandaag 31 graden, de rest van de week een heerlijke 23 graden
Gelukkig zijn er nog mensen die zelfs na een aantal topics nog steeds het verschil niet weten tussen klimaat en het weer.quote:Op zondag 25 juni 2023 12:56 schreef Lospedrosa het volgende:
Climatechange is over![]()
https://www.ad.nl/binnenl(...)in-de-maak~ad019940/
We staan er vast niet goed voor maar dit is wel genieten, hoor.quote:
het enige dat redelijk constant is dat is de droogtequote:Op zondag 25 juni 2023 15:09 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Gelukkig zijn er nog mensen die zelfs na een aantal topics nog steeds het verschil niet weten tussen klimaat en het weer.
Er staat bovendien ook vrij duidelijk in het artikel dat het nog steeds warmer is dan we mogen verwachten in juni.
Haha daarom zeg ik dat ook!quote:Op zondag 25 juni 2023 15:09 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Gelukkig zijn er nog mensen die zelfs na een aantal topics nog steeds het verschil niet weten tussen klimaat en het weer.
Er staat bovendien ook vrij duidelijk in het artikel dat het nog steeds warmer is dan we mogen verwachten in juni.
Ja....omdat gemiddeld weer geen extreem iets is. Beetje raar om dagelijks te benoemen dat de temperatuur gemiddeld is.quote:Op zondag 25 juni 2023 16:39 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Haha daarom zeg ik dat ook!
In weerberichten dan zegt de weerman, bij heel warm weer: dit zijn de extremen van klimaatverandering.
En bij heel gemiddeld weer: niks.
Dus dan zal klimaat verandering wel over zijn hč?
Wel in combinatie met die diep donker rode kleuren. Welke kleuren gaan ze gebruiken als het lokaal 39 graden gaat worden? Zwart?quote:Op zondag 25 juni 2023 22:16 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Ja....omdat gemiddeld weer geen extreem iets is. Beetje raar om dagelijks te benoemen dat de temperatuur gemiddeld is.
Haalt niet weg dat we met klimaatverandering te maken hebben en dat ze daar gewoon over mogen berichten. Niks hypocriets aan.
Nope. Veel van de data waarvan de meeste mensen denken dat die er is, die is er niet.quote:Op zaterdag 24 juni 2023 08:40 schreef Beathoven het volgende:
links - degenen die data vertrouwen en er iets aan willen doen
Mijn vermoeden is dat de werkelijke invloed CO2 op temperatuur zo 30-40% is van wat er gezegd wordt dat het is, en dat er daarnaast op de lange termijn invloeden spelen die veel meer effect hebben, de vraag is alleen hoe snel dat allemaal gaat.quote:Op zondag 25 juni 2023 22:33 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Nope. Veel van de data waarvan de meeste mensen denken dat die er is, die is er niet.
Maar warmer weer is ook geen extreem (want valt binnen de bandbreedtes van eerdere uitersten) en dan zouden weermannen er ook niet steeds klimaat verandering bij mogen halen. Want weer is immers geen klimaat.quote:Op zondag 25 juni 2023 22:16 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Ja....omdat gemiddeld weer geen extreem iets is. Beetje raar om dagelijks te benoemen dat de temperatuur gemiddeld is.
Haalt niet weg dat we met klimaatverandering te maken hebben en dat ze daar gewoon over mogen berichten. Niks hypocriets aan.
Oh als het in de winter weken lang 5 tot 10 graden onder klimaatgemiddelde is, is dat zeker een topic waard. Maak die vooral aan in dat geval.quote:Op zondag 25 juni 2023 22:29 schreef ludovico het volgende:
Weer met het klimaat verwarren, classic.
En in de winter als het tegenovergestelde kamp hetzelfde trucje uitvoert voor de grap om te stangen over de zeik zijn.
Tis alleen weer, geen klimaat.quote:Op zondag 25 juni 2023 22:54 schreef Momo het volgende:
[..]
Oh als het in de winter weken lang 5 tot 10 graden onder klimaatgemiddelde is, is dat zeker een topic waard. Maak die vooral aan in dat geval.
Valt vast wel mee.quote:Op zondag 25 juni 2023 22:25 schreef ootjekatootje het volgende:
Hoe is het met de oversterfte, je zou toch een bericht verwachten dat de bejaarden met bossen tegelijk omvallen.
Ja, dan is het weer dat een bepaalde afwijking heeft van de 30-jarig klimaatgemiddelde. Als dat voor een langere tijd een grotere afwijking heeft is dat wel nieuwswaardig.quote:
Heb je een wetenschappelijke/statistische benadering losgelaten op die deviaties? En wat is dan je methodologie en wat zijn je resultaten?quote:Op zondag 25 juni 2023 23:47 schreef Momo het volgende:
[..]
Ja, dan is het weer dat een bepaalde afwijking heeft van de 30-jarig klimaatgemiddelde. Als dat voor een langere tijd een grotere afwijking heeft is dat wel nieuwswaardig.
quote:Op zondag 25 juni 2023 22:46 schreef ludovico het volgende:
[..]
Mijn vermoeden is dat de werkelijke invloed CO2 op temperatuur zo 30-40% is van wat er gezegd wordt dat het is, en dat er daarnaast op de lange termijn invloeden spelen die veel meer effect hebben, de vraag is alleen hoe snel dat allemaal gaat.
Maar dat er een hele zooi crony science in verwerkt zit ben ik eigenlijk wel van overtuigd.
Beschuldigingen jegens het ipcc zonder bewijzen uiten van crony sceince en de post eronder op wetenschappelijke onderbouwing aandringen.quote:Op maandag 26 juni 2023 00:03 schreef ludovico het volgende:
[..]
Heb je een wetenschappelijke/statistische benadering losgelaten op die deviaties? En wat is dan je methodologie en wat zijn je resultaten?
Kijk maar uit. Ook in Hongarije hebben ze wolven.quote:Op zondag 18 juni 2023 19:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Hongarije
Dat land heeft aan water nooit een enkel gebrek en zeer goede landbouwgronden
Dat heeft met een aantal dingen te maken waaronder het steeds overschatten met voorspellingen, met de richting van onderzoeksresultaten m.b.t. kritische houding of een paper wordt opgenomen in de IPCC rapporten, maar ook met allerhande bias die voorradig zijn in de data waardoor in sommige extreme gevallen significante resultaten pas bestaan na homogenisaties (homogenisatie van de meetreeks is ook in NL gebeurt en die wil ik ooit nog eens een keer uitzoeken, heb enigszins de twijfel dat ze daar extremen hebben ingewisseld voor gemiddelden en zo onterecht wat hittegolven pre 1950 hebben weggestreept, maar anyway, dat is een vermoeden).quote:Op maandag 26 juni 2023 09:46 schreef Basp1 het volgende:
[..]
[..]
Beschuldigingen jegens het ipcc zonder bewijzen uiten van crony sceince en de post eronder op wetenschappelijke onderbouwing aandringen.
Dan zul je toch je eerdere beschuldigingen over crony sceince ook moeten onderbouwen wil je daarna zo hoog van de toren blazen om een beetje serieus genomen te worden.
Best wel vreemd eigenlijk, dat je eerst aan bepaalde voorwaarden moet voldoen voordat je mag vinden dat iets wetenschappelijk onderbouwd moet worden. Het lijkt mij een gegeven dat je zaken wetenschappelijk/statistisch onderbouwd.quote:Op maandag 26 juni 2023 09:46 schreef Basp1 het volgende:
Beschuldigingen jegens het ipcc zonder bewijzen uiten van crony sceince en de post eronder op wetenschappelijke onderbouwing aandringen.
Dan zul je toch je eerdere beschuldigingen over crony sceince ook moeten onderbouwen wil je daarna zo hoog van de toren blazen om een beetje serieus genomen te worden.
Kun je het publiek hier dan eens wat voorbeelden geven waarbij wetenschappers in IPCC rapporten geclaimd hebben dat de noordpool in 2010 ijsvrij zou zijn.quote:Op maandag 26 juni 2023 10:34 schreef ludovico het volgende:
Als je platgegooid wordt met "geen ijs meer op Noordpool per 2010" en dat soort fratsen en dat mag allemaal, en het komt nooit uit, tjah, dan raak je ook vanzelf skeptisch, en daarnaast is het de vraag hoe serieus de klimaatwetenschappers zichzelf nemen als ze mensen aan de haal laten gaan met wilde voorspellingen.
De wetenschap die de IPCC gebruikt, daar is niets mis mee. Ok, ze staan er bekend om niet altijd data mee te nemen die niet past binnen het narratief, maar crony science is het daarmee niet. Het is meer dat er simpelweg een bias bestaat binnen die club. Wat ook wel logisch is, als je inderdaad overtuigd bent van iets. Wetenschappers zijn nu eenmaal soms net mensen. En daarnaast speelt natuurlijk een rol dat we wetenschap enorm hebben gekapitaliseerd. Als iemand er een belang bij heeft financieel dat het resultaat x is, dan beďnvloedt dat uiteraard de kans op dat resultaat. Ook onbewust!quote:Op zondag 25 juni 2023 22:46 schreef ludovico het volgende:
[..]
Mijn vermoeden is dat de werkelijke invloed CO2 op temperatuur zo 30-40% is van wat er gezegd wordt dat het is, en dat er daarnaast op de lange termijn invloeden spelen die veel meer effect hebben, de vraag is alleen hoe snel dat allemaal gaat.
Maar dat er een hele zooi crony science in verwerkt zit ben ik eigenlijk wel van overtuigd.
Die stelling claim ik niet dus die mag je zelf houden.quote:Op maandag 26 juni 2023 10:57 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Kun je het publiek hier dan eens wat voorbeelden geven waarbij wetenschappers in IPCC rapporten geclaimd hebben dat de noordpool in 2010 ijsvrij zou zijn.
Als je dat niet kunt is de vraag eerder weer hoe serieus mensen hier zogenaamde kritische klimaat denkers moeten nemen.
Nou er zijn dus wel discussies over mogelijke biases maar dat is een veel te technische discussie. Sommige datareeksen valt gewoon wel iets over te vinden en zijn niet helemaal schoon.quote:Op maandag 26 juni 2023 10:58 schreef VEM2012 het volgende:
De wetenschap die de IPCC gebruikt, daar is niets mis mee. Ok, ze staan er bekend om niet altijd data mee te nemen die niet past binnen het narratief, maar crony science is het daarmee niet.
Eens, dus dat speelt ook mee, bewust/onbewust het speelt allemaal mee.quote:Op maandag 26 juni 2023 10:58 schreef VEM2012 het volgende:
Het is meer dat er simpelweg een bias bestaat binnen die club. Wat ook wel logisch is, als je inderdaad overtuigd bent van iets. Wetenschappers zijn nu eenmaal soms net mensen. En daarnaast speelt natuurlijk een rol dat we wetenschap enorm hebben gekapitaliseerd. Als iemand er een belang bij heeft financieel dat het resultaat x is, dan beďnvloedt dat uiteraard de kans op dat resultaat. Ook onbewust!
Hebben sommige in die gelederen weinig problemen mee.quote:Op maandag 26 juni 2023 10:58 schreef VEM2012 het volgende:
Onder de streep weten we gewoon niet wat de invloed is van CO2, laat staan dat we het klimaat kunnen voorspellen over de komende decennia. Kunnen we niet en daar is het IPCC in het verleden ook wel eerlijk over geweest.
Waar het wel misgaat is dat het IPCC nu eenmaal politiek is en de vertaling van de wetenschap naar samenvattingen voor beleidsmakers politiek gekleurd worden. Ik ga uit van dat het met de beste bedoelingen gebeurt. Maar feit is dat wat de media voorschotelt niet in lijn is met wat de wetenschap aangeeft. En daardoor krijg je mensen die denken dat life as we know it op het punt staat te verdwijnen. En dat is, gelukkig, heel ver van wat de wetenschap zegt.
Onder de streep weten we juist heel goed wat de invloed van co2 is dat was al in 1859 door john tyndall bewezen dat co2 een isolatiewaarde heeft.quote:Op maandag 26 juni 2023 10:58 schreef VEM2012 het volgende:
Onder de streep weten we gewoon niet wat de invloed is van CO2,
Wat wordt er precies weggelaten of aangepast? Kun je concreter zijn dan alleen je "gevoel"?quote:Op maandag 26 juni 2023 11:43 schreef Troel het volgende:
Ik heb gewoon al jaren het gevoel dat er bewust een bepaalde kant op gepubliceerd/geduwd wordt.
Het weglaten of aanpassen van sommige meetwaarden kost je je onderzoek als het gaat om Diederik Stapel, maar als het gaat om het klimaat, dan mag het allemaal zeg maar. Juist dat dat gedaan wordt, maakt dat ik er een beetje wars van ben.
Natuurlijk merk ik ook dat de zomers anders zijn dan dertig jaar geleden. En ondanks dat ik denk dat dat erbij hoort, zie ik ook wel in dat het heel snel gaat. Maar de manier waarop maakt me heel erg wantrouwig.
Heb nu geen tijd om bronnen erbij te gaan zoeken hoor, maar als je alleen al naar de cijfers in Nederland kijkt, is er bekend dat er aanpassingen zijn gedaan in oudere jaren en dat er nu een keurig lijntje is, terwijl er met de onaangepaste getallen toch echt wel afwijkingen zichtbaar zouden zijn. Als dat op kleine schaal al gaande is, wat is er dan wereldwijd gaande?quote:Op maandag 26 juni 2023 11:59 schreef Farenji het volgende:
[..]
Wat wordt er precies weggelaten of aangepast? Kun je concreter zijn dan alleen je "gevoel"?
Je snap dat dat enkel is gedaan om de nauwkeurigheid hoger te maken? Meetinstrumenten zijn vervangen, Stevensonhuts zijn geplaatst, stations zijn verplaatst, steden zijn dichtbij meetstations gekomen, vroeger werd er op andere tijden temperatuur gemeten. Als grote datasets met meerdere meetpunten hebt kun je altijd gezien waar afwijkingen zijn ontstaan, die zijn nu gecorrigeerd.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:12 schreef Troel het volgende:
[..]
Heb nu geen tijd om bronnen erbij te gaan zoeken hoor, maar als je alleen al naar de cijfers in Nederland kijkt, is er bekend dat er aanpassingen zijn gedaan in oudere jaren en dat er nu een keurig lijntje is, terwijl er met de onaangepaste getallen toch echt wel afwijkingen zichtbaar zouden zijn. Als dat op kleine schaal al gaande is, wat is er dan wereldwijd gaande?
Graag toch bronnen want dit is echt ongefundeerd zomaar wat zeggen. Ik weet ook niet wat je bedoelt met "er is bekend". Je hebt dit toch niet op de feesboek gelezen he?quote:Op maandag 26 juni 2023 12:12 schreef Troel het volgende:
[..]
Heb nu geen tijd om bronnen erbij te gaan zoeken hoor, maar als je alleen al naar de cijfers in Nederland kijkt, is er bekend dat er aanpassingen zijn gedaan in oudere jaren en dat er nu een keurig lijntje is, terwijl er met de onaangepaste getallen toch echt wel afwijkingen zichtbaar zouden zijn. Als dat op kleine schaal al gaande is, wat is er dan wereldwijd gaande?
Nouja en misschien is dat mijn gebrek aan onderzoeksdingen hoor, maar die afwijkingen horen er voor mijn gevoel bij?quote:Op maandag 26 juni 2023 12:18 schreef Momo het volgende:
[..]
Je snap dat dat enkel is gedaan om de nauwkeurigheid hoger te maken? Meetinstrumenten zijn vervangen, Stevensonhuts zijn geplaatst, stations zijn verplaatst, steden zijn dichtbij meetstations gekomen, vroeger werd er op andere tijden temperatuur gemeten. Als grote datasets met meerdere meetpunten hebt kun je altijd gezien waar afwijkingen zijn ontstaan, die zijn nu gecorrigeerd.
Nou, dit is echt een aantrekkelijke reactie om op te gaan reageren. Nog even en ik ben ook nog een boomer ofzo.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:21 schreef Farenji het volgende:
[..]
Graag toch bronnen want dit is echt ongefundeerd zomaar wat zeggen. Ik weet ook niet wat je bedoelt met "er is bekend". Je hebt dit toch niet op de feesboek gelezen he?
Ja hallo, jij komt met "volgens mijn gevoel worden we belazerd", dat mag je best onderbouwen en concreet maken, anders blijft het gewoon ongefundeerde kroegpraat.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:24 schreef Troel het volgende:
[..]
Nou, dit is echt een aantrekkelijke reactie om op te gaan reageren. Nog even en ik ben ook nog een boomer ofzo.
Die afwijkingen zijn juist ontstaan omdat de methode vroeger bij elk station net wat anders was. Tegenwoordig is de meetmethode vrijwel gehomogeniseerd op alle stations, waarom niet de fouten van vroeger eruit halen? Als er bijvoorbeeld op een locatie geen Stevensonhut gebruikt werd om de temperatuur te meten maar een kast met meer gaten is het toch logisch dat er dan te hoge temperatuur genoteerd werd?quote:Op maandag 26 juni 2023 12:22 schreef Troel het volgende:
[..]
Nouja en misschien is dat mijn gebrek aan onderzoeksdingen hoor, maar die afwijkingen horen er voor mijn gevoel bij?
Ja, natuurlijk is dat logisch. Maar ik zie dat liever dan opgelost met die meetwaarde en een asterisk erbij met de uitleg waarom die waarde afwijkend is, dan dat die waarde aangepast is. (Maar nogmaals, ik ben nooit gepromoveerd ofzo, dus geen idee of dat daar wel gebeurd, maar dat zou het voor mij een stuk betrouwbaarder maken?)quote:Op maandag 26 juni 2023 12:26 schreef Momo het volgende:
[..]
Die afwijkingen zijn juist ontstaan omdat de methode vroeger bij elk station net wat anders was. Tegenwoordig is de meetmethode vrijwel gehomogeniseerd op alle stations, waarom niet de fouten van vroeger eruit halen? Als er bijvoorbeeld op een locatie geen Stevensonhut gebruikt werd om de temperatuur te meten maar een kast met meer gaten is het toch logisch dat er dan te hoge temperatuur genoteerd werd?
Klimaatslachtoffers? Die klimaat-cult begint wel uit de hand te lopen nu, zorgwekkend om te zien.quote:Op maandag 26 juni 2023 11:03 schreef ludovico het volgende:
[ twitter ]
Die zieke cult gebruikt gewoon een recente ernstige weer-gebeurtenis waarbij iemand is overleden voor propaganda doeleinden.
Maar Timmerfransje zal het wel echt denken hoor, maar het is pure emo.
Dat is niet alleen je gevoel hoor, dat is ook gewoon zo. Iedereen kan dit zien. De media staan bijna dagelijks vol met allerlei hysterische berichten over klimaatverandering, waarbij elke afwijking van de norm die vroeger nooit aandacht had gehad, nu meteen wordt uitgelicht. Dat is natuurlijk met een bedoeling.quote:Op maandag 26 juni 2023 11:43 schreef Troel het volgende:
Ik heb gewoon al jaren het gevoel dat er bewust een bepaalde kant op gepubliceerd/geduwd wordt.
Het weglaten of aanpassen van sommige meetwaarden kost je je onderzoek als het gaat om Diederik Stapel, maar als het gaat om het klimaat, dan mag het allemaal zeg maar. Juist dat dat gedaan wordt, maakt dat ik er een beetje wars van ben.
Natuurlijk merk ik ook dat de zomers anders zijn dan dertig jaar geleden. En ondanks dat ik denk dat dat erbij hoort, zie ik ook wel in dat het heel snel gaat. Maar de manier waarop maakt me heel erg wantrouwig.
Het gaat me niet om het onderbouwen of concreet maken, maar om je "Feesboek" opmerking. Die slaat gewoon kant noch wal.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:26 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ja hallo, jij komt met "volgens mijn gevoel worden we belazerd", dat mag je best onderbouwen en concreet maken, anders blijft het gewoon ongefundeerde kroegpraat.
Nouja, ik weet wel een beetje hoe media werken jaquote:Op maandag 26 juni 2023 12:32 schreef HowardRoark het volgende:
Dat is niet alleen je gevoel hoor, dat is ook gewoon zo. Iedereen kan dit zien. De media staan bijna dagelijks vol met allerlei hysterische berichten over klimaatverandering, waarbij elke afwijking van de norm die vroeger nooit aandacht had gehad, nu meteen wordt uitgelicht. Dat is natuurlijk met een bedoeling.
