abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_196251816
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL!

De regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past

In de week van 16 november- 22 november koken we 1 of meerdere gerechten uit Marokko.

O+ MAROKKO O+

Het mooiste land waar ik geweest ben. Eigen foto'tjes! Ik ben er zeker wel vijf keer geweest, altijd een paar weken, en altijd met eigen vervoer. Het land is vreselijk mooi. En vol heerlijkheden om te eten en te drinken.

De originele bevolking van Marokkko zijn de berbers. Hun keuken is eenvoudig en bijzonder smakelijk. Denk aan lamsvlees, tajines (stoofpotten), knoflook en komijn. Het nationale gerecht van Marokko, couscous, komt uit hun keuken.

Eind zevende eeuw trokken de Arabieren de Magreb binnen, en brachten allerlei nieuwigheden, zoals een nieuwe godsdienst. Maar ook brood, wat juichend ontvangen werd. Via de Arabieren kwamen ook allerlei Oosterse invloeden de keuken binnen; kikkererwten, gember, saffraan. De bedoenen brachten dadels, melk, en de bereiding van vlees grillen.

De moren veroverden Spanje, en Andalusische ingredienten kregen een warm onthaal: citrusfruit, perziken, olijven en olijfolie.

Marokko heeft veel kust, en dus ook een rijke viscuisine, met een traditioneel kruidenmengsel speciaal voor visgerechten: Chermoulla.

In Marokko kan je overal waar mensen wonen stalletjes vinden waar eten gemaakt en geserveerd wordt. Een heel enkel keertje moeten ze het eten nog maken, maar al moeten ze de kip nog vangen: dat eten komt er (been there, done that). Maar eerst: thee! Altijd en overal thee! Muntthee,gezet van thee en verse munt en met veel te veel suiker. Uit een klein theepotje, en het is een hele kunst om eruit te schenken zonder te morsen. Verder lijken ze zelf niet erg van koffie te houden, maar ze kunnen uitstekende koffie zetten, espresso, met veel melk tenzij je de garcon ervan weet te overtuigen dat dat niet moet. En Marokkaans sinaasappelssap, versgeperst, is een belevenis.
Dat verse is wel een ding. Heel veel eten wordt in straatstalletjes bereid, en veel koelkasten hebben ze niet. Hooguit voor toeristencola ofzo. Dus vlees is vers. Het is ook ander vlees dan bij ons, want een dagje laten besterven is er niet bij. Vers. Heel vers. De stalletjes die gehaktstaven grillen, zitten gewoonlijk direct naast de stal met vlees, de slager. Als klant loop je naar de slager, koopt stuk vlees dat de slager voor je tot gehakt maalt waar je bijstaat, geeft het aan de grilljongen, die kruidt het en gooit het op de grill. Zo zie je zelf dat je vlees vers is. Vis is als het even kan ng verser :D

Alle maaltijden van de dag kan je kopen op straat; als ontbijt zijn er hardgekookte eieren met komijnpoeder, of verse msemmen, vierkante pannekoekjes, met naar keuze hartig of zoetige vulling erin gerold. Vanaf het middaguur staan tajines uitgestald, op een vuurtje, en je kan tot midden in de nacht wel ergens harira, kikkererwtensoep, vinden.


Dit soort stalletjes zijn in elke plaats te vinden, wat groter of wat kleiner. Mijn Marokkaans is beperkt, dus een gedetailleerde bestelling is er nooit bij (geen idee of er keuze is :')), maar het is altijd heerlijk.


Tajine, en brood om de pot uit te soppen :p


Klei-ovens, hierin wordt dat heerlijke platbrood gebakken. Ok, dit is niet in dat stadje hierboven, maar bij een pleisterplaats in de woestijn (Fort Bou-Jerif).


Vers vlees.


Deze meneer grillt dan je versgekochte versgemalen vlees.


Als je ooit in Guelmim belandt: laat die kamelenmarkt maar zitten. Zoek kip met patat. Geen idee waarom, maar daar zijn ze in gespecialiseerd.


Van oudsher is de Marokkaanse keuken er meer een van mondeling overgeleverde recepten dan van papieren handleidingen met preciese instructies en exacte hoeveelheden korreltjes zout per slak.
Gelukkig zijn er tegenwoordig wel sites met recepten en inspiratie. Ik heb er even een paar gezocht:
https://keukenvansou.be/receptenindex/
http://www.ellouisacooking.nl/p/marokkaanse-gerechten.html
https://uitdekeukenvanfatima.nl/recepten/

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 15-11-2020 11:35:22 ]
onwurmbare draak
  zondag 15 november 2020 @ 15:35:09 #2
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_196256643
Deze OP. _O_ ^O^ _O_
Poef.....gone! golfer
pi_196258958
Vanaf morgen zit ik op een geheel niet Marokkaans angehaucht eiland. In de waddenzee. Zonder kookgelegenheid. Dus ik kan niks maken. Daarom neem ik de vrijheid om gewoon voortijdig wat eigen kooksels te presenteren.
In een eerdere editie van CUL / Kook mee met CUL: pannenkoeken met pasen maakt ik deze best aardig geslaagde msemmen:


En voor vandaag had ik toevallig een lamsbout klaarliggen, dus dan maar met Marokkaanse slag bereid.

Ingredienten voor de tajine. Lamsbout van eigen lam, pompoen en siepel uit eigen tuin, bleekselderij, en kruidenmengsel van vanalles maar in elk geval komijn, kurkuma, kaneel, kardemom, rozenblaadjes.


Tajine met groente, en met daarop de lamsbout.
Uurtje of 5 in de oven op een kleine 1000. Eigenlijk hoort een tajine niet in de oven, maar we waren niet thuis en dan vind ik op een pit achterlaten net te eng. Wel de oven op onderwarmte gezet, zodat er iets van het tajine-effect (condensatie in het deksel) optreedt, misschien, een beetje.


In de andere tajine parelcouscous gemaakt, met het stoofnat van de groente & lamsbout.

onwurmbare draak
pi_196263891
Wat een heerlijke OP, @sigme _O_
In 2014 (al weer) hebben wij daar een maand gereisd, prachtige mensen ontmoet, mooie dingen gezien en meegemaakt en heerlijk gegeten!

Wat lekker dat je eigen lamsbout kon verwennen in de tajine👍🏼
pi_196267810
Geweldige OP en die foto's 😍

Al heel lang staat een bastilla maken op mijn lijstje, dus even kijken of dit gaat lukken
Anders wordt het marmita met Marokkaans brood
https://kookmutsjes.com/recept/marmita-met-kip/
pi_196268303
Wat een mooie OP! Ik heb al boodschappen t/m vrijdag in huis, dus even een post hier als reminder dat ik dit voor het weekend op het menu zet.
  Moderator maandag 16 november 2020 @ 19:11:38 #7
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196275360
Hmm. Ik weet nog niet wat het moet worden maar kwam dit recept tegen en dit ziet er wel heul lekker uit :9
https://spiceamecooks.wor(...)chermoula-and-honey/
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_196278018
Oeh, ik doe per ongeluk mee, zondag komt mn zusje eten en dan eten we Marokkaans :D

Bastille met kip van Mounir Toub met Marokkaanse bietensalade erbij, en mango-parfait als toetje *O*

Ik wilde de ingelegde sinaasappel/citroen ook zelf maken maar dat moet een maand staan dus tjah :P
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_196284176
Wat een opening _O_
Hier staat nu een marokkaans stoofpotje in de slowcooker. Recept is van de amerikaanse weightwatchers site en ik haal er, buiten kikkererwten, komijn en kaneel niet veel marokkaans uit. Verder is het straks afwachten want ik vond de hoeveelheden (6 personen) erg vreemd, 1/2 blik tomaat, wel 1,5 kg pompoen, maar dan 1/2 theelepel kaneel en komijn. Kortom, gewoon wat erin gedaan en ik zie vanavond wel even wat er nog aan smaakmakers bij moet
We have far more in common than that which devides us..
pi_196291744
Omdat ik aan weightwatchers doe, zocht ik op hun (amerikaanse) site naar iets Marokkans voor in de slowcooker. Best lekker, blij dat ik nog (heel) wat over heb, maar of iemand met Marokkaanse roots dit zou herkennen waag ik te betwijfelen







We have far more in common than that which devides us..
pi_196296893
Ik weet zo niet veel van de keuken uit Marokko, ja de Tajine, couscous en overal wat dadels doorheen gooien.

Maar ik las dat er veel gebruik wordt gemaakt van een kruidenmengsel genaamd rs al hnout

Geen idee wat dat is maar opgezocht en naar eigen smaak gemaakt, de doe maar wat drakinse rs al hnout dus.

Zo heb ik deze week iig een lekker kruidenmengsel, en met mijn uitgebreide kruidenkast(ja heel erg veel potten) had ik alles op de komijn na nog in huis ook, Zelfs de granieten vijzel om de kruidnagels fijn te malen en een nootmuskaatrasp. Ik hou van met kruiden werken, geloof dat dat mijn ding wel echt is in de keuken :Y lekker mengseltjes maken.

Dus drakins rs al hnout

Mijn vijzel aan het werk


Kleurtjes in het mengschaaltje O+


En af ziet het er zooo saai uit, maar mijn handen ruiken de hele avond al superlekker naar vooral kruidnagel
Do not meddle in the affairs of dragons, for you are crunchy and taste good with ketchup!
pi_196296982
Dit zat er in het mengsel, en nog iets, maar dat ben ik weer vergeten :@
Van het meeste 1 a 2 theelepels, knoflook wel 2,5 en zwarte peper en zout maar 1
kaneel
piment
kurkuma
koriander
gember
kardemom
paprikapoeder
nootmuskaat
kruidnagel
cayennepeper
knoflookpoeder
zwarte peper
zeezout
Do not meddle in the affairs of dragons, for you are crunchy and taste good with ketchup!
pi_196298390
Fijn dat de stoofpot lekker was, ondanks idd weinig kruiden/specerijen, @Kaatje
@drakin, tof, eigen mix maken
  Moderator woensdag 18 november 2020 @ 09:37:33 #14
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_196299004
quote:
0s.gif Op woensdag 18 november 2020 01:31 schreef drakin het volgende:
Dit zat er in het mengsel, en nog iets, maar dat ben ik weer vergeten :@
Van het meeste 1 a 2 theelepels, knoflook wel 2,5 en zwarte peper en zout maar 1
kaneel
piment
kurkuma
koriander
gember
kardemom
paprikapoeder
nootmuskaat
kruidnagel
cayennepeper
knoflookpoeder
zwarte peper
zeezout
Leuk :) Ik wil deze week mijn eigen ras en hanout ook weer maken. Hij is al een tijdje op.
Spoilers!
pi_196304613
quote:
1s.gif Op woensdag 18 november 2020 09:37 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Leuk :) Ik wil deze week mijn eigen ras en hanout ook weer maken. Hij is al een tijdje op.
Ik ga vrijdag weer even langs de kruidenkraam op de markt voor een paar dingen die ik niet had, dan vul ik deze mix aan, zo zelfgemaakt is wel het lekkerste. Heb ik meteen weer wat om ook andere mixjes weer te maken :Y
Do not meddle in the affairs of dragons, for you are crunchy and taste good with ketchup!
pi_196305932
Ras el hanout volgens Kay👍🏼
Heb ik nog een beetje van.
Het is eigenlijk een Marokkaanse kerrie, die ook verschilt per regio en per familie.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_196306496
quote:
1s.gif Op woensdag 18 november 2020 17:40 schreef AnneX het volgende:
Ras el hanout volgens Kay👍🏼
Heb ik nog een beetje van.
Het is eigenlijk een Marokkaanse kerrie, die ook verschilt per regio en per familie.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik heb het hiervandaan en dan alles wat ik in huis had, ook uit de uitgebreide een paar kruiden erin.
https://kruidenmix-maken.(...)out-kruidenmix-maken
Mijn versie heeft dan van het 1 iets meer(ik hou van knoflook dus daar moet altijd wat meer van, en ook meer kruidnagel) en van het andere iets minder(zwarte peper weer minder)
Do not meddle in the affairs of dragons, for you are crunchy and taste good with ketchup!
pi_196308329
quote:
0s.gif Op woensdag 18 november 2020 18:19 schreef drakin het volgende:

[..]

Ik heb het hiervandaan en dan alles wat ik in huis had, ook uit de uitgebreide een paar kruiden erin.
https://kruidenmix-maken.(...)out-kruidenmix-maken
Mijn versie heeft dan van het 1 iets meer(ik hou van knoflook dus daar moet altijd wat meer van, en ook meer kruidnagel) en van het andere iets minder(zwarte peper weer minder)
Ziet er ook goed uit👍🏼
  woensdag 18 november 2020 @ 19:54:03 #19
401485 Molo
If you have any poo, fling it
pi_196308391
Marokkaans brood met geroosterde courgette en geroosterde soort van kfte van lamsgehakt (laatste pakje van @sigme lammetjes O+ ) met ras el hanout

Compleet toevallig overigens, dacht net tijdens dit eten aan het topic :P
Respect to the man with the ice cream van!
pi_196316984
Ik heb ook een stoofpot gemaakt met kippendijen, pompoen, kikkererwten, uien, dadels, pruimen, abrikozen, knoflook en ras al hanout.

Aanbraden en kruiden.

Pompoen en bouillon erbij.

Laatste 20 minuten gedroogd fruit en een potje kikkererwten erbij.
Couscous erbij. Ik had niet genoeg tijd om Marokkaans brood te maken.


Ik wilde ook al lang eens de gaatjes pannenkoeken maken: beghrir.
Dit recept gehalveerd, had ik uiteindelijk 22 pannenkoekjes
https://tasteofmaroc.com/beghrir-moroccan-semolina-pancakes/

Het beslag in de blender gemaakt en even laten rusten.
Bakken maar!

Het is zo leuk om de gaatjes zien verschijnen
klik om te spelen
Uiteindelijk had ik 22 pannenkoekjes. Serveren met een sausje van gesmolten boter en honing.
pi_196317069
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:
Ik heb ook een stoofpot gemaakt met kippendijen, pompoen, kikkererwten, uien, dadels, pruimen, abrikozen, knoflook en ras al hanout.
[ afbeelding ]
Aanbraden en kruiden.
[ afbeelding ]
Pompoen en bouillon erbij.
[ afbeelding ]
Laatste 20 minuten gedroogd fruit en een potje kikkererwten erbij.
Couscous erbij. Ik had niet genoeg tijd om Marokkaans brood te maken.

Ik wilde ook al lang eens de gaatjes pannenkoeken maken: beghrir.
Dit recept gehalveerd, had ik uiteindelijk 22 pannenkoekjes
https://tasteofmaroc.com/beghrir-moroccan-semolina-pancakes/

Het beslag in de blender gemaakt en even laten rusten.
Bakken maar!
[ afbeelding ]
Het is zo leuk om de gaatjes zien verschijnen
[ afbeelding ]
Uiteindelijk had ik 22 pannenkoekjes. Serveren met een sausje van gesmolten boter en honing.
[ afbeelding ]
Dat ziet er lekker uit!
Welk nederlands product heb je voor die durum flour gebruikt? Ik ken dat eigenlijk niet.
pi_196317120
@Tuindier

Gewoon bij de Appie
pi_196317134
Meteen mee besteld voor morgen. Wie weet vind ik er tijd voor.
pi_196319396
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:[quote]1s.gif Op donderdag 19 november 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:
Ik wilde ook al lang eens de gaatjes pannenkoeken maken: beghrir.
De volgende keer post ik meteen wat ik wil gaan maken, anders denk jij straks dat ik je elke keer nadoe _O-
Ik heb al een poging gewaagd, maar dat bleek een waardeloos recept (onduidelijke hoeveelheden) en toen was mijn griesmeel op, dus die ga ik straks kopen en dan doe ik weer een nieuwe poging.

Edit: m'n quote is verknald maar ik blijf niet aan de gang met aanpassen.
pi_196319508
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:

Ik wilde ook al lang eens de gaatjes pannenkoeken maken: beghrir.
Dit recept gehalveerd, had ik uiteindelijk 22 pannenkoekjes
https://tasteofmaroc.com/beghrir-moroccan-semolina-pancakes/

Het beslag in de blender gemaakt en even laten rusten.
Bakken maar!
[ afbeelding ]
Het is zo leuk om de gaatjes zien verschijnen
[ afbeelding ]
Uiteindelijk had ik 22 pannenkoekjes. Serveren met een sausje van gesmolten boter en honing.
[ afbeelding ]
Oh, die pannenkoekjes. ^O^ :9
Poef.....gone! golfer
pi_196319605
@Hupje
Tuurlijk denk ik dat niet :P
pi_196319610
1x is wel genoeg
pi_196319615
1x is genoeg
pi_196319646
Echt, 1x is genoeg
  Moderator donderdag 19 november 2020 @ 14:15:14 #31
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_196319740
_O-
Spoilers!
  Moderator donderdag 19 november 2020 @ 18:42:24 #32
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196322979
:D
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
  Moderator donderdag 19 november 2020 @ 18:47:01 #33
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196323040
Ik maakte de marokkaanse variant van pesto, Chermoula. Te gebruiken als marinade, als dip, als alles. :7
Dit ging er in:


Een flinke hoeveelheid van de chermoula ging in de pan met het rundvlees. Samen met knoflook, ui, bouillon, honing en saffraan. Dat heeft in een dichte pan 4 of 5 uur in de oven gestaan.

Ik grilde nog aubergine, die ik op smaak bracht met de rest van de chermoula. Ook maakte ik van fava-bonen bessara, de marokkaanse variant van hummus.

Dit alles aten we met marokkaans brood, dat ik gewoon gekocht heb. :+

But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_196323546
@Lonaa Wauw! Super maaltijd
  Moderator donderdag 19 november 2020 @ 19:23:54 #35
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196323614
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 19:19 schreef Yinny het volgende:
@:lonaa Wauw! Super maaltijd
Was ook erg lekker. :9 Pastte allemaal goed bij elkaar. :Y

En er is nog O+ over O+
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
  donderdag 19 november 2020 @ 19:30:27 #36
401485 Molo
If you have any poo, fling it
pi_196323742
Lekker!

Maar waarom de amandeltjes niet getoast? :o
Respect to the man with the ice cream van!
  Moderator donderdag 19 november 2020 @ 19:33:05 #37
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196323792
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 19:30 schreef Molo het volgende:
Lekker!

Maar waarom de amandeltjes niet getoast? :o
Omdat 'OH JA SHIT AMANDELEN HUU WAAR ZIJN ZE GODSAMME IK KAN ZE NIET VINDEN HONGER OH HIER' *kwak
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
  donderdag 19 november 2020 @ 19:34:39 #38
401485 Molo
If you have any poo, fling it
pi_196323813
Ja
quote:
2s.gif Op donderdag 19 november 2020 19:33 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Omdat 'OH JA SHIT AMANDELEN HUU WAAR ZIJN ZE GODSAMME IK KAN ZE NIET VINDEN HONGER OH HIER' *kwak
Ja maar ja maar, zoveel lekkerder getoast!


Eet jouw vent dit ook graag trouwens?
Respect to the man with the ice cream van!
  Moderator donderdag 19 november 2020 @ 19:36:30 #39
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196323845
quote:
1s.gif Op donderdag 19 november 2020 19:34 schreef Molo het volgende:
Ja
[..]

Ja maar ja maar, zoveel lekkerder getoast!

Eet jouw vent dit ook graag trouwens?
Ja, ze zijn lekkerder getoast I know ;(
De jus was overigens ook heerlijk. Er was veel meer dan op de foto (er was ook meer vlees maar oog wil ook wat wb foto)

En ja, inmiddels wel. Hij is er al wel een aantal jaar achter dat ik weet wat ik doe, en dat als ie het niet kent het wel heel lekker kan zijn. :7
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_196331772
Dat ziet er heerlijk uit @Lonaa

Ik ga vanmiddag toch maar zelf brood bakken voor bij de tajine. Ben benieuwd!
pi_196333618
Ik heb laatst een hele lekkere tajine gemaakt uit lekker arabisch maar die was geloof ik niet Marokkaans
  Moderator zaterdag 21 november 2020 @ 11:49:58 #42
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_196347256
Ik heb een nooit eerder gebruikte tajine. Ik heb ook kippendij, harissa, gedroogde abrikoos en een sinaasappel. Wat maak ik er mee?
Spoilers!
  zaterdag 21 november 2020 @ 11:55:15 #43
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_196347287
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 11:49 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb een nooit eerder gebruikte tajine. Ik heb ook kippendij, harissa, gedroogde abrikoos en een sinaasappel. Wat maak ik er mee?
Ik zou zeggen kippendij, harissa, gedoogde abrikoos en sinaasappel uit de tajine. ;)
Poef.....gone! golfer
  Moderator zaterdag 21 november 2020 @ 12:04:26 #44
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_196347369
quote:
81s.gif Op zaterdag 21 november 2020 11:55 schreef golfer het volgende:

[..]

Ik zou zeggen kippendij, harissa, gedoogde abrikoos en sinaasappel uit de tajine. ;)
Goed idee *O*

Maar euh, hoe werkt koken met een tajine? Ik weet dat eigenlijk niet :@
Spoilers!
pi_196347399
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:04 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Goed idee *O*

Maar euh, hoe werkt koken met een tajine? Ik weet dat eigenlijk niet :@
Wat voor tajine heb je? Ze zijn er van aardewerk, en dan niet of half of helemaal geglazuurd, en dat maakt wat verschil. Er zijn er ook van gietijzer, geen idee waarom.
In z'n algemeenheid is het idee dat je de boel op een klein vuurtje laat garen, en dat bovenin de tuut vocht condenseert en zo in vloeibare vorm weer terugdrupt, waardoor het eten niet uitdroogt of aanbrandt.
onwurmbare draak
  Moderator zaterdag 21 november 2020 @ 12:31:05 #46
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_196347622
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:08 schreef sigme het volgende:

[..]

Wat voor tajine heb je? Ze zijn er van aardewerk, en dan niet of half of helemaal geglazuurd, en dat maakt wat verschil. Er zijn er ook van gietijzer, geen idee waarom.
In z'n algemeenheid is het idee dat je de boel op een klein vuurtje laat garen, en dat bovenin de tuut vocht condenseert en zo in vloeibare vorm weer terugdrupt, waardoor het eten niet uitdroogt of aanbrandt.
Een aardenwerk tajine uit Marokko. En ik kwam ook nog een, nooit gebruikte, Turkse kookpot tegen. Geen idee wat ik daar mee kan.

Spoilers!
pi_196347716
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:31 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Een aardenwerk tajine uit Marokko. En ik kwam ook nog een, nooit gebruikte, Turkse kookpot tegen. Geen idee wat ik daar mee kan.

[ afbeelding ]
Fantastisch. Ik mag helaas niet meer rommel voor in de keuken kopen. Heb al te veel.
pi_196347734
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:31 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Een aardenwerk tajine uit Marokko. En ik kwam ook nog een, nooit gebruikte, Turkse kookpot tegen. Geen idee wat ik daar mee kan.

[ afbeelding ]
Ongebruikt ongeglazuurd moet je eerst netjes inwijden, anders gaat 'ie barsten.
Eerst 24u weken in water, drogen, invetten met olie, opwarmen, doorsmeren, en dan kan ie in gebruik genomen worden.
onwurmbare draak
  Moderator zaterdag 21 november 2020 @ 12:53:13 #49
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_196347907
quote:
11s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:38 schreef sigme het volgende:

[..]

Ongebruikt ongeglazuurd moet je eerst netjes inwijden, anders gaat 'ie barsten.
Eerst 24u weken in water, drogen, invetten met olie, opwarmen, doorsmeren, en dan kan ie in gebruik genomen worden.
Dank je! Beide kookpotten staan in een speciekuip onder water.

Doorsneden is nog een keer olin? Of de olie uitsmeren of verwijderen?

Hoe lang moet een tajinemaal met kippendij ongeveer op staan?
Spoilers!
pi_196348036
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 november 2020 12:53 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dank je! Beide kookpotten staan in een speciekuip onder water.

Doorsneden is nog een keer olin? Of de olie uitsmeren of verwijderen?

Hoe lang moet een tajinemaal met kippendij ongeveer op staan?
Ik denk dat je qua kooktijden (voor turkse pot) rmertopf oventijden moet aanhouden
We have far more in common than that which devides us..
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')