abonnement Unibet Coolblue
  Moderator vrijdag 7 januari 2022 @ 14:05:15 #1
8781 crew  Frutsel
pi_203078156



Welkom! Hier alweer het volgende deel in de reeks Hurricane Season! Alle informatie over het ontstaan van (nieuwe) orkanen, tyfoons en cyclonen in 2022 vind je hier. En natuurlijk volgen we ze allemaal op de voet! Voor zowel de Atlantische, Indische als Pacifische stormen kan je hier terecht!

Algemene Info
Met de term 'Hurricane Season' bedoelden we in eerste instantie de periode van 1 juni tot en met 30 november. Deze periode wordt in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico gezien als het url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantisch_orkaanseizoen]Atlantische orkaanseizoen[/url]. Echter komen deze gewelddadige stormen overal in de wereld voor maar met name grote delen van Azië, de VS, Centraal Amerika en de Cariben worden jaarlijks zwaar getroffen. Deze allesverwoestende stormen richten voor miljarden euro's schade en eisen jaarlijks soms duizenden slachtoffers en maken tienduizenden mensen dakloos. In het westelijke deel van de wereld noemen we deze stormen 'orkanen' of 'hurricanes'. In Azië of Australië worden ze vaak 'cyclonen' of 'tyfoons' genoemd.

In de laatste jaren zijn Tropische Stormen, Orkanen en Cyclonen meer en meer in de media gekomen en het lijkt daardoor ook alsof ze meer en meer slachtoffers maken. Ook wordt gesuggereerd dat door de opwarming van de aarde deze stormen nog intensiever en dodelijker worden. Dit zou zo maar eens kunnen want als je de seizoenen van de laatste tien jaar bekijkt dan lijken er steeds meer en steeds zwaardere orkanen te ontstaan.

Door de opkomst van Social Media zoals Instagram, Facebook en Twitter kan je soms realtime stormchasers of lokale nieuwszenders volgen waardoor je voor je gevoel nog dichter bij of in een orkaan zit. Deze volgen we dan ook graag!

Bekende orkanen
Via Youtube, Discovery of History Channel kan je historische documentaires terugvinden over de zwaarste, duurste en dodelijkste orkanen uit onze geschiedenis. Enkele voorbeelden daarvan zijn Gilbert (1988), Andrew (1992), Floyd (1999), Katrina (2005), Sidr (2007), Nargis (2008), Haiyan (2013, Patricia (2015), Meranti of Matthew (2016), Harvey & Irma (2017) Michael (2018), Dorian en Ida (2019), Delta, Eta & Iota (2020), Surigae & Rai (2021)

In 2017 trof orkaan Harvey Texas en hield orkaan Irma o.a. huis op St. Maarten en Puerto Rico. Harvey heeft voor bijna 200 miljard dollar aan schade aangericht en is daarmee de 'duurste' orkaan ooit.

In 2018 waren het vooral Florence and Michael die het westelijk deel van de wereld troffen terwijl in Azië het met name tyfoon Mangkhut was die veel slachtoffers maakte. In 2019

In 2019 was het vooral orkaan Dorian die eind augustus/begin september de media aandacht opeiste. Dorian groeide uit tot monsterorkaan van 5e categorie en vooral de Bahama's werden zwaar getroffen. De dodelijkste storm van 2019 was veruit orkaan Idai die vanuit de Indische Oceaan de oostkust van Afrika teisterde. Meer dan 1300 mensen kwamen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in Zimbabwe en Mozambique.

In 2020 werden opnieuw alle records broken. De officiele namenlijst was al snel "op" en moest het NHC zijn toevlucht zoeken tot de namen van het Griekse alfabet. Eta was de dodelijkste orkaan begin november maar de krachtigste orkaan Iota die half november uitgroeide tot kolossale categorie 5 orkaan en als een van de sterkste orkanen ooit Midden-Amerika zou treffen. Het jaar 2020 zou in de top vijf van duurste (Atlantische) orkaanseizoenen ooit met een schadepost van meer dan 50 miljard dollar.

In 2021 viel het Atlantische Orkaanseizoen qua slachtoffers redelijk mee (slechts 160) . Qua schade neemt 2021 echter de 4e plaats in op de ranglijst van de 'duurste' orkaanseizoenen ooit met ruim 70 miljard dollar aan schade

Dodelijke orkanen
Jaarlijks vallen honderden of duizenden slachtoffers in Azië, Afrika, de Cariben en Centraal- en Noord-Amerika. Men gaat er vanuit dat de dodelijkste orkaan ooit in 1970 plaatsvond. Toen trof orkaan Bhola India en naar schattingen zijn toen 300.000 tot 500.000 mensen omgekomen.

In 2008 trof cycloon Nargis onder andere Myanmar, Burma, Sri Lanka, Laos, India en Bangladesh. Volgens officiële statistieken kwamen er toen 140.000 mensen om het leven maar men vermoed dat het er veel meer waren. Mogelijk wel 500.000 tot 1.000.000.

In 2013 was orkaan Haiyan één van de krachtigste orkanen ooit. Ruim tien miljoen mensen in de Filipijnen werden er door getroffen waarvan meer dan 650000 dakloos werden. Het aantal dodelijke slachtoffers liep op tot ver boven de 5000.

Elk jaar zie je ook weer in de jaaroverzichten van WKN wel één of meerdere zware en/of dodelijke orkanen voorbij komen.

Hoewel het Atlantische seizoen pas officieel in juni begint zijn er op andere plekken in de wereld zeker meer orkanen te vinden in de komende maanden. We zullen ook deze dus zeker gaan bespreken. Bij zeer zware orkanen zullen er ook extra topics mogelijk zijn om deze afzonderlijk te bespreken. Dus schroom niet en maak vooral een extra topic voor een orkaan die jij de moeite waard vindt!

Let op: Orkanen zijn absoluut niet te vergelijken met tornado's! Die verwarring bestaat nog wel eens. Meer over tornado's en het ontstaan daarvan vind je onder andere hier: WKN / [ACTUEEL] Tornado's in de VS #26 Into the Alley & HIGH RISK-alert

Orkanen: Hoe ontstaan ze eigenlijk?
Op de site van Wikipedia kan je in het Nederlands nalezen hoe ze ontstaan en wat de belangrijkste energiebron is voor hun verwoestende kracht: het warme zeewater. Enkele interessante filmpjes over het ontstaan (en de ontwikkeling van) een orkaan zijn deze:


Andere links naar het ontstaan van orkaan:
Nasa: How do Hurricanes form?
Nederlandse SchoolTV - Wat is een orkaan?
Engelse BBC - About Hurricanes
LiveScience - Where Hurricanes form
How hurricanes like Michael form

Indeling, Kracht en Stormvloed
De stormen worden ingedeeld op 'categorie'. Vaak zijn het eerst tropische depressies die uitgroeien tot tropische stormen. Deze tropische stormen winnen verder aan kracht en krijgen dan de orkaanstatus (Hurricanes/Tyfoons) Ze worden ingedeeld op windsnelheden via de Saffir-Simpson Schaal. Vanaf categorie 3 krijgen de orkanen de stempel 'zware orkaan' oftewel (Major Hurricane). (In Azië & Australië werken ze met een andere schaal dan in het westen)

Tropische Depressie: windsnelheden van 38 tot 61 km/u
Tropische Storm: windsnelheden van 62 tot 118 km/u
Orkaan 1e categorie: windsnelheden van 119 tot 153 km/u en een stormvloed van 1 tot 1,5 meter boven normaal
Orkaan 2e categorie: windsnelheden van 154 tot 177 km/u en een stormvloed van 1,5 tot 2,5 meter boven normaal
Orkaan 3e categorie: windsnelheden van 178 tot 209 km/u en een stormvloed van 2,5 tot 3,7 meter boven normaal
Orkaan 4e categorie: windsnelheden van 210-249 km/u en een stormvloed van 3,8 tot 5,5 meter boven normaal
Orkaan 5e categorie: windsnelheden > 250 km/u en een stormvloed van meer dan 5,5 meter boven normaal



Voorbeelden van tropische stormen en (zware) orkanen


Stormvloed/Stormsurge
Door de enorme windkracht van een orkaan wordt het zeewater opgestuwd. Dit zeewater wordt als het ware vooruit geblazen, voor de storm uit. Hoe zwaarder de orkaan des te meer zeewater vooruit wordt geduwd. Deze opstuwing noemen we de stormvloed.(Engelse term die veelal gebruikt wordt is 'stormsurge'. De stormvloed wordt dan ook gemeten bovenop de reguliere golfslag. Je kan het enigszins vergelijken met een muur van water die vooruit wordt geduwd en die wereldwijd voor kustprovincies voor grote problemen kunnen zorgen.


Meer over storm surge:
Oceanservice NOAA Stormsturge en Stormtide
Geology.com What is a stormsurge
Stormsurge - how and when?
Weather or Not - what is a stormsurge?

Waait het nou echt zo hard bij zo'n orkaan? En die stormvloed, is dat nou echt zo erg?

Schade
De Saffir-Simpson schaal zoals hierboven geeft echter ook de omvang van de schade weer. En die stijgt exponentieel. Een cat.2 orkaan geeft 10x zoveel schade dan een cat.1 Een cat 3 zelfs 50x, een cat 4 zelfs 250x en een categorie 5 orkaan doet 500 x zoveel schade dan een categorie 1 orkaan.

Onderstaand schema geeft aan waar ter wereld orkanen voorkomen


Waarom hebben orkanen eigenlijk namen?
De Tropische Depressies worden overal ter wereld in de gaten gehouden en zodra de depressies uitgroeien tot orkaan of cycloon, wordt er een naam aan de storm gegeven. Sinds 1950 krijgen ze namen op alfabetische volgorde (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z). Mocht een orkaan vernietigend hebben huisgehouden zoals Floyd, Gilbert en bijv. Katrina, dan zal die naam worden vervangen. Soms komt het ook voor dat alle letters van het alfabet gebruikt zijn in één seizoen (zoals 2005), dan zal een volgende storm Alpha gaan heten, gevolgd door Beta etc etc.

De namen van de Atlantische orkanen voor de komende jaren zijn als volgt
[img=400,363]https://i.imgur.com/0jJEYyO.jpg/img]

Mochten in één jaar de namen niet toereikend zijn (zoals 2005 en 2020) dan gaan ze het Griekse Alfabet af.

Ook aan de westkust van de VS en Mexico komen orkanen voor. (De oost-Pacifische orkanen) Verder zijn er dan nog de stormen in het noordwesten, midden en zuiden van de Pacific.Vooral de stormen in het noordwesten komen vaak in het nieuws omdat ze Japan, de Filipijnen, Taiwan en China vaak teisteren, maar ook geheel Zuidoost-Azië kunnen treffen. Ook in de Indische oceaan komen ze voor, daar zijn vaak Bangladesh en Myanmar aan de beurt, maar soms ook India, Pakistan of zelfs Oman. Tevens komen orkanen voor aan de oostkust van Afrika, met name voor de kust van Madagascar.

[b]Meer informatie over de namen van alle orkanen [/b] [url=http://www.nhc.noaa.gov/aboutnames.shtml]vind je hier[/url].

[b]Leuk hoor allemaal, maar wanneer zijn die orkaanseizoenen dan precies?[/b]
ATLANTISCHE OCEAAN: 1 juni t/m 30 november, met pieken eind augustus en september
NOORD OOST PACIFIC:Begin mei t/m begin november, met piek in augustus/september
NOORD WEST PACIFIC: Begin juli t/m eind november, maar eigenlijk hele jaar door activiteit.
NOORD INDISCHE OCEAAN: april t/m december met pieken in mei en november
ZUID INDISCHE + WEST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober t/m mei met pieken in februari en april
ZUID WEST PACIFIC + OOST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober tot eind april met piek in februari.

Over het algemeen is Mei de rustigste maand en September de zwaarste.

[b]Zijn ze ook wel eens buiten die maanden? Ja hoor[/b]
Lijst met stormen buiten het seizoen om. Waarvan de meesten voorkwamen in Mei.

[img=648,195]https://i.imgur.com/CAArPXF.png?1[/img]

bron

En? Zijn er al verwachtingen en/of voorspellingen voor het Atlantische seizoen in 2022?

In december 2021 kwam al de eerste verwachting voor 2022 naar buiten. Volgens onderzoekers is er een 40% kans dat het oppervlakte water in de Atlantische Oceaan warmer is dan normaal wat tot gevolg kan hebben dat er opnieuw een 'boven gemiddeld orkaanseizoen' aan zit te komen.

Daarnaast is er geen El Nino op komst. De trend is vaak dat wanneer El Nino de wateren van de Pacific verder opwarmt er in de Atlantische Oceaan een minder krachtig orkaanseizoen optreedt. Het weerverschijnsel La Nina heeft juist het omgekeerde effect.

Voor meer informatie over de voorspelling kun je ook hier terecht:
https://tropical.colostate.edu/Forecast/2021-12.pdf



In Maart en April 2021 zullen verbeterde voorspellingen naar buiten komen en dan moeten we maar zien wat daar van uit gaat komen.

Veelal zien we stormen ver van te voren aankomen. Echter is hun uiteindelijke kracht en richting vaak nog erg onzeker. Het Amerikaanse Hurricane Centre heeft daar onderstaande video over gemaakt

Meer informatie is er ook te vinden op de Wiki-pagina voor het Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Laatste topic van 2021/b]
WKN / Hurricane Season 2021

[b]Oude delen van Hurricane Season vind je hier:

Topicreeks: Hurricane Season

Enkele handige links en overig nuttig leesvoer

1. National Hurricane Centre
2. Carribean Storm Network
3. Hurricanezone
4. Hurricane Track
5. Website met satelietbeelden van de Caribbean en de rest van Amerika
6. Intellicast: Geavanceerde satellietfoto's en gifs van aktuele stormen
7. Tropical Weather Underground
8. Weather.org - Stormwatch
9. Wikipedia Hurricanes/Tyfonen in het algemeen
10. Alle stormen ter wereld van de laatste jaren in overzicht
11. Severe Worldweather
12. Orkanensite in de Filipijnen
13. Cyclocane.com
14. Tropical Tidbits
15. Tropische weersite omgeving Australië
16. Mooie site over Orkanen aan de VS kusten
17. Website van NASA over Hurricanes
18. Windfinder - Windrapporten wereldwijd
19. Storm2k - Amerikaans weerforum
20. Earth Nullschool - actuele windstromen gezien vanuit de ruimte
21. Actual wind shear Atlantic Ocean
22. Tropical Storm Risk worldwide

Opmerkelijke en historische orkanen
-- Hurricane Patricia 2015
-- Cyclone Bhola 1970
-- Typhoon Nina 1975
-- Hurricane Kenna 2002
-- Hurricane Pauline 1997
-- Hurricane Iniki 1992
-- Great Galveston Hurricane 1900
-- Hurricane Ike 2008
-- Great Hurricane of 1780
-- Hurricane Andrew 1992
-- Hurricane Katrina 2005
-- Typhoon Meranti 2016
-- Cyclone Nargis 2008
-- Tyfoon Haiyan 2013
-- Bangladesh Cyclone 1991
-- Hurricane Sandy 2012
-- Hurricane Matthew 2016
-- Hurricane Wilma 2005
-- Hurricane Harvey 2017
-- Hurricane Irma 2017
-- Hurricane Maria 2017
-- Hurricane Florence 2018
-- Hurricane Michael 2018
-- Tyfoon Mangkhut 2018
-- Hurricane Dorian 2019

Atlantische Orkaanseizoenen uit de oude doos
-- Hurricane Season 2021 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2020 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2019 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2018 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2017 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2016 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2015 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2014 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2013 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2012 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2011 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2010 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2009 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2008 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2007 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2006 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2005 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2004 - Wikipedia

Actuele Weerradar in Golf van Mexico




Satellietfoto voor de westkust van Afrika
  dinsdag 11 januari 2022 @ 17:56:15 #2
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203142324
Tropische storm Tiffany boven de Golf van Carpentaria.



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 11 januari 2022 @ 18:38:50 #3
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
  woensdag 12 januari 2022 @ 07:53:18 #4
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203149450


quote:
"Although the cyclone threat is easing, heavy rainfall, flooding and damaging winds remain hazards right across the Top End for the remainder of this week and into the weekend," the Bureau of Meteorology's Jude Scott said.

"Daily rainfall totals of 50 to 100 millimetres of forecast with more than 200 millimetres a possibility in some locations close to the system."

The cyclone is now moving west over the Top End, with sustained winds of 75 kilometres per hour near its centre with gusts of up to 100 kilometres per hour.

It is expected to weaken to below cyclone strength later today as it moves over the lower Top End, bringing strong winds and heavy rainfall.

Ms Scott said Tiffany was forecast to “track quite quickly” across the base of the Top End.

"The Top End community should be prepared for wet and windy conditions and flash flooding as we move into a vigorous active monsoon phase for the remainder of this week and into the weekend," she said.

https://www.abc.net.au/ne(...)ing-bom-nt/100751238
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 23 januari 2022 @ 17:10:29 #5
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203334797
Deze gaat voor een hoop ellende zorgen in Mozambique. Veel neerslag zal voor overstromingen en aardverschuivingen zorgen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 24 januari 2022 @ 07:59:25 #6
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203341020
Tropische storm Ana


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 25 januari 2022 @ 19:12:01 #7
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203362667
Vier doden inmiddels in Mozambique.

WKN / Doden door tropische storm in Mozambique
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 26 januari 2022 @ 18:18:27 #8
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203376793
En nog meer tropische onrust op komst in de buurt van Madagascar. Eerst Mauritius en Reunion.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 28 januari 2022 @ 17:20:55 #9
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203405624
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 30 januari 2022 @ 09:29:56 #10
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203429193
Categorie 3 voor Madagascar?


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator vrijdag 4 februari 2022 @ 14:19:45 #11
8781 crew  Frutsel
pi_203502787
Nog een invest ten oosten van Batsirai

  zaterdag 5 februari 2022 @ 18:20:09 #12
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203523526
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 februari 2022 14:19 schreef Frutsel het volgende:
Nog een invest ten oosten van Batsirai

[ afbeelding ]
Lijkt niks te worden deze.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 8 februari 2022 @ 18:14:14 #13
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203572785
Amerikanen bereiden zich voor op categorie-6 orkaan

Zal er wereldwijd ooit over categorie-6 orkanen worden gesproken? Het National Hurricane Center in Miami in Florida, één van de leidende instituten wereldwijd op orkaangebied, heeft nog geen concrete plannen in die richting. Wel gaat de internationale universiteit van Florida een windtunnel bouwen, waarin de gevolgen van dergelijke orkanen kunnen worden gesimuleerd. Een miljoenensubsidie hiervoor is inmiddels toegekend, meldt CNN.

De Saffir-Simpson schaal, waarmee de kracht van orkanen wordt gemeten, komt nu nog niet verder dan een categorie 5, beginnend bij windsnelheden van 252 kilometer per uur of meer. De schade, die van dergelijke windsnelheden het gevolg is, wordt als catastrofaal betiteld, met huizen die in hun geheel door de wind weggevaagd kunnen worden, algehele stroomuitval en gebieden die voor meerdere weken totaal onbewoonbaar kunnen raken.

Orkanen worden steeds zwaarder
Klimaatverandering is er de oorzaak van dat orkanen steeds zwaarder worden, zo lijkt het. Ze trekken langzamer, hebben meer water bij zich en de schade die ze kunnen aanrichten, is groter dan vroeger. Er kan een moment komen dat de huidige 5 categorieën niet meer voldoende zijn.

Volgens het Hurricane Center zou de introductie van een eventuele categorie-6 orkaan de aandacht teveel naar de wind trekken. Orkanen richten niet alleen door hun wind, maar ook via regen, stormvloeden, gevaarlijke stromingen in het water, onweer en tornado’s schade aan. Het centrum ziet vooralsnog meer in een adequate beschrijving van de gevolgen van de diverse categorieën orkanen, dan in het eventueel op termijn toevoegen van een categorie-6 orkaan.

lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 10 februari 2022 @ 18:06:37 #14
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203602263
Dovi is net New Caledonie gepasseerd als een categorie 1 en neemt nog toe in kracht. Deze kan nog voor overlast gaan zorgen in Nieuw Zeeland.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 10 februari 2022 @ 18:07:12 #15
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203602271


[ Bericht 96% gewijzigd door aloa op 10-02-2022 18:13:43 ]
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 12 februari 2022 @ 17:56:05 #16
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203631494
Nieuw Zeeland gaat nog flink last krijgen ex orkaan Dovi. De kracht is vergelijkbaar met kracht 11 op de schaal van Beaufort. En zeer veel neerslag.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 15 februari 2022 @ 18:29:23 #17
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203677173
Madagaskar...

twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 21 februari 2022 @ 18:18:15 #18
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203769708
Opnieuw een zware orkaan voor Madagascar. Let ook op het zeer strakke en kleine oog, wat kan betekenen dat deze orkaan nog verder aansterkt. Nu is het een categorie 3.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_203795637
quote:
Emnati makes landfall over Madagascar as 4th tropical cyclone in a month

Tropical Cyclone "Emnati" made landfall over southern Madagascar on February 22, 2022, with winds up to 135 km/h (84 mph), making it a Category 1 hurricane equivalent on the Saffir-Simpson scale. Emnati is the 5th named storm of the 2021/22 Southwest Indian Ocean cyclone season and the 4th to make landfall in Madagascar.

Emnati made landfall on the southeastern side of Madagascar, in the same region where Batsirai caused widespread damage and left at least 124 people dead at the beginning of February 2022. Emnati was not as powerful as Batsirai and there are currently no early reports of damage or casualties. This might change, however, as the day progresses.

This is now the fourth tropical cyclone to make landfall in Madagascar within one month, following Tropical Cyclone "Ana" on January 22, Batsirai on February 5, and Dumako on February 15.

Ana left at least 88 people dead in Madagascar, Malawi and Mozambique, of which at least 48 in Madagascar (coupled with an inter-tropical convergence zone that impacted the country January 17).

Batsirai is this year's deadliest cyclone in the basin, with at least 124 people killed in Madagascar, 124 000 homes damaged or destroyed and 30 000 displaced people.

Dumako left at least 14 people dead and displaced more than 4 300.

A spokeswoman at the World Meteorological Organization (WMO), Clare Nullis, said it was rare to have groups of cyclones in the same area in close succession.1

"Ocean heat is one of the factors in rapid intensification of cyclones," she told Reuters, adding that right now there was no evidence of an increase in the overall number of tropical cyclones.
  zaterdag 26 februari 2022 @ 09:29:35 #21
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_203842337
Meerdere nu op het zuidelijk halfrond. Vernon lijkt zelfs een categorie 4 te worden.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 21 maart 2022 @ 07:55:05 #22
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_204164906
Veel neerslag voor de Andaman en Nicobar eilanden, door invest 91B in de Bay of Bengal.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 26 maart 2022 @ 11:25:45 #23
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_204225521
West van Australië. Categorie 3 nu.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 30 maart 2022 @ 18:47:55 #24
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_204275845
Er wordt weer een actief seizoen verwacht.

quote:
Active Atlantic hurricane season expected once again, AccuWeather forecasters say
People in the hurricane-prone parts of the U.S. should get an early start on preparations, AccuWeather forecasters advise -- especially since tropical development could begin ahead of the actual start of hurricane season.

The Atlantic hurricane season is two months away, with the official start arriving on June 1, but AccuWeather forecasters released predictions for the coming season this week, noting that there is a high chance for a preseason storm to develop and that another active tropical season is expected. AccuWeather forecasters emphasized that now is the time to prepare, especially since some communities are still recovering from devastating storms over the last couple of years.

The past two hurricane seasons were extraordinarily active, as AccuWeather meteorologists predicted, with the historic 2020 season reaching unprecedented levels and setting a new record for the number of named storms with 30. The 2021 tropical year was almost as prolific with 21 named storms, making it the third most active on record in terms of named systems. It also forced meteorologists to use the entirety of the designated storm name list for the second straight season.

Of course, the seasons prior to 2020 and 2021 certainly weren’t underachievers, with the devastating trio of major hurricanes -- Harvey, Irma and Maria -- striking over a one-month stretch in 2017, and hurricanes Florence and Michael blasting parts of the Southeast in 2018. In fact, the last season with a below-normal number of named storms was 2015

So what can residents living in hurricane-prone areas of the United States expect in 2022? More of the same, unfortunately.

AccuWeather’s team of tropical weather forecasters, led by veteran meteorologist and hurricane expert Dan Kottlowski, is once again predicting an above-normal season in terms of tropical activity in the Atlantic, as well as a higher-than-normal chance that a major hurricane could make landfall in the mainland United States, Puerto Rico and the U.S Virgin Islands.

Specifically, Kottlowski’s team is forecasting 16-20 named storms and six to eight hurricanes. Of those hurricanes, about three to five are forecast to reach major hurricane status, which occurs when a storm reaches Category 3 strength with winds exceeding 111 mph or higher.

AccuWeather’s forecast of 16-20 named storms is higher than the 30-year average of 14 per year, while the projection of six to eight hurricanes is about in line with the normal of seven. It’s also nearly identical to how 2021 played out. Last year, the 21 named storms included seven hurricanes and four major hurricanes. Eight of those storms made a direct impact on the U.S. About four to six direct impacts are predicted for 2022.

In order to make such a long-range prediction, Kottlowski’s team studied a number of current weather trends, past hurricane seasons and climatological models to help piece together this meteorological puzzle. Here’s a deeper look at how several influential factors will shape the 2022 season.

La Niña once again expected to play a key role
The climatological phenomenon known as La Niña can help shape weather patterns worldwide, and in particular, play a major factor in how active a hurricane season can become.

La Niña is part of a three-pronged climatological pattern known as the El Niño Southern Oscillation [ENSO], which is a short-term climate fluctuation that is determined by the warming or cooling of the waters in the equatorial Pacific Ocean.

When sea-surface temperatures are anomalously warm in this part of the Pacific and stay that way over a period of 12-18 months, climate experts say an El Niño phase is underway. When the reverse is true, and water temperatures are lower than average, a La Niña phase is declared. The third phase, ENSO-neutral, is when water temperatures are around average.

lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 30 maart 2022 @ 18:49:38 #25
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_204275856


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')