abonnement Unibet Coolblue
  User die het meest klaagt 2022 vrijdag 24 juni 2022 @ 11:48:15 #151
414785 sirdanilot
pi_205135478
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 10:36 schreef riazop het volgende:

[..]
Ze kunnen nu hun artilleriebeschietingen opvoeren maar daar zit een politieke kost aan. Zeker als die beschietingen zwaar worden kunnen zelfs kartelpolitici dat maar moeilijk politiek afdekken.
Oekraine moet natuurlijk de eigen burgers ontzien bij de artillerieaanvallen. Voor de Russen zijn het maar Oekraieners, dat maakt niet uit. Ook als er een paar Russischgezinde oekrainers sneuvelen maakt dat dat Russen weinig uit.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  vrijdag 24 juni 2022 @ 12:16:23 #152
110057 AgLarrr
Merck toch hoe sterck!
pi_205135694
ISW heeft er wel een gebalanceerde kijk op:

quote:
Russian forces have made substantial gains in the Severodonetsk-Lysychansk area over the last several days and Ukrainian troops continue to suffer high casualties, but Ukrainian forces have fundamentally accomplished their objective in the battle by slowing down and degrading Russian forces. Head of the Luhansk Oblast Administration Serhiy Haidai stated on June 23 that Ukrainian troops may have to retreat to avoid encirclement in Lysychansk, which indicates that Ukrainian authorities are setting conditions to prepare for the ultimate loss of both Severodonetsk and Lysychansk.[6]

As ISW has previously assessed, however, the loss of Severodonetsk and Lysychansk will not represent a major turning point in the war.[7] Ukrainian troops have succeeded for weeks in drawing substantial quantities of Russian personnel, weapons, and equipment into the area and have likely degraded Russian forces' overall capabilities while preventing Russian forces from focusing on more advantageous axes of advance. Russian offensive operations will likely stall in the coming weeks, whether or not Russian forces capture the Severodonetsk-Lysychansk area, likely granting Ukrainian forces the opportunity to launch prudent counteroffensives.

The Kremlin’s ideological fixation on the capture of Severodonetsk, much like the earlier siege of Azovstal, will likely be to the ultimate detriment of Russian capabilities in future advances in Ukraine. The loss of Severodonetsk is a loss for Ukraine in the sense that any terrain captured by Russian forces is a loss—but the battle of Severodonetsk will not be a decisive Russian victory.
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_205135866
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 11:48 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
Oekraine moet natuurlijk de eigen burgers ontzien bij de artillerieaanvallen. Voor de Russen zijn het maar Oekraieners, dat maakt niet uit. Ook als er een paar Russischgezinde oekrainers sneuvelen maakt dat dat Russen weinig uit.
Onmogelijk om burgers te ontzien. In elk gehucht, dorp, stad bevinden zich burgers. Dus ook in Donetsk zijn burgers het slachtoffer. En Oekrane voert daar op dit moment zeer zware bombardementen op uit. Maar Oekrane kan nu ook zeggen dat de Russen de burgers in die stad als schild gebruikt.
pi_205136325
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 11:48 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
Oekraine moet natuurlijk de eigen burgers ontzien bij de artillerieaanvallen. ...
Ik denk niet dat er veel mensen in Donetsk worden gezien als "eigen bevolking" door de Oekrainers.

Degenen die zich daar nog Oekraiens voelen zijn de laatste 8 jaar al gevlucht.
pi_205136355
De omsingeling van Lysychansk is aanstaande. Diverse bronnen schatten in dat de Russen dat met een paar dagen voor elkaar zouden kunnen hebben.

Er is nog 1 toegangsweg vanuit d eOekraine maar ook deze ligt al 2 dagen zwaar onder vuur.

De Oekraine moet gaan kiezen. Gaan we een paar duizend man de gehaktmolen in gooien en de Russen afremmen, of gaan we weg uit de ketel om oa Kramatorsk te versterken.
pi_205136358
Volgens de Finse kaart trekken de Oekraners vandaag en morgen hun laatste pantsereenheden uit de Hirske-pocket terug. Totaal onduidelijk hoeveel slachtoffers en verliezen hier worden geleden, maar moet toch fors zijn. De kaart zal dus vanaf morgen drastisch gaan veranderen. Als ik Oekrane was zou ik Lysychansk maar heel snel gaan ontruimen.

Op donderdag 14 juli 2022 11:43 schreef Caland het volgende:
Pietjepuk is mijn vriend
pi_205136404
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 13:34 schreef PietjePuk2000 het volgende:
Als ik Oekrane was zou ik Lysychansk maar heel snel gaan ontruimen.
Voor de soldaten daar en hun families zou dat absoluut de beste optie zijn.

Maar de politieke belangen zijn wsl een stuk groter dan wat individuele.
Diverse eu policymakers en de Amerikanen dringen aan op het vasthouden van militaire posities omdat ze (vooral eu politici) er van overtuigd zijn dat de sancties hun werk gaan doen en er een betere onderhandelingspositie ontstaat.

Laten we niet vergeten dat de Oekraine een vrij grote bevolking heeft/had. Tussen de 40 en 50 miljoen. Daar kunnen er best enige tienduizenden vanaf.
Heel cynisch, ja. Maar zo moeten politici calculeren.
pi_205136429
Update van de Finnen gisteren:

De situatie in Oost-Oekrane is moeilijk: Rusland heeft een doorbraak bereikt in Tasjkivka en heeft de afgelopen dagen verschillende dorpen ingenomen.

Door de snelle voortgang zijn de verdedigers van Zolote en Hirske in een lastige situatie terechtgekomen. Terugtochtroutes beginnen op te raken.

Volgens de generale staf van de strijdkrachten van Oekrane biedt Zolote nog steeds weerstand in de pocket. Volgens Russische bronnen zou een deel van de troepen al belegerd zijn. De situatie evolueert voortdurend, maar het is zeker dat het ongunstig en gevaarlijk zal zijn voor Oekrane

Volgens sommige rapporten zouden eenheden die de terugtocht van Oekrane moeten dekken, niet langer vechten in de richting van Zolote en Hirska. Ons team probeert de juiste informatie over de geruchten eruit te filteren. Er zijn veel verschillende en deels tegenstrijdige uitspraken over de verwarrende maar belangrijke situatie.

Naast het noordelijke deel van Toshkivka heeft Rusland de afgelopen drie dagen Ustynivka, Myrna Dolyna, Pidlisne, Rai-Oleksandrivka en Loskutivka overgenomen. Volgens Oekrane heeft het de aanval op Bila Hora en Vovchoyarivka gestopt.

Een mogelijke ontwikkeling: Rusland heeft de weg Bakhmut-Lysychansk lange tijd stilgelegd zonder een oplossing te vinden. De succesvolle aanval in de richting van Toshivka zal het in theorie mogelijk maken om de moeilijke posities te omzeilen en de weg verder naar het noorden af ​​te snijden (en dus een pocket te creren) als Oekrane de aanval niet stopt.

Volgens Russische bronnen vormde het juiste vooruitgangsniveau van Rusland al een bedreiging voor de toegangswegen van Lysychansk. De claim is nog niet bevestigd, maar de afgelopen dagen bleken de over het algemeen onbetrouwbare Russische geruchten over de uitpuilende situatie in het Oosten vaker dan normaal te kloppen.

Een van de doelen van de aanval zal waarschijnlijk de onderhoudssituatie in Lysychansk verder compliceren. Ik heb al eerder gezegd dat er op de lange termijn risico's kleven aan de verdediging van het meest oostelijke uiteinde. Hopelijk worden de risico's de komende dagen of weken niet de werkelijkheid.


Kortom, het risico wat ik vorige week al aankaartte. De vorming van een serieuze Kessel, met daarbij mogelijk het verlies van duizenden van de meest geharde Oekraense troepen. Het blijft opmerkelijk dat ze deze keuze hebben gemaakt, als we eerlijk zijn moeten we erkennen dat de Russen de slag in de Donbass aan het winnen zijn.
Op donderdag 14 juli 2022 11:43 schreef Caland het volgende:
Pietjepuk is mijn vriend
pi_205136516
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 13:44 schreef PietjePuk2000 het volgende:
Update van de Finnen gisteren:

. Het blijft opmerkelijk dat ze deze keuze hebben gemaakt, ...
Ik denk dus dat he top dit moment niet zo opmerkelijk is.

De politieke wind waait, voorlopig, nog zo dat men het opofferen (want dat is het) van heel veel soldaten, de moeite waard vindt.

Je hebt ook het idee als je naar footage kijkt van de troepen aldaar, dat het moreel nog goed is. Misschien te verklaren door het feit dat ook die soldaten mentaal in een tunnel zitten en ook doordat de deserteurs en de angsthazen er al uit zijn gefilterd.
Ze lijken hun leven graag te geven voor hun land. Maar hoe lang nog?

Je gaat deze geharde strijders vroeg of laat allemaal kwijtraken en wat houdt je dan nog over?
  vrijdag 24 juni 2022 @ 14:07:40 #160
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_205136598
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 12:16 schreef AgLarrr het volgende:
ISW heeft er wel een gebalanceerde kijk op:
[..]

Ik kan me hier ook wel in vinden, zeker op lange termijn is het Iziumfront eigenlijk belangrijker dan het oprollen van deze kessel. Wat men, naar mijn mening, niet voldoende meeneemt zijn de nog mogelijke verliezen qua materieel en personeel tijdens het ontruimen.

In Lysychansk zouden nog enkele duizenden troepen aanwezig zijn en het is vooralsnog ook onduidelijk of de Russen bij Zolote/Gorski (Hirske) veel troepen krijgsgevangen hebben kunnen nemen.
Er zijn wel wat filmpjes van maar het is lastig dat te onderscheiden van propaganda.
Wat mij betreft komt het erop neer dat als het Oekranse leger hier nog een 3000/4000 troepen verliest de invloed daarvan langer merkbaar zal zijn. Lukt het die troepen veilig terug te trekken dan zullen toekomstige offensieven richting Bakhmut uiteraard ook langzamer verlopen.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
  vrijdag 24 juni 2022 @ 14:19:40 #161
110057 AgLarrr
Merck toch hoe sterck!
pi_205136714
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 14:07 schreef BlaZ het volgende:

[..]
Ik kan me hier ook wel in vinden, zeker op lange termijn is het Iziumfront eigenlijk belangrijker dan het oprollen van deze kessel. Wat men, naar mijn mening, niet voldoende meeneemt zijn de nog mogelijke verliezen qua materieel en personeel tijdens het ontruimen.

In Lysychansk zouden nog enkele duizenden troepen aanwezig zijn en het is vooralsnog ook onduidelijk of de Russen bij Zolote/Gorski (Hirske) veel troepen krijgsgevangen hebben kunnen nemen.
Er zijn wel wat filmpjes van maar het is lastig dat te onderscheiden van propaganda.
Wat mij betreft komt het erop neer dat als het Oekranse leger hier nog een 3000/4000 troepen verliest de invloed daarvan langer merkbaar zal zijn. Lukt het die troepen veilig terug te trekken dan zullen toekomstige offensieven richting Bakhmut uiteraard ook langzamer verlopen.
Het gaat er toch vooral op aankomen of het UA nog lukt om elders effectief offensieve operaties uit te voeren en terrein te winnen. RU heeft alles nu ingezet rond de Donbas. Die zijn daar stevig leeggelopen; herplaatsing en herstel van gevechtkracht (voor zover nog mogelijk) kost tijd. Dat lijkt me toch de window voor UA om te misbruiken. Ik zie het alleen niet echt gebeuren; of de acties rond Kherson moeten serieus tractie krijgen de komende dagen.
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_205136728
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 14:07 schreef BlaZ het volgende:

[..]
Ik kan me hier ook wel in vinden, zeker op lange termijn is het Iziumfront eigenlijk belangrijker dan het oprollen van deze kessel. Wat men, naar mijn mening, niet voldoende meeneemt zijn de nog mogelijke verliezen qua materieel en personeel tijdens het ontruimen.

In Lysychansk zouden nog enkele duizenden troepen aanwezig zijn en het is vooralsnog ook onduidelijk of de Russen bij Zolote/Gorski (Hirske) veel troepen krijgsgevangen hebben kunnen nemen.
Er zijn wel wat filmpjes van maar het is lastig dat te onderscheiden van propaganda.
Wat mij betreft komt het erop neer dat als het Oekranse leger hier nog een 3000/4000 troepen verliest de invloed daarvan langer merkbaar zal zijn. Lukt het die troepen veilig terug te trekken dan zullen toekomstige offensieven richting Bakhmut uiteraard ook langzamer verlopen.
Ik vind het iets te positief. Als de Russen Lysychansk daadwerkelijk afsnijden dan zie ik het net als Marioepol als Oekraens falen. Ze hadden die saillant gewoon meteen moeten ontruimen, al met al heeft het de Oekraners hogere verliezen gekost dan de Russen. Bij een verkort front (ongeveer zoals het er binnen nu en 2 weken komt uit te zien) had je nauwelijks meer hoeven terug te trekken. Nu verlies je het gebied alsnog en dan ook nog ten koste van grote verliezen.
Op donderdag 14 juli 2022 11:43 schreef Caland het volgende:
Pietjepuk is mijn vriend
pi_205136782
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 13:44 schreef PietjePuk2000 het volgende:
Update van de Finnen gisteren:

De situatie in Oost-Oekrane is moeilijk: Rusland heeft een doorbraak bereikt in Tasjkivka en heeft de afgelopen dagen verschillende dorpen ingenomen.

Door de snelle voortgang zijn de verdedigers van Zolote en Hirske in een lastige situatie terechtgekomen. Terugtochtroutes beginnen op te raken.

Volgens de generale staf van de strijdkrachten van Oekrane biedt Zolote nog steeds weerstand in de pocket. Volgens Russische bronnen zou een deel van de troepen al belegerd zijn. De situatie evolueert voortdurend, maar het is zeker dat het ongunstig en gevaarlijk zal zijn voor Oekrane

Volgens sommige rapporten zouden eenheden die de terugtocht van Oekrane moeten dekken, niet langer vechten in de richting van Zolote en Hirska. Ons team probeert de juiste informatie over de geruchten eruit te filteren. Er zijn veel verschillende en deels tegenstrijdige uitspraken over de verwarrende maar belangrijke situatie.

Naast het noordelijke deel van Toshkivka heeft Rusland de afgelopen drie dagen Ustynivka, Myrna Dolyna, Pidlisne, Rai-Oleksandrivka en Loskutivka overgenomen. Volgens Oekrane heeft het de aanval op Bila Hora en Vovchoyarivka gestopt.

Een mogelijke ontwikkeling: Rusland heeft de weg Bakhmut-Lysychansk lange tijd stilgelegd zonder een oplossing te vinden. De succesvolle aanval in de richting van Toshivka zal het in theorie mogelijk maken om de moeilijke posities te omzeilen en de weg verder naar het noorden af ​​te snijden (en dus een pocket te creren) als Oekrane de aanval niet stopt.

Volgens Russische bronnen vormde het juiste vooruitgangsniveau van Rusland al een bedreiging voor de toegangswegen van Lysychansk. De claim is nog niet bevestigd, maar de afgelopen dagen bleken de over het algemeen onbetrouwbare Russische geruchten over de uitpuilende situatie in het Oosten vaker dan normaal te kloppen.

Een van de doelen van de aanval zal waarschijnlijk de onderhoudssituatie in Lysychansk verder compliceren. Ik heb al eerder gezegd dat er op de lange termijn risico's kleven aan de verdediging van het meest oostelijke uiteinde. Hopelijk worden de risico's de komende dagen of weken niet de werkelijkheid.

Kortom, het risico wat ik vorige week al aankaartte. De vorming van een serieuze Kessel, met daarbij mogelijk het verlies van duizenden van de meest geharde Oekraense troepen. Het blijft opmerkelijk dat ze deze keuze hebben gemaakt, als we eerlijk zijn moeten we erkennen dat de Russen de slag in de Donbass aan het winnen zijn.
Volgens mij loop je een paar dagen achter, En de meest geharde Oekraense troepen zaten al niet meer in de pocket van Zolote en Hirske. Het waren op dat moment nog de meer onervarener manschappen bij Oekrane En degenen die niet tijdig deze pocket konden verlaten, daarvan hebben ook al velen zich overgegeven.

++++++++++++++++++++++++++++++++

Ik lees nu (nog onbevestigde berichten van beide kanten) dat momenteel ook veel troepen naast burgers Lisitsjansk verlaten. Ook geven Oekraners zich over. Zelf denk ik dat de aanval op Lisitsjansk niet het hoofddoel van de Russen is, maar meer het gedeeltelijk of geheel afsluiten aan de westkant van deze stad.
pi_205136790
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 14:19 schreef AgLarrr het volgende:

[..]
Het gaat er toch vooral op aankomen of het UA nog lukt om elders effectief offensieve operaties uit te voeren en terrein te winnen. RU heeft alles nu ingezet rond de Donbas. Die zijn daar stevig leeggelopen; herplaatsing en herstel van gevechtkracht (voor zover nog mogelijk) kost tijd. Dat lijkt me toch de window voor UA om te misbruiken. Ik zie het alleen niet echt gebeuren; of de acties rond Kherson moeten serieus tractie krijgen de komende dagen.
Rond Kherson gebeurt tot nu toe eigenlijk nauwelijks iets. Ik zie weinig meer gebeuren de komende periode. Rusland zal de pocket vernietigen en het front vastzetten. De Russische poging om Oekrane bij Kramatorsk af te snijden lijkt me vrij kansloos.
Op donderdag 14 juli 2022 11:43 schreef Caland het volgende:
Pietjepuk is mijn vriend
  vrijdag 24 juni 2022 @ 14:28:07 #165
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_205136794
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 14:19 schreef AgLarrr het volgende:

[..]
Het gaat er toch vooral op aankomen of het UA nog lukt om elders effectief offensieve operaties uit te voeren en terrein te winnen. RU heeft alles nu ingezet rond de Donbas. Die zijn daar stevig leeggelopen; herplaatsing en herstel van gevechtkracht (voor zover nog mogelijk) kost tijd. Dat lijkt me toch de window voor UA om te misbruiken. Ik zie het alleen niet echt gebeuren; of de acties rond Kherson moeten serieus tractie krijgen de komende dagen.
Bij Kherson is er geen vooruitgang geboekt.

Hier een Oekranse bron die zich verbaasd over deze Oekranse propaganda.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
pi_205136805
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 14:27 schreef Idisrom het volgende:

[..]
Volgens mij loop je een paar dagen achter, En de meest geharde Oekraense troepen zaten al niet meer in de pocket van Zolote en Hirske. Het waren op dat moment nog de meer onervarener manschappen bij Oekrane En degenen die niet tijdig deze pocket konden verlaten, daarvan hebben ook al velen zich overgegeven.

++++++++++++++++++++++++++++++++

Ik lees nu (nog onbevestigde berichten van beide kanten) dat momenteel ook veel troepen naast burgers Lisitsjansk verlaten. Ook geven Oekraners zich over. Zelf denk ik dat de aanval op Lisitsjansk niet het hoofddoel van de Russen is, maar meer het gedeeltelijk of geheel afsluiten aan de westkant van deze stad.
Dat laatste denk ik ook, maar dat is dus ook waar die Finnen het over hebben. Het afgrendelen van de pocket.

Op donderdag 14 juli 2022 11:43 schreef Caland het volgende:
Pietjepuk is mijn vriend
pi_205136882
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 12:16 schreef AgLarrr het volgende:
ISW heeft er wel een gebalanceerde kijk op:

[Russische troepen hebben de afgelopen dagen aanzienlijke winsten geboekt in het gebied van Severodonetsk-Lysychansk en Oekraense troepen lijden nog steeds veel slachtoffers, maar Oekraense troepen hebben hun doel in de strijd fundamenteel bereikt door de Russische troepen te vertragen en te degraderen. Het hoofd van de regering van de Oblast Loehansk, Serhiy Haidai, verklaarde op 23 juni dat Oekraense troepen zich mogelijk moeten terugtrekken om omsingeling in Lysychansk te voorkomen, wat erop wijst dat de Oekraense autoriteiten voorwaarden scheppen om zich voor te bereiden op het uiteindelijke verlies van zowel Severodonetsk als Lysychansk.

Zoals ISW eerder heeft ingeschat, zal het verlies van Severodonetsk en Lysychansk echter geen belangrijk keerpunt in de oorlog zijn. Oekraense troepen zijn er wekenlang in geslaagd aanzienlijke hoeveelheden Russisch personeel, wapens en uitrusting naar het gebied te trekken en hebben waarschijnlijk de algehele capaciteiten van de Russische troepen verminderd, terwijl de Russische troepen zich niet konden concentreren op gunstiger opmarsassen. Russische offensieve operaties zullen de komende weken waarschijnlijk tot stilstand komen, ongeacht of Russische troepen het gebied Severodonetsk-Lysychansk veroveren of niet, waardoor de Oekraense troepen waarschijnlijk de kans krijgen om voorzichtige tegenoffensief te lanceren.

De ideologische fixatie van het Kremlin op de verovering van Severodonetsk, net als de eerdere belegering van Azovstal, zal waarschijnlijk ten koste gaan van de Russische capaciteiten bij toekomstige vorderingen in Oekrane. Het verlies van Severodonetsk is een verlies voor Oekrane in die zin dat elk terrein dat door Russische troepen wordt veroverd, een verlies is, maar de slag om Severodonetsk zal geen beslissende Russische overwinning zijn.]


Ik had juist het gevoel dat de snelle opmars van de Russen ten zuiden van Lisitsjansk maar ook de recentelijke opmars in de Popasnabult juist gekomen is, doordat de Russen hun, bij ten oosten van Severodonetsk klaarstaande troepen nu gebruikt hebben in deze linies i.p.v. het nodeloos proberen om met man en macht de kunstmestfabriek met omliggende wijk nog te veroveren.

[ Bericht 26% gewijzigd door Idisrom op 24-06-2022 14:50:36 ]
  vrijdag 24 juni 2022 @ 14:37:24 #168
110057 AgLarrr
Merck toch hoe sterck!
pi_205136888
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 14:21 schreef PietjePuk2000 het volgende:

[..]
Ik vind het iets te positief. Als de Russen Lysychansk daadwerkelijk afsnijden dan zie ik het net als Marioepol als Oekraens falen. Ze hadden die saillant gewoon meteen moeten ontruimen, al met al heeft het de Oekraners hogere verliezen gekost dan de Russen. Bij een verkort front (ongeveer zoals het er binnen nu en 2 weken komt uit te zien) had je nauwelijks meer hoeven terug te trekken. Nu verlies je het gebied alsnog en dan ook nog ten koste van grote verliezen.
Het is maar hoe je het bekijkt. De slag om mariopol was strategisch bedoeld om lange tijd Russische eenheden te binden zodat ze niet elders ingezet konden worden. Secundair was ook enorme verliezen veroorzaken waardoor de RU gevechtskracht afnam. Wetende dat Mariopol nooit eeuwig staande gehouden had kunnen worden kun je dat in strategisch opzicht best als 'winst' zien. Zo wordt er ook naar de Donbas gekeken.

Was het tactisch gezien beter om terug te trekken? Als je sec naar de betrokken eenheden kijkt wel. Maar strategisch wordt er overduidelijk een andere overweging gemaakt.
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_205136917
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 14:37 schreef AgLarrr het volgende:

[..]
Het is maar hoe je het bekijkt. De slag om mariopol was strategisch bedoeld om lange tijd Russische eenheden te binden zodat ze niet elders ingezet konden worden. Secundair was ook enorme verliezen veroorzaken waardoor de RU gevechtskracht afnam. Wetende dat Mariopol nooit eeuwig staande gehouden had kunnen worden kun je dat in strategisch opzicht best als 'winst' zien. Zo wordt er ook naar de Donbas gekeken.

Was het tactisch gezien beter om terug te trekken? Als je sec naar de betrokken eenheden kijkt wel. Maar strategisch wordt er overduidelijk een andere overweging gemaakt.
Ik heb enorme twijfels of Rusland berhaupt ooit tot een dergelijke superkessel (met 30.000 omsingelde militairen ofzo) in staat zou zijn geweest. Volgens mij niet. Dus dan zie ik dit ook als strategisch falen.
Op donderdag 14 juli 2022 11:43 schreef Caland het volgende:
Pietjepuk is mijn vriend
  vrijdag 24 juni 2022 @ 14:48:08 #170
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_205136995
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 14:27 schreef Idisrom het volgende:

[..]
Volgens mij loop je een paar dagen achter, En de meest geharde Oekraense troepen zaten al niet meer in de pocket van Zolote en Hirske. Het waren op dat moment nog de meer onervarener manschappen bij Oekrane En degenen die niet tijdig deze pocket konden verlaten, daarvan hebben ook al velen zich overgegeven.

++++++++++++++++++++++++++++++++

Ik lees nu (nog onbevestigde berichten van beide kanten) dat momenteel ook veel troepen naast burgers Lisitsjansk verlaten. Ook geven Oekraners zich over. Zelf denk ik dat de aanval op Lisitsjansk niet het hoofddoel van de Russen is, maar meer het gedeeltelijk of geheel afsluiten aan de westkant van deze stad.
Deel alstublieft bronnen als je wat tegenkomt qua overgave.
Dit is de enige die ik ben tegengekomen:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
pi_205137075
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 14:48 schreef BlaZ het volgende:

[..]
Deel alstublieft bronnen als je wat tegenkomt qua overgave.
Dit is de enige die ik ben tegengekomen:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

pi_205138102
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_205138314
Volgens deze Singaporese nieuwszender zitten er nog zo'n 2.000 Oekraense strijdkrachten en 80 buitenlandse vrijwilligers ingesloten in Hirske en Zolote.

pi_205139251
De E40 ten zuidoosten van Bakhmut lijkt nu wel over een heel breed front door de Russen zijn overgestoken.

pi_205139643
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 17:08 schreef Idisrom het volgende:
Volgens deze Singaporese nieuwszender zitten er nog zo'n 2.000 Oekraense strijdkrachten en 80 buitenlandse vrijwilligers ingesloten in Hirske en Zolote.

Zou me niks verbazen want die buitenlandse soldaten worden meestal als kanonnenvoer gebruikt. Lekker naief en enthousiast. Weten hun veel.
pi_205139723
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 14:48 schreef BlaZ het volgende:

[..]
Deel alstublieft bronnen als je wat tegenkomt qua overgave.
Dit is de enige die ik ben tegengekomen:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Top op heden heb ik drie video's gevonden, gedeeld door IgorGirkin.
41 gevangen genomen. (hoeveel van deze mannen zijn daadwerkelijk soldaten?)
5 gevangen genomen
En nog eens 16, maar dit is hetzelfde filmpje wat je zelf al deelde.

In totaal dus 62 'soldaten', m.a.w. Oekrane heeft zich dus inderdaad wederom succesvol teruggetrokken. Ik ben toch niet de enige die dit ziet als wederom een compleet falen van de Russen?

quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 17:08 schreef Idisrom het volgende:
Volgens deze Singaporese nieuwszender zitten er nog zo'n 2.000 Oekraense strijdkrachten en 80 buitenlandse vrijwilligers ingesloten in Hirske en Zolote.

Aangezien je duidelijk vatbaar bent voor pro-Russisch nieuws hierbij enkele suggesties van mensen om te volgen:
IgorGirkin
ZOKA
Carlos Manuel Pimentel

Als je een beetje rondsnuffelt wat deze personen delen zie je dat er al meer dan voldoende video's worden gedeeld uit Zolote en Hirske. Oftewel, beide zijn ingenomen, niet omsingeld. Wat echter ontbreekt zijn video's van massale overgave of verloren zwaar materiaal. En dat impliceert dus dat Oekrane zich inderdaad succesvol heeft teruggetrokken.
pi_205140081
Ik zie persoonlijk de situatie rondom Zolote, en eigenlijk het gehele gebied ten oosten en zuid-oosten van Lysytsjansk compleet anders. Wat we in de afgelopen 72 uur hebben gezien is geen overwinning van de Russen. Het is een tactische terugtrekking geweest van Oekrane.

Deze terugtrekking waren ze overigens al sinds afgelopen vrijdag mee bezig. Dit alles had te maken met de situatie rondom Toshivka. Oekraine heeft zich bewust teruggetrokken uit Katerynivka, Zolote, Hirske, Myrna Dolyna, Rai-Oleksandrivka, Loskutivka en Bila Hora (vergeet ik nog een paar dorpen? :)). Zoek maar een hoogtekaart op van het gebied, dan zul je hetzelfde realiseren zoals ik al enkele dagen geleden deed. De nieuwe frontlinie zal voornamelijk langs de Bilen'ka rivier komen te liggen, met uitzondering van het stedelijk gebied ten oosten van Lysytsjansk.

In tegenstelling tot veel poster hier verwacht ik juist weer een slachting onder Russische troepen (zoals in Sjevjerodonetsk), ik denk dus dat de Russen wederom in een Oekraense val lopen.

Wat is dit topic overigens de afgelopen weken veranderd in een circle jerk van mensen die enkel pro Russische propaganda uitspugen. Waar zijn de mensen gebleven die zelf nog in staat zijn tot kritisch nadenken i.p.v. elke bron maar voor waarheid (Idisrom, riazop en steeds vaker Blaz) aan te nemen...

[ Bericht 1% gewijzigd door Knoc op 24-06-2022 20:01:16 ]
  vrijdag 24 juni 2022 @ 20:24:30 #178
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_205140419
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 19:52 schreef Knoc het volgende:
Ik zie persoonlijk de situatie rondom Zolote, en eigenlijk het gehele gebied ten oosten en zuid-oosten van Lysytsjansk compleet anders. Wat we in de afgelopen 72 uur hebben gezien is geen overwinning van de Russen. Het is een tactische terugtrekking geweest van Oekrane.

Deze terugtrekking waren ze overigens al sinds afgelopen vrijdag mee bezig. Dit alles had te maken met de situatie rondom Toshivka. Oekraine heeft zich bewust teruggetrokken uit Katerynivka, Zolote, Hirske, Myrna Dolyna, Rai-Oleksandrivka, Loskutivka en Bila Hora (vergeet ik nog een paar dorpen? :)). Zoek maar een hoogtekaart op van het gebied, dan zul je hetzelfde realiseren zoals ik al enkele dagen geleden deed. De nieuwe frontlinie zal voornamelijk langs de Bilen'ka rivier komen te liggen, met uitzondering van het stedelijk gebied ten oosten van Lysytsjansk.

In tegenstelling tot veel poster hier verwacht ik juist weer een slachting onder Russische troepen (zoals in Sjevjerodonetsk), ik denk dus dat de Russen wederom in een Oekraense val lopen.

Wat is dit topic overigens de afgelopen weken veranderd in een circle jerk van mensen die enkel pro Russische propaganda uitspugen. Waar zijn de mensen gebleven die zelf nog in staat zijn tot kritisch nadenken i.p.v. elke bron maar voor waarheid (Idisrom, riazop en steeds vaker Blaz) aan te nemen...
Ik zie de pro-Russisch propaganda hier niet echt.
Het meeste komt gewoon via het Oekranse (Pro UK) en Russische MOD (Pro RU) via Defence politics asia , warinukraine, ISW, new world econ.

Bij die bronnen wordt vaak genoeg besproken of data betrouwbaar is of niet aangezien er van beide kanten een hoop propaganda is.

Zie bijv; RF beweert dat er 2000 Oekranse troepen omsingelt zijn:

Het is vrij lastig om de waarheid boven water te krijgen, dat betekent niet dat het waardeloze of pro-Russische bronnen zijn.

Ik denk dat dit de beste weergave van de huidige situatie weergeeft:

Vandaar vroeg ik ook of er nieuws was qua pow's, ik ga ook uit van een tactische terugtrekking. Al dagen terug werd er gemeld dat bepaalde bataljons naar Bakmut verplaatst werden.
In de video hierboven staat een mogelijke val ook uitgetekend en ook waar aanvallen problematisch zouden zijn.

[ Bericht 13% gewijzigd door BlaZ op 24-06-2022 20:29:42 ]
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
pi_205140836
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 19:52 schreef Knoc het volgende:
Ik zie persoonlijk de situatie rondom Zolote, en eigenlijk het gehele gebied ten oosten en zuid-oosten van Lysytsjansk compleet anders. Wat we in de afgelopen 72 uur hebben gezien is geen overwinning van de Russen. Het is een tactische terugtrekking geweest van Oekrane.

Deze terugtrekking waren ze overigens al sinds afgelopen vrijdag mee bezig. Dit alles had te maken met de situatie rondom Toshivka. Oekraine heeft zich bewust teruggetrokken uit Katerynivka, Zolote, Hirske, Myrna Dolyna, Rai-Oleksandrivka, Loskutivka en Bila Hora (vergeet ik nog een paar dorpen? :)). Zoek maar een hoogtekaart op van het gebied, dan zul je hetzelfde realiseren zoals ik al enkele dagen geleden deed. De nieuwe frontlinie zal voornamelijk langs de Bilen'ka rivier komen te liggen, met uitzondering van het stedelijk gebied ten oosten van Lysytsjansk.

In tegenstelling tot veel poster hier verwacht ik juist weer een slachting onder Russische troepen (zoals in Sjevjerodonetsk), ik denk dus dat de Russen wederom in een Oekraense val lopen.

Wat is dit topic overigens de afgelopen weken veranderd in een circle jerk van mensen die enkel pro Russische propaganda uitspugen. Waar zijn de mensen gebleven die zelf nog in staat zijn tot kritisch nadenken i.p.v. elke bron maar voor waarheid (Idisrom, riazop en steeds vaker Blaz) aan te nemen...
Ik vermijd juist woorden als slachtingen, want dat is het laatste waarop ik zit te zinspelen. Als het heen en weer trekken van de Oekraense strijdkrachten in Severodonetsk alleen maar was om zoveel mogelijk slachtingen onder beide partijen te krijgen, dan is dat iets waar ik persoonlijk van walg.

Wat betreft de pocket van Hirske en Zolote zie ik zelfs in de dagelijkse update van de pro-Russische Rybar Front nog steeds beide plaatsen grotendeels in Oekraens bezit. Ik denk zelf dat een hele groep Oekraense militairen zich niet tactisch heeft kunnen terugtrekken.
.
pi_205140889
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 20:24 schreef BlaZ het volgende:

[..]
Ik zie de pro-Russisch propaganda hier niet echt.
Het meeste komt gewoon via het Oekranse (Pro UK) en Russische MOD (Pro RU) via Defence politics asia , warinukraine, ISW, new world econ.

Bij die bronnen wordt vaak genoeg besproken of data betrouwbaar is of niet aangezien er van beide kanten een hoop propaganda is.

Zie bijv; RF beweert dat er 2000 Oekranse troepen omsingelt zijn:

Het is vrij lastig om de waarheid boven water te krijgen, dat betekent niet dat het waardeloze of pro-Russische bronnen zijn.

Ik denk dat dit de beste weergave van de huidige situatie weergeeft:

Vandaar vroeg ik ook of er nieuws was qua pow's, ik ga ook uit van een tactische terugtrekking. Al dagen terug werd er gemeld dat bepaalde bataljons naar Bakmut verplaatst werden.
In de video hierboven staat een mogelijke val ook uitgetekend en ook waar aanvallen problematisch zouden zijn.
Defence Politics Asia is trouwens waarom ik typte 'steeds vaker' alhoewel ik beter had kunnen typen in enkele gevallen. Dat kanaal valt voor mij 100% onder de noemer pro-Russisch, dat komt vooral duidelijk naar voren op zijn Twitter account.

quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 20:24 schreef BlaZ het volgende:

[..]
Het is vrij lastig om de waarheid boven water te krijgen, dat betekent niet dat het waardeloze of pro-Russische bronnen zijn.
Dit ben ik overigens volledig met je eens. Ook de reden dat ik nu pas bovenstaande reacties heb geplaatst i.p.v. al enkele dagen geleden. De hoeveelheid bullshit die wordt gedeeld maakt het erg lastig om door de fog of war heen te gluren.
pi_205140948
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 21:05 schreef Knoc het volgende:

[..]
Defence Politics Asia is trouwens waarom ik typte 'steeds vaker' alhoewel ik beter had kunnen typen in enkele gevallen. Dat kanaal valt voor mij 100% onder de noemer pro-Russisch, dat komt vooral duidelijk naar voren op zijn Twitter account.
[..]
Dit ben ik overigens volledig met je eens. Ook de reden dat ik nu pas bovenstaande reacties heb geplaatst i.p.v. al enkele dagen geleden. De hoeveelheid bullshit die wordt gedeeld maakt het erg lastig om door de fog of war heen te gluren.
DPA meldt juist heel vaak wat de bron is en laat die dan ook zien, en tekent pas dingen in, als hij ook een bron van de andere kant dat bevestigt.
pi_205141318
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 21:01 schreef Idisrom het volgende:

[..]
Ik vermijd juist woorden als slachtingen, want dat is het laatste waarop ik zit te zinspelen. Als het heen en weer trekken van de Oekraense strijdkrachten in Severodonetsk alleen maar was om zoveel mogelijk slachtingen onder beide partijen te krijgen, dan is dat iets waar ik persoonlijk van walg.
Ik walg er ook van. Ieder slachtoffer in dit conflict of het nu een Rus of een Oekraner is, of welke andere nationaliteit dan ook, is een onnodig slachtoffer. Maar dat veranderd niets aan het feit dat er in dit conflict talloze slachtingen plaats vinden. En het veranderd ook niets aan het feit dat er nog talloze zullen volgen. En dat is dus waar ik voor probeer te waarschuwen. Ik vrees dus dat we in de komende weken weer voorbeelden daarvan gaan zien.

quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 21:01 schreef Idisrom het volgende:

[..]
Wat betreft de pocket van Hirske en Zolote zie ik zelfs in de dagelijkse update van de pro-Russische Rybar Front nog steeds beide plaatsen grotendeels in Oekraens bezit. Ik denk zelf dat een hele groep Oekraense militairen zich niet tactisch heeft kunnen terugtrekken.
.
Hoe verklaar je dan dat Zoka en IgorGirkin video beelden en foto's delen uit Hirske en Zolote die tevens al geolocated zijn? :? Ik gebruik hiervoor niet voor niets Russische bronnen.
pi_205141348
twitter


[ Bericht 86% gewijzigd door Knoc op 24-06-2022 21:51:51 (dan maar wat informatie.) ]
pi_205141479
Ik heb net de vanavond ge-update video van Military Summary gezien, en eerder de video van de Pro-Russische Rybar Front, omdat die het prettigst en het bondigst de frontlijnmutaties weergeeft.
Dus een dubbel check.
Qua fronten twee belangrijke verschuivingen (in mijn ogen)
Aan de Oekraense kant is ten zuidwesten van Donetsk vanuit Vuhledar het plaatsje Pavlivka veroverd.
Aan de Russische kant is ten noordwesten van Izjoem de Donets rivier overgestoken bij Levkivka en is Nortsivka door de Russen veroverd. Dat betekent dat de rivier nu beter oversteekbaar is. De zomer heeft invloed op het waterpeil.

Verder meldt Military Summary dat Sidorove ten noorden van Slovjansk ook onder Russische belegering staat of veroverd is. Ik meende zelf dat het al meer dan een week in Russische handen was.

En over Lisitsjansk veel gepraat en mogelijke opties gezien, maar ik zie ten opzichte van gisteren dat het front ten zuiden en zuidwesten van deze stad nauwelijks veranderd is.

[ Bericht 0% gewijzigd door Idisrom op 24-06-2022 22:06:34 ]
  vrijdag 24 juni 2022 @ 22:42:43 #185
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_205142036
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 21:05 schreef Knoc het volgende:

[..]
Defence Politics Asia is trouwens waarom ik typte 'steeds vaker' alhoewel ik beter had kunnen typen in enkele gevallen. Dat kanaal valt voor mij 100% onder de noemer pro-Russisch, dat komt vooral duidelijk naar voren op zijn Twitter account.
[..]
Dit ben ik overigens volledig met je eens. Ook de reden dat ik nu pas bovenstaande reacties heb geplaatst i.p.v. al enkele dagen geleden. De hoeveelheid bullshit die wordt gedeeld maakt het erg lastig om door de fog of war heen te gluren.
Defence politics Asia geeft duidelijk aan als een bericht van het MOD van Rusland komt, dus dan is het geen probleem. Ik gebruik geen twitter dus dat kanaal kan ik niet beoordelen.

De kaart is denk ik een van de best onderhouden:
http://defensepoliticsasia.com/Ukraine

Berichten als: name
Ukrainian Mod dispute capture of Pryshyb

Maar zoals je al zei, ik komt een hoop troep voorbij.
Ik raad iedereen altijd informatie te controleren bij Defence politics asia , warinukraine, ISW, new world econ, military summary (youtube) en https://liveuamap.com/ en http://defensepoliticsasia.com/Ukraine

Military summary is wellicht de beste bron qua militaire kennis, hij gebruikt ook de Oekranse n Russische bronnen en vergelijkt.

Denys Davydov als je een positief pro-Oekrans geluid wil horen.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
  vrijdag 24 juni 2022 @ 23:25:27 #186
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_205142593
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 21:39 schreef Knoc het volgende:
Hoe verklaar je dan dat Zoka en IgorGirkin video beelden en foto's delen uit Hirske en Zolote die tevens al geolocated zijn? :? Ik gebruik hiervoor niet voor niets Russische bronnen.
Het is gewoon allemaal erg diffuus. Als beide kanten diametraal verschillende zaken berichten is het beter af te wachten op betere informatie dan om een zijde aan te houden.
De mist van de oorlog.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
pi_205144197
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 22:42 schreef BlaZ het volgende:

[..]
Defence politics Asia geeft duidelijk aan als een bericht van het MOD van Rusland komt, dus dan is het geen probleem. Ik gebruik geen twitter dus dat kanaal kan ik niet beoordelen.

De kaart is denk ik een van de best onderhouden:
http://defensepoliticsasia.com/Ukraine

Berichten als: name
Ukrainian Mod dispute capture of Pryshyb

Maar zoals je al zei, ik komt een hoop troep voorbij.
Ik raad iedereen altijd informatie te controleren bij Defence politics asia , warinukraine, ISW, new world econ, military summary (youtube) en https://liveuamap.com/ en http://defensepoliticsasia.com/Ukraine

Military summary is wellicht de beste bron qua militaire kennis, hij gebruikt ook de Oekranse n Russische bronnen en vergelijkt.

Denys Davydov als je een positief pro-Oekrans geluid wil horen.
Ik merk aan Denys Darydov de laatste week dat hij niet echt zin meer in heeft om het frontnieuws te analyseren. Hij geeft over de terugtrekking alleen maar de reden, dat het een meesterzet is, my friends. En verder raffelt hij de frontlijnen maar wat af, my friends. Hij heeft voor zichzelf onderschat dat er ook nog tijd ingestoken moet worden en dat niet ophoudt met enkele weken om zijn Paypal-inkomsten te kunnen blijven genereren.. .

Hij kickt de laatste dagen vooral op het nieuwe wapentuig, en hij schijnt nu naar een vliegveld te gaan om ter plekke verslag te doen van de gruweldaden.
pi_205144506
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 22:42 schreef BlaZ het volgende:

[..]
Defence politics Asia geeft duidelijk aan als een bericht van het MOD van Rusland komt, dus dan is het geen probleem. Ik gebruik geen twitter dus dat kanaal kan ik niet beoordelen.

De kaart is denk ik een van de best onderhouden:
http://defensepoliticsasia.com/Ukraine

Berichten als: name
Ukrainian Mod dispute capture of Pryshyb

Maar zoals je al zei, ik komt een hoop troep voorbij.
Ik raad iedereen altijd informatie te controleren bij Defence politics asia , warinukraine, ISW, new world econ, military summary (youtube) en https://liveuamap.com/ en http://defensepoliticsasia.com/Ukraine

Military summary is wellicht de beste bron qua militaire kennis, hij gebruikt ook de Oekranse n Russische bronnen en vergelijkt.

Denys Davydov als je een positief pro-Oekrans geluid wil horen.
Suriyakmaps heeft ook een map van de oorlog in Oekrane, die erg goed onderhouden is.

Twitter account: https://twitter.com/Suriyakmaps
Map: https://www.google.com/ma(...)2.23071799542027&z=6
pi_205144609
Veel partizanenacties achter de Russische linies volgens de NOS. Dat kan maar op 1 manier worden opgelost: Contraterreur of deportaties.
Op donderdag 14 juli 2022 11:43 schreef Caland het volgende:
Pietjepuk is mijn vriend
pi_205145214
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 19:52 schreef Knoc het volgende:
Wat we in de afgelopen 72 uur hebben gezien is geen overwinning van de Russen. Het is een tactische terugtrekking geweest van Oekrane.
Want dat de Russen 20% vh Oekraiense grondgebied in handen hebben is Russische propaganda of zo?

Misschien gaat het militair helemaal niet zo goed met de Oekraine als dat allerlei kartelpolitici wensen?
pi_205145234
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 11:14 schreef riazop het volgende:

[..]
Want dat de Russen 20% vh Oekraiense grondgebied in handen hebben is Russische propaganda of zo?

Misschien gaat het militair helemaal niet zo goed met de Oekraine als dat allerlei kartelpolitici wensen?
Fvdert gespot.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
  zaterdag 25 juni 2022 @ 11:45:55 #192
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_205145475
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 11:14 schreef riazop het volgende:

Want dat de Russen 20% vh Oekraiense grondgebied in handen hebben is Russische propaganda of zo?

Misschien gaat het militair helemaal niet zo goed met de Oekraine als dat allerlei kartelpolitici wensen?
Het gaat militair gezien al een tijdje niet zo goed met Oekraine als gewenst. Maar dat is dan ook het grote probleem het wensdenken.
pi_205145736
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 19:52 schreef Knoc het volgende:
Ik zie persoonlijk de situatie rondom Zolote, en eigenlijk het gehele gebied ten oosten en zuid-oosten van Lysytsjansk compleet anders. Wat we in de afgelopen 72 uur hebben gezien is geen overwinning van de Russen. Het is een tactische terugtrekking geweest van Oekrane.

Deze terugtrekking waren ze overigens al sinds afgelopen vrijdag mee bezig. Dit alles had te maken met de situatie rondom Toshivka. Oekraine heeft zich bewust teruggetrokken uit Katerynivka, Zolote, Hirske, Myrna Dolyna, Rai-Oleksandrivka, Loskutivka en Bila Hora (vergeet ik nog een paar dorpen? :)). Zoek maar een hoogtekaart op van het gebied, dan zul je hetzelfde realiseren zoals ik al enkele dagen geleden deed. De nieuwe frontlinie zal voornamelijk langs de Bilen'ka rivier komen te liggen, met uitzondering van het stedelijk gebied ten oosten van Lysytsjansk.

In tegenstelling tot veel poster hier verwacht ik juist weer een slachting onder Russische troepen (zoals in Sjevjerodonetsk), ik denk dus dat de Russen wederom in een Oekraense val lopen.

Wat is dit topic overigens de afgelopen weken veranderd in een circle jerk van mensen die enkel pro Russische propaganda uitspugen. Waar zijn de mensen gebleven die zelf nog in staat zijn tot kritisch nadenken i.p.v. elke bron maar voor waarheid (Idisrom, riazop en steeds vaker Blaz) aan te nemen...
Maw de terugtrekking van de Russen rondom Kiev was een tactische terugtrekking en geen overwinning van Oekrane?

Ik volg beide draden allang niet meer zo goed. Zeker nws is verschrikkelijk om te volgen met mensen die elk twitter bericht voor waar aannemen. Totaal geen discussie mee te voeren.

Juist in oor valt het erg mee. Wat is hier nu zo pro Russisch of pro Oekrane?
Dat de Oekrane nu onder zware druk ligt zeggen zelfs pro Ukrane bronnen.
pi_205147133
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 11:14 schreef riazop het volgende:

[..]
Want dat de Russen 20% vh Oekraiense grondgebied in handen hebben is Russische propaganda of zo?

Misschien gaat het militair helemaal niet zo goed met de Oekraine als dat allerlei kartelpolitici wensen?
Ik ga graag de discussie met je aan, maar dan verzoek ik je wel met iets betere reacties te komen. Hier kan ik letterlijk niets mee. Het enige wat je met je reactie laat zien is hoe ongelooflijk zwart/wit je wereldbeeld is. Dat ik het Russisch falen vind dat Oekrane succesvol is teruggetrokken uit de dreigende omsingeling zegt helemaal niets over mijn politieke standpunten of mijn standpunten in dit conflict. Het is puur mijn persoonlijke tactische/militaire analyse van de situatie.

quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 12:24 schreef Cherni het volgende:

[..]
Maw de terugtrekking van de Russen rondom Kiev was een tactische terugtrekking en geen overwinning van Oekrane?
Ja, de terugtrekking rondom Kiev was een tactische/strategische terugtrekking van de Russen. En ja, momenteel, wordt dit gezien als een overwinning van Oekrane. De eerste fase van de oorlog (tot de terugtrekking van de Russen) is in het voordeel van Oekrane geweest. Maar indien de Russen deze oorlog uiteindelijk 'winnen' zullen we toch moeten concluderen dat die terugtrekking in het voordeel van Rusland heeft gewerkt. Het is dus lastig te beoordelen op dit moment.

quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2022 22:42 schreef BlaZ het volgende:

[..]
Military summary is wellicht de beste bron qua militaire kennis, hij gebruikt ook de Oekranse n Russische bronnen en vergelijkt.
Hier ben ik het volledig mee eens, en ook met de analyse die hij gisteren gaf die je deelde. De strijd rondom Vovchoyarivka zal denk ik beslissend zijn de komende dagen/weken. Indien het de Russen lukt om ten westen van Vovchoyarivka door te breken is het gedaan met Oekrane in Luhansk. Het is het meest kwetsbare deel van de nieuwe frontlinie. Maar indien de Russen proberen door te breken ten noorden en noord-oosten van Vovchoyarivka werken ze enkel Oekrane in de hand.

Rusland zal het momentum van de afgelopen dagen moeten voortzetten in successen de komende dagen. Maar als het weer een dorpje elke paar dagen wordt denk ik dat het in het voordeel van Oekrane zal werken.
pi_205147409
Wanneer zijn de Russen eigenlijk klaar met deze oorlog? Is er een kans dat ze na Severodonetsk en omgeving stoppen met veroveren en gaan consolideren? Of willen ze nog verder? Naar Odessa of Djinpro? Dus wanneer zijn de Russische bijgestelde doelen gehaald?
pi_205147510
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 17:09 schreef THEALPHA het volgende:
Wanneer zijn de Russen eigenlijk klaar met deze oorlog? Is er een kans dat ze na Severodonetsk en omgeving stoppen met veroveren en gaan consolideren? Of willen ze nog verder? Naar Odessa of Djinpro? Dus wanneer zijn de Russische bijgestelde doelen gehaald?
Dat weten de Russen zelf waarschijnlijk niet eens.
pi_205147558
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 17:09 schreef THEALPHA het volgende:
Wanneer zijn de Russen eigenlijk klaar met deze oorlog? Is er een kans dat ze na Severodonetsk en omgeving stoppen met veroveren en gaan consolideren? Of willen ze nog verder? Naar Odessa of Djinpro? Dus wanneer zijn de Russische bijgestelde doelen gehaald?
Ik denk alleen de rest van de oblast Donetsk, en dan stoppen ze wel. Misschien wel eerder als er een buffer ten westen van de stad Donetsk gevormd is. Maar juist daar hebben de Russen nooit een vooruitgang geboekt.
pi_205147660
Update van DPA:

Ten zuiden van de stad Severodonetsk en ten oosten van de rivier Donets trekken de Oekraners zich terug uit de voorstad Borivske.
Ten westen van de stad Lisitsjansk zijn de Russen gevorderd tot de dorpen Topolivka en Maloryazantseve. Vooral die laatste plaats ligt maar een paar kilometer van T1302. En dat is de (volgens mij enige) weg om vanuit Lisitsjansk veilig naar Siversk terug te kunnen trekken.
Beter nieuws voor Oekrane ten noorden van Slovjansk. De Oekraeners hebben het knooppunt en stad Bohorodychne weer terug te pakken, en daarmee zijn de Russen weer in een positie van wel zo'n 10 dagen geleden gedrongen.
Volgens het Russische TASS hebben zo'n dik 800 Oekraense militairen zich overgeven bij Hirske/Zolote en nog eens 600 militairen ten zuidwesten van Lisitsjansk (bron ook DPA).

Als deze aantallen kloppen moeten wij maar 350 kaartspellen die kant uitsturen met de uitlegregels van het klaverjassen in het Oekraens erbij.

[ Bericht 0% gewijzigd door Idisrom op 25-06-2022 17:56:13 ]
pi_205149469
Binkov's Battlegrounds heeft een video gemaakt:
pi_205149535
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 21:12 schreef oheng het volgende:
Binkov's Battlegrounds heeft een video gemaakt:
Ja, die was ik ook tegengekomen.

En de Oekraense troepen kunnen alleen Lisitsjansk nog uit bij donker in kleine groepjes. Overdag vallen ze binnen het bereik van het Russische geschut.
Military Summery and Analyses 25-06-22

[ Bericht 0% gewijzigd door Idisrom op 25-06-2022 22:44:51 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')