abonnement Unibet Coolblue
  Moderator / Redactie Sport donderdag 11 mei 2023 @ 13:46:05 #176
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_209101786
twitter


Sir Lindsay Hoyle _O_
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_209103146
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2023 13:46 schreef borisz het volgende:
[ twitter ]

Sir Lindsay Hoyle _O_
Beter laat dan nooit, maar hij had hier een stuk eerder mee mogen beginnen.
A gentleman is a man who can play Jump on an Oberheim and chooses not to.
pi_209123028
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2023 13:46 schreef borisz het volgende:
[ twitter ]

Sir Lindsay Hoyle _O_
Dat zie ik Vera Bergkamp niet zo snel doen. Die is meer bezig bewindslieden van de coalitie uit de wind te houden.
pi_209128318
Starmer gaat verder met zijn ambitie om leider van de conservatieve partij te worden.

https://www.theguardian.c(...)o-further-than-blair
A gentleman is a man who can play Jump on an Oberheim and chooses not to.
pi_209137123
Patel is op de meest onwaarschijnlijke situaties voorbereid, zoals Britain terug in de UK.

twitter
A gentleman is a man who can play Jump on an Oberheim and chooses not to.
  Moderator zondag 14 mei 2023 @ 00:59:39 #181
54278 crew  Tijger_m
42
pi_209144429
quote:
14s.gif Op zaterdag 13 mei 2023 21:29 schreef Litpho het volgende:
Patel is op de meest onwaarschijnlijke situaties voorbereid, zoals Britain terug in de UK.

[ twitter ]
Het is bijna aandoenlijk hoe ze probeert een RNC MAGA wappie te imiteren. Bijna.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
  zondag 14 mei 2023 @ 06:13:23 #182
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_209146178
quote:
Het einde
Nigel Lawson (11 maart 1932 – 3 april 2023)
Hardcore neoliberaal, minister onder Thatcher, brexiteer, klimaatscepticus; Nigel Lawson heeft flink zijn stempel op het naoorlogse Engeland gedrukt.

Patrick van IJzendoorn
26 april 2023
De Britse minister van Financien Nigel Lawson aan het werk met Britse budget box 8 maart 1989, Groot Brittannië

Er zijn, zeker in het Verenigd Koninkrijk, grofweg twee soorten ministers van Financiën: boekhouders en revolutionairen. Tot de laatste categorie behoorde de onlangs op 91-jarige leeftijd overleden Nigel Lawson. De penningmeester van het thatcherisme voerde in de jaren tachtig neoliberale veranderingen door die de eilandnatie voorgoed zouden veranderen. In de nadagen van zijn politieke bestaan maakte hij als Baron Lawson naam als brexiteer en klimaatscepticus. Naarmate de jaren vorderden werd hij overschaduwd door zijn dochter Nigella Lawson, de glamoureuze presentatrice van kookprogramma’s.

‘Ik ben op het punt aangekomen’, zei Margaret Thatcher na de gewonnen verkiezingen van 1983, haar tweede van de drie, ‘dat ik de hoge indruk die Nigel van zichzelf heeft, ben gaan delen.’ Als staatssecretaris van Financiën had haar zwierige geestverwant een einde gemaakt aan het toezicht van de overheid op het bezit en gebruik van deviezen, om vervolgens als minister van Energiezaken te beginnen met de privatisering van British Airways, British Telecom en British Gas. Het vormde een breuk met de naoorlogse consensus die het land had verlamd.

Nadat hij Thatchers buurman werd op 11 Downing Street begon Lawson heimelijk met de voorbereidingen voor het sluiten van de resterende kolenmijnen, onder meer door steenkoolreserves aan te leggen en krachtcentrales over te schakelen op olie die onder de Noordzee werd gewonnen. Halverwege de jaren tachtig voerde hij een grote deregulering in de Londense zakenwereld door, de befaamde Big Bang die van Londen ’s werelds voornaamste zakencentrum maakte. Samen met Thatcher veranderde hij het VK van een industriële in een dienstverlenende natie.

