abonnement Unibet Coolblue
pi_203012298
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 18:47 schreef Bluesdude het volgende:

[..]
https://www.nu.nl/coronavirus/6176383/agent-mishandeld-in-amsterdam-bij-betoging-om-vrijlating-demonstranten.html

Dat moet een journalist uitspinnen: Echte veteranen? Nep-veteranen? En mogen ze als burger die uniformen dragen ?
https://www.rtlnieuws.nl/(...)tratie-covid-uniform
Mad "Mondhoek" Max aanhoudingscounter 2022: 4
  maandag 3 januari 2022 @ 18:54:16 #102
319243 Caland
FREEJANCEES
pi_203012312
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 18:47 schreef Bluesdude het volgende:

[..]
https://www.nu.nl/coronavirus/6176383/agent-mishandeld-in-amsterdam-bij-betoging-om-vrijlating-demonstranten.html

Dat moet een journalist uitspinnen: Echte veteranen? Nep-veteranen? En mogen ze als burger die uniformen dragen ?
RTL heeft daar een uur geleden een stuk over naar buiten gebracht waarin al deze vragen worden behandeld.

Samenvatting: het zijn voor de helft nepveteranen (wel veelal oud dienstplichtigen) en ja het mag zolang je niet in dienst bent en niet in full gear rondloopt.
VBL SC influencer
Left, right, behind
pi_203012349
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 18:16 schreef Ali_Kannibali het volgende:

[..]
Waarom stuur je een menigte een straat in om ze vervolgens de weg te blokkeren?
Wat doen die mensen daar überhaupt? Wat is er zo lastig aan het woord 'verbod' om te begrijpen? :?
Nee onder het mom van koffiedrinken en zang en dans gaan we er gezellig naar toe om achteraf er lekker over te zeiken hoe slecht men behandeld wordt in dit land :')
  maandag 3 januari 2022 @ 18:56:44 #104
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_203012354
In legeruniform demonstreren: mag dat? En wie zijn eigenlijk deze veteranen?

Opmerkelijk ratjetoe aan uniforms

Voor Derk Boswijk is de maat vol. Het CDA-Tweede Kamerlid, tevens luitenant bij de landmacht, vindt demonstreren prima 'maar de sneue vertoning met misbruik van uniformen moet stoppen'. Gisteren in Amsterdam liepen opnieuw mensen in legerkleding mee met een coronademonstratie. Maar mag dat eigenlijk wel, in uniform lopen? En zijn het überhaupt wel veteranen?

Spijkerbroeken, baretten in allerlei kleuren, verschillende emblemen. 'Faketeranen', zo worden ze op Twitter neergezet. Nepveteranen, met 'een bonte schakering aan kleding en baretten'. 'De dumpstore heeft goede zaken gedaan', schrijft een ander. Ook Dad's Army, naar de gelijknamige tv-serie komt vaak voorbij - en tot slot: het 'Regiment verdwaalde troepen.'

Hilariteit alom. Wie zijn toch die mensen in legerkleding die telkens meelopen bij coronademonstraties?

Wel degelijk veteranen

'In het Gelid voor Vrijheid' (IHGVV), noemt de groep zich. En, om maar meteen het beeld recht te zetten, het zijn voor een deel wel degelijk veteranen.

"Die club is redelijk groot. Er zitten best wel heel veel veteranen en oud-militairen in. Ze beweren het zuiver te houden", zegt Hans van Griensven. Hij is luitenant-generaal buiten dienst en voorzitter van het Veteranen Platform. Daar zijn zo'n 80 veteranenverenigingen bij aangesloten. Voor de leken: een veteraan is een (oud-)militair die op een missie is uitgezonden.

Anderen bevestigen het beeld. Ron, die liever alleen met voornaam genoemd wil worden, herkent op beelden één van zijn maten uit zijn tijd als dienstplichtig militair in Bosnië, waar hij in 1995 onderdeel uitmaakte van Dutchbat 2.

Op een foto draagt hij een rode kruis-embleem. "Zijn tenue klopt", zegt Ron. "We maakten onderdeel uit van dezelfde eenheid van de luchtmobiele brigade in Srebrenica. We waren daar om gewonde militairen te verzorgen."

Sloddervossen

Ron vindt het, net als andere veteranen, een opmerkelijk ratjetoe aan uniforms. "De meeste veteranen vinden dit onacceptabel. Sloddervossen, worden ze genoemd."

Een spijkerbroek onder het uniform, dat kan op zich wel, maar de combinaties die hij nu ziet, met al die 'tenuetjes', dat vindt hij zowel lachwekkend als pijnlijk. "Je vraagt je af of ze het niet bij een dump hebben gehaald."

Maar hij is ook serieus: "Ze verkwanselen mijn veteranenstatus. En ik hou er niet van als mensen namens mij spreken. Ze hebben het over vrijheid, dan weet je echt niet waar je het over hebt."

Ook het Veteranen Platform distantieert zich van de uitingen van de IHGVV. Voorzitter Van Griensven heeft wel gesprekken met ze gevoerd. "Ik heb gezegd: ik respecteer jullie mening, maar het mag niet wat jullie doen en ik sta er ook niet achter."

Van Griensven vertelt dat de coronamaatregelen ook bij veteranen emoties kunnen opleveren. "Maar militairen zouden zich hier niet voor moeten laten lenen. Het leger is per definitie niet voor nationale optredens, alleen op speciaal verzoek."

Mag je nou in militair uniform lopen of niet?

De uniformen zijn een doorn in het oog van CDA'er Boswijk. Hij zegt heel resoluut: het is niet toegestaan om er zo bij te lopen. Voor gewone burgers niet, voor militairen niet, en voor veteranen ook niet. Hij diende in november al een motie in waarin hij de minister van Defensie opriep om te handhaven.

Maar heeft hij gelijk? Wel als het gaat om actief dienende militairen. Defensie schreef eind december in een brief: "Het militaire uniform mag niet worden gebruikt door medewerkers om persoonlijke voorkeuren en/of een levensinstelling uit te dragen in protesten en demonstraties. Daarmee zou immers de suggestie kunnen worden gewekt dat Defensie deze protesten of demonstraties steunt."

Voor actief dienende militairen is het dus een no-go. Hier geldt de Wet Militair Tuchtrecht. Maar hoe zit het met veteranen, oud-militairen en gewone burgers?

Militaire kleding mag, compleet uniform niet

Gewone burgers en veteranen die zich als militair uitdossen, daar kan defensie niets tegen doen. Het kan onder bepaalde omstandigheden wel strafbaar zijn volgens het strafrecht (zie kader). "Daar kan de politie op handhaven", zegt voorzitter Van Griensven van het Veteranen Platform.

Maar wat in het wetboek staat, is nog best ingewikkeld. Michael Ruperti, advocaat militair recht, legt aan RTL Nieuws uit hoe het zit:

Militaire kleding mag je aandoen, mits er geen onderscheidingstekens of emblemen op staan. Het dragen van een compleet uniform met onderscheidingstekens is strafbaar, maar een uniform zonder tekens niet. Ook mag een baret wel, maar een baret met een embleem dat aangeeft dat je bij een bepaald legeronderdeel zit niet.

'Creatieve rol toegedicht'

Wat deze veteranen doen is 'een smet op het uniform van alle militairen', vindt CDA-Kamerlid Boswijk. "Als je militair bent, dien je neutraliteit uit te stralen. Mensen zouden kunnen denken: kijk, het leger steunt ons. Dat is absoluut niet waar."

Dat de veteranen naar demonstraties gaan om escalaties tegen te gaan, vindt het Kamerlid vreemd. "Zij hebben zichzelf nu die creatieve rol toegedicht. De politie is er om de orde te handhaven. Als die een straat ontruimt, dan werkt het in Nederland zo dat je weggaat. Als je daar niet naar luistert, dan grijpt de politie in. Daar hebben veteranen geen rol in. Die hebben daar niks te zoeken."
Onzinargument

Dat veteranen de demonstranten zouden beschermen tegen politiegeweld, vindt de CDA'er een onzinargument. "Als de politie fouten maakt, dan gaat het OM aan het werk. Daarom worden nu ook agenten vervolgd, dat is het bewijs dat het werkt."

"Ik denk dat we daar trots op mogen zijn. Tegen de mensen die het daar mee oneens zijn, zeg ik: ga eens op bezoek naar landen niet zo heel ver buiten Europa. Kijk eens wat je daar ziet. Het zit bij mij erg hoog."

Dit staat er in de wet

In het wetboek van Strafrecht staat dat het verboden is om onderscheidingstekens te dragen (Artikel 196) en kledingstukken of opzichtige onderscheidingstekens 'welke uitdrukking zijn van een bepaald staatkundig streven' (Artikel 435a). Daarnaast is het dragen van het rode-kruisteken niet toegestaan (Artikel 435c). Ook weerkorpsen, die taken overnemen van politie of handhaving, zijn verboden.


IHGVV: 50 oud-militairen

Op de website van IHGVV staat dat de missie van de veteranen bij de coronademonstraties bestaat uit het 'tonen van respect voor de mens in het politieuniform' en dat ze mensen de ruimte willen geven om 'hun grondrecht vreedzaam te kunnen uitoefenen'.

De blauwe of spijkerbroek zou moeten verwijzen naar het 'burger zijn', de jas naar het militair verleden en de baret naar het onderdeel waar de persoon gediend heeft.

"Wij dragen geen militair uniform", laat de groep weten aan RTL Nieuws. "Als oud-militairen en veteranen zijn wij herkenbaar door onze eigen baret en jas die wij dragen op een donkere spijkerbroek die onze huidige burgerstatus representeert."

IHGVV spreekt van een 'groeiende groep van nu circa 50 oud-militairen'. "Van onze groep heeft ruim de helft zich ingezet voor vredesmissies in oorlogsgebieden in het buitenland, en we zijn aangevuld met voormalig dienstplichtigen en oud-beroepsmilitairen. De militaire achtergrond alsmede het zich kunnen vinden in een louter vreedzame en geweldloze bijdrage wordt voor aantreden geverifieerd."
  † In Memoriam † maandag 3 januari 2022 @ 19:00:27 #105
675 just me
oldbie DCLXXV
pi_203012427
duidelijk verhaal :Y
Godmother of Radio 49
And now I think of my life as vintage wine
How fragile we are
pi_203012492
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 18:07 schreef Ali_Kannibali het volgende:

[..]
Je voelt de sfeer niet achter je computer.

Als een familielid niet eerder weg had gewild, was ik zelf langer gebleven om te kijken.
Ik ben ervan overtuigd dat de aanwezigen er allemaal al van op de hoogte waren dat de demonstratie was verboden. Ze kwamen toch. Vervolgens komt er een politiebusje met omroepinstallatie die de mensen meermaals vordert om weg te gaan. Iets in de trant van: 'de burgemeester heeft een noodbevel afgekondigd, de demonstratie is bij deze ontbonden, u dient allen het Museumplein te verlaten'. Die boodschap is gedurende een minuut of tien meerdere keren gegeven. Mensen luisteren daar niet naar, mensen kiezen ervoor om de politie te negeren en te blijven.

Dan verplaatst de groep zich uiteindelijk richting de Van Baerlestraat en wordt daar tegen gehouden. Normale mensen zouden dan rustig even afwachten, misschien aan de politie vragen wat er aan de hand is, waarom mogen we niet door, we moesten toch deze kant op? De mensen vooraan kiezen er echter voor om de politie uit te dagen, uit te schelden, handgebaren te maken en proberen uiteindelijk met geweld door die linie te komen. De politie reageert uiteraard op dat geweld.

Kortom: de mensen die daar waren hebben er bewust voor gekozen om naar een verboden demonstratie te komen. Hebben er vervolgens bewust voor gekozen daar te blijven en de politiebevelen te negeren. Hebben ervoor gekozen om een politielinie te doorbreken. En gaan zich vervolgens beklagen dat er geweld is gebruikt. Hoezo boter op je hoofd?
pi_203012588
quote:
Thanks! Jij bent goed bezig in dit topic. Mag ook wel eens benoemd worden. :)
  maandag 3 januari 2022 @ 19:12:27 #108
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_203012729
Goed verhaal, mooi ingeleefd in het perspectief van de demonstrant: https://www.iamzero.nl/ar(...)2HzdOFrE5GTAqs009zGQ
anonieme razernist
pi_203012807
quote:
2s.gif Op maandag 3 januari 2022 19:18 schreef NoCigar het volgende:
Goed verhaal, mooi ingeleefd in het perspectief van de demonstrant: https://www.iamzero.nl/ar(...)2HzdOFrE5GTAqs009zGQ
_O_
  Mooiste FOK!fotoboek van de vrouwen 2022 maandag 3 januari 2022 @ 19:25:02 #111
165264 Puzzie
C'est La Fucking Vie
pi_203012835
quote:
2s.gif Op maandag 3 januari 2022 19:18 schreef NoCigar het volgende:
Goed verhaal, mooi ingeleefd in het perspectief van de demonstrant: https://www.iamzero.nl/ar(...)2HzdOFrE5GTAqs009zGQ
:D _O-
My age is very
Inappropriate
for my behavior
pi_203013196
quote:
Gerben, die ook boos is, probeert het met zijn blote vuist. Jammer genoeg heeft de agent beschermende kleren aan, en een schild. De agent gaat dus niet dood. De agent heeft ook een stok. Gerben krijgt een dreun voor zijn oor. Gerben hoort voorlopig wat minder goed. Maar Gerben luisterde toch al slecht.
:D _O-
pi_203013344
Edit: foutje
anonieme razernist
pi_203013367
quote:
1s.gif Op maandag 3 januari 2022 14:26 schreef Caland het volgende:
[ afbeelding ]

Deze had ik nog niet gezien trouwens _O-
HALLO HALLO HIER SPREEKT DE GENERAAL!
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_203013693
Nieuw complot uit Frankrijk

New variant in France has '46 mutations' from original Covid
https://www.examinerlive.(...)6-mutations-22634183
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  maandag 3 januari 2022 @ 20:05:47 #116
3462 PaRoDiUzZ
Hiphop Hippie
pi_203013759
quote:
7s.gif Op maandag 3 januari 2022 20:02 schreef Aether het volgende:
Nieuw complot uit Frankrijk

New variant in France has '46 mutations' from original Covid
https://www.examinerlive.(...)6-mutations-22634183
Moeten ze maar eens normaal doen tegen mensen die geen Frans spreken.
pi_203013787
• verkleed als militair naar een verboden demonstratie om vervolgens een agent te slaan....
• wappies die personen verkleed als militair 'aanmoedigen'....
• bij het politiebureau een als militair verkleed persoon die uithaalt naar een echte agent....
• 'verhaal halen' bij een politiebureau nadat een gewelddadig persoon is opgepakt....

er is ook echt geen ondergrens bij die wappies.

fijn dat CDA'er Derk Boswijk de minister vragen gaat stellen over die poppenkastvertoning.

twitter


waterkanon voortaan maar bij de uitgang van het treinstation zetten. of beter nog, geen treinen laten rijden.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  maandag 3 januari 2022 @ 20:08:28 #118
319243 Caland
FREEJANCEES
pi_203013815


Classy
VBL SC influencer
Left, right, behind
  maandag 3 januari 2022 @ 20:09:06 #119
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_203013827
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 20:07 schreef spectrumanalyser het volgende:
• verkleed als militair naar een verboden demonstratie om vervolgens een agent te slaan....
• wappies die personen verkleed als militair 'aanmoedigen'....
• bij het politiebureau een als militair verkleed persoon die uithaalt naar een echte agent....
• 'verhaal halen' bij een politiebureau nadat een gewelddadig persoon is opgepakt....

er is ook echt geen ondergrens bij die wappies.

fijn dat CDA'er Derk Boswijk de minister vragen gaat stellen over die poppenkastvertoning.

[ twitter ]

waterkanon voortaan maar bij de uitgang van het treinstation zetten. of beter nog, geen treinen laten rijden.
AchJa in NWS / Demonstraties tegen coronamaatregelen #143 Veteranenhelden
  maandag 3 januari 2022 @ 20:10:50 #120
3462 PaRoDiUzZ
Hiphop Hippie
pi_203013885
quote:
1s.gif Op maandag 3 januari 2022 20:08 schreef Caland het volgende:
[ afbeelding ]

Classy
Hebben ze B2 verlof gegeven omdat bas en aad er mee opgehouden zijn oid?
pi_203013899
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 14:28 schreef AchJa het volgende:

[..]
Hij is van de verbindingsdienst he (zie baretembleem), moet wel in de comms blijven...

@:Bouke-p
No comms no bombs ! Die PAX is goed bezig.

De discussie mbt veteranen die daar rondlopen speelt ook op FB veteranengroepen en er is behoorlijk wat weerstand tegen die lui.
Je zal mij er echt niet tegenkomen, al helemaal niet in uniform. De manier waarom ze uniformen dragen zegt al genoeg, veel zullen nooit een dag militair geweest zijn.

Door deze discussie geef je ze alleen maar aandacht. Lekker negeren, dan is t zo over.

Wat ik wel echt tenenkrommend slecht vind is die boswijk die zich nu opwerpt als gekwetste militair en redder van de echte veteranen. Hij heeft overduidelijk een agenda en wil stemmen winnen waarbij hij z'n officier status gretig gebruikt.

Hij is echter pas vanaf 2019 in dienst als reservist en sinds hij in de tweede kamer zit staat dat ook op pauze.
Dus zijn hele loopbaan is niet te tellen in jaren, maar weken. 6 weken KMA, daarna wat weekjes op een kazerne paraderen en dat was t wel.
pi_203013924
quote:
toevallig had ik die motie eerder al genoemd in dit topic. er zijn al eerder vragen over geweest.

in het rtlnieuws bericht weer de suggestie dat je met legerjasje mag demonstreren. naar mijn idee klopt die beredenering niet. het is wel de reden waarom die wappies een spijkerbroek dragen natuurlijk, anders denken ze de sjaak te zijn.

trek maar eens een politiejasje aan op zo'n bijeenkomst.... waarom mag een legerjas dan wel?
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  maandag 3 januari 2022 @ 20:18:45 #123
3462 PaRoDiUzZ
Hiphop Hippie
pi_203014119
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 20:12 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]
toevallig had ik die motie eerder al genoemd in dit topic. er zijn al eerder vragen over geweest.

in het rtlnieuws bericht weer de suggestie dat je met legerjasje mag demonstreren. naar mijn idee klopt die beredenering niet. het is wel de reden waarom die wappies een spijkerbroek dragen natuurlijk, anders denken ze de sjaak te zijn.

trek maar eens een politiejasje aan op zo'n bijeenkomst.... waarom mag een legerjas dan wel?
Omdat een politiejas er direct voor zorgt dat je de oo in het gevaar kunt brengen en een legerjas er alleen maar voor staat dat je of iemand in je omgeving, (als je deze al niet bij een dumpstore gekocht hebt) ooit ergens gediend hebt?
pi_203014125
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 20:12 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]
toevallig had ik die motie eerder al genoemd in dit topic. er zijn al eerder vragen over geweest.

in het rtlnieuws bericht weer de suggestie dat je met legerjasje mag demonstreren. naar mijn idee klopt die beredenering niet. het is wel de reden waarom die wappies een spijkerbroek dragen natuurlijk, anders denken ze de sjaak te zijn.

trek maar eens een politiejasje aan op zo'n bijeenkomst.... waarom mag een legerjas dan wel?
Omdat de legerjas geen patent heeft, de striping en emblemen van de politie wel.

Ik ben dan wel van mening dat als die protestanten aangepakt moeten worden als ze delen van een uniform dragen we dit wel door moeten trekken.

Dus bij veteranendag ook optreden en boetes schrijven, airsofters ook aanpakken en iedere visser met een camobroek of jas mag ook op de bon.

[ Bericht 0% gewijzigd door Bouke-p op 03-01-2022 20:57:03 ]
pi_203014141
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 18:51 schreef luxerobots het volgende:

[..]
Linkje?
https://tv.cctv.com/2022/(...)4VdpyIpC220103.shtml
De eerste 25 seconden krijg je nog wat uitleg en duiding van de nieuwslezeres
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')