FOK!forum / Culinesse à gogo / Kook mee met CUL: Marokko! 16 t/m 22 november
sigmezondag 15 november 2020 @ 11:25
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL!

De regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past

In de week van 16 november- 22 november koken we 1 of meerdere gerechten uit Marokko.

O+ MAROKKO O+
mcoRoFO.jpg E7uaOHi.jpg npEgqJG.jpg NnPF3wr.jpg pGMaU2w.jpgvmeuWaH.jpg
Het mooiste land waar ik geweest ben. Eigen foto'tjes! Ik ben er zeker wel vijf keer geweest, altijd een paar weken, en altijd met eigen vervoer. Het land is vreselijk mooi. En vol heerlijkheden om te eten en te drinken.

De originele bevolking van Marokkko zijn de berbers. Hun keuken is eenvoudig en bijzonder smakelijk. Denk aan lamsvlees, tajines (stoofpotten), knoflook en komijn. Het nationale gerecht van Marokko, couscous, komt uit hun keuken.

Eind zevende eeuw trokken de Arabieren de Magreb binnen, en brachten allerlei nieuwigheden, zoals een nieuwe godsdienst. Maar ook brood, wat juichend ontvangen werd. Via de Arabieren kwamen ook allerlei Oosterse invloeden de keuken binnen; kikkererwten, gember, saffraan. De bedoeïnen brachten dadels, melk, en de bereiding van vlees grillen.

De moren veroverden Spanje, en Andalusische ingredienten kregen een warm onthaal: citrusfruit, perziken, olijven en olijfolie.

Marokko heeft veel kust, en dus ook een rijke viscuisine, met een traditioneel kruidenmengsel speciaal voor visgerechten: Chermoulla.

In Marokko kan je overal waar mensen wonen stalletjes vinden waar eten gemaakt en geserveerd wordt. Een heel enkel keertje moeten ze het eten nog maken, maar al moeten ze de kip nog vangen: dat eten komt er (been there, done that). Maar eerst: thee! Altijd en overal thee! Muntthee,gezet van thee en verse munt en met veel te veel suiker. Uit een klein theepotje, en het is een hele kunst om eruit te schenken zonder te morsen. Verder lijken ze zelf niet erg van koffie te houden, maar ze kunnen uitstekende koffie zetten, espresso, met veel melk tenzij je de garcon ervan weet te overtuigen dat dat niet moet. En Marokkaans sinaasappelssap, versgeperst, is een belevenis.
Dat verse is wel een ding. Heel veel eten wordt in straatstalletjes bereid, en veel koelkasten hebben ze niet. Hooguit voor toeristencola ofzo. Dus vlees is vers. Het is ook ander vlees dan bij ons, want een dagje laten besterven is er niet bij. Vers. Heel vers. De stalletjes die gehaktstaven grillen, zitten gewoonlijk direct naast de stal met vlees, de slager. Als klant loop je naar de slager, koopt stuk vlees dat de slager voor je tot gehakt maalt waar je bijstaat, geeft het aan de grilljongen, die kruidt het en gooit het op de grill. Zo zie je zelf dat je vlees vers is. Vis is als het even kan nóg verser :D

Alle maaltijden van de dag kan je kopen op straat; als ontbijt zijn er hardgekookte eieren met komijnpoeder, of verse msemmen, vierkante pannekoekjes, met naar keuze hartig of zoetige vulling erin gerold. Vanaf het middaguur staan tajines uitgestald, op een vuurtje, en je kan tot midden in de nacht wel ergens harira, kikkererwtensoep, vinden.

OaLZwZh.jpg
Dit soort stalletjes zijn in elke plaats te vinden, wat groter of wat kleiner. Mijn Marokkaans is beperkt, dus een gedetailleerde bestelling is er nooit bij (geen idee of er keuze is :')), maar het is altijd heerlijk.

vF0yNnZ.jpg
Tajine, en brood om de pot uit te soppen :p

po9m7Qm.jpg
Klei-ovens, hierin wordt dat heerlijke platbrood gebakken. Ok, dit is niet in dat stadje hierboven, maar bij een pleisterplaats in de woestijn (Fort Bou-Jerif).

0G3VPYO.jpg
Vers vlees.

MokZR9h.jpg
Deze meneer grillt dan je versgekochte versgemalen vlees.

lYkjgOI.jpg
Als je ooit in Guelmim belandt: laat die kamelenmarkt maar zitten. Zoek kip met patat. Geen idee waarom, maar daar zijn ze in gespecialiseerd.


Van oudsher is de Marokkaanse keuken er meer een van mondeling overgeleverde recepten dan van papieren handleidingen met preciese instructies en exacte hoeveelheden korreltjes zout per slak.
Gelukkig zijn er tegenwoordig wel sites met recepten en inspiratie. Ik heb er even een paar gezocht:
https://keukenvansou.be/receptenindex/
http://www.ellouisacooking.nl/p/marokkaanse-gerechten.html
https://uitdekeukenvanfatima.nl/recepten/

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 15-11-2020 11:35:22 ]
golferzondag 15 november 2020 @ 15:35
Deze OP. _O_ ^O^ _O_
sigmezondag 15 november 2020 @ 18:11
Vanaf morgen zit ik op een geheel niet Marokkaans angehaucht eiland. In de waddenzee. Zonder kookgelegenheid. Dus ik kan niks maken. Daarom neem ik de vrijheid om gewoon voortijdig wat eigen kooksels te presenteren.
In een eerdere editie van CUL / Kook mee met CUL: pannenkoeken met pasen maakt ik deze best aardig geslaagde msemmen:
nbW4L2A.jpg

En voor vandaag had ik toevallig een lamsbout klaarliggen, dus dan maar met Marokkaanse slag bereid.
GL715Nz.jpg
Ingredienten voor de tajine. Lamsbout van eigen lam, pompoen en siepel uit eigen tuin, bleekselderij, en kruidenmengsel van vanalles maar in elk geval komijn, kurkuma, kaneel, kardemom, rozenblaadjes.

MSjjZgf.jpg BBITxVg.jpg
Tajine met groente, en met daarop de lamsbout.
Uurtje of 5 in de oven op een kleine 1000. Eigenlijk hoort een tajine niet in de oven, maar we waren niet thuis en dan vind ik op een pit achterlaten net te eng. Wel de oven op onderwarmte gezet, zodat er iets van het tajine-effect (condensatie in het deksel) optreedt, misschien, een beetje.

0Srp2yL.jpg 8OFYUE9.jpg?1
In de andere tajine parelcouscous gemaakt, met het stoofnat van de groente & lamsbout.

OJU7Fes.jpg?1
AnneXzondag 15 november 2020 @ 22:32
Wat een heerlijke OP, @sigme _O_
In 2014 (al weer) hebben wij daar een maand gereisd, prachtige mensen ontmoet, mooie dingen gezien en meegemaakt en heerlijk gegeten!

Wat lekker dat je eigen lamsbout kon verwennen in de tajine👍🏼
Yinnymaandag 16 november 2020 @ 10:06
Geweldige OP en die foto's 😍

Al heel lang staat een bastilla maken op mijn lijstje, dus even kijken of dit gaat lukken
Anders wordt het marmita met Marokkaans brood
https://kookmutsjes.com/recept/marmita-met-kip/
Tuindiermaandag 16 november 2020 @ 10:47
Wat een mooie OP! Ik heb al boodschappen t/m vrijdag in huis, dus even een post hier als reminder dat ik dit voor het weekend op het menu zet.
Lonaamaandag 16 november 2020 @ 19:11
Hmm. Ik weet nog niet wat het moet worden maar kwam dit recept tegen en dit ziet er wel heul lekker uit :9
https://spiceamecooks.wor(...)chermoula-and-honey/
tombolafanmaandag 16 november 2020 @ 21:48
Oeh, ik doe per ongeluk mee, zondag komt mn zusje eten en dan eten we Marokkaans :D

Bastille met kip van Mounir Toub met Marokkaanse bietensalade erbij, en mango-parfait als toetje *O*

Ik wilde de ingelegde sinaasappel/citroen ook zelf maken maar dat moet een maand staan dus tjah :P
Kaatje1dinsdag 17 november 2020 @ 11:44
Wat een opening _O_
Hier staat nu een marokkaans stoofpotje in de slowcooker. Recept is van de amerikaanse weightwatchers site en ik haal er, buiten kikkererwten, komijn en kaneel niet veel marokkaans uit. Verder is het straks afwachten want ik vond de hoeveelheden (6 personen) erg vreemd, 1/2 blik tomaat, wel 1,5 kg pompoen, maar dan 1/2 theelepel kaneel en komijn. Kortom, gewoon wat erin gedaan en ik zie vanavond wel even wat er nog aan smaakmakers bij moet
Kaatje1dinsdag 17 november 2020 @ 19:36
Omdat ik aan weightwatchers doe, zocht ik op hun (amerikaanse) site naar iets Marokkans voor in de slowcooker. Best lekker, blij dat ik nog (heel) wat over heb, maar of iemand met Marokkaanse roots dit zou herkennen waag ik te betwijfelen

125547130_1823499047812528_603595364904334976_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=TxP-meAED4MAX-jMpt9&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=38619519a233f222b6df53d37d59ac32&oe=5FD876C5

126079573_1823499117812521_1001792620378584070_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=eUstgLd_SHsAX_GdsWb&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=0ea31acc7a730c3817cbe9ad610f66a9&oe=5FDB1A0D

126094789_1823499104479189_8950553516971677718_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=Y8WTUAb35LoAX_W4CMd&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=f9d53f468dfeef547ece77cc036b5205&oe=5FD7F3B0

126079013_1823499061145860_2829627284689639030_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=vmzJadhyOtIAX-1mPic&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=0f31353eda9a537ab8ab89cf803801a5&oe=5FD8DFF0
drakinwoensdag 18 november 2020 @ 01:10
Ik weet zo niet veel van de keuken uit Marokko, ja de Tajine, couscous en overal wat dadels doorheen gooien.

Maar ik las dat er veel gebruik wordt gemaakt van een kruidenmengsel genaamd râs al hânout

Geen idee wat dat is maar opgezocht en naar eigen smaak gemaakt, de doe maar wat drakinse râs al hânout dus.

Zo heb ik deze week iig een lekker kruidenmengsel, en met mijn uitgebreide kruidenkast(ja heel erg veel potten) had ik alles op de komijn na nog in huis ook, Zelfs de granieten vijzel om de kruidnagels fijn te malen en een nootmuskaatrasp. Ik hou van met kruiden werken, geloof dat dat mijn ding wel echt is in de keuken :Y lekker mengseltjes maken.

Dus drakins râs al hânout

Mijn vijzel aan het werk
POG59wu.jpg

Kleurtjes in het mengschaaltje O+
NatVlUV.jpg

En af ziet het er zooo saai uit, maar mijn handen ruiken de hele avond al superlekker naar vooral kruidnagel
xqHhp4C.jpg
drakinwoensdag 18 november 2020 @ 01:31
Dit zat er in het mengsel, en nog iets, maar dat ben ik weer vergeten :@
Van het meeste 1 a 2 theelepels, knoflook wel 2,5 en zwarte peper en zout maar 1
kaneel
piment
kurkuma
koriander
gember
kardemom
paprikapoeder
nootmuskaat
kruidnagel
cayennepeper
knoflookpoeder
zwarte peper
zeezout
Yinnywoensdag 18 november 2020 @ 08:40
Fijn dat de stoofpot lekker was, ondanks idd weinig kruiden/specerijen, @Kaatje
@drakin, tof, eigen mix maken
Lucky_Strikewoensdag 18 november 2020 @ 09:37
quote:
0s.gif Op woensdag 18 november 2020 01:31 schreef drakin het volgende:
Dit zat er in het mengsel, en nog iets, maar dat ben ik weer vergeten :@
Van het meeste 1 a 2 theelepels, knoflook wel 2,5 en zwarte peper en zout maar 1
kaneel
piment
kurkuma
koriander
gember
kardemom
paprikapoeder
nootmuskaat
kruidnagel
cayennepeper
knoflookpoeder
zwarte peper
zeezout
Leuk :) Ik wil deze week mijn eigen ras en hanout ook weer maken. Hij is al een tijdje op.
drakinwoensdag 18 november 2020 @ 16:06
quote:
1s.gif Op woensdag 18 november 2020 09:37 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Leuk :) Ik wil deze week mijn eigen ras en hanout ook weer maken. Hij is al een tijdje op.
Ik ga vrijdag weer even langs de kruidenkraam op de markt voor een paar dingen die ik niet had, dan vul ik deze mix aan, zo zelfgemaakt is wel het lekkerste. Heb ik meteen weer wat om ook andere mixjes weer te maken :Y
AnneXwoensdag 18 november 2020 @ 17:40
Ras el hanout volgens Kay👍🏼
Heb ik nog een beetje van.
Het is eigenlijk een Marokkaanse kerrie, die ook verschilt per regio en per familie.
SPOILER
Ras el hanout is by far my favorite spice blend—it’s a Moroccan blend of spices for which there is no one authentic recipe. In stead there are no less than hundreds—if not thousands—of different family recipes.
Every family, store owner, butcher and town-fool has its own special recipe. Some of them mix 15 to 20 different spices while others mix as much as a hundred of them to create the best, aromatic blend. Probably why they choose this name seeing as it means something like: “Best of the shop”.
It’s a wonderful, fragrant and slightly complex tasting spice blend that really spruces up your soups, stews, tajines, shish kabob, marinades, grilled chicken, couscous and even salads. Pretty much anything you can think of… and then some.
Ingredients:
3 tsp black pepper corns
2 tsp ground ginger
2 tsp cumin seeds
1 tsp ground cumin
2 tsp ground nutmeg
1 tsp coriander seeds
2 tsp ground cinnamon
1 tsp paprika powder
1 tsp ground cardamom
1 1/2 tsp turmeric
1 tsp chili flakes
1/4 tsp cloves
2 tsp coarse sea salt

You can make this spice blend by using a spice mill, a mortar and pestle or even a food processor. I prefer the mortar and pestle because it makes me seem like such a hardcore foodie.
Simply combine the black peppercorns, chili flakes, cumin seeds, coriander seeds, ground ginger, turmeric, paprika powder, cardamom, cinnamon, nutmeg, ground cumin and cloves.

drakinwoensdag 18 november 2020 @ 18:19
quote:
1s.gif Op woensdag 18 november 2020 17:40 schreef AnneX het volgende:
Ras el hanout volgens Kay👍🏼
Heb ik nog een beetje van.
Het is eigenlijk een Marokkaanse kerrie, die ook verschilt per regio en per familie.
SPOILER
Ras el hanout is by far my favorite spice blend—it’s a Moroccan blend of spices for which there is no one authentic recipe. In stead there are no less than hundreds—if not thousands—of different family recipes.
Every family, store owner, butcher and town-fool has its own special recipe. Some of them mix 15 to 20 different spices while others mix as much as a hundred of them to create the best, aromatic blend. Probably why they choose this name seeing as it means something like: “Best of the shop”.
It’s a wonderful, fragrant and slightly complex tasting spice blend that really spruces up your soups, stews, tajines, shish kabob, marinades, grilled chicken, couscous and even salads. Pretty much anything you can think of… and then some.
Ingredients:
3 tsp black pepper corns
2 tsp ground ginger
2 tsp cumin seeds
1 tsp ground cumin
2 tsp ground nutmeg
1 tsp coriander seeds
2 tsp ground cinnamon
1 tsp paprika powder
1 tsp ground cardamom
1 1/2 tsp turmeric
1 tsp chili flakes
1/4 tsp cloves
2 tsp coarse sea salt

You can make this spice blend by using a spice mill, a mortar and pestle or even a food processor. I prefer the mortar and pestle because it makes me seem like such a hardcore foodie.
Simply combine the black peppercorns, chili flakes, cumin seeds, coriander seeds, ground ginger, turmeric, paprika powder, cardamom, cinnamon, nutmeg, ground cumin and cloves.

Ik heb het hiervandaan en dan alles wat ik in huis had, ook uit de uitgebreide een paar kruiden erin.
https://kruidenmix-maken.(...)out-kruidenmix-maken
Mijn versie heeft dan van het 1 iets meer(ik hou van knoflook dus daar moet altijd wat meer van, en ook meer kruidnagel) en van het andere iets minder(zwarte peper weer minder)
AnneXwoensdag 18 november 2020 @ 19:51
quote:
0s.gif Op woensdag 18 november 2020 18:19 schreef drakin het volgende:

[..]

Ik heb het hiervandaan en dan alles wat ik in huis had, ook uit de uitgebreide een paar kruiden erin.
https://kruidenmix-maken.(...)out-kruidenmix-maken
Mijn versie heeft dan van het 1 iets meer(ik hou van knoflook dus daar moet altijd wat meer van, en ook meer kruidnagel) en van het andere iets minder(zwarte peper weer minder)
Ziet er ook goed uit👍🏼
Molowoensdag 18 november 2020 @ 19:54
Marokkaans brood met geroosterde courgette en geroosterde soort van köfte van lamsgehakt (laatste pakje van @sigme lammetjes O+ ) met ras el hanout

Compleet toevallig overigens, dacht net tijdens dit eten aan het topic :P
Tuindierwoensdag 18 november 2020 @ 21:03
Ik ga vrijdag deze proberen: https://ottolenghi.co.uk/recipes/ultimate-winter-couscous
Yinnydonderdag 19 november 2020 @ 10:47
Ik heb ook een stoofpot gemaakt met kippendijen, pompoen, kikkererwten, uien, dadels, pruimen, abrikozen, knoflook en ras al hanout.
g50Vlkw.jpg
Aanbraden en kruiden.
ILAjurB.jpg
Pompoen en bouillon erbij.
omDY8O3.jpg
Laatste 20 minuten gedroogd fruit en een potje kikkererwten erbij.
Couscous erbij. Ik had niet genoeg tijd om Marokkaans brood te maken.


