FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Ik zoek een authentiek Goulash recept.
Abidwoensdag 14 april 2021 @ 13:22
Ik heb nog altijd paprikapoeder liggen van een Hongaarse markt uit Hongarije, maar ik wil dus authentieke goulash maken, maar ik weet niet goed wat een authentieke goulash is, ik ben nooit in Hongarije geweest de poeder is vorige zomer meegenomen door vrienden omdat ik ze dat gevraagd had.

Ik hoop dat jullie mij misschien kunnen helpen? Ik heb al wat gegoogeld, maar ik lees zoveel tegenstrijdigheden misschien is hier iemand die de Hongaarse cultuur goed kent.
#ANONIEMwoensdag 14 april 2021 @ 13:23
@Kreator
lisexxxwoensdag 14 april 2021 @ 13:27
Ik volg dit topic omdat ik ook benieuwd ben. Goulash soep uit blik ken ik. Mijn moeder maakte altijd zelf Goulashsoep maar ik weet niet hoe ik het moet maken
mootiewoensdag 14 april 2021 @ 13:28
Is het echt zo veel moeite om een recept te googlen?
lisexxxwoensdag 14 april 2021 @ 13:29
quote:
1s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:28 schreef mootie het volgende:
Is het echt zo veel moeite om een recept te googlen?
Rare reactie. Je kan in principe alles Googlen. Dan is dit hele forum overbodig
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 13:37
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:22 schreef Abid het volgende:
maar ik lees zoveel tegenstrijdigheden
Omdat elke familie goulash soep anders maakt? of omdat je het verschil tussen pörkölt en goulash niet weet?
De meeste Nederlanders denken dat die vieze troep in de supermarkt Goulash is, maar dat is dan pörkölt.

Echte goede goulash maak je overigens in een bogrács:

1200px-Paprikas_krumpli_in_bogracs.jpg

Dan kan het urenlang borrelen.

Wat wil je weten? Ik ben theoretisch gezien half Hongaar.
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 13:37
quote:
1s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:28 schreef mootie het volgende:
Is het echt zo veel moeite om een recept te googlen?
Ik heb deze reactie gegoogled.
Abidwoensdag 14 april 2021 @ 13:41
quote:
14s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:37 schreef Kreator het volgende:

[..]

Omdat elke familie goulash soep anders maakt? of omdat je het verschil tussen pörkölt en goulash niet weet?
De meeste Nederlanders denken dat die vieze troep in de supermarkt Goulash is, maar dat is dan pörkölt.

Echte goede goulash maak je overigens in een bogrács:

[ afbeelding ]

Dan kan het urenlang borrelen.

Wat wil je weten? Ik ben theoretisch gezien half Hongaar.
Ik wil dus Pörkölt maken, maar wist niet dat het zo heette. Als ik op recepten google kom ik heel veel tegen. Twee dingen die mij in het oog springen, sommige gooien er gewoon water met wat rundvleesbouillon in en weer andere gebruiken iets van tomatenblokjes, frito etc.

Eigenlijk zou ik gewoon een goed recept voor pörkölt willen hebben. Ik heb Hongaar paprikapoeder. Het enige recept dat ik heb gevonden is in het Engels en dat ziet er zo uit: https://www.budapestbylocals.com/hungarian-goulash.html

Heb jij toevallig een recept liggen? Of kun je me wat aanmerken op dat recept dat ik gepost heb?
Abidwoensdag 14 april 2021 @ 13:43
quote:
1s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:28 schreef mootie het volgende:
Is het echt zo veel moeite om een recept te googlen?
Gedachte-experiment: Jij wil authentieke Hongaarse Goulash maken maar weet niet hoe dat moet. Dan ga je googlen, maar hoe weet je dat het recept dat je gevonden hebt daadwerkelijke authentieke Goulash is? Je bent gaan googlen omdat je dit in eerste instantie niet wist. Je moet er dan maar op vertrouwen... En nu heb ik hier iemand gevonden die dat wel weet en bereid is te helpen waarvoor dank @Kreator :)
kwiwiwoensdag 14 april 2021 @ 13:51
@Budapestenaar :+
jameshond7woensdag 14 april 2021 @ 13:53
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:22 schreef Abid het volgende:
Ik heb nog altijd paprikapoeder liggen van een Hongaarse markt uit Hongarije, maar ik wil dus authentieke goulash maken, maar ik weet niet goed wat een authentieke goulash is, ik ben nooit in Hongarije geweest de poeder is vorige zomer meegenomen door vrienden omdat ik ze dat gevraagd had.

Ik hoop dat jullie mij misschien kunnen helpen? Ik heb al wat gegoogeld, maar ik lees zoveel tegenstrijdigheden misschien is hier iemand die de Hongaarse cultuur goed kent.
Dus jij vraagt jouw vrienden speciaal uit Hongarije paprikapoeder mee te nemen om er vervolgens een jaar niets mee te doen? En nu wil je iets maken waarvan je niet weet wat het is? Ben wel benieuwd, vergeet niet om foto's te delen als het af is 🤤
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 13:53
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:41 schreef Abid het volgende:

Ik heb er geen recept van, want ik maak het nooit. Wellicht dat mijn moeder er nog 1 heeft liggen ergens. Heb ook nog wel een Hongaars kookboek ergens in de opslag liggen, als ik eraan denk blader ik die nog eens door.

Het lijkt wel redelijk op deze:
https://www.daringgourmet(...)n-stew-marhaporkolt/

Maar ik zou het dan niet met 'spatzle' eten, want dat vind ik te oostenrijks. Traditioneel gezien eet men dat met Csipetke (simpel zelf te maken). Csipetke kun je overigens ook lekker door de goulash soep doen. (m'n moeder liet dat dan altijd gewoon door een zeef lopen boven de soep, dan stolde het vanzelf)
jameshond7woensdag 14 april 2021 @ 13:54
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:43 schreef Abid het volgende:

[..]

Gedachte-experiment: Jij wil authentieke Hongaarse Goulash maken maar weet niet hoe dat moet. Dan ga je googlen, maar hoe weet je dat het recept dat je gevonden hebt daadwerkelijke authentieke Goulash is? Je bent gaan googlen omdat je dit in eerste instantie niet wist. Je moet er dan maar op vertrouwen... En nu heb ik hier iemand gevonden die dat wel weet en bereid is te helpen waarvoor dank @:kreator :)
Wie zegt dat hij het beter weet dan een andere random vent op google?
Abidwoensdag 14 april 2021 @ 13:55
quote:
14s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:53 schreef Kreator het volgende:

[..]

Ik heb er geen recept van, want ik maak het nooit. Wellicht dat mijn moeder er nog 1 heeft liggen ergens. Heb ook nog wel een Hongaars kookboek ergens in de opslag liggen, als ik eraan denk blader ik die nog eens door.

Het lijkt wel redelijk op deze:
https://www.daringgourmet(...)n-stew-marhaporkolt/

Maar ik zou het dan niet met 'spatzle' eten, want dat vind ik te oostenrijks. Traditioneel gezien eet men dat met Csipetke (simpel zelf te maken). Csipetke kun je overigens ook lekker door de goulash soep doen.
Bedankt ik ga dat recept opslaan, en als je je ma zou kunnen vragen ooit nog eens wat misschien moeilijker is door corona zou ik dat wel waarderen. :)

Heel erg bedankt eigenlijk voor je hulp en uitleg! Mag ik je vragen of er misschien nog andere lekkere Hongaarse recepten zijn die ik zou moeten checken?
Abidwoensdag 14 april 2021 @ 13:55
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:54 schreef jameshond7 het volgende:

[..]

Wie zegt dat hij het beter weet dan een andere random vent op google?
Hij is half Hongaar dan weet je dat soort dingen gewoon. Duh.
jameshond7woensdag 14 april 2021 @ 13:57
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:55 schreef Abid het volgende:

[..]

Hij is half Hongaar dan weet je dat soort dingen gewoon. Duh.
Als je een groep Nederlanders vraagt hoe je stamppot maakt, krijg je ook duizend verschillende antwoorden
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 14:01
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:55 schreef Abid het volgende:

[..]

Bedankt ik ga dat recept opslaan, en als je je ma zou kunnen vragen ooit nog eens wat misschien moeilijker is door corona zou ik dat wel waarderen. :)

Heel erg bedankt eigenlijk voor je hulp en uitleg! Mag ik je vragen of er misschien nog andere lekkere Hongaarse recepten zijn die ik zou moeten checken?
De volgende keer dat ze vragen of ze iets mee moeten nemen, moet je van die markt in budapest de Paprika-salami meenemen:

image.jpg

Lekkerder wordt het niet. (tevens: pick. heheh)

Echt recepten heb ik momenteel niet. Die liggen allemaal in de opslag.

Maar het allerbeste als je daar bent en je ziet ze op de straathoek, koop het dan vers:

https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs

IMG_1180.jpg
Abidwoensdag 14 april 2021 @ 14:02
quote:
14s.gif Op woensdag 14 april 2021 14:01 schreef Kreator het volgende:

[..]

De volgende keer dat ze vragen of ze iets mee moeten nemen, moet je van die markt in budapest de Paprika-salami meenemen:

[ afbeelding ]

Lekkerder wordt het niet. (tevens: pick. heheh)

Echt recepten heb ik momenteel niet. Die liggen allemaal in de opslag.

Maar het allerbeste als je daar bent en je ziet ze op de straathoek, koop het dan vers:

https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs

[ afbeelding ]
Bedankt man ik ga het onthouden. Bedankt voor je hulp eigenlijk. :)
DeMolaywoensdag 14 april 2021 @ 14:03
Karwijzaad !!
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 14:06
En wat me nog te binnen schoot is dat wij vaak gevulde paprika aten, maar ik weet niet hoe Hongaars dat is.
En lecso. Dat is wel Hongaars en vrij simpel te maken (ook met paprikapoeder)

Lecso, ook lekker met rijst:

shutterstock_664007164-Medium.jpg
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 14:09
En Rakott Krumpli. Dat is een ovenschotel met salami (zie boven) en ei enzo. Ook goddelijk.

rakott_krumpli.jpg?itok=iW3NpBEG

https://www.byaranka.nl/r(...)se-aardappelschotel/
(ik maak dit nooit met spekjes)

In het recept staat trouwens:

"Rakott Krumpli is trouwens een Hongaars recept wat eigenlijk gestapelde aardappelen betekend. Eigenlijk wordt het ook gemaakt met een Hongaarse salami, maar die kon ik niet zo snel in de supermarkt vinden. Daarom gaat een rookworst of chorizo worst ook prima!"

Maar ik heb dit doorgegeven aan de Hongaarse geheime dienst en deze blogger leeft ondertussen niet meer.
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 14:15
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:57 schreef jameshond7 het volgende:

[..]

Als je een groep Nederlanders vraagt hoe je stamppot maakt, krijg je ook duizend verschillende antwoorden
Dat zei ik toch ook meteen in mijn eerste reactie. 'elke familie maakt het anders'.
lisexxxwoensdag 14 april 2021 @ 14:35
Kreator ik vind je bijdragen erg leuk 👍
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 14:37
quote:
14s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:37 schreef Kreator het volgende:

[..]

Omdat elke familie goulash soep anders maakt? of omdat je het verschil tussen pörkölt en goulash niet weet?
De meeste Nederlanders denken dat die vieze troep in de supermarkt Goulash is, maar dat is dan pörkölt.

Echte goede goulash maak je overigens in een bogrács:

[ afbeelding ]

Dan kan het urenlang borrelen.

Wat wil je weten? Ik ben theoretisch gezien half Hongaar.
Deze man weet _O_
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 14:38
quote:
1s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:51 schreef kwiwi het volgende:
@:Budapestenaar :+
Ik heb wel een goed recept voor goulashsoep, maar niet voor pörkölt :{
junkiesietzewoensdag 14 april 2021 @ 14:39
goulashsoup _O_ :9~

honger NU!
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 14:43
Ook een lekker Hongaars gerecht: paprikás csirke :9

photo.jpg
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 14:48
En voor de zoetekauwen onder ons is dit de Hongaarse tegenhanger van tiramisu: Somlói Galuska :9

photo.jpg
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 14:56
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 14:48 schreef Budapestenaar het volgende:
Somlói Galuska
Dit is heerlijk.

Glaasje zelfgestookte pruimen-pálinka derbij.
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 14:57
quote:
14s.gif Op woensdag 14 april 2021 14:56 schreef Kreator het volgende:

[..]

Dit is heerlijk.

Glaasje zelfgestookte pruimen-pálinka derbij.
Ik heb een pálinka-trauma. :@ Mijn ex-schoonvader stookte die bocht :{
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 15:01
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 14:57 schreef Budapestenaar het volgende:

[..]

Ik heb een pálinka-trauma. :@ Mijn ex-schoonvader stookte die bocht :{
Nep Hongaar. Mijn opa en ooms dronken het bij de koffie bij het ontbijt in het koffiehuis. Stookten ook zelf van het fruit in de tuin.
(maar boven de 60% is het niet meer te zuipen, dat klopt)
kwiwiwoensdag 14 april 2021 @ 15:12
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 14:43 schreef Budapestenaar het volgende:
Ook een lekker Hongaars gerecht: paprikás csirke :9

[ afbeelding ]
Nog niet gehad maar ziet er ook goed uit :9
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 15:15
quote:
6s.gif Op woensdag 14 april 2021 15:01 schreef Kreator het volgende:

[..]

Nep Hongaar. Mijn opa en ooms dronken het bij de koffie bij het ontbijt in het koffiehuis. Stookten ook zelf van het fruit in de tuin.
(maar boven de 60% is het niet meer te zuipen, dat klopt)
Mja, het was meer dat we daar altijd rond lunchtijd arriveerden. En dan goot hij nog vóór je had gegeten al zo'n glas bij je naarbinnen. Dat trok ik slecht :+ Ik heb ook liever de mézes-varianten :@
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 15:15
quote:
1s.gif Op woensdag 14 april 2021 15:12 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Nog niet gehad maar ziet er ook goed uit :9
:Y :9 Erg lekker.
kwiwiwoensdag 14 april 2021 @ 15:16
Mijn hongaarse schoonmoeder wil het familierecept voor goulashsoep niet delen trouwens, dat erven we later waarschijnlijk ofzo :') Sorry TS ;(
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 15:25
quote:
1s.gif Op woensdag 14 april 2021 15:16 schreef kwiwi het volgende:
Mijn hongaarse schoonmoeder wil het familierecept voor goulashsoep niet delen trouwens, dat erven we later waarschijnlijk ofzo :') Sorry TS ;(
:D
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 15:28
@Kreator maak je weleens paprikás krumpli? :9
Adameswoensdag 14 april 2021 @ 15:32
quote:
6s.gif Op woensdag 14 april 2021 14:06 schreef Kreator het volgende:
En wat me nog te binnen schoot is dat wij vaak gevulde paprika aten, maar ik weet niet hoe Hongaars dat is.
En lecso. Dat is wel Hongaars en vrij simpel te maken (ook met paprikapoeder)

Lecso, ook lekker met rijst:

[ afbeelding ]
Is er een (groot) verschil tussen Hongaars paprikapoeder en Spaans Pimenton?
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 15:33
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 15:28 schreef Budapestenaar het volgende:
@:kreator maak je weleens paprikás krumpli? :9
Aardappels, paprika en een rode saus heb ik in 217.451 varianten gegeten, dus vermoedelijk wel. De naam komt me niet bekend voor.
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 15:37
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 15:32 schreef Adames het volgende:

[..]

Is er een (groot) verschil tussen Hongaars paprikapoeder en Spaans Pimenton?
Denk het niet. Je proeft meer verschil tussen gerookt en niet-gerookt, dan of het spaans of hongaars is lijkt me. Ik ken de spaanse variant niet.
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 15:50
quote:
14s.gif Op woensdag 14 april 2021 15:33 schreef Kreator het volgende:

[..]

Aardappels, paprika en een rode saus heb ik in 217.451 varianten gegeten, dus vermoedelijk wel. De naam komt me niet bekend voor.
Het is een heel simpel boerengerecht. Aardappels koken, afgieten, beetje paprikapoeder en olie toevoegen en tenslotte nog wat (knak)worst.

Maar ik kon het wel waarderen :9
Abidwoensdag 14 april 2021 @ 15:52
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 14:38 schreef Budapestenaar het volgende:

[..]

Ik heb wel een goed recept voor goulashsoep, maar niet voor pörkölt :{
Mag ik die? :@

quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 14:48 schreef Budapestenaar het volgende:
En voor de zoetekauwen onder ons is dit de Hongaarse tegenhanger van tiramisu: Somlói Galuska :9

[ afbeelding ]
Heb je daar ook recept van? :@

quote:
1s.gif Op woensdag 14 april 2021 15:16 schreef kwiwi het volgende:
Mijn hongaarse schoonmoeder wil het familierecept voor goulashsoep niet delen trouwens, dat erven we later waarschijnlijk ofzo :') Sorry TS ;(
:'( Dolk door mijn hart deze.
mootiewoensdag 14 april 2021 @ 16:03
Al die pics zijn worthless without authentieke recepten :6
Budapestenaarwoensdag 14 april 2021 @ 16:04
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 15:52 schreef Abid het volgende:

[..]

Mag ik die? :@
[..]

Heb je daar ook recept van? :@
[..]

:'( Dolk door mijn hart deze.
Recept voor Gulyásleves

Benodigdheden:
1 middelgrote ui
3 eetlepels zonnebloemolie
3 volle theelepels paprikapoeder
1 theelepel peper
1 theelepel zout (voeg later eventueel meer zout naar smaak toe)
2 theelepels marjolein
1 theelepel karwijzaad
2 theelepels vegeta (check het Poolse schap in je supermarkt)
200 gram mager rund- en/of varkensvlees
Diverse groenten: 2 middelgrote wortelen, 1 middelgrote witte wortel (alleen in Hongarije verkrijgbaar), knolselderij (ter grootte van een aardappel), koolrabi (ter grootte van een aardappel). Ter vervanging van niet verkrijgbare groenten kun je wat bloembool, broccoli en prei toevoegen. 1 aardappel.

Bereiding:
Snij de ui in kleine blokjes en frituur de ui in de soeppan in olie. Kijk uit: frituur de ui niet te lang, anders geeft het een verbrande smaak aan de soep. De ui frituurt beter als je er het zout op doet. Wordt de ui een beetje bruin, haal dan de pan van het vuur en voeg alle kruiden toe. Doe dat niet op het vuur want paprika verbrandt erg snel. Roer alles, na toevoeging van de kruiden, om en zet de pan terug op het vuur. Voeg het in blokjes gesneden vlees toe en braad het vlees aan. Blijf roeren, anders verbrandt de paprika. Voeg na het aanbraden ongeveer twee liter water toe en plaats de pan op de grootste (normale) pit. Voeg vervolgens alle in stukjes gesneden groenten toe en wacht tot de soep aan de kook raakt. Temper vervolgens het vuur en plaats de pan eventueel op de kleinste pit om overkoken te voorkomen. Na een uur zachtjes koken kun je enkele in blokjes gesneden aardappels toevoegen (één grote of twee of drie kleintjes). Proef of de soep genoeg zout bevat. Zodra de aardappel, wortel en het vlees gaar zijn, is de soep gereed.
Abidwoensdag 14 april 2021 @ 16:05
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 16:04 schreef Budapestenaar het volgende:

[..]

Recept voor Gulyásleves

Benodigdheden:
1 middelgrote ui
3 eetlepels zonnebloemolie
3 volle theelepels paprikapoeder
1 theelepel peper
1 theelepel zout (voeg later eventueel meer zout naar smaak toe)
2 theelepels marjolein
1 theelepel karwijzaad
2 theelepels vegeta (check het Poolse schap in je supermarkt)
200 gram mager rund- en/of varkensvlees
Diverse groenten: 2 middelgrote wortelen, 1 middelgrote witte wortel (alleen in Hongarije verkrijgbaar), knolselderij (ter grootte van een aardappel), koolrabi (ter grootte van een aardappel). Ter vervanging van niet verkrijgbare groenten kun je wat bloembool, broccoli en prei toevoegen. 1 aardappel.

Bereiding:
Snij de ui in kleine blokjes en frituur de ui in de soeppan in olie. Kijk uit: frituur de ui niet te lang, anders geeft het een verbrande smaak aan de soep. De ui frituurt beter als je er het zout op doet. Wordt de ui een beetje bruin, haal dan de pan van het vuur en voeg alle kruiden toe. Doe dat niet op het vuur want paprika verbrandt erg snel. Roer alles, na toevoeging van de kruiden, om en zet de pan terug op het vuur. Voeg het in blokjes gesneden vlees toe en braad het vlees aan. Blijf roeren, anders verbrandt de paprika. Voeg na het aanbraden ongeveer twee liter water toe en plaats de pan op de grootste (normale) pit. Voeg vervolgens alle in stukjes gesneden groenten toe en wacht tot de soep aan de kook raakt. Temper vervolgens het vuur en plaats de pan eventueel op de kleinste pit om overkoken te voorkomen. Na een uur zachtjes koken kun je enkele in blokjes gesneden aardappels toevoegen (één grote of twee of drie kleintjes). Proef of de soep genoeg zout bevat. Zodra de aardappel, wortel en het vlees gaar zijn, is de soep gereed.
Kossonom. Ik ga dat proberen!
#ANONIEMwoensdag 14 april 2021 @ 16:09
Mijn interesse is gewekt dus ik volg dit topic.
Lucky_Strikewoensdag 14 april 2021 @ 16:59
quote:
1s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:28 schreef mootie het volgende:
Is het echt zo veel moeite om een recept te googlen?
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 13:29 schreef lisexxx het volgende:

[..]

Rare reactie. Je kan in principe alles Googlen. Dan is dit hele forum overbodig
Dit natuurlijk.

En CUL is uiteraard veel leuker dan Google. Want wij hebben Krea O+
mootiewoensdag 14 april 2021 @ 17:00
quote:
14s.gif Op woensdag 14 april 2021 14:01 schreef Kreator het volgende:

[..]

De volgende keer dat ze vragen of ze iets mee moeten nemen, moet je van die markt in budapest de Paprika-salami meenemen:

[ afbeelding ]

Lekkerder wordt het niet. (tevens: pick. heheh)

Echt recepten heb ik momenteel niet. Die liggen allemaal in de opslag.

Maar het allerbeste als je daar bent en je ziet ze op de straathoek, koop het dan vers:

https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs

[ afbeelding ]
Pick Hongaarse salami, daar mag je me echt wakker voor maken.
#ANONIEMwoensdag 14 april 2021 @ 18:14
Ik heb heerlijk gegeten in Budapest, al die verhalen hier krijg ik food home sickness van :'(

Mijn vaste hostel zit vlak naast de grote markt van Budapest (alle keren was ik of solo of met een vriend), man dat ik niet 10kg zwaarder terugkwam verbaast mij echt. Dan heb ik het nog niet eens over de goedkope horeca en zuipen dat er werd gedaan.

[ Bericht 5% gewijzigd door Erasmus op 14-04-2021 18:14:54 ]
#ANONIEMwoensdag 14 april 2021 @ 18:16
Kürtőskalács was ik wel redelijk wel snel klaar mee maar dat is meer omdat ik geen sweet tooth heb.

Zonder Nutella het lekkerst (typische tourist trap overal), met is ook lekker.

[ Bericht 8% gewijzigd door Erasmus op 14-04-2021 18:16:37 ]
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 18:30
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 18:16 schreef Erasmus het volgende:
Kürtőskalács was ik wel redelijk wel snel klaar mee maar dat is meer omdat ik geen sweet tooth heb.

Zonder Nutella het lekkerst (typische tourist trap overal), met is ook lekker.
Zo min mogelijk rommel erop. Gewoon lekker deeg eten. Klein beetje suiker.
Kreatorwoensdag 14 april 2021 @ 18:31
quote:
1s.gif Op woensdag 14 april 2021 17:00 schreef mootie het volgende:

[..]

Pick Hongaarse salami, daar mag je me echt wakker voor maken.
Ik heb er altijd 1 op zak.
marc0871woensdag 14 april 2021 @ 18:42
Voor het 'Kook mee met CUL' topic, heb ik mijn versie van guljash gemaakt

CUL / Kook mee met CUL: Jubileum, 14-20 september
Kanaroewoensdag 14 april 2021 @ 18:43
Lekker topic dit!
mootiewoensdag 14 april 2021 @ 20:32
quote:
9s.gif Op woensdag 14 april 2021 18:31 schreef Kreator het volgende:

[..]

Ik heb er altijd 1 op zak.
Niet zo een :(
Al kan dat ook leuk wakker worden zijn.
Hallojodonderdag 15 april 2021 @ 16:41
quote:
7s.gif Op woensdag 14 april 2021 14:09 schreef Kreator het volgende:
rookworst

In deze reactie is wel duidelijk te zien dat TS slechts half Hongaars is :o
Kreatordonderdag 15 april 2021 @ 17:41
quote:
0s.gif Op donderdag 15 april 2021 16:41 schreef Hallojo het volgende:

[..]

In deze reactie is wel duidelijk te zien dat TS slechts half Hongaars is :o
Begrijpend lezen is moeilijk, kennelijk.
Tevens ben ik de TS niet.
Kanaroedonderdag 15 april 2021 @ 17:55
http://www.missfromage.nl/home-made/hongaarse-goulashsoep/

Deze goulashsoep maak ik regelmatig op winterse dagen.
En sinds ik dit recept heb ontdekt maak ik ook vaker goulash, dus niet de soepversie.
Daar heb ik niet zo 1,2,3 een recept van, maar er gaan runderriblappen in en veel paprika's en ik eet het graag met frieten!
Kreatordonderdag 15 april 2021 @ 18:16
quote:
0s.gif Op donderdag 15 april 2021 17:55 schreef Kanaroe het volgende:
En sinds ik dit recept heb ontdekt maak ik ook vaker goulash, dus niet de soepversie.

Dat is geen goulash. :(.
Kanaroedonderdag 15 april 2021 @ 19:35
quote:
8s.gif Op donderdag 15 april 2021 18:16 schreef Kreator het volgende:

[..]

Dat is geen goulash. :(.
Dat zeg ik :)
Kreatordonderdag 15 april 2021 @ 20:06
quote:
0s.gif Op donderdag 15 april 2021 19:35 schreef Kanaroe het volgende:

[..]

Dat zeg ik :)
Goulash bestaat niet als niet-soep variant. Als er friet naast kan liggen is het pörkölt.

Dus dat zei je dan niet?
Kanaroedonderdag 15 april 2021 @ 20:07
quote:
9s.gif Op donderdag 15 april 2021 20:06 schreef Kreator het volgende:

[..]

Goulash bestaat niet als niet-soep variant. Als er friet naast kan liggen is het pörkölt.
Ja, ik heb het topic gelezen, pörkölt it is ^O^

.....en soep is soep

[ Bericht 2% gewijzigd door Kanaroe op 15-04-2021 20:24:53 ]
Kanaroedonderdag 15 april 2021 @ 20:25
quote:
0s.gif Op donderdag 15 april 2021 20:07 schreef Kanaroe het volgende:

[..]

Ja, ik heb het topic gelezen, pörkölt it is ^O^
quote:
0s.gif Op donderdag 15 april 2021 20:07 schreef Kanaroe het volgende:

[..]

Ja, ik heb het topic gelezen, pörkölt it is ^O^

Edit:.....en soep is soep
Watuntrikvrijdag 16 april 2021 @ 09:34
Dat zijn van die gerechten die per streek of dorp en zelfs per huishouden wezenlijk van elkaar kunnen verschillen die slechts op dezelfde basis bereid worden. UI, Paprika,tomaat en chili :) en dan voor de rest kan er in gegooid worden wat er toevallig voorradig is wat betreft vlees Rund of schaap en geit etc. en overige kruiden. En als bijgerecht Aardappel, rijst, pasta of brood.

Dus daarom zijn er zoveel verschillende Authentieke Goulash recepten in veelvoud te vinden. Iedereen kan claimen dat het authentiek is...

Je kunt het een beetje vergelijken met de Franse Ratatouille, het heeft allemaal dezelfde basis en verder gooi je erin wat je toevallig voor handen hebt.
Budapestenaarvrijdag 16 april 2021 @ 12:33