In de VS is het ook grotendeels een poppenkast. In de EU waar de spreker geen rekening hoeft te houden dat ze 1 partij niet voor het hoofd stoten, maar dat met 28 regeringsleiders en de Europese Commissie bestaande uit 28 verschillende mensen uit verschillende landen en partijen moet doen... nee, zo'n speech wordt nooit wat.quote:Op woensdag 15 september 2021 11:16 schreef Hexagon het volgende:
Ik vind zo'n state of the union het proberen waard. In de VS werkt het dus misschien kunnen we er ook iets Europees mee.
De State of the Union is niet veel anders dan de Amerikaanse troonrede natuurlijk. Een jaarlijks ritueel waarin de visie voor de komende tijd uiteengezet wordt. Dus ik neem aan dat de Europese Commissie toch ook wel iets van een gezamenlijke visie heeft. Dus als Ursula die op een mediavriendelijke wijze uiteen kan zetten dan heb je al je speech. Als ze op die manier een samenvatten waar ze mee bezig zijn en waar ze naartoe willenquote:Op woensdag 15 september 2021 11:24 schreef Hanca het volgende:
[..]
In de VS is het ook grotendeels een poppenkast. In de EU waar de spreker geen rekening hoeft te houden dat ze 1 partij niet voor het hoofd stoten, maar dat met 28 regeringsleiders en de Europese Commissie bestaande uit 28 verschillende mensen uit verschillende landen en partijen moet doen... nee, zo'n speech wordt nooit wat.
Maar ik denk dat in de Europese Commissie juist die gezamenlijke visie behoorlijk ontbreekt.quote:Op woensdag 15 september 2021 11:47 schreef Hexagon het volgende:
[..]
De State of the Union is niet veel anders dan de Amerikaanse troonrede natuurlijk. Een jaarlijks ritueel waarin de visie voor de komende tijd uiteengezet wordt. Dus ik neem aan dat de Europese Commissie toch ook wel iets van een gezamenlijke visie heeft. Dus als Ursula die op een mediavriendelijke wijze uiteen kan zetten dan heb je al je speech. Als ze op die manier een samenvatten waar ze mee bezig zijn en waar ze naartoe willen
Daar zullen vast niet meteen miljoenen kijkers voor thuis blijven maar het is denk ik wel een klein beetje dat kan helpen in het meer betrokken krijgen van mensen.
Als je de uitdagingen op een rij zet waarmee ze te maken krijgen dan komt daar al het nodige uit waar alle europeanen in zitten. De klimaatproblemen, de relaties met China, VS en Rusland, de opkomst van nieuwe technologie en de impact op de samenleving, de bestrijding van pandemieen. Allemaal zaken die de grenzen overstijgen en van Portugal tot Finland relevant zijn.quote:Op woensdag 15 september 2021 12:02 schreef Hanca het volgende:
[..]
Maar ik denk dat in de Europese Commissie juist die gezamenlijke visie behoorlijk ontbreekt.
Als je kijkt zie je niet alleen 28 landen, er zijn er ook 12 van EVP, 7 van PES, 4 van ALDE, 2 van S&D, 1 van ECH, 1 van de Groenen en 3 clublozen. Een bonte verzameling. Maar dan is het ook nog zo dat due 12 van EVP het op heel veel punten oneens zijn, bedenk alleen al dat CDA en CU daar in zitten, maar ook het Franse LR. Binnen de commissarissen zal het verschil niet kleiner zijn.
Een gezamelijke visie? Ja, wat holle woorden op papier waar iedereen het mee eens is. En ze hebben nu een Green Deal, maar wel 1 die elke lidstaat helemaal zelf mag invullen, bij het landbouwbeleid is de GreenDeal gewoon al gesneuveld. Er is daar geen enkele verplichting iets groens te doen.
Ik zie niet echt een gezamelijke visie. Logisch ook, want we passen helemaal niet bij elkaar. Een Italiaan is niet verbonden met een Tsjech, een Portugees niet met een Nederlander. Veel meer dan wat noodzakelijke compromissen moet je nooit van de EU gaan verwachten.
Punt is echter dat er iets is dat een aantal groepen enorm graag willen geloven.... interssant genoeg zowel de nationale en europese politici zelf als de complot-gelovers en euro-skeptici...quote:Op woensdag 15 september 2021 12:30 schreef Hexagon het volgende:
Als je de uitdagingen op een rij zet waarmee ze te maken krijgen dan komt daar al het nodige uit waar alle europeanen in zitten
De kleren van de Keizer hier zijn stiekem vooral dat die hele State of de Union omver gehaald kan worden als en klein kind roept: "Deze keizer heeft helemaal geen kleren aan"...quote:Op woensdag 15 september 2021 09:11 schreef VoMy het volgende:
Brussel (WEF, hint hint) bepaalt ALLES
De macht van het college van B&W van Eindhoven is ook vrij beperkt. Veel wordt immers door Den Haag bepaald. Toch geeft de burgemeester ook jaarlijks een speech van waar het college naartoe wil binnen de bevoegdheden en taken die ze heeft naartoe wil. En zelfs daarbij hebben ze natuurlijk niet het laatste woord, want dat is de gemeenteraad.quote:Op woensdag 15 september 2021 14:29 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Punt is echter dat er iets is dat een aantal groepen enorm graag willen geloven.... interssant genoeg zowel de nationale en europese politici zelf als de complot-gelovers en euro-skeptici...
namelijk dat 'Europa', of 'Brussel' of 'De EU' een soort van almachtige geheel zou zijn dat alles zou bepalen...
gekoppeld aan een snufje complot-theorieen rondom World Economic Forum of wat vroeger vaak aan 'Bilderberg', 'NWO' of 'reptilians' toegeschreven werd qua utopische of dystopische fantasieen over een almachtige wereldregering
de TS hgerhaalt dat hier nog eens:
[..]
De kleren van de Keizer hier zijn stiekem vooral dat die hele State of de Union omver gehaald kan worden als en klein kind roept: "Deze keizer heeft helemaal geen kleren aan"...
Of het nu om immigratie gaat, over 'de situatie in Afghanistan', over gezondheidssystemen, regels voor grensverkeer, belastingsystemen die onderling multinationals pogen aan te lokken door hen belastingontwijkindsmogelijkheden te bieden... tot aan 'Het Milieu' en whatever dat zou moeten inhouden...
Of desnoods een abstract begip als 'De Rechtstaat' dat vast ook aangehaald gaat worden....
De EU heeft er eigenlijk helegaar geen zier over te zeggen...
Juist ook op terreinen die de natiestaten zelf als hoofdpijn-dossiers zien doen ze graag net alsof dat aan de EU overgelaten kan worden, om vervolgens ook zich te beklagen dat er zo weinig me gedaan wordt of juist als er voorstellen zijndat die veels te ver gaan.
Tja, dit zeg ik al een tijdje. Sinds Obama is het, of zou het wel, duidelijk moeten zijn dat de VS zijn aandacht gaat verleggen naar andere regio's in de wereld en we moeten eens stoppen met het uitgeven van enorme bedragen aan Amerikaanse defensie bedrijven terwijl we die wapensystemen ook in Europa zelf kunnen ontwikkelen.quote:Op dinsdag 28 september 2021 19:12 schreef capricia het volgende:
Macron spreekt zich uit voor Europese defensie:
[ twitter ]
Idd.quote:Op dinsdag 28 september 2021 19:14 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Tja, dit zeg ik al een tijdje. Sinds Obama is het, of zou het wel, duidelijk moeten zijn dat de VS zijn aandacht gaat verleggen naar andere regio's in de wereld en we moeten eens stoppen met het uitgeven van enorme bedragen aan Amerikaanse defensie bedrijven terwijl we die wapensystemen ook in Europa zelf kunnen ontwikkelen.
Wij kopen nog Joint Strike Fighters voor 3x de offerteprijs ipv de alternatieven uit Zweden bijvoorbeeld. Dit kan wel richting een Airbus/Boeingsituatie gaan natuurlijk, als er binnen Europa op deze manier werk van wordt gemaakt.quote:Op dinsdag 28 september 2021 19:26 schreef capricia het volgende:
[..]
Idd.
Het is alleen maar goed dat het licht in Europa aan gaat dat we voor onze eigen veiligheid moeten zorgdragen.
In NL lijkt men dit nog niet te beseffen, maar andere landen wel.
Het grootste probleem met de F-35 is dat de NL luchtmacht nu zwaar gereduceerd is in sterkte, we zijn van 5 F-16 squadrons (107 toestellen) naar 3 F-35 squadrons gegaan (52 toestellen), dat is dus gewoon een reductie in slagkracht tegen een ridicule hoge prijs voor een toestel wat nog steeds een enorme waslijst aan problemen heeft.quote:Op dinsdag 28 september 2021 20:41 schreef VoMy het volgende:
[..]
Wij kopen nog Joint Strike Fighters voor 3x de offerteprijs ipv de alternatieven uit Zweden bijvoorbeeld. Dit kan wel richting een Airbus/Boeingsituatie gaan natuurlijk, als er binnen Europa op deze manier werk van wordt gemaakt.
Werk maken van de Brexit, dat zou de EU eens moeten doen.quote:De Britse vlag kan donderdag uit. Opnieuw negeert Londen doodleuk een ultimatum van Brussel om de Brexitafspraken na te komen. En opnieuw doet de EU niets. De Europese Commissie blaast geen rimpeling in Het Kanaal.
...
De Commissie weet dat het averechts werkt om met tromgeroffel een nieuw ultimatum aan te kondigen. Londen zal achterover leunen tot de nieuwe datum in zicht is en dan – hopend op slappe knien bij de EU – nieuwe concessies proberen los te peuteren. Tot nu toe werkt dat. Precies wat de lidstaten niet wilde – het steeds opnieuw verlengen van overgangsperiodes – gebeurt nu.
Mede daarom is de Commissie ermee begonnen om in alle beslotenheid de lidstaten te informeren welke harde sancties mogelijk zijn voor het geval Londen eind dit jaar nog steeds het protocol negeert. Daarbij gaat het niet alleen om de gebruikelijke rechtszaken, maar om directe handelsbeperkingen (importheffingen) alsook het afwijzen van Britse verzoeken deel te nemen aan (met EU-geld gesubsidieerde) onderzoeksprogramma’s. Ook op de sanctielijst: het inperken van de vrijheid van Britse financile dienstverleners om te opereren op de lucratieve Europese markt.
Als ik dat lees maakt de EU daar gewoon werk van maar doet dat op de achtergrond en niet via de tabloids zoals het VK zichzelf momenteel bestuurt.quote:Op woensdag 29 september 2021 15:58 schreef VoMy het volgende:
https://www.volkskrant.nl(...)-ultimatum~b91f92f3/
[..]
Werk maken van de Brexit, dat zou de EU eens moeten doen.
https://brusselsenieuwe.n(...)uwe-europese-regels/quote:TWEEDE KAMER WIL NIET BUITENSPEL STAAN BIJ DISCUSSIE NIEUWE EUROPESE REGELS
30 september 2021
Door Bert Van Slooten
Ze waren boos, kwaad en teleurgesteld. De financile woordvoerders willen meepraten over de nieuwe begrotingsregels waar de Europese Unie momenteel over spreekt. Maar ze hebben het gevoel dat ze telkens te laat worden genformeerd en dus langs de zijkant staan toe te kijken.
Eelco Heinen van de VVD ergerde zich tijdens een debat over de komende Eurogroep-vergadering van de Europese ministers van Financin aan de ‘ontwijkende antwoorden’ die hij elke keer krijgt. “Ik wilde tijdens de vorige vergadering weten hoe de minister denkt over de nieuwe begrotingsregels, maar ik kreeg geen antwoord. En wie schetst mijn verbazing, ze waren nauwelijks klaar met vergaderen of de minister maakt een brief openbaar die hij samen met Oostenrijk heeft geschreven, waarin precies staat wat hij er over denkt.”
“Dit kan niet zo verder.”
Volgens Heinen gaat het niet zo zeer om de inhoud: “daar ben ik het wel mee eens.” Hij wil informatie, omdat anders het parlement buitenspel staat.
Steun
Ook Inge van Dijk (CDA) wil meer informatie van het kabinet. “We moeten de aanpassing van de begrotingsregels niet alleen aan Frankrijk en Duitsland overlaten. Daar hebben we als Nederlands parlement ook wat over te zeggen.” Van Dijk is zich rot geschrokken van de analyse die de Raad van State heeft gemaakt, waarin wordt gezegd dat de Europese Centrale Bank bijna de enige opkoper is van staatsleningen, die Griekenland en Itali uitschrijven. Dat heeft gevolgen voor het begrotingsbeleid en ze wil de komende tijd dat het kabinet de exacte gevolgen in kaart brengt.
Volgens Derk-Jan Eppink (Ja21) moeten we oppassen. “Elke verandering van de Europese begrotingsregels zorgt voor verwatering”. Staatssecretaris Vijlbrief, die minister Hoekstra verving die druk is met de formatie, liet weten de Kamer de komende tijd niet te verrassen en voortaan de informatie eerder te sturen, zodat het parlement niet buiten spel staat.
Coronafonds
Het kabinet komt, volgens Vijlbrief, nog deze maand met plannen voor het coronafonds. De Tweede Kamer had vorige maand gevraagd om plannen als de formatie niet op 1 oktober zou zijn geregeld.
https://nos.nl/artikel/24(...)e-voor-europese-uniequote:Voorzitter Frankrijk wil meer weerbaarheid en autonomie voor Europese Unie
De Europese Unie moet zelfredzaam worden, in staat om de eigen burgers te verdedigen en niet bang zijn om zijn macht ook te gebruiken om voor zijn eigen belangen op te komen. "Strategische autonomie" heeft dat volgens Frankrijk. Dat land is het komend halfjaar voorzitter van de Raad van de Europese Unie, en dat voorzitterschap is ingeluid met een bezoek van de Europese Commissie aan Parijs.
De Franse plannen
• Meer defensiesamenwerking: in maart is hier een grote conferentie over.
• Stappen naar klimaatneutraliteit: Parijs wil een CO2-belasting op vervuilende producten van buiten de EU doorvoeren.
• Migratie: de sluimerende ruzie over een Europees migratiebeleid moet worden vlot getrokken. Frankrijk stelt een stappenplan voor om het vertrouwen tussen de lidstaten te herstellen.
• Europese techreuzen: meer investeren in Europese bedrijven en innovatie, om minder afhankelijk te zijn van andere landen. Amerikaanse techreuzen moeten strengere regels opgelegd krijgen.
• Europese begrotingsregels: Frankrijk wil een besluit over ruimere begrotingsregels voor de lidstaten.
• Sociaal Europa: de onderhandelingen over een Europees minimumloon moeten de komende maanden worden afgerond.
Treurig. Was ie HIV-positief ofzo?quote:Op dinsdag 11 januari 2022 04:25 schreef trein2000 het volgende:
EP voorzitter Sassolli is overleden.
Dit gaat niet gebeuren zolang wij NAVO lid zijn en onderdeel van ons defensiebeleid is dat wij Amerikaanse atoomwapens moeten kunnen afwerpen. En van de primaire redenen dat wij de JSF hebben is omdat de bom die op Volkel ligt er onder kan / mag hangen.quote:Op woensdag 29 september 2021 01:04 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Het grootste probleem met de F-35 is dat de NL luchtmacht nu zwaar gereduceerd is in sterkte, we zijn van 5 F-16 squadrons (107 toestellen) naar 3 F-35 squadrons gegaan (52 toestellen), dat is dus gewoon een reductie in slagkracht tegen een ridicule hoge prijs voor een toestel wat nog steeds een enorme waslijst aan problemen heeft.
Verder werd er indertijd gezegd dat Nederland voor 700 miljoen aan compensatie orders zou krijgen maar tot op heden is dat niet meer dan 127 miljoen geweest voor zover ik kan zien dus ook is problematisch om het zacht uit te drukken. De Gripen is technisch minder geavanceerd maar voor 1 miljard minder hadden we 85 toestellen kunnen hebben.
Er waren nog andere opties beschikbaar maar goed, dit is waar we nu mee uit de voeten moeten maar het is voor mij een signaal dat we eigenlijk dit soort projecten gewoon binnen Europa cq de EU moeten gaan houden.
Wow, wat dat betreft heeft die Eurocrisis nog een verrassend happy end.quote:Op woensdag 6 april 2022 12:43 schreef capricia het volgende:
De euro-crisis.
Griekenland heeft zojuist het laatste stuk van haar lening afbetaald.
[ twitter ]
Ja. Die hebben duidelijk voor de EU gekozen.quote:Op woensdag 6 april 2022 12:58 schreef Perrin het volgende:
[..]
Wow, wat dat betreft heeft die Eurocrisis nog een verrassend happy end.
quote:Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας! Η κυβέρνηση, αποπληρώνοντας πρόωρα και τις τελευταίες υποχρεώσεις της χώρας, κλείνει ένα γκρίζο κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάρτιο του 2010. Μια εποχή την οποία οι Έλληνες δεν πρέπει και δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά.
https://twitter.com/Prime(...)3gyoWqH_OAjl4GQ&s=19quote:Einde van een tijdperk voor het IMF als geldschieter in Griekenland! De regering, die vervroegd en de laatste verplichtingen van het land terugbetaalt, sluit een grijs hoofdstuk af dat in maart 2010 opende. Een tijdperk dat Grieken niet meer mogen en zullen beleven.
Vandaag, ondanks de internationale onrust, blijft de nationale economie stevig op het pad van vooruitgang en naast de burger. We zeiden het, we doen het!
Prime minister GR
Zo krijgt de uitgelachen Jan Kees de Jager toch gelijk....quote:Op woensdag 6 april 2022 13:10 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja. Die hebben duidelijk voor de EU gekozen.
[..]
[..]
https://twitter.com/Prime(...)3gyoWqH_OAjl4GQ&s=19
Ondankbare taak vaak, dat politicus zijn.quote:Op woensdag 6 april 2022 13:15 schreef Hanca het volgende:
[..]
Zo krijgt de uitgelachen Jan Kees de Jager toch gelijk....
De Griekse economie is alleen wel gehalveerd en daarmee is de staatsschuld nu relatief hoger dan het destijds was. Dus voor de IMF is het misschien goed afgelopen, voor de EU en de Grieken is het nog altijd gaande. Zie ook de lage rente die krampachtig moet worden gehandhaafd door het ECB om de vlam niet opnieuw in de pan te laten slaan.quote:Op woensdag 6 april 2022 12:58 schreef Perrin het volgende:
[..]
Wow, wat dat betreft heeft die Eurocrisis nog een verrassend happy end.
Dan maakt SGP wel grote kans de kiesdrempel niet te halen.quote:Op donderdag 14 juli 2022 13:41 schreef Hanca het volgende:
CU en SGP blijven uit elkaar in het Europees Parlement: https://www.nd.nl/nieuws/(...)ief-uiteen-in-europa
Nou ja, hij heeft zijn ontslag weer aangeboden, in Italie is dat niet per se opstappenquote:Op woensdag 20 juli 2022 19:49 schreef capricia het volgende:
Draghi stopt alsnog echt op?
Dit gaat echt wel betekenis hebben voor Europa. Wouw.
Want het alternatief is vervroegde verkiezingen waar (extreem) rechts sterk naar voren zal komen.
Ik vind dat wel terecht, wat vind jij daarvan als trouw CU stemmer?quote:Op donderdag 14 juli 2022 13:41 schreef Hanca het volgende:
CU en SGP blijven uit elkaar in het Europees Parlement: https://www.nd.nl/nieuws/(...)ief-uiteen-in-europa
Het optuigen van dit soort belastingkartels is een zeer gevaarlijke ontwikkeling, maar gelukkig zijn daarop grotendeels dezelfde economische wetten van toepassing als op elk ander soort kartel.quote:Op dinsdag 5 april 2022 15:28 schreef Hanca het volgende:
Eindelijk zijn 136 landen akkoord over iets noodzakelijks als een minimumtarief op de winstbelasting voor bedrijven, gaat Polen het in de EU veton.
https://nos.nl/artikel/24(...)sting-voor-bedrijven
Het krediet wat ze hadden opgebouwd met het opvangen van Oekraense vluchtelingen zijn ze al weer kwijt, gek word je van dat land.
En ja, wellicht zijn die andere wetten ook nodig, maar regel dit nu zoveel landen akkoord zijn. Ga het niet nog weer jaren uitstellen met andere wetgevingstrajecten.
Zeer terecht, ik ben me de laatste pakweg 10 jaar steeds meer gaan storen aan de samenwerking die er vaak met SGP is, ook in provincies bijvoorbeeld. SGP is echt nog rechtser geworden, dat past totaal niet meer bij het sociale gezicht van CU (en wat mij betreft ook niet bij naastenliefde).quote:Op donderdag 21 juli 2022 22:59 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Ik vind dat wel terecht, wat vind jij daarvan als trouw CU stemmer?
Omdat we dan economisch veel slechter af zijn? Lijkt mij een slecht idee. Netto levert de EU ons enorm veel geld op.quote:Op dinsdag 9 augustus 2022 19:02 schreef suijkerbuijk het volgende:
https://bitcoinmagazine.n(...)ankrijk-en-nederland
Een van de reden dat ik graag Nederland uit de EU wil zien stappen.
Want ook dat levert wat op. Oh...wacht...nee, dat doet het niet.quote:Op dinsdag 9 augustus 2022 20:46 schreef BEFEM het volgende:
Je moet uit de euro, niet de EU. De EU moet alleen hervormd worden.
Ja tuurlijk wel, dan kunnen we weer een normaal rentebeleid voeren en verliezen we geen tientallen miljarden aan pensioengeld.quote:Op dinsdag 9 augustus 2022 20:50 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Want ook dat levert wat op. Oh...wacht...nee, dat doet het niet.
Onze wisselkoers en rente beleid lag al min of meer vast voordat we in de Euro zaten, dat was toendertijd aan de D-Mark gekoppeld. Dus wat schieten we ermee op om naar die situatie terug te gaan?quote:Op dinsdag 9 augustus 2022 20:53 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Ja tuurlijk wel, dan kunnen we weer een normaal rentebeleid voeren en verliezen we geen tientallen miljarden aan pensioengeld.
Laat staan al het geld wat we aan de rest van Europa doneren.
Een gezamenlijke munt heeft echt weinig voordelen, bij de invoering van de Euro werd die winst ook op maar iets van een half procent geschat. Zeker nu alles digitaal gaat boeit de wisselkoers een stuk minder.
Natuurlijk is het een politiek project, dat betekent niet dat het per definitie slecht is of dat de oude situatie beter was.quote:Op dinsdag 9 augustus 2022 20:54 schreef BEFEM het volgende:
De euro is een politiek project, geen economische. Gewisseld tegen de samenkomst van oost en west Duitsland.Elke serieuze econoom zal je dat vertellen.
Dat de Mark meer op de Gulden leek dan de Gulden op de Lira en de Drachme. Reken voor de grap eens uit hoeveel het onze pensioenfondsen kost.quote:Op dinsdag 9 augustus 2022 20:56 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Onze wisselkoers en rente beleid lag al min of meer vast voordat we in de Euro zaten, dat was toendertijd aan de D-Mark gekoppeld. Dus wat schieten we ermee op om naar die situatie terug te gaan?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |