abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 29 oktober 2022 @ 14:54:48 #176
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_206487865
Hierin begonnen, een van de weinige boeken van hem die ik nog niet gelezen heb


quote:
Deze roman is het verhaal van de Berrys, een eigenzinnig gezin uit New Hampshire bestaande uit een getrouwd stel, Win en Mary, en hun vijf kinderen, Frank, Franny, John, Lilly en Egg. De ouders, beiden afkomstig uit het stadje Dairy, New Hampshire (vermoedelijk gebaseerd op Derry, New Hampshire), worden verliefd terwijl ze als tieners in een zomerhotel in Maine werken. Daar ontmoeten ze een Weense jood, Freud, die in het resort werkt als klusjesman en entertainer, en optreedt met zijn beer, State o' Maine; Freud wordt voor hen het symbool van de magie van die zomer. Aan het eind van de zomer zijn de tieners verloofd, en Win koopt Freuds beer en motorfiets en reist door het land om geld in te zamelen om naar Harvard te gaan, waar hij vervolgens naartoe gaat terwijl Mary een gezin sticht. Daarna keert hij terug naar Dairy en geeft les op de plaatselijke tweederangs jongensschool waar hij op zat, de Dairy School. Maar hij is niet tevreden en droomt van iets beters.

De brutale, zelfverzekerde schoonheid Franny is het object van John's adoratie. John dient als verteller en is lief, zij het naïef. Frank is lichamelijk en sociaal onhandig, gereserveerd en homoseksueel; hij deelt een vriendschap met zijn jongere zus, Lilly, een romantisch jong meisje dat lichamelijk niet meer groeit. Egg is een onvolwassen jongetje met een voorliefde voor kostuums. John en Franny zijn kameraden en beschouwen zichzelf als de normaalste van de kinderen, in het besef dat hun familie nogal vreemd is. Maar, zoals John opmerkt, voor henzelf lijkt de vreemdheid van het gezin "zo goed als zeker".

Win komt op het idee om van een verlaten meisjesschool een hotel te maken. Hij noemt het Hotel New Hampshire en de familie trekt er in. Dit wordt het eerste deel van het Dickensiaanse verhaal. Een van de belangrijkste punten is de verkrachting van Franny door quarterback Chipper Dove en enkele van zijn teamgenoten. De acties en houding van Chipper, op wie Franny verliefd is, staan in contrast met die van haar redder, Junior Jones, een zwart lid van het team. De dood van de familiehond, Sorrow, zorgt voor een donkere komedie als hij herhaaldelijk "herrijst" via taxidermie, waarbij hij eerst Win's vader, Iowa Bob, de stuipen op het lijf jaagt en vervolgens een seksuele initiatie van John verijdelt. John neemt deel aan een voortdurende seksuele/zakelijke relatie met de oudere huishoudster van het hotel, Ronda Ray, die eindigt wanneer Freud in Wenen een brief ontvangt waarin hij de familie uitnodigt te verhuizen om hem (en zijn nieuwe "slimme" beer) te helpen zijn hotel daar te runnen.

Mary en Egg reizen apart van de rest van de familie en komen om bij een vliegtuigongeluk. De anderen beginnen hun leven in Wenen in wat het (tweede) Hotel New Hampshire wordt genoemd, waarvan één verdieping wordt bezet door prostituees en een andere verdieping door een groep radicale communisten. De familie ontdekt dat Freud nu blind is en dat de "slimme beer" eigenlijk een jonge vrouw is, Susie, die gebeurtenissen heeft meegemaakt waardoor ze weinig van mensen houdt en zich het veiligst voelt in een zeer realistisch berenpak. Na de dood van zijn vrouw trekt Win Berry zich verder terug in zijn eigen wazige, vage fantasiewereld, terwijl het gezin de relaties met de prostituees en de radicalen onderhoudt. John en Franny ervaren de pijn en het verlangen van het verliefd zijn op elkaar. De twee voelen ook jaloezie wanneer John een romantische relatie krijgt met een communist die zelfmoord pleegt, en Franny vindt troost, vrijheid en opwinding in seksuele relaties met zowel Susie de Beer als Ernst, de "quarterback" van de radicalen. Lilly ontwikkelt zich als schrijfster en schrijft een roman gebaseerd op de familie, onder wiens neus een ingewikkeld complot wordt beraamd door de radicalen om het Weense operagebouw op te blazen met Freud en de familie als gijzelaars, wat Freud en Win ternauwernood weten te voorkomen. In het proces sterft Freud en wordt Win zelf blind. De familie wordt beroemd als helden, en met Frank als Lilly's agent wordt haar boek voor veel geld uitgegeven. De familie (met Susie) keert terug naar de Verenigde Staten en neemt haar intrek in The Stanhope hotel in New York.

In het laatste deel van de roman vinden Franny en John een manier om hun liefde op te lossen, en krijgt Franny, met Susie's ingenieuze hulp, eindelijk wraak op Chipper. Franny vindt ook succes als filmactrice en trouwt met Junior, nu een bekende burgerrechtenadvocaat. Lilly kan de druk van haar carrière en haar eigen zelfkritiek niet aan en pleegt zelfmoord. John en Frank kopen het stilgelegde resort in Maine waar hun ouders elkaar tijdens de "magische" zomer ontmoetten, en het pand wordt een soort hotel, dat functioneert als een verkrachtingscrisiscentrum dat wordt geleid door Susie en waar Win ongewild slachtoffers bijstaat. Susie, wiens emotionele pijn en onzekerheden door tijd en moeite enigszins geheeld zijn, bouwt een gelukkige relatie op met John, en een zwangere Franny vraagt hen om de op handen zijnde baby van haar en Junior op te voeden.
Wikipedia
pi_206487938


quote:
De nieuwe, grote roman van John Boyne: het vervolg op de bestseller De jongen in de gestreepte pyjama volgt Bruno's zus Gretel, en verkent via haar op meeslepende en ontroerende wijze de nasleep van de oorlog en de effecten van een levenslang schuldgevoel

Gretel Fernsby woont al tientallen jaren in een luxe appartement in Londen. Ze leidt een ogenschijnlijk comfortabel en kalm leven, ondanks haar donkere verleden. Ze spreekt niet over haar ontsnapping uit Duitsland meer dan zeventig jaar geleden. Ze spreekt ook niet over de naoorlogse jaren in Frankrijk met haar moeder. En bovenal spreekt ze niet over haar vader, commandant van het meest beruchte concentratiekamp van de nazi’s, of over het gruwelijke lot dat haar broertje Bruno onderging.

Dan komt er een jong gezin wonen in het appartement onder haar. Gretel sluit aarzelend vriendschap met de negenjarige Henry, hoewel hij herinneringen bij haar oproept die ze juist probeert te vergeten.
pi_206491570
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2022 21:59 schreef Sarabi het volgende:
[ afbeelding ]
Aanrader?
pi_206491732
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2022 21:17 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]
Aanrader?
Ik ben zelf eigenaar van een brouwerij dus vind het wel erg leuk om er zo over te lezen.
  zondag 30 oktober 2022 @ 09:32:17 #180
419487 Wertha
Friendly, but fierce.
pi_206495944
pi_206500072
Ik lees "De regen kwam van binnen" door Dennis Biesma.

Over opgroeien als Jehova.
Non-fictie, het pakt me nog niet echt.
Let the games begin...
  Moderator maandag 31 oktober 2022 @ 18:52:33 #182
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_206512393
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  maandag 31 oktober 2022 @ 18:54:52 #183
37150 livelink
keek op mijn week ( © DJ11)
pi_206512422
quote:
Dank, ik zocht nog naar een cadeau voor iemand en dit lijkt perfect te zijn.
Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.
pi_206515233
Ik ben weer begonnen met het proberen van lezen van boeken, probeer nu 2-3 dagen in de week een half uurtje tot een uurtje te lezen. Heb net Het Gouden Ei van Tim Krabbé uit (best matig naar het einde toe :') ) en ga nu SuperTex van Leon de Winter lezen. Hoop dat ik het lezen er in kan houden, wil daarna richting de wat dikkere boeken gaan :9

Heb nog redelijk wat boekjes in m'n readlist staan :Y
pi_206516268
Ga in deze beginnen


[ Bericht 38% gewijzigd door Lotje_Lot op 01-11-2022 01:01:07 (Plaatje ) ]
pi_206516847
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2022 14:54 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Hierin begonnen, een van de weinige boeken van hem die ik nog niet gelezen heb
[ afbeelding ]
[..]
Wikipedia
Ik heb Garp en Owen Meany gelezen, nu ben ik bang dat ik het beste van Irving wel gelezen heb. Welke kun je me nog aanraden?
pi_206516877
  dinsdag 1 november 2022 @ 08:47:05 #188
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_206517078
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2022 08:11 schreef cafca het volgende:

[..]
Ik heb Garp en Owen Meany gelezen, nu ben ik bang dat ik het beste van Irving wel gelezen heb. Welke kun je me nog aanraden?
Ik denk dat dit idd zijn beste boeken zijn, hotel New Hampshire is goed, maar niet zo goed
pi_206517178
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2022 08:11 schreef cafca het volgende:

[..]
Ik heb Garp en Owen Meany gelezen, nu ben ik bang dat ik het beste van Irving wel gelezen heb. Welke kun je me nog aanraden?
De regels van het ciderhuis vind ik ook een mooi boek, ook verfilmd trouwens :)
pi_206527519
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2022 08:11 schreef cafca het volgende:

[..]
Ik heb Garp en Owen Meany gelezen, nu ben ik bang dat ik het beste van Irving wel gelezen heb. Welke kun je me nog aanraden?
Weduwe voor een jaar vond ik fijn lezen en regels van het ciderhuis ook! Owen meany kwam ik niet door heen :@
pi_206529035
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 november 2022 22:55 schreef Adrian4 het volgende:

[..]
Weduwe voor een jaar vond ik fijn lezen en regels van het ciderhuis ook! Owen meany kwam ik niet door heen :@
Ik koop mijn boeken voornamelijk tweedehands, Weduwe voor een jaar kom ik regelmatig bij de kringloop tegen. Toch maar eens meenemen dan.

Owen Meany vond ik echt een fantastisch boek!
  woensdag 2 november 2022 @ 08:53:04 #192
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_206529209
3 weken terug is Irvings laatste boek verschenen, the last chairlift, in NL de laatste skilift. De laatste skilift is nog niet verschenen, maar ik lees over the last chairlift echt vernietigende recensies. Iemand het al gelezen?
  woensdag 2 november 2022 @ 08:53:21 #193
428319 Treehut362
Brought to you by+TRht+
pi_206529214
🌳♪💻🌳🌳🌲
Peace Love
2c Ondertiteling activeren als deze beschikbaar is. Druk nogmaals op C om de ondertiteling te verbergen.
3. Ambient modern
pi_206533575
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2022 08:53 schreef Jan_Onderwater het volgende:
3 weken terug is Irvings laatste boek verschenen, the last chairlift, in NL de laatste skilift. De laatste skilift is nog niet verschenen, maar ik lees over the last chairlift echt vernietigende recensies. Iemand het al gelezen?
Niet gelezen. Het laatste boek dat ik uitlas van Irving is 'Laatste nacht in Twisted River', en dat vond ik een behoorlijke uitdaging. 'Avenue der mysteriën' heb ik in huis gehad, maar dat lukte me niet.
Vrijwel al zijn andere boeken met veel plezier gelezen overigens :)
pi_206533586
'Het vuilnisbakkenras' van Paul van der Laan.

Deels autobiografische roman over wat adoptie met een mens kan doen.
  woensdag 2 november 2022 @ 20:08:00 #196
382404 MDDHP
Niets te verbergen?
pi_206537102


Net uitgelezen. Geen slecht boek, maar ook niet heel goed. Er gebeurt vanalles maar er lijkt weinig gevoel van urgentie in zitten. Ik werd niet gepakt door het verhaal.
  donderdag 3 november 2022 @ 02:48:44 #197
210227 rechtsedirecte
Southern most Fok!ker
pi_206539956
'Lopen is geen sport maar een manier van reizen'
'Als ik loop voel ik me beroerd, maar als ik niet loop nog beroerder'
'Once you discover the rewards of pain, you want more pain'
  donderdag 3 november 2022 @ 09:52:38 #198
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_206541234
quote:
Poeh, wat een heftig verhaal is dat.
pi_206541403
quote:
JAN-KEN
Tap tap tap
  donderdag 3 november 2022 @ 10:24:26 #200
486266 herverwijderd
het leed is al geschied
pi_206541428
quote:
Hier ben ik ook net in begonnen!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')