Ik wilde ook al lang eens de gaatjes pannenkoeken maken: beghrir.
Dit recept gehalveerd, had ik uiteindelijk 22 pannenkoekjes
https://tasteofmaroc.com/beghrir-moroccan-semolina-pancakes/

Het beslag in de blender gemaakt en even laten rusten.
Bakken maar!
NJf1pQ5.jpg
Het is zo leuk om de gaatjes zien verschijnen
klik om te spelen
Uiteindelijk had ik 22 pannenkoekjes. Serveren met een sausje van gesmolten boter en honing.
sDwcGoU.jpg
Tuindierdonderdag 19 november 2020 @ 10:53
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:
Ik heb ook een stoofpot gemaakt met kippendijen, pompoen, kikkererwten, uien, dadels, pruimen, abrikozen, knoflook en ras al hanout.
[ afbeelding ]
Aanbraden en kruiden.
[ afbeelding ]
Pompoen en bouillon erbij.
[ afbeelding ]
Laatste 20 minuten gedroogd fruit en een potje kikkererwten erbij.
Couscous erbij. Ik had niet genoeg tijd om Marokkaans brood te maken.

Ik wilde ook al lang eens de gaatjes pannenkoeken maken: beghrir.
Dit recept gehalveerd, had ik uiteindelijk 22 pannenkoekjes
https://tasteofmaroc.com/beghrir-moroccan-semolina-pancakes/

Het beslag in de blender gemaakt en even laten rusten.
Bakken maar!
[ afbeelding ]
Het is zo leuk om de gaatjes zien verschijnen
[ afbeelding ]
Uiteindelijk had ik 22 pannenkoekjes. Serveren met een sausje van gesmolten boter en honing.
[ afbeelding ]
Dat ziet er lekker uit!
Welk nederlands product heb je voor die durum flour gebruikt? Ik ken dat eigenlijk niet.
Yinnydonderdag 19 november 2020 @ 10:57
@Tuindier
AHI_43545237303334333535_1_LowRes_JPG.JPG?options=399,q85
Gewoon bij de Appie
Tuindierdonderdag 19 november 2020 @ 10:58
Meteen mee besteld voor morgen. Wie weet vind ik er tijd voor.
Hupjedonderdag 19 november 2020 @ 13:49
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:[quote]1s.gif Op donderdag 19 november 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:
Ik wilde ook al lang eens de gaatjes pannenkoeken maken: beghrir.
De volgende keer post ik meteen wat ik wil gaan maken, anders denk jij straks dat ik je elke keer nadoe _O-
Ik heb al een poging gewaagd, maar dat bleek een waardeloos recept (onduidelijke hoeveelheden) en toen was mijn griesmeel op, dus die ga ik straks kopen en dan doe ik weer een nieuwe poging.

Edit: m'n quote is verknald maar ik blijf niet aan de gang met aanpassen.
golferdonderdag 19 november 2020 @ 13:57
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:

Ik wilde ook al lang eens de gaatjes pannenkoeken maken: beghrir.
Dit recept gehalveerd, had ik uiteindelijk 22 pannenkoekjes
https://tasteofmaroc.com/beghrir-moroccan-semolina-pancakes/

Het beslag in de blender gemaakt en even laten rusten.
Bakken maar!
[ afbeelding ]
Het is zo leuk om de gaatjes zien verschijnen
[ afbeelding ]
Uiteindelijk had ik 22 pannenkoekjes. Serveren met een sausje van gesmolten boter en honing.
[ afbeelding ]
Oh, die pannenkoekjes. ^O^ :9
Yinnydonderdag 19 november 2020 @ 14:04
@Hupje
Tuurlijk denk ik dat niet :P
Yinnydonderdag 19 november 2020 @ 14:05
1x is wel genoeg
Yinnydonderdag 19 november 2020 @ 14:05
1x is genoeg
Yinnydonderdag 19 november 2020 @ 14:08
Echt, 1x is genoeg
Lucky_Strikedonderdag 19 november 2020 @ 14:15
_O-
Lonaadonderdag 19 november 2020 @ 18:42
:D
Lonaadonderdag 19 november 2020 @ 18:47
Ik maakte de marokkaanse variant van pesto, Chermoula. Te gebruiken als marinade, als dip, als alles. :7
Dit ging er in:
7TniVte.jpg

Een flinke hoeveelheid van de chermoula ging in de pan met het rundvlees. Samen met knoflook, ui, bouillon, honing en saffraan. Dat heeft in een dichte pan 4 of 5 uur in de oven gestaan.

Ik grilde nog aubergine, die ik op smaak bracht met de rest van de chermoula. Ook maakte ik van fava-bonen bessara, de marokkaanse variant van hummus.

Dit alles aten we met marokkaans brood, dat ik gewoon gekocht heb. :+
6QJbiDp.jpg
ZJRgZhi.jpg
Yinnydonderdag 19 november 2020 @ 19:19
@Lonaa Wauw! Super maaltijd
Lonaadonderdag 19 november 2020 @ 19:23
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 19:19 schreef Yinny het volgende:
@:lonaa Wauw! Super maaltijd
Was ook erg lekker. :9 Pastte allemaal goed bij elkaar. :Y

En er is nog O+ over O+
Molodonderdag 19 november 2020 @ 19:30
Lekker!

Maar waarom de amandeltjes niet getoast? :o
Lonaadonderdag 19 november 2020 @ 19:33
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 19:30 schreef Molo het volgende:
Lekker!

Maar waarom de amandeltjes niet getoast? :o
Omdat 'OH JA SHIT AMANDELEN HUU WAAR ZIJN ZE GODSAMME IK KAN ZE NIET VINDEN HONGER OH HIER' *kwak
Molodonderdag 19 november 2020 @ 19:34
Ja
quote:
2s.gif Op donderdag 19 november 2020 19:33 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Omdat 'OH JA SHIT AMANDELEN HUU WAAR ZIJN ZE GODSAMME IK KAN ZE NIET VINDEN HONGER OH HIER' *kwak
Ja maar ja maar, zoveel lekkerder getoast!


Eet jouw vent dit ook graag trouwens?
Lonaadonderdag 19 november 2020 @ 19:36
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 19:34 schreef Molo het volgende:
Ja
[..]

Ja maar ja maar, zoveel lekkerder getoast!

Eet jouw vent dit ook graag trouwens?
Ja, ze zijn lekkerder getoast I know ;(
De jus was overigens ook heerlijk. Er was veel meer dan op de foto (er was ook meer vlees maar oog wil ook wat wb foto)

En ja, inmiddels wel. Hij is er al wel een aantal jaar achter dat ik weet wat ik doe, en dat als ie het niet kent het wel heel lekker kan zijn. :7
Tuindiervrijdag 20 november 2020 @ 10:49
Dat ziet er heerlijk uit @Lonaa

Ik ga vanmiddag toch maar zelf brood bakken voor bij de tajine. Ben benieuwd!
Goitskevrijdag 20 november 2020 @ 12:51
Ik heb laatst een hele lekkere tajine gemaakt uit lekker arabisch maar die was geloof ik niet Marokkaans
Lucky_Strikezaterdag 21 november 2020 @ 11:49
Ik heb een nooit eerder gebruikte tajine. Ik heb ook kippendij, harissa, gedroogde abrikoos en een sinaasappel. Wat maak ik er mee?
golferzaterdag 21 november 2020 @ 11:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 11:49 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb een nooit eerder gebruikte tajine. Ik heb ook kippendij, harissa, gedroogde abrikoos en een sinaasappel. Wat maak ik er mee?
Ik zou zeggen kippendij, harissa, gedoogde abrikoos en sinaasappel uit de tajine. ;)
Lucky_Strikezaterdag 21 november 2020 @ 12:04
quote:
81s.gif Op zaterdag 21 november 2020 11:55 schreef golfer het volgende:

[..]

Ik zou zeggen kippendij, harissa, gedoogde abrikoos en sinaasappel uit de tajine. ;)
Goed idee *O*

Maar euh, hoe werkt koken met een tajine? Ik weet dat eigenlijk niet :@
sigmezaterdag 21 november 2020 @ 12:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:04 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Goed idee *O*

Maar euh, hoe werkt koken met een tajine? Ik weet dat eigenlijk niet :@
Wat voor tajine heb je? Ze zijn er van aardewerk, en dan niet of half of helemaal geglazuurd, en dat maakt wat verschil. Er zijn er ook van gietijzer, geen idee waarom.
In z'n algemeenheid is het idee dat je de boel op een klein vuurtje laat garen, en dat bovenin de tuut vocht condenseert en zo in vloeibare vorm weer terugdrupt, waardoor het eten niet uitdroogt of aanbrandt.
Lucky_Strikezaterdag 21 november 2020 @ 12:31
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:08 schreef sigme het volgende:

[..]

Wat voor tajine heb je? Ze zijn er van aardewerk, en dan niet of half of helemaal geglazuurd, en dat maakt wat verschil. Er zijn er ook van gietijzer, geen idee waarom.
In z'n algemeenheid is het idee dat je de boel op een klein vuurtje laat garen, en dat bovenin de tuut vocht condenseert en zo in vloeibare vorm weer terugdrupt, waardoor het eten niet uitdroogt of aanbrandt.
Een aardenwerk tajine uit Marokko. En ik kwam ook nog een, nooit gebruikte, Turkse kookpot tegen. Geen idee wat ik daar mee kan.

5uS7VU4.jpg
anndbzaterdag 21 november 2020 @ 12:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:31 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Een aardenwerk tajine uit Marokko. En ik kwam ook nog een, nooit gebruikte, Turkse kookpot tegen. Geen idee wat ik daar mee kan.

[ afbeelding ]
Fantastisch. Ik mag helaas niet meer rommel voor in de keuken kopen. Heb al te veel.
sigmezaterdag 21 november 2020 @ 12:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:31 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Een aardenwerk tajine uit Marokko. En ik kwam ook nog een, nooit gebruikte, Turkse kookpot tegen. Geen idee wat ik daar mee kan.

[ afbeelding ]
Ongebruikt ongeglazuurd moet je eerst netjes inwijden, anders gaat 'ie barsten.
Eerst 24u weken in water, drogen, invetten met olie, opwarmen, doorsmeren, en dan kan ie in gebruik genomen worden.
Lucky_Strikezaterdag 21 november 2020 @ 12:53
quote:
11s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:38 schreef sigme het volgende:

[..]

Ongebruikt ongeglazuurd moet je eerst netjes inwijden, anders gaat 'ie barsten.
Eerst 24u weken in water, drogen, invetten met olie, opwarmen, doorsmeren, en dan kan ie in gebruik genomen worden.
Dank je! Beide kookpotten staan in een speciekuip onder water.

Doorsneden is nog een keer oliën? Of de olie uitsmeren of verwijderen?

Hoe lang moet een tajinemaal met kippendij ongeveer op staan?
Kaatje1zaterdag 21 november 2020 @ 13:04
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:53 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dank je! Beide kookpotten staan in een speciekuip onder water.

Doorsneden is nog een keer oliën? Of de olie uitsmeren of verwijderen?

Hoe lang moet een tajinemaal met kippendij ongeveer op staan?
Ik denk dat je qua kooktijden (voor turkse pot) römertopf oventijden moet aanhouden
sigmezaterdag 21 november 2020 @ 13:39
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:53 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dank je! Beide kookpotten staan in een speciekuip onder water.

Doorsneden is nog een keer oliën? Of de olie uitsmeren of verwijderen?

Hoe lang moet een tajinemaal met kippendij ongeveer op staan?
Oliën, insmeren, opwarmen, weer uitsmeren, uitsmeren, uitsmeren.
Uiteindelijk krijgt een tajine een gladde waterdichte binnenlaag, en dat moet ook. Als je kooknat in de steen dringt, kan 'ie barsten.

Ik zou de steviger ingredienten even voorbakken (lekkerder randjes + alvast warm) en dan in tajine doen, en dan iets van anderhalf tot 2 uur?
Lucky_Strikezaterdag 21 november 2020 @ 15:29
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 november 2020 13:39 schreef sigme het volgende:

[..]

Oliën, insmeren, opwarmen, weer uitsmeren, uitsmeren, uitsmeren.
Uiteindelijk krijgt een tajine een gladde waterdichte binnenlaag, en dat moet ook. Als je kooknat in de steen dringt, kan 'ie barsten.

Ik zou de steviger ingredienten even voorbakken (lekkerder randjes + alvast warm) en dan in tajine doen, en dan iets van anderhalf tot 2 uur?
Dat gaat vast goedkomen. Heel erg bedankt voor de adviezen.
Lucky_Strikezaterdag 21 november 2020 @ 15:33
Ik at van de week dit:

pG7Muub.jpg

Grofweg dit recept aangehouden: https://ikbenirisniet.nl/2017/01/30/marokkaanse-stoofpot/
Met kikkererwten er door. Ik heb een tijdje geleden kikkererwten gewerkt en dat beviel prima. En de eerste zoete aardappels uit de tuin waren ook lekker.

Het was lekker maar een beetje eentonig.
Tuindierzondag 22 november 2020 @ 12:39
Ik maakte pitas!

Eerst deeg
Whats-App-Image-2020-11-22-at-12-32-25.jpg
Toen bolletjes
Whats-App-Image-2020-11-22-at-12-32-24-2.jpg
Toen schijfjes
Whats-App-Image-2020-11-22-at-12-32-24-3.jpg
Grillen
Whats-App-Image-2020-11-22-at-12-32-24.jpg
Klaar!
Whats-App-Image-2020-11-22-at-12-32-22-1.jpg
Whats-App-Image-2020-11-22-at-12-32-21-2.jpg

En tajine, van Ottolenghi: groente (pastinaak, wortel, ui) en specerijen (kaneel, anijs, paprikapoeder, chilivlokken) roosteren. Daar pompoen bij, en later kikkererwten en abrikoos.
Whats-App-Image-2020-11-22-at-12-32-22.jpg
Whats-App-Image-2020-11-22-at-12-32-21-1.jpg
Serveren met couscous, koriander, en een pita omdat het kan.
Whats-App-Image-2020-11-22-at-12-32-21.jpg
anndbzondag 22 november 2020 @ 14:02
quote:
0s.gif Op zondag 22 november 2020 12:39 schreef Tuindier het volgende:
Ik maakte pitas!

Eerst deeg
[ afbeelding ]
Toen bolletjes
[ afbeelding ]
Toen schijfjes
[ afbeelding ]
Grillen
[ afbeelding ]
Klaar!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

En tajine, van Ottolenghi: groente (pastinaak, wortel, ui) en specerijen (kaneel, anijs, paprikapoeder, chilivlokken) roosteren. Daar pompoen bij, en later kikkererwten en abrikoos.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Serveren met couscous, koriander, en een pita omdat het kan.
[ afbeelding ]
Geweldig. Zou graag mee eten.
Blueszondag 22 november 2020 @ 14:14
Lekker @Tuindier!
Blueszondag 22 november 2020 @ 14:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 november 2020 15:33 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik at van de week dit:

[ afbeelding ]

Grofweg dit recept aangehouden: https://ikbenirisniet.nl/2017/01/30/marokkaanse-stoofpot/
Met kikkererwten er door. Ik heb een tijdje geleden kikkererwten gewerkt en dat beviel prima. En de eerste zoete aardappels uit de tuin waren ook lekker.

Het was lekker maar een beetje eentonig.
Het mondgevoel bij kikkererwten vind ik niet bie. Ging dit wel?
Molozondag 22 november 2020 @ 14:55
quote:
1s.gif Op zondag 22 november 2020 14:14 schreef Blues het volgende:

[..]

Het mondgevoel bij kikkererwten vind ik niet bie. Ging dit wel?
Bie?
Blueszondag 22 november 2020 @ 15:05
quote:
1s.gif Op zondag 22 november 2020 14:55 schreef Molo het volgende:

[..]

Bie?
Biezonder lekker dan. Bijzonder ook wel genoemd. Nooit van de afk gehoord? }:| >:)
Lucky_Strikezondag 22 november 2020 @ 15:17
quote:
1s.gif Op zondag 22 november 2020 14:14 schreef Blues het volgende:

[..]

Het mondgevoel bij kikkererwten vind ik niet bie. Ging dit wel?
Ik vind kikkererwten altijd lekker maar deze nog beter. Ze hadden iets meer bite dan uit een blikje of potje.
Hupjezondag 22 november 2020 @ 16:36
Ik maakte dus ook baghrir.
SPOILER
Met deze spullen
v1FEywO.jpg
en de staafmixer maakte ik
MFe0yW9.jpg
en toen ik dat een poosje liet staan werd het
yewyc3u.jpg
In de pan was het best grappig om naar te kijken:
8HXp5qu.jpg
m80Wu8A.jpg
IgbyAvI.jpg
HbBaOSo.jpg
Warm zijn ze het lekkerst.
rfThT9q.jpg

Mijn eerste poging was begin deze week, met achteraf gezien een stom recept zonder exacte hoeveelheden water enzo. Ik had te weinig vocht toegevoegd...
SPOILER
x2AtcBI.jpg
Yinnymaandag 23 november 2020 @ 14:23
quote:
1s.gif Op zondag 22 november 2020 16:36 schreef Hupje het volgende:
Ik maakte dus ook baghrir.
SPOILER
Met deze spullen
[ afbeelding ]
en de staafmixer maakte ik
[ afbeelding ]
en toen ik dat een poosje liet staan werd het
[ afbeelding ]
In de pan was het best grappig om naar te kijken:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Warm zijn ze het lekkerst.
[ afbeelding ]

Mijn eerste poging was begin deze week, met achteraf gezien een stom recept zonder exacte hoeveelheden water enzo. Ik had te weinig vocht toegevoegd...
SPOILER
Ook mooi gelukt!
drakindinsdag 24 november 2020 @ 22:34
Ik had afgelopen weekend nog een gerecht gemaakt waar mijn eigen râs al hânout over gestrooid kon worden.

Groente in de oven oa zoete aardappel

Rb4yt0q.jpg

Zacht geitenkaasje, zwart sesamzaad en honing erover, en met lamsworst geserveerd

fpUDo5O.jpg