abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_197868611
Ja, hoi. Toch maar eens een eigen topic om ook m'n gedachten eens op een rijtje te zetten en misschien ook wat ervaringen van anderen mee te kunnen nemen. Wordt een lang verhaal, bij voorbaat excuus.

Sommigen van jullie weten misschien mijn verhaal wel, anders kort samengevat: altijd al kinderen gewild, altijd geroepen tussen m'n 26-30e twee kinderen te willen, en dan erna misschien nog een derde. Eind 2013 een vriend gekregen, herfst 2016 was ik er helemaal klaar voor om te beginnen, maar vriend nog niet. Juni 2020 beiden klaar voor, gestopt met pil, en half augustus 2020 uiteindelijk tot de zeer pijnlijke conclusie gekomen dat het beter was om niet samen verder te gaan. De relatie was eigenlijk alleen nog een vriendschap, en geen liefde meer. Inmiddels dus een half jaar vrijgezel en 31, en geen kind of uitzicht-op-binnenkort starten met proberen.

En daarmee ook vol onzekerheden, en vragen.
Want ik wil echt heel graag een kind. Een leven zonder kan ik me echt niet voorstellen, ik pas al sinds m'n 12e op, heb tijdens m'n studie als bijbaan in de kinderopvang gewerkt, ik pas nog steeds met enige regelmaat op bij buurkindjes, voel me ook het meest in m'n element op die momenten. Ik voel me alsof ik allang moeder ben, alleen nog zonder eigen kind. Het voelt alsof ik een deel van wie ik in de kern ben, niet kwijt kan nu.

Maar ik wil ook het liefst dat kind wel in een gezin. Maar geen enkele twijfel: als niet met iemand anders, dan maar alleen.

En dan komen de vragen. Hoe lang geef ik mezelf om iemand te vinden waarmee ik binnen een relatie samen aan kinderen wil beginnen, voordat ik de stap neem het alleen te gaan doen?

Ik heb adenomyose, waarvan een aantal jaar geleden is gezegd dat dat een verhoogd risico op een verminderde vruchtbaarheid en miskramen geeft, en dat na 6 maanden proberen al de medische molen ingegaan zou worden. Vlak voor stoppen pil in 2020 nogmaals onderzocht, en toen werd gezegd dat dat verband niet zo duidelijk was, en dat we het gewoon 12 maanden mochten proberen voor verdere medische stappen. Als ik google op wetenschappelijke artikelen, vind ik wel degelijk meerdere artikelen en een meta-analyse waarin geconcludeerd wordt dat adenomyose samenhangt met verminderde vruchtbaarheid. Maar tegelijkertijd weet ik bv ook niet of de ernst van de adenomyose bij die patiŽnten vergelijkbaar is met bij mij, of niet. Ik ben zelf wetenschappelijk onderzoeker op een ander gebied, dus zoek wel in betrouwbare bronnen, maar geen arts en heb ook niet mijn eigen uitslagen in alle details, dus niet genoeg informatie om op detailniveau mijn situatie en die van personen in de artikelen te vergelijken.

Ik vind dat heel lastig, want ik heb het idee dat ik daardoor echt geen goede afweging kan maken over hoe lang "ik nog heb" voor ik moet kiezen.

Vanaf 35 gaat vruchtbaarheid rap achteruit, als ik dan ook nog eens sowieso al (mogelijk) verminderd vruchtbaar ben, en het allerliefst ook twee kinderen (of in elk geval de reŽele mogelijkheid daartoe) zou willen, dan begint voor mijn gevoel de klok al heel erg te tikken. Veel mensen om me heen zeggen "je bent pas 31, je hebt nog alle tijd", maar zo voelt dat voor mij dus echt niet. Voor mij voelt het als: iemand tegenkomen, relatie mee krijgen, samen gaan wonen (zeg dat dat allemaal al in het komende jaar gebeurt, dan ben ik dan 32), dan gaan proberen. Als dat dan twee jaar duurt ben ik 34/35 als het kind geboren wordt, dan jaar/anderhalf jaar erna weer proberen, ben ik 36/37, met nog kleinere kans, en grotere kans op afwijkingen, en als het dan weer 2 jaar duurt ben ik dan 39 als het kind geboren wordt.. en misschien lukt het dan helemaal niet meer. Of kom ik in het komende jaar helemaal niemand tegen, maar pas over drie jaar, en dan lijkt een tweede kind sowieso al bijna geen kans meer hebben. Nou ja, dat dus.

Ga ik er dan nu al voor om alleenstaand moeder te worden, en zie ik wel of ik daarna evt nog iemand tegen kom waarmee ik een relatie en evt nog een kindje krijg? En doe ik dat dan met een bekende donor (ik zou niet weten wie), een co-ouder(paar) (dat lijkt me lastig als er dan later bij mij nog een partner bij komt die er niet voor gekozen heeft een kind samen met een ander paar op te voeden), een buitenlandse spermabank (kan je snel mee starten, maar hoe zit het met quotum van aantal kinderen verspreid over meerdere landen etc? En best prijzig), of een Nederlandse spermabank (veel ziekenhuizen hebben een stop op de wachtlijst, of wachtlijsten van >18 maanden).

Of laat ik eicellen invriezen, zodat ik iets langer kan wachten met de eerste zonder dat de kwaliteit van mijn eicellen als ik toe ben aan een tweede al zo ver achteruit is gegaan dat dat sowieso niet meer lukt? (Voor eigen rekening als het niet op medische indicatie is, best prijzig, en mogelijk 2 of 3 behandelingen nodig voor voldoende eicellen).

Wacht ik nog een jaar, of twee jaar, en ga ik dan het traject in gang zetten als ik nog niemand heb ontmoet, en neem ik dan het risico voor lief dat het daardoor misschien wel niet lukt, of bij maximaal 1 kind blijft?

