abonnement Unibet Coolblue
pi_207147511
Hij staat al op de ecostand, dat was het eerste dat ik instelde, daarna ben ik een beetje verder gaan lezen. Ik heb de monteur maar niet verteld dat ik desnoods zelf wel aan de gang ga in het servicemenu omdat ik de code heb
  maandag 19 december 2022 @ 16:13:33 #227
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_207147577
Ik vind het geen goed idee om de legionellastand uit te schakelen :{
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_207147794
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2022 16:13 schreef Leandra het volgende:
Ik vind het geen goed idee om de legionellastand uit te schakelen :{
De meningen zijn daarover verdeeld.

Ik ben er vrij zeker van dat, zolang je je SWW boven de 48 graden houdt, legionella helemaal niet kan groeien en uiteindelijk zelfs dood gaat (na enkele uren, mocht het aanwezig zijn)

Dat is overigens niet mijn theorie.

Ik laat m'n SWW hier altijd opwarmen tot 55 graden omdat m'n warmtepomp dat makkelijk haalt en ik een relatief klein vat heb (200 liter).

Belangrijk is ook dat je water niet lang "stil staat". Als jij iedere dag zo'n half of heel SWW-vat er doorheen jaagt, is er onvoldoende tijd om te groeien. Maar ga je een paar week op vakantie en zet je de SWW-verwarming uit, dan ligt dat anders.




[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-12-2022 16:44:41 ]
pi_207151289
Ter informatie voor de geïnteresseerden een stukje uit het vakblad Watmtepompen:

quote:
Leren van Noorwegen, waar lucht/lucht-warmtepompen standaard zijn
Het Europese land met de meeste warmtepompen is Noorwegen; in 50 procent van de woningen is er een te vinden. Bijzonder is dat dit in de meeste gevallen een lucht/lucht-warmtepomp is. Hoe zit dat en wat kan Nederland leren van Noorwegen?
GEEF ARTIKEL CADEAU
DELEN
Nederland telde eind 2021 circa 350.000 woningen met een warmtepomp, en dat zullen er eind dit jaar 450.000 zijn. Daarbij gaat het om één warmtepomp per woning. De groei is fors, maar de totale aantallen blijven nog ver achter bij Noorwegen. In 2020 telde dat land 1,1 miljoen woningen met een of meerdere warmtepompen. Veel meer dus, maar het verschil wordt nog groter als we de aantallen afzetten tegen het aantal woningen. Noorwegen telt 2,1 miljoen woningen, Nederland 7,9 miljoen. Daarmee ligt het percentage woningen dat is voorzien van een warmtepomp in Noorwegen op 52 procent, tegen nog geen 5 procent in Nederland.

Leestip: Europese warmtepompverkoop groeit in recordtempo
Elektriciteit goedkoper dan gas
Dat de verschillen groot zijn, heeft één belangrijke oorzaak. Dit vertelde Rolf Iver Mytting Hagemoen, CEO van de Noorse Heat Pump Association, in zijn presentatie op het congres Toekomst van de Warmtepomp dat 16 november in Den Haag plaatsvond. “De oorzaak is dat elektriciteit in Noorwegen goedkoper is dan gas en stookolie. Dit prijsverschil is heel belangrijk. Je kunt de verkoop van warmtepompen nog zo met subsidies stimuleren. Maar zolang verwarmen met gas goedkoper is dan met elektriciteit, zal de verkoop van warmtepompen geen vlucht nemen.”
Waterkracht levert goedkope stroom
Voor het verwarmen van woningen ging Nederland in de jaren zestig grootschalig over op aardgas. In Noorwegen voltrok zich een andere transitie: van kolen, hout en olie stapten de inwoners over op elektrische verwarming. De reden hiervoor was dat het land op grote schaal waterkrachtcentrales ging bouwen. Hierdoor kon elektriciteit relatief goedkoop worden opgewekt en aangeboden. Het land telt momenteel 1.739 waterkrachtcentrales, die goed zijn voor 88 procent van de elektriciteitsproductie. Een andere belangrijke bron is wind; het land telt 64 windparken. De overstap op elektrische verwarming werd nog verder getriggerd door de oliecrisis van 1973. Die maakte het verwarmen met stookolie fors duurder, waardoor elektriciteit als goedkoper alternatief kon doorbreken.

Elektrische verwarming in een woning. Foto: Norwegian Heat Pump Association.
Verbod op fossiele verwarming
Voor het verwarmen met elektriciteit werden ten tijde van de transitie directe systemen gebruikt: vooral convectoren, maar ook elektrische vloer-verwarming. Veel woningen hadden ook een houtkachel of open haard die vooral tijdens de koudste periode van het jaar wordt gebruikt. Andere verwarmingssystemen waren cv-ketels op stookolie en in mindere mate op gas, waarvoor kleine lokale netwerken waren aangelegd. Aan het gebruik van fossiele brandstoffen is inmiddels een einde gekomen. Om de CO2-emissie te verlagen, hanteerde de Noorse regering al hoge belastingtarieven op fossiele brandstoffen, en in 2016 werd overgestapt op een verbod op fossiele brandstoffen voor het verwarmen van nieuwe woningen. Daarna volgde met de toevoeging van bestaande woningen een totaalverbod in 2020.
Energie besparen met warmtepompen
Inmiddels zijn veel systemen voor directe elektrische verwarming ingeruild voor – of aangevuld met – warmtepompen. De reden is dat hiermee energie kan worden bespaard. “Gedurende de afgelopen zestien jaar zijn warmte-pompen steeds meer ingeburgerd. De hoge elektriciteitsprijs is hier een belangrijke oorzaak van”, zegt Hagemoen. Dit jaar ligt niet alleen de prijs op het hoogste niveau ooit; er is ook nooit eerder zo veel elektriciteit afgenomen.

Wand-afgiftesysteem van een lucht/lucht-warmtepomp.
Lucht/lucht veruit dominant
Tussen 1987 en 2021 zijn er in Noorwegen bijna 1,5 miljoen warmtepompen over de toonbank gegaan, waarvan 1,4 miljoen lucht/lucht, 50.000 lucht/water, 60.000 water/water en 20.000 ventilatie. Dat het aandeel lucht/lucht-warmtepompen met 93 procent zo hoog is, komt volgens Hagemoen doordat ze een gemakkelijke vervanger zijn van de directe elektrische convectoren. De meeste woningen hebben namelijk geen cv-systeem. “Bij woningen die dat wel hebben, kiezen de eigenaren vaak voor lucht/water- of water/water-warmtepompen.”

Leestip: ‘Aircoverwarming verdient subsidie’
Nordic: betere kwaliteit
De meeste lucht/lucht-warmtepompen die worden toegepast, zijn volgens Hagemoen van het Nordic-type. Dat zijn andere warmtepompen dan de goedkope standaard airco’s die vooral voor koeling worden gebruikt. De kwaliteit is beter en ze zijn geschikt voor het Noorse klimaat. “De airco’s functioneren zelfs nog bij -30 °C, maar als het echt koud is, wordt er wel bijverwarmd; dat gebeurt elektrisch, met een houtkachel of open haard.” Er worden diverse lucht/lucht-systemen toegepast, zoals single- en multi-split, en met afgiftesystemen op de vloer of tegen het plafond.

De lucht/lucht-warmtepompen in Noorwegen zijn van betere kwaliteit dan de standaard airco’s die voor koelen zijn gemaakt. Foto: Norwegian Heat Pump Association.
Leerpunten voor Nederland
Wat kan Nederland van Noorwegen leren, nu de regering hier haast wil maken met transitie naar warmtepompen? Hagemoen liet in Den Haag een sheet met leerpunten zien. Belangrijk is dat warmtepompen robuust zijn en goed functioneren. Ook goed installeren is belangrijk; dat moet door echte specialisten gebeuren. Voor wie dat niet is, geldt: ‘keep away’. Verder moet het verwarmen met een warmtepomp goedkoper zijn dan met gas en moet het elektriciteitsnet zwaar genoeg zijn om het stijgende elektriciteitsgebruik aan te kunnen. Wat dat laatste betreft, kun je met Noorwegen geen betere leermeester treffen. Het gemiddelde elektriciteitsgebruik per huishouden is met 16.000 kWh per jaar namelijk het hoogste ter wereld. In Nederland ligt dat op 2.479 kWh.
Die laatste alinea vind ik dan grappig, we kunnen leren van Noorwegen maar gebruiken wel gemiddeld 16.000kwh per jaar _O-
Vakman pur sang
pi_207153163
We moeten leren van Noorwegen. De belangrijkste motivatie voor de keuze van lucht-lucht warmtepompen is echter dat men er zelden 'centrale verwarming' heeft, maar dat de warmtepomp een vervanger is voor elektrische convectoren.

Ofwel: we kunnen leren dat het belangrijkste argument in Noorwegen om lucht-lucht boven lucht-water of water-water te verkiezen hier in Nederland meestal niet van toepassing is. En nu? Doorgaan as usual dus?

Of moeten we nog meer leren, buiten het feit dat een warmtepomp het ook bij stevige vorst nog wel doet. Iets wat de gebruikelijke lezers van het Vakblad Warmtepompen vast al lang weten, en dus niet meer hoeven te leren van de Noren.
pi_207153426
In Noorwegen klotst de stroom ongeveer tegen de plinten (als dat mogelijk zou zijn) en is het stroomnet van goede kwaliteit omdat er veel met elektrische kachels verwarmd wordt / werd.

Dus die 16.000kWh per hoofd van de bevolking klopt, aan de andere kant neemt dat ook snel af bij Noren met een warmtepomp.

En dat is logisch, huishouden zelf verbruikt misschien zo'n 2.000kWh en daarnaast nog iets van 14.000kWh warmtevraag is niet onrealistisch. En met een warmtepomp kan je die laatste door 3 of 3,5 delen.

Daarnaast is Noorwegen het land van de... elektrische auto! Geen land heeft zoveel EV's t.o.v. het aantal inwoners en dat tikt ook aan met je kWh's per jaar.

Ruim 85% van alle nieuwe auto's die in Noorwegen verkocht worden is elektrisch en december 2021 reden er al 470.000 volledige EV's rond (op een wagenpark van 2.810.000 stuks) en nog zo'n 200.000 plug-in hybrides.

In Nederland zitten we pas op ongeveer 300.000 volledige EV's op een wagenpark van 8.800.000 stuks.

Dat soort details haal je niet uit een paar statistieken ;)
pi_207153492
Ja ben wat aan het testen geweest. Viel me op dat onze lucht/lucht wp’s het bij erg koude temperaturen beter werkten dan de L/W warmtepomp de afgelopen weken.

Ik verwacht dat lucht/lucht helemaal zo gek nog niet is, zeker niet bij sterke vorst.

Kan ook een combi zijn, l/w op laag vermogen voor alleen de vloer en in alle ruimtes een multisplit binnendeel, ook zomers een verademing!

Ik lees nu dit over de Panasonic Nordic:

quote:
. Air Conditioning Panasonic NZ25 Etherea Nordic is a model which won the prestigious annual award IF!
Specification:
The thermal power is 0.85 kW - 6.0 kW, the rated COP = 4.86.
Maintains a nominal thermal output from 3.2 kW to -15 ° C.
The thermal power at -25 ° C is 2.0 kW, but the nominal COP = 1.6.
Seasonal utility factor SCOP A ++.
New Deice - Intelligent defrost algorithm.
Defrosting is done as needed, and not like other heat pumps after a time interval!
R32 is a more efficient and environmentally friendly radiator.
Effective up to -35 ° C.
Twin Rotary Compressor.
INVERTER + management.
ECO NAVI - maximum efficiency with maximum comfort.
Remote control via smartphone (option).
Cottage mode +8 to +15.5 ° C, specially designed economy mode of maintenance in the absence of a person!

Design:
Excellent coefficient of thermal efficiency in its class of power (0.85-6.0 kW),rated COP = 4.86.
Seasonal utility factor SCOP A ++.
The best ratio (power / consumption) in your nutrition group.
Rated thermal output NZ:
-15 ° C and 3.2 kW;
-20 ° C and 2.6 kW;
-25 ° C and 2,0 kW.
ECO NAVI is an intelligent control system that allows you to save energy significantly.
Depending on the heat output of the room and the intensity of solar energy, it can save up to 45% of energy.
Effective air purification without replaceable filters.
The air circulation is increased by 10%.

New Deice - Intelligent defrost algorithm. New R32 heat pumps are thawed as needed, and not as heat pumps of other manufacturers after a while!
Typically, the heat pump melt cycle occurs every 35-40 minutes if the outside temperature is below 0 ° C, regardless of the humidity of the air.
For new Panasonic R32 heat pumps, defrosting can only be started after 3-4 hours if the heat pump is operating in a location with low humidity!
But, on the contrary, if the heat pump works in a place with high humidity, then the defrost will turn on faster, after 35-60 minutes.
It is this new algorithm that significantly increases the efficiency of the heat pump.

Comfort:
Specially designed mode of economical maintenance of cottages (room temperature is maintained from +8 to 15.5 ° C, provides minimum costs in the absence of the owner and significantly reduces operating costs)
Super Quiet - the regime of superthiches is 19 dB. For a good sleep, the noise level should be less than 30 dB
Cooling mode, the flow of cold air 14-16 ° C (instead of 7-11 ° C),which allows them to place almost above the bed or desk, and not be afraid of the cold
IntesisHome - full control over the heat pump from a smartphone from anywhere in the world (optional equipment)!

Security:
Special design - provides effective heating at outdoor temperatures up to -35 ° C (TWIN Rotary compressor, Crankcase Heater, Heating cable) - activated for 5 minutes before the defrosting mode.
Vakman pur sang
pi_207153534
quote:
1s.gif Op maandag 19 december 2022 22:24 schreef Lospedrosa het volgende:
Ja ben wat aan het testen geweest. Viel me op dat onze lucht/lucht wp’s het bij erg koude temperaturen beter werkten dan de L/W warmtepomp de afgelopen weken.

Ik verwacht dat lucht/lucht helemaal zo gek nog niet is, zeker niet bij sterke vorst.

Kan ook een combi zijn, l/w op laag vermogen voor alleen de vloer en in alle ruimtes een multisplit binnendeel, ook zomers een verademing!

Ik lees nu dit over de Panasonic Nordic:
[..]

M'n moeder heeft ook niet geklaagd de afgelopen weken. Heeft haar woon- en slaapkamer verwarmd met een Mitsubishi (Heavy Industries) airco en de CV-ketel op 16 graden voor de rest van het huis (thermostaat in de gang gehangen).
Af en toe een defrost maar koud werd het nooit. Scheelt wel bakken gas, in November heeft ze maar 19m3 aardgas verbruikt en december weet ik over een dikke week.
pi_207153586
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2022 22:27 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
M'n moeder heeft ook niet geklaagd de afgelopen weken. Heeft haar woon- en slaapkamer verwarmd met een Mitsubishi (Heavy Industries) airco en de CV-ketel op 16 graden voor de rest van het huis (thermostaat in de gang gehangen).
Af en toe een defrost maar koud werd het nooit. Scheelt wel bakken gas, in November heeft ze maar 19m3 aardgas verbruikt en december weet ik over een dikke week.
Mijn L/W warmtepomp stopt software matig gewoon bij -15C, dan gaat alleen nog de backup E verwarming van 9kw aan :')

Mijn Mitsubishi zubadan split units doen gewoon nog -30C met door flash injectie een hoog vermogen.
Vakman pur sang
pi_207153663
quote:
1s.gif Op maandag 19 december 2022 22:30 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Mijn L/W warmtepomp stopt software matig gewoon bij -15C, dan gaat alleen nog de backup E verwarming van 9kw aan :')

Mijn Mitsubishi zubadan split units doen gewoon nog -30C met door flash injectie een hoog vermogen.
Zubadan Powerrrr...
Die van mij zal nooit -30 meemaken in Nederland maar mocht het gebeuren dan is hij er klaar voor :+

Het enige wat hij niet leuk vond was de mist en de temperaturen rond de 0 graden. Het bleef wel warm in huis maar echt rustig draaien deed hij niet meer. Maar toen het kouder werd was hij weer in z'n nopjes.
pi_207153692
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2022 22:34 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Zubadan Powerrrr...
Die van mij zal nooit -30 meemaken in Nederland maar mocht het gebeuren dan is hij er klaar voor :+
Ik wil een wedje doen, deze winter nog.
Vakman pur sang
pi_207153754
quote:
1s.gif Op maandag 19 december 2022 22:35 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Ik wil een wedje doen, deze winter nog.
Oh, ik hoef er niet om te wedden. Als het gebeurt, gebeurt het.
Wordt wel weer eens tijd voor een Elfstedentocht, ik woon niet zover van de route (wel verder dan in de 80's).

In 1985 / 1986 hemelsbreed zelfs maar ~2 km (Minnertsga) en heb zelfs nog direct langs de kluunroute door Kimswerd gewoond maar toen was er geen tocht der tochten :+

Bij de tocht in 1986 was ik nog net geen 10 jaar oud dus wat dat betreft ook weer niet super veel herinnering aan.

1997 ook niet want toen lag ik met een stevige griep op bed te kijken naar een zwart-wit portable op m'n slaapkamer...

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-12-2022 22:48:48 ]
pi_207156393
quote:
1s.gif Op maandag 19 december 2022 22:35 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Ik wil een wedje doen, deze winter nog.
Ik wil wel een wedje leggen.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_207158060
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2022 09:57 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Ik wil wel een wedje leggen.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ok deal!
Vakman pur sang
pi_207165984
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 december 2022 21:57 schreef Ivo1985 het volgende:
Hoeveel vermogen aan Jaga's heb je hangen (op basis van 45 graden aanvoertemperatuur)?
Heb vandaag even de berekening gemaakt.
Wel paar dingen moeten schatten, ivm badkamer radiator en oude radiator in de garage.
Kom uit op 7kW aan verwarmingsvermogen met de Jaga's, zonder DBH. Uit 8 radiatoren.
Uit de andere radiatoren (badkamer, zolder, garage) komt er nog 1,5kw bij.

Met DBH wordt het boven de 16kw, waarvan 11kw beneden.

Ben bij de berekening uitgegaan van de 55/45 waarden. De 35/30 waarden worden alleen gegeven voor met DBH.

Been nog wat verder in de informatie van Jaga gedoken.
Bij 45/40 zonder DHB heb ik 5331w (woonkamers, slaapkamers en zonder)
Bij 35/30 met DHB heb ik 5639w op dezelfde ruimtes.
Dus ja, wat zou het juiste vermogen zijn voor een warmtepomp?

[ Bericht 11% gewijzigd door Den_Haag op 21-12-2022 09:16:22 ]
pi_207183271
Ik haat onze warmtepomp en die van de buren. Zo, dat is er uit.
Volgens het installatiebedrijf is het heel normaal dat de boiler 5 tot 10 graden verliest zonder gebruik van warm water en de herrie die ik hoor bij de binnenunit is van het koelmiddel door de leidingen en hoort er ook bij.
Onze warmtepomp draait ‘s nachts niet en ik hoor dus kennelijk gebrom van de warmtepomp van buren, ook met ramen en ventilatierooster dicht.
I’m screwed
pi_207183868
quote:
1s.gif Op donderdag 22 december 2022 09:21 schreef Doedezemaar het volgende:
Ik haat onze warmtepomp en die van de buren. Zo, dat is er uit.
Volgens het installatiebedrijf is het heel normaal dat de boiler 5 tot 10 graden verliest zonder gebruik van warm water
Ja, dat is aardig normaal. Het is ook niet gezegd dat het hele vat 5 tot 10 graden verliest, je hebt gelaagdheid (koud onderin, warm bovenin) dus het is ook maar net waar je meet.

quote:
en de herrie die ik hoor bij de binnenunit is van het koelmiddel door de leidingen en hoort er ook bij.
Dat is wel een normaal geluid, al is dat normaal gesproken niet meer dan bijvoorbeeld het geluid van een brander in een CV-ketel. Sterker nog, mijn oude ATAG (Benraad) CV-ketel die ik ooit had hoorde ik in de woonkamer als hij aansprong.

Een omkasting met isolatie zou misschien dat probleem kunnen oplossen, als het geluid zich niet via de muur verplaatst.

quote:
Onze warmtepomp draait ‘s nachts niet
Dat zou op koude dagen wel eens een probleem kunnen worden. Een warmtepomp is berekend voor het warmteverlies van je woning en heeft op koude dagen maar net genoeg vermogen om je woning op temperatuur te houden. Hij zal 's ochtends keihard moeten werken om de woning weer op temperatuur te krijgen.

Het is daarom niet gebruikelijk om een warmtepomp uit te zetten 's nachts, hooguit 1 of 2 graad nachtverlaging.

quote:
en ik hoor dus kennelijk gebrom van de warmtepomp van buren, ook met ramen en ventilatierooster dicht.
I’m screwed
Mijn warmtepomp staat achter in de tuin, heb zowel die van mezelf als die van de buren nooit gehoord in de woning, zelfs niet met het raam open. Staan die bij jullie praktisch onder het raam ofzo?

Er zijn wel kant-en-klare omkastingen voor buitenunits die het geluid kunnen dempen. Maar de locatie is ook wel belangrijk en zo'n omkasting dempt ook niet de trillingen die doorgegeven worden aan bijvoorbeeld een plat dak.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 22-12-2022 10:48:12 ]
pi_207184070
Oh ik zet ‘m ook niet uit ‘s nachts, ik pas nachtverlaging toe, gistermiddag thermostaat van 19 naar 20, toen ik naar bed ging gaf hij 21 aan en de nachtstand is 18 en toen ik vanochtend beneden kwam en ook nu nog geeft hij 20 graden aan
pi_207184208
quote:
1s.gif Op donderdag 22 december 2022 11:06 schreef Doedezemaar het volgende:
Oh ik zet ‘m ook niet uit ‘s nachts, ik pas nachtverlaging toe, gistermiddag thermostaat van 19 naar 20, toen ik naar bed ging gaf hij 21 aan en de nachtstand is 18 en toen ik vanochtend beneden kwam en ook nu nog geeft hij 20 graden aan
Ah, ok, dat moet geen probleem zijn.

Overigens hebben veel warmtepompen ook nog een nachtstand waarbij ze minder geluid produceren en ook iets minder vermogen leveren (wat prima kan in combinatie met nachtverlaging).
Ik weet niet of dat al ingeschakeld staat (bij de buren).
pi_207184221
Buitenunit hangt aan de garage bij onze tweekappers en bij de buren in het rijtje haaks op ons hangt hij aan hun houten schuur en dat is zo’n 3 meter naast onze garage. Dus geen idee welke ik ‘s nachts hoor, maar ik slaap er niet van, vannacht was hij van middernacht tot tegen 2 uur bezig en daarna sloeg hij om 4.30 weer aan. Overdag hoor ik ‘m ook wel eens in de woonkamer trillen/brommen ik ging er vanuit dat het onze eigen pomp was en dat kan ik nog niet uitsluiten maar in de nacht is het dus niet (meer) die van ons.

Foto is van de situatie voordat de buitenunits opgehangen waren, ze hangen op het laatste stuk muur, dus op de foto helemaal links bij ons en rechts bij onze buren onder dezelfde kap. Slaapkamers zijn ook aan de achterkant. Tuin is blubberbende, dus ik kan geen foto maken van de huidige situatie
pi_207184329
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2022 11:21 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Ah, ok, dat moet geen probleem zijn.

Overigens hebben veel warmtepompen ook nog een nachtstand waarbij ze minder geluid produceren en ook iets minder vermogen leveren (wat prima kan in combinatie met nachtverlaging).
Ik weet niet of dat al ingeschakeld staat (bij de buren).
Ik weet zeker dat die niet ingeschakeld staat bij de buren onder dezelfde kap, die hebben helemaal nog nergens aan gezeten. Ik heb bij ons via het servicemenu (dank aan de user die me de code gaf) die stille stand wel voor de nacht ingeschakeld en ik heb sowieso ingesteld dat het boilervat pas weer opgewarmd wordt bij meer dan 10 graden warmteverlies (en ‘m afgelopen nachten sowieso handmatig op ‘verbieden’gezet).
Ik gok dat ik de swwrun van buren hoor, ons boilervat werd eerder ook tig keer per dag en nacht bijverwarmd, standaard stond hij op 2 graden warmteverlies volgens mij.
De buren haaks op ons ken ik niet, maar ik kwam er midden in de nacht ook niet achter welke buitenunit ik hoorde. Vannacht maar oude schoenen bij de achterdeur klaarleggen zodat ik in de blubberbende op zoek kan gaan als ik het weer hoor brommen.
pi_207184379
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2022 12:43 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
13-14kuub per 24 uur op een koude dag is een thermisch vermogen van 5-6kW. Met een 8kW Daikin die bij - 10 nog altijd 7kW levert ga ja dat dus halen.

Ja, misschien wordt het tijdens een héél koude nacht wel eens -13 ofzo. Dan koelt het huis tijdens die uitzonderlijk koude nacht mogelijk een graadje af. Maar een etmaalgemiddelde temperatuur onder de -10 is in Nederland echt uitzonderlijk. Als het 's nachts -13 is, zal het overdag ergens ronde de -5 liggen en kan je dat graadje wat je in de nacht verloren bent weer bijwarmen. En anders bak je een lekkere cake of appeltaart en maak je 's avonds een ovenschotel. Als je dan toch met elektrische elementen moet gaan bij stoken kan je immers die warmte ook nuttig inzetten.
Mee eens daarvoor gebruik je het elektrisch element voor de legionella run en je koopt alvast een elektrische kachel van ca 3000watt zodat je ene back up hebt wanneer je WP het niet doet of wanneer het een uitzonderlijke week -25 is.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_207184476
quote:
1s.gif Op maandag 19 december 2022 22:30 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Mijn L/W warmtepomp stopt software matig gewoon bij -15C, dan gaat alleen nog de backup E verwarming van 9kw aan :')

Mijn Mitsubishi zubadan split units doen gewoon nog -30C met door flash injectie een hoog vermogen.
Kan dat niet uit? Overigens moduleren de zabudan's veel minder terug zodat je voor 95% van de tijd te veel verbruikt.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  donderdag 22 december 2022 @ 11:43:32 #249
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_207184493
Bij een huis hier in de buurt staat de buitenunit op het dak van de garage en ik zag van de week dat ze daar niet alleen een riante omkisting omgezet hebben maar daar ook planten in lijken te staan, ik maak een dezer dagen even een foto.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_207184536
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2022 11:42 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
Kan dat niet uit? Overigens moduleren de zabudan's veel minder terug zodat je voor 95% van de tijd te veel verbruikt.
Nieuwe Zubadan warmtepompen kunnen verder terug moduleren dan de oude.
Dan heb ik het over de PUD-SHWM100YAA, PUD-SHWM120YAA en de PUD-SHWM140YAA.

De 10 en 12kW gaan tot 3,4kW en de 14kW tot 4,2kW.

Mijn "oude" 14kW PUHZ-SHW140YHA (en ook het 12kW PUHZ-SHW120YHA) model (dat tot ~2020 geleverd werd) gaat tot 5,1kW minimaal (ik hanteer daarvoor de waarden op Tweakers.net, het databoek zou een foutje bevatten en een andere waarde aangeven).

Aangezien de 6 en 8kW Ecodan modellen (1-fase) tot 3,3kW kunnen terug moduleren, is het verschil niet zo groot meer.

[ Bericht 5% gewijzigd door TheFreshPrince op 22-12-2022 11:54:24 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')