Nouja volgens mij heeft KNMI best geprobeerd het hele gebeuren toe te lichten, meer voor de gewone burger en ook inclusie internationale publicaties die peer reviewed zijn.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:31 schreef Troel het volgende:
[..]
Ja, natuurlijk is dat logisch. Maar ik zie dat liever dan opgelost met die meetwaarde en een asterisk erbij met de uitleg waarom die waarde afwijkend is, dan dat die waarde aangepast is. (Maar nogmaals, ik ben nooit gepromoveerd ofzo, dus geen idee of dat daar wel gebeurd, maar dat zou het voor mij een stuk betrouwbaarder maken?)
Afwijking van het gewenste narratief en je wordt meteen op een bepaalde manier weggezet. Dat is inderdaad jammer. Maar het zegt ook genoeg natuurlijk over de klimaathysterici zelf, blijkbaar zijn dat soort manieren van "discussiëren" nodig om het eigen narratief in stand te houden.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:32 schreef Troel het volgende:
[..]
Het gaat me niet om het onderbouwen of concreet maken, maar om je "Feesboek" opmerking.
Jij denkt dat de media Tata bewust in een kwaad daglicht wil zetten en dat in de werkelijk het allemaal wel meevalt?quote:Op maandag 26 juni 2023 12:34 schreef Troel het volgende:
[..]
Nouja, ik weet wel een beetje hoe media werken jaIk merk het bij Tata-berichtgeving ook. Als er dan om meningen gevraagd wordt, dan worden de positieve meningen altijd maar een beetje in een hoekje geduwd en die zijn zeker niet uit de kop te halen.
Pot ketel zwartquote:Op maandag 26 juni 2023 12:35 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
op een bepaalde manier weggezet.
klimaathysterici
Nou er zijn nog steeds genoeg die al hun wantrouwen (of überhaupt al hun kennis) baseren op dingen die ze op facebook lezen hoor. Ik ken ze persoonlijk. En zo kwam jouw post ook wel een beetje op me over, met je gevoel dat we allemaal belazerd worden met gemanipuleerde cijfers.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:32 schreef Troel het volgende:
[..]
Het gaat me niet om het onderbouwen of concreet maken, maar om je "Feesboek" opmerking. Die slaat gewoon kant noch wal.
Nouja het is ook wel weer typisch dat er schijnbaar geen enkele basis is van verdiepen in het onderwerp, maar al voordat dat is gedaan de conclusie is getrokken dat er gemanipuleerd is.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:40 schreef Farenji het volgende:
[..]
Nou er zijn nog steeds genoeg die al hun wantrouwen (of überhaupt al hun kennis) baseren op dingen die ze op facebook lezen hoor. Ik ken ze persoonlijk. En zo kwam jouw post ook wel een beetje op me over, met je gevoel dat we allemaal belazerd worden met gemanipuleerde cijfers.
Nee, ik vind het jammer dat de media er niet twee aparte artikelen van maakt om zo beide verhalen evenveel te kunnen belichten. Zeker als het gaat om de mening van een ander, zou het netjes zijn om beide meningen gelijk te behandelen.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:37 schreef Momo het volgende:
[..]
Jij denkt dat de media Tata bewust in een kwaad daglicht wil zetten en dat in de werkelijk het allemaal wel meevalt?
Nee hoor, klimaathysterici betreft slechts het benoemen van het observeerbare: namelijk mensen die zich enorm drukmaken over klimaatverandering. Een denigrerende opmerking als 'dat heb op feesboek' gestaan is daarentegen bedoelt om bepaalde (afwijkende) meningen als min of meer zwakzinnig weg te zeggen. Waarmee de indruk moet worden gewekt dat de persoon in kwestie beperkt is en alles op social media meteen voor de waarheid zal aannemen.quote:
Dat heb op feesboek gestaan en sommigen van de oerconservatieven hier bevestigen dat verhaal dus moet het wel kloppen.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:42 schreef Momo het volgende:
[..]
Nouja het is ook wel weer typisch dat er schijnbaar geen enkele basis is van verdiepen in het onderwerp, maar al voordat dat is gedaan de conclusie is getrokken dat er gemanipuleerd is.
Daar mag je ze afschieten , zelf gezien , net zoveel als je last van ze hebt, dan blijven ze inderdaad wel schuw , heeeeel erg schuwquote:Op maandag 26 juni 2023 10:34 schreef hyviiee het volgende:
[..]
Kijk maar uit. Ook in Hongarije hebben ze wolven.
quote:Op zondag 25 juni 2023 22:33 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Nope. Veel van de data waarvan de meeste mensen denken dat die er is, die is er niet.
Dank voor dezelfde generalisering. Er zijn gelukkig ook nog mensen die niet alles van Facebook halen maar die gewoon aan het werk zijn en even geen tijd hebben om de zaken erbij te zoeken. Het is jammer dat een fatsoenlijk gesprek voeren gewoon totaal onmogelijk is.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat heb op feesboek gestaan en sommigen van de oerconservatieven hier bevestigen dat verhaal dus moet het wel kloppen.
Dat men zichzelf met zulke uitspraken juist schuldig maakt aan manipulatie zonder bronvermelding is in hun logica een stap te ver.
Sommigen zitten zelf erg diep in een bepaalde fuik met eenzijdige narratieven. Dat is schrikbarend om te aanschouwen. Je kunt het beter negeren. De eigen goedgelovigheid en het gebrek tot nadenken worden vervolgens op anderen geprojecteerd.quote:Op maandag 26 juni 2023 13:05 schreef Troel het volgende:
[..]
Dank voor dezelfde generalisering. Er zijn gelukkig ook nog mensen die niet alles van Facebook halen maar die gewoon aan het werk zijn en even geen tijd hebben om de zaken erbij te zoeken. Het is jammer dat een fatsoenlijk gesprek voeren gewoon totaal onmogelijk is.
@:Momo dank voor je input en je reacties. Daar had ik tenminste iets aan.
Bijzonder dat zwart-wit denken. En ik neem aan dat jij in de eerste groep valt? Wat wil je er precies allemaal aan gaan doen?quote:Op zaterdag 24 juni 2023 08:40 schreef Beathoven het volgende:
links - degenen die data vertrouwen en er iets aan willen doen
midden - degenen die geloven dat het allemaal een hoax is
rechts - degenen die data wel / niet vertrouwen en eindtijden "maar willen laten plaatsvinden" met de armen overelkaar omdat het dan klopt met hun religie. / bedrijven die alleen maar door kunnen denderen.
Het midden zal wanneer het nauwelijks meer te ontkennen valt gewoon naar rechts doorschuiven. Tussen wappies en religie zit nauwelijks een barricade. Dat klikt allemaal wel lekker samen.
Ik zie hier nog altijd meer hysterie over de zogenaamde agenda van de media dan daadwerkelijke hysterie over klimaatverandering.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:50 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Nee hoor, klimaathysterici betreft slechts het benoemen van het observeerbare: namelijk mensen die zich enorm drukmaken over klimaatverandering. Een denigrerende opmerking als 'dat heb op feesboek' gestaan is daarentegen bedoelt om bepaalde (afwijkende) meningen als min of meer zwakzinnig weg te zeggen. Waarmee de indruk moet worden gewekt dat de persoon in kwestie beperkt is en alles op social media meteen voor de waarheid zal aannemen.
Nou ik wacht met smart een onderbouwing waar je gevoelens van verkeerde verslaggeving vandaan komen.quote:Op maandag 26 juni 2023 13:05 schreef Troel het volgende:
[..]
Dank voor dezelfde generalisering. Er zijn gelukkig ook nog mensen die niet alles van Facebook halen maar die gewoon aan het werk zijn en even geen tijd hebben om de zaken erbij te zoeken. Het is jammer dat een fatsoenlijk gesprek voeren gewoon totaal onmogelijk is.
@:Momo dank voor je input en je reacties. Daar had ik tenminste iets aan.
Dat hij omdat hij haar moeder kent geëmotioneerd reageert snap ik nog wel. Maar Timmermans weet donders goed dat er ten aanzien van overstromingen geen bewijs is dat ze meer voor zullen komen vanwege klimaatverandering.quote:Op maandag 26 juni 2023 11:03 schreef ludovico het volgende:
[ twitter ]
Die zieke cult gebruikt gewoon een recente ernstige weer-gebeurtenis waarbij iemand is overleden voor propaganda doeleinden.
Maar Timmerfransje zal het wel echt denken hoor, maar het is pure emo.
We weten dat het een broeikasgas is. Niet wat het gevolg is in temperatuur anders dan dat meer = hogere temperatuur (en zelfs dat zal mogelijk een grenswaarde hebben).quote:Op maandag 26 juni 2023 11:22 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Onder de streep weten we juist heel goed wat de invloed van co2 is dat was al in 1859 door john tyndall bewezen dat co2 een isolatiewaarde heeft.
Zonder het broeikaseffect zou sowieso de temperatuur op aarde een graad of 30 lager moeten liggen. Dat volgt uit de energiebalans vergelijkingen.
Wat is dit nu toch voor een achterlijke vraag?quote:Op maandag 26 juni 2023 12:55 schreef Beathoven het volgende:
[..]
schiet hier eens op met je eigen metingen en meningen.
Misschien had je dan moeten lezen wat ik schreef. Momo reageerde overigens wel gewoon, dus het kan blijkbaar welquote:Op maandag 26 juni 2023 13:12 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Mijn generaliserend wantrouwen jegens de klimaat sceptici is natuurlijk gebaseerd op eerdere ervaringen met zulke types die wat roepen maar bij kritische vragen eromheen blijven lullen of vluchten uit het topic. Zoals we het tot nu toe bij jou ook weer zien, zogenaamd geen tijd hebben om feiten te zoeken maar wel alles tijd om te janken dat mensen om onderbouwing vragen.
Dat is wel een contradictie jij schrijft eerst dat we onder de streep niets van CO2 invloed weten en na mijn commentaar toch wel toegeeft dat het er warmer door wordt. Leg het publiek dat maar eens duidelijk uit.quote:Op maandag 26 juni 2023 13:23 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
We weten dat het een broeikasgas is. Niet wat het gevolg is in temperatuur anders dan dat meer = hogere temperatuur (en zelfs dat zal mogelijk een grenswaarde hebben).
Het is toch wel bijzonder dat kort nadat ik jou duidelijk heb gemaakt adhv het IPCC rapport dat de variatie als het gaat om inschatting (!) van de invloed van alle broeikasgassen een volle graad is (wat afgezet tegen 1,2 graden stijging tot nu toe enorm is) jij niet zonder context al snapt wat ik bedoel, maar binnen de context van waar ik op reageerde, waarbij iemand aangaf dat de invloed volgens hem waarschijnlijk lager is dan gedacht kan het bijna niet anders zijn dan kwaadaardig dat je je van de domme houdt. Het alternatief mag je zelf invullen…quote:Op maandag 26 juni 2023 17:06 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat is wel een contradictie jij schrijft eerst dat we onder de streep niets van CO2 invloed weten en na mijn commentaar toch wel toegeeft dat het er warmer door wordt. Leg het publiek dat maar eens duidelijk uit.
Dat grenswaarde verhaal tip je nu al vaker aan in welk hoofdstukje bij AR6 kunnen we iets meer daarover lezen?
Op een ziekelijke manier wat mij betreft.quote:Op maandag 26 juni 2023 13:17 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Dat hij omdat hij haar moeder kent geëmotioneerd reageert snap ik nog wel. Maar Timmermans weet donders goed dat er ten aanzien van overstromingen geen bewijs is dat ze meer voor zullen komen vanwege klimaatverandering.
Tel daarbij op dat het aantal slachtoffers van extreem weer in de afgelopen 100 jaar (mede met dank aan fossiele energie!) met 95% is gedaald en je weet dat hier de kijker weer eens compleet voor de gek wordt gehouden.
Het is inderdaad misbruik maken van een hele tragische situatie.quote:Op maandag 26 juni 2023 19:41 schreef ludovico het volgende:
[..]
Op een ziekelijke manier wat mij betreft.
https://www.nu.nl/klimaat(...)orlopig-voorbij.htmlquote:Nederland kreeg de langste periode zonder regen, de langste regionale hittegolf en alwéér de heetste juni ooit gemeten. Maar aan het einde van de maand gaat het roer om: het extreme zomerweer lijkt voorlopig voorbij.
Heetste juni ooit gemeten.quote:. De teller staat nu totaal op 25 hittegolven. De langste duurde achttien dagen en viel in juli en augustus 1975. Het daaropvolgende jaar neemt, samen met een hittegolf uit 1947, met 17 dagen een gedeelde tweede plek in. In de jaren 1922, 1930, 1948 en 2001 duurde de hittegolf exact de minimaal vereiste 5 dagen van warm weer.
De langste periode zonder regen gaat over Nederland. Jij toont records van een plek.quote:Op maandag 26 juni 2023 20:19 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
https://www.nu.nl/klimaat(...)orlopig-voorbij.html
Ok leuk.
Hoeveel van deze beweringen zijn waar?
- De langste periode zonder regen.
- De langste (regionale) hittegolf
- De heetste juni ooit gemeten
- Extreem zomerweer
Langste periode zonder regen
[ afbeelding ]
Langste hittegolf
[..]
Heetste juni ooit gemeten.
Nou juni is niet afgelopen, dus we zijn nog in de race.
Extreem zomerweer
Binnen de bandbreedtes niet maar als je wil kan je het zo noemen.
Regen gaat altijd over een plek, want kan heel verschillend zijn in nederland.quote:Op maandag 26 juni 2023 20:41 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
De langste periode zonder regen gaat over Nederland. Jij toont records van een plek.
De langste regionale hittegolf gaat over de maand juni, staat in het artikel idd verkeerd of ongelukkig opgeschreven afhankelijk van hoe je leest.
Gekke is, in 2007 schreef het KNMI dat in de Bilt 45 dagen geen neerslag wasquote:Bij Weer.nl hanteren we de definitie, zoals die door het VWK (de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie) in het leven is geroepen. Van een droogteperiode is in deze definitie sprake als minstens 20 dagen op rij geen noemenswaardige neerslag valt, in totaal (bij elkaar opgeteld voor heel de periode) hooguit een halve millimeter. Aangezien het in De Bilt voor het laatst op 12 mei heeft geregend, wordt aan die definitie voldaan. Ook dan komen we op (vandaag) 34 dagen uit. Maar een record is dit nog lang niet.
Zo'n officiële droogteperiode in De Bilt komt namelijk veel vaker voor; dit is zelfs de 50e sinds de start van de neerslagmetingen in 1906. De vorige eeuw telde in De Bilt 36 droogteperioden, ongeveer eens per 2 ŕ 3 jaar dus. Inclusief de huidige droogteperiode telt de 21e eeuw er nu in totaal 14, want neerkomt op één keer in de 1 ŕ 2 jaar. Toch lijkt deze droogteperiode er niet zomaar één te worden.
Een maand lang droog
Met vandaag erbij duurt de droogteperiode in De Bilt nu dus al 34 dagen en voorlopig is nog geen einde in zicht. Sterker nog, volgens de huidige verwachting voor De Bilt blijft de neerslagsom t/m 18 juni onder 0,5 millimeter. Mocht dat zo blijven, dan komt de totale duur dus al uit op 37 dagen, en dat is uitzonderlijk.
Van de 49 voorgaande droogteperioden in De Bilt duurden er namelijk slechts vijf 30 dagen of langer. Drie daarvan kwamen voor tijdens een lange periode van droge winterkou, namelijk in november/december 1921, februari 1986 en januari/februari 1996. De twee andere zijn meteen ook de meest recente. In 2018 viel van 15 juni t/m 27 juli (43 dagen) slechts 0,1 mm regen. Het record staat op naam van 2007 met een droogteperiode van 46 dagen, namelijk van 22 maart t/m 6 mei. Volgens deze definitie is het dus nog even wachten op een record en lijkt dat er, op basis van de huidige verwachtingen, zelfs niet van te komen.
En in 2023 is 2007 ingekort naar 33 dagen ofzo.quote:.Extreme droogte
Ook de droogte was extreem. Op veel plaatsen viel de hele maand geen druppel. De Bilt kreeg 0,3 mm in de meter. April 2007 is daarmee de droogste maand in de geschiedenis, net 0,1 mm droger dan februari 1986. De droogte begon al op 22 maart 2007 en het aantal droge dagen is uiteindelijk opgelopen tot 45. Ook dat is in ons land niet eerder vertoond.
quote:. Eindelijk valt er weer regen, zojuist ook meetbaar in De Bilt! De recordlange reeks met dagen zonder meetbare neerslag in De Bilt is daarmee voorbij. Uiteindelijk duurde de reeks 39 dagen. Het oude record stond op 33 dagen; gemeten van 4 april tot en met 6 mei 2007.
Hm, ik baseerde mij op het begin van dit artikel van het KNMI, waar ik even door had moeten lezen:quote:Op maandag 26 juni 2023 20:53 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Regen gaat altijd over een plek, want kan heel verschillend zijn in nederland.
Maar het KNMI meet de Bilt. En dat record van 2007 is niet geëvenaard
[..]
Dus er is wel degelijk een record voor over heel Nederland ... althans, 300 meetstations in Nederland. Echter is het record dan inderdaad niet verbroken.quote:Regen blijft uitzonderlijk lang uit na natte lente
Gele grasvelden, verlepte planten en akkers die worden beregend. Na een kletsnat voorjaar, blijft de regen alweer lange tijd uit. In het hele land is er al een maand (sinds 13 mei) nauwelijks regen gevallen. Alleen rond 23 mei en 7 juni viel er een spatje regen in de oostelijke helft van het land. Verder bleef het overal droog en ook in de komende dagen wordt nauwelijks regen verwacht. Hoe uitzonderlijk is het dat het lange tijd niet regent in Nederland?
Waarom blijft de regen soms lang uit?
Of het regent hangt af van de ligging van hoge- en lagedrukgebieden. In het algemeen is het droog als ons weer onder invloed is van hoge druk en de straalstroom ten noorden van ons ligt. Al sinds halverwege mei ligt er een hardnekkig hogedrukgebied in de buurt van Engeland. Vandaar dat er in grote delen van ons land al een maand geen regen is gevallen.
Hoe weet je of het in heel Nederland niet regent?
Iedere ochtend op een vaste tijd (rond 10.00 uur) meten ruim 300 vrijwilligers verspreid over Nederland de hoeveelheid neerslag die er in 24 uur in hun regenmeter is gevallen. Dat gebeurt al meer dan honderd jaar. Vandaar dat we iets kunnen zeggen over het regenklimaat in Nederland. We noemen een dag in Nederland droog als er op 13 stations verspreid over Nederland minder dan 0,3 millimeter neerslag is gevallen. Op 7 en 8 juni was het bijvoorbeeld droog op 11 van de 13 stations, maar viel er wel wat regen op 2 van de 13 stations in het oosten en zuiden van het land (figuur 1).
Worden periodes zonder regen langer?
Voor ieder jaar sinds 1906 hebben we de langste reeks droge dagen in Nederland bepaald (figuur 2). De variaties van jaar op jaar zijn groot. De langste reeks is 20 dagen in 1976. De langste reeks van 2023 is tot nu toe 15 dagen (van 24 mei tot 8 juni). De regen van 8 juni heeft de reeks gestopt. Inmiddels tellen we alweer 4 droge dagen op rij, maar de kans dat we 1976 nog gaan overtreffen dit jaar is niet zo groot.
Slechts 5 jaren hadden een langere reeks dan 15 dagen. We zien de langste droge reeks per jaar in de loop van de tijd iets langer worden. Van gemiddeld 8,5 dag in 1961-1990 tot 9,5 dag in 1991-2020.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt."I wear the mask to protect the city… but the city is what made the mask." – Batman
Maar KNMI schrijft in 2007 dat de Bilt 45 dagen droog was.quote:Op maandag 26 juni 2023 21:03 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
Hm, ik baseerde mij op het begin van dit artikel van het KNMI:
[..]
Dus er is wel degelijk een record voor over heel Nederland ... althans, 300 meetstations in Nederland. Echter is het record dan inderdaad niet verbroken.
Dus inderdaad gaat het wat het record dat nu.nl benoemt dan waarschijnlijk over het record in De Bilt. Ze hebben zo te zien bij dat nu.nl artikel dus maar wat records gevonden en niet kloppend op een rijtje gezet.
Ze zeggen daar ook dat in de Bilt in die periode 0.3mm gevallen is, maar ik lees niet dat die 45 dagen per se over De Bilt gaat. Op andere plekken in dat artikel worden records voor Nederland opgeschreven en dan de waarde in De Bilt apart benoemd.quote:Op maandag 26 juni 2023 21:05 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Maar KNMI schrijft in 2007 dat de Bilt 45 dagen droog was.
Weeronline zegt ineens 33 dagen.
??
Dus het kan dan dat de reeks ophield in De Bilt, maar nog wel voor heel Nederland doorging. Echter strookt dat niet met dat het record voor heel Nederland 20 dagen is onder die definitie. Ik weet niet waar het verschil hem in zit. Misschien dat ze de definitie van wat een droge dag is hebben veranderd sinds 2007.quote:We noemen een dag in Nederland droog als er op 13 stations verspreid over Nederland minder dan 0,3 millimeter neerslag is gevallen
Ja zo kom je natuurlijk snel op “extremen”quote:Op maandag 26 juni 2023 21:21 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
Ze zeggen daar ook dat in de Bilt in die periode 0.3mm gevallen is, maar ik lees niet dat die 45 dagen per se over De Bilt gaat. Op andere plekken in dat artikel worden records voor Nederland opgeschreven en dan de waarde in De Bilt apart benoemd.
Dit is de definitie die ze klaarblijkelijk hanteren in het artikeltje wat ik aanhaalde:
[..]
Dus het kan dan dat de reeks ophield in De Bilt, maar nog wel voor heel Nederland doorging. Echter strookt dat niet met dat het record voor heel Nederland 20 dagen is onder die definitie. Ik weet niet waar het verschil hem in zit. Misschien dat ze de definitie van wat een droge dag is hebben veranderd sinds 2007.
En daarna is 2023 met een dag of 35 ineens de droogste periode ooit. Het verschil is misschien de grens 0,1 of 0,3 mm regen als droge dag.quote:Extreme droogte
Ook de droogte was extreem. Op veel plaatsen viel de hele maand geen druppel. De Bilt kreeg 0,3 mm in de meter. April 2007 is daarmee de droogste maand in de geschiedenis, net 0,1 mm droger dan februari 1986. De droogte begon al op 22 maart 2007 en het aantal droge dagen is uiteindelijk opgelopen tot 45. Ook dat is in ons land niet eerder vertoond.
Kijk en als de uitleg er bij zou staan waarom het anders is, dan is dat dus veel duidelijker!quote:Op maandag 26 juni 2023 21:38 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja zo kom je natuurlijk snel op “extremen”
KNMI schrijft gewoon
[..]
En daarna is 2023 met een dag of 35 ineens de droogste periode ooit. Het verschil is misschien de grens 0,1 of 0,3 mm regen als droge dag.
Het is toch je reinste misleiding en zo krijg je wel paniek bij mensen die er gevoelig voor zijn.
Het was nog steeds een bijzonder warme en droge periode. Dat mag best genoemd worden. Als er een koude week is dan wordt die ook een koude week genoemd. Wel typisch dat het een clickbait titel bij zit in de media. Maar goed die hebben het ook altijd over de winter des doods als iemand ergens heeft gezegd dat het een koude winter wordt of dat dan gebaseerd is op een zeer lange model run of complete paardenpoep is. Piet Paulusma kwam ook met statements als nieuwe ijstijd als het wat kouder was.quote:Op maandag 26 juni 2023 21:38 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja zo kom je natuurlijk snel op “extremen”
KNMI schrijft gewoon
[..]
En daarna is 2023 met een dag of 35 ineens de droogste periode ooit. Het verschil is misschien de grens 0,1 of 0,3 mm regen als droge dag.
Het is toch je reinste misleiding en zo krijg je wel paniek bij mensen die er gevoelig voor zijn.
En trouwens dit zou wel de droogste periode ooit zijn als de verdamping eraf haalt waarschijnlijk. Je hebt natuurlijk veel meer verdamping in juni dan in januari of april. Maar goed dat zou waarschijnlijk wel te moeilijk zijn voor dit soort artikelen voor de grote mensen massa.quote:Op maandag 26 juni 2023 21:38 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja zo kom je natuurlijk snel op “extremen”
KNMI schrijft gewoon
[..]
En daarna is 2023 met een dag of 35 ineens de droogste periode ooit. Het verschil is misschien de grens 0,1 of 0,3 mm regen als droge dag.
Het is toch je reinste misleiding en zo krijg je wel paniek bij mensen die er gevoelig voor zijn.
Het gaat er bij jou dus om dt je de het hele IPCC rapport een inschatting vind en zelfs het onderscheid tussen high confidence en extreme low confidence allemaal dezelfde waarde toe wilt kennen wat betreft betrouwbaarheid.quote:Op maandag 26 juni 2023 18:33 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Het is toch wel bijzonder dat kort nadat ik jou duidelijk heb gemaakt adhv het IPCC rapport dat de variatie als het gaat om inschatting (!) van de invloed van alle broeikasgassen een volle graad is (wat afgezet tegen 1,2 graden stijging tot nu toe enorm is) jij niet zonder context al snapt wat ik bedoel, maar binnen de context van waar ik op reageerde, waarbij iemand aangaf dat de invloed volgens hem waarschijnlijk lager is dan gedacht kan het bijna niet anders zijn dan kwaadaardig dat je je van de domme houdt. Het alternatief mag je zelf invullen…
Dat je nu weer gaat vragen naar waar het grenswaardeverhaal staat in AR6 is ook te flauw voor woorden. Hoe vaak moet ik jou vertellen dat het niet in AR6 staat voordat het tot jou doordringt?
Het zou wat sportiever zijn dat je, nadat ik nu al meerdere keren jou wat heb bijgepraat over de grote onzekerheden, dat je ook gewoon toegeeft dat het wat anders ligt dan je dacht.
In plaats van dat je nadat je weer eens vastloopt op de contradictie tussen het narratief dat jij (en de meesten) gelooft en wat er feitelijk in het wetenschappelijke deel van het rapport van het IPCC staat wegloopt uit de discussie om vervolgens weer van voor af aan te beginnen met zaken waarvan je inmiddels dankzij mij weet of moet weten dat het niet waar is.
Nee. Jij bent duidelijk geen wetenschapper. Daarom is het voor jou ook heel lastig om te begrijpen waar het om gaat. Ik heb je dat nu meermaals uitgelegd, maar je wenst het niet te horen, laat staan begrijpen.quote:Op dinsdag 27 juni 2023 06:49 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het gaat er bij jou dus om dt je de het hele IPCC rapport een inschatting vind en zelfs het onderscheid tussen high confidence en extreme low confidence allemaal dezelfde waarde toe wilt kennen wat betreft betrouwbaarheid.
Het grenswaarde verhaal waar komt dat nu vandaan dat het niet in AR6 staat heb je het publiek duidelijk gemaakt.
Dat jij mij van een narratief beticht is weer eens curieus. Terwijl het publiek hier kan zien dat hier feiten verdraaid worden en een niet IPCC ding over grenswaardes in de discussie erin gemixt wordt om maar te laten lijken dat de voorspellingen en metingen in het IPCC rapport eigenlijk wel meevallen.
als van de laatste 20 jaar wel 5 keer het droogste jaar ooit is dan mag je wel speken van een trend, zeker met het zeewater met een middellandse zee van 30c en temperaturen in Spanje van 45cquote:Op maandag 26 juni 2023 21:38 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja zo kom je natuurlijk snel op “extremen”
KNMI schrijft gewoon
[..]
En daarna is 2023 met een dag of 35 ineens de droogste periode ooit. Het verschil is misschien de grens 0,1 of 0,3 mm regen als droge dag.
Het is toch je reinste misleiding en zo krijg je wel paniek bij mensen die er gevoelig voor zijn.
Hoe kom je erbij dat de top 5 droogste jaren in de afgelopen 20 jaar vielen?quote:Op dinsdag 27 juni 2023 08:38 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
als van de laatste 20 jaar wel 5 keer het droogste jaar ooit is dan mag je wel speken van een trend, zeker met het zeewater met een middellandse zee van 30c en temperaturen in Spanje van 45c
quote:Op dinsdag 27 juni 2023 08:51 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Hoe kom je erbij dat de top 5 droogste jaren in de afgelopen 20 jaar vielen?
Ik zou zeggen, integendeel:
https://isgeschiedenis.nl(...)eriodes-in-nederland
Klopt. Maar het ging mij over de hele specifieke stelling dat de 5 droogste jaren in Nederland allemaal in de afgelopen 20 jaar vielen. En toen ik dat ging googlen zag ik wat anders (nou zie ik vaker bij michaelmoore dat hij data heeft die niemand anders heeft, dus heel verrassend was het niet).quote:Op dinsdag 27 juni 2023 08:53 schreef Momo het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Het is inderdaad eerder een trend dat er meer neerslag valt, al hoeft dat natuurlijk nog niks te zeggen over droge periodes.
Natuurlijk zit daar wel een logisch gedachte verband achter, hogere temperaturen, hogere SST, meer verdamping en vocht die de orkaan kan opnemen. Echter zal de zwaarte wel hoger komen te liggen in een warmer klimaatquote:Op dinsdag 27 juni 2023 08:06 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Wetenschap gaat over data. Als men een hoog vertrouwen heeft in dat door global warming bv het aantal orkanen gaat toenemen, maar ze kunnen nu nog steeds geen trend zien in de data, dan is dat wetenschappelijk veel relevanter.
Die quote ligt ook net wat anders, al ligt die natuurlijk precies in het straatje wat jij graag wil geloven. Een zin quoten kan soms verkeerd uitpakken.quote:Het is ook logisch: waar komt het vertrouwen vandaan? Niet uit objectieve data. Het is dus subjectief.
Tel daarbij op dat het IPCC letterlijk heeft aangegeven:
The climate system is a coupled non-linear chaotic system, and therefore the long-term prediction of future climate states is not possible.
Kortom: alle doom and gloom heeft geen enkele fundering in de wetenschap. En zelfs dan: de ‘schade’ zoals het IPCC deze heeft laten berekenen zit in een iets mindere groei in 2100 (ipv 400% iets van 384%). Zet dat voor de aardigheid eens af tegen de media die praat over een onleefbare aarde, uitsterven van de mens, enz.
Dat stamt wel uit de jaren 70 he, een hele andere tijd qua staat in de wetenschap. Volgens mij ging het ook vooral over het stilvallen van de thermohaline circulation, wat vooral lokaal effect zou hebben (in Europa vooral dan). Het is niet dat dezelfde wetenschappers ooit x zeiden en nu y, er zit 60 jaar tussen nu. Ook in die tijd werd er veel gesproken over warming.quote:En natuurlijk het kan in de toekomst stijgen en daar zullen vast heel veel wetenschappers alle vertrouwen in hebben. Maar dat hadden ze ook ooit in global cooling.
dat er een enorme bak water ineens naar beneden komt ergens is logisch maar toch zijn het de droogste jaren ooitquote:Op dinsdag 27 juni 2023 08:51 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Hoe kom je erbij dat de top 5 droogste jaren in de afgelopen 20 jaar vielen?
Ik zou zeggen, integendeel:
https://isgeschiedenis.nl(...)eriodes-in-nederland
Het eigenaardige is dat ik toch echt al meerdere keren heb gemeld (en ik niet als enige!) dat dit destijds vooral een populair onderwerp was in de media, bijvoorbeeld "Hoe zou de wereld er uitzien als we weer een ijstijd krijgen?" waarna iedere populair-wetenschappelijke stukjesschrijver hier een mening over bleek te hebben, ook al was er geen duidelijke wetenschappelijke ondersteuning voor.quote:Op dinsdag 27 juni 2023 08:06 schreef VEM2012 het volgende:
En natuurlijk het kan in de toekomst stijgen en daar zullen vast heel veel wetenschappers alle vertrouwen in hebben. Maar dat hadden ze ook ooit in global cooling.
quote:Op dinsdag 27 juni 2023 10:07 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
dat er een enorme bak water ineens naar beneden komt ergens is logisch maar toch zijn het de droogste jaren ooit
ra ra hoe kan dat
Dat er een gedachte achter zit betwist ik niet. Alleen, zodra de data het maar niet aantoont dien je als wetenschapper toch ook gewoon te concluderen dat de theorie op basis van de data op zijn minst onbewezen is, dan wel gefalsifieerd. Maar goed, op dit moment kiest men voor afwachten tot de data de theorie gaat ondersteunen. Odz any minute now…quote:Op dinsdag 27 juni 2023 09:10 schreef Momo het volgende:
[..]
Natuurlijk zit daar wel een logisch gedachte verband achter, hogere temperaturen, hogere SST, meer verdamping en vocht die de orkaan kan opnemen. Echter zal de zwaarte wel hoger komen te liggen in een warmer klimaat
"While most models show either no change or a decrease in hurricane frequency in a warmer climate, a greater proportion of the storms that form will reach very intense (Category 4 or 5) levels. "
[..]
Die quote ligt ook net wat anders, al ligt die natuurlijk precies in het straatje wat jij graag wil geloven. Een zin quoten kan soms verkeerd uitpakken.
"It is hard to believe that any rational person could still believe that climate models can work, given the IPCC’s statement that 'long-term prediction of future climate states is not possible,'“ reads a March 29 Facebook post.
The post garnered hundreds of interactions and USA TODAY found versions of the claim dating back to 2019. Similar claims spread on Twitter.
However, the post misrepresents the IPCC statement by treating the phrase "climate states" as though it is interchangeable with the word "climate." That's not the case.
The word "climate" refers to the range of expected weather conditions, including temperature and precipitation levels. Conversely, "climate states" refers to the presence or absence of relatively discrete weather events like a rainstorm.
The phrase also refers to natural climate fluctuations such as the El Nińo–Southern Oscillation, which can cause temporary warming and cooling trends.
"What this quotation is about is the limits on weather forecasts and forecasts of other variability, like El Nińo," Baylor Fox-Kemper, an associate professor at Brown University and an author on a 2021-22 IPCC report, told USA TODAY. It is not an attack on the veracity of climate models, which project broad climate trends over time, he said.
[..]
Dat stamt wel uit de jaren 70 he, een hele andere tijd qua staat in de wetenschap. Volgens mij ging het ook vooral over het stilvallen van de thermohaline circulation, wat vooral lokaal effect zou hebben (in Europa vooral dan). Het is niet dat dezelfde wetenschappers ooit x zeiden en nu y, er zit 60 jaar tussen nu. Ook in die tijd werd er veel gesproken over warming.
[ afbeelding ]
De bron van jouw bewering?quote:Op dinsdag 27 juni 2023 10:07 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
dat er een enorme bak water ineens naar beneden komt ergens is logisch maar toch zijn het de droogste jaren ooit
ra ra hoe kan dat
nou dat er overal bomen dood gaan van de droogtequote:
Die droogte kan natuurlijk ook voor een gedeelte komen omdat de door jou geliefde boeren de grondwaterstand een stuk lager willen hebben..quote:Op dinsdag 27 juni 2023 12:35 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nou dat er overal bomen dood gaan van de droogte
op de veluwe maar ook in mijn eigen tuin , bomen van 40 jaar oud gaan nu dood van de droogte
heeft niets met stikstof of zulke onzin te maken,maar met de droogte
zolang men het diepste punt van nederland droog houd is een hogere waterstand ook haast onmogelijkquote:Op dinsdag 27 juni 2023 12:45 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Die droogte kan natuurlijk ook voor een gedeelte komen omdat de door jou geliefde boeren de grondwaterstand een stuk lager willen hebben..
.quote:Op 29 juni 1995 stelde de Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat vast dat het laagste punt van Nederland ligt in de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel op -6,74 N.A.P
quote:Het laagste punt van Nederland is ontstaan bij de drooglegging van de Zuidplaspolder in 1841. De Zuidplas was een meer dat ten westen van Gouda lag, van Waddinxveen in het noorden tot Nieuwerkerk aan den IJssel in het zuiden. Het meer was ontstaan doordat er veen voor turf gewonnen werd. De bodem van het meer lag 5,9 meter beneden NAP.
Als ik een pan groentesoep op het vuur zet, kan ik onmogelijk voorspellen waar elk stukje prei zich zal bevinden na 10 minuten, maar ik weet wel wat de temperatuur zal zijn.quote:Op dinsdag 27 juni 2023 08:06 schreef VEM2012 het volgende:
The climate system is a coupled non-linear chaotic system, and therefore the long-term prediction of future climate states is not possible.
hydrologie is ook niet je sterkste punt als je zo redeneert dan zal bij jou logica het grondwater niveau op de vaalserberg wel op 300 meter onder het maaiveld liggen.quote:Op dinsdag 27 juni 2023 12:53 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
zolang men het diepste punt van nederland droog houd is een hogere waterstand ook haast onmogelijk
Dan moet er op Schiphol minstens twee meter water staan, het beste is Schiphol sluiten , Vliegveld Lelystad openen en Schiphol onder water zetten
[..]
.
Het laagste punt van Nederland bevindt zich in een weiland in de Zuidplaspolder ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel. Het ligt op een hoogte van 6,76 meter onder NAP. Aan de rand van dit weiland langs de snelweg A20 staat het monument laagste punt van Nederland. De voet van dit monument stemt overeen met het niveau van het laagste punt.
[..]
O ja vandaar dat er op de veluwe ook zoveel bomen dood gaan , net als bij mijquote:Op dinsdag 27 juni 2023 12:58 schreef Basp1 het volgende:
[..]
hydrologie is ook niet je sterkste punt als je zo redeneert dan zal bij jou logica het grondwater niveau op de vaalserberg wel op 300 meter onder het maaiveld liggen.
Mooi!quote:Op dinsdag 27 juni 2023 12:54 schreef crystal_meth het volgende:
[..]
Als ik een pan groentesoep op het vuur zet, kan ik onmogelijk voorspellen waar elk stukje prei zich zal bevinden na 10 minuten, maar ik weet wel wat de temperatuur zal zijn.
Naaldbomen gaan overal in europa dood , vooral in Duitsland, maar naaldbomen horen hier niet (meer) thuisquote:Op dinsdag 27 juni 2023 13:09 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Ik woon op een heuvelrug uit de voorlaatste ijstijd (zand en grind). Het grondwater hier ligt op een 40-60 meter diep. De bomen die hier groeien hebben zich daarop aangepast, want ze zij ook in droge zomers groen en gaan niet kapot. Natuurlijk niet zo super als in vochtige zomers, maar groen zijn ze.
Bomen die in gebieden groeien waar het grondwater vlak onder het oppervlak ligt hebben het in droge periodes veel moeilijker, die wortelen niet diep want normaal genoeg water, gaat het dan een meter ofzo omlaag hebben ze geen water meer.
Vandaar dat hier in de vlakke regio heel veel (vooral naaldbomen) dood zijn gegaan de laatste jaren en hier op de heuvelrug niet.
quote:Op dinsdag 27 juni 2023 13:18 schreef michaelmoore het volgende:
mar naald boimen hoeren hoer niet (meer) thuis
quote:
quote:
Enzovoort, enzovoort.quote:
Je dacht, ik quote dezelfde post maar even drie keer?quote:Op dinsdag 27 juni 2023 16:19 schreef brokjespoes het volgende:
[..]
[..]
[..]
Enzovoort, enzovoort.
Ik denk dat het een heleboel zou helpen en ook de kwaliteit van de discussie een heel eind ten goede zou komen als je dat soort termen permanent in je mentale prullenbak werpt en mensen die zich zorgen maken over het klimaat en misschien zelfs iets in die richting gestudeerd en/of gepubliceerd hebben (ik weet hier op Fok! sowieso in ieder geval al drie hogergeschoolde publicisten) niet meer op een nogal hysterische manier te kennen geeft dat ze dringend psychiatrische hulp behoeven.
Bovendien zal het ergens in de nabije toekomst ongetwijfeld gebeuren dat je over een bepaald onderwerp voor jezelf plots moet toegeven dat er tóch iets inzit... en wat moet je dan? De wachtrijen bij de GGZ zijn momenteel best wel hevig, terwijl je in feite al tientallen keren indirect op Fok! hebt gemeld dat dus ook jij nu inmiddels dringend professionele hulp behoeft.
Iets dergelijks is ooit Richard de Mos (ex-PVV) overkomen toen hij onverwachts de portefeuille Milieu & Klimaat moest overnemen van de wél goed ingelezen Barry Madlener die naar "Europa" was gepromoveerd. Richard had echt nul benul van klimaatgedoe en heeft toen maar zijn inboxje opengezet voor iedereen die iets te melden had dat tegen het standpunt van het toenmalige kabinet inging. En toen gebeurde het dus dat hij van een aantal regelmatig naar hem gemailde kultheorieën begon te beseffen dat ze écht kul waren - en het tegenovergestelde kennelijk waar was. Niet dat hij dat openbaar kon zeggen natuurlijk, maar er waren een aantal onderwerpen waar hij opeens muisstil over was.![]()
quote:Pakistan is bracing for a heat wave with temperatures expected to climb as high as 50 degrees Celsius in the country's most populous province where people have been asked to stay indoors. "Temperatures are expected to climb as high as 50 degrees in southern Punjab and some areas of Sindh," chief meteorologist Sardar Sarfraz told the dpa news agency on June 20
quote:Op dinsdag 27 juni 2023 15:59 schreef Lospedrosa het volgende:
Neerslagtekort is ook een vreemde term.
Net alsof het elk jaar precies zoveel moet regenen als dat er verdampt.
Alleen dat tekort wordt gemeten in het voorjaar/zomer en stopt dan. In de winter is er altijd een overschot.
Klinkt allemaal alsof het iets is wat niet zo “hoort” terwijl het altijd zo geweest is.
Nb er zal volgens de climate change theorie veel meer neerslag komen over het geheel.
Kun je wel een achterlijke smiley posten.quote:
En het is normaal dat er in de zomer een neerslag tekort is.quote:. Wat is het neerslagtekort? In Nederland hanteert het KNMI het 'potentieel neerslagtekort'. Dit is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag die er valt en de hoeveelheid vocht die verdampt. Elke dag wordt gemeten hoeveel regen er gevallen is.
Beter leren googelen, dan leer je ook het mechanisme kennen in plaats van enkel de definitie van een begrip.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:01 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Kun je wel een achterlijke smiley posten.
De definitie van het “neerslagtekort” is
[..]
En het is normaal dat er in de zomer een neerslag tekort is.
Ik verwed dat veel mensen dat niet weten.
Wat probeer je nou te vertellen?quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:56 schreef Dven het volgende:
[..]
Beter leren googelen, dan leer je ook het mechanisme kennen in plaats van enkel de definitie van een begrip.
Zeg maar gerust moedwillig fout. Het is van nu. Stel klimaatgekkies daar op de redactie.quote:Op maandag 26 juni 2023 20:41 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
De langste periode zonder regen gaat over Nederland. Jij toont records van een plek.
De langste regionale hittegolf gaat over de maand juni, staat in het artikel idd verkeerd of ongelukkig opgeschreven afhankelijk van hoe je leest.
5 keer per jaar ofzo.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 09:26 schreef Red_85 het volgende:
Klimaatjankers komen alleen naar buiten als het 30+ is blijkt.
quote:Op zaterdag 1 juli 2023 09:19 schreef Poolbal het volgende:
Ik zie de hele situatie als een obese patiënt (de mensheid) en de arts (wetenschap).
Arts: "we waarschuwen u al langere tijd dat dit consumptiepatroon onhoudbaar is voor uw lichaam. U begint nu morbide obees te worden. Als u niet uw levensstijl verandert dan kunt u een beroerte krijgen, moeten we een been afzetten of uw hart stopt er plotseling mee. U moet minder eten, gezonder eten en meer sporten."
Patiënt: "dat klinkt niet best, maar ik heb m'n ongezonde toetje al vervangen voor yoghurt. Ik haal ook geluk en comfort uit snoep en snacks, dus dat wil ik niet opgeven.
Daarnaast is het dichtslibben van aderen ook een natuurlijk proces. En ik heb onderzoeken gelezen die betwijfelen of beweging bijdragen aan een gezonder leven. Leuk is sporten in ieder geval niet."
Arts: "ja, het is niet leuk dat je niet alles meer kunt eten en moet bewegen. Maar het is zeker dat als je zo doorgaat dat je vroeg of laat een beroerte of hartaanval krijgt. En dat gaat pas ten koste van de kwaliteit van leven en in het slechtste geval overleeft u het niet!"
Patiënt: "hmm zorgelijk, ik zal voortaan bruin brood eten in plaats van witbrood.
En ik ben hoopvol over innovatie! Binnenkort vinden ze vast caloriearme snoep en snacks uit. En een middel dat de aderen schoonmaakt! Of dat vet omzet in spierweefsel!"
Vraag: wat zijn je gedachten over deze patiënt?
Op de momenten dat het warmer is dan anders en we weer eens met een hittegolf te maken hebben (wellicht zelfs eerder dan anders) dan komen daar artikelen over ja. Weet je waarom? Omdat het nieuws is. Het is relevant.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 09:26 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Zeg maar gerust moedwillig fout. Het is van nu. Stel klimaatgekkies daar op de redactie.
Wederom is het stil met de histerici nu het een paar dagen waait en koeler is. Zoals gebruikelijk. Klimaatjankers komen alleen naar buiten als het 30+ is blijkt.
Ws dat jij dat warrige verhaal waar geen touw aan vast te knopen valt bij elkaar hebt gegoogeld.quote:
Eh, waarom denk je dat het KNMI grafieken zoals onderstaande maakt? Juist, dat is om te kijken naar patronen.quote:Op dinsdag 27 juni 2023 15:59 schreef Lospedrosa het volgende:
Neerslagtekort is ook een vreemde term.
Net alsof het elk jaar precies zoveel moet regenen als dat er verdampt.
Alleen dat tekort wordt gemeten in het voorjaar/zomer en stopt dan. In de winter is er altijd een overschot.
Klinkt allemaal alsof het iets is wat niet zo “hoort” terwijl het altijd zo geweest is.
Nb er zal volgens de climate change theorie veel meer neerslag komen over het geheel.
Ja inderdaad. Heb meermaals gezien hier dat iemand, als bewijs dat het (te) droog was, deze grafiek postte. Maar de lijn zat dan onder de mediaan.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:16 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Eh, waarom denk je dat het KNMI grafieken zoals onderstaande maakt? Juist, dat is om te kijken naar patronen.
[ afbeelding ]
Als je zelf niet mee komt dan komt alles warrig over natuurlijk.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:07 schreef kibo het volgende:
[..]
Ws dat jij dat warrige verhaal waar geen touw aan vast te knopen valt bij elkaar hebt gegoogeld.
Die grafiek van @Molo met de droogste jaren van deze eeuw, is ook erg interessant. Het zijn natuurlijk verschillende vragen:quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:20 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja inderdaad. Heb meermaals gezien hier dat iemand, als bewijs dat het (te) droog was, deze grafiek postte. Maar de lijn zat dan onder de mediaan.
Maar stel nu dat het het wel het eerste is. In het westen moeten wij daar toch gewoon mee om kunnen gaan?quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:25 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Die grafiek van @:molo met de droogste jaren van deze eeuw, is ook erg interessant. Het zijn natuurlijk verschillende vragen:
- Hebben we steeds vaker last van droogte?
- Hebben we dit jaar meer last van droogte dan normaal?
Op de tweede vraag luidt het antwoord vooralsnog ja. Jammer, want eerder dit jaar zag het er veelbelovend uit. De eerste vraag beantwoord je niet met mijn grafiek en ook niet (volledig) met die van @:molo:
[ afbeelding ]
Wat wil je doen dan? Een regendansje?quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:28 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Maar stel nu dat het het wel het eerste is. In het westen moeten wij daar toch gewoon mee om kunnen gaan?
Nou ja, uit gegevens an sich vloeit geen beleid voort. Je kunt proberen maatregelen te treffen waardoor de droge zomers minder vaak voorkomen of in ieder geval niet een groter probleem vormen. Je kunt ook maatregelen treffen om met de droogte om te gaan. En je kunt beide doen. Maar in alle gevallen is het belangrijk om te weten of het probleem daadwerkelijk groter wordt.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:28 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Maar stel nu dat het het wel het eerste is. In het westen moeten wij daar toch gewoon mee om kunnen gaan?
Dat lijkt mij eigenlijk heel sterk.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:20 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja inderdaad. Heb meermaals gezien hier dat iemand, als bewijs dat het (te) droog was, deze grafiek postte. Maar de lijn zat dan onder de mediaan.
niet groener dan bij de buren neem ik aanquote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:32 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Zelf heb ik niet echt last van de droogte omdat ik in een gebied woon met een hoog grondwaterpeil. Mijn gras is letterlijk en figuurlijk groen.
Dat laatste heeft veel meer variabelen.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:25 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Die grafiek van @:molo met de droogste jaren van deze eeuw, is ook erg interessant. Het zijn natuurlijk verschillende vragen:
- Hebben we steeds vaker last van droogte?
- Hebben we dit jaar meer last van droogte dan normaal?
Op de tweede vraag luidt het antwoord vooralsnog ja. Jammer, want eerder dit jaar zag het er veelbelovend uit. De eerste vraag beantwoord je niet met mijn grafiek en ook niet (volledig) met die van @:molo:
[ afbeelding ]
Uiteraard. Cijfers zijn cijfers. De wetenschappelijke bevindingen staan dan ook los van het beleid.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:32 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Nou ja, uit gegevens an sich vloeit geen beleid voort. Je kunt proberen maatregelen te treffen waardoor de droge zomers minder vaak voorkomen of in ieder geval niet een groter probleem vormen. Je kunt ook maatregelen treffen om met de droogte om te gaan. En je kunt beide doen. Maar in alle gevallen is het belangrijk om te weten of het probleem daadwerkelijk groter wordt.
Zelf heb ik niet echt last van de droogte omdat ik in een gebied woon met een hoog grondwaterpeil. Mijn gras is letterlijk en figuurlijk groen.
Zeker wel. Ik heb buren die het gras te kort maaien. Daar ziet het er dor uit.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:37 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
niet groener dan bij de buren neem ik aan
Maar dat de trend is dat er meer neerslag valt, wil ook niet zeggen dat er géén probleem is. Misschien regent het vooral in het najaar en zijn de droge zomers het probleem.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:38 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Dat laatste heeft veel meer variabelen.
In NL is er in april en mei zo’n enorme bak regen gevallen over lange tijd.
Zoals Jan zegt bij een goede watervasthoudende bodem met hoger grondwater. Is er niks aan de hand. Andere gebieden wat minder.
Maar is er op de langere termijn een probleem?
Zelfs dat is lastig te zeggen.de trend is meer neerslag, we klagen over meer droogte of drogere periodes.
Het kan zijn dat we alles aanpassen op droge periodes en dat er 5 jaar toch zo’n enorme bak regen valt.
Ik strooi substral Greenmax.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:42 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Zeker wel. Ik heb buren die het gras te kort maaien. Daar ziet het er dor uit.
Ik ook, hoor, maar ik ben dan ook Lomborg-adept.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:40 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Uiteraard. Cijfers zijn cijfers. De wetenschappelijke bevindingen staan dan ook los van het beleid.
Maar mijn punt is meer: ik maak mij meer zorgen over de politieke incompetentie, dan het wetenschappelijke gegeven dat wij steeds meer droogtes hebben.
Dat is meststof, zeker? Ik laat m'n maaier mulchen, de mollen het gazon luchtiger maken en ik doe niks.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:46 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ik strooi substral Greenmax.
Wat een diepgroene gras heb je dan na 3 dagen.
Ben echt niet van een strakke mat.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:47 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Dat is meststof, zeker? Ik laat m'n maaier mulchen, de mollen het gazon luchtiger maken en ik doe niks.
Neerslagtekort is inderdaad ook een vreemde term. Het geeft de indicatie dat er elk jaar een bepaalde hoeveelheid neerslag moet vallen. Dat is natuurlijk niet zo, dat wisselt gewoon elk jaar. En inderdaad, als er dan in de winter weer wat meer valt is dat reden voor paniekquote:Op dinsdag 27 juni 2023 15:59 schreef Lospedrosa het volgende:
Neerslagtekort is ook een vreemde term.
Net alsof het elk jaar precies zoveel moet regenen als dat er verdampt.
Alleen dat tekort wordt gemeten in het voorjaar/zomer en stopt dan. In de winter is er altijd een overschot.
Klinkt allemaal alsof het iets is wat niet zo “hoort” terwijl het altijd zo geweest is.
Nb er zal volgens de climate change theorie veel meer neerslag komen over het geheel.
Elke afwijking van het gemiddelde in het nieuws brengen is niet nodig, en vroeger werd dat ook veel minder gedaan. De enige reden dat men dit nu de hele tijd doet is de angst onder de bevolking voor klimaatverandering verder aan te wakkeren.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 09:43 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Op de momenten dat het warmer is dan anders en we weer eens met een hittegolf te maken hebben (wellicht zelfs eerder dan anders) dan komen daar artikelen over ja. Weet je waarom? Omdat het nieuws is. Het is relevant.
Als je als media constant spreekt over een 'klimaatcrisis', ja dan ben je aan het overdrijven en speelt er een agenda mee.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 09:43 schreef AlwaysHappy het volgende:
Je kent mij; ik heb niks met journalistiek waarin er keihard overdreven wordt; of er duidelijk een agenda mee speelt. Bijvoorbeeld tijdens Corona. Toen kwam dat regelmatig voor. En zo kan ik nog wel andere crisissen benoemen waarin de media vaak wat bias is. Maar hierbij? Nee hoor.
Alles wat de groei bevordert is stikstof, altijd .quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:46 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ik strooi substral Greenmax.
Wat een diepgroen gras heb je dan na 3 dagen.
quote:Substral Greenmax Gazonmest | 7kg
Samengestelde meststof NK 16-5 met ijzer (Fe). 16% Stikstof (N) totaal, waarvan 7,4% ureumstikstof (N) en 8,6% ammoniumstikstof (N). 5% kaliumoxide (K2O), .
koop dan gelijk 20 kg stikstof korrels dat is veel goedkoper dan die rommel met een mooie naamquote:GreenMax gazonmest 200m˛
Dosis: Je dient een dosis van 35 gram per m˛ gazon te gebruiken.
Samenstelling: NK 16-5 met Ijzer (Fe)
Een hele rare term hoor, een verschil tussen het water wat er binnen komt en wat er verdwijnt, zeer complexe moeilijke en rare wetenschappelijke term. Jeetje valt niet elk jaar precies dezelfde neerslag, er verdampt ook niet elke keer evenveel, moeilijk moeilijk dat een weerbureau grafieken hier van maakt. Ze zouden het niet eens moeten documenteren droogte, wat denken ze wel niet!quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:59 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Neerslagtekort is inderdaad ook een vreemde term. Het geeft de indicatie dat er elk jaar een bepaalde hoeveelheid neerslag moet vallen. Dat is natuurlijk niet zo, dat wisselt gewoon elk jaar. En inderdaad, als er dan in de winter weer wat meer valt is dat reden voor paniek. Het benadrukt ook dat het nooit goed is en er is altijd wel een reden om weer ophef te zaaien.
Dat is wel een rare interpretatie van jezelf dat elke afwijking een probleem zou zijn.quote:Dit is ook het sektarische element van de klimaat-cult. Het is nooit goed, altijd is er iets mis.
Het heeft een maand ongeveer niet geregend Hans. Wat klopte er niet? Weermodellen hebben die droogte allemaal goed voorspelt binnen de 2 weken range (daarna wordt de kwaliteit van weersvoorspelling minder). Nog steeds is het best droog, daar veranderen een paar spatjes niks aan.quote:Ja, misschien dat in een periode zoals nu (waar men van te voren liep te prediken dat er weken van droogte en torenhoge temperaturen zouden aankomen, wat natuurlijk weer eens niet bleek te kloppen)
Kun je mij die doemscenario's posten die deze mensen maken? Of is 30 graden jeetje wat warm ook al een doemscenario voor jou?quote:dat men even stil is, maar ondertussen zijn ze alweer bezig met de nieuwe doemscenario's voor de komende weken. Ik zag op Twitter (en ook hier op FOK!) alweer allerlei zorgwekkende scenario's over volgend weekend, dan zou het ruim 30 graden gaan worden aldus de meteorologische orakels.
Je doet nu net alsof ze dat niet doen als we een natte of koude periode hebben. Dit voorjaar was nat en daar hadden ze het ook gewoon over. Vroeger was dat minder omdat social media nog niet bestond op deze manier. Nu kun je ook de hele dag lezen over Dries Roelvink en dat soort figuren als je wilt, was vroeger ook niet zo op die manier. Als er iets gebeurd op de aardbol weet je dat meteen binnen een paar minuten via het internet nu.quote:[..]
Elke afwijking van het gemiddelde in het nieuws brengen is niet nodig, en vroeger werd dat ook veel minder gedaan. De enige reden dat men dit nu de hele tijd doet is de angst onder de bevolking voor klimaatverandering verder aan te wakkeren.
Weetje hoe die agenda heet? Clicks! Het is ook een soort rode stier voor boze Gerda's om erop te gaan reageren dat het vroeger ook wel eens 30 graden was. Engagement is wat ze willen.quote:[..]
Als je als media constant spreekt over een 'klimaatcrisis', ja dan ben je aan het overdrijven en speelt er een agenda mee.
Welke grafiek van mij?quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:25 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Die grafiek van @:molo met de droogste jaren van deze eeuw, is ook erg interessant. Het zijn natuurlijk verschillende vragen:
- Hebben we steeds vaker last van droogte?
- Hebben we dit jaar meer last van droogte dan normaal?
Op de tweede vraag luidt het antwoord vooralsnog ja. Jammer, want eerder dit jaar zag het er veelbelovend uit. De eerste vraag beantwoord je niet met mijn grafiek en ook niet (volledig) met die van @:molo:
[ afbeelding ]
Het ironische is dat juist figuren als jij ervoor zorgen dat ze dit soort artikelen blijven posten. Elk bericht wordt aangegrepen om hysterisch op te reageren. De media is dan zogenaamd hysterisch, maar die hysterie zie ik maar bij een groep mensen eigenlijk. Elke keer weer. Levert clicks op, wat @Momo hier boven ook al correct aangeeft.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 10:59 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Elke afwijking van het gemiddelde in het nieuws brengen is niet nodig, en vroeger werd dat ook veel minder gedaan. De enige reden dat men dit nu de hele tijd doet is de angst onder de bevolking voor klimaatverandering verder aan te wakkeren.
[..]
Als je als media constant spreekt over een 'klimaatcrisis', ja dan ben je aan het overdrijven en speelt er een agenda mee.
Maar dan in elke weersverandering klimaatverandering noemen is gewoon niet oké.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 12:26 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Het ironische is dat juist figuren als jij ervoor zorgen dat ze dit soort artikelen blijven posten. Elk bericht wordt aangegrepen om hysterisch op te reageren. De media is dan zogenaamd hysterisch, maar die hysterie zie ik maar bij een groep mensen eigenlijk. Elke keer weer. Levert clicks op, wat @:Momo hier boven ook al correct aangeeft.
Het hebben over een ''klimaatcrisis'' is niet overdrijven, dat is een conclusie gebaseerd op talloze bewijzen/grafieken/vergelijkingen met voorgaande jaren.
Als je er niet specifiek naar op zoek gaat vallen dat soort artikelen ook reuze mee overigens.
ach we houden het er maar op dat het gewoon lekker weer isquote:Op zaterdag 1 juli 2023 12:34 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Maar dan in elke weersverandering klimaatverandering noemen is gewoon niet oké.
Dat gebeurd dan ook niet.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 12:34 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Maar dan in elke weersverandering klimaatverandering noemen is gewoon niet oké.
Ik heb vooral een hekel aan hitte, derhalve voorlopig vooral in het noorden van Europa te vinden.quote:Op zaterdag 1 juli 2023 11:57 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Oh wacht, het was @:momo . Excuus! Misschien heb je ook nog iets over het onderwerp te melden?
Liever volgend weekend pas danquote:Op zaterdag 1 juli 2023 23:03 schreef ZanneG het volgende:
Het is lekker voor mn tuin dat het even regent, maar ik kan niet wachten tot de zomer weer verder gaat.
Heerlijke lange avonden buiten zitten en naar het strand.
Hopelijk klaart het maandag weer op.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |