Yinny | zondag 29 november 2020 @ 16:44 |
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL! De regel: • Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past In de week van 30 november- 6 december koken we 1 of meerdere dingen die passen bij Sinterklaas! Een korte geschiedenis: Sinterklaas was ooit Nicolaas van Myra, die in de derde eeuw na Christus geboren werd in Lycië (huidige Turkije) en later bisschop werd. Hij is de beschermheilige van scheepslieden, armen, ongehuwden en kinderen. Ergens in de 15de eeuw ontstond het gebruik om schoen te zetten. Eerst in de kerk, waar de rijken geld in deden voor de armen. Later werd ook thuis schoenen gezet. Deze werden dan gevuld met appels, koeken, rozijnen of geld. Speelgoed, suikergoed, gemberkoeken, pepernoten, kruidnoten, marsepein of speculaas werden ook gegeven. Een leuk weetje: speculaasvrijer. Een jongen kon dan een speculaaspop in de vorm van een man aan een meisje schenken. Als zij dat aannam, dan was er een kans op een goede relatie. Later, tot begin 20ste eeuw stuurden men liefdeskaarten rond sinterklaastijd. Tot 1850 was Sinterklaas een onzichtbaar, mythische figuur. Jan Schenkman maakte in die tijd een prentenboekje waarin hij Sinterklaas uit Spanje liet komen, met een knecht. De prenten zorgden er ook voor dat we nu Sinterklaas als een statige oude man met witte baard als de echte Sint waarnemen. Meer lezen? https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas Het thema van deze week is Sinterklaas! Het eerste wat bij mij op komt, qua eten, zijn natuurlijk kruidnoten (met of zonder chocolade), pepernoten, taaitaai, (gevulde) speculaas, banketstaven, chocoladeletters, marsepein, borstplaat en schuimpjes. Met natuurlijk ook heerlijke chocolademelk of bisschopswijn. Heel veel zoetigheid dus! Verder natuurlijk eten wat verpakt is als een cadeautje: en papillotte, in bladerdeeg, filodeeg, zoutkorst. Waar kunnen we speculaaskruiden in stoppen: koffie, cake, stoofpot? En laat ons zien wat jullie eten op Sinterklaasavond! Gourmet, kaasfondue, stamppot? Linkjes ter inspiratie: https://www.ah.nl/allerha(...)sinterklaas-recepten https://madebyellen.com/s(...)vond-10x-inspiratie/ https://www.leukerecepten.nl/sinterklaas-recepten/ https://www.francescakookt.nl/sinterklaas-recepten/ | |
Yinny | zondag 29 november 2020 @ 17:39 |
Ik ga sowieso gevulde speculaas maken. Misschien ook nog een boterkoek met speculaaskruiden. En aangezien er geen speculaaskruiden te koop was van de week in de supermarkt, zelf speculaasmengsel maken. | |
Sarabi | zondag 29 november 2020 @ 17:43 |
Sinterklaasavond maak ik kruidnotenmousse met licor 43, nu hopen dat ik geen foto's vergeet te maken. | |
Lucky_Strike | zondag 29 november 2020 @ 17:55 |
Goeie OP Yinny Ik hoop voor het eerst sinds mijn kindertijd kruidnootjes te maken. Of speculaasbrokken. Ik denk niet dat het er van komt. Maar ik ga het zoals elk jaar weer proberen. Ooit komt het er van. | |
drakin | zondag 29 november 2020 @ 18:44 |
De speculaasvrijer ken ik als een speculaaspop aan het meisje + ouders geven, en als ze de kop als eerste aten was de kop eraf en had de jongen toestemming voor het huwelijk met het meisje, komt ook de kop is eraf! vandaan | |
Yinny | zondag 29 november 2020 @ 20:15 |
Dat wist ik niet, leuk! | |
Blues | zondag 29 november 2020 @ 20:19 |
Ik ook. Kruidnootjes zijn wel leuk om te maken en kan ik mijn collega's ook blij mee maken. Wil het wel gaan proberen iig. | |
sigme | zondag 29 november 2020 @ 20:26 |
Top OP, @Yinny! Ik heb nog steeds een goed voornemen tot het maken van gevuld speculaas, met eigen amandelen. Ik hoop dat dit topic net genoeg stok achter de deur is om het ook uit te voeren . | |
Kaatje1 | zondag 29 november 2020 @ 20:27 |
Ik ga borstplaat maken, da’s lang geleden. En misschien nog speculaas, wanneer ik weet waar ik het moet laten bij gebrek aan etende collega’s | |
Elleska | zondag 29 november 2020 @ 20:40 |
Kruidnootjes staan sowieso op de planning. Wil dit keer het recept van Laura proberen : https://www.laurasbakery.nl/nieuwe-receptprintable-kruidnoten/ | |
mascara-klodder | zondag 29 november 2020 @ 20:40 |
Oeh borstplaat, heb ik volgens mij nooit gemaakt zelf en wil wel weer een keer meedoen nu ik eindelijk weer thuis ben | |
Molo | zondag 29 november 2020 @ 21:12 |
Ik ben helemaal niet van het bakken maar vorige week voor tweede keer in mijn leven gevulde speculaas gemaakt en dat was zoooooo lekker Van je eigen amandelen??? Dóen | |
Lonaa | zondag 29 november 2020 @ 21:20 |
Recept? | |
Yinny | zondag 29 november 2020 @ 22:00 |
Doen! Zelfgemaakt is allerlekkerst | |
Molo | zondag 29 november 2020 @ 22:18 |
http://huistuinenkeukenve(...)e-speculaas.html?m=1 Iets meer (hoeveelheid) specerijen doorheen gedaan, want ik hou van pittige smaak speculaas Aanrader is om keer anderhalf of twee te maken, want anders best lastig om uit te rollen en mooie plaat speculaas van te maken | |
Tuindier | maandag 30 november 2020 @ 08:22 |
Ik ga voor de (plantaardige) speculaasbrokken deze week! Goed excuus dit . | |
Goitske | maandag 30 november 2020 @ 21:18 |
Ik had laatst al wat gemaakt Gevuld speculaas Pepernoten brood Sinterklaas/pepernoten brood maakt ik 1 a 2x per jaar. Voor de dag van de intocht en evt voor pakjes avond 500 gram bloem (ik gebruik amerikaans patent bloem) 12 gram gedroogde gist 1 ei 50 gram witte basterd suiker 200/225 ml water (beetje afhankelijk hoe het deeg er uit ziet) 6 gram speculaas kruiden extra nodig: 300 gram pepernoten 100 gram parelsuiker 1 ei om af te strijken Meng alle ingredienten en kneed tot een deeg. Meng de pepernoten en parelsuiker, steek met een deegsteker het deeg open en voeg een deel van de pepernoten en parelsuiker toe. Vouw het deeg dicht. Herhaal dit tot alle pepernoten en parelsuiker door het deeg hebt verwerkt. Laat het deeg 30 min rijzen Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm het als een vloerbrood waardoor het deeg een lange vorm krijgt. Laat 15 min rijzen Vorm het deeg opnieuw en leg het in 2 bakblikken (ik heb een soort cake blikken gebruikt van de Lidl is een beetje een kruizing tussen een broodblik en cakeblik) Strijk de bovenkant af met ei en laat 45-60 min narijzen Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 35 min Banketstaaf Speculaasstaaf Kruitnoten door de kinderen gemaakt Kruidnootjes: 200 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram donkere basterdsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, 1 theelepel kanaal, 1/4 theelepel gemalen kruidnagel, 75 gram zachte boter, 1-2 eetlepels melk Meng alles, wikkel het deeg in plastic folie en laat minimaal 30 min rusten, mijn voorkeur is een nacht Oven 180 graden en vorm de kruidnootjes. Bak op 15 min Pieten granola Pieten granola 225 gram havermout 50 gram zonnebloempitten 50 gram pompoen pitten 100 gram amandelen 3 theelepels koekkruiden 3 eetlepels zonnebloemolie 4 eetlepels honing 100 gram gehakte kruidnoten of als die niet beschikbaar zijn schuddebuikjes Verwarm de oven voor op 175 graden Hussel alles door elkaar behalve de kruidnoten die gaan er pas bij als het gebakken is Verdeel het mengsel op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bak 20 min op 175 graden. Hussel halverwege even alles zodat alles goed gebakken wordt Laat alles afkoelen, de havermout wordt dan ook knapperig. Meng de kruidnoten er door. Evt kun je ook stukjes schuimpjes er door doen om strooigoed effect te krijgen. Evt een goede hand cranberries extra toevoegen [ Bericht 18% gewijzigd door Goitske op 30-11-2020 21:26:14 ] | |
Blues | dinsdag 1 december 2020 @ 11:20 |
Pieten granola Grappige naam. Dank voor de kruidnoten recept, maar moet ik echt het kanaal in Wat zien je baksels er profi uit zeg | |
Yinny | woensdag 2 december 2020 @ 08:27 |
Maandag maar eens warme chocolademelk gemaakt En speculaaskruiden volgens https://rutgerbakt.nl/bas(...)ruiden-maken-recept/ Wat een werk om die kardemomzaadjes eruit te krijgen! Kleine maler kreeg die zaadjes ook niet fijn genoeg, dus de hoeveelheid maar 10x gedaan, zodat het genoeg was voor de blender. Maar ik had niet genoeg kaneel...die moet ik bij grote pot nog extra bij doen Gevulde speculaas en speculaasbrokken voorbereiden! Het deeg Spijs Met sinaasappelschil Tot over 2 dagen! | |
Goitske | woensdag 2 december 2020 @ 11:06 |
Ja hier vlakbij het Apeldoorns kanaal kun je overzwemmen en dan kaneel pakken | |
Kaatje1 | woensdag 2 december 2020 @ 19:41 |
Sinterklaas eten. Omdat ik het zelf moet opeten maar geen speculaas, of speculaascake of pepernotencake gemaakt. Het werd borstplaat. Deze gemaakt met fijne suiker, maar als ik het nog eens doe, gebruik ik basterdsuiker, want het “korrelige” mondgevoel is er nu niet. T wel erg lekker. Heb er nog een scheutje zelfgemaakte vanille essance door gedaan | |
Blues | donderdag 3 december 2020 @ 10:40 |
Deegje kruidnoten rusten in koelkast of gewoon aanrecht @Goitske | |
Yinny | donderdag 3 december 2020 @ 11:48 |
Ouderwets! Ziet er goed uit en idd niet zo veel voor 1 p3rsoon | |
Kaatje1 | donderdag 3 december 2020 @ 11:53 |
Heb het zelfs meegegeven aan een collega. Die kwam speciaal daarvoor vanochtend om 8 uur hier | |
Blues | donderdag 3 december 2020 @ 11:55 |
Het lijken net boterflakes. Lekker zoet Benieuwd naar mijn kruidnootjes straks. Ligt te rusten in koelk kast. Morgen mee naar het werk. | |
Kaatje1 | donderdag 3 december 2020 @ 11:56 |
Dat ruikt zo lekker straks bij het bakken | |
Goitske | donderdag 3 december 2020 @ 12:13 |
Altijd koelkast tenzij anders vermeld | |
Blues | donderdag 3 december 2020 @ 16:02 |
Mijn bijdrage aan de Sinterklaasweek! Kruidnoten volgens recept van @Goitske hierboven, had iets meer melk nodig voor het echt goed pakte.. ik denk 2,5 eetlepel. Heb geëxperimenteerd met de grootte van de noten, want ik had genoeg deeg voor 2x een bakblik vol. Klein is natuurlijk meer zoals het moet zijn. Smaak is lekker, kruidig, ze 'klinken' hard als je ze op een schaaltje legt, maar mondgevoel is goed. Smaaktest door g = goed, morgen mijn collega's.. maar ik denk niet dat ik ze ga strooien op die vieze keronavloer Ingrediënten mengen: De rustende deegbal.. Balletjes vormen als het deeg weer iets op kamertemp komt werkt beter dan meteen uit koel kast. Eindresultaat | |
Hupje | donderdag 3 december 2020 @ 17:11 |
Dan meteen ook maar de kruidnoten die ik vanmiddag met kleuter maakte. Recept van rutgerbakt en zuivel-vrij gemaakt: Alle droge ingrediënten mengen. Half uurtje in de koelkast. Kleuter maakt een beetje groot uitgevallen kruidnoten, maar heeft wel veel plezier. Klaar! | |
Blues | donderdag 3 december 2020 @ 18:34 |
@golfer heeft ook nog even 2 zakjes kruidnoten voor de kleinkinderen gevacumeerd omdat t nog ff duurt voor we ze zien. | |
Lucky_Strike | donderdag 3 december 2020 @ 18:46 |
Welk recept heb je voor de speculaasbrokken gebruikt? | |
Kaatje1 | donderdag 3 december 2020 @ 19:32 |
Zien er goed uit die kruidnoten. Handig, een hulpje Mmmm, toch maar eens nadenken over een goede vacumeerder | |
Yinny | donderdag 3 december 2020 @ 21:54 |
https://rutgerbakt.nl/sin(...)ke-speculaasbrokken/ Alles van recepten van Rutger gemaakt. De brokken waren bij mij aan de zijkanten wel krokant, maar midden niet. Even in stukken nog terug de oven in en toen alles wel hard. | |
Cat-astrophe | vrijdag 4 december 2020 @ 15:31 |
Ik maakte ook borstplaat. Voor het eerst van mijn leven. En denk dat ik het mengsel te lang heb doorgekookt. Want het lijkt me niet de bedoeling dat je het als een soort zandtaartdeeg in de vormpjes moet aandrukken Desalniettemin kwamen ze er stevig uit, maar wel érg suikerig. Ik maakte een vanilleversie (vormpjes achterste rij) en koffieversie (blokken op de voorste rij, ik heb er nog meer ). Ik had gehoopt dat de koffie het geheel donkerder zou kleuren. Volgende keer maar wat cacao erbij of zo? Morgen mee naar het heerlijk avondje | |
Kaatje1 | vrijdag 4 december 2020 @ 15:46 |
Ze zien er schitterend uit | |
emmyemmy2 | vrijdag 4 december 2020 @ 15:52 |
Banketletter gevuld met zelfgemaakte vanillespijs en kersen bedekt met dikgekookte zelfgemaakte citroensiroop Hij wil niet | |
Lucky_Strike | vrijdag 4 december 2020 @ 17:41 |
Ik heb het deeg van Cees Holtkamp met de kruiden van Rutger plus venkel, foelie en witte peper. Nou ja, ik heb eigenlijk nog geen deeg want de boter moet nog ontdooien. Ik heb alles al afgemeten klaar staan. Ik zet de machine tijdens het koken wel aan straks. | |
Blues | vrijdag 4 december 2020 @ 17:52 |
Rutger bakt, Holtkamp. Toffe sites zijn dat. Borstplaat ziet er goed uit Cat! Mijn kruidnoten gingen ook mee naar het werk, en we hadden veel aanloop vanuit alle krochten van de afdeling. En kreeg complimenten over de kruiden die veel lekkerder en beter te proeven waren dan die supermarktnoten uit een zakkie | |
Blues | vrijdag 4 december 2020 @ 17:53 |
Probeer deze eens, lukt altijd en meteen met IMG. https://www.mupload.nl/ | |
Lucky_Strike | vrijdag 4 december 2020 @ 20:53 |
Ik ben dol op rauw koekdeeg. Mijn speculaasdeeg smaakt nu behoorlijk naar nootmuskaat en verder naar weinig. Ik hoop dat het morgen is bijgetrokken. | |
Zo-is-dat | vrijdag 4 december 2020 @ 20:57 |
Oh leuk! Deze doe ik eindelijk weer eens mee! Morgen Sint dinertje: Vooraf: knolselderij soep met saffraan, daar in croutons van bladerdeeg in de vorm van mini mijters Hoofd: paddestoelen kruiden pakketjes in bakpapier als zak van Sinterklaas Met rijst met gebakken en gezouten pijnboompitten, recept van ottolenghi. Plus winterse salade Toe: speculaas tiramisu en koffie met een borrel en slagroom | |
Yinny | vrijdag 4 december 2020 @ 22:41 |
Klinkt goed! | |
Yinny | vrijdag 4 december 2020 @ 22:45 |
Mijn speculaasbrokken Gevulde speculaas 650 gram spijs is wel heel veel... De smaak is lekker kruidig, zoet en heerlijk met een kop thee | |
Yinny | vrijdag 4 december 2020 @ 22:46 |
Fijn dat ze zo gewaardeerd werden! | |
Blues | vrijdag 4 december 2020 @ 22:47 |
Het water loopt me in de mond | |
Muck | zaterdag 5 december 2020 @ 10:49 |
Wat een heerlijke dingen zijn er weer gemaakt Mijn bijdrage: Sinterklaas cheesecake, of is het dan sinterkaastaart? Het is vanille cheesecake met wat mandarijnenrasp en -sap, kruidnotenbodem en mandarijnengelei | |
Kaatje1 | zaterdag 5 december 2020 @ 10:59 |
Wat een prachttaart | |
Blues | zaterdag 5 december 2020 @ 12:09 |
Mooi Muck! | |
marc0871 | zaterdag 5 december 2020 @ 14:25 |
Lekker. Maak ik ook wel eens Een volle eetlepel cacao, 2 lepels suiker, oplossen in een halve liter melk. Zo eenvoudig. Zo lekker Ik gebruikte gemalen kardemom [ Bericht 6% gewijzigd door marc0871 op 05-12-2020 14:45:20 ] | |
Goitske | zaterdag 5 december 2020 @ 15:52 |
Blues | zaterdag 5 december 2020 @ 16:03 |
Prachtig! Komt ook door de mooie vorm natuurlijk En niet heel ingewikkeld. | |
Molo | zaterdag 5 december 2020 @ 16:08 |
Oe lekker! Goed idee wel, al die pokkekruidnootjes overal in huis | |
Goitske | zaterdag 5 december 2020 @ 16:35 |
Ik heb een aantal van die Nordic ware vormen die maken er gelijk iets moois van ookal is het gewoon cake | |
Yinny | zaterdag 5 december 2020 @ 16:43 |
Gemalen is idd handiger, maar ik wil de peulen ook eens opmaken | |
Yinny | zaterdag 5 december 2020 @ 16:48 |
Vanavond eten we heel ontraditioneel nasi goreng met sajoer lodeh. Als lunch hadden we dit: Hartige banketletter, oftewel een hele grote saucijzenbroodje | |
Hupje | zaterdag 5 december 2020 @ 17:23 |
Ik maakte eerder deze week kruidnotencake:
| |
Blues | zaterdag 5 december 2020 @ 17:26 |
Oh leuk! Recept? | |
Hupje | zaterdag 5 december 2020 @ 17:30 |
En dit is toch echt mijn sint-bak-favoriet: https://www.carolabaktzoe(...)nbrood-in-een-twist/ Die is zó lekker!
| |
Hupje | zaterdag 5 december 2020 @ 17:32 |
https://www.laurasbakery.nl/pepernotencake/ | |
praadje | zaterdag 5 december 2020 @ 17:58 |
Mjam, die speculaasbrokken zien er goed uit. Hoe dik heb je het deeg gelaten voordat het in de oven ging? Gevuld speculaas staat klaar in de koeling maar die bak ik morgenochtend. (Hier (BE) is het 6 december Sinterklaas) | |
Yinny | zaterdag 5 december 2020 @ 19:39 |
Bijna een centimeter, bakplaat was ook vol @Hupje Geweldige baksels! | |
Scheepskok | zaterdag 5 december 2020 @ 19:46 |
Lekker! Leuk om te volgen. Ben alleen. Moet mijn kooktopics weer gaan doen denk ik. | |
praadje | zaterdag 5 december 2020 @ 19:54 |
Ha dankje. Ik wil ook van die dikke brokken. Van de week nog maar even maken. | |
Lucky_Strike | zaterdag 5 december 2020 @ 20:35 |
Dat ziet er heerlijk uit! Ik heb de speculaasbrokken net uit de oven gehaald. Geen idee of het lang genoeg gebakken is. Dat vind ik altijd zo lastig met koek, dat hardt nog uit. Helaas zitten er geen amandelen op. Ze liggen achter in een kast met lawinegevaar. Ik stel het opruimen nog even uit | |
Yinny | zondag 6 december 2020 @ 09:00 |
En, hoe waren ze? | |
Sarabi | zondag 6 december 2020 @ 10:10 |
Vergeten foto's te maken van het toetje gisteren nouja wel eentje van toen het af was, maar heel bijzonder is het niet. Het was wel lekker kruidnoten en licor 43/chocolade mousse | |
Lucky_Strike | zondag 6 december 2020 @ 11:13 |
Toch net iets te zacht in het midden. En toch te veel kruidnagel. Nog steeds lekker | |
sigme | zondag 6 december 2020 @ 16:48 |
Deze zomer zijn we tussen de eerste en de tweede golf door, even naar Spanje geweest, naar ons landje. Alwaar de amandelen precies net mooi waren om geplukt te worden, we kwamen met 16 kilo amandel thuis. Dus.. amandelspijs! Nog nooit gemaakt, maar voor alles is een eerste keer. Eerst amandelen kraken. Veel amandelen kraken; er moest 2 ons amandelnoot komen. Idealiter moesten de amandelen dan ook nog ontveld worden, maar je moet niet overdrijven. Navraag bij @minilot leerde dat er waarschijnlijk geen rampen zouden komen van bruine amandelen. M'n maalmachientje was wat klein, dus maken en mengen met ei en citroen ging wat in fases, maar uiteindelijk werd het wel wat. Dat mocht een nachtje rusten (en ik ook). Vandaag dan verder, met het deeg. Plak Gespijsd Dan toch maar een handvol amandelen gekookt om ze te ontvellen. Bakken! 't Ziet er wat volkorenzemelig uit, maar het proeft echt als gevulde speculaas | |
Yinny | zondag 6 december 2020 @ 17:38 |
Wat een werk! Goed gedaan en lekker! | |
Molo | zondag 6 december 2020 @ 17:48 |
Wow! En dat dan bij een bak koffie, voldoening | |
Isabeau | zondag 6 december 2020 @ 18:04 |
Ik zou bijna morgenvroeg in Assen op de fiets springen Mooi ook met lekker veel foto's | |
Hupje | zondag 6 december 2020 @ 18:18 |
Eigen amandelen, wat tof! Vanaf vandaag mogen we de restjes kruidnoten opmaken Dus ik maakte kruidnoten speculaas appelflappen (maar vergat een doorsnij-foto te maken) en speculaas kruidnoten appel rozijnen crumble. Die was wel lekker, maar niet fotogeniek. | |
Blues | zondag 6 december 2020 @ 18:21 |
Tof met je eigen amandelen | |
drakin | maandag 7 december 2020 @ 10:09 |
Toch meegedaan, ik moet nog steeds bijkomen van de Halloweenzoetigheid en wilde even niks zoets maken. Ik heb de Marrokaanse kruiden, lamsvlees en gekregen rundervinken door elkaar gedaan, taartdeeg(leek me iets beter dan bladerdeeg) en een hartige banketletter gemaakt En na een tijd in de oven heb ik een halve banketstaaf opgegeten! En zo zag mijn banketstaaf eruit na een tijd in de oven, en lekker was deze! |