Mijn moeder is van '50 en heeft ook een afspraak kunnen maken, volgende week zaterdag. En 3 dagen later krijgt mijn vader zijn 2e Pfizer prik!
Ik weet dat men er hier niet zoveel aan heeft, maar af en toe kijk ik wat beter naar de situatie in Engeland, en is het handig om een en ander voor mezelf op een rijtje te zetten in een post als deze, en waarom dan niet delen? Vooral het effect van vaccineren is iets wat ook gewoon in Nederland gaat gebeuren, en dat effect is hier in de UK goewoon heel goed te zien. Ongeveer de helf van de inwoners heeft hier een eerste vaccinatie gehad, en in principe alle kwetsbaren en bijna iedereen over de 50.
Hier in Engeland gaat het ook nog steeds de goede kant op.
Het 7-daagse gemiddelde is afgelopen afgenomen van ~3900 naar ~2800 (volgens worldometer), volgens gov.uk is de afname 32%.
Het aantal doden dit weekend is niet zo laag als afgelopen weekend helaas, de single digits zijn weer wat verder weg, maar het 7-daagse gemiddelde is wel afgenomen van 43 naar 32, ook een mooie afname dus.
Ook lokaal hier gaat het goed. In het universiteitsziekenhuis liggen nu nog 6 Covid patienten, op de piek eind januari waren dat er 318, en sinds 2 april ligt er niemand meer aan een ventilator, op de piek in januari waren het er 45. Ik hoop dat de medewerkers er nu wat bij kunnen komen.
Inmiddels 32 miljoen mensen die minstens een vaccinatie hebben gehad en bijna 7 miljoen die beide prikken hebben gehad. De vaccinatiesnelheid voor eerste vaccinaties ligt iets lager. Op de topdag op 20 maart werden ruim 750 eerste vaccinaties gezet, afgelopen week ongeveer 80-100k eerste vaccinaties per dag, en ook 400k+ tweede vaccinaties. Men had gehoopt meer te vaccineren maar ook de UK wordt geraakt door de leveringsproblemen van AZ.
Er zijn bronnen die beweren dat er
gisteren groepsimmuniteit is bereikt is in Engeland (
hier en
hier). Al wordt de modellering ervan in twijfel getrokken. De criticasters wijzen erop dat er goed over nagedacht moet worden wat groepsimmuniteit precies inhoudt. Voor mij zou dat inhouden dat een eventuele uitbraak geen landelijk probleem zal worden en uit zal doven zonder ingrpijende landelijke maatregelen.
Ze wijzen er ook op dat Manaus groepsimmuniteit had in augustus maar dat het in januari met de Braziliaanse variant misging. De varianten kunnen inderdaad roet in het eten gooien, maar bescherming door vaccins lijkt tegen bijv de Braziliaanse variant behoorlijk effectief te zijn, en het kan inderdaad goed zijn dat bescherming door vaccinaties effectiever is tegen verschillende varianten dan natuurlijk verkregen bescherming.
Grofweg ging men ervanuit dat 40% van de mensen afgelopen jaar besmet is geweest en dus beschermd is, en dat nu 50% van de mensen gevaccineerd is (dus ook 50% van die 40%), dus zou ongeveer 70% beschermd moeten zijn, en voor een virus met een natuurlijke R van tussen de 2 en 3 is een dekkingsgraad van 60-70% normaliter voldoende. Maar bescherming na vaccinatie is ook niet 100%, zeker niet na 1 vaccinatie. Of Engeland gister effectief groepsimmuniteit heeft bereikt of niet maakt eigenlijk niet zoveel uit, het is duidelijk dat Engeland er dichtbij is, en elke dag worden er 80-100k nieuwe mensen gevaccineerd, en hopelijk binnekort weer meer, en 400k mensen die hun tweede vaccinatie krijgen, dus elke dag gaat de dekkingsgraad omhoog.
De R, die in Nederland twee keer per week heel precies vermeld wordt, wordt in Engeland geschat op tussen de
0.8 en 1.0. Ze geven geen R meer voor de hele UK, omdat de pandemie steeds meer lokaal gemanaged wordt. Maar voor Engeland ligt die dus tussen 0.8 en 1, en ook voor alle regio's in Engeland ligt die <1.0.
Komende donderdag worden weer de maandelijkse ziekenhuiscijfers opgesplitst naar leeftijdsklassen gepubliceerd, ik ben benieuwd of het aandeel 60+ verder gedaald is. 60-69 werd gevaccineerd voor het eerst in februari. Ik vermoed dat 70+ wel verder gedaald is, maar 60+ nog niet echt, vooral omdat het absolute aantal opnames gigantisch gedaald is.