Dus 2000 vd 8000 kwh is je directe verbruik? Liggen ze zuid of oost/west?quote:Op woensdag 9 november 2022 21:06 schreef CoolGuy het volgende:
Ter vergelijking. Ik heb een 2kapper van 153m2 met een bodem warmtepomp die direct zo gebouwd is en het verbruik zónder zonnepanelen maar inclusief alles, dus niet alleen verwarmen en warm water maar ook koken en licht en tv en en en is 7.114 per jaar. Daar ik zonnepanelen heb valt ongeveer 2000 kwh direct weg want direct eigen verbruik dus wat de energiemaatschappij zag afgelopen jar was 5.114 kwh. Dat valt ook weer volledig weg want salderen, maar:
Brutoverbruik 7.114 kwh
Nettoverbruik 5.114 kwh
Nettoverbruik na salderen -1000kwh ongeveer.
2000 vd 7000. Beiden.quote:Op donderdag 10 november 2022 00:26 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Dus 2000 vd 8000 kwh is je directe verbruik? Liggen ze zuid of oost/west?
Ja, @Leandra heeft dat volgens mij. Ik kan het niet zien, want mijn pomp hangt niet aan internet, maar zij heeft 'm daar wel aan hangen en zij kan dus zien wat de pomp zelf aan energie geslurpt heeft.quote:Op donderdag 10 november 2022 09:16 schreef Claudia_x het volgende:
Zijn er ook mensen die grafieken hebben van het verbruik van hun warmtepomp per maand?
Het verbruik van de warmtepomp kan ik alleen maar op de warmtepomp zelf zien, maar de afgegeven warmte zie ik idd wel in mijn app.quote:Op donderdag 10 november 2022 09:17 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Ja, @:Leandra heeft dat volgens mij. Ik kan het niet zien, want mijn pomp hangt niet aan internet, maar zij heeft 'm daar wel aan hangen en zij kan dus zien wat de pomp zelf aan energie geslurpt heeft.
Heb je het idee dat het er ongeveer zo uitziet?quote:Op donderdag 10 november 2022 09:26 schreef Leandra het volgende:
[..]
Het verbruik van de warmtepomp kan ik alleen maar op de warmtepomp zelf zien, maar de afgegeven warmte zie ik idd wel in mijn app.
Dat gooi ik maandelijks in een excel bestand en hoppatee grafiekje.
Moet ik wel zeggen dat ik het wat lastig vind om zeker te weten of het stroomverbruik zoals de warmtepomp zelf stelt klopt, het verbruik van vorig jaar november was namelijk hoger dan het totaalverbruik van het hele huis, dus daar klopte het zeker niet, maar ik vogelde ook pas later uit waar ik dat kon zien.
Hoe dan ook: vanaf dit jaar lijkt eea wel te kloppen als ik het vergelijk met het totaalverbruik, dus waarschijnlijk moet ik 2021 sowieso buiten beschouwing laten, wat ook vanwege het vochtige huis, want bouwvocht, realistischer zou zijn.
Dat is absoluut hoe het uit ziet, want in de koude maanden verbruikt de pomp uiteraard meer.quote:Op donderdag 10 november 2022 09:31 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Heb je het idee dat het er ongeveer zo uitziet?
[ afbeelding ]
Ik snap wel dat elk jaar anders is, maar ik ben benieuwd wat wij aan totaal verbruik kunnen verwachten.
Geen grafiekenquote:Op donderdag 10 november 2022 09:16 schreef Claudia_x het volgende:
Zijn er ook mensen die grafieken hebben van het verbruik van hun warmtepomp per maand?
Ik verwacht wel dat het er dit jaar ongeveer zo uit gaat zien.quote:Op donderdag 10 november 2022 09:31 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Heb je het idee dat het er ongeveer zo uitziet?
[ afbeelding ]
Ik snap wel dat elk jaar anders is, maar ik ben benieuwd wat wij aan totaal verbruik kunnen verwachten.
Kijk, dit het grafiekje dat mijn P1 metertje geeft, aangesloten op de slimme meter in huis:quote:Op donderdag 10 november 2022 09:31 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Heb je het idee dat het er ongeveer zo uitziet?
[ afbeelding ]
Ik snap wel dat elk jaar anders is, maar ik ben benieuwd wat wij aan totaal verbruik kunnen verwachten.
Dat is 27% direct verbruik, valt me niks tegen!quote:Op donderdag 10 november 2022 08:46 schreef CoolGuy het volgende:
Ter illustratie:
[ afbeelding ]
Het totaalverbruik van het gehele huis vanaf 1 januari tot NU is 5.619,4 kWh. Daarvan is 3.381 kWh uit het stopcontact getrokken. Oftewel, Het verschil tussen die 2 is direct eigen verbruik vanaf het dak. Dat komt dan dus neer op zo'n 2.238,4 kWh.
(voor de mensen die vinden dat dat wel érg weinig waterverbruik is op een jaar, dat klopt, maar die meter zit er pas sinds ergens in augustus op dus dat is niet van het gehele jaar)
quote:Op donderdag 10 november 2022 09:35 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Geen grafieken
Jan 600
Feb 450
Mrt 200
Apr 100
Jun-aug een paar kwh
Sep 75
Oct 50
Nov 250
Dec 400
Dit zijn afgeronde getallen van gemiddeldes over 5 jaar.
Ik heb een zonneboiler dus zonder is het wat meer per maand van apr-sept
Oh ja, mei zit rond de 25quote:Op donderdag 10 november 2022 09:43 schreef Claudia_x het volgende:
[..]![]()
Alleen mei ontbreekt nog in je overzicht, maar als ik wat extrapoleer zien jouw percentages er grofweg uit zoals in die gasverbruikgrafiek. De wintermaanden zijn bij jou iets hoger en de zomermaanden lager.
27.3% om precies te zijn, tenminste, dat vertelt Home Assistant mequote:Op donderdag 10 november 2022 09:41 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Dat is 27% direct verbruik, valt me niks tegen!
Overigens vind ik je verbruik wel laag als die 5,6k kwh incl wp is.
Onze wp zal al 3500kwh doen verwacht ik.
Panelen komen over paar weken (10k wp). En waar ik met name geïnteresseerd in ben is het directe verbruik.
Mijn directe verbruik verschilt per jaar best veel tussen de 24% en 48%quote:Op donderdag 10 november 2022 09:41 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Dat is 27% direct verbruik, valt me niks tegen!
Overigens vind ik je verbruik wel laag als die 5,6k kwh incl wp is.
Onze wp zal al 3500kwh doen verwacht ik.
Panelen komen over paar weken (10k wp in eerste instantie, kan nog uitbreiden naar 20k). En waar ik met name geïnteresseerd in ben is het directe verbruik.
Mijn bodem warmtepomp volgt ook een grafiek als dit. Vanaf half april slaat verwarmen om in koelen tot september en aangezien dat passief gaat holt het verbruik naar beneden. Ook nu als de oven aan heeft gestaan slaat ie direct weer om in koelenquote:Op donderdag 10 november 2022 09:45 schreef Leandra het volgende:
Even statistiekjes uit energiemanageronline gepakt:
[ afbeelding ][ afbeelding ]
Ik koel niet met mijn wp omdat mijn leidingen dan gaan roesten.quote:Op donderdag 10 november 2022 10:07 schreef laziness het volgende:
Ik zit lager. Zo'n 20% direct verbruik.
[..]
Mijn bodem warmtepomp volgt ook een grafiek als dit. Vanaf half april slaat verwarmen om in koelen tot september en aangezien dat passief gaat holt het verbruik naar beneden. Ook nu als de oven aan heeft gestaan slaat ie direct weer om in koelen
Heb je ook panelen en wat lees je uit?quote:Op donderdag 10 november 2022 10:02 schreef Claudia_x het volgende:
Wij hebben onze warmtepomp nu precies twee maanden en volgens Home Assistant hebben we 159 kWh verbruikt met een verdeling van nu nog 2/3e voor verwarming en 1/3e voor warm water. Dat klinkt dan niet buitensporig, toch?
Ik ga er vanuit dat mijn nieuwbouwwoning zo gebouwd is dat de leidingen het kunnen hebbenquote:Op donderdag 10 november 2022 10:08 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik koel niet met mijn wp omdat mijn leidingen dan gaan roesten.
Ik heb bestaande bouw. Als ik koel dan komen er naaktslakken op de vloer waar er vloerkoeling zit. Die houden wel van vochtige vloeren.quote:Op donderdag 10 november 2022 10:15 schreef laziness het volgende:
[..]
Ik ga er vanuit dat mijn nieuwbouwwoning zo gebouwd is dat de leidingen het kunnen hebben
O.a. waarden van de warmtepomp zelf m.b.v. een printplaatje dat we eraan hebben gekoppeld (en dat communiceert met Home Assistant). We hebben panelen en ook die gegevens staan in Home Assistant, in een apart energiedashboard. Ik weet niet precies wat daarvoor wordt uitgelezen, maar ik vermoed de slimme meter en misschien ook gegevens uit de zonnepanelen-app.quote:Op donderdag 10 november 2022 10:14 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Heb je ook panelen en wat lees je uit?
Direct verbruiken heeft toch niks met overcapaciteit te maken? Ik heb ook geen overcapaciteit maar mijn warmtepomp verbruikt voornamelijk als de zon niet schijnt dus ik verbruik maar weinig overdag direct vanuit mijn opwek. Dat is zolang ik kan salderen geen probleem maar het tapwater verwarmen zal in de toekomst naar overdag moeten bijvoorbeeld.quote:Op donderdag 10 november 2022 10:52 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
O.a. waarden van de warmtepomp zelf m.b.v. een printplaatje dat we eraan hebben gekoppeld (en dat communiceert met Home Assistant). We hebben panelen en ook die gegevens staan in Home Assistant, in een apart energiedashboard. Ik weet niet precies wat daarvoor wordt uitgelezen, maar ik vermoed de slimme meter en misschien ook gegevens uit de zonnepanelen-app.
Wij verbruiken zo te zien een hoog percentage van de energie die we opwekken direct, de afgelopen week zo'n 65%. Maar dat komt doordat we sinds de installatie van de warmtepomp geen overcapaciteit hebben (over een heel jaar); in januari worden er panelen bijgeplaatst.
Even los daarvan moet je met een bodem warmtepomp ook wel koelen, om je bron goed te houden.quote:Op donderdag 10 november 2022 10:15 schreef laziness het volgende:
[..]
Ik ga er vanuit dat mijn nieuwbouwwoning zo gebouwd is dat de leidingen het kunnen hebben
Dat klopt, ik bedoelde vooral te zeggen dat we nu nog hetzelfde aantal zonnepanelen hebben en meer elektriciteit zullen verbruiken buiten de opwektijden waardoor het percentage direct gebruik omlaag zal gaan. Wanneer er panelen bijkomen, gaat het percentage direct gebruik verder omlaag.quote:Op donderdag 10 november 2022 10:57 schreef laziness het volgende:
[..]
Direct verbruiken heeft toch niks met overcapaciteit te maken? Ik heb ook geen overcapaciteit maar mijn warmtepomp verbruikt voornamelijk als de zon niet schijnt dus ik verbruik maar weinig overdag direct vanuit mijn opwek. Dat is zolang ik kan salderen geen probleem maar het tapwater verwarmen zal in de toekomst naar overdag moeten bijvoorbeeld.
Mischien kun je dit invullen:quote:Op donderdag 10 november 2022 11:14 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Dat klopt, ik bedoelde vooral te zeggen dat we nu nog hetzelfde aantal zonnepanelen hebben en meer elektriciteit zullen verbruiken buiten de opwektijden waardoor het percentage direct gebruik omlaag zal gaan. Wanneer er panelen bijkomen, gaat het percentage direct gebruik verder omlaag.
Met de onze die net is opgeleverd kan het nietquote:Op donderdag 10 november 2022 14:33 schreef Grublit het volgende:
Kun je letterlijk met elke warmtepomp (lucht warmtepomp) koelen?
En wat kost dat in verhouding met verwarmen?
Voor de duidelijkheid: Je moet de bodem verwarmen en dat gaat het eenvoudigst door te koelen. Maar niemand weerhoud je om op een andere wijze de bodem weer op te warmen. Je zou ook een zonnecollector met een klein pompje kunnen doen.quote:Op donderdag 10 november 2022 11:00 schreef Leandra het volgende:
[..]
Even los daarvan moet je met een bodem warmtepomp ook wel koelen, om je bron goed te houden.
ik ken er geen 1 die het niet kan.quote:Op donderdag 10 november 2022 14:33 schreef Grublit het volgende:
Kun je letterlijk met elke warmtepomp (lucht warmtepomp) koelen?
En wat kost dat in verhouding met verwarmen?
je kan ook pvt panelen gebruiken hiervoor. Daar worden proeven mee gedaan.quote:Op donderdag 10 november 2022 17:55 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Voor de duidelijkheid: Je moet de bodem verwarmen en dat gaat het eenvoudigst door te koelen. Maar niemand weerhoud je om op een andere wijze de bodem weer op te warmen. Je zou ook een zonnecollector met een klein pompje kunnen doen.
ik ben benieuwd of de warmtepomp het niet kan of dat het door de installateur niet is geactiveerd. Je hebt vaak wat extra sensoren nodig.quote:Op donderdag 10 november 2022 15:22 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Met de onze die net is opgeleverd kan het niet
Oh echt?quote:Op donderdag 10 november 2022 18:10 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
ik ben benieuwd of de warmtepomp het niet kan of dat het door de installateur niet is geactiveerd. Je hebt vaak wat extra sensoren nodig.
Heb ze ook weleens omgebouwd als de functie er niet op zit.quote:Op donderdag 10 november 2022 19:13 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Oh echt?
Daar ga ik dan nog wel een keer me in verdiepen mocht het in de zomer toch wel erg warm worden binnen, ons is verteld dat deze warmtepomp niet kan koelen
Waar plaats je de condensbak?quote:Op donderdag 10 november 2022 20:10 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Heb ze ook weleens omgebouwd als de functie er niet op zit.
Vaak zit t m in condensbak plaatsen en ander type sensoren.
Maar sommigen is de functie gewoon niet opgenomen in de regeling, dan kan het niet.
Weegt dat koelen op tegen de extra kosten als je geen bodemwarmtepomp hebt? Volgens mij kun je beter kijken hoe je de zon zoveel mogelijk uit je huis kunt houden.quote:Op donderdag 10 november 2022 19:13 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Oh echt?
Daar ga ik dan nog wel een keer me in verdiepen mocht het in de zomer toch wel erg warm worden binnen, ons is verteld dat deze warmtepomp niet kan koelen
Ja, dat is uiteraard stap 1, maar het nadeel van die goed geisoleerde nieuwbouwhuizen is dat als de warmte er eenmaal in zit die er niet zo makkelijk weer uit gaat. Ik zie in de informatie van de huizen in de volgende fase dat ze wel koeling krijgen, dus tzt kan ik het altijd nog eens uitzoeken indien nodig.quote:Op vrijdag 11 november 2022 11:20 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Weegt dat koelen op tegen de extra kosten als je geen bodemwarmtepomp hebt? Volgens mij kun je beter kijken hoe je de zon zoveel mogelijk uit je huis kunt houden.
Dat sowieso, ook als je een warmtepomp hebt die wel koelt.quote:Op vrijdag 11 november 2022 11:20 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Weegt dat koelen op tegen de extra kosten als je geen bodemwarmtepomp hebt? Volgens mij kun je beter kijken hoe je de zon zoveel mogelijk uit je huis kunt houden.
Hou je een gasaansluiting voor warm water?quote:Op zondag 13 november 2022 23:32 schreef Joooo-pi het volgende:
Binnenkort komt er hier ook een warmtepomp. Die is eigenlijk gewoon bedoeld voor het verwarmen van de woning, maar ik vroeg me af of je op een later moment daar ook nog een boiler aan kan koppelen.
Wat voor warmtepomp krijg je?quote:Op zondag 13 november 2022 23:32 schreef Joooo-pi het volgende:
Binnenkort komt er hier ook een warmtepomp. Die is eigenlijk gewoon bedoeld voor het verwarmen van de woning, maar ik vroeg me af of je op een later moment daar ook nog een boiler aan kan koppelen.
Mja, ik woon in een vrijstaand huis dat blootstaat aan de elementen en veel ramen heeft, maar ik voel totaal niet de noodzaak om een airco te nemen. Overdag de zon buitenhouden en 's avonds ramen tegen elkaar openzetten werkt goed. Wij zullen onze warmtepomp dan ook niet gebruiken voor koelen.quote:Op vrijdag 11 november 2022 13:07 schreef qajariaq het volgende:
De zomers worden steeds warmer en langer. Als de buitentemperatuur dagenlang 25+ is dan wordt het huis ook wel warm.
Ik heb de airco geplaatst voor verwarming maar afgelopen zomer heeft ie toch een aantal dagen en zelfs een keer een hele week ook mogen koelen. Net een graad of twee onder de buitentemperatuur wordt de lucht een stuk droger in huis en voelt het alleen al daardoor aangenamer.
Door maar net onder de buitentemperatuur te koelen beperkte het stroom verbruik waarschijnlijk ook rond de een KWh per dag. Dat was dan voornamelijk ook nog buiten de meter vanaf de panelen. Hoewel het koelen als de zon onder is veel effectiever is omdat het dan vaak ook vochtiger en dus drukkender wordt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |