abonnement Unibet Coolblue
pi_198200187



Welkom! Hier alweer het volgende deel in de reeks Hurricane Season! Alle informatie over het ontstaan van (nieuwe) orkanen, tyfoons en cyclonen in 2021 vind je hier. En natuurlijk volgen we ze allemaal op de voet! Voor zowel de Atlantische, Indische als Pacifische stormen kan je hier terecht!

Algemene Info
Met de term 'Hurricane Season' bedoelden we in eerste instantie de periode van 1 juni tot en met 30 november. Deze periode wordt in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico gezien als het Atlantische orkaanseizoen. Echter komen deze gewelddadige stormen overal in de wereld voor maar met name grote delen van Azië, de VS, landen rondom de Golf van Mexico en de Cariben worden jaarlijks zwaar getroffen. Deze allesverwoestende stormen richten voor miljarden euro's schade en eisen jaarlijks soms duizenden slachtoffers en maken tienduizenden daklozen. In het westelijke deel van de wereld noemen we deze stormen 'orkanen' of 'hurricanes'. In Azië of Australië worden ze vaak 'cyclonen' of 'tyfoons' genoemd.

In de laatste jaren zijn Tropische Stormen, Orkanen en Cyclonen meer en meer in de media gekomen en het lijkt daardoor ook alsof ze meer en meer slachtoffers maken. Ook wordt gesuggereerd dat door de opwarming van de aarde deze stormen nog intensiever en dodelijker worden. Dit zou zo maar eens kunnen want als je de seizoenen van de laatste tien jaar bekijkt dan lijken er steeds meer en steeds zwaardere orkanen te ontstaan.

Door de opkomst van Social Media zoals Instagram, Facebook en Twitter kan je soms realtime stormchasers of lokale nieuwszenders volgen waardoor je voor je gevoel nog dichter bij of in een orkaan zit. Deze volgen we dan ook graag!

Bekende orkanen
Via Youtube, Discovery of History Channel kan je historische documentaires terugvinden over de zwaarste, duurste en dodelijkste orkanen uit onze geschiedenis. Enkele voorbeelden daarvan zijn Gilbert (1988), Andrew (1992), Floyd (1999), Katrina (2005), Sidr (2007), Nargis (2008), Haiyan (2013, Patricia (2015) en Meranti of Matthew uit 2016.

In 2017 trof orkaan Harvey Texas en hield orkaan Irma o.a. huis op St. Maarten en Puerto Rico. Harvey heeft voor bijna 200 miljard dollar aan schade aangericht en is daarmee de 'duurste' orkaan ooit.

In 2018 waren het vooral Florence and Michael die het westelijk deel van de wereld troffen terwijl in Azië het met name tyfoon Mangkhut was die veel slachtoffers maakte. In 2019

In 2019 was het vooral orkaan Dorian die eind augustus/begin september de media aandacht opeiste. Dorian groeide uit tot monsterorkaan van 5e categorie en vooral de Bahama's werden zwaar getroffen. De dodelijkste storm van 2019 was veruit orkaan Idai die vanuit de Indische Oceaan de oostkust van Afrika teisterde. Meer dan 1300 mensen kwamen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in Zimbabwe en Mozambique.

In 2020 werden opnieuw alle records broken. De officiele namenlijst was al snel "op" en moest het NHC zijn toevlucht zoeken tot de namen van het Griekse alfabet. Eta was de dodelijkste orkaan begin november maar de krachtigste orkaan Iota die half november uitgroeide tot kolossale categorie 5 orkaan en als een van de sterkste orkanen ooit Midden-Amerika zou treffen. Het jaar 2020 zou in de top vijf van duurste (Atlantische) orkaanseizoenen ooit met een schadepost van meer dan 50 miljard dollar.

Dodelijke orkanen
Jaarlijks vallen honderden of duizenden slachtoffers in Azië, Afrika, de Cariben en Centraal- en Noord-Amerika. Men gaat er vanuit dat de dodelijkste orkaan ooit in 1970 plaatsvond. Toen trof orkaan Bhola India en naar schattingen zijn toen 300.000 tot 500.000 mensen omgekomen.

In 2008 trof cycloon Nargis onder andere Myanmar, Burma, Sri Lanka, Laos, India en Bangladesh. Volgens officiële statistieken kwamen er toen 140.000 mensen om het leven maar men vermoed dat het er veel meer waren. Mogelijk wel 500.000 tot 1.000.000.

In 2013 was orkaan Haiyan één van de krachtigste orkanen ooit. Ruim tien miljoen mensen in de Filipijnen werden er door getroffen waarvan meer dan 650000 dakloos werden. Het aantal dodelijke slachtoffers liep op tot ver boven de 5000.

Elk jaar zie je ook weer in de jaaroverzichten van WKN wel één of meerdere zware en/of dodelijke orkanen voorbij komen.

Hoewel het Atlantische seizoen pas officieel in juni begint zijn er op andere plekken in de wereld zeker meer orkanen te vinden in de komende maanden. We zullen ook deze dus zeker gaan bespreken. Bij zeer zware orkanen zullen er ook extra topics mogelijk zijn om deze afzonderlijk te bespreken. Dus schroom niet en maak vooral een extra topic voor een orkaan die jij de moeite waard vindt!

Let op: Orkanen zijn absoluut niet te vergelijken met tornado's! Die verwarring bestaat nog wel eens. Meer over tornado's en het ontstaan daarvan vind je onder andere hier: WKN / [ACTUEEL] Tornado's in de VS #26 Into the Alley & HIGH RISK-alert

Orkanen: Hoe ontstaan ze eigenlijk?
Op de site van Wikipedia kan je in het Nederlands nalezen hoe ze ontstaan en wat de belangrijkste energiebron is voor hun verwoestende kracht: het warme zeewater. Enkele interessante filmpjes over het ontstaan (en de ontwikkeling van) een orkaan zijn deze:


Andere links naar het ontstaan van orkaan:
Nasa: How do Hurricanes form?
Nederlandse SchoolTV - Wat is een orkaan?
Engelse BBC - About Hurricanes
LiveScience - Where Hurricanes form
How hurricanes like Michael form

Indeling, Kracht en Stormvloed
De stormen worden ingedeeld op 'categorie'. Vaak zijn het eerst tropische depressies die uitgroeien tot tropische stormen. Deze tropische stormen winnen verder aan kracht en krijgen dan de orkaanstatus (Hurricanes/Tyfoons) Ze worden ingedeeld op windsnelheden via de Saffir-Simpson Schaal. Vanaf categorie 3 krijgen de orkanen de stempel 'zware orkaan' oftewel (Major Hurricane). (In Azië & Australië werken ze met een andere schaal dan in het westen)

Tropische Depressie: windsnelheden van 38 tot 61 km/u
Tropische Storm: windsnelheden van 62 tot 118 km/u
Orkaan 1e categorie: windsnelheden van 119 tot 153 km/u en een stormvloed van 1 tot 1,5 meter boven normaal
Orkaan 2e categorie: windsnelheden van 154 tot 177 km/u en een stormvloed van 1,5 tot 2,5 meter boven normaal
Orkaan 3e categorie: windsnelheden van 178 tot 209 km/u en een stormvloed van 2,5 tot 3,7 meter boven normaal
Orkaan 4e categorie: windsnelheden van 210-249 km/u en een stormvloed van 3,8 tot 5,5 meter boven normaal
Orkaan 5e categorie: windsnelheden > 250 km/u en een stormvloed van meer dan 5,5 meter boven normaal



Voorbeelden van tropische stormen en (zware) orkanen


Stormvloed/Stormsurge
Door de enorme windkracht van een orkaan wordt het zeewater opgestuwd. Dit zeewater wordt als het ware vooruit geblazen, voor de storm uit. Hoe zwaarder de orkaan des te meer zeewater vooruit wordt geduwd. Deze opstuwing noemen we de stormvloed.(Engelse term die veelal gebruikt wordt is 'stormsurge'. De stormvloed wordt dan ook gemeten bovenop de reguliere golfslag. Je kan het enigszins vergelijken met een muur van water die vooruit wordt geduwd en die wereldwijd voor kustprovincies voor grote problemen kunnen zorgen.


Meer over storm surge:
Oceanservice NOAA Stormsturge en Stormtide
Geology.com What is a stormsurge
Stormsurge - how and when?
Weather or Not - what is a stormsurge?

Waait het nou echt zo hard bij zo'n orkaan? En die stormvloed, is dat nou echt zo erg?

Schade
De Saffir-Simpson schaal zoals hierboven geeft echter ook de omvang van de schade weer. En die stijgt exponentieel. Een cat.2 orkaan geeft 10x zoveel schade dan een cat.1 Een cat 3 zelfs 50x, een cat 4 zelfs 250x en een categorie 5 orkaan doet 500 x zoveel schade dan een categorie 1 orkaan.

Onderstaand schema geeft aan waar ter wereld orkanen voorkomen


Waarom hebben orkanen eigenlijk namen?
De Tropische Depressies worden overal ter wereld in de gaten gehouden en zodra de depressies uitgroeien tot orkaan of cycloon, wordt er een naam aan de storm gegeven. Sinds 1950 krijgen ze namen op alfabetische volgorde (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z). Mocht een orkaan vernietigend hebben huisgehouden zoals Floyd, Gilbert en bijv. Katrina, dan zal die naam worden vervangen. Soms komt het ook voor dat alle letters van het alfabet gebruikt zijn in één seizoen (zoals 2005), dan zal een volgende storm Alpha gaan heten, gevolgd door Beta etc etc.

De namen van de Atlantische orkanen voor de komende jaren zijn als volgt


Mochten in één jaar de namen niet toereikend zijn (zoals 2005 en 2020) dan gaan ze het Griekse Alfabet af.

Ook aan de westkust van de VS en Mexico komen orkanen voor. (De oost-Pacifische orkanen) Verder zijn er dan nog de stormen in het noordwesten, midden en zuiden van de Pacific.Vooral de stormen in het noordwesten komen vaak in het nieuws omdat ze Japan, de Filipijnen, Taiwan en China vaak teisteren, maar ook geheel Zuidoost-Azië kunnen treffen. Ook in de Indische oceaan komen ze voor, daar zijn vaak Bangladesh en Myanmar aan de beurt, maar soms ook India, Pakistan of zelfs Oman. Tevens komen orkanen voor aan de oostkust van Afrika, met name voor de kust van Madagascar.

Meer informatie over de namen van alle orkanen vind je hier.

Leuk hoor allemaal, maar wanneer zijn die orkaanseizoenen dan precies?
ATLANTISCHE OCEAAN: 1 juni t/m 30 november, met pieken eind augustus en september
NOORD OOST PACIFIC:Begin mei t/m begin november, met piek in augustus/september
NOORD WEST PACIFIC: Begin juli t/m eind november, maar eigenlijk hele jaar door activiteit.
NOORD INDISCHE OCEAAN: april t/m december met pieken in mei en november
ZUID INDISCHE + WEST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober t/m mei met pieken in februari en april
ZUID WEST PACIFIC + OOST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober tot eind april met piek in februari.

Over het algemeen is Mei de rustigste maand en September de zwaarste.

Zijn ze ook wel eens buiten die maanden? Ja hoor
Lijst met stormen buiten het seizoen om. Waarvan de meesten voorkwamen in Mei.



bron

En? Zijn er al verwachtingen en/of voorspellingen voor het Atlantische seizoen in 2021?

In december 2020 kwam al de eerste verwachting voor 2021 naar buiten. Zoals gebruikelijk kwamen onderzoekers van Colorado State University als eerste met hun bevindingen naar buiten.
Zij denken dat er opnieuw aanwijzingen zijn dat 2021 een actief seizoen kan worden.



In Maart en April 2020 zullen verbeterde voorspellingen naar buiten komen en dan moeten we maar zien wat daar van uit gaat komen.

Veelal zien we stormen ver van te voren aankomen. Echter is hun uiteindelijke kracht en richting vaak nog erg onzeker. Het Amerikaanse Hurricane Centre heeft daar onderstaande video over gemaakt

Meer informatie is er ook te vinden op de Wiki-pagina voor het Atlantisch Orkaanseizoen 2020

Laatste topic van 2020
WKN / Hurricane Season 2020 #2

Oude delen van Hurricane Season vind je hier:
Topicreeks: Hurricane Season

Enkele handige links en overig nuttig leesvoer

1. National Hurricane Centre
2. Carribean Storm Network
3. Hurricanezone
4. Hurricane Track
5. Website met satelietbeelden van de Caribbean en de rest van Amerika
6. Intellicast: Geavanceerde satellietfoto's en gifs van aktuele stormen
7. Tropical Weather Underground
8. Weather.org - Stormwatch
9. Wikipedia Hurricanes/Tyfonen in het algemeen
10. Alle stormen ter wereld van de laatste jaren in overzicht
11. Severe Worldweather
12. Orkanensite in de Filipijnen
13. Cyclocane.com
14. Tropical Tidbits
15. Tropische weersite omgeving Australië
16. Mooie site over Orkanen aan de VS kusten
17. Website van NASA over Hurricanes
18. Windfinder - Windrapporten wereldwijd
19. Storm2k - Amerikaans weerforum
20. Earth Nullschool - actuele windstromen gezien vanuit de ruimte
21. Actual wind shear Atlantic Ocean
22. Tropical Storm Risk worldwide

Opmerkelijke en historische orkanen
-- Hurricane Patricia 2015
-- Cyclone Bhola 1970
-- Typhoon Nina 1975
-- Hurricane Kenna 2002
-- Hurricane Pauline 1997
-- Hurricane Iniki 1992
-- Great Galveston Hurricane 1900
-- Hurricane Ike 2008
-- Great Hurricane of 1780
-- Hurricane Andrew 1992
-- Hurricane Katrina 2005
-- Typhoon Meranti 2016
-- Cyclone Nargis 2008
-- Tyfoon Haiyan 2013
-- Bangladesh Cyclone 1991
-- Hurricane Sandy 2012
-- Hurricane Matthew 2016
-- Hurricane Wilma 2005
-- Hurricane Harvey 2017
-- Hurricane Irma 2017
-- Hurricane Maria 2017
-- Hurricane Florence 2018
-- Hurricane Michael 2018
-- Tyfoon Mangkhut 2018
-- Hurricane Dorian 2019

Atlantische Orkaanseizoenen uit de oude doos
-- Hurricane Season 2021 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2020 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2019 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2018 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2017 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2016 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2015 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2014 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2013 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2012 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2011 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2010 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2009 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2008 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2007 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2006 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2005 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2004 - Wikipedia

Actuele Weerradar in Golf van Mexico





Satellietfoto voor de westkust van Afrika


[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 25-02-2021 16:58:39 ]
pi_198200328
Orkaan Danny dus dit jaar... dat wordt wat... :)
  Eindredactie Sport / Forummod donderdag 25 februari 2021 @ 17:06:26 #3
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_198200408
quote:
4s.gif Op donderdag 25 februari 2021 16:51 schreef Frutsel het volgende:
In Maart en April 2020 zullen verbeterde voorspellingen naar buiten komen en dan moeten we maar zien wat daar van uit gaat komen.
Ik ben benieuwd!
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  zondag 28 februari 2021 @ 21:42:34 #4
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198258059
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 3 maart 2021 @ 18:22:54 #5
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198305494
NIRAN kan nog een probleem worden voor nieuw Caledonie. Lijkt ten zuiden langs het eiland te trekken.
Mogelijk categorie 3.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator vrijdag 12 maart 2021 @ 12:58:00 #6
8781 crew  Frutsel
pi_198460539
Forecasts voor het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan begint voortaan vanaf 15 mei...

quote:
Forecast Hurricane Season starting earlier

LOUISVILLE, Ky. (WAVE) - Some changes are coming when the National Hurricane Center (NHC) disseminates information before the Atlantic hurricane season begins.

For the past six years, the Atlantic basin has seen its first named storm before the official start date of June 1. Hurricane season has lasted from June 1 through November 30 since 1965. While the start date may not have changed, the end date has been pushed back a few times. First from October 31 to November 15, then eventually November 30.

Typically, the first named storm does not occur until July. Tropical Storm Arthur, however, formed on May 16, 2020. Tropical Storm Bertha formed on May 27, 2020. Here is a list of storms that formed before hurricane season officially began for the previous five years.

2019
Subtropical Storm Andrea: May 20
2018
Tropical Storm Alberto: May 25
2017
Tropical Storm Arlene: April 19
2016
Hurricane Alex: January 12
Tropical Storm Bonnie: May 27
2015
Tropical Storm Ana: May 8

For the 2021 Atlantic Hurricane season, the NHC will begin issuing daily Atlantic Tropical Weather Outlooks (TWO) and Graphical TWO at 8 AM EDT on May 15.

“Given recent increased tropical cyclone activity in the Atlantic basin in late May, routine issuance of the Atlantic TWO starting on May 15 offers a service improvement over unscheduled Special TWOs that are issued to discuss the possibility of tropical cyclone

formation prior to the official start of hurricane season on June 1,” the NHC said in a statement.

Before this season, the updates were issued if a system could potentially form.

While many look to climate change as a potential reason for the earlier formation of these storms, it’s important to note that improving technology has allowed meteorologists and scientists to observe more of what’s happening further out to sea in recent years.

Pre-season storms tend to be weaker than those seen during the peak of the Atlantic hurricane season, which occurs during August and September. However, a storm does not need to be incredibly strong to have a significant impact when making landfall.

The official start of the Atlantic Hurricane remains June 1 for now. A group of experts from NHC and other branches of the National Weather Service is expected to begin to discuss the change. The World Meteorological Organization (WMO) will meet in mid-March to discuss whether to start the 2022 and subsequent seasons on May 15.
  Moderator dinsdag 16 maart 2021 @ 10:14:01 #7
8781 crew  Frutsel
pi_198525637
quote:
Named Storms: 16-22
Hurricanes: 9-13
Major Hurricanes: 3-6
ACE: 150-200

Landfalling Hurricanes: 3-6
Major Impact Landfalls: 2-4
Nieuwe Forecast Weatherbell

https://www.weatherbell.com/march-2021-hurricane-season-outlook

[ Bericht 10% gewijzigd door Frutsel op 16-03-2021 12:48:41 ]
  woensdag 17 maart 2021 @ 20:39:05 #8
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198554818
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 21 maart 2021 @ 21:46:50 #9
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198626535
Rustig momenteel.

Lijkt iets te ontstaan in de zuidelijke Indische oceaan en mogelijk boven de Bengaalse zee (op lange termijn).
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 28 maart 2021 @ 20:16:15 #10
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198740595
Er lijkt wat meer leven te ontstaan. Vooral boven de Indische oceaan. Mogelijk Mayanmar (Birma).
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 29 maart 2021 @ 17:31:18 #11
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198752769
Deze even in de gaten houden. Tropisch systeem voor Birma. De watertemperatuur zit hier rond de 30 graden.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 29 maart 2021 @ 21:51:56 #12
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198757335
Duidelijk te zien dat het onrustig aan het worden is boven de Indische Oceaan. Zijn nu al 2 invests.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 2 april 2021 @ 17:42:32 #13
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198822095
Kans groot op actiever dan gemiddeld Atlantisch orkaanseizoen

Het Atlantische orkaanseizoen gaat officieel pas op 1 juni van start, maar er zijn signalen dat het seizoen dit jaar mogelijk alweer eerder gaat beginnen. Een groot deel van het Atlantische zeewater is namelijk nu al warmer dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Volgens Amerikaanse meteorologen lijkt het mede hierdoor een gemiddeld actiever seizoen te gaan worden, maar minder extreem dan vorig jaar. Vorig jaar kwam het tot een record aantal van 30 tropische stormen en orkanen.
Het officiële orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan loopt van 1 juni tot en met 30 november, waarbij de piek zich meestal voordoet in de maanden augustus tot en met oktober. In de maanden is het zeewater van de Atlantische Oceaan het warmst en dit is een van de belangrijkste ingrediënten voor het ontstaan van een storm van dit kaliber. Het zeewater is nu ten westen van bijvoorbeeld Spanje rond 16 graden, maar ten westen van Afrika is de zeewatertemperatuur al opgelopen tot boven 20 graden en in het Caribisch gebied tot rond 27 graden. Een tropische storm of orkaan heeft een zeewatertemperatuur van tenminste 26 graden nodig om te kunnen ontstaan, dus in de wateren nabij de Cariben zou het onder de juiste omstandigheden nu al mogelijk kunnen zijn.

April en mei doen ook mee
En dit zien we de laatste jaren ook steeds vaker gebeuren. Vooral de april- en de meimaand doen al steeds vaker mee. Sterker nog, vanaf 2015 zagen we in deze maanden altijd al wel 1 of 2 stormen die zo zwaar waren, dat ze een naam kregen. Meestal zijn dit dan tropische of subtropische stormen. Ook afgelopen jaar kwam het in de meimaand al tot 2 tropische stormen in het Atlantische bassin; Arthur en Bertha, welke allebei flink wat schade op hun naam hebben staan. Dit is de reden dat het National Hurricane Center in de Verenigde Staten dit jaar al twee weken eerder gaat beginnen met het uitgeven van orkaanverwachtingen.

Bron
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 3 april 2021 @ 19:13:54 #14
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198837436
The 'average' hurricane season has a new normal



Lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 4 april 2021 @ 12:52:04 #15
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198847616
Tropisch systeem voor Australië. WRF laat een major hurricane zien.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 4 april 2021 @ 16:45:16 #16
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198851688
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 4 april 2021 @ 18:08:41 #17
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198852795
Dodelijke orkaan kan nog voor meer slachtoffers gaan zorgen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 4 april 2021 @ 18:18:59 #18
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198852937
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 8 april 2021 @ 18:12:22 #19
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198918761
Het Fujiwara effect: een tropische dans van stormen

Als twee tropische stormen bij elkaar in de buurt komen voeren ze samen een dans uit waarbij ze om elkaar heen draaien tot ze samensmelten tot één.
Tropische storm met basisingrediënten warmte en vocht
Een tropische storm op de oceaan volgt doorgaans een nagenoeg rechte lijn. Enkel door temperatuurverschillen op het wateroppervlak, landmassa’s en de draaiing van de aarde verandert een storm van koers.

Er zijn namelijk 2 dingen nodig om een storm in tact te houden: Zowel warme lucht, als vocht is nodig. Vandaar dat de meeste stormen boven warm zeewater ontwikkelen en deze weer uitdooft als een van beide weg valt. De warmte ontbreekt als de storm te ver richting de polen trekt en het vocht ontbreekt als de storm aan land komt.

Invloed van hogedrukgebieden en lagedrukgebieden
Ook andere luchtdruksystemen kunnen de koers van een storm beïnvloeden. Dit kunnen wij in Nederland in het klein ook merken. Wanneer een sterk hogedrukgebied in de buurt van Nederland ligt worden lagedrukgebieden op afstand gehouden en kan het langere tijd droog blijven. Een tropische storm, die in wezen niets anders is dan een diep lagedrukgebied, ondervindt eenzelfde hinder. Hogedrukgebieden zorgen dus ook voor een afbuigende tropische stormen.

Wanneer een tropische storm een andere tropische storm tegenkomt dan gebeurt er iets eigenaardigs. Deze stormen trekken elkaar aan, maar door de draaiing van de wind om deze stormen heen kunnen ze niet in een rechte lijn op elkaar af bewegen. Hierdoor maken ze een draaiende ‘dans’ om elkaar heen.

https://www.weerplaza.nl/(...)ns-van-stormen/7029/
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator dinsdag 13 april 2021 @ 10:09:32 #20
8781 crew  Frutsel
pi_198983022


Historic, Category 3 Tropical Cyclone "Seroja" batters Western Australia, causing widespread damage

Tropical Cyclone "Seroja" made landfall as a Category 3 storm south of Kalbarri, Western Australia with wind gusts up to 170 km/h (106 mph) on Sunday, April 11, 2021. According to the Bureau of Meteorology (BOM), the storm caused widespread damage, left more than 20 000 homes without power, and brought the strongest wind gusts to Geraldton since 1956.

Seroja crossed the WA coast, south of Kalbarri near the town of Port Gregory at 12:00 UTC (20:00 LT) on Sunday evening as a Category 3 cyclone. Wind speeds of 120 to 140 km/h (75 to 87 mph) were recorded in Geraldton, Northampton, Binnu, Chapman Valley, and Mingenew.

Wind gusts in Geraldton were the strongest since 1956 when 140 km/h (87 mph) was recorded from an unnamed cyclone, BOM noted, adding that winds in Kalbarri and nearby areas were likely the strongest in more than 50 years.

Widespread damage has been reported to properties and homes, as well as power outages, which left more than 20 000 homes affected. In Kalbarri, some 70 percent of the town's buildings sustained damage as many roofs were ripped off and winds sent debris flying.

Cyclones this intense rarely travel this far south in Australia, and places outside the cyclone belt are not commonly built to withstand the devastation.

"The enormity of what we faced was very apparent. Some of the older buildings didn’t stand up very well but even some of the modern buildings, they just couldn’t hold it," Kalbarri State Emergency Service chief Steve Cable told the Australian Broadcasting Corp.

"Large trees with quite substantial limbs just snapped off like carrots."


  vrijdag 16 april 2021 @ 18:26:08 #21
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199030586
Cat 2 nu met een windsnelheid van 166 km. Windstoten lopen op tot 203 km.
Dit systeem trekt richting de Filipijnen en lijkt te vertragen net voor het eiland, wat een hoop neerslag kan opleveren.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 18 april 2021 @ 11:30:31 #22
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199051656
Nog uitgegroeid tot een cat 5. Windstoten tot 350 km. Kerndruk 890 mb.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator zondag 18 april 2021 @ 12:05:59 #23
8781 crew  Frutsel
  maandag 19 april 2021 @ 07:25:01 #24
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199065463
De Filipijnen heeft geluk gehad deze keer. De orkaan buigt af voor het eiland bereikt wordt. Kan nog wel veel neerslag vallen (wat vaak voor veel ellende kan zorgen).

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 19 april 2021 @ 19:00:23 #25
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199073954
Het verplaatst zich heel langzaam momenteel.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator dinsdag 20 april 2021 @ 18:59:28 #26
8781 crew  Frutsel
  Moderator maandag 10 mei 2021 @ 14:02:06 #27
8781 crew  Frutsel
pi_199357522




Ook een vroege klant in de Oost-Pacific
  vrijdag 14 mei 2021 @ 11:13:33 #28
495895 Nogood
Nothing left for me to say
pi_199416053
Tropisch systeem voor het zuiden van de Filipijnen.

Happiness seems to be loneliness
And loneliness killed my world
My bed was shaking. I can't get to sleep
He is a liar. The demon is a liar. He will lie to confuse us.
  vrijdag 14 mei 2021 @ 11:19:00 #29
495895 Nogood
Nothing left for me to say
pi_199416127
En wat gaat dit worden :o West van India.
Deze trekt naar het noorden, mogelijk landfall in Pakistan/India.

Happiness seems to be loneliness
And loneliness killed my world
My bed was shaking. I can't get to sleep
He is a liar. The demon is a liar. He will lie to confuse us.
  vrijdag 14 mei 2021 @ 13:08:02 #30
495895 Nogood
Nothing left for me to say
pi_199417685
twitter
Happiness seems to be loneliness
And loneliness killed my world
My bed was shaking. I can't get to sleep
He is a liar. The demon is a liar. He will lie to confuse us.
  Moderator vrijdag 14 mei 2021 @ 17:31:31 #31
8781 crew  Frutsel
  zaterdag 15 mei 2021 @ 09:33:10 #32
495895 Nogood
Nothing left for me to say
pi_199429366
Precies op de grens Pakistan India landfall. Zoals het nu staat.

Happiness seems to be loneliness
And loneliness killed my world
My bed was shaking. I can't get to sleep
He is a liar. The demon is a liar. He will lie to confuse us.
  zondag 16 mei 2021 @ 09:54:45 #33
495895 Nogood
Nothing left for me to say
pi_199446366
Duidelijk een oog te zien. Net voor de kust van India.

Happiness seems to be loneliness
And loneliness killed my world
My bed was shaking. I can't get to sleep
He is a liar. The demon is a liar. He will lie to confuse us.
  zondag 16 mei 2021 @ 18:23:48 #34
495895 Nogood
Nothing left for me to say
pi_199455280
Lijkt wederom een actief seizoen te gaan worden.

quote:
US to face above-normal strikes from tropical systems in 2021... again

https://www.accuweather.c(...)l&utm_source=twitter

Happiness seems to be loneliness
And loneliness killed my world
My bed was shaking. I can't get to sleep
He is a liar. The demon is a liar. He will lie to confuse us.
  donderdag 20 mei 2021 @ 12:41:39 #35
495895 Nogood
Nothing left for me to say
pi_199518325
Ana komt eraan.

Happiness seems to be loneliness
And loneliness killed my world
My bed was shaking. I can't get to sleep
He is a liar. The demon is a liar. He will lie to confuse us.
  vrijdag 21 mei 2021 @ 08:05:51 #36
495895 Nogood
Nothing left for me to say
pi_199535469
80% nu boven de Atlantische oceaan.
Happiness seems to be loneliness
And loneliness killed my world
My bed was shaking. I can't get to sleep
He is a liar. The demon is a liar. He will lie to confuse us.
  zaterdag 22 mei 2021 @ 17:35:02 #37
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199557929
De eerste van dit seizoen...

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 24 mei 2021 @ 13:59:16 #38
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199596384
Dit ziet er niet goed uit voor Bangladesh / India.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_199865865
Lijkt wat op komst in de Golf.

pi_199884318
Lijkt op gang te komen nu. Tropische depressie two nu voor de oostkust.
Een invest in de Golf van Mexico en een wave voor de kust van Africa...



  Moderator donderdag 17 juni 2021 @ 13:14:53 #42
8781 crew  Frutsel
  Moderator donderdag 17 juni 2021 @ 13:19:19 #43
8781 crew  Frutsel
pi_199925586
Genoeg water op komst voor Zuid-Texas dus


pi_200060271
Tropische storm Enrique west van Mexico.



pi_200086898
pi_200099402
50% nu voor de oostkust van de VS.

pi_200099474
pi_200111909
twitter
  Moderator woensdag 30 juni 2021 @ 09:49:52 #50
8781 crew  Frutsel
  Moderator woensdag 30 juni 2021 @ 09:50:45 #51
8781 crew  Frutsel
pi_200145263
Die 60% ziet er redelijk georganiseerd uit momenteel. Dit systeem lijkt de Caribische zee in te duiken.
Eerst de kleine antillen en daarna richting Jamaica.

pi_200145765
twitter
pi_200151961
Kan een gevaarlijk systeem worden. HWRF laat deze nu richting Cuba trekken, daarna de Golf in naar Florida.
  Moderator donderdag 1 juli 2021 @ 09:09:25 #55
8781 crew  Frutsel
pi_200152273
quote:
1s.gif Op donderdag 1 juli 2021 08:37 schreef Dajha het volgende:
Kan een gevaarlijk systeem worden. HWRF laat deze nu richting Cuba trekken, daarna de Golf in naar Florida.
Euro gaat voor Hispanolia...dus Dominicaanse Republiek/Haïti, mogelijk als orkaan.
  Moderator donderdag 1 juli 2021 @ 13:44:48 #56
8781 crew  Frutsel
  zaterdag 24 juli 2021 @ 16:54:19 #57
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200523559
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 6 augustus 2021 @ 17:36:46 #58
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200779299
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 6 augustus 2021 @ 17:48:24 #59
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200779459
De draaiing voor de kust van Afrika is goed te zien. Dit systeem brengt heel wat vocht met zich mee.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 6 augustus 2021 @ 18:02:01 #60
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200779636
Nog weinig te zien in de modellen, maar deze voor de kust van Afrika ziet er steeds beter georganiseerd uit.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 8 augustus 2021 @ 10:25:55 #61
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200810258
5 daagse.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 8 augustus 2021 @ 18:30:13 #62
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200817926

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator maandag 9 augustus 2021 @ 14:03:25 #63
8781 crew  Frutsel
  Moderator maandag 9 augustus 2021 @ 14:05:44 #64
8781 crew  Frutsel
pi_200829000
Flinke wave vanaf Afrika ook nu



GFS ziet daar enige ontwikkeling in tot aan de Golf van Mexico
Pad voor deze wave lijkt ook gunstig voor ontwikkeling
  Moderator maandag 9 augustus 2021 @ 14:08:49 #65
8781 crew  Frutsel
  Moderator maandag 9 augustus 2021 @ 16:44:29 #66
8781 crew  Frutsel
  dinsdag 10 augustus 2021 @ 07:56:43 #67
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200839704
Hij komt er aan.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator dinsdag 10 augustus 2021 @ 08:31:55 #68
8781 crew  Frutsel
pi_200839983
quote:
0s.gif Op maandag 9 augustus 2021 14:05 schreef Frutsel het volgende:
Flinke wave vanaf Afrika ook nu

[ afbeelding ]

GFS ziet daar enige ontwikkeling in tot aan de Golf van Mexico
Pad voor deze wave lijkt ook gunstig voor ontwikkeling
GFS voor bovenstaande 'wave'

  Moderator dinsdag 10 augustus 2021 @ 12:31:36 #69
8781 crew  Frutsel
  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 10 augustus 2021 @ 12:43:30 #70
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_200843496
Freddy? Volgens NHC is het (nog) Six :T
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Moderator dinsdag 10 augustus 2021 @ 12:47:02 #71
8781 crew  Frutsel
pi_200843560
quote:
16s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 12:43 schreef Starhopper het volgende:
Freddy? Volgens NHC is het (nog) Six :T
Paar uurtjes nog, ik loop vast vooruit op het NHC :P
  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 10 augustus 2021 @ 12:49:51 #72
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_200843606
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 augustus 2021 12:47 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Paar uurtjes nog, ik loop vast vooruit op het NHC :P
Ik ga lachen als er een andere storm opduikt die naam Freddy kaapt :T Dan is dit Grace :D
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  dinsdag 10 augustus 2021 @ 18:13:15 #73
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200848358
Deze kan nog voor veel overlast gaan zorgen in Puerto rico, Dominicaanse Republiek, Bahama's en daarna Florida.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_200856720


Aankomsttijden Freddie!

@Starhopper zal trots zijn
  woensdag 11 augustus 2021 @ 08:36:09 #75
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200856757
En na Fred komt er nog één, die zo ongeveer hetzelfde pad lijkt te volgen.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_200856764


Daar is de tropische vermelding voor wat GFS richting GOM gaat sturen
pi_200856777
quote:
4s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 08:36 schreef aloa het volgende:
En na Fred komt er nog één, die zo ongeveer hetzelfde pad lijkt te volgen.
GFS stuurt hem dus naar de Golf :)
zie #68
  woensdag 11 augustus 2021 @ 08:41:17 #78
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200856836
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 08:36 schreef Frutsel het volgende:

[..]

GFS stuurt hem dus naar de Golf :)
zie #68
En daar kan alles gebeuren. Water in de Golf is overal 30+ graden.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_200856868
quote:
4s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 08:41 schreef aloa het volgende:

[..]

En daar kan alles gebeuren. Water in de Golf is overal 30+ graden.
Wel interessant om te zien, GFS stuurde hem gisteren de Golf in , de EURO nam zelfde pad als Fred.
Volgens mij wordt er een blokkade opgebouwd waardoor de storm eventueel een meer westelijk pad zal kiezen.
Euro ensembles zijn vanochtend iets westelijker lijkt het.
  woensdag 11 augustus 2021 @ 08:49:03 #80
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200856950
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 08:43 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Wel interessant om te zien, GFS stuurde hem gisteren de Golf in , de EURO nam zelfde pad als Fred.
Volgens mij wordt er een blokkade opgebouwd waardoor de storm eventueel een meer westelijk pad zal kiezen.
Euro ensembles zijn vanochtend iets westelijker lijkt het.
Ben benieuwd. Hwrf laat Fred pas weer activeren boven de Golf. Weinig kans nu, door alle eilanden waar het overheen trekt.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_200856987
quote:
4s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 08:49 schreef aloa het volgende:

[..]

Ben benieuwd. Hwrf laat Fred pas weer activeren boven de Golf. Weinig kans nu, door alle eilanden waar het overheen trekt.
Even voor de zekerheid he... ik doelde niet op Fred :@
  woensdag 11 augustus 2021 @ 08:53:34 #82
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200857019
quote:
6s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 08:51 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Even voor de zekerheid he... ik doelde niet op Fred :@
Weet ik :P


twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Jaap van Dissel-award 2022 woensdag 11 augustus 2021 @ 09:35:18 #83
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_200857596
quote:
0s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 08:33 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

Aankomsttijden Freddie!

@:Starhopper zal trots zijn
O+
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_200858505
quote:
4s.gif Op woensdag 11 augustus 2021 08:53 schreef aloa het volgende:

Ik las gisteren iets over de Zwarte Zee dat er een soort 'orkaanachtig' iets aan het ontstaan is.
Nu is het voor de Middellandse Zee al zeldzaam maar voor de Zwarte Zee?? Dat heb ik nog nooit gezien, jij?



pi_200859642
twitter


twitter


twitter
  vrijdag 13 augustus 2021 @ 07:59:23 #88
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200887459
GFS.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 13 augustus 2021 @ 08:34:12 #89
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200887797
Fred heeft veel moeite met zijn tocht over de eilanden met zijn gebergte.
70% nu boven de Atlantische oceaan, dit gebied trekt mogelijk naar de oostkust.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator vrijdag 13 augustus 2021 @ 13:40:15 #90
8781 crew  Frutsel
  vrijdag 13 augustus 2021 @ 17:55:20 #91
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200896488
Potential Tropical storm seven, volgt in eerste instantie hetzelfde pad als Fred.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 15 augustus 2021 @ 13:04:58 #92
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200921038
Fred kan boven de Golf nog wat in kracht toenemen.


[ Bericht 35% gewijzigd door aloa op 15-08-2021 13:35:10 ]
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 15 augustus 2021 @ 20:11:33 #93
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200926745
Ook nog een invest ten noorden van Bermuda.



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator maandag 16 augustus 2021 @ 08:34:40 #94
8781 crew  Frutsel
  maandag 16 augustus 2021 @ 08:34:44 #95
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200932066
Grace lijkt nu onder Cuba door te trekken en te eindigen in de Golf van Mexico.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator maandag 16 augustus 2021 @ 10:42:03 #96
8781 crew  Frutsel
pi_200933589


Bermuda Driehoek mysterie? :P
  maandag 16 augustus 2021 @ 17:32:42 #97
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200939330
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 17 augustus 2021 @ 09:58:38 #98
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200948257
Henri is inmiddels ook een feit.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_200983654
Hmmm Henry's pad komt steeds verder richting Oostkust te liggen....

  zaterdag 21 augustus 2021 @ 19:44:28 #100
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201015494
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator zondag 22 augustus 2021 @ 19:27:13 #101
8781 crew  Frutsel
  zondag 22 augustus 2021 @ 22:38:32 #102
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201035374
Grace heeft de tocht over Mexico overleefd.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator maandag 23 augustus 2021 @ 16:45:00 #103
8781 crew  Frutsel
pi_201043021




Nieuw gevaar voor de GOM op komst?
  Moderator maandag 23 augustus 2021 @ 16:48:21 #104
8781 crew  Frutsel
pi_201043062
Vroege forecast voor 30 augustus

  maandag 23 augustus 2021 @ 18:26:18 #105
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201044035
Grace gaat verder als Marty in de oost Pacific.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_201044073
quote:
0s.gif Op maandag 23 augustus 2021 16:48 schreef Frutsel het volgende:
Vroege forecast voor 30 augustus

[ afbeelding ]
Die pre-Kate is wel interessant. Die zit nog in Afrika. Ik vind het ontstaan van orkanen erg interessant.
  dinsdag 24 augustus 2021 @ 18:16:40 #107
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201056245
De boel komt meer op gang...

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 24 augustus 2021 @ 18:37:30 #108
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201056450
De invest in het Caribisch gebied lijkt na Mexico richting Texas te gaan...
Dit lijkt de gevaarlijkste te worden van dit moment.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator woensdag 25 augustus 2021 @ 11:41:08 #109
8781 crew  Frutsel
pi_201065648
quote:
4s.gif Op dinsdag 24 augustus 2021 18:37 schreef aloa het volgende:
De invest in het Caribisch gebied lijkt na Mexico richting Texas te gaan...
Dit lijkt de gevaarlijkste te worden van dit moment.
Zeker weten...



  Moderator woensdag 25 augustus 2021 @ 11:43:00 #110
8781 crew  Frutsel
pi_201065666


Kan wel eens de klapper van het seizoen worden :{
  Moderator woensdag 25 augustus 2021 @ 16:23:23 #111
8781 crew  Frutsel
pi_201101849
En een nieuwe komt er ook weer aan, zit op 80%.
pi_201108980
  Moderator zondag 29 augustus 2021 @ 13:33:06 #114
8781 crew  Frutsel
pi_201122078
Tweede orkaan voor Louisiana coming up? :X

  zondag 29 augustus 2021 @ 20:02:56 #115
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_201130556
Komt op dit moment aan land toch?

En natuurlijk is de luidruchtigste storm chaser aan het chasen:
  zondag 29 augustus 2021 @ 21:40:52 #117
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_201132857
Het gaat nu los op de stream van Reed Timmer. (eyewall arriveert)
  Moderator zondag 29 augustus 2021 @ 22:04:27 #118
8781 crew  Frutsel
pi_201133313
Linkje naar Timmer?

Live-topic IDA staat tijdelijk in NWS :)

NWS / Orkaan IDA richting New Orleans, Louisiana
  zondag 29 augustus 2021 @ 22:06:44 #119
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_201133351
quote:
0s.gif Op zondag 29 augustus 2021 22:04 schreef Frutsel het volgende:
Linkje naar Timmer?

Live-topic IDA staat tijdelijk in NWS :)

NWS / Orkaan IDA richting New Orleans, Louisiana
Deze:

Hij is op het moment in Houma, Louisiana

Om precies te zijn hier:
https://www.google.nl/map(...)32,81m/data=!3m1!1e3
  Moderator maandag 30 augustus 2021 @ 10:36:47 #120
8781 crew  Frutsel
pi_201137303


Dat gele gebiedje gaan we in de gaten houden....
  dinsdag 31 augustus 2021 @ 08:38:32 #121
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201148708
quote:
0s.gif Op maandag 30 augustus 2021 10:36 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

Dat gele gebiedje gaan we in de gaten houden....
En die rode nu voor de kust van Afrika. Kan ook een hele zware worden. Of voor de oostkust VS en anders Europa...
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator dinsdag 31 augustus 2021 @ 08:44:01 #122
8781 crew  Frutsel
pi_201148768
quote:
4s.gif Op dinsdag 31 augustus 2021 08:38 schreef aloa het volgende:

[..]
En die rode nu voor de kust van Afrika. Kan ook een hele zware worden. Of voor de oostkust VS en anders Europa...
Meeste modellen laten die toch voortijdig afdraaien of is dit veranderd?
pi_201148778
quote:
4s.gif Op dinsdag 31 augustus 2021 08:38 schreef aloa het volgende:

[..]
En die rode nu voor de kust van Afrika. Kan ook een hele zware worden. Of voor de oostkust VS en anders Europa...
Of voor de Bovenwinden.
  dinsdag 31 augustus 2021 @ 08:45:09 #124
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201148782
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 augustus 2021 08:44 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Meeste modellen laten die toch voortijdig afdraaien of is dit veranderd?
GFS laat hem nu naar Europa gaan.

Nog veel te ver weg uiteraard :P
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 31 augustus 2021 @ 08:58:57 #125
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201148910
Tis wel lekker aan het borrelen voor de kust van Afrika.
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Moderator dinsdag 31 augustus 2021 @ 15:27:20 #126
8781 crew  Frutsel
pi_201154130
Tropische Storm Kate is inmiddels gearriveerd



[ Bericht 2% gewijzigd door Frutsel op 31-08-2021 15:33:26 ]
  Moderator dinsdag 31 augustus 2021 @ 15:28:41 #127
8781 crew  Frutsel
pi_201154144
Invest 90L, vermoedelijk morgen opgewaardeerd naar LARRY



  Moderator dinsdag 31 augustus 2021 @ 15:30:48 #128
8781 crew  Frutsel
pi_201154175
En dan nog dat gele 20% gebied in de buurt van Mexico...



Mogelijk is dat de opmaat naar MEGA MINDY
  Moderator woensdag 1 september 2021 @ 13:16:49 #129
8781 crew  Frutsel
  woensdag 1 september 2021 @ 13:27:35 #130
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201166114
quote:
Het is de vraag wat deze gaat doen.

Voor Europa of blijft deze rondjes cirkelen boven de oceaan.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 1 september 2021 @ 18:10:25 #131
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201169421
Larry ontwikkeld een oog.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Jaap van Dissel-award 2022 woensdag 1 september 2021 @ 22:40:02 #132
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201175193
quote:
4s.gif Op woensdag 1 september 2021 13:27 schreef aloa het volgende:

[..]
Het is de vraag wat deze gaat doen.

Voor Europa of blijft deze rondjes cirkelen boven de oceaan.
Of hij brengt een bezoekje aan het Caribisch gebied of Florida
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Jaap van Dissel-award 2022 woensdag 1 september 2021 @ 22:41:53 #133
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201175268
Vannacht gaat hij een orkaan worden

twitter
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Jaap van Dissel-award 2022 donderdag 2 september 2021 @ 17:16:36 #134
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201183983
twitter
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  zaterdag 4 september 2021 @ 18:13:56 #135
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201212648
Het is nog niet voorbij...
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 4 september 2021 @ 18:24:01 #136
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201212735
Larry trekt steeds meer richting Bermuda. Nu een cat 3, maar neemt nog toe in kracht.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 6 september 2021 @ 07:56:13 #137
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201236133
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Jaap van Dissel-award 2022 maandag 6 september 2021 @ 15:05:28 #138
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201240694
quote:
4s.gif Op maandag 6 september 2021 07:56 schreef aloa het volgende:
[ twitter ]
:o
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  maandag 6 september 2021 @ 19:28:39 #139
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201243273
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 7 september 2021 @ 07:48:52 #140
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201248022
Zet orkaan Larry het weer in Europa opnieuw op zijn kop?
Terwijl orkaan Ida, die vorig week over de VS naar het noorden trok, het drukpatroon boven Europa al op z’n kop zette en bij ons uiteindelijk de nazomer bracht, is orkaan Larry (nu op de oceaan en onderweg naar Bermuda) in staat om hetzelfde te doen. Het kwartje kan dan alleen wel weer de andere kant op vallen. Het spant er bij ons later deze week om.

Wie de verwachtingen voor de wat langere termijn bij ons op dit moment analyseert en daarbij bijvoorbeeld de pluimen bekijkt, kan bijna niet anders dan tot de conclusie komen dat het weerbeeld Nederland er vanaf het komende weekeinde op zijn minst onzeker uitziet. Vooral in de bovenlucht is het spannend. In grote lijnen ziet het er zo uit: óf een nieuwe golf met warme lucht bereikt ons en we gaan een nieuwe periode met warm nazomerweer in, óf de aangevoerde lucht wordt koeler. In dat geval wordt het koeler, maar wordt het mogelijk ook wat wisselvalliger.

Onzekere factor is orkaan Larry
De onzekere factor is hier het gedrag van orkaan Larry, een orkaan van de 3e categorie die nu op de oceaan ligt en de komende 2 a 3 dagen verder trekt in de richting van Bermuda. Tot dan is de koers van de orkaan vrij duidelijk. Voor het stuk na Bermuda zijn de verwachtingen nog onzeker. Dat de orkaan weer een bocht zal maken, nu naar het noordoosten en dus het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan op, lijkt wel duidelijk. Maar waar de (dan restanten van) orkaan uiteindelijk precies terechtkomen, is nog vuur voor speculatie.

Hoe noordelijker Larry de bocht naar de oceaan inzet en hoe oostelijker de dan ex-orkaan uiteindelijk boven de centrale delen van de Oceaan terechtkomt, hoe gunstiger het lijkt voor het weer in onze omgeving. De aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden speelt zich in dat geval boven het Europese continent af en het hogedrukgebied, dat hierdoor ontstaat, kan zijn ankers boven Scandinavië uitgooien. Dan lijkt de kans op een nieuwe periode met nazomerweer vrij groot.

lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator dinsdag 7 september 2021 @ 15:31:25 #141
8781 crew  Frutsel
pi_201253077
Windschering maakt het 91L nog altijd lastig



30%
  Moderator dinsdag 7 september 2021 @ 15:35:33 #142
8781 crew  Frutsel
pi_201253130


2e en 3e worden misschien interessant :)
  woensdag 8 september 2021 @ 19:46:39 #143
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201270106
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 15:35 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

2e en 3e worden misschien interessant :)
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 8 september 2021 @ 20:29:58 #144
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201270660
Genoeg vocht aanwezig.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator vrijdag 10 september 2021 @ 10:12:23 #145
8781 crew  Frutsel
pi_201289209
quote:
4s.gif Op maandag 6 september 2021 07:56 schreef aloa het volgende:
[ twitter ]
Is dat deze? CHANTU?

  Moderator vrijdag 10 september 2021 @ 10:14:26 #146
8781 crew  Frutsel
pi_201289237


60% voor dat gebied dat richting GOM gaat
  Jaap van Dissel-award 2022 zaterdag 11 september 2021 @ 08:46:02 #147
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201303536
Dat ding in de golf is nu rood en 70%. Met dat bloedhete water kan dit nog een sterke orkaan worden.
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  zaterdag 11 september 2021 @ 09:33:57 #148
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201303948
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 10:12 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Is dat deze? CHANTU?

[ afbeelding ]
Ik denk het wel.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 12 september 2021 @ 12:48:24 #149
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201321359
Larry zorgt voor sneeuw op Groenland.

https://www.msn.com/en-us(...)d-in-feet/ar-AAOiZrA
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 12 september 2021 @ 17:30:10 #150
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201325965
En een tropische storm in de Golf, met de naam "Nicholas".

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 12 september 2021 @ 17:34:40 #151
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201326044
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Jaap van Dissel-award 2022 zondag 12 september 2021 @ 17:38:15 #152
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201326092
Zal wel niet lang duren voordat het een orkaan is in dit warme water
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  zondag 12 september 2021 @ 17:48:40 #153
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201326228
quote:
16s.gif Op zondag 12 september 2021 17:38 schreef Starhopper het volgende:
Zal wel niet lang duren voordat het een orkaan is in dit warme water
Ik weet niet of dit een orkaan gaat worden. Ziet er niet naar uit.

Kan snel gaan, dat wel.

[ Bericht 0% gewijzigd door aloa op 14-09-2021 08:07:32 ]
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 september 2021 @ 08:08:10 #154
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201348466
Nicolas is nog een orkaan geworden.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 september 2021 @ 08:09:55 #155
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201348489
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 14 september 2021 @ 08:49:46 #156
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201348885
quote:
4s.gif Op dinsdag 14 september 2021 08:08 schreef aloa het volgende:
Nicolas is nog een orkaan geworden.
Die had ik even niet meer verwacht :o
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 14 september 2021 @ 08:52:25 #157
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201348915
Dat ding bij Afrika ziet er nu al mooi rond uit :)

Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 14 september 2021 @ 10:58:51 #158
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201350626
Nicolas is inmiddels weer een TS
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 14 september 2021 @ 11:15:55 #159
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201350898
quote:
16s.gif Op dinsdag 14 september 2021 08:52 schreef Starhopper het volgende:
Dat ding bij Afrika ziet er nu al mooi rond uit :)

[ afbeelding ]
Sow! Die is snel aan het groeien zeg :o :o :o
Als dit zo doorgaat dan gaat dit een hele grote worden.

Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Moderator dinsdag 14 september 2021 @ 14:39:46 #160
8781 crew  Frutsel
pi_201353737
90% inmiddels voor dat gebied af Afrika, momenteel genoemd als 95L

  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 14 september 2021 @ 16:32:03 #161
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201355330
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 14:39 schreef Frutsel het volgende:
90% inmiddels voor dat gebied af Afrika, momenteel genoemd als 95L

[ afbeelding ]
Er lijkt al een oogachtig iets te ontstaan. Gaat echt heel rap

Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  zondag 19 september 2021 @ 18:31:59 #162
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201430423
Tropical Storm Peter forms as the 16th Atlantic storm of 2021, continuing the busy tropical season



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Jaap van Dissel-award 2022 maandag 20 september 2021 @ 09:21:21 #163
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201437407
En Seventeen is nu Rose :)

Er zijn nog 4 namen beschikbaar en dan gaan we WEER verder met het Griekse alfabet :')
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Moderator maandag 20 september 2021 @ 10:11:30 #164
8781 crew  Frutsel
pi_201437968


Peter, Rose, en nog een nieuwe invest af de Afrikaanse kust
  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 21 september 2021 @ 09:21:37 #165
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201451213
Dat plukje bij Afrika is best mooi geworden :)

Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Moderator dinsdag 21 september 2021 @ 10:25:06 #166
8781 crew  Frutsel
pi_201451838
quote:
16s.gif Op dinsdag 21 september 2021 09:21 schreef Starhopper het volgende:
Dat plukje bij Afrika is best mooi geworden :)

[ afbeelding ]
98L, vermoedelijk binnenkort Sam, kon nog wel eens een linke worden..modellen kiezen iets meer voor een paad richting Hispanolia of oostkust VS. Afwachten, tis nog ver weg

  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 21 september 2021 @ 10:36:50 #167
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201451967
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 10:25 schreef Frutsel het volgende:

[..]
98L, vermoedelijk binnenkort Sam, kon nog wel eens een linke worden..modellen kiezen iets meer voor een paad richting Hispanolia of oostkust VS. Afwachten, tis nog ver weg

[ afbeelding ]
Hopelijk buigt ie af. De mensen daar zijn wel vaak de lul met natuurrampen :{ :{ :{
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_201468026
Oostkustschampertje... pad moet niet nog meer naar het Westen komen te liggen

Euromodel voor zaterdag 2 oktober.

  woensdag 22 september 2021 @ 18:39:12 #169
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201473048
Invest 98L kan een dodelijke worden.
GFS laat het snel afbuigen, maar EC en ICON niet.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_201480745
Meer modellen kiezen voor een oostelijk pad, dus afdraaien, maar... de EURO is eigenwijs en kiest een nog westelijker pad voor 'sam'

  Jaap van Dissel-award 2022 donderdag 23 september 2021 @ 17:07:07 #173
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201485157
Niet best -O-
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Jaap van Dissel-award 2022 zaterdag 25 september 2021 @ 16:47:15 #174
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201513321
twitter


Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_201514056
meeste modellen gaan nu toch voor afdraaien

goed nieuws voor de US East coast
minder goed nieuws misschien voor Bermuda
  zondag 26 september 2021 @ 18:08:19 #176
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201530753
Max is een cat 4.
Het lijkt erop dat deze ten oosten van Bermuda langs trekt.

11:00 AM AST Sun Sep 26
Location: 13.9°N 50.2°W
Moving: WNW at 8 mph
Min pressure: 943 mb
Max sustained: 145 mph

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_201536104

Sam lijkt alles te missen, maar Bermuda moet nog wel oppassen.
  Moderator maandag 27 september 2021 @ 12:50:43 #178
8781 crew  Frutsel
pi_201539427


More shit to come...
  woensdag 29 september 2021 @ 18:15:14 #179
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201567712
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_201568056
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:50 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

More shit to come...
Hier ligt Sam heel ergens anders dan in het plaatje van Aloa.
  woensdag 29 september 2021 @ 19:17:35 #181
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201568642
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 18:45 schreef -Sigaartje het volgende:

[..]
Hier ligt Sam heel ergens anders dan in het plaatje van Aloa.
Scheelt ook 2 dagen.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_201569238
quote:
4s.gif Op woensdag 29 september 2021 19:17 schreef aloa het volgende:

[..]
Scheelt ook 2 dagen.
Hij lijkt meer naar boven te gaan. Die andere twee gaan richting benedenwinden?
  woensdag 29 september 2021 @ 22:10:50 #183
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201572246
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 19:48 schreef -Sigaartje het volgende:

[..]
Hij lijkt meer naar boven te gaan. Die andere twee gaan richting benedenwinden?
Klopt. Sam trekt richting Bermuda.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Jaap van Dissel-award 2022 woensdag 29 september 2021 @ 22:11:47 #184
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201572267
Nr 20 gaat ook een grote worden denk ik
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  donderdag 30 september 2021 @ 18:32:10 #186
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201581582
SAM neemt Victor mee richting het noorden van de Atlantische oceaan.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 1 oktober 2021 @ 09:15:14 #187
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201589278
Vijftien meter hoge golven, windstoten van meer dan 190 kilometer per uur: deze drone van een Amerikaans weerinstituut heeft extreme weeromstandigheden weerstaan én op video vastgelegd. Wetenschappers slaagden er gisteren in de drone door orkaan Sam van de vierde categorie te navigeren.

lees hier verder


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 3 oktober 2021 @ 10:26:18 #188
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201614273
Voor de kust van Oman.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Jaap van Dissel-award 2022 maandag 4 oktober 2021 @ 22:45:17 #189
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201640319
Sam gaat naar IJsland :') WTF _O-

Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  dinsdag 5 oktober 2021 @ 08:33:08 #190
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201642495
quote:
16s.gif Op maandag 4 oktober 2021 22:45 schreef Starhopper het volgende:
Sam gaat naar IJsland :') WTF _O-

[ afbeelding ]
Dat eiland krijgt wel vaker dit soort stormen te verwerken. Levert vaak wel mooie satellietbeelden op :)
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator woensdag 6 oktober 2021 @ 14:03:54 #191
8781 crew  Frutsel
pi_201658546
quote:
4s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 08:33 schreef aloa het volgende:

[..]
Dat eiland krijgt wel vaker dit soort stormen te verwerken. Levert vaak wel mooie satellietbeelden op :)
Of vanuit het ISS




Sam

O+
  Jaap van Dissel-award 2022 woensdag 6 oktober 2021 @ 17:24:48 #192
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201660910
quote:
0s.gif Op woensdag 6 oktober 2021 14:03 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Of vanuit het ISS

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Sam

O+
_O_
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  zaterdag 9 oktober 2021 @ 17:26:31 #193
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201695426
Invest. Nu 40%.
Dit kan wel voor veel neerslag zorgen rond de oostkust.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_201738577
De beelden van deze natuurstormen zijn erg interessant, maar toch is dit niet echt een heel goed teken. Door hoe de mensheid de afgelopen tientallen jaren zo is misbruikt gaan we dit soort rampen steeds meer krijgen. Natuurlijk kunnen we hier het een en ander doen, maar we zijn hier toch wel een beetje laat mee.

Volgens het knmi.nl is er in nederland sprake van een flinke opwarming. Tussen 1901 en 2013 is de gemiddelde temperatuur toegenomen met 1,8 graden celsius. Sinds 1951 is de toename zelfs 2 keer zo groot als de wereldwijde toename van de gemiddelde temperatuur.

Ook heeft dit een gevolg ook de zeespiegel heeft dit een groot effect. Deze stormen zullen de komende jaren steeds vaker en heftiger terugkomen als we hier als mensheid niks aan gaan doen.
[Jenisport](https://www.facebook.com/jenisport)
  Moderator woensdag 13 oktober 2021 @ 14:16:43 #195
8781 crew  Frutsel
  Jaap van Dissel-award 2022 woensdag 13 oktober 2021 @ 21:20:21 #196
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_201746092
Als deze voorspelling uitkomt en hij gaat naar de golf. Dan is het gebied waar hij aan land komt flink de sjaak :X :X :X
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_201748361
quote:
6s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 14:16 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

Wat is deze :{ :o
Over twee weken, ok. Wat zeggen de andere modellen?
  dinsdag 19 oktober 2021 @ 12:04:10 #198
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201816290
Rustig nu boven de Atlantische oceaan. Maar lijkt nog wel wat aan te komen.

In de Pacific kan deze voor veel overlast gaan zorgen in Mexico.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator donderdag 28 oktober 2021 @ 09:50:15 #199
8781 crew  Frutsel
  zondag 31 oktober 2021 @ 17:50:23 #200
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201973826
Subtropical Storm Wanda



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 31 oktober 2021 @ 17:59:32 #201
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201973961
Wanda zit wat gevangen boven de Atlantische oceaan. Uiteindelijk zal het opgenomen worden in een stormdepressie en waarschijnlijk richting Europa trekken.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator dinsdag 2 november 2021 @ 16:22:59 #202
8781 crew  Frutsel
  Moderator dinsdag 30 november 2021 @ 15:09:19 #203
8781 crew  Frutsel
pi_202405937
Doei seizoen! Tot volgend jaar :W
  dinsdag 30 november 2021 @ 16:23:27 #204
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202406925
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 15:09 schreef Frutsel het volgende:
Doei seizoen! Tot volgend jaar :W
Is her definitief voorbij?
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 30 november 2021 @ 18:39:08 #205
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202408486
In de west Pacific is Nyatoh actief.
Kan nog flink in kracht toenemen. Lijkt voorlopig geen probleem te worden.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 2 december 2021 @ 18:07:52 #206
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202437483
Nyatoh is nu een categorie 3, maar als je naar het beeld kijkt dan lijkt het meer op een cat 4 of 5.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_202437506
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 15:09 schreef Frutsel het volgende:
Doei seizoen! Tot volgend jaar :W
Gelukkig viel het mee dit jaar.
  vrijdag 3 december 2021 @ 07:54:08 #208
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202444581
Nyatoh is een categorie 4 nu. Iwo Jima ligt op zijn pad.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator vrijdag 3 december 2021 @ 14:33:03 #209
8781 crew  Frutsel
pi_202449389


quote:
Tropical Cyclone "Jawad" forms in the Bay of Bengal

Tropical Cyclone "Jawad" formed in the Bay of Bengal on December 3, 2021, and is expected to travel close to the coast of Andhra Pradesh and Odisha, India on December 4.

Thereafter it is likely to recurve NNE and move along the Odisha coast reaching the district of Puri, Odisha around 12:00 LT on December 5. Subsequently, it is likely to continue to move NNE along coastal Odisha toward the coast of West Bengal.1

At 11:00 UTC on December 3, the center of Cyclonic Storm "Jawad" was located approximately 360 km (225 miles) SSE of Visakhapatnam, Andhra Pradesh, 470 km (290 miles) SSE of Gopalpur, Odisha, and about 530 km (330 miles) SSE of Puri, Odisha.

Its maximum 3-minute sustained winds were estimated at 65 km/h (40 mph), gusting up to 75 km/h (45 mph), while maximum 1-minute sustained winds were at 65 km/h (40 mph).

The central barometric pressure was estimated at 1 000 hPa. The system was moving NNW at 22 km/h (14 mph).

The maximum impact will be when the cyclone intensifies into Severe Cyclone, bringing with it very heavy rainfall and gusty winds with speed picking up to 110 km/h (68 mph) between the mornings of Saturday and Sunday, said IMD's Director-General, Mrutyunjay Mohapatra.

Storm surge of about 0.5 - 1 m (1.6 - 3.3 feet) above astronomical tide is likely to inundate low-lying areas of coastal districts of Odisha around noon LT of December 5.

With December 4 being a new Moon day, higher astronomical tides of about 2 - 4 m (6.5 - 13 feet) height are likely along the coast of Odisha and West Bengal.

Fishermen are advised not to venture into the west-central and adjoining southeast and the east-central Bay of Bengal on December 3, over the west-central and northwest Bay of Bengal and along and off north Andhra Pradesh - Odisha- West Bengal coasts through December 5.
  vrijdag 3 december 2021 @ 16:45:41 #210
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202451521
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 december 2021 14:33 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]
[..]

Gevaarlijke plek.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 12 december 2021 @ 17:29:50 #211
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202586974
Orkaan Ruby. Deze gaat recht op New Caledonie af. Mogelijk categorie 2 bij landfall.



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator maandag 13 december 2021 @ 14:54:55 #212
8781 crew  Frutsel
  Moderator dinsdag 14 december 2021 @ 12:50:44 #213
8781 crew  Frutsel
pi_202612853
quote:
4s.gif Op zondag 12 december 2021 17:29 schreef aloa het volgende:
Orkaan Ruby. Deze gaat recht op New Caledonie af. Mogelijk categorie 2 bij landfall.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
quote:
Ruby makes landfall in New Caledonia
Tropical Cyclone "Ruby" formed on December 12, 2021, as the first named storm of the 2021/22 South Pacific cyclone season. Ruby made landfall in western New Caledonia on December 14, moving fast toward the middle of the island with winds of 110 km/h (70 mph). This placed it on the upper edge of Category 2 Cyclone.

At 06:00 UTC on December 14, the center of Tropical Cyclone "Ruby" was located approximately 120 km (75 miles) north-northwest of Nouméa, New Caledonia.

Ruby's maximum 10-minute sustained winds were 100 km/h (65 mph), maximum 1-minute sustained winds were 100 km/h (65 mph), gusting up to 130 km/h (80 mph). The minimum barometric pressure was 981 hPa and the system was moving southeast at 30 km/h (20 mph).

The cyclone will continue bringing periods of heavy rain and strong winds to majority of New Caledonia today. Residents are urged to pay close attention to official weather updates.

Ruby will likely be clearing from New Caledonia by tonight, followed by high humidity and calmer conditions.1

At 08:00 UTC on December 14, Ruby was a strong tropical depression, moving SE at approximately 35 km/h (22 mph) and generating gusts of 140 km/h (87 mph) near its center, according to Meteo France - New Caledonia.

Maximum gusts of 162 km/h (100 mph) were registered at Montagne des Sources and 135 km/h (84 mph) at Nouméa.

After moving over New Caledonia, the storm will head toward New Zealand.

"Ruby’s path to New Zealand is complicated – it’s likely to get swallowed up by a ‘mega’ low in the New Zealand area which will contribute to more wind and rain in the NZ area, but not as a direct single storm moving in. In fact, the center of Ruby’s remnants may well miss New Zealand out to the east," WeatherWatch meteorologists said.

The New Zealand MetService has issued an Orange alert for heavy rain.

"A complex low pressure system affects central and northern New Zealand through to early Thursday, delivering rain to many places," MetService said.

Heavy Rain Warnings and Watches are in force for parts of the North Island, northwest Tasman, Canterbury, and Marlborough. Note, winds may approach severe gale over Auckland, Buller, and northern Westland.

People are advised to keep up to date with the latest forecasts in case any changes are made or further areas are added.
  Moderator dinsdag 14 december 2021 @ 12:51:36 #214
8781 crew  Frutsel
pi_202612866


quote:
Tropical Storm "Rai" forms east of Philippines, landfall expected over Caraga or Eastern Visayas

Tropical Storm "Rai" formed on December 13, 2021 east of the Philippines as the 22nd named storm of the 2021 Pacific typhoon season. The system is expected to continue intensifying over the next 3 days before it makes landfall over Caraga or Eastern Visayas on December 16 with maximum wind speed near 165 km/h (100 mph), according to the JTWC.

At 12:00 UTC on December 13, the center Tropical Storm "Rai" was located about 432 km (268 miles) SSE of Yap.

Its maximum 10-minute sustained winds were 65 km/h (40 mph), with gusts up to 95 km/h (60 mph), while maximum 1-minute sustained winds were at 65 km/h (40 mph).

The minimum central barometric pressure was 998 hPa, and the system was moving WNW at 24 km/h (15 mph).

Rai is forecast to move west-northwestward while gradually intensifying and enter the Philippine Area of Responsibility (PAR) as a severe tropical storm tomorrow evening, PAGASA said.1

Once inside PAR, the domestic name "Odette" will be assigned to this tropical cyclone.

Rai will begin moving westward over the Philippine Sea on Wednesday morning and may make landfall in the vicinity of Caraga or Eastern Visayas by Thursday, December 16 afternoon or evening (LT).

While inside the PAR, favorable atmospheric conditions will favor sustained intensification prior to landfall and Rai is forecast to reach typhoon category on Wednesday. A pre-landfall peak intensity of around 155 km/h may be reached by Thursday afternoon, according to PAGASA.

There is a high likelihood that Tropical Cyclone Wind Signals will be hoisted for Visayas, large portions of Mindanao, and several provinces in Southern Luzon due to the threat of strong to typhoon-force winds associated with the passage of this system.

The highest possible wind signal that may be hoisted is TCWS #3. Localities situated in the eastern portions of Visayas and Mindanao may be placed under TCWS #1 as early as tomorrow afternoon or evening.
  dinsdag 14 december 2021 @ 18:30:55 #215
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202617857
934 mb bij landfall.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 15 december 2021 @ 22:24:50 #216
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202639944
Lijkt op een pinhole eye. Heel klein oog zo te zien, wat vaak niet veel goeds betekend.
Rai is nu een categorie 4 en kan uitgroeien tot een cat 5.



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 16 december 2021 @ 07:26:03 #217
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202642530
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 31 december 2021 @ 18:11:00 #218
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202964814
Tropisch gebied voor de oostkust van Australië.
Draaiing is goed te zien.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator vrijdag 7 januari 2022 @ 14:06:28 #219
8781 crew  Frutsel
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')