FOK!forum / Culinesse à gogo / Kook mee met CUL: Sinterklaas, 30 november-6 december
Yinnyzondag 29 november 2020 @ 16:44
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL!

De regel:

• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past

snoepgoed2.jpg

In de week van 30 november- 6 december koken we 1 of meerdere dingen die passen bij Sinterklaas!


Een korte geschiedenis:

Sinterklaas was ooit Nicolaas van Myra, die in de derde eeuw na Christus geboren werd in Lycië (huidige Turkije) en later bisschop werd. Hij is de beschermheilige van scheepslieden, armen, ongehuwden en kinderen.

Ergens in de 15de eeuw ontstond het gebruik om schoen te zetten. Eerst in de kerk, waar de rijken geld in deden voor de armen. Later werd ook thuis schoenen gezet. Deze werden dan gevuld met appels, koeken, rozijnen of geld. Speelgoed, suikergoed, gemberkoeken, pepernoten, kruidnoten, marsepein of speculaas werden ook gegeven.

Een leuk weetje: speculaasvrijer. Een jongen kon dan een speculaaspop in de vorm van een man aan een meisje schenken. Als zij dat aannam, dan was er een kans op een goede relatie. Later, tot begin 20ste eeuw stuurden men liefdeskaarten rond sinterklaastijd.

Tot 1850 was Sinterklaas een onzichtbaar, mythische figuur. Jan Schenkman maakte in die tijd een prentenboekje waarin hij Sinterklaas uit Spanje liet komen, met een knecht. De prenten zorgden er ook voor dat we nu Sinterklaas als een statige oude man met witte baard als de echte Sint waarnemen.

Meer lezen? https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas

Het thema van deze week is Sinterklaas! Het eerste wat bij mij op komt, qua eten, zijn natuurlijk kruidnoten (met of zonder chocolade), pepernoten, taaitaai, (gevulde) speculaas, banketstaven, chocoladeletters, marsepein, borstplaat en schuimpjes. Met natuurlijk ook heerlijke chocolademelk of bisschopswijn.

Heel veel zoetigheid dus!

Verder natuurlijk eten wat verpakt is als een cadeautje: en papillotte, in bladerdeeg, filodeeg, zoutkorst.

Waar kunnen we speculaaskruiden in stoppen: koffie, cake, stoofpot?

En laat ons zien wat jullie eten op Sinterklaasavond! Gourmet, kaasfondue, stamppot?


het-grote-sinterklaas-buffet-voor-pakjes-avond-1.jpg

Linkjes ter inspiratie:

https://www.ah.nl/allerha(...)sinterklaas-recepten

https://madebyellen.com/s(...)vond-10x-inspiratie/

https://www.leukerecepten.nl/sinterklaas-recepten/

https://www.francescakookt.nl/sinterklaas-recepten/
Yinnyzondag 29 november 2020 @ 17:39
Ik ga sowieso gevulde speculaas maken. Misschien ook nog een boterkoek met speculaaskruiden.
En aangezien er geen speculaaskruiden te koop was van de week in de supermarkt, zelf speculaasmengsel maken.
Sarabizondag 29 november 2020 @ 17:43
Sinterklaasavond maak ik kruidnotenmousse met licor 43, nu hopen dat ik geen foto's vergeet te maken.
Lucky_Strikezondag 29 november 2020 @ 17:55
Goeie OP Yinny O+

Ik hoop voor het eerst sinds mijn kindertijd kruidnootjes te maken. Of speculaasbrokken. Ik denk niet dat het er van komt. Maar ik ga het zoals elk jaar weer proberen. Ooit komt het er van.
drakinzondag 29 november 2020 @ 18:44
De speculaasvrijer ken ik als een speculaaspop aan het meisje + ouders geven, en als ze de kop als eerste aten was de kop eraf en had de jongen toestemming voor het huwelijk met het meisje, komt ook de kop is eraf! vandaan
Yinnyzondag 29 november 2020 @ 20:15
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2020 18:44 schreef drakin het volgende:
De speculaasvrijer ken ik als een speculaaspop aan het meisje + ouders geven, en als ze de kop als eerste aten was de kop eraf en had de jongen toestemming voor het huwelijk met het meisje, komt ook de kop is eraf! vandaan
Dat wist ik niet, leuk!
Blueszondag 29 november 2020 @ 20:19
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2020 17:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
Goeie OP Yinny O+

Ik hoop voor het eerst sinds mijn kindertijd kruidnootjes te maken. Of speculaasbrokken. Ik denk niet dat het er van komt. Maar ik ga het zoals elk jaar weer proberen. Ooit komt het er van.
Ik ook.
Kruidnootjes zijn wel leuk om te maken en kan ik mijn collega's ook blij mee maken. Wil het wel gaan proberen iig.
sigmezondag 29 november 2020 @ 20:26
Top OP, @Yinny!

Ik heb nog steeds een goed voornemen tot het maken van gevuld speculaas, met eigen amandelen. Ik hoop dat dit topic net genoeg stok achter de deur is om het ook uit te voeren ;).
Kaatje1zondag 29 november 2020 @ 20:27
Ik ga borstplaat maken, da’s lang geleden. En misschien nog speculaas, wanneer ik weet waar ik het moet laten bij gebrek aan etende collega’s
Elleskazondag 29 november 2020 @ 20:40
Kruidnootjes staan sowieso op de planning.
Wil dit keer het recept van Laura proberen : https://www.laurasbakery.nl/nieuwe-receptprintable-kruidnoten/
mascara-klodderzondag 29 november 2020 @ 20:40
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2020 20:27 schreef Kaatje1 het volgende:
Ik ga borstplaat maken, da’s lang geleden. En misschien nog speculaas, wanneer ik weet waar ik het moet laten bij gebrek aan etende collega’s
Oeh borstplaat, heb ik volgens mij nooit gemaakt zelf en wil wel weer een keer meedoen nu ik eindelijk weer thuis ben O+ :Y
Molozondag 29 november 2020 @ 21:12
quote:
14s.gif Op zondag 29 november 2020 20:26 schreef sigme het volgende:
Top OP, @:Yinny!

Ik heb nog steeds een goed voornemen tot het maken van gevuld speculaas, met eigen amandelen. Ik hoop dat dit topic net genoeg stok achter de deur is om het ook uit te voeren ;).
Ik ben helemaal niet van het bakken maar vorige week voor tweede keer in mijn leven gevulde speculaas gemaakt en dat was zoooooo lekker

Van je eigen amandelen??? Dóen _O_
Lonaazondag 29 november 2020 @ 21:20
quote:
1s.gif Op zondag 29 november 2020 21:12 schreef Molo het volgende:

[..]

Ik ben helemaal niet van het bakken maar vorige week voor tweede keer in mijn leven gevulde speculaas gemaakt en dat was zoooooo lekker

Van je eigen amandelen??? Dóen _O_
Recept?
Yinnyzondag 29 november 2020 @ 22:00
quote:
14s.gif Op zondag 29 november 2020 20:26 schreef sigme het volgende:
Top OP, @:Yinny!

Ik heb nog steeds een goed voornemen tot het maken van gevuld speculaas, met eigen amandelen. Ik hoop dat dit topic net genoeg stok achter de deur is om het ook uit te voeren ;).
Doen! Zelfgemaakt is allerlekkerst
Molozondag 29 november 2020 @ 22:18
quote:
2s.gif Op zondag 29 november 2020 21:20 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Recept?
http://huistuinenkeukenve(...)e-speculaas.html?m=1

Iets meer (hoeveelheid) specerijen doorheen gedaan, want ik hou van pittige smaak speculaas :9

Aanrader is om keer anderhalf of twee te maken, want anders best lastig om uit te rollen en mooie plaat speculaas van te maken
Tuindiermaandag 30 november 2020 @ 08:22
Ik ga voor de (plantaardige) speculaasbrokken deze week! Goed excuus dit :D.
Goitskemaandag 30 november 2020 @ 21:18
Ik had laatst al wat gemaakt

Gevuld speculaas
CrxKiWy.jpg
jNKuYFL.jpg

Pepernoten brood
nDTHkng.jpg

Sinterklaas/pepernoten brood maakt ik 1 a 2x per jaar. Voor de dag van de intocht en evt voor pakjes avond
500 gram bloem (ik gebruik amerikaans patent bloem)
12 gram gedroogde gist
1 ei
50 gram witte basterd suiker
200/225 ml water (beetje afhankelijk hoe het deeg er uit ziet)
6 gram speculaas kruiden

extra nodig:
300 gram pepernoten
100 gram parelsuiker

1 ei om af te strijken

Meng alle ingredienten en kneed tot een deeg.
Meng de pepernoten en parelsuiker, steek met een deegsteker het deeg open en voeg een deel van de pepernoten en parelsuiker toe. Vouw het deeg dicht.
Herhaal dit tot alle pepernoten en parelsuiker door het deeg hebt verwerkt. Laat het deeg 30 min rijzen
Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm het als een vloerbrood waardoor het deeg een lange vorm krijgt.
Laat 15 min rijzen
Vorm het deeg opnieuw en leg het in 2 bakblikken (ik heb een soort cake blikken gebruikt van de Lidl is een beetje een kruizing tussen een broodblik en cakeblik)
Strijk de bovenkant af met ei en laat 45-60 min narijzen

Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 35 min

Banketstaaf
WYzhV0r.jpg

Speculaasstaaf
urpeV38.jpg

Kruitnoten door de kinderen gemaakt
c3ujbr9.jpg


Kruidnootjes:
200 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram donkere basterdsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, 1 theelepel kanaal, 1/4 theelepel gemalen kruidnagel, 75 gram zachte boter, 1-2 eetlepels melk

Meng alles, wikkel het deeg in plastic folie en laat minimaal 30 min rusten, mijn voorkeur is een nacht

Oven 180 graden en vorm de kruidnootjes. Bak op 15 min


Pieten granola
CdA4cDE.jpg

Pieten granola

225 gram havermout
50 gram zonnebloempitten
50 gram pompoen pitten
100 gram amandelen
3 theelepels koekkruiden
3 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels honing
100 gram gehakte kruidnoten of als die niet beschikbaar zijn schuddebuikjes

Verwarm de oven voor op 175 graden
Hussel alles door elkaar behalve de kruidnoten die gaan er pas bij als het gebakken is
Verdeel het mengsel op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bak 20 min op 175 graden. Hussel halverwege even alles zodat alles goed gebakken wordt

Laat alles afkoelen, de havermout wordt dan ook knapperig.
Meng de kruidnoten er door.

Evt kun je ook stukjes schuimpjes er door doen om strooigoed effect te krijgen.
Evt een goede hand cranberries extra toevoegen

[ Bericht 18% gewijzigd door Goitske op 30-11-2020 21:26:14 ]
Bluesdinsdag 1 december 2020 @ 11:20
Pieten granola :D Grappige naam.
Dank voor de kruidnoten recept, maar moet ik echt het kanaal in :? -O- ;)
Wat zien je baksels er profi uit zeg _O_
Yinnywoensdag 2 december 2020 @ 08:27
Maandag maar eens warme chocolademelk gemaakt
aPAbq4A.jpg
En speculaaskruiden volgens https://rutgerbakt.nl/bas(...)ruiden-maken-recept/
Wat een werk om die kardemomzaadjes eruit te krijgen! Kleine maler kreeg die zaadjes ook niet fijn genoeg, dus de hoeveelheid maar 10x gedaan, zodat het genoeg was voor de blender. Maar ik had niet genoeg kaneel...die moet ik bij grote pot nog extra bij doen

Gevulde speculaas en speculaasbrokken voorbereiden!
Het deeg
Fjoa9NS.jpg
LUvhkFc.jpg
KgE4bg6.jpg
Spijs
RKHLX8f.jpg
Met sinaasappelschil
Z4IPW9l.jpg
Tot over 2 dagen!
Goitskewoensdag 2 december 2020 @ 11:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2020 11:20 schreef Blues het volgende:
Pieten granola :D Grappige naam.
Dank voor de kruidnoten recept, maar moet ik echt het kanaal in :? -O- ;)
Wat zien baksels er profi uit zeg _O_
Ja hier vlakbij het Apeldoorns kanaal kun je overzwemmen en dan kaneel pakken :@
Kaatje1woensdag 2 december 2020 @ 19:41
Sinterklaas eten. Omdat ik het zelf moet opeten maar geen speculaas, of speculaascake of pepernotencake gemaakt.
Het werd borstplaat. Deze gemaakt met fijne suiker, maar als ik het nog eens doe, gebruik ik basterdsuiker, want het “korrelige” mondgevoel is er nu niet. T wel erg lekker. Heb er nog een scheutje zelfgemaakte vanille essance door gedaan
128861637_1836457786516654_1513743898171603412_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=qoY_--L4vLwAX-u7rUn&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=3a9c338d11ac672b9d401533b8d033a6&oe=5FED1D03

129141717_1836457859849980_6167942768983907946_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=i7_4czBwywwAX8kP6Of&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=ac562e79a05fe2ad671513390542adbb&oe=5FEDD394

129055722_1836457793183320_1062739311209160618_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=8oktheR5MqAAX9-zR8I&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=0e5441e3a34031a26850dd4d392eb38b&oe=5FEE4DD5

128894696_1836457739849992_4325977234346830039_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=po9mLus7wmkAX9CHvSm&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=d3ac6851ad4e5254f5da58dadd8a900f&oe=5FEF3D98

129483125_1836457983183301_3202887825594280892_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=fA9CVIwyIN8AX8PrXYS&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=78743e52d51decf2b332a12eb67dd2cd&oe=5FEC444A
Bluesdonderdag 3 december 2020 @ 10:40
Deegje kruidnoten rusten in koelkast of gewoon aanrecht @Goitske
Yinnydonderdag 3 december 2020 @ 11:48
quote:
0s.gif Op woensdag 2 december 2020 19:41 schreef Kaatje1 het volgende:
Sinterklaas eten. Omdat ik het zelf moet opeten maar geen speculaas, of speculaascake of pepernotencake gemaakt.
Het werd borstplaat. Deze gemaakt met fijne suiker, maar als ik het nog eens doe, gebruik ik basterdsuiker, want het “korrelige” mondgevoel is er nu niet. T wel erg lekker. Heb er nog een scheutje zelfgemaakte vanille essance door gedaan
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ouderwets! Ziet er goed uit en idd niet zo veel voor 1 p3rsoon
Kaatje1donderdag 3 december 2020 @ 11:53
quote:
1s.gif Op donderdag 3 december 2020 11:48 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ouderwets! Ziet er goed uit en idd niet zo veel voor 1 p3rsoon
Heb het zelfs meegegeven aan een collega. Die kwam speciaal daarvoor vanochtend om 8 uur hier _O-
Bluesdonderdag 3 december 2020 @ 11:55
Het lijken net boterflakes. Lekker zoet :9

Benieuwd naar mijn kruidnootjes straks. Ligt te rusten in koelk kast.
Morgen mee naar het werk.
Kaatje1donderdag 3 december 2020 @ 11:56
quote:
0s.gif Op donderdag 3 december 2020 11:55 schreef Blues het volgende:
Het lijken net boterflakes. Lekker zoet :9

Benieuwd naar mijn kruidnootjes straks. Ligt te rusten in koelk kast.
Morgen mee naar het werk.
Dat ruikt zo lekker straks bij het bakken
Goitskedonderdag 3 december 2020 @ 12:13
quote:
1s.gif Op donderdag 3 december 2020 10:40 schreef Blues het volgende:
Deegje kruidnoten rusten in koelkast of gewoon aanrecht @:goitske
Altijd koelkast tenzij anders vermeld
Bluesdonderdag 3 december 2020 @ 16:02
Mijn bijdrage aan de Sinterklaasweek! <O)
Kruidnoten volgens recept van @Goitske hierboven, had iets meer melk nodig voor het echt goed pakte.. ik denk 2,5 eetlepel.
Heb geëxperimenteerd met de grootte van de noten, want ik had genoeg deeg voor 2x een bakblik vol.
Klein is natuurlijk meer zoals het moet zijn.
Smaak is lekker, kruidig, ze 'klinken' hard als je ze op een schaaltje legt, maar mondgevoel is goed.
Smaaktest door g = goed, morgen mijn collega's.. maar ik denk niet dat ik ze ga strooien op die vieze keronavloer :P

Ingrediënten mengen:

ij073ipy.jpg

xlv6a4kavet.jpg

De rustende deegbal..

a01gqb1.jpg

Balletjes vormen als het deeg weer iets op kamertemp komt werkt beter dan meteen uit koel kast.

wiijk86299.jpg

Eindresultaat :9

t2u6a2.jpg
Hupjedonderdag 3 december 2020 @ 17:11
Dan meteen ook maar de kruidnoten die ik vanmiddag met kleuter maakte. Recept van rutgerbakt en zuivel-vrij gemaakt:
XrcIm2A.jpg
Alle droge ingrediënten mengen.
eI3p7va.jpg
Half uurtje in de koelkast.
WOv2q2U.jpg
Kleuter maakt een beetje groot uitgevallen kruidnoten, maar heeft wel veel plezier.
PlpAzr2.jpg
Klaar!
uvHxRD9.jpg
Bluesdonderdag 3 december 2020 @ 18:34
@golfer heeft ook nog even 2 zakjes kruidnoten voor de kleinkinderen gevacumeerd omdat t nog ff duurt voor we ze zien.
RTLy4jT.jpg
Lucky_Strikedonderdag 3 december 2020 @ 18:46
quote:
1s.gif Op woensdag 2 december 2020 08:27 schreef Yinny het volgende:
Maandag maar eens warme chocolademelk gemaakt
[ afbeelding ]
En speculaaskruiden volgens https://rutgerbakt.nl/bas(...)ruiden-maken-recept/
Wat een werk om die kardemomzaadjes eruit te krijgen! Kleine maler kreeg die zaadjes ook niet fijn genoeg, dus de hoeveelheid maar 10x gedaan, zodat het genoeg was voor de blender. Maar ik had niet genoeg kaneel...die moet ik bij grote pot nog extra bij doen

Gevulde speculaas en speculaasbrokken voorbereiden!
Het deeg
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Spijs
[ afbeelding ]
Met sinaasappelschil
[ afbeelding ]
Tot over 2 dagen!

Welk recept heb je voor de speculaasbrokken gebruikt?
Kaatje1donderdag 3 december 2020 @ 19:32
Zien er goed uit die kruidnoten. Handig, een hulpje

Mmmm, toch maar eens nadenken over een goede vacumeerder
Yinnydonderdag 3 december 2020 @ 21:54
quote:
1s.gif Op donderdag 3 december 2020 18:46 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Welk recept heb je voor de speculaasbrokken gebruikt?
https://rutgerbakt.nl/sin(...)ke-speculaasbrokken/

Alles van recepten van Rutger gemaakt. De brokken waren bij mij aan de zijkanten wel krokant, maar midden niet. Even in stukken nog terug de oven in en toen alles wel hard.
Cat-astrophevrijdag 4 december 2020 @ 15:31
Ik maakte ook borstplaat. Voor het eerst van mijn leven. En denk dat ik het mengsel te lang heb doorgekookt. Want het lijkt me niet de bedoeling dat je het als een soort zandtaartdeeg in de vormpjes moet aandrukken :D

Desalniettemin kwamen ze er stevig uit, maar wel érg suikerig.
Ik maakte een vanilleversie (vormpjes achterste rij) en koffieversie (blokken op de voorste rij, ik heb er nog meer :9 ). Ik had gehoopt dat de koffie het geheel donkerder zou kleuren. Volgende keer maar wat cacao erbij of zo?

auw0zIf.jpg

Morgen mee naar het heerlijk avondje :)
Kaatje1vrijdag 4 december 2020 @ 15:46
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 december 2020 15:31 schreef Cat-astrophe het volgende:
Ik maakte ook borstplaat. Voor het eerst van mijn leven. En denk dat ik het mengsel te lang heb doorgekookt. Want het lijkt me niet de bedoeling dat je het als een soort zandtaartdeeg in de vormpjes moet aandrukken :D

Desalniettemin kwamen ze er stevig uit, maar wel érg suikerig.
Ik maakte een vanilleversie (vormpjes achterste rij) en koffieversie (blokken op de voorste rij, ik heb er nog meer :9 ). Ik had gehoopt dat de koffie het geheel donkerder zou kleuren. Volgende keer maar wat cacao erbij of zo?

[ afbeelding ]

Morgen mee naar het heerlijk avondje :)
Ze zien er schitterend uit
emmyemmy2vrijdag 4 december 2020 @ 15:52
JDntfuS.jpg

Banketletter gevuld met zelfgemaakte vanillespijs en kersen bedekt met dikgekookte zelfgemaakte citroensiroop :9


Hij wil niet :(
Lucky_Strikevrijdag 4 december 2020 @ 17:41
quote:
1s.gif Op donderdag 3 december 2020 21:54 schreef Yinny het volgende:

[..]

https://rutgerbakt.nl/sin(...)ke-speculaasbrokken/

Alles van recepten van Rutger gemaakt. De brokken waren bij mij aan de zijkanten wel krokant, maar midden niet. Even in stukken nog terug de oven in en toen alles wel hard.
Ik heb het deeg van Cees Holtkamp met de kruiden van Rutger plus venkel, foelie en witte peper.
Nou ja, ik heb eigenlijk nog geen deeg want de boter moet nog ontdooien. Ik heb alles al afgemeten klaar staan. Ik zet de machine tijdens het koken wel aan straks.
Bluesvrijdag 4 december 2020 @ 17:52
Rutger bakt, Holtkamp. Toffe sites zijn dat.
Borstplaat ziet er goed uit Cat!

Mijn kruidnoten gingen ook mee naar het werk, en we hadden veel aanloop vanuit alle krochten van de afdeling. En kreeg complimenten over de kruiden die veel lekkerder en beter te proeven waren dan die supermarktnoten uit een zakkie *G*
Bluesvrijdag 4 december 2020 @ 17:53
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 december 2020 15:52 schreef emmyemmy2 het volgende:
[ afbeelding ]

Banketletter gevuld met zelfgemaakte vanillespijs en kersen bedekt met dikgekookte zelfgemaakte citroensiroop :9

Hij wil niet :(
-O-

Probeer deze eens, lukt altijd en meteen met IMG.
https://www.mupload.nl/
Lucky_Strikevrijdag 4 december 2020 @ 20:53
Ik ben dol op rauw koekdeeg. Mijn speculaasdeeg smaakt nu behoorlijk naar nootmuskaat en verder naar weinig. Ik hoop dat het morgen is bijgetrokken.
Zo-is-datvrijdag 4 december 2020 @ 20:57
Oh leuk! Deze doe ik eindelijk weer eens mee!

Morgen Sint dinertje:

Vooraf: knolselderij soep met saffraan, daar in croutons van bladerdeeg in de vorm van mini mijters <O)

Hoofd: paddestoelen kruiden pakketjes in bakpapier als zak van Sinterklaas oO/ Met rijst met gebakken en gezouten pijnboompitten, recept van ottolenghi. Plus winterse salade

Toe: speculaas tiramisu en koffie met een borrel en slagroom *O*
Yinnyvrijdag 4 december 2020 @ 22:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 december 2020 20:57 schreef Zo-is-dat het volgende:
Oh leuk! Deze doe ik eindelijk weer eens mee!

Morgen Sint dinertje:

Vooraf: knolselderij soep met saffraan, daar in croutons van bladerdeeg in de vorm van mini mijters <O)

Hoofd: paddestoelen kruiden pakketjes in bakpapier als zak van Sinterklaas oO/ Met rijst met gebakken en gezouten pijnboompitten, recept van ottolenghi. Plus winterse salade

Toe: speculaas tiramisu en koffie met een borrel en slagroom *O*
Klinkt goed!
Yinnyvrijdag 4 december 2020 @ 22:45
Mijn speculaasbrokken
aARrqrI.jpg
Gevulde speculaas
Z5KSwh7.jpg
650 gram spijs is wel heel veel...
XGJTBnC.jpg
De smaak is lekker kruidig, zoet en heerlijk met een kop thee
Yinnyvrijdag 4 december 2020 @ 22:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 december 2020 17:52 schreef Blues het volgende:
Rutger bakt, Holtkamp. Toffe sites zijn dat.
Borstplaat ziet er goed uit Cat!

Mijn kruidnoten gingen ook mee naar het werk, en we hadden veel aanloop vanuit alle krochten van de afdeling. En kreeg complimenten over de kruiden die veel lekkerder en beter te proeven waren dan die supermarktnoten uit een zakkie *G*
Fijn dat ze zo gewaardeerd werden!
Bluesvrijdag 4 december 2020 @ 22:47
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 december 2020 22:45 schreef Yinny het volgende:
Mijn speculaasbrokken
[ afbeelding ]
Gevulde speculaas
[ afbeelding ]
650 gram spijs is wel heel veel...
[ afbeelding ]
De smaak is lekker kruidig, zoet en heerlijk met een kop thee
Het water loopt me in de mond :9
Muckzaterdag 5 december 2020 @ 10:49
Wat een heerlijke dingen zijn er weer gemaakt O+

Mijn bijdrage:
7f5XTHg.jpg
Sinterklaas cheesecake, of is het dan sinterkaastaart?

Het is vanille cheesecake met wat mandarijnenrasp en -sap, kruidnotenbodem en mandarijnengelei :9
Kaatje1zaterdag 5 december 2020 @ 10:59
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 10:49 schreef Muck het volgende:
Wat een heerlijke dingen zijn er weer gemaakt O+

Mijn bijdrage:
[ afbeelding ]
Sinterklaas cheesecake, of is het dan sinterkaastaart?

Het is vanille cheesecake met wat mandarijnenrasp en -sap, kruidnotenbodem en mandarijnengelei :9
Wat een prachttaart
Blueszaterdag 5 december 2020 @ 12:09
Mooi Muck! :9
marc0871zaterdag 5 december 2020 @ 14:25
quote:
1s.gif Op woensdag 2 december 2020 08:27 schreef Yinny het volgende:
Maandag maar eens warme chocolademelk gemaakt
[ afbeelding ]
Lekker.
Maak ik ook wel eens
Een volle eetlepel cacao, 2 lepels suiker, oplossen in een halve liter melk.
Zo eenvoudig. Zo lekker :9

quote:
En speculaaskruiden volgens https://rutgerbakt.nl/bas(...)ruiden-maken-recept/
Wat een werk om die kardemomzaadjes eruit te krijgen! Kleine maler kreeg die zaadjes ook niet fijn genoeg, dus de hoeveelheid maar 10x gedaan, zodat het genoeg was voor de blender. Maar ik had niet genoeg kaneel...die moet ik bij grote pot nog extra bij doen
Ik gebruikte gemalen kardemom

[ Bericht 6% gewijzigd door marc0871 op 05-12-2020 14:45:20 ]
Goitskezaterdag 5 december 2020 @ 15:52
nIA14Tt.jpg

FQ8ba5u.jpg
Blueszaterdag 5 december 2020 @ 16:03
Prachtig! Komt ook door de mooie vorm natuurlijk :)
En niet heel ingewikkeld.
Molozaterdag 5 december 2020 @ 16:08
quote:
Oe lekker!

Goed idee wel, al die pokkekruidnootjes overal in huis _O-
Goitskezaterdag 5 december 2020 @ 16:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:03 schreef Blues het volgende:
Prachtig! Komt ook door de mooie vorm natuurlijk :)
En niet heel ingewikkeld.
Ik heb een aantal van die Nordic ware vormen die maken er gelijk iets moois van ookal is het gewoon cake
Yinnyzaterdag 5 december 2020 @ 16:43
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 14:25 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Lekker.
Maak ik ook wel eens
Een volle eetlepel cacao, 2 lepels suiker, oplossen in een halve liter melk.
Zo eenvoudig. Zo lekker :9
[..]

Ik gebruikte gemalen kardemom

Gemalen is idd handiger, maar ik wil de peulen ook eens opmaken ;)
Yinnyzaterdag 5 december 2020 @ 16:48
Vanavond eten we heel ontraditioneel nasi goreng met sajoer lodeh. Als lunch hadden we dit:
lb6NiUv.jpg
9CyeMix.jpg
Hartige banketletter, oftewel een hele grote saucijzenbroodje
Hupjezaterdag 5 december 2020 @ 17:23
Ik maakte eerder deze week kruidnotencake:
2QJIeFm.jpg

SPOILER
UHn4uKM.jpg
Klaar om de oven in te gaan
h8kkwI5.jpg
Toen de cake nog af moest koelen, zag hij er al lekker uit.
Twm5bdF.jpg
Blueszaterdag 5 december 2020 @ 17:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 17:23 schreef Hupje het volgende:
Ik maakte eerder deze week kruidnotencake:
[ afbeelding ]

SPOILER
[ afbeelding ]
Klaar om de oven in te gaan
[ afbeelding ]
Toen de cake nog af moest koelen, zag hij er al lekker uit.
[ afbeelding ]
Oh leuk! Recept?
Hupjezaterdag 5 december 2020 @ 17:30
En dit is toch echt mijn sint-bak-favoriet:
O6Opzgn.jpg
https://www.carolabaktzoe(...)nbrood-in-een-twist/
V8gjzW4.jpg
Die is zó lekker! O+

SPOILER
Ingrediënten
Tdaekn6.jpg
Het deeg laat ik kneden en rijzen in de BBM.
taV1E6D.jpg
Mooi gerezen.
GfZULyN.jpg
Uitrollen, een boter/suiker/kruiden/kruidnoten mengsel erop en dan oprollen.
9HosmT3.jpg
LEpsQCD.jpg
Dan doorsnijden en beide helften met een draai om elkaar in een cakeblik leggen. Weer laten rijzen en daarna bakken.
NEPuYWL.jpg
En dan komt het dus uit de oven zoals op de eerste foto en moet je je inhouden om je niet te verbranden aan de hete suiker O+ :9
Hupjezaterdag 5 december 2020 @ 17:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 17:26 schreef Blues het volgende:

[..]

Oh leuk! Recept?
https://www.laurasbakery.nl/pepernotencake/
praadjezaterdag 5 december 2020 @ 17:58
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 december 2020 22:45 schreef Yinny het volgende:
Mijn speculaasbrokken
[ afbeelding ]
Gevulde speculaas
[ afbeelding ]
650 gram spijs is wel heel veel...
[ afbeelding ]
De smaak is lekker kruidig, zoet en heerlijk met een kop thee
Mjam, die speculaasbrokken zien er goed uit. Hoe dik heb je het deeg gelaten voordat het in de oven ging?

Gevuld speculaas staat klaar in de koeling maar die bak ik morgenochtend. (Hier (BE) is het 6 december Sinterklaas)
Yinnyzaterdag 5 december 2020 @ 19:39
quote:
17s.gif Op zaterdag 5 december 2020 17:58 schreef praadje het volgende:

[..]

Mjam, die speculaasbrokken zien er goed uit. Hoe dik heb je het deeg gelaten voordat het in de oven ging?

Gevuld speculaas staat klaar in de koeling maar die bak ik morgenochtend. (Hier (BE) is het 6 december Sinterklaas)
Bijna een centimeter, bakplaat was ook vol :P

@Hupje Geweldige baksels!
Scheepskokzaterdag 5 december 2020 @ 19:46
Lekker! Leuk om te volgen.
Ben alleen. Moet mijn kooktopics weer gaan doen denk ik.
praadjezaterdag 5 december 2020 @ 19:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 19:39 schreef Yinny het volgende:

[..]

Bijna een centimeter, bakplaat was ook vol :P

@:hupje Geweldige baksels!
Ha dankje. Ik wil ook van die dikke brokken. Van de week nog maar even maken. :9~
Lucky_Strikezaterdag 5 december 2020 @ 20:35
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 17:30 schreef Hupje het volgende:
En dit is toch echt mijn sint-bak-favoriet:
[ afbeelding ]
https://www.carolabaktzoe(...)nbrood-in-een-twist/
[ afbeelding ]
Die is zó lekker! O+

SPOILER
Ingrediënten
[ afbeelding ]
Het deeg laat ik kneden en rijzen in de BBM.
[ afbeelding ]
Mooi gerezen.
[ afbeelding ]
Uitrollen, een boter/suiker/kruiden/kruidnoten mengsel erop en dan oprollen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dan doorsnijden en beide helften met een draai om elkaar in een cakeblik leggen. Weer laten rijzen en daarna bakken.
[ afbeelding ]
En dan komt het dus uit de oven zoals op de eerste foto en moet je je inhouden om je niet te verbranden aan de hete suiker O+ :9
Dat ziet er heerlijk uit!

Ik heb de speculaasbrokken net uit de oven gehaald. Geen idee of het lang genoeg gebakken is. Dat vind ik altijd zo lastig met koek, dat hardt nog uit.
Helaas zitten er geen amandelen op. Ze liggen achter in een kast met lawinegevaar. Ik stel het opruimen nog even uit :@
Yinnyzondag 6 december 2020 @ 09:00
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 20:35 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dat ziet er heerlijk uit!

Ik heb de speculaasbrokken net uit de oven gehaald. Geen idee of het lang genoeg gebakken is. Dat vind ik altijd zo lastig met koek, dat hardt nog uit.
Helaas zitten er geen amandelen op. Ze liggen achter in een kast met lawinegevaar. Ik stel het opruimen nog even uit :@
En, hoe waren ze?
Sarabizondag 6 december 2020 @ 10:10
Vergeten foto's te maken van het toetje gisteren -O- nouja wel eentje van toen het af was, maar heel bijzonder is het niet.

Het was wel lekker :9 kruidnoten en licor 43/chocolade mousse
Lucky_Strikezondag 6 december 2020 @ 11:13
quote:
1s.gif Op zondag 6 december 2020 09:00 schreef Yinny het volgende:

[..]

En, hoe waren ze?
Toch net iets te zacht in het midden. En toch te veel kruidnagel. Nog steeds lekker :9
sigmezondag 6 december 2020 @ 16:48
Deze zomer zijn we tussen de eerste en de tweede golf door, even naar Spanje geweest, naar ons landje. Alwaar de amandelen precies net mooi waren om geplukt te worden, we kwamen met 16 kilo amandel thuis.
Dus.. amandelspijs! Nog nooit gemaakt, maar voor alles is een eerste keer.

Eerst amandelen kraken. Veel amandelen kraken; er moest 2 ons amandelnoot komen.
zBYohDd.jpg
Idealiter moesten de amandelen dan ook nog ontveld worden, maar je moet niet overdrijven. Navraag bij @minilot leerde dat er waarschijnlijk geen rampen zouden komen van bruine amandelen.
Dmg7ZpT.jpg
M'n maalmachientje was wat klein, dus maken en mengen met ei en citroen ging wat in fases, maar uiteindelijk werd het wel wat.
TaDmqDA.jpg
Dat mocht een nachtje rusten (en ik ook).

NbHPPr2.jpg
Vandaag dan verder, met het deeg.
9hTZGos.jpg
Plak

e1kz5qj.jpg
Gespijsd

JV2qPau.jpg
Dan toch maar een handvol amandelen gekookt om ze te ontvellen.

gNdAtuh.jpg
Bakken!

L2OuJOB.jpg
't Ziet er wat volkorenzemelig uit, maar het proeft echt als gevulde speculaas *O*
Yinnyzondag 6 december 2020 @ 17:38
quote:
2s.gif Op zondag 6 december 2020 16:48 schreef sigme het volgende:
Deze zomer zijn we tussen de eerste en de tweede golf door, even naar Spanje geweest, naar ons landje. Alwaar de amandelen precies net mooi waren om geplukt te worden, we kwamen met 16 kilo amandel thuis.
Dus.. amandelspijs! Nog nooit gemaakt, maar voor alles is een eerste keer.

Eerst amandelen kraken. Veel amandelen kraken; er moest 2 ons amandelnoot komen.
[ afbeelding ]
Idealiter moesten de amandelen dan ook nog ontveld worden, maar je moet niet overdrijven. Navraag bij @:minilot leerde dat er waarschijnlijk geen rampen zouden komen van bruine amandelen.
[ afbeelding ]
M'n maalmachientje was wat klein, dus maken en mengen met ei en citroen ging wat in fases, maar uiteindelijk werd het wel wat.
[ afbeelding ]
Dat mocht een nachtje rusten (en ik ook).

[ afbeelding ]
Vandaag dan verder, met het deeg.
[ afbeelding ]
Plak

[ afbeelding ]
Gespijsd

[ afbeelding ]
Dan toch maar een handvol amandelen gekookt om ze te ontvellen.

[ afbeelding ]
Bakken!

[ afbeelding ]
't Ziet er wat volkorenzemelig uit, maar het proeft echt als gevulde speculaas *O*
Wat een werk! Goed gedaan en lekker!
Molozondag 6 december 2020 @ 17:48
Wow! _O_

En dat dan bij een bak koffie, voldoening _O_
Isabeauzondag 6 december 2020 @ 18:04
quote:
2s.gif Op zondag 6 december 2020 16:48 schreef sigme het volgende:
Deze zomer zijn we tussen de eerste en de tweede golf door, even naar Spanje geweest, naar ons landje. Alwaar de amandelen precies net mooi waren om geplukt te worden, we kwamen met 16 kilo amandel thuis.
Dus.. amandelspijs! Nog nooit gemaakt, maar voor alles is een eerste keer.

Eerst amandelen kraken. Veel amandelen kraken; er moest 2 ons amandelnoot komen.
[ afbeelding ]
Idealiter moesten de amandelen dan ook nog ontveld worden, maar je moet niet overdrijven. Navraag bij @:minilot leerde dat er waarschijnlijk geen rampen zouden komen van bruine amandelen.
[ afbeelding ]
M'n maalmachientje was wat klein, dus maken en mengen met ei en citroen ging wat in fases, maar uiteindelijk werd het wel wat.
[ afbeelding ]
Dat mocht een nachtje rusten (en ik ook).

[ afbeelding ]
Vandaag dan verder, met het deeg.
[ afbeelding ]
Plak

[ afbeelding ]
Gespijsd

[ afbeelding ]
Dan toch maar een handvol amandelen gekookt om ze te ontvellen.

[ afbeelding ]
Bakken!

[ afbeelding ]
't Ziet er wat volkorenzemelig uit, maar het proeft echt als gevulde speculaas *O*
Ik zou bijna morgenvroeg in Assen op de fiets springen _O_
Mooi ook met lekker veel foto's O+
Hupjezondag 6 december 2020 @ 18:18
Eigen amandelen, wat tof!

Vanaf vandaag mogen we de restjes kruidnoten opmaken :P
Dus ik maakte kruidnoten speculaas appelflappen (maar vergat een doorsnij-foto te maken) en speculaas kruidnoten appel rozijnen crumble. Die was wel lekker, maar niet fotogeniek.
Blueszondag 6 december 2020 @ 18:21
Tof met je eigen amandelen :9 *O*
drakinmaandag 7 december 2020 @ 10:09
Toch meegedaan, ik moet nog steeds bijkomen van de Halloweenzoetigheid en wilde even niks zoets maken.

Ik heb de Marrokaanse kruiden, lamsvlees en gekregen rundervinken door elkaar gedaan, taartdeeg(leek me iets beter dan bladerdeeg) en een hartige banketletter gemaakt

Im3GjMT.jpg

En na een tijd in de oven heb ik een halve banketstaaf opgegeten!

pCu9L5c.jpg

En zo zag mijn banketstaaf eruit na een tijd in de oven, en lekker was deze! O+

ENJ7h2u.jpg