Ik wil sowieso een belafspraak oid met de behandelaar bij het AMC inplannen waar ik voor de adenomyose vorig jaar ben geweest om wat meer specifieke informatie over hoe het nou zit met die vruchtbaarheid te vragen, en het ook eens bij haar voor te leggen. Maar ik zou het ook heel fijn vinden om ervaringen te lezen van anderen die in dezelfde positie zitten, of hebben gezeten, en wat voor overwegingen jullie hebben of hebben gemaakt. Of die misschien in een net wat andere positie zitten, maar wel met ťťn of meer van de opties die ik overweeg ervaring hebben, en daar wat meer over kunnen vertellen. Of nog andere opties hebben die ik kan overwegen (adoptie is voor mij nu nog iets wat ik pas wil overwegen als een biologisch eigen kind niet kan).

Geld is in principe geen probleem, ook bij prijzige behandelingen, maar ik vind het wel belangrijk om bewust te kiezen voor iets, en niet maar "gewoon omdat het kan". Ik heb het geld wel, maar wellicht 3 behandelingen a 2000§ per keer en dan per jaar nog een bedrag om zonder medische indicatie voldoende eicellen te laten groeien, aanprikken en in te vriezen is natuurlijk niet iets wat ik zomaar wil doen, want met dat geld kan ik ook een hoop andere dingen doen.
pi_197868819
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:30 schreef AToontje87 het volgende:

[..]
Liefst in een gezin geeft ze toch aan. En opgroeien zonder vader hoeft echt geen probleem te zijn hoor. Zeker niet bij een goed vangnet/ netwerk.

Sterkte met de keus vlindertje. Ik heb geen advies, helaas.

[ Bericht 8% gewijzigd door Roomsnoes op 07-02-2021 12:35:36 (Quote verwijderd) ]
In some cases, resentment can result simply from being on the receiving end of good arguments. Collini
How much more precious is a little humanity than all the rules in the world. Piaget
pi_197868853
Vlindertje, ik wist ook altijd dat ik kinderen wilde. Vanaf mijn 30e werd dat gevoel sterker. Voor mij was ook de grootste twijfel dat mijn kind dus geen vader zou hebben.
En het heeft bij mij echt een paar jaar geduurd voordat ik die knoop durfde door te hakken door er over te praten, en de voor en nadelen tegen elkaar af te wegen.
Op mijn 33e ben ik ervoor gegaan en een jaar later was ik moeder van mijn nu achtjarige dochter.

Wat betreft het gezin wat je voor ogen hebt. Dat is alleen maar het traditionele gezin. Er bestaan zoveel vormen van gezinnen. Elk bewust gekozen huishouden is een gezin. O+

Succes met de afwegingen. Ik heb er nooit spijt van gehad. En mijn dochter doet het enorm goed en is een gelukkig en blij dame.
  zondag 7 februari 2021 @ 10:39:52 #4
479373 Banaanvragen
Voor al uw Banaanvragen
pi_197868887
quote:
1s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:35 schreef Sumppi het volgende:

[..]

Liefst in een gezin geeft ze toch aan. En opgroeien zonder vader hoeft echt geen probleem te zijn hoor. Zeker niet bij een goed vangnet/ netwerk.

Sterkte met de keus vlindertje. Ik heb geen advies, helaas.
Natuurlijk, schuif het maar weer af op anderen,Atoontje heeft gewoon gelijk, als de basis niet goed is moet je er simpel weg niet aan beginnen. Leuk dat je je ouders (gaan die dit nog 15 jaar vol houden) als vangnet wil gebruiken of je kind 5 dagen per week in de opvang wil pleuren, basis is gewoon niet ged.

Leuk dat TS een kind wil, maar dat is vooral uit eigen belang, niet in het belang van het kind
Op dinsdag 9 maart 2021 20:03 schreef Leonos het volgende:[/b]
Banaanvragen, mijn steun in donkere tijden O+
pi_197868941
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:39 schreef Banaanvragen het volgende:
Leuk dat TS een kind wil, maar dat is vooral uit eigen belang, niet in het belang van het kind
Elke kind dat wordt geboren naar aanleiding van iemands kinderwens wordt geboren uit eigen belang, maar dat is offtopic hier.
pi_197868972
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:39 schreef Banaanvragen het volgende:

[..]

Natuurlijk, schuif het maar weer af op anderen,Atoontje heeft gewoon gelijk, als de basis niet goed is moet je er simpel weg niet aan beginnen. Leuk dat je je ouders (gaan die dit nog 15 jaar vol houden) als vangnet wil gebruiken of je kind 5 dagen per week in de opvang wil pleuren, basis is gewoon niet ged.

Leuk dat TS een kind wil, maar dat is vooral uit eigen belang, niet in het belang van het kind
Dat is niet wat ik bedoelde, maar je vroeg ook niet om verduidelijking van mijn kant. Jammer.

Ook gezinnen hebben zo'n kring nodig. Dat kinderen leren van anderen en liefhebbende mensen om zich heen hebben anders dan het gezin. Heeft niks te maken met het dumpen bij anderen.

Kortzichtig te denken dat de basis alleen goed kan zijn met een vader en een moeder. Niet dat ze er niet over zou moeten denken, maar een stabiele basis kan ze denk ik ook bieden zonder vader.
In some cases, resentment can result simply from being on the receiving end of good arguments. Collini
How much more precious is a little humanity than all the rules in the world. Piaget
pi_197868980
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:30 schreef AToontje87 het volgende:

[..]

Ik verwachtte zo'n reactie wel.

Ja, uiteraard.
Ik denk dat een paar dingen belangrijk zijn om daarbij in overweging te nemen. Als eerste vind ik het belangrijk dat als ik als alleenstaande zwanger zou worden van een donor, het een donor is wiens identiteit bekend is en de donor in enige mate open staat voor contact, zodat het kind als gewenst later contact op zou kunnen nemen. Het is in Nederland ook niet meer toegestaan een anonieme donor te gebruiken.
Ten tweede denk ik dat een kind niet per se gelukkiger is met een vader+moeder dan met alleen een moeder (of twee moeders of twee vaders of welke andere variant dan ook). Ik denk dat een kind liefde nodig heeft, en verschillende volwassenen die een voorbeeldrol kunnen hebben. Ik heb twee ouders waar ik een hele goede band mee heb, een 1.5jaar jongere broer met vriendin die graag ook kinderen willen waar ik een hele goede band mee heb, een nicht die ik meer zie als zus en die me allemaal al hebben gezegd er altijd voor me te zijn als ik de keuze maak het alleen te doen, en een netwerk van vrienden (zowel mannelijk als vrouwelijk, met en zonder kinderen) die allemaal in meerdere of mindere mate een rol zullen spelen in het leven van mijn kind als ik alleenstaand moeder zou worden.

Plus dat alleenstaand moeder worden, natuurlijk niet per se hoeft te betekenen dat ik voor de rest van mijn leven alleenstaand blijf. Dat heeft natuurlijk ook zijn eigen uitdagingen en overwegingen, maar die hebben koppels die aan kinderen beginnen en vervolgens scheiden ook.

[ Bericht 1% gewijzigd door Roomsnoes op 07-02-2021 12:36:46 (Quote verwijderd) ]
pi_197868995
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:42 schreef Chia het volgende:

[..]

Elke kind dat wordt geboren naar aanleiding van iemands kinderwens wordt geboren uit eigen belang, maar dat is offtopic hier.
Nu ja, dit dus.
In some cases, resentment can result simply from being on the receiving end of good arguments. Collini
How much more precious is a little humanity than all the rules in the world. Piaget
pi_197869092
Vlindertje is niet op zoek naar goedkeuring, maar naar ervaringen van anderen vooral.
pi_197869119
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:39 schreef Banaanvragen het volgende:

[..]

Natuurlijk, schuif het maar weer af op anderen,Atoontje heeft gewoon gelijk, als de basis niet goed is moet je er simpel weg niet aan beginnen. Leuk dat je je ouders (gaan die dit nog 15 jaar vol houden) als vangnet wil gebruiken of je kind 5 dagen per week in de opvang wil pleuren, basis is gewoon niet ged.

Leuk dat TS een kind wil, maar dat is vooral uit eigen belang, niet in het belang van het kind
En wanneer is de basis goed?
Gaat het je om het alleenstaand zijn (en zou bij twee vrouwen of twee mannen die een kind willen de basis wel goed zijn) of om het niet met een vader en moeder zijn (en vind je dus dat twee mannen of twee vrouwen ook geen kind zouden moeten krijgen)?
Zelfs een kind krijgen in een situatie waarin je met een moeder en vader bent, is geen garantie op dat dat zo blijft of dat dat in goede harmonie zo blijft.

Ik wil m'n kind ook niet 5 dagen in de opvang 'pleuren' en ga er al helemaal niet vanuit dat m'n ouders op vaste basis op mijn kind gaan passen als ik werk, geen enkele reden om die aanname te doen. Ik wil minder gaan werken, 3 of 4 dagen. Ik vind overigens ook niks mis met de kinderopvang, een plek waar ze ontzettend veel kunnen leren wat ze thuis niet op die manier kunnen leren, ook niet als je thuisblijfmoeder bent (tenzij misschien met elke dag ook nog 10 andere kinderen thuis).

En ja, de beslissing om een kind te nemen is egoÔstisch, uit eigenbelang, hoe je het wil noemen. Maar dat is het altijd, in welke situatie die beslissing ook genomen wordt.
pi_197869157
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:47 schreef AToontje87 het volgende:

[..]


Wil niet zeggen dat ik je niet alle geluk verder toewens.
Mijn keuze dat als ik niet iemand tegen kom ik alleen moeder wil worden staat inderdaad al vast, en ik ben juist niet op zoek naar andermans goedkeuring, tevens ook niet naar andermans mening, maar naar ervaringen van anderen die ook in een vergelijkbare positie hebben gezeten of met de opties die ik noemde ervaring hebben. Staat volgens mij ook heel duidelijk in de tekst.

Of ik jouw goedkeuring wel of niet krijg zal me dan ook weinig interesseren, maar je stelde me een vraag, en dus heb ik je antwoord gegeven op die vraag, omdat dat wel degelijk iets is waar ik over heb nagedacht.

En bedankt voor de gelukwensen!

[ Bericht 3% gewijzigd door Roomsnoes op 07-02-2021 12:38:01 (Quote verwijderd) ]
  zondag 7 februari 2021 @ 11:01:26 #12
308499 Dven
Voorbeelduser
pi_197869234
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:30 schreef AToontje87 het volgende:

[..]
TS, het lijkt me in jouw situatie het meest handig om in ieder geval al wat eicellen in te laten vriezen. Prijzig mŠŠr je gaat wel voorkomen dat je jezelf over mogelijk een jaar of 10 iets nooit meer zal gaan vergeven. En heb je genoeg tijd om tegen een geschikte man aan te lopen.

[ Bericht 9% gewijzigd door Roomsnoes op 07-02-2021 12:38:48 (Quote verwijderd) ]
pi_197869250
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:39 schreef hoechst het volgende:
heb je wel alles op orde?
koophuis en een vaste baan??
Ja, ik heb alles op orde.
Nee, ik heb geen koophuis of vaste baan.

Ik heb een huurhuis eengezinswoning in een fijne wijk welke ik in mijn eentje prima kan betalen, en ben me aan het oriŽnteren op een koopwoning waarin ruimte is voor een kind.

Ik heb geen vaste baan, omdat in de sector waarin ik werk heel weinig vaste contracten worden gegeven (wetenschappelijk onderzoeker/docent). Ik heb wel voor in elk geval de komende twee jaar al een contract, en kan daarna nog een keer een jaar verlengd worden. Daarna kan ik bij een andere universiteit aan de slag (en evt na half jaar weer terug naar deze, ze houden me graag). Als het me lukt om voor een aantal jaar financiering voor mijn eigen loon te verwerven, is er wel kans dat ik een vast contract kan krijgen. Lukt dat niet, dan heb ik een netwerk met contacten binnen verschillende onderwijs- en onderzoeksinstellingen waardoor de kans klein is dat ik echt een langere periode zonder werk kom te zitten. Ik ben gepromoveerd en heb een goed cv. Daarnaast heb ik recht op meerdere maanden ww en een grote spaarpot waar ik op terug kan vallen mocht ik niet meteen een volgende baan vinden, en leef ik redelijk zuinig.
pi_197869268
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:37 schreef Omentielvo het volgende:
Vlindertje, ik wist ook altijd dat ik kinderen wilde. Vanaf mijn 30e werd dat gevoel sterker. Voor mij was ook de grootste twijfel dat mijn kind dus geen vader zou hebben.
En het heeft bij mij echt een paar jaar geduurd voordat ik die knoop durfde door te hakken door er over te praten, en de voor en nadelen tegen elkaar af te wegen.
Op mijn 33e ben ik ervoor gegaan en een jaar later was ik moeder van mijn nu achtjarige dochter.

Wat betreft het gezin wat je voor ogen hebt. Dat is alleen maar het traditionele gezin. Er bestaan zoveel vormen van gezinnen. Elk bewust gekozen huishouden is een gezin. O+

Succes met de afwegingen. Ik heb er nooit spijt van gehad. En mijn dochter doet het enorm goed en is een gelukkig en blij dame.
Dank voor het delen van je ervaring :*
En het dikgedrukte: daar heb je helemaal gelijk in O+
pi_197869881
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 11:29 schreef DW457 het volgende:
Misschien toch eens leren te accepteren dat het er misschien simpelweg niet in zit?
Of dat het er misschien nog niet inzt. Dat er eerst een aantal andere dingen geregeld /op orde moeten zijn voordat je dit kunt aangaan, als je heel eerlijk bent en diep in je hart kijkt. (en dan heb ik het niet eens per se over materiŽle zaken, al kan dat ook zeker).
Dan heb je iets om aan te werken.

En als het dan niet lukt... Dat is rot, maar dan ben je wel fair geweest naar jezelf toe.
Somebody that I used to know
pi_197870372
@vlindertje89 Je heb heel veel vragen waarop niemand het antwoord kan weten. Je kan volgende week iemand tegenkomen of pas over een paar jaar. Je kan de eerste ronde zwanger worden (zelfs na je 35ste) of het kan jaren duren. Het is lang niet iedereen gegeven om een gezin perfect te plannen. Twee kinderen met partner is het perfecte plaatje. Dan is afwegen welk deel van het perfecte plaatje je het makkelijkst kan loslaten.
Het lijkt mij een heel lastige afweging. Eicellen invriezen is idd een optie die meer tijd geeft.

Laat voor de rest anderen maar praten. Jij weet het beste wat jij een kind kunt bieden.
pi_197870409
Een kind nemen is altijd een egoÔstische gok, natuurlijk. Met of zonder relatie. Zelfs wanneer vader en moeder in een goed huwelijk zitten kunnen kinderen ongelukkig zijn.

In een huwelijk geboren kunnen ouders later in een vechtscheiding zitten, waar het kind vaak ook de dupe van wordt.

Het ene donor-kind kan minder moeite hebben bij het niet weten wie de vader is of zonder opgroeien, het andere meer. Deze beslissing neemt de moeder in haar eentje en dan zou het ook goed zijn om in overweging te nemen dat, stel dat het kind er later moeilijk over zou doen, of ze dit gaat aankunnen of wel wil hebben. Of tenminste voorbereid zijn.
Maar in de praktijk komt het meestal wel goed als er genoeg liefde is.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 07-02-2021 12:17:51 ]
pi_197870420
Vriendin van mij was begin 30, geen partner maar wel grote kinderwens. Zij heeft toen een donor gevonden, waarmee ze twee kinderen heeft gekregen. Zij voedt ze alleen op. Gaat uitstekend.
Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''
pi_197870504
Ik heb dat altijd met dat de basis goed moet zijn. Hoewel ik er echt achterstaat, ben ik er keihard achtergekomen dat die basis een moment opname is.
Ik voelde me zeker toen ik begon aan het traject en ik had een vaste baan.
Twee jaar later werd ik boventallig verklaard door een reorganisatie en kreeg ik in een depressie en burn out.
Want ik was dolgelukkig met mijn kind, maar liep tegen al mijn eigen onzekerheden aan.
En het heeft echt een tijd geduurd voordat ik daar overheen was.
Een deel van mijn onzekerheid zal blijven, maar het is wel mijn kind dat ervoor gezorgd heeft dat ik vocht voor mezelf. O+
  Moderator zondag 7 februari 2021 @ 12:39:59 #20
319937 crew  Roomsnoes
pi_197870810
Ik heb de bezem er door gehaald. TS vraagt niet om mening of goedkeuring, dus dan hoeven we die ook niet te geven.
pi_197871115
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 12:39 schreef Roomsnoes het volgende:
Ik heb de bezem er door gehaald. TS vraagt niet om mening of goedkeuring, dus dan hoeven we die ook niet te geven.
Definitie forum: Een forum is een online plaats waar mensen samenkomen om over een bepaald onderwerp te discussiŽren.

[ Bericht 5% gewijzigd door Roomsnoes op 07-02-2021 13:11:55 ]
pi_197871175
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 12:58 schreef AToontje87 het volgende:

[..]

Definitie forum: Een forum is een online plaats waar mensen samenkomen om over een bepaald onderwerp te discussiŽren.

Als TS niet om een mening vraagt, dan kan ze beter een dagboek gaan schrijven of naar een website voor lotgenoten gaan.
Aangezien dit een forum is staat het jou ook volledig vrij om zelf een topic te openen over de stelling waarover jij wilt discussiŽren. Of schrijf de mening die je zo graag wilt geven lekker zelf in je dagboek.

Volgens mij is een forum bij uitstek de plek om te vragen of mensen ergens ervaring mee hebben. Knap dat jij nu al weet dat ze hier geen mensen zal treffen waarmee ze de door haar gevraagde ervaringen kan uitwisselen.
  Moderator zondag 7 februari 2021 @ 13:11:10 #23
319937 crew  Roomsnoes
pi_197871317
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 12:58 schreef AToontje87 het volgende:

[..]

Definitie forum: Een forum is een online plaats waar mensen samenkomen om over een bepaald onderwerp te discussiŽren.

En dat doen we op een fatsoenlijke manier ^O^
pi_197871373
@vlindertje89 Heel eerlijk, in mijn hoofd woont ook zo’n bejaarde sgp’er die denkt: ‘Maar zo’n kind mot toch een vader en misschien moet je het leven laten komen zoals het komt.’ Dat vind ik heel stom van mezelf, maar hij zit er.

Toch zie ik om me heen heel veel voorbeelden die dat idee tegenspreken. Ik ken meerdere (meer of minder bewust) alleenstaande moeders en ik zie daar bepaald geen tobbende kinderen met daddy issues. Zullen die er zijn? Vast, maar ik ken ook meerdere gezinnen die op papier helemaal Centerparcs zijn (papa, mama, 2 kinderen, 1,4 labrador, in een koophuis met een familie-auto en een boodschappenkarretje voor mama :') ), waar de kinderen op allerlei manieren beschadigd raken. Een goed gezin zijn zit niet in de aanwezigheid van een vader of Łberhaupt een tweede ouder. En zelfs als je zogenaamd alles voor elkaar hebt, kan dat in een oogwenk ingestort zijn.

Dus, mijn sgp’er en ik :+ wensen je succes. Ik hoop dat je een weg vindt die bij je past.
pi_197871420
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 12:58 schreef AToontje87 het volgende:

[..]

Definitie forum: Een forum is een online plaats waar mensen samenkomen om over een bepaald onderwerp te discussiŽren.

Als TS niet om een mening vraagt, dan kan ze beter een dagboek gaan schrijven of naar een website voor lotgenoten gaan.
Nogmaals: ik ben niet op zoek naar goedkeuring. Ook niet naar andermans mening over hoe ik mij voel, over of ik geschikt zou zijn als moeder, of over zwanger worden van een donor an sich.
Ik vraag om ervaringen van mensen die in soortgelijke situaties zitten of hebben gezeten of die ervaring hebben met bepaalde aspecten van wat ik zou kunnen gaan doen (bv ervaring met het gebruiken van donorzaad van een buitenlandse spermabank). Omdat ik weet dat die mensen hier zijn.

Dank @Roomsnoes voor het vegen en de anderen voor de ervaringen!

@Bottoms_up het zijn inderdaad deels vragen waar geen antwoorden op te geven zijn. En je hebt helemaal gelijk, in gezin is gewoon niet precies te plannen, ook niet met partner en goede vruchtbaarheid.

Waar ik het meest mee worstel is de vraag: hoe bepaal ik tot wanneer ik "wacht" tot ik iemand tegen gekomen ben, en wanneer ik de beslissing neem om het alleen te gaan doen? Ook die vraag kan niemand natuurlijk voor me beantwoorden, maar ervaringen van anderen kunnen me daar misschien wel een beetje bij helpen. Misschien hadden zij overwegingen waar ik nog niet over heb nagedacht, of kan ik iets leren van hoe hun keuze heeft uitgepakt.
pi_197871472
quote:
1s.gif Op zondag 7 februari 2021 13:15 schreef Jentin het volgende:
@:vlindertje89 Heel eerlijk, in mijn hoofd woont ook zo’n bejaarde sgp’er die denkt: ‘Maar zo’n kind mot toch een vader en misschien moet je het leven laten komen zoals het komt.’ Dat vind ik heel stom van mezelf, maar hij zit er.

Toch zie ik om me heen heel veel voorbeelden die dat idee tegenspreken. Ik ken meerdere (meer of minder bewust) alleenstaande moeders en ik zie daar bepaald geen tobbende kinderen met daddy issues. Zullen die er zijn? Vast, maar ik ken ook meerdere gezinnen die op papier helemaal Centerparcs zijn (papa, mama, 2 kinderen, 1,4 labrador, in een koophuis met een familie-auto en een boodschappenkarretje voor mama :') ), waar de kinderen op allerlei manieren beschadigd raken. Een goed gezin zijn zit niet in de aanwezigheid van een vader of Łberhaupt een tweede ouder. En zelfs als je zogenaamd alles voor elkaar hebt, kan dat in een oogwenk ingestort zijn.

Dus, mijn sgp’er en ik :+ wensen je succes. Ik hoop dat je een weg vindt die bij je past.
Haha! Ja, in mij zit er dus een beetje ook een, want het liefst heb ik ook gewoon een fantastische relatie met een man waar ik de rest van mijn leven samen mee wil zijn en maken we dan een kind als de bekroning op ons liefdesgeluk O+ ( :') ). Maar de wens is wel sterker dan die sgp-er in mij ;) . De rest van je post ook helemaal mee eens. En bedankt :*
pi_197871718
In het kader van dat traditionele gezin als ideaal en de SGP-er in jezelf is het boek 'Zo kan het dus ook, Een nieuw leven als single ouder' van Lykele Muus misschien nog wel interessant leesvoer.
pi_197871760
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 13:39 schreef Chia het volgende:
In het kader van dat traditionele gezin als ideaal en de SGP-er in jezelf is het boek 'Zo kan het dus ook, Een nieuw leven als single ouder' van Lykele Muus misschien nog wel interessant leesvoer.
Dank voor de tip! Ga die zeker lezen.
pi_197872231
@vlindertje89 In de agenda van Freya (org voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen,maar is enorm ruim opgevat) zie ik dat er kinderwens cafť is speciaal voor single vrouwen met een kinderwens.
https://www.freya.nl/agenda/
pi_197872368
quote:
1s.gif Op zondag 7 februari 2021 14:13 schreef Bottoms_up het volgende:
@:vlindertje89 In de agenda van Freya (org voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen,maar is enorm ruim opgevat) zie ik dat er kinderwens cafť is speciaal voor single vrouwen met een kinderwens.
https://www.freya.nl/agenda/
Oh, wat fijn, dank je! Ik had al wel op allerlei ziekenhuis sites gezocht naar informatie avonden oid, maar hier nog niet gekeken. Ga ik me meteen voor aanmelden, precies waar ik naar op zoek ben!
pi_197872607
Geen specifieke ervaringen met jou situatie maar gewoon een aantal dingen die in mij opkomen.

Er wordt gesproken over het invriezen van eicellen. Wellicht een goede vraag voor jou gynaecoloog kan zijn. In hoeverre hangt de verminderde vruchtbaarheid van jou ziektebeeld af van de eicelkwaliteit? Wat ik mij herinner is het voornamelijk iets van de baarmoeder toch? Kan het nog steeds wel zinvol zijn om in te vriezen, puur omdat ook de natuurlijke vermindering van vruchtbaarheid over tijd meetelt.

Tot een aantal jaar geleden was het invriezen van alleen eicellen een stuk minder succesvol dat het invriezen van embryos. Ik weet de laatste stand van zaken daarin niet. Maar als dat nog steeds zo is dan kan zoiets ook meespelen.

En je kan op een gegeven moment natuurlijk een traject in gang zetten. Als je in de tussentijd iemand tegen komt kan pauzeren altijd nog.

Succes met de afweging!
pi_197874570
Je kan toch gewoon een kindje adopteren?
  zondag 7 februari 2021 @ 16:35:53 #33
179899 Catkiller
We sail into the black
pi_197874628
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 16:30 schreef hoechst het volgende:
Je kan toch gewoon een kindje adopteren?
quote:
De mogelijkheden voor alleenaanvragers om een buitenlands kind te adopteren, zijn beperkt. Veel landen geven de voorkeur aan gehuwde stellen. In de praktijk komen alleenaanvragers, als er al mogelijkheden zijn, meestal in aanmerking voor een zogenaamd moeilijk plaatsbaar kind. Dit zijn kinderen met een medisch probleem of kinderen ouder dan vier jaar.
Dat moet je maar willen/kunnen. Garanties heb je natuurlijk niet maar dan kan je beter beginnen met een baby die je nog alles moet leren en hopelijk geen medische problemen heeft.
Op zaterdag 9 maart 2019 17:21 schreef Lospedrosa het volgende:
Wat voor een mongool ben jij nou weer. Klojo.
pi_197875336
Heel herkenbaar dit! Tien jaar geleden liep mijn relatie na 8 jaar stuk, ik was toen 27. Twee jaar later kwam ik erachter dat ik wel een kind wilde (liever gisteren dan vandaag), maar geen behoefte had aan een relatie.

Ik ben toen al vrij snel tot de conclusie gekomen dat mijn leven nog niet voldoende op orde was, zo woonde ik heel klein, met een baby had dat nog wel gekund, maar niet als het kindje iets groter zou zijn. Ik heb er toen bewust voor gekozen om twee jaar te nemen om me in te lezen in allerlei opties en mijn woonsituatie te verbeteren. Een paar maanden later kwam ik mijn huidige man tegen en veranderde het gebrek aan behoefte in een relatie in een allesomvattend verlangen om samen te zijn.

Tips die ik heb onthouden uit die tijd:
- Lees en praat erover. Ik zat destijds op een forum voor bewust alleenstaande moeders en Viva had destijds ook een behoorlijk actief topic. Ook heb ik destijds een boek gelezen van Sara Coster, De wens en de vaders.

- Neem veel tijd om alle opties goed af te wegen en vooral te voelen wat bij jou past. Ik was er destijds gevoelsmatig vrij snel over uit dat ik alleen een bekende donor wilde of eventueel zelfs een co-ouderschap met een andere ouder/ouders. Natuurlijk had ik hier argumenten voor, maar het was vooral een gevoelsmatig stuk.

- Laat los dat je moet kiezen tussen alleenstaand ouderschap of een relatie met op termijn een kind. Je hebt nog wel wat dingen te onderzoeken en af te wegen, je hoeft jezelf niet af te sluiten voor een relatie als je in dat proces zit. Zodra je echt actie gaat ondernemen wordt het misschien lastiger, maar tot die tijd kan je kinderwens en een eventuele zoektocht naar een partner/open staan voor een partner best naast elkaar bestaan.

[ Bericht 0% gewijzigd door Gogo83 op 07-02-2021 18:25:47 ]
  zondag 7 februari 2021 @ 17:29:27 #35
57269 Lemijn
luistert ook naar Leijn
pi_197875406
Als je benieuwd bent naar mijn verhaal hierover dan wil ik je dat met alle liefde uitgebreid vertellen.

<knip >

edit: de details zet ik liever niet hier ivm iedereens privacy.

[ Bericht 21% gewijzigd door Lemijn op 09-02-2021 22:00:40 ]
Op maandag 14 november 2016 12:18 schreef Crumpette het volgende:
De eerste keer ben je zo'n magische eenhoorn van moeder natuur en creeert een wonder
pi_197875629
Dank voor je uitgebreide reactie, @Gogo83!
Op dit moment sta ik er ook nog zo in dat ik het nog wel even wil geven (ik hoef niet per se tussen nu en drie maanden bv al met een behandeling te starten) - naast dat ik me wel al grondig wil oriŽnteren zodat als ik op een gegeven moment wel de beslissing wil maken om ergens mee te starten, ik al weet voor welke optie ik wil gaan en hoe dat op te starten etc. Dus enerzijds me voorbereiden op het alleen doen, en anderzijds open staan voor een relatie.

@Lemijn ik hoopte stiekem al dat jij hier ook iets zou posten. Heel begrijpelijk dat je de details liever niet in het topic zet, ik ga je vanavond vanaf de laptop even een pm sturen!
pi_197876114
Wat betreft een tweede kind: count your blessings als je het geluk hebt ťťn kindje te mogen krijgen. Een tweede is in principe niet nodig.
  Manager PR / Moderator maandag 8 februari 2021 @ 11:10:01 #38
269689 crew  Viv
Rust zacht, static
pi_197886019
@vlindertje89 succes met alle afwegingen :*

En ken je dit topic al?
OUD / De weg naar... (bewust) alleenstaand ouderschap.
Nieuw subforum WEB: webshops van & voor FOK!kers
Ontmoet andere webshophouders & zet je eigen webshop in de schijnwerpers!
pi_197887051
quote:
0s.gif Op maandag 8 februari 2021 11:10 schreef Viv het volgende:
@:vlindertje89 succes met alle afwegingen :*

En ken je dit topic al?
OUD / De weg naar... (bewust) alleenstaand ouderschap.
Dank je wel!
Ik heb destijds daar wel eens in meegelezen dus wist dat er een topic was ergens, maar kreeg 'm niet gevonden omdat ik de naam niet meer wist. Dank voor de link!!

Lemijn de pm komt vandaag ipv gisteren!
pi_197889228
Ik zag je topic gisteren maar had nog geen fut om te reageren.

Ik zie dat ik al ruim 2,5jr zoet ben sinds de start van het topic. Helaas nog steeds zonder het oh zo gewenste resultaat...
De tijd is ook wel voorbij gevlogen als ik alles een beetje terug lees. Maar had het niet anders gedaan behalve jaren eerder gestart!

De enige tips die ik je mee wil geven voor nu is doe iig je onderzoek wat bewust alleenstaand moederschap precies inhoud qua te volgen proces en keuzes in het proces. Dan heb je dat al inzichtelijk voor jezelf. En kun je ook voelen/ervaren wat de verschillende opties en alleenstaand moederschap met je doet.

Misschien kan inschrijven bij kliniek/ziekenhuis niet eens kwaad gezien de wachttijden die door Corona ook nog eens zijn toegenomen.
Je kunt namelijk op ieder moment nog beslissen dat je een andere route volgt (totdat je een inseminatie oid hebt gehad).

Als je meer gedetailleerde vragen hebt mogen ze altijd in een pm/dm. Ik lees ook niet elke dag hier.

Veel succes met het hele proces. Dat kan best heftig zijn met vlagen. Zeker als het ook aan kan komen om het ideaal plaatje los te laten.
pi_197889660
@vlindertje89: ik voed mijn dochter alleen op. Had een relatie met een man die - eenmaal zwanger - toch geen kinderen wilde, omdat ze "duur" zijn oO<

Ik had altijd een sterke kinderwens en was dolgelukkig met de zwangerschap. Toen een snelle rekensom gemaakt: heb een koophuis, goede (vaste) baan met doorgroeimogelijkheden, spaargeld, liefdevolle grootouders. Dus ook al vond ik het erg jammer dat ik het alleen moest doen, ik wilde niets liever.

Nu mijn kind 5 is, kan ik zeggen dat het gewoon super gaat. Het is een slim en verstandig klein dametje. Een vader mist ze niet echt. Ze had haar opa en heeft haar oom ook in haar leventje. Heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze. En "duur" is ze niet :')

Ik zou dus zeggen: doe wat je hart je ingeeft. Als ik niet zwanger was geworden vanuit een relatie, zou ik t.z.t. ook voor een donor hebben gekozen denk ik. Er zullen altijd wel mensen zijn die dan roepen dat dit een egoÔstische beslissing is, maar de wereld heeft per definitie altijd kinderen nodig die liefdevol zijn/worden opgevoed ;)

Ik heb een tante die nooit voor een kind is gegaan, omdat haar man dat niet wilde. Zij heeft er altijd moeite mee gehad, vooral toen haar man haar na 15 jaar verliet voor een vrouw met kinderen :{
  dinsdag 9 februari 2021 @ 11:17:22 #42
456899 VenusFlyTrap
vind alles leuk
pi_197903645
Ik kan helaas geen waardevolle bijdrage doen maar wil jou heel veel succes wensen als dat mag *O*
pi_197904585
quote:
0s.gif Op maandag 8 februari 2021 14:38 schreef MiNi1981 het volgende:
Ik zag je topic gisteren maar had nog geen fut om te reageren.

Ik zie dat ik al ruim 2,5jr zoet ben sinds de start van het topic. Helaas nog steeds zonder het oh zo gewenste resultaat...
De tijd is ook wel voorbij gevlogen als ik alles een beetje terug lees. Maar had het niet anders gedaan behalve jaren eerder gestart!

De enige tips die ik je mee wil geven voor nu is doe iig je onderzoek wat bewust alleenstaand moederschap precies inhoud qua te volgen proces en keuzes in het proces. Dan heb je dat al inzichtelijk voor jezelf. En kun je ook voelen/ervaren wat de verschillende opties en alleenstaand moederschap met je doet.

Misschien kan inschrijven bij kliniek/ziekenhuis niet eens kwaad gezien de wachttijden die door Corona ook nog eens zijn toegenomen.
Je kunt namelijk op ieder moment nog beslissen dat je een andere route volgt (totdat je een inseminatie oid hebt gehad).

Als je meer gedetailleerde vragen hebt mogen ze altijd in een pm/dm. Ik lees ook niet elke dag hier.

Veel succes met het hele proces. Dat kan best heftig zijn met vlagen. Zeker als het ook aan kan komen om het ideaal plaatje los te laten.
Ik heb je verhaal meegekregen, ik kan me goed voorstellen dat het dichtbij komt en zeker gezien nog zonder resultaat ook lastig is om erop te reageren. Dank dat je daar toch de moeite voor hebt genomen :*

En dank je wel voor het delen van je ervaringen, ook in je eigen topic. Heel waardevol. Jij ook veel succes nog, ik hoop dat het voor jou wat minder heftig wordt, en het je in de toekomst alsnog lukt :*

quote:
1s.gif Op maandag 8 februari 2021 15:00 schreef MorganLeFay het volgende:
@:vlindertje89: ik voed mijn dochter alleen op. Had een relatie met een man die - eenmaal zwanger - toch geen kinderen wilde, omdat ze "duur" zijn oO<

Ik had altijd een sterke kinderwens en was dolgelukkig met de zwangerschap. Toen een snelle rekensom gemaakt: heb een koophuis, goede (vaste) baan met doorgroeimogelijkheden, spaargeld, liefdevolle grootouders. Dus ook al vond ik het erg jammer dat ik het alleen moest doen, ik wilde niets liever.

Nu mijn kind 5 is, kan ik zeggen dat het gewoon super gaat. Het is een slim en verstandig klein dametje. Een vader mist ze niet echt. Ze had haar opa en heeft haar oom ook in haar leventje. Heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze. En "duur" is ze niet :')

Ik zou dus zeggen: doe wat je hart je ingeeft. Als ik niet zwanger was geworden vanuit een relatie, zou ik t.z.t. ook voor een donor hebben gekozen denk ik. Er zullen altijd wel mensen zijn die dan roepen dat dit een egoÔstische beslissing is, maar de wereld heeft per definitie altijd kinderen nodig die liefdevol zijn/worden opgevoed ;)

Ik heb een tante die nooit voor een kind is gegaan, omdat haar man dat niet wilde. Zij heeft er altijd moeite mee gehad, vooral toen haar man haar na 15 jaar verliet voor een vrouw met kinderen :{
Wow, wat heftig.. En dapper om er toch zo voor te gaan, en met wat een resultaat O+ wat fijn om te horen dat het met je dochtertje zo goed gaat! Dank je voor het delen van jouw ervaring!
En wat erg voor je tante..
En eens met wat je zegt over dat de wereld altijd kinderen nodig heeft die liefdevol zijn/worden opgevoed O+ mooi gezegd!

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 februari 2021 11:17 schreef VenusFlyTrap het volgende:
Ik kan helaas geen waardevolle bijdrage doen maar wil jou heel veel succes wensen als dat mag *O*
Uiteraard mag dat. Dank je wel O+
pi_197930391
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2021 10:39 schreef Banaanvragen het volgende:

[..]

Natuurlijk, schuif het maar weer af op anderen,Atoontje heeft gewoon gelijk, als de basis niet goed is moet je er simpel weg niet aan beginnen. Leuk dat je je ouders (gaan die dit nog 15 jaar vol houden) als vangnet wil gebruiken of je kind 5 dagen per week in de opvang wil pleuren, basis is gewoon niet ged.

Leuk dat TS een kind wil, maar dat is vooral uit eigen belang, niet in het belang van het kind
In Noorwegen pleuren ouders hun kinderen ook 5 dagen op de opvang en ik krijg niet de indruk dat men daar ongelukkig is.

Het valt me altijd wel op dat degenen die roepen dat de kinderopvang het afschuiven van ouderlijke taken is vaak juist degenen zijn zonder kinderen en dus zonder enig idee .
pi_197930408
quote:
1s.gif Op maandag 8 februari 2021 15:00 schreef MorganLeFay het volgende:
@:vlindertje89: ik voed mijn dochter alleen op. Had een relatie met een man die - eenmaal zwanger - toch geen kinderen wilde, omdat ze "duur" zijn oO<
Tering, wat een lul ben je dan :')
pi_197930850
Ik heb geen ervaringen voor je, maar wil je sterkte wensen in je zoektocht naar de toekomst :*

Toevallig heb ik afgelopen week wel een podcast geluisterd die precies over single-moederschap ging. Zij noemt het geen BAM, want ze is niet bewust alleenstaand moeder, maar de situatie is er ook niet om het samen met een man te doen.
Het gaat over haar gedachten vooraf, het proces er naartoe en hoe het traject daarna verliep. Ik vond het mooi en eerlijk.
Het is aflevering 39 van ‘Ik ken iemand die’.
pi_197938446
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2021 08:01 schreef Banaanvragen het volgende:

[..]

Hoe denkt een alleen staande ouder het te gaan doen als ze ook nog 40 uur moet werken en een klein sociaal leven heeft
Nou, niet 40 uur gaan werken bijvoorbeeld?
  donderdag 11 februari 2021 @ 08:02:57 #48
479373 Banaanvragen
Voor al uw Banaanvragen
pi_197938453
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2021 08:01 schreef vlindertje89 het volgende:

[..]

Nou, niet 40 uur gaan werken bijvoorbeeld?
En waar dacht je kinderen van te gaan betalen dan?
Op dinsdag 9 maart 2021 20:03 schreef Leonos het volgende:[/b]
Banaanvragen, mijn steun in donkere tijden O+
pi_197938454
quote:
1s.gif Op woensdag 10 februari 2021 19:47 schreef LeSage het volgende:
Ik heb geen ervaringen voor je, maar wil je sterkte wensen in je zoektocht naar de toekomst :*

Toevallig heb ik afgelopen week wel een podcast geluisterd die precies over single-moederschap ging. Zij noemt het geen BAM, want ze is niet bewust alleenstaand moeder, maar de situatie is er ook niet om het samen met een man te doen.
Het gaat over haar gedachten vooraf, het proces er naartoe en hoe het traject daarna verliep. Ik vond het mooi en eerlijk.
Het is aflevering 39 van ‘Ik ken iemand die’.
Dank je wel :*
En dank voor de tip, ik had nog helemaal niet eraan gedacht om te zoeken naar podcasts!
pi_197938460
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2021 08:01 schreef Banaanvragen het volgende:

[..]

Hoe denkt een alleen staande ouder het te gaan doen als ze ook nog 40 uur moet werken en een klein sociaal leven heeft
Hetzelfde zoals de meeste mensen nu, maar dan zonder de extreme variant dat een kind pas na het avondeten wordt opgehaald. Ze geeft ook aan dat ze bijv 4 dagen kan gaan werken. Die van ons gaat ook drie dagen per week van 8.00-17.30 naar de kdv. Niks mis mee.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')