Zijn triomftocht kwam in 1988, een jaar na Thatchers derde verkiezingszege. Hij voerde verregaande belastingverlagingen door. Zo ging het hoogste tarief van zestig naar veertig procent. Bij de presentatie van de begroting juichten de Conservatieven, terwijl er vanaf de oppositiebanken woedend werd gereageerd op deze traktatie voor de rijken. De inflatie schoot omhoog omdat Britten massaal geld gingen uitgeven, terwijl zijn aankondiging dat renteaftrek op nieuwe hypotheken zou komen te vervallen zorgde voor een stormloop op koopwoningen.

Hij was iets te voortvarend te werk gegaan. De ‘Lawson Bloei’ werd gevolgd door ‘Lawson bankroet’, van boom naar bust. Maar tegen de tijd dat de recessie uitbrak, was hij geen minister meer. In 1989 stapte Lawson op na een ruzie met zijn bazin over de vraag of de Britten wel of niet mee moesten doen met het Europees Wisselkoersmechanisme, de eerste stap naar de euro. Thatcher was mordicus tegen, maar Lawson zag het als een manier om inflatie te beperken. Stiekem liet hij het Britse pond de Duitse mark volgen. Toen Thatcher daar achter kwam reageerde ze woedend. Zijn vertrek, echter, leidde haar val in.

De breuk tussen de twee was zo groot dat hij haar grote rivaal Michael Heseltine steunde als opvolger. Zelf werd Lawson nooit gezien als een kandidaat-premier. Hij was ‘unclubbable’: geen politicus die in de Londense herenclubs vrienden maakt en politieke spelletjes bedenkt. Deze kleinzoon van een Letse immigrant, die had besloten zijn achternaam Leibson te verengelsen, was te veel een eenling, een intellectueel en een dwarsligger. Wanneer iedereen het met elkaar eens is, zo luidde zijn devies, is er niet goed nagedacht.

Van huis uit was deze zoon van een rijke theehandelaar dan ook geen geboren politicus. Na de elitaire Westminster School en zijn studies filosofie, politiek en economie op Christ Church, Oxford, ging hij de journalistiek in. Eerst als columnist bij The Financial Times, vervolgens als chef economie bij The Sunday Telegraph en daarna als hoofdredacteur van het conservatieve The Spectator. Hoezeer politiek en journalistiek op het eiland met elkaar verweven zijn, bleek uit zijn eerste politieke functie: begin jaren zestig schreef hij toespraken voor premier Harold Macmillan.

In 1974 verruilde hij de pen voor de politiek door afgevaardigde te worden van Blaby, een Conservatief district in het midden van Engeland. Lawson profileerde zich als een principiële politicus die heilig, en soms koppig, geloofde in zijn eigen gelijk. Zo weigerde hij eind 1984 om btw te laten vallen op Band Aid’s kersthit Do They Know It’s Christmas? Indirecte belastingen waren belangrijk in zijn boekhouding.

Bij de Conservatieven werd hij tot aan zijn dood aanbeden. Toen Rishi Sunak begin 2020 minister van Financiën werd hing hij meteen een foto van Lawson aan de muur. ‘Dank u Lord Lawson’, schreef de conservatieve journalist Allister Heath in een postuum, ‘de hele wereld werd jaloers op de Britse economie.’ Lawsons filosofie, evenwel, droeg bij aan de kredietcrisis van 2008, terwijl er inmiddels wat anders tegen privatiseringen wordt aangekeken. Het land is bovendien te afhankelijk geworden van het financiële waterhoofd dat Londen heet. Met spijt wordt aangekeken tegen de teloorgang van de maakindustrie.

Deze nadelige gevolgen hebben bijgedragen aan de Britse keuze, in 2016, voor Brexit. Waar hij eind jaren tachtig nog voorstander van het Europese eenheidsproject was, pleitte Lawson bij nader inzien toch voor Brexit. Korte tijd leidde hij de Vote Leave-campagne, maar His Lordship was niet meer het zwaargewicht van weleer. Letterlijk ook. Na zijn ministerschap was de veel te dikke Lawson met succes op dieet gegaan, een ervaring die hij deelde met The Nigel Lawson Diet Book. Deze afslankgids verkocht beter dan zijn boeken over thatcheriaanse politiek en economie.
https://www.groene.nl/art(...)rt-1932-3-april-2023
  zondag 14 mei 2023 @ 08:32:43 #183
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_209146448
quote:
Het gerucht gaat al jaren dat het nummer Making plans for Nigel over hem gaat, maar dat is onzeker


Wat wel zeker is, hij is/was de vader van Nigella Lawson, zoals ook in dat Groene artikel staat

pi_209147100
quote:
Tory anarchy breaks out as revolt looms on Brexit laws

Rishi Sunak was losing control of an increasingly anarchic Tory party on Saturday as former cabinet ministers openly criticised the direction of policy under his leadership and dozens of backbench MPs plotted a new rebellion over Brexit.

