abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_206832945
Tot voor kort had ik een adres in de buurt waar ik altijd mijn messen kon laten slijpen. Maar we zijn nu verhuisd, dus ik moet op zoek naar een alternatief.
Zal ik beginnen met zelf slijpen? Maar wat heb ik daar precies voor nodig? Je ziet van die hele opstellingen, waarmee je onder de perfecte hoek kan slijpen. Is dat nodig, of kan je als je een beetje handig bent ook zelf wel de goede hoek aanhouden?

Ik heb verder niet zo veel wat het slijpen waard is. Ik heb bijvoorbeeld geen houtbeitels of ander houtgereedschap wat te slijpen is. Dus een eventuele slijper hoeft daar niet per s ook geschikt voor te zijn.
Op donderdag 7 juli 2022 12:47 schreef LordofLeaves het volgende:
Bij deze ben jij de marimba van KLB. :P
  Spellchecker zaterdag 26 november 2022 @ 20:22:21 #2
197773 crew  maily
mevrouwtje oeps
pi_206832983
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 november 2022 20:21 schreef knoopie het volgende:
Tot voor kort had ik een adres in de buurt waar ik altijd mijn messen kon laten slijpen. Maar we zijn nu verhuisd, dus ik moet op zoek naar een alternatief.
Zal ik beginnen met zelf slijpen? Maar wat heb ik daar precies voor nodig? Je ziet van die hele opstellingen, waarmee je onder de perfecte hoek kan slijpen. Is dat nodig, of kan je als je een beetje handig bent ook zelf wel de goede hoek aanhouden?

Ik heb verder niet zo veel wat het slijpen waard is. Ik heb bijvoorbeeld geen houtbeitels of ander houtgereedschap wat te slijpen is. Dus een eventuele slijper hoeft daar niet per s ook geschikt voor te zijn.
Hier staan al een boel tips: CUL / Zelf je messen slijpen
hier denk ik nog even over na ......
pi_206833082
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2022 20:22 schreef maily het volgende:

[..]
Hier staan al een boel tips: CUL / Zelf je messen slijpen
|:( Dat ik zelf alleen aan k&w denk en niet aan cul… Thanks
Op donderdag 7 juli 2022 12:47 schreef LordofLeaves het volgende:
Bij deze ben jij de marimba van KLB. :P
pi_206836584
Toen ik in de slagerij werkte slepen wij de messen op slijpmachine. Gewoon beide kanten evenals ga het schuurblok in de juiste hoek, dat is even oefenen. Daarnaast zat nog een polijst schijf die werd nooit gebruikt. In de slagerij zijn messen alleen maar voor het snijden. Messen sleten dan ook erg hard en de ene slager deed het dagelijks de ander wekelijks

In de keuken wil je een mooi scherp mes, dan is je inlezen in wetstenen wel interessant. Ik laat mijn keuken messen zo 1 a 2 keer per jaar bij een ambachtelijke slijper slijpen. Gillette zou willen dat ze het zo scherp kregen. Maar mijn Japans gevouwen staal mes was wel een gedoe, dit staal is zo hard dat je het echt vlijmscherp kan slijpen maar dan breekt het wel weer snel. De bolling in het snijvlak heeft hij wel even op staan vloeken.
  Moderator zondag 27 november 2022 @ 08:16:19 #5
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_206836789
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2022 20:27 schreef knoopie het volgende:

[..]
|:( Dat ik zelf alleen aan k&w denk en niet aan cul… Thanks
Ik duw hem wel even richting CUL.
pi_206836889
Ik gebruik 2 wetstones van skerper voor mn keukenmessen.


160/800 en 1000/3000.

160 gebruik ik eigenlijk nooit en 3000 vaak ook maar heel kort. Zijn nu vast wel ergens voor een black friday prijsje te vinden

Een hoek standaard is niet nodig, gaat prima zonder.

Maar moet ook zeggen dat ik geen messen heb van honderden euros.
pi_206836921
quote:
1s.gif Op zondag 27 november 2022 08:52 schreef 111210 het volgende:
Ik gebruik 2 wetstones van skerper voor mn keukenmessen.


160/800 en 1000/3000.

160 gebruik ik eigenlijk nooit en 3000 vaak ook maar heel kort. Zijn nu vast wel ergens voor een black friday prijsje te vinden

Een hoek standaard is niet nodig, gaat prima zonder.

Maar moet ook zeggen dat ik geen messen heb van honderden euros.
Dus die hoekstandaard is vooral voor messen met een hele scherpe hoek, of mensen met een niet werkend timmermansoog?
Op donderdag 7 juli 2022 12:47 schreef LordofLeaves het volgende:
Bij deze ben jij de marimba van KLB. :P
pi_206836940
quote:
0s.gif Op zondag 27 november 2022 09:02 schreef knoopie het volgende:

[..]
Dus die hoekstandaard is vooral voor messen met een hele scherpe hoek, of mensen met een niet werkend timmermansoog?
Denk dat ja, of als je echt dure messen hebt die perfect moeten zijn.
Die van mij zijn scherp genoeg. Slijp ze 1 a 2x per jaar. Inmiddels al bijna 10 jaar voor het oudste mes.
pi_206837563
quote:
0s.gif Op zondag 27 november 2022 09:02 schreef knoopie het volgende:

[..]
Dus die hoekstandaard is vooral voor messen met een hele scherpe hoek, of mensen met een niet werkend timmermansoog?
Nee, in een notendop, er zijn verschillen in type mes en in welke hoek die is geslepen... Bv. Japanse stijl is +/- 15 geslepen. Europeesche stijl is +/- 22 geslepen.

Dus je moet de slijphoek weten wanneer je het mes koopt of tijdens het slijpen zelf bepalen. Daar zijn truukjes voor door het snijvlak zwart te maken met een permanent marker. Dan ga je slijpen en kunt zien of je (niet) op de goede hoek zit aan het slijtpatroon van het snijvlak.

Uiteraard hoe kleiner de de hoek hoe scherper het mes hoe eerder het weer bot is. :) Een heel scherp mes heeft dus een heel dun snijvlak en buigt dan ook snel om (bramen). Ook tijdens het slijpen met een grove steen duw je een braam in het snijvlak, bijna niet te voelen maar is er wel... Die braam kun je weer weg stroppen, met een stropleder en hele fijne slijppasta of een aanzetstaal voor superscherp resultaat.

Allemaal leuk en aardig wanneer je 50 kilo groente of vlees per dag moet snijden of een messenfreak bent die alles spik en span moet hebben. Voor elke dag n tomaatje en een halve komkommer te snijden hoef je jezelf niet in bochten te wringen. Koop een Europeesch stijl mes dat op 22 geslepen is, koop een simpel slijpertje met die vaste hoek en slijp je mes opnieuw wanneer het niet meer lukt om er een overrijpe tomaat mee te snijden. Dus duw je de tomaat plat i.p.v. snijden dan is ie bot.

Bv huis tuin en keuken messen van Solingen of Zwilling of Opinel of andere Europesche merken zijn standaard op Skandi +/- 22 geslepen. Bijlen en hakmessen vallen dan wel weer in andere categorie en hebben dan wel iets grotere hoek +/35. Het wordt pas oppassen en veel meer slijpen wanneer er een Japans naampje aan het mes wordt gegeven. Of wanneer je in het duurdere segement stapt, maar daar krijg je dan ook meestal opgave van de hoek in de beschrijving. Skandi is recht toe recht aan en meest voorkomend, Japanse of hele dure messen kunnen concaaf geslepen zijn. En dat is een heel ander verhaal wat slijpen betreft, zeer fijngevoelig en specialistisch.

Heb je een collectie messen met verschillende hoeken, dan moet je of uit de hand leren slijpen op een setje wetstenen. De hoek weten (te bepalen) en daar heb je nodige oefening, tijd en vaste hand voor nodig. Of je koopt een vaste slijper met verstelbare hoek... :)

Daarnaast wanneer je niet scheert met het mes moet je wel heel erg goed zijn wil je het verschil voelen tussen een scherp mes van 22 of 15. Met beide snijdt je zo een vingertje af scherp zat...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')