abonnement Unibet Coolblue
pi_198200187



Welkom! Hier alweer het volgende deel in de reeks Hurricane Season! Alle informatie over het ontstaan van (nieuwe) orkanen, tyfoons en cyclonen in 2021 vind je hier. En natuurlijk volgen we ze allemaal op de voet! Voor zowel de Atlantische, Indische als Pacifische stormen kan je hier terecht!

Algemene Info
Met de term 'Hurricane Season' bedoelden we in eerste instantie de periode van 1 juni tot en met 30 november. Deze periode wordt in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico gezien als het Atlantische orkaanseizoen. Echter komen deze gewelddadige stormen overal in de wereld voor maar met name grote delen van Azië, de VS, landen rondom de Golf van Mexico en de Cariben worden jaarlijks zwaar getroffen. Deze allesverwoestende stormen richten voor miljarden euro's schade en eisen jaarlijks soms duizenden slachtoffers en maken tienduizenden daklozen. In het westelijke deel van de wereld noemen we deze stormen 'orkanen' of 'hurricanes'. In Azië of Australië worden ze vaak 'cyclonen' of 'tyfoons' genoemd.

In de laatste jaren zijn Tropische Stormen, Orkanen en Cyclonen meer en meer in de media gekomen en het lijkt daardoor ook alsof ze meer en meer slachtoffers maken. Ook wordt gesuggereerd dat door de opwarming van de aarde deze stormen nog intensiever en dodelijker worden. Dit zou zo maar eens kunnen want als je de seizoenen van de laatste tien jaar bekijkt dan lijken er steeds meer en steeds zwaardere orkanen te ontstaan.

Door de opkomst van Social Media zoals Instagram, Facebook en Twitter kan je soms realtime stormchasers of lokale nieuwszenders volgen waardoor je voor je gevoel nog dichter bij of in een orkaan zit. Deze volgen we dan ook graag!

Bekende orkanen
Via Youtube, Discovery of History Channel kan je historische documentaires terugvinden over de zwaarste, duurste en dodelijkste orkanen uit onze geschiedenis. Enkele voorbeelden daarvan zijn Gilbert (1988), Andrew (1992), Floyd (1999), Katrina (2005), Sidr (2007), Nargis (2008), Haiyan (2013, Patricia (2015) en Meranti of Matthew uit 2016.

In 2017 trof orkaan Harvey Texas en hield orkaan Irma o.a. huis op St. Maarten en Puerto Rico. Harvey heeft voor bijna 200 miljard dollar aan schade aangericht en is daarmee de 'duurste' orkaan ooit.

In 2018 waren het vooral Florence and Michael die het westelijk deel van de wereld troffen terwijl in Azië het met name tyfoon Mangkhut was die veel slachtoffers maakte. In 2019

In 2019 was het vooral orkaan Dorian die eind augustus/begin september de media aandacht opeiste. Dorian groeide uit tot monsterorkaan van 5e categorie en vooral de Bahama's werden zwaar getroffen. De dodelijkste storm van 2019 was veruit orkaan Idai die vanuit de Indische Oceaan de oostkust van Afrika teisterde. Meer dan 1300 mensen kwamen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in Zimbabwe en Mozambique.

In 2020 werden opnieuw alle records broken. De officiele namenlijst was al snel "op" en moest het NHC zijn toevlucht zoeken tot de namen van het Griekse alfabet. Eta was de dodelijkste orkaan begin november maar de krachtigste orkaan Iota die half november uitgroeide tot kolossale categorie 5 orkaan en als een van de sterkste orkanen ooit Midden-Amerika zou treffen. Het jaar 2020 zou in de top vijf van duurste (Atlantische) orkaanseizoenen ooit met een schadepost van meer dan 50 miljard dollar.

Dodelijke orkanen
Jaarlijks vallen honderden of duizenden slachtoffers in Azië, Afrika, de Cariben en Centraal- en Noord-Amerika. Men gaat er vanuit dat de dodelijkste orkaan ooit in 1970 plaatsvond. Toen trof orkaan Bhola India en naar schattingen zijn toen 300.000 tot 500.000 mensen omgekomen.

In 2008 trof cycloon Nargis onder andere Myanmar, Burma, Sri Lanka, Laos, India en Bangladesh. Volgens officiële statistieken kwamen er toen 140.000 mensen om het leven maar men vermoed dat het er veel meer waren. Mogelijk wel 500.000 tot 1.000.000.

In 2013 was orkaan Haiyan één van de krachtigste orkanen ooit. Ruim tien miljoen mensen in de Filipijnen werden er door getroffen waarvan meer dan 650000 dakloos werden. Het aantal dodelijke slachtoffers liep op tot ver boven de 5000.

Elk jaar zie je ook weer in de jaaroverzichten van WKN wel één of meerdere zware en/of dodelijke orkanen voorbij komen.

Hoewel het Atlantische seizoen pas officieel in juni begint zijn er op andere plekken in de wereld zeker meer orkanen te vinden in de komende maanden. We zullen ook deze dus zeker gaan bespreken. Bij zeer zware orkanen zullen er ook extra topics mogelijk zijn om deze afzonderlijk te bespreken. Dus schroom niet en maak vooral een extra topic voor een orkaan die jij de moeite waard vindt!

Let op: Orkanen zijn absoluut niet te vergelijken met tornado's! Die verwarring bestaat nog wel eens. Meer over tornado's en het ontstaan daarvan vind je onder andere hier: WKN / [ACTUEEL] Tornado's in de VS #26 Into the Alley & HIGH RISK-alert

Orkanen: Hoe ontstaan ze eigenlijk?
Op de site van Wikipedia kan je in het Nederlands nalezen hoe ze ontstaan en wat de belangrijkste energiebron is voor hun verwoestende kracht: het warme zeewater. Enkele interessante filmpjes over het ontstaan (en de ontwikkeling van) een orkaan zijn deze:


Andere links naar het ontstaan van orkaan:
Nasa: How do Hurricanes form?
Nederlandse SchoolTV - Wat is een orkaan?
Engelse BBC - About Hurricanes
LiveScience - Where Hurricanes form
How hurricanes like Michael form

Indeling, Kracht en Stormvloed
De stormen worden ingedeeld op 'categorie'. Vaak zijn het eerst tropische depressies die uitgroeien tot tropische stormen. Deze tropische stormen winnen verder aan kracht en krijgen dan de orkaanstatus (Hurricanes/Tyfoons) Ze worden ingedeeld op windsnelheden via de Saffir-Simpson Schaal. Vanaf categorie 3 krijgen de orkanen de stempel 'zware orkaan' oftewel (Major Hurricane). (In Azië & Australië werken ze met een andere schaal dan in het westen)

Tropische Depressie: windsnelheden van 38 tot 61 km/u
Tropische Storm: windsnelheden van 62 tot 118 km/u
Orkaan 1e categorie: windsnelheden van 119 tot 153 km/u en een stormvloed van 1 tot 1,5 meter boven normaal
Orkaan 2e categorie: windsnelheden van 154 tot 177 km/u en een stormvloed van 1,5 tot 2,5 meter boven normaal
Orkaan 3e categorie: windsnelheden van 178 tot 209 km/u en een stormvloed van 2,5 tot 3,7 meter boven normaal
Orkaan 4e categorie: windsnelheden van 210-249 km/u en een stormvloed van 3,8 tot 5,5 meter boven normaal
Orkaan 5e categorie: windsnelheden > 250 km/u en een stormvloed van meer dan 5,5 meter boven normaal



Voorbeelden van tropische stormen en (zware) orkanen


Stormvloed/Stormsurge
Door de enorme windkracht van een orkaan wordt het zeewater opgestuwd. Dit zeewater wordt als het ware vooruit geblazen, voor de storm uit. Hoe zwaarder de orkaan des te meer zeewater vooruit wordt geduwd. Deze opstuwing noemen we de stormvloed.(Engelse term die veelal gebruikt wordt is 'stormsurge'. De stormvloed wordt dan ook gemeten bovenop de reguliere golfslag. Je kan het enigszins vergelijken met een muur van water die vooruit wordt geduwd en die wereldwijd voor kustprovincies voor grote problemen kunnen zorgen.


Meer over storm surge:
Oceanservice NOAA Stormsturge en Stormtide
Geology.com What is a stormsurge
Stormsurge - how and when?
Weather or Not - what is a stormsurge?

Waait het nou echt zo hard bij zo'n orkaan? En die stormvloed, is dat nou echt zo erg?

Schade
De Saffir-Simpson schaal zoals hierboven geeft echter ook de omvang van de schade weer. En die stijgt exponentieel. Een cat.2 orkaan geeft 10x zoveel schade dan een cat.1 Een cat 3 zelfs 50x, een cat 4 zelfs 250x en een categorie 5 orkaan doet 500 x zoveel schade dan een categorie 1 orkaan.

Onderstaand schema geeft aan waar ter wereld orkanen voorkomen


Waarom hebben orkanen eigenlijk namen?
De Tropische Depressies worden overal ter wereld in de gaten gehouden en zodra de depressies uitgroeien tot orkaan of cycloon, wordt er een naam aan de storm gegeven. Sinds 1950 krijgen ze namen op alfabetische volgorde (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z). Mocht een orkaan vernietigend hebben huisgehouden zoals Floyd, Gilbert en bijv. Katrina, dan zal die naam worden vervangen. Soms komt het ook voor dat alle letters van het alfabet gebruikt zijn in één seizoen (zoals 2005), dan zal een volgende storm Alpha gaan heten, gevolgd door Beta etc etc.

De namen van de Atlantische orkanen voor de komende jaren zijn als volgt


Mochten in één jaar de namen niet toereikend zijn (zoals 2005 en 2020) dan gaan ze het Griekse Alfabet af.

Ook aan de westkust van de VS en Mexico komen orkanen voor. (De oost-Pacifische orkanen) Verder zijn er dan nog de stormen in het noordwesten, midden en zuiden van de Pacific.Vooral de stormen in het noordwesten komen vaak in het nieuws omdat ze Japan, de Filipijnen, Taiwan en China vaak teisteren, maar ook geheel Zuidoost-Azië kunnen treffen. Ook in de Indische oceaan komen ze voor, daar zijn vaak Bangladesh en Myanmar aan de beurt, maar soms ook India, Pakistan of zelfs Oman. Tevens komen orkanen voor aan de oostkust van Afrika, met name voor de kust van Madagascar.

Meer informatie over de namen van alle orkanen vind je hier.

Leuk hoor allemaal, maar wanneer zijn die orkaanseizoenen dan precies?
ATLANTISCHE OCEAAN: 1 juni t/m 30 november, met pieken eind augustus en september
NOORD OOST PACIFIC:Begin mei t/m begin november, met piek in augustus/september
NOORD WEST PACIFIC: Begin juli t/m eind november, maar eigenlijk hele jaar door activiteit.
NOORD INDISCHE OCEAAN: april t/m december met pieken in mei en november
ZUID INDISCHE + WEST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober t/m mei met pieken in februari en april
ZUID WEST PACIFIC + OOST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober tot eind april met piek in februari.

Over het algemeen is Mei de rustigste maand en September de zwaarste.

Zijn ze ook wel eens buiten die maanden? Ja hoor
Lijst met stormen buiten het seizoen om. Waarvan de meesten voorkwamen in Mei.



bron

En? Zijn er al verwachtingen en/of voorspellingen voor het Atlantische seizoen in 2021?

In december 2020 kwam al de eerste verwachting voor 2021 naar buiten. Zoals gebruikelijk kwamen onderzoekers van Colorado State University als eerste met hun bevindingen naar buiten.
Zij denken dat er opnieuw aanwijzingen zijn dat 2021 een actief seizoen kan worden.



In Maart en April 2020 zullen verbeterde voorspellingen naar buiten komen en dan moeten we maar zien wat daar van uit gaat komen.

Veelal zien we stormen ver van te voren aankomen. Echter is hun uiteindelijke kracht en richting vaak nog erg onzeker. Het Amerikaanse Hurricane Centre heeft daar onderstaande video over gemaakt

Meer informatie is er ook te vinden op de Wiki-pagina voor het Atlantisch Orkaanseizoen 2020

Laatste topic van 2020
WKN / Hurricane Season 2020 #2

Oude delen van Hurricane Season vind je hier:
Topicreeks: Hurricane Season

Enkele handige links en overig nuttig leesvoer

1. National Hurricane Centre
2. Carribean Storm Network
3. Hurricanezone
4. Hurricane Track
5. Website met satelietbeelden van de Caribbean en de rest van Amerika
6. Intellicast: Geavanceerde satellietfoto's en gifs van aktuele stormen
7. Tropical Weather Underground
8. Weather.org - Stormwatch
9. Wikipedia Hurricanes/Tyfonen in het algemeen
10. Alle stormen ter wereld van de laatste jaren in overzicht
11. Severe Worldweather
12. Orkanensite in de Filipijnen
13. Cyclocane.com
14. Tropical Tidbits
15. Tropische weersite omgeving Australië
16. Mooie site over Orkanen aan de VS kusten
17. Website van NASA over Hurricanes
18. Windfinder - Windrapporten wereldwijd
19. Storm2k - Amerikaans weerforum
20. Earth Nullschool - actuele windstromen gezien vanuit de ruimte
21. Actual wind shear Atlantic Ocean
22. Tropical Storm Risk worldwide

Opmerkelijke en historische orkanen
-- Hurricane Patricia 2015
-- Cyclone Bhola 1970
-- Typhoon Nina 1975
-- Hurricane Kenna 2002
-- Hurricane Pauline 1997
-- Hurricane Iniki 1992
-- Great Galveston Hurricane 1900
-- Hurricane Ike 2008
-- Great Hurricane of 1780
-- Hurricane Andrew 1992
-- Hurricane Katrina 2005
-- Typhoon Meranti 2016
-- Cyclone Nargis 2008
-- Tyfoon Haiyan 2013
-- Bangladesh Cyclone 1991
-- Hurricane Sandy 2012
-- Hurricane Matthew 2016
-- Hurricane Wilma 2005
-- Hurricane Harvey 2017
-- Hurricane Irma 2017
-- Hurricane Maria 2017
-- Hurricane Florence 2018
-- Hurricane Michael 2018
-- Tyfoon Mangkhut 2018
-- Hurricane Dorian 2019

Atlantische Orkaanseizoenen uit de oude doos
-- Hurricane Season 2021 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2020 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2019 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2018 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2017 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2016 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2015 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2014 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2013 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2012 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2011 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2010 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2009 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2008 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2007 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2006 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2005 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2004 - Wikipedia

Actuele Weerradar in Golf van Mexico





Satellietfoto voor de westkust van Afrika


[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 25-02-2021 16:58:39 ]
pi_198200328
Orkaan Danny dus dit jaar... dat wordt wat... :)
  Eindredactie Sport / Forummod donderdag 25 februari 2021 @ 17:06:26 #3
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_198200408
quote:
4s.gif Op donderdag 25 februari 2021 16:51 schreef Frutsel het volgende:
In Maart en April 2020 zullen verbeterde voorspellingen naar buiten komen en dan moeten we maar zien wat daar van uit gaat komen.
Ik ben benieuwd!
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  zondag 28 februari 2021 @ 21:42:34 #4
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198258059
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 3 maart 2021 @ 18:22:54 #5
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198305494
NIRAN kan nog een probleem worden voor nieuw Caledonie. Lijkt ten zuiden langs het eiland te trekken.
Mogelijk categorie 3.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator vrijdag 12 maart 2021 @ 12:58:00 #6
8781 crew  Frutsel
pi_198460539
Forecasts voor het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan begint voortaan vanaf 15 mei...

quote:
Forecast Hurricane Season starting earlier

LOUISVILLE, Ky. (WAVE) - Some changes are coming when the National Hurricane Center (NHC) disseminates information before the Atlantic hurricane season begins.

For the past six years, the Atlantic basin has seen its first named storm before the official start date of June 1. Hurricane season has lasted from June 1 through November 30 since 1965. While the start date may not have changed, the end date has been pushed back a few times. First from October 31 to November 15, then eventually November 30.

Typically, the first named storm does not occur until July. Tropical Storm Arthur, however, formed on May 16, 2020. Tropical Storm Bertha formed on May 27, 2020. Here is a list of storms that formed before hurricane season officially began for the previous five years.

2019
Subtropical Storm Andrea: May 20
2018
Tropical Storm Alberto: May 25
2017
Tropical Storm Arlene: April 19
2016
Hurricane Alex: January 12
Tropical Storm Bonnie: May 27
2015
Tropical Storm Ana: May 8

For the 2021 Atlantic Hurricane season, the NHC will begin issuing daily Atlantic Tropical Weather Outlooks (TWO) and Graphical TWO at 8 AM EDT on May 15.

“Given recent increased tropical cyclone activity in the Atlantic basin in late May, routine issuance of the Atlantic TWO starting on May 15 offers a service improvement over unscheduled Special TWOs that are issued to discuss the possibility of tropical cyclone

formation prior to the official start of hurricane season on June 1,” the NHC said in a statement.

Before this season, the updates were issued if a system could potentially form.

While many look to climate change as a potential reason for the earlier formation of these storms, it’s important to note that improving technology has allowed meteorologists and scientists to observe more of what’s happening further out to sea in recent years.

Pre-season storms tend to be weaker than those seen during the peak of the Atlantic hurricane season, which occurs during August and September. However, a storm does not need to be incredibly strong to have a significant impact when making landfall.

The official start of the Atlantic Hurricane remains June 1 for now. A group of experts from NHC and other branches of the National Weather Service is expected to begin to discuss the change. The World Meteorological Organization (WMO) will meet in mid-March to discuss whether to start the 2022 and subsequent seasons on May 15.
  Moderator dinsdag 16 maart 2021 @ 10:14:01 #7
8781 crew  Frutsel
pi_198525637
quote:
Named Storms: 16-22
Hurricanes: 9-13
Major Hurricanes: 3-6
ACE: 150-200

Landfalling Hurricanes: 3-6
Major Impact Landfalls: 2-4
Nieuwe Forecast Weatherbell

https://www.weatherbell.com/march-2021-hurricane-season-outlook

[ Bericht 10% gewijzigd door Frutsel op 16-03-2021 12:48:41 ]
  woensdag 17 maart 2021 @ 20:39:05 #8
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198554818
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 21 maart 2021 @ 21:46:50 #9
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198626535
Rustig momenteel.

Lijkt iets te ontstaan in de zuidelijke Indische oceaan en mogelijk boven de Bengaalse zee (op lange termijn).
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 28 maart 2021 @ 20:16:15 #10
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198740595
Er lijkt wat meer leven te ontstaan. Vooral boven de Indische oceaan. Mogelijk Mayanmar (Birma).
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 29 maart 2021 @ 17:31:18 #11
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198752769
Deze even in de gaten houden. Tropisch systeem voor Birma. De watertemperatuur zit hier rond de 30 graden.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 29 maart 2021 @ 21:51:56 #12
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198757335
Duidelijk te zien dat het onrustig aan het worden is boven de Indische Oceaan. Zijn nu al 2 invests.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 2 april 2021 @ 17:42:32 #13
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198822095
Kans groot op actiever dan gemiddeld Atlantisch orkaanseizoen

Het Atlantische orkaanseizoen gaat officieel pas op 1 juni van start, maar er zijn signalen dat het seizoen dit jaar mogelijk alweer eerder gaat beginnen. Een groot deel van het Atlantische zeewater is namelijk nu al warmer dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Volgens Amerikaanse meteorologen lijkt het mede hierdoor een gemiddeld actiever seizoen te gaan worden, maar minder extreem dan vorig jaar. Vorig jaar kwam het tot een record aantal van 30 tropische stormen en orkanen.
Het officiële orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan loopt van 1 juni tot en met 30 november, waarbij de piek zich meestal voordoet in de maanden augustus tot en met oktober. In de maanden is het zeewater van de Atlantische Oceaan het warmst en dit is een van de belangrijkste ingrediënten voor het ontstaan van een storm van dit kaliber. Het zeewater is nu ten westen van bijvoorbeeld Spanje rond 16 graden, maar ten westen van Afrika is de zeewatertemperatuur al opgelopen tot boven 20 graden en in het Caribisch gebied tot rond 27 graden. Een tropische storm of orkaan heeft een zeewatertemperatuur van tenminste 26 graden nodig om te kunnen ontstaan, dus in de wateren nabij de Cariben zou het onder de juiste omstandigheden nu al mogelijk kunnen zijn.

April en mei doen ook mee
En dit zien we de laatste jaren ook steeds vaker gebeuren. Vooral de april- en de meimaand doen al steeds vaker mee. Sterker nog, vanaf 2015 zagen we in deze maanden altijd al wel 1 of 2 stormen die zo zwaar waren, dat ze een naam kregen. Meestal zijn dit dan tropische of subtropische stormen. Ook afgelopen jaar kwam het in de meimaand al tot 2 tropische stormen in het Atlantische bassin; Arthur en Bertha, welke allebei flink wat schade op hun naam hebben staan. Dit is de reden dat het National Hurricane Center in de Verenigde Staten dit jaar al twee weken eerder gaat beginnen met het uitgeven van orkaanverwachtingen.

Bron
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 3 april 2021 @ 19:13:54 #14
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198837436
The 'average' hurricane season has a new normal



Lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 4 april 2021 @ 12:52:04 #15
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198847616
Tropisch systeem voor Australië. WRF laat een major hurricane zien.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 4 april 2021 @ 16:45:16 #16
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198851688
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 4 april 2021 @ 18:08:41 #17
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198852795
Dodelijke orkaan kan nog voor meer slachtoffers gaan zorgen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 4 april 2021 @ 18:18:59 #18
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198852937
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 8 april 2021 @ 18:12:22 #19
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198918761
Het Fujiwara effect: een tropische dans van stormen

Als twee tropische stormen bij elkaar in de buurt komen voeren ze samen een dans uit waarbij ze om elkaar heen draaien tot ze samensmelten tot één.
Tropische storm met basisingrediënten warmte en vocht
Een tropische storm op de oceaan volgt doorgaans een nagenoeg rechte lijn. Enkel door temperatuurverschillen op het wateroppervlak, landmassa’s en de draaiing van de aarde verandert een storm van koers.

Er zijn namelijk 2 dingen nodig om een storm in tact te houden: Zowel warme lucht, als vocht is nodig. Vandaar dat de meeste stormen boven warm zeewater ontwikkelen en deze weer uitdooft als een van beide weg valt. De warmte ontbreekt als de storm te ver richting de polen trekt en het vocht ontbreekt als de storm aan land komt.

Invloed van hogedrukgebieden en lagedrukgebieden
Ook andere luchtdruksystemen kunnen de koers van een storm beïnvloeden. Dit kunnen wij in Nederland in het klein ook merken. Wanneer een sterk hogedrukgebied in de buurt van Nederland ligt worden lagedrukgebieden op afstand gehouden en kan het langere tijd droog blijven. Een tropische storm, die in wezen niets anders is dan een diep lagedrukgebied, ondervindt eenzelfde hinder. Hogedrukgebieden zorgen dus ook voor een afbuigende tropische stormen.

Wanneer een tropische storm een andere tropische storm tegenkomt dan gebeurt er iets eigenaardigs. Deze stormen trekken elkaar aan, maar door de draaiing van de wind om deze stormen heen kunnen ze niet in een rechte lijn op elkaar af bewegen. Hierdoor maken ze een draaiende ‘dans’ om elkaar heen.

https://www.weerplaza.nl/(...)ns-van-stormen/7029/
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator dinsdag 13 april 2021 @ 10:09:32 #20
8781 crew  Frutsel
pi_198983022


Historic, Category 3 Tropical Cyclone "Seroja" batters Western Australia, causing widespread damage

Tropical Cyclone "Seroja" made landfall as a Category 3 storm south of Kalbarri, Western Australia with wind gusts up to 170 km/h (106 mph) on Sunday, April 11, 2021. According to the Bureau of Meteorology (BOM), the storm caused widespread damage, left more than 20 000 homes without power, and brought the strongest wind gusts to Geraldton since 1956.

Seroja crossed the WA coast, south of Kalbarri near the town of Port Gregory at 12:00 UTC (20:00 LT) on Sunday evening as a Category 3 cyclone. Wind speeds of 120 to 140 km/h (75 to 87 mph) were recorded in Geraldton, Northampton, Binnu, Chapman Valley, and Mingenew.

Wind gusts in Geraldton were the strongest since 1956 when 140 km/h (87 mph) was recorded from an unnamed cyclone, BOM noted, adding that winds in Kalbarri and nearby areas were likely the strongest in more than 50 years.

Widespread damage has been reported to properties and homes, as well as power outages, which left more than 20 000 homes affected. In Kalbarri, some 70 percent of the town's buildings sustained damage as many roofs were ripped off and winds sent debris flying.

Cyclones this intense rarely travel this far south in Australia, and places outside the cyclone belt are not commonly built to withstand the devastation.

"The enormity of what we faced was very apparent. Some of the older buildings didn’t stand up very well but even some of the modern buildings, they just couldn’t hold it," Kalbarri State Emergency Service chief Steve Cable told the Australian Broadcasting Corp.

"Large trees with quite substantial limbs just snapped off like carrots."


  vrijdag 16 april 2021 @ 18:26:08 #21
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199030586
Cat 2 nu met een windsnelheid van 166 km. Windstoten lopen op tot 203 km.
Dit systeem trekt richting de Filipijnen en lijkt te vertragen net voor het eiland, wat een hoop neerslag kan opleveren.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 18 april 2021 @ 11:30:31 #22
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199051656
Nog uitgegroeid tot een cat 5. Windstoten tot 350 km. Kerndruk 890 mb.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator zondag 18 april 2021 @ 12:05:59 #23
8781 crew  Frutsel
  maandag 19 april 2021 @ 07:25:01 #24
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199065463
De Filipijnen heeft geluk gehad deze keer. De orkaan buigt af voor het eiland bereikt wordt. Kan nog wel veel neerslag vallen (wat vaak voor veel ellende kan zorgen).

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 19 april 2021 @ 19:00:23 #25
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199073954
Het verplaatst zich heel langzaam momenteel.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')