Amid recriminations over the heavy Conservative losses in recent council elections, and with pro-Brexit MPs incensed that Sunak’s government is dropping plans to shred more than 4,000 EU laws within months, discipline was at risk of completely disintegrating on the right of the party.

Speaking at the inaugural conference of the pro-Boris Johnson Conservative Democratic Organisation (CDO) in Bournemouth on Saturday, former home secretary Priti Patel suggested the party’s high command under Sunak was responsible for the losses.

In a clear swipe at those now in charge, she said some senior figures at Westminster had “done a better job at damaging our party” over the past year than Labour. She also criticised MPs for removing Johnson, saying they had overseen the “ousting of our most electorally successful prime minister since Margaret Thatcher”.

In comments reminiscent of the disastrous Liz Truss leadership, she also backed a tax-cutting agenda, despite the perilous state of public finances and stubbornly high inflation. “The public will not vote Conservative because they want high taxes, high spending and high borrowing,” she said. “They vote Conservative because they expect us to keep taxes down.”

[..]

https://www.theguardian.c(...)looms-on-brexit-laws
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
  zondag 14 mei 2023 @ 10:29:01 #185
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_209147268
quote:
Zijn beleid als minister was dus ook van grote invloed geweest op Nederland
  zondag 14 mei 2023 @ 10:44:13 #186
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_209147393
quote:
1s.gif Op zondag 14 mei 2023 10:29 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]
Zijn beleid als minister was dus ook van grote invloed geweest op Nederland
Laten we wel zijn, de UK was volledig kapot, economisch eigenlijk failliet. Onder Thatcher werd de economie hervormd en groeide deze enorm. Nederland in de jaren 80 had massawerkeloosheid en een zieke economie. De liberalisering heeft ook hier een enorme welvaart gebracht.
  zondag 14 mei 2023 @ 10:55:18 #187
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_209147513
quote:
0s.gif Op zondag 14 mei 2023 10:44 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Laten we wel zijn, de UK was volledig kapot, economisch eigenlijk failliet. Onder Thatcher werd de economie hervormd en groeide deze enorm. Nederland in de jaren 80 had massawerkeloosheid en een zieke economie. De liberalisering heeft ook hier een enorme welvaart gebracht.
In Nederland is onder Paars ook veel geprivatiseerd en hebben ze belastingen verlaagd. (Behalve de BTW dan). Maar wij hebben wel de gulden gekoppeld aan de Duitse Mark.

[ Bericht 1% gewijzigd door zakjapannertje op 14-05-2023 11:07:01 ]
  zondag 14 mei 2023 @ 11:05:44 #188
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_209147613
quote:
1s.gif Op zondag 14 mei 2023 10:55 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]
In Nederland is onder Paars ook veel geprivatiseerd en belastingen verlaagd. (Behalve de BTW dan). Maar wij hebben wel de gulden gekoppeld aan de Duitse Mark.
Daarvoor onder Lubbers ook al.
  zondag 14 mei 2023 @ 11:21:10 #189
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_209147746
quote:
0s.gif Op zondag 14 mei 2023 11:05 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Daarvoor onder Lubbers ook al.
En in de jaren 70 sloot de laatste kolenmijnen in Limburg. Limburg werd wel gecompenseerd.
  zondag 14 mei 2023 @ 11:22:27 #190
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_209147753
quote:
1s.gif Op zondag 14 mei 2023 11:21 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]
En in de jaren 70 sloot de laatste kolenmijnen in Limburg. Limburg werd wel gecompenseerd.
En toch waren de Limburgers er woest over, de PvdA heeft daar decennialang onder geleden omdat het Den Uyl was die het deed. Nederland had daar destijds ook het geld voor door het aardgas, UK in de jaren 70 was straatarm.

Daar waar de DDR West Duitsland had die hun onder de armen greep, had UK dat niet, die moesten het zelf doen. Enige geluk wat die hadden was de ontdekking van Olie in de Noordzee, die de problemen wat verlichte.
  zondag 14 mei 2023 @ 11:34:23 #191
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_209147843
quote:
1s.gif Op zondag 14 mei 2023 11:21 schreef zakjapannertje het volgende:
Limburg werd wel gecompenseerd.
Alleen op een manier die veel kwaad bloed gezet heeft in een regio die zich toch al achtergesteld voelde.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  zondag 14 mei 2023 @ 11:35:13 #192
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_209147853
quote:
0s.gif Op zondag 14 mei 2023 11:22 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
En toch waren de Limburgers er woest over, de PvdA heeft daar decennialang onder geleden omdat het Den Uyl was die het deed. Nederland had daar destijds ook het geld voor door het aardgas, UK in de jaren 70 was straatarm.

Daar waar de DDR West Duitsland had die hun onder de armen greep, had UK dat niet, die moesten het zelf doen. Enige geluk wat die hadden was de ontdekking van Olie in de Noordzee, die de problemen wat verlichte.
Wat ook niet hielp was dat Frankrijk tegen een toetreding was van het VK tot de EEG in 1963.
  zondag 14 mei 2023 @ 11:57:49 #193
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_209148014
quote:
0s.gif Op zondag 14 mei 2023 11:34 schreef Janneke141 het volgende:

[..]
Alleen op een manier die veel kwaad bloed gezet heeft in een regio die zich toch al achtergesteld voelde.
Ze zijn ook diep gevallen. Heerlen hoorde ooit bij de rijkste gemeenten van Nederland. En er zijn ook weinig uitwijkmogelijkheden door de grote afstand tot een diverse economie als de Randstad.
  zondag 14 mei 2023 @ 12:03:47 #194
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_209148063
quote:
1s.gif Op zondag 14 mei 2023 11:57 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]
Ze zijn ook diep gevallen. Heerlen hoorde ooit bij de rijkste gemeenten van Nederland. En er zijn ook weinig uitwijkmogelijkheden door de grote afstand tot een diverse economie als de Randstad.
Ze hebben nog wel iets van werkgelegenheid proberen te creëren daar, maar dan op zo'n manier dat alle hogere functies vanuit de Randstad werden gevuld. Limburgers waren immers domme kolenscheppers met het iq van een briket, zo was de algemeen geldende gedachte toentertijd in Den Haag. Voor het verlies van het culturele aspect heeft men totaal geen oog gehad.

En dat is in het industriële deel van Engeland volgens mij ook gebeurd. Die transitie van Industrie naar Dienst ten tijde van Thatcher en Lawson heeft een hoop welvaart van het noorden naar Londen gebracht, en daar koop je niks voor als je in Sheffield woont. Het ging natuurlijk niet alleen om mijnsluitingen, maar ook om allerlei andere vormen van maakindustrie.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  zondag 14 mei 2023 @ 12:17:26 #195
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_209148181
quote:
0s.gif Op zondag 14 mei 2023 10:44 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Laten we wel zijn, de UK was volledig kapot, economisch eigenlijk failliet. Onder Thatcher werd de economie hervormd en groeide deze enorm. Nederland in de jaren 80 had massawerkeloosheid en een zieke economie. De liberalisering heeft ook hier een enorme welvaart gebracht.
Dat het VK zijn economie wilde hervormingen nadat de maakindustrie het daar steeds zwaarder kreeg vanwege de opkomst van de lage lonen landen kan ik begrijpen. Maar waarom die ommezwaai naar een economie van diensten gepaard moest gaan met belastingverlaging voor de rijken, privatiseringen van voor de maatschappij essentiële diensten en ontketening van en afzwakking van toezicht op de financiële sector is mij een raadsel.
  zondag 14 mei 2023 @ 12:46:15 #196
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_209148431
Mijn Opa verhuisde van Friesland, uit diepe armoede naar Geleen, omdat daar in de mijnen werk was. Zo trokken veel meer mensen daarheen. Waarom men niet verhuisde naar elders naar het werk toen ze weer sloten?
  zondag 14 mei 2023 @ 13:33:26 #197
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_209148920
quote:
0s.gif Op zondag 14 mei 2023 12:17 schreef Bondsrepubliek het volgende:

[..]
Dat het VK zijn economie wilde hervormingen nadat de maakindustrie het daar steeds zwaarder kreeg vanwege de opkomst van de lage lonen landen kan ik begrijpen. Maar waarom die ommezwaai naar een economie van diensten gepaard moest gaan met belastingverlaging voor de rijken, privatiseringen van voor de maatschappij essentiële diensten en ontketening van en afzwakking van toezicht op de financiële sector is mij een raadsel.
Misschien staat hier het antwoord:
quote:
'Situatie is echt dramatisch'

Bovendien gaat het economisch niet goed met het Verenigd Koninkrijk, ziet De Ridder. "Sinds 2005 zijn de salarissen niet meer meegestegen met de inflatie. Vanaf 2021 zijn de lonen zelfs gezakt, zeker voor mensen buiten Londen", legt hij uit.

Het zijn economische cijfers die veel mensen waarschijnlijk niet verwachten van een land als Engeland. "Er zijn gebieden waar het gemiddelde inkomen lager is dan in Roemenië", zegt hij. "Vooral voor verpleegsters en docenten is de situatie echt dramatisch."
https://eenvandaag.avrotr(...)koninkrijk-is-groot/
  zondag 14 mei 2023 @ 13:44:46 #198
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_209148991
quote:
0s.gif Op zondag 14 mei 2023 12:46 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Mijn Opa verhuisde van Friesland, uit diepe armoede naar Geleen, omdat daar in de mijnen werk was. Zo trokken veel meer mensen daarheen. Waarom men niet verhuisde naar elders naar het werk toen ze weer sloten?
Misschien is het in Limburg wel mooi wonen
  Moderator zondag 14 mei 2023 @ 13:46:10 #199
54278 crew  Tijger_m
42
pi_209148995
quote:
0s.gif Op zondag 14 mei 2023 12:17 schreef Bondsrepubliek het volgende:

[..]
Dat het VK zijn economie wilde hervormingen nadat de maakindustrie het daar steeds zwaarder kreeg vanwege de opkomst van de lage lonen landen kan ik begrijpen. Maar waarom die ommezwaai naar een economie van diensten gepaard moest gaan met belastingverlaging voor de rijken, privatiseringen van voor de maatschappij essentiële diensten en ontketening van en afzwakking van toezicht op de financiële sector is mij een raadsel.
De (financieele) diensten sector is nu eenmaal geen fraaie, het VK wordt nogal geregeld beschouwd als een land waar je geld verdient met malafide praktijken prima kan onderbrengen.
Teveel toezicht en regulering op deze sectoren werd afschrikkend op dergelijke...eh..."investeerders" dus vandaar deze koers.

Voeg daarbij dat veel geld ook veel invloed koopt (zie de nauwe banden tussen Russische & Arabische oligarchen en de Conservatieven) en het plaatje is rond.
De ironie van dat plaatje is dat er maar een manier is om een dergelijke economie toch van producten en arbeidskrachten te voorzien en dat is import...en laat de EU daar nu een perfect vehikel voor geweest zijn. Maar dat is niet meer dus nu importeert men mensen van veel verder weg.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
  zondag 14 mei 2023 @ 16:21:04 #200
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_209150655
quote:
0s.gif Op zondag 14 mei 2023 13:46 schreef Tijger_m het volgende:

[..]
De (financieele) diensten sector is nu eenmaal geen fraaie, het VK wordt nogal geregeld beschouwd als een land waar je geld verdient met malafide praktijken prima kan onderbrengen.
Teveel toezicht en regulering op deze sectoren werd afschrikkend op dergelijke...eh..."investeerders" dus vandaar deze koers.

Voeg daarbij dat veel geld ook veel invloed koopt (zie de nauwe banden tussen Russische & Arabische oligarchen en de Conservatieven) en het plaatje is rond.
De ironie van dat plaatje is dat er maar een manier is om een dergelijke economie toch van producten en arbeidskrachten te voorzien en dat is import...en laat de EU daar nu een perfect vehikel voor geweest zijn. Maar dat is niet meer dus nu importeert men mensen van veel verder weg.
NL ook btw
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')