fietsie | dinsdag 13 oktober 2020 @ 11:39 |
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL! De regels: - Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past - Het maakt niet uit welk recept je gebruikt. In de week van 19 oktober - 25 oktober koken we 1 of meerdere gerechten uit Zweden. Een klein stukje geschiedenis en achtergrond. In de voorbereiding van dit topic heb ik me verdiept in de historie van de Zweedse keuken, leefgewoonten rondom eten en natuurlijk, de meest interessante eigenaardigheden. Dat leverde al snel een aantal leuke zaken op: Er is sprake van onderzoek waarbij is aangetoond dat de vroegste bewoners van Zweden, de rendierjagers van ca 10.000 jaar geleden, het dier volledig consumeerden, inclusief de maaginhoud. Dat werd aangevuld met een dieet van overige jachtbuit (wild, zeehonden) vis en verzamelde schaaldieren, kruiden, bessen en wat er nog meer in de wilde natuur van Zweden, ook nu nog, te vinden is. Vanaf grofweg 4000 v.Chr deed landbouw heel langzaam zijn intrede waardoor oer-granen, peulen en vee aan het dieet werd toegevoegd; naast de al bestaande alcoholische dranken gebaseerd op honing (mede) en vruchten zou mogelijk hierdoor ook het vermogen bier te maken zijn ontstaan. Na 1800 v.Chr deden gerst, gierst, haver en tarwe hun intrede; het knäckebröd vond hier zijn oorsprong; groot en rond, met een gat in het midden. Ook nu nog te vinden in het assortiment van Wasa. In de Vikingtijd, door Romeinse invloeden en vanuit later de Hanze steden kwamen steeds nieuwe invloeden het land binnen; vermeldenswaardig zijn de koolraap (rotabagge: wortelzak of kålrot: koolwortel) die als basis voor meel dienden, en die in bepaalde gebieden in Denemarken als symbool gezien worden voor ‘de Zweed’. Tegenwoordig worden rendieren nog steeds frequent gegeten, naast elanden, hazen en ganzen. Door de omvang van het land en de daarbij behorende grote klimaatverschillen zijn er altijd regionale verschillen in voedingspatronen geweest; in het noorden een sterk kou-bestendig en seizoensgebonden aanbod (zalm, bessen, rogge) en naar het zuiden toe meer variatie (haver, gerst). Het gebruik van zout om te conserveren (bijv. haring) stamt uit het zuiden en in het noorden (het water van de Botnische golf is daar vrijwel zoet) werden vis of vlees vaker gedroogd (stokvis of lutvisk) of gerookt. Na 1500 brak varkensvlees door. Ook werden toen karpers gekweekt in Zweden. De naam gravlaks of gravad laks (grafzalm) voor rauwe zalm die een paar dagen in een sausje met o.m. zout, suiker, dille en mosterd heeft gelegen stamt uit de middeleeuwen. Toen conserveerde men zalm door haar te zouten en te begraven in zand. Surströmming (gefermenteerde haring uit het noorden) stamt uit de tijd dat Gustav Vasa koning werd. Omdat er toen zoutgebrek was begon de vis na het inmaken te gisten. Later werd de gistende vis ingeblikt. Daarna gist ze nog een tijdje door zodat de blikken bol gaan staan. De Falukorv (Falun worst) ontleent haar naam aan mijnwerkers in de kopermijnen van Falun. Vanaf de 16e eeuw maakten ze worst uit het vlees van ossen die waren gebruikt om liften en pompen te bedienen. De worst (thans vaak van rund en varken) wordt m.n. gegeten bij macaroni en aardappel puree en is bij velen dagelijkse kost. M.n. door Franse invloeden kwamen in de 17e en 18e eeuw via de aristocratie specerijen en meer kruiden het land binnen. In 1685 was koffie bekend in Zweden en het werd erg snel populair. Thans vallen de Zweden onder de grootste koffieleuten ter wereld. Smørrebrød dateert uit de 19e eeuw, toen de lunch voor de meeste arbeiders in Scandinavië de belangrijkste maaltijd van de dag was. Ze zouden verschillende combinaties van deze sandwiches meenemen naar hun werk, vaak gemaakt met restjes van de vorige dag. Dit arbeidersmaal groeide rond de tweede helft van de 19e eeuw uit tot van het brandewijnbuffet, dat in de 15e eeuw in koopmanskringen opkwam, tot het huidige koude Scandinavische buffet (smörgåsbord, boterhamtafel). De Olympische spelen van 1912 in Stockholm waren de eerste gelegenheid waarbij dit lopend buffet niet als voorgerecht, maar als hoofdgerecht werd aangeboden. Het veelvuldige gebruik van jam van rode bosbessen (lingonsylt) is typisch Zweeds. Het lijkt op cranberryjam en wordt behalve op bijv. crępes of knäckebröd ter verfrissing ook veel gegeten bij hartige pannenkoeken, vleesgerechten, stamppotten en regionaal zelfs bakbokking. Meer hierover kun je lezen op http://culturescope.nl/culinaire-geschiedenis-en-eetgewoonten-20/ -------------------------------------- Het officiele staats-Twitteraccount van Zweden tweette recent iets opmerkelijks. De gehaktballetjes die miljoenen bezoekers van IKEA over de hele wereld met borden tegelijk naar binnen schuiven, blijken niet Zweeds, maar Turks. Het account Sweden.se tweette: Direct lieten veel Zweden van zich horen. Mijn hele leven is een leugen geweest, jammerde ene Örjan op Twitter. Turken opperden de gehaktballetjes de Turkse naam te geven; köfte. Niet veel later pikte Turkse media het op. Zelfs Turkse restauranthouders met een reputatie op het gebied van het bereiden van gehaktballen, werd gevraagd de culinaire geschiedenis te duiden. Bron: Joop.nl -------------------------------------- Tijdens een rondvaart door de haven van Gotenborg gingen we in 2009 ook langs de bananenterminal; daar kregen we te horen dat de Zweden de grootste bananenconsumenten per hoofd van de bevolking zijn; volgens sommige bronnen meer dan 16 kilo bananen per inwoner per jaar. Wellicht inspiratie om op zoek te gaan naar een typisch Zweedse toepassing van bananen in een recept? -------------------------------------- Recepten: Een boekje vol leuke en lekkere recepten is hier te downloaden: TouchOfSweden Losse recepten (in het Zweeds) die ik zelf bij het reizen in Zweden ook ben tegengekomen in de horeca: Stekt strömming med potatispuré - recept Bakad potatis med skagenröra - recept Sparrisrösti med gravad lax - recept Natuurlijk wil ik je ook uitdagen om niet alleen iets te koken, maar ook eventueel een bak-avontuurtje te wagen; een eenvoudig begin kun je maken met de bekende Zweedse kaneelbroodjes: recept Hier thuis is de Zweedse week voorbereid door een Zweeds appeltaartje te bakken: | |
Kaatje1 | dinsdag 13 oktober 2020 @ 12:00 |
mascara-klodder | dinsdag 13 oktober 2020 @ 12:21 |
Complimenten voor de OP | |
Sicstus | dinsdag 13 oktober 2020 @ 12:29 |
In veel dialecten van het Engels wordt de koolraap ook 'swede' genoemd overigens | |
Lonaa | dinsdag 13 oktober 2020 @ 12:47 |
Thanks @fietsie voor die mooie uitgebreidde OP Ik ben een rondje google gaan doen en inmens geintrigeerd door Smörgåstårta, sandwichtaart. Brood, zalm, garnalen, komkommer, radijs, heel veel creme cheese en zure room en allerlei andere awesome dingen. In taartvorm. Yes plz. | |
mascara-klodder | dinsdag 13 oktober 2020 @ 12:57 |
| |
mascara-klodder | dinsdag 13 oktober 2020 @ 12:59 |
Quote verneuken. Ik kan dat | |
Sorella | woensdag 14 oktober 2020 @ 22:06 |
ik kom niet verder als Zweedse gehaktballetjes. en lees net dat rosti ook zweeds is samen met duits/zwitsers/oostenrijks | |
Barreltje | woensdag 14 oktober 2020 @ 22:19 |
chocolate mouse moose | |
minilot | donderdag 15 oktober 2020 @ 19:51 |
Voor wie weinig moeite wil doen, Zweden heeft ook arretjescake en ze noemen het er radiokaka omdat de plakjes op een retro radiootje lijken Foto via Google: Zelf ga ik denk ik ook wel voor wat zoets. Ik twijfel tussen semlor, zoete broodjes met marsepein- en slagroomvulling als ik in mijn eentje wat maak of kolasnittar, simpele stroopkoekjes als ik mijn peuter het meeste werk wil laten doen. Mijn echtgenoot hoopt ondertussen op een grote pan vol Zweedse gehaktballetjes en/of een boel gravlax en ach, misschien, ondanks wel heel saai | |
minilot | donderdag 15 oktober 2020 @ 19:53 |
Oh, en mocht ik ik er op tijd aan denken om roggemeel te regelen dan wil ik ook wel eens zelf knäckebröd maken En als het zo koud blijft als nu een pan vol glögg! | |
fietsie | maandag 19 oktober 2020 @ 13:12 |
Lunchtime! Geīnspireerd op het recept uit de OP: https://mittkok.expressen.se/recept/sparrisrosti-med-gravad-lax/ Eigenlijk horen er ook Zalm-eitjes op, maar 2 Jumbo's en een AH bezoekjes later waren die hier in de buurt niet te krijgen... Het resultaat: | |
Lonaa | maandag 19 oktober 2020 @ 13:20 |
minilot | dinsdag 20 oktober 2020 @ 04:28 |
Ik ga Fiets achterna en begin vandaag aan: https://www.seriouseats.c(...)ax-cured-salmon.html voor donderdag | |
Lonaa | dinsdag 20 oktober 2020 @ 07:23 |
Bohhh. Zo lekker | |
Lonaa | dinsdag 20 oktober 2020 @ 07:24 |
Ik eet vandaag: http://www.swedishfood.co(...)/109-prawns-on-toast | |
fietsie | dinsdag 20 oktober 2020 @ 14:32 |
Het is dan wel geen Herfstvakantie meer, en er moet gewoon hard gewerkt worden, maar een deegje laten rijzen kan ook tijdens een conference call: het is tijd voor kanelbullar! Het Zweedse kaneelbroodje, lekker bij de (Zweedse) koffie, een kop thee met honing of gewoon omdat er 1 niet in de opbergdoos paste.. Een gistdeegje maken dus, en dit laten rijzen tot het op z'n minst verdubbeld is: Vervolgens de kaneelvulling gemaakt; een eerdere keer dat ik dit maakte vond ik dat het aan de schamele kant was, dus ik heb de hoeveelheden dit keer verdubbeld. Dat bleek bij het bakken weer iets over-the-top. Dus mijn advies zou zijn, neem 1,5 de hoeveelheden als vermeld in het recept... Dit moch vervolgens, geroerd en wel, op het deeg: Daarvan een rol gemaakt, en in broodjes gesneden. Deze broodjes heb ik vervolgens ingepakt in keukenfolie weer een uur laten rijzen, tot de broodjes mooi de plateau's opvulden, en vervolgens gebakken (het hele huis ruikt er nu naar). | |
fietsie | dinsdag 20 oktober 2020 @ 14:34 |
Nom; had jij de visseeitjes wel kunnen vinden? | |
Lonaa | dinsdag 20 oktober 2020 @ 14:40 |
Nee maar ook niet naar gezocht | |
Sorella | dinsdag 20 oktober 2020 @ 15:21 |
Kaneelbroodjes zien er goed uit | |
Myraela | dinsdag 20 oktober 2020 @ 15:38 |
Ik geloof niet in teveel vulling. Zo lekker. Zijn de broodjes wel een beetje zacht? Of is dat niet bij deze, alleen bij de Amerikaanse? Ik vind ze zo lekker als ze nog klef zijn. | |
fietsie | dinsdag 20 oktober 2020 @ 15:40 |
Ja de kaneelbroodjes zijn helemaal zacht en fluffy vanbinnen | |
Isabeau | dinsdag 20 oktober 2020 @ 16:36 |
@fietsie nu heb ik zin in kaneelbroodjes | |
fietsie | dinsdag 20 oktober 2020 @ 16:40 |
Als je nu begint heb je bij de koffie om 20:00 verse broodjes | |
Tegan | dinsdag 20 oktober 2020 @ 16:46 |
Als je die voor de oven vergelijkt met na de oven, onherkenbaar! Maar ziet er heerlijk uit, knap gedaan! | |
Barreltje | dinsdag 20 oktober 2020 @ 17:09 |
ik ren bijna naar de winkel hier ik ben nog aan het broeden op wat te eten.. | |
Blues | dinsdag 20 oktober 2020 @ 17:37 |
Lijkt me zaaaaalig | |
Lonaa | dinsdag 20 oktober 2020 @ 18:48 |
Fietsie, bohh. Ik had hier Skagenrora, garnalen op toast. En een hip fusiongerecht. gerookte haringpate bruschetta. | |
Kaatje1 | dinsdag 20 oktober 2020 @ 18:57 |
Die kaneelbroodjes | |
minilot | dinsdag 20 oktober 2020 @ 19:22 |
Jum @ kaneelshizzle! Gravlax in de maaaaaaak! Tot over twee dagen, zalmpje Zout, suiker, korianderzaad, venkelzaad en een woud aan verse dille: Nu met nog een laag dille erover en iets zwaars erop om te pletten in de koelkast @Lonaa Wat voor saus zit er over de garnalen? [ Bericht 25% gewijzigd door minilot op 20-10-2020 19:29:24 ] | |
Isabeau | dinsdag 20 oktober 2020 @ 19:23 |
Dat ziet er ook lekker uit zeg! | |
Lonaa | dinsdag 20 oktober 2020 @ 19:29 |
Zo als voorgeschreven: gelijke delen mayonaise en zure room. Flinke druppel cognac. Dille en peper. | |
minilot | dinsdag 20 oktober 2020 @ 19:30 |
Klinkt goed! Hoe vond je het zelf? | |
Lonaa | dinsdag 20 oktober 2020 @ 19:31 |
Lekker. Kan ook eigenlijk niet anders met die ingredienten Ik had misschien eventueel nog wel iets 'zoeters' gewild, met paprikapoeder of ketchup. | |
minilot | dinsdag 20 oktober 2020 @ 19:33 |
Ah, had deze post blijkbaar even gemist | |
minilot | dinsdag 20 oktober 2020 @ 19:35 |
Visboer! | |
Yinny | dinsdag 20 oktober 2020 @ 20:39 |
O, mensen, wat komen er hier heerlijke dingen voorbij! Ik ga donderdag Zweedse gehaktballetjes maken! | |
Sorella | dinsdag 20 oktober 2020 @ 22:08 |
Mijn zweedse gehaktballetjes staan in de koelkast voor morgen, gehakt moest op. | |
drakin | dinsdag 20 oktober 2020 @ 22:33 |
Ik ga denk ik ook voor de xde keer Zweedse gehaktballetjes maken, laatste keer was nog met de woensdag gehaktdag hier in Cul | |
minilot | woensdag 21 oktober 2020 @ 09:25 |
Kolasnittar-poging in aantocht! | |
minilot | woensdag 21 oktober 2020 @ 11:08 |
Als ze mislukken kan ik iemand anders de schuld geven
| |
minilot | woensdag 21 oktober 2020 @ 11:32 |
! | |
Kaatje1 | woensdag 21 oktober 2020 @ 11:41 |
@minilot Waar heb je dat recept vandaan? Ik kan het alleen maar in onleesbaar scandinavisch vinden. Niet in het engels/duits/nederlands | |
minilot | woensdag 21 oktober 2020 @ 11:46 |
Ongeveer dit: https://www.thespeltkitch(...)ookies-kolansnittar/ ..maar dan met gewone bloem in plaats van spelt en een goeie snuf zout door het deeg want lekker | |
Molo | woensdag 21 oktober 2020 @ 12:07 |
Google translate man, dan kun je zelfs de meest ongure talen en recepten lezen | |
minilot | woensdag 21 oktober 2020 @ 12:28 |
Dit is overigens wel een fantastische analyse van wat nou voor de beste balletjes zorgt, inclusief verwijzingen naar de Zweedse Chef van de Muppets https://www.seriouseats.c(...)edish-meatballs.html En hier het recept dat erbij hoort: https://www.seriouseats.c(...)eatballs-recipe.html | |
Kaatje1 | woensdag 21 oktober 2020 @ 13:13 |
Maar toen kwam ik zoveel andere "smaken" tegen, oa met nutella (bah) en dingen die er allemaal anders uitzagen. Deze is geprint | |
Knutknuttsson | woensdag 21 oktober 2020 @ 13:50 |
Goddelijk lekker. We maken die nog wel eens met speciale gelegenheden. Valt ook altijd in de smaak bij familie en vrienden. We hebben jarenlang in Zweden gewoond en maken best vaak nog iets Zweeds. Simpele gerechten als Pytt-i-panna en Tunnbrödsrulle blijven favoriet bij de kinderen. Net als de kaneelbroodjes en kladkakka. Semla maken we ook wel eens, maar daar komen we niet echt in de buurt van het origineel in Zweden. | |
mascara-klodder | woensdag 21 oktober 2020 @ 13:57 |
Heb je nu niks aan maar bij IKEA hebben ze dat altijd wel. De vulling is idd te weinig van de kaneelbroodjes, anderhalf keer is het perfect. Heb deze ook meerdere keren gemaakt | |
Lonaa | woensdag 21 oktober 2020 @ 14:38 |
Ik ga hem dus niet maken. Mijn vriend is vrijdag jarig dus ik wilde m vrijdag maken maar hij wil 'echte taart' Toen ik zei dat het ook allebei kan liet ie vallen dat het hem soberso niet zo fantastisch leek. En om het nou voor mezelf te doen... mwoah. | |
Knutknuttsson | woensdag 21 oktober 2020 @ 14:51 |
Je eet het ook niet als taart bij de koffie natuurlijk. Het is een lunchgerecht (of heel zwaar ontbijt). Je vriend weet niet wat hij mist | |
Lonaa | woensdag 21 oktober 2020 @ 14:55 |
Hij was gewoon bang dat ie geen zoete taart zou krijgen. En daarna kwam de aap uit de mouw Misschien maak ik m gewoon eens een keer, op een zondag, ofzo | |
Knutknuttsson | woensdag 21 oktober 2020 @ 15:07 |
Ik weet niet of ik het neer mag zetten, maar op nordicdelight.nl staan heel veel mooie recepten. | |
Lonaa | woensdag 21 oktober 2020 @ 15:29 |
Ik kom uit bij een festival. | |
Knutknuttsson | woensdag 21 oktober 2020 @ 16:21 |
Sorry....northerndelight.nl | |
Molo | woensdag 21 oktober 2020 @ 16:24 |
Waarom zou je dat niet neer mogen zetten? | |
fietsie | woensdag 21 oktober 2020 @ 18:36 |
Avondeten: potatisplätt med smält ost | |
Kaatje1 | woensdag 21 oktober 2020 @ 19:23 |
Het werd een kardemom peren cake. Heel erg lekker, luchtig en fris. Volgende keer wel wat meer kardemom er in, die rook ik bij het bakken goed maar proef het nu nauwelijks meer helaas. | |
Sorella | woensdag 21 oktober 2020 @ 20:12 |
Zweedse balletjes met rösti en sla met appel | |
golfer | woensdag 21 oktober 2020 @ 20:21 |
Aardappels met gesmolten kaas? | |
fietsie | woensdag 21 oktober 2020 @ 21:08 |
Whoa, ziet er lekker uit zeg! Ja kardamom in deeg verdubbel ik vaak de hoeveelheid om t echt goed te kunnen proeven.. | |
fietsie | woensdag 21 oktober 2020 @ 21:08 |
Rosti met kaas ja | |
minilot | donderdag 22 oktober 2020 @ 04:13 |
En ha! Na 36 uur begraven in zout+suiker+dille duidelijk geen rauwe zalm meer! Geinig Vanavond opeten @Kaatje Wat ziet je baksel er heerlijk goudbruin uit, zeg! | |
minilot | donderdag 22 oktober 2020 @ 09:22 |
Hoi vanuit de keuken! Blokjes wit brood met melk - eerste stap naar schijnbaar ultieme Zweedse gehaktballetjes | |
Hupje | donderdag 22 oktober 2020 @ 09:29 |
Intussen hier in de keuken, de eerste tussenstap naar kanelbullar (met valsspeel in de BBM) | |
Hupje | donderdag 22 oktober 2020 @ 09:34 |
Wat een toffe en lekkere dingen zijn er al gemaakt! Ik zou alles wel willen proeven Toch maar eens naar Zweden op vakantie gaan - ooit. | |
fietsie | donderdag 22 oktober 2020 @ 11:10 |
Ik heb gister nog met mn dochter de foto's van de vakantie daarheen, 2 jaar voor zij geboren werd, bekeken. Ze is nu ook fan, en wil dan graag ook "omhoog" (Wij zijn toen maar tot Falun gekomen) | |
Blues | donderdag 22 oktober 2020 @ 11:14 |
Ziet er heerlijk uit! Heb je een recept voor me? | |
Kaatje1 | donderdag 22 oktober 2020 @ 11:21 |
Het is ook nog zo klaar. Net even een stukje gehad. Omdat peer veel zachter is dan appel voelt het apart in de mond. Maar wel lekker, warmer van smaak. https://www.ah.nl/allerha(...)rencake-met-kardemom | |
Blues | donderdag 22 oktober 2020 @ 11:39 |
Opgeslagen! Ga ik van het weekend maken Dol op peren en kardemom. | |
Kaatje1 | donderdag 22 oktober 2020 @ 11:42 |
Maar wel meer kardemom gebruiken dan hier staat. Nu de cake koud is proef ik 'm helemaal niet meer | |
Blues | donderdag 22 oktober 2020 @ 11:43 |
Ja las ik | |
Lonaa | donderdag 22 oktober 2020 @ 13:59 |
aardappelpannenkoek met spek en jam. In dit geval grove rode bessenjam bij gebrek aan vossenbessen. | |
Jagärtrut | donderdag 22 oktober 2020 @ 14:06 |
ik krijg heimwee naar Zweden van dit topic! | |
Lonaa | donderdag 22 oktober 2020 @ 15:21 |
Noh Wat at jij daar het liefste? | |
Hupje | donderdag 22 oktober 2020 @ 17:04 |
Soms loopt het tijdens het bakproces toch anders dan je denkt Lang gerezen deeg en iets te vloeibare vulling. Ach ja.En dan heb je kanelbullar... | |
minilot | donderdag 22 oktober 2020 @ 19:13 |
Het kost even een bak zout, suiker, een struik dille en twee dagen geduldig wachten, maar dan heb je ook wat! Grrrrravlax! Met from scratch zelfgeklopte dille/mosterdmayonaise [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 22-10-2020 19:58:02 ] | |
Kaatje1 | donderdag 22 oktober 2020 @ 19:14 |
Ziet er prachtig uit, | |
FutureFairytale | donderdag 22 oktober 2020 @ 19:16 |
Wow mini, prachtig | |
minilot | donderdag 22 oktober 2020 @ 19:20 |
En daarna op tafel: dé ballen! Met velouté waar wat sojasaus en ciderazijn in is gegaan - erg smakelijke saus zo! Verder erbij nog knolselderijsalade en bessenjam | |
Sarabi | donderdag 22 oktober 2020 @ 19:31 |
Dat wil ik | |
Yinny | donderdag 22 oktober 2020 @ 19:40 |
Oke, ik ga nu deeg maken voor de kanelbullar, ze zien er te lekker uit! Ik heb dit gemaakt: http://www.swedishfood.co(...)courses/44-meatballs Om de balletjes ongeveer gelijk te krijgen, met tang eerst porties maken en dan balletjes maken Natuurlijk de roomsaus gemaakt, de balletjes daarin opwarmen Valsspelen: lingonberrysaus van de Zweedse gigant Ik was vergeten een komkommer te kopen, dus sperzieboontjes...past er ook prima bij! | |
Yinny | donderdag 22 oktober 2020 @ 19:45 |
Geweldig!!! | |
minilot | donderdag 22 oktober 2020 @ 19:54 |
Wat ziet dat spek er goed uit! | |
Lonaa | donderdag 22 oktober 2020 @ 19:59 |
Jouw eten ook Ik vond zelf graved lax maken wel gaaf. Omdat je eigenlijk niks doet maar het wel ENORM veranderd. En jummie Spek waren plakken gesneden van een stukje zuurkoolspek want ongerookt want dat moest. En dan goed uitbakken | |
sigme | donderdag 22 oktober 2020 @ 20:12 |
Wat een heerlijkheden allemaal! | |
Blues | donderdag 22 oktober 2020 @ 20:15 |
Goed gelukt, het wachten waard! | |
fietsie | vrijdag 23 oktober 2020 @ 11:26 |
Gisteravond snel langs de IKEA geweest; gelukkig hielden ze de kassa na de vervroegde sluitingstijd nog een paar minuutjes open om ook wat food spul te kunnen afrekenen; nu dus wel van die roze eitjes in huis Straks nog maar eens kijken wat te maken er mee; er is nog rosti en zalm | |
fietsie | vrijdag 23 oktober 2020 @ 11:28 |
Nom! NOM! | |
fietsie | vrijdag 23 oktober 2020 @ 11:29 |
| |
fietsie | vrijdag 23 oktober 2020 @ 11:30 |
| |
Jagärtrut | vrijdag 23 oktober 2020 @ 12:04 |
mmm, pyttipanna. Dat kocht ik altijd uit de diepvries in Zweden, nog nooit van scratch gemaakt. | |
Isabeau | vrijdag 23 oktober 2020 @ 18:30 |
Zweden-week dus! Bij Zweden denk ik aan Zweedse gehaktballetjes en vis. En terwijl ik op mijn werk op FB zit komt een pagina langs van AtlasObscura. Deze: How a Banana-Chicken Casserole Defined Swedish Cuisine Ik was geintrigeerd. Ik ken redelijk wat Zweden in mijn game-wereld, dus ik begon te vragen of dat nou echt Zweeds was? En raar maar waar, alle 3 de Zweden die ik die vraag stelde werden enthousiast en vertelden hoe lekker het was. Er blijkt in de supermarkt een kant en klare Flygande Jacob (vliegende jacob) te vinden te zijn en 1 van hen zei het gerecht regelmatig te maken. Ik hou wel van idiote combinaties en dus besloot ik het te maken. We hebben het hier over kip, banaan, pinda's, spekblokjes, slagroom en chilisaus. En dan heb ik zelfs bijna alle ingrediënten opgesomd. Het door mij gebruikte (blijkbaar originele) recept: https://alltommat.se/recept/flygande-jakob/ De foto's Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan Voetnoot: de eerste link van Atlas Obscura is absoluut de moeite van het lezen waard! En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @fietsie | |
Lucky_Strike | vrijdag 23 oktober 2020 @ 18:42 |
Omg Isa, wat enorm dapper dat je dit hebt gemaakt | |
golfer | vrijdag 23 oktober 2020 @ 18:45 |
Brrrr...banaan en kip. | |
Kaatje1 | vrijdag 23 oktober 2020 @ 18:45 |
Oh @Isabeau het klinkt raar, maar ook lekker. Ziet er ook best mooi uit | |
Vanyel | vrijdag 23 oktober 2020 @ 18:46 |
Op die banaan na klinkt het geweldig. | |
soapie | vrijdag 23 oktober 2020 @ 20:05 |
Dit inderdaad! | |
Isabeau | vrijdag 23 oktober 2020 @ 21:23 |
Ik suggereerde net aan vriendlief om dit te herhalen zonder de banaan. Hij was verontwaardigd en zei dat de banaan juist een belangrijk ingrediënt voor de algehele smaak was. Het is overigens ook schoon op. Ik had een kwart van de ovenschaal voor mezelf. | |
Cat-astrophe | vrijdag 23 oktober 2020 @ 21:28 |
Het klinkt geweldig. Mét banaan | |
Sorella | vrijdag 23 oktober 2020 @ 21:38 |
Ik ga het denk ook een keer uitproberen inclusief de banaan | |
Isabeau | vrijdag 23 oktober 2020 @ 21:41 |
Overigens heb ik de foto's ook laten zien aan de Zweedse gamers en ze zeiden dat ze het gewoon met kipfilet maakten ipv het originele 'pluk een geroosterde kip'. Dus | |
Knutknuttsson | vrijdag 23 oktober 2020 @ 21:48 |
Ik ook, in allerlei variaties ook. Met zalm vond ik het lekkerst | |
Yinny | vrijdag 23 oktober 2020 @ 22:01 |
Dapper! En een aparte combi die ook op mijn to cook lijstje gaat. | |
fietsie | vrijdag 23 oktober 2020 @ 22:47 |
| |
Blues | zaterdag 24 oktober 2020 @ 14:45 |
Wow! Wat een combi | |
Blues | zaterdag 24 oktober 2020 @ 14:46 |
Dubbele hoeveelheid denk je? Ik ga zo beginnen... of ipv 2, 3 theelepels? | |
minilot | zaterdag 24 oktober 2020 @ 14:47 |
Isa, wat een bizar én fascinerend gerecht! | |
Kaatje1 | zaterdag 24 oktober 2020 @ 14:56 |
Mocht je het nog lezen. Ik zou 4 doen. Rook met deeg roeren wel kardemom, maar bij eten proef je er helemaal niets meer van | |
Molo | zaterdag 24 oktober 2020 @ 15:02 |
Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen Ik ga m zo met appel maken trouwens | |
Kaatje1 | zaterdag 24 oktober 2020 @ 15:07 |
Klopt, ik heb wel peulen, maar de laatste week te zere handen om die los te kloppen en fijner te malen. Denk dat ik ‘m de volgende keer ook met appel zou maken, iets meer bite. Peer is lekker maar heeft een apart mondgevoel. Denk nog na over om er nog iets anders in te doen, dadel misschien in kleine stukjes | |
Molo | zaterdag 24 oktober 2020 @ 15:09 |
https://www.pit-pit.com/kardemom-zaadjes.html Dadel lijkt me niet lekker erbij, eerder iets frissigs of karamel | |
Kaatje1 | zaterdag 24 oktober 2020 @ 15:11 |
Ohhhh, da’s een goeie. Bedenk me nu dat dat misschien ook bij de turk te koop is, daar haal ik ook Gepelde pistache | |
Blues | zaterdag 24 oktober 2020 @ 15:44 |
Nu lees ik dit pas. En realiseerde me ook dat echt pitten meer smaak afgeven (ook ooit al een keer kardemommopjes (koekjes) gemaakt) maar die hadden ze niet bij de supermarkt. Heb er 4 flinke grote theelepels doorgedaan Staat nu in de oven. Leuk simpel recept! | |
Isabeau | zaterdag 24 oktober 2020 @ 16:22 |
Heb je de link van AtlasObscura gelezen? Nog een maffer verhaal hoe zoiets heel Zweden wist te veroveren. En de uitleg wat de fascinatie van Zweden met banaan (pizza banaan...) is en hoe dat zo gekomen is. Zweden schijnt het meeste aantal bananen per hoofd van de bevolking te eten. Misschien komt dat ook door alle flygante jacobs! | |
Isabeau | zaterdag 24 oktober 2020 @ 16:22 |
Wat een gedoe lijkt me dat, al die peultjes te pellen | |
Kaatje1 | zaterdag 24 oktober 2020 @ 17:12 |
Dat heb ik 1 keer gedaan voor baklava, daarna ontdekte ik gepelde pistache | |
Blues | zaterdag 24 oktober 2020 @ 17:17 |
Ik proef de peer, de rietsuiker en de kardemom Leuk recept waar je goed mee kan variëren. Sorry dat ik niet in de voorgeschreven week heb meegedaan | |
fietsie | zaterdag 24 oktober 2020 @ 17:19 |
Het is de 24e , je bent ruim op tijd! Nom! | |
Kaatje1 | zaterdag 24 oktober 2020 @ 17:21 |
@Blues, maandag kan ik je laten weten hoe het smaakt na het ontdooien. | |
Blues | zaterdag 24 oktober 2020 @ 17:31 |
Ik neem bij elk baksel als het klaar en afgekoelt is altijd een flinke hap. Wil toch voor de foto de binnenkant zien én dat stuk wordt meteen de proef. Rest gaat dan of in vriezer of mee naar werk, of allebei. Vanaaf bij de koffie ook een stukkie natuurlijk | |
Blues | zaterdag 24 oktober 2020 @ 17:32 |
Oh ja Ik dacht dat t tot gister was. | |
Molo | zaterdag 24 oktober 2020 @ 17:36 |
Yep, en ik hķu van kardemom, maar daarom dus standaard zo'n pot zaadjes in huis. Dat is aanzienlijk sneller voor elkaar allemaal dan die peultjes uit elkaar rukken en vliesjes ervan scheiden enzo | |
Isabeau | zaterdag 24 oktober 2020 @ 17:42 |
Tot dit topic wist ik niet eens dat dat bestond! Maar de peultjes die ik heb moeten doorgaans ergens geplet door heen. | |
Kaatje1 | zaterdag 24 oktober 2020 @ 18:09 |
Daarvoor heb ik spekkoek meegenomen in het kader van rijsttafelen | |
fietsie | zaterdag 24 oktober 2020 @ 20:05 |
Hier staat Kladdkaka in de oven op 't moment. | |
Blues | zaterdag 24 oktober 2020 @ 20:16 |
Ah dat snap ik nu! Ook heerlijk | |
Lonaa | zaterdag 24 oktober 2020 @ 20:21 |
De kladdkaka viel hier in de smaak. Zo'n beetje gelijke delen boter, ei, chocola en suiker (en een beetje bloem), dus het is niet verrassend dat het een stevige, kleverige bonk wordt. Mijn taartvorm was wat groot, dus de kladdkaka was ongevee 1 cm hoog. Dat gaf niks. Helaas een foto van een stuk met een gebroken puntje, maar beter dan niks (want hij was op voordat ik er aan dacht een mooie foto te maken) Afgemaakt met wat poedersuiker en een klodder rodebessenjam. Dat was wel lekker, beetje friszuur erbij. | |
sigme | zondag 25 oktober 2020 @ 17:02 |
Toen ik net 18 was ging ik eens een weekje of twee ofzo naar Zweden, met mijn moeder. Meest fascinerende eten vond ik blåbärssoppa. En van die vis en salami in een tube, die ook. Op dat reisje kocht ik bovendien een servies, omdat ik het zo mooi vond. Dat heb (en gebruik) ik nog. Dus. Blåbärssoppa in Zweedse soepkom. Recept is eenvoudig genoeg: Dat is globaal dit ongeveer: Flesje bosbessensap erbij in plaats van water, want in Nederland koop je geen bosbessen maar blauwe bessen en dat is flauwe hap en te weinig kleur. Die bessen zijn dus blauwe bessen (uit de diepvries, van de supermarkt). Water, sap en suiker aan de kook, bessen erbij, koken, aardappelzetmeel erbij, koken, klaar. In Zweedse soepkom en met een kwakje creme fraiche met kardemom. Nou was dit wel een heel simpel receptje, en dan nog met gekochte bessen ook nog, dus ik maakte ook nog een vinbärspaj. Niet dat dat nou hogere bakkunst was, maar goed, in elk geval wel met eigen bessen.
Mij teveel suiker in de ingredientenlijst, en ik had nog oude jam, dus jam ipv suiker door het deeg. Bessen onderin een taartvorm, deegje erboven. In de redelijk hete oven (200o) Half uur bakken, laten afkoelen. Op een Zweeds schoteltje, met een kwakje creme fraiche met vanille. | |
golfer | zondag 25 oktober 2020 @ 17:06 |
Ziet er top uit! Eigen veen- of aalbessen gebruikt? | |
sigme | zondag 25 oktober 2020 @ 17:29 |
Eigen rode aalbessen, met een beetje andere bessen erdoor. Wat josta denk ik. | |
Yinny | zondag 25 oktober 2020 @ 19:56 |
De kanelbullar zagen er te lekker uit, die moesten hier ook gemaakt worden! Recept: http://www.swedishfood.co(...)es/104-cinnamon-buns Braaf deegje na een nachtje koelkast: