Rare reactie. Je kan in principe alles Googlen. Dan is dit hele forum overbodigquote:Op woensdag 14 april 2021 13:28 schreef mootie het volgende:
Is het echt zo veel moeite om een recept te googlen?
Omdat elke familie goulash soep anders maakt? of omdat je het verschil tussen pörkölt en goulash niet weet?quote:
Ik heb deze reactie gegoogled.quote:Op woensdag 14 april 2021 13:28 schreef mootie het volgende:
Is het echt zo veel moeite om een recept te googlen?
Ik wil dus Pörkölt maken, maar wist niet dat het zo heette. Als ik op recepten google kom ik heel veel tegen. Twee dingen die mij in het oog springen, sommige gooien er gewoon water met wat rundvleesbouillon in en weer andere gebruiken iets van tomatenblokjes, frito etc.quote:Op woensdag 14 april 2021 13:37 schreef Kreator het volgende:
[..]
Omdat elke familie goulash soep anders maakt? of omdat je het verschil tussen pörkölt en goulash niet weet?
De meeste Nederlanders denken dat die vieze troep in de supermarkt Goulash is, maar dat is dan pörkölt.
Echte goede goulash maak je overigens in een bogrács:
[ afbeelding ]
Dan kan het urenlang borrelen.
Wat wil je weten? Ik ben theoretisch gezien half Hongaar.
Gedachte-experiment: Jij wil authentieke Hongaarse Goulash maken maar weet niet hoe dat moet. Dan ga je googlen, maar hoe weet je dat het recept dat je gevonden hebt daadwerkelijke authentieke Goulash is? Je bent gaan googlen omdat je dit in eerste instantie niet wist. Je moet er dan maar op vertrouwen... En nu heb ik hier iemand gevonden die dat wel weet en bereid is te helpen waarvoor dank @Kreatorquote:Op woensdag 14 april 2021 13:28 schreef mootie het volgende:
Is het echt zo veel moeite om een recept te googlen?
Dus jij vraagt jouw vrienden speciaal uit Hongarije paprikapoeder mee te nemen om er vervolgens een jaar niets mee te doen? En nu wil je iets maken waarvan je niet weet wat het is? Ben wel benieuwd, vergeet niet om foto's te delen als het af is 🤤quote:Op woensdag 14 april 2021 13:22 schreef Abid het volgende:
Ik heb nog altijd paprikapoeder liggen van een Hongaarse markt uit Hongarije, maar ik wil dus authentieke goulash maken, maar ik weet niet goed wat een authentieke goulash is, ik ben nooit in Hongarije geweest de poeder is vorige zomer meegenomen door vrienden omdat ik ze dat gevraagd had.
Ik hoop dat jullie mij misschien kunnen helpen? Ik heb al wat gegoogeld, maar ik lees zoveel tegenstrijdigheden misschien is hier iemand die de Hongaarse cultuur goed kent.
Ik heb er geen recept van, want ik maak het nooit. Wellicht dat mijn moeder er nog 1 heeft liggen ergens. Heb ook nog wel een Hongaars kookboek ergens in de opslag liggen, als ik eraan denk blader ik die nog eens door.quote:
Wie zegt dat hij het beter weet dan een andere random vent op google?quote:Op woensdag 14 april 2021 13:43 schreef Abid het volgende:
[..]
Gedachte-experiment: Jij wil authentieke Hongaarse Goulash maken maar weet niet hoe dat moet. Dan ga je googlen, maar hoe weet je dat het recept dat je gevonden hebt daadwerkelijke authentieke Goulash is? Je bent gaan googlen omdat je dit in eerste instantie niet wist. Je moet er dan maar op vertrouwen... En nu heb ik hier iemand gevonden die dat wel weet en bereid is te helpen waarvoor dank @:kreator
Bedankt ik ga dat recept opslaan, en als je je ma zou kunnen vragen ooit nog eens wat misschien moeilijker is door corona zou ik dat wel waarderen.quote:Op woensdag 14 april 2021 13:53 schreef Kreator het volgende:
[..]
Ik heb er geen recept van, want ik maak het nooit. Wellicht dat mijn moeder er nog 1 heeft liggen ergens. Heb ook nog wel een Hongaars kookboek ergens in de opslag liggen, als ik eraan denk blader ik die nog eens door.
Het lijkt wel redelijk op deze:
https://www.daringgourmet(...)n-stew-marhaporkolt/
Maar ik zou het dan niet met 'spatzle' eten, want dat vind ik te oostenrijks. Traditioneel gezien eet men dat met Csipetke (simpel zelf te maken). Csipetke kun je overigens ook lekker door de goulash soep doen.
Hij is half Hongaar dan weet je dat soort dingen gewoon. Duh.quote:Op woensdag 14 april 2021 13:54 schreef jameshond7 het volgende:
[..]
Wie zegt dat hij het beter weet dan een andere random vent op google?
Als je een groep Nederlanders vraagt hoe je stamppot maakt, krijg je ook duizend verschillende antwoordenquote:Op woensdag 14 april 2021 13:55 schreef Abid het volgende:
[..]
Hij is half Hongaar dan weet je dat soort dingen gewoon. Duh.
De volgende keer dat ze vragen of ze iets mee moeten nemen, moet je van die markt in budapest de Paprika-salami meenemen:quote:Op woensdag 14 april 2021 13:55 schreef Abid het volgende:
[..]
Bedankt ik ga dat recept opslaan, en als je je ma zou kunnen vragen ooit nog eens wat misschien moeilijker is door corona zou ik dat wel waarderen.
Heel erg bedankt eigenlijk voor je hulp en uitleg! Mag ik je vragen of er misschien nog andere lekkere Hongaarse recepten zijn die ik zou moeten checken?
Bedankt man ik ga het onthouden. Bedankt voor je hulp eigenlijk.quote:Op woensdag 14 april 2021 14:01 schreef Kreator het volgende:
[..]
De volgende keer dat ze vragen of ze iets mee moeten nemen, moet je van die markt in budapest de Paprika-salami meenemen:
[ afbeelding ]
Lekkerder wordt het niet. (tevens: pick. heheh)
Echt recepten heb ik momenteel niet. Die liggen allemaal in de opslag.
Maar het allerbeste als je daar bent en je ziet ze op de straathoek, koop het dan vers:
https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs
[ afbeelding ]
Dat zei ik toch ook meteen in mijn eerste reactie. 'elke familie maakt het anders'.quote:Op woensdag 14 april 2021 13:57 schreef jameshond7 het volgende:
[..]
Als je een groep Nederlanders vraagt hoe je stamppot maakt, krijg je ook duizend verschillende antwoorden
Deze man weetquote:Op woensdag 14 april 2021 13:37 schreef Kreator het volgende:
[..]
Omdat elke familie goulash soep anders maakt? of omdat je het verschil tussen pörkölt en goulash niet weet?
De meeste Nederlanders denken dat die vieze troep in de supermarkt Goulash is, maar dat is dan pörkölt.
Echte goede goulash maak je overigens in een bogrács:
[ afbeelding ]
Dan kan het urenlang borrelen.
Wat wil je weten? Ik ben theoretisch gezien half Hongaar.
Ik heb een pálinka-trauma. Mijn ex-schoonvader stookte die bochtquote:Op woensdag 14 april 2021 14:56 schreef Kreator het volgende:
[..]
Dit is heerlijk.
Glaasje zelfgestookte pruimen-pálinka derbij.
Nep Hongaar. Mijn opa en ooms dronken het bij de koffie bij het ontbijt in het koffiehuis. Stookten ook zelf van het fruit in de tuin.quote:Op woensdag 14 april 2021 14:57 schreef Budapestenaar het volgende:
[..]
Ik heb een pálinka-trauma. Mijn ex-schoonvader stookte die bocht
Nog niet gehad maar ziet er ook goed uitquote:Op woensdag 14 april 2021 14:43 schreef Budapestenaar het volgende:
Ook een lekker Hongaars gerecht: paprikás csirke
[ afbeelding ]
Mja, het was meer dat we daar altijd rond lunchtijd arriveerden. En dan goot hij nog vóór je had gegeten al zo'n glas bij je naarbinnen. Dat trok ik slecht Ik heb ook liever de mézes-variantenquote:Op woensdag 14 april 2021 15:01 schreef Kreator het volgende:
[..]
Nep Hongaar. Mijn opa en ooms dronken het bij de koffie bij het ontbijt in het koffiehuis. Stookten ook zelf van het fruit in de tuin.
(maar boven de 60% is het niet meer te zuipen, dat klopt)
Erg lekker.quote:Op woensdag 14 april 2021 15:12 schreef kwiwi het volgende:
[..]
Nog niet gehad maar ziet er ook goed uit
quote:Op woensdag 14 april 2021 15:16 schreef kwiwi het volgende:
Mijn hongaarse schoonmoeder wil het familierecept voor goulashsoep niet delen trouwens, dat erven we later waarschijnlijk ofzo Sorry TS
Is er een (groot) verschil tussen Hongaars paprikapoeder en Spaans Pimenton?quote:Op woensdag 14 april 2021 14:06 schreef Kreator het volgende:
En wat me nog te binnen schoot is dat wij vaak gevulde paprika aten, maar ik weet niet hoe Hongaars dat is.
En lecso. Dat is wel Hongaars en vrij simpel te maken (ook met paprikapoeder)
Lecso, ook lekker met rijst:
[ afbeelding ]
Aardappels, paprika en een rode saus heb ik in 217.451 varianten gegeten, dus vermoedelijk wel. De naam komt me niet bekend voor.quote:Op woensdag 14 april 2021 15:28 schreef Budapestenaar het volgende:
@:kreator maak je weleens paprikás krumpli?
Denk het niet. Je proeft meer verschil tussen gerookt en niet-gerookt, dan of het spaans of hongaars is lijkt me. Ik ken de spaanse variant niet.quote:Op woensdag 14 april 2021 15:32 schreef Adames het volgende:
[..]
Is er een (groot) verschil tussen Hongaars paprikapoeder en Spaans Pimenton?
Het is een heel simpel boerengerecht. Aardappels koken, afgieten, beetje paprikapoeder en olie toevoegen en tenslotte nog wat (knak)worst.quote:Op woensdag 14 april 2021 15:33 schreef Kreator het volgende:
[..]
Aardappels, paprika en een rode saus heb ik in 217.451 varianten gegeten, dus vermoedelijk wel. De naam komt me niet bekend voor.
Mag ik die?quote:Op woensdag 14 april 2021 14:38 schreef Budapestenaar het volgende:
[..]
Ik heb wel een goed recept voor goulashsoep, maar niet voor pörkölt
Heb je daar ook recept van?quote:Op woensdag 14 april 2021 14:48 schreef Budapestenaar het volgende:
En voor de zoetekauwen onder ons is dit de Hongaarse tegenhanger van tiramisu: Somlói Galuska
[ afbeelding ]
Dolk door mijn hart deze.quote:Op woensdag 14 april 2021 15:16 schreef kwiwi het volgende:
Mijn hongaarse schoonmoeder wil het familierecept voor goulashsoep niet delen trouwens, dat erven we later waarschijnlijk ofzo Sorry TS
Recept voor Gulyáslevesquote:Op woensdag 14 april 2021 15:52 schreef Abid het volgende:
[..]
Mag ik die?
[..]
Heb je daar ook recept van?
[..]
Dolk door mijn hart deze.
Kossonom. Ik ga dat proberen!quote:Op woensdag 14 april 2021 16:04 schreef Budapestenaar het volgende:
[..]
Recept voor Gulyásleves
Benodigdheden:
1 middelgrote ui
3 eetlepels zonnebloemolie
3 volle theelepels paprikapoeder
1 theelepel peper
1 theelepel zout (voeg later eventueel meer zout naar smaak toe)
2 theelepels marjolein
1 theelepel karwijzaad
2 theelepels vegeta (check het Poolse schap in je supermarkt)
200 gram mager rund- en/of varkensvlees
Diverse groenten: 2 middelgrote wortelen, 1 middelgrote witte wortel (alleen in Hongarije verkrijgbaar), knolselderij (ter grootte van een aardappel), koolrabi (ter grootte van een aardappel). Ter vervanging van niet verkrijgbare groenten kun je wat bloembool, broccoli en prei toevoegen. 1 aardappel.
Bereiding:
Snij de ui in kleine blokjes en frituur de ui in de soeppan in olie. Kijk uit: frituur de ui niet te lang, anders geeft het een verbrande smaak aan de soep. De ui frituurt beter als je er het zout op doet. Wordt de ui een beetje bruin, haal dan de pan van het vuur en voeg alle kruiden toe. Doe dat niet op het vuur want paprika verbrandt erg snel. Roer alles, na toevoeging van de kruiden, om en zet de pan terug op het vuur. Voeg het in blokjes gesneden vlees toe en braad het vlees aan. Blijf roeren, anders verbrandt de paprika. Voeg na het aanbraden ongeveer twee liter water toe en plaats de pan op de grootste (normale) pit. Voeg vervolgens alle in stukjes gesneden groenten toe en wacht tot de soep aan de kook raakt. Temper vervolgens het vuur en plaats de pan eventueel op de kleinste pit om overkoken te voorkomen. Na een uur zachtjes koken kun je enkele in blokjes gesneden aardappels toevoegen (één grote of twee of drie kleintjes). Proef of de soep genoeg zout bevat. Zodra de aardappel, wortel en het vlees gaar zijn, is de soep gereed.
quote:Op woensdag 14 april 2021 13:28 schreef mootie het volgende:
Is het echt zo veel moeite om een recept te googlen?
Dit natuurlijk.quote:Op woensdag 14 april 2021 13:29 schreef lisexxx het volgende:
[..]
Rare reactie. Je kan in principe alles Googlen. Dan is dit hele forum overbodig
Pick Hongaarse salami, daar mag je me echt wakker voor maken.quote:Op woensdag 14 april 2021 14:01 schreef Kreator het volgende:
[..]
De volgende keer dat ze vragen of ze iets mee moeten nemen, moet je van die markt in budapest de Paprika-salami meenemen:
[ afbeelding ]
Lekkerder wordt het niet. (tevens: pick. heheh)
Echt recepten heb ik momenteel niet. Die liggen allemaal in de opslag.
Maar het allerbeste als je daar bent en je ziet ze op de straathoek, koop het dan vers:
https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs
[ afbeelding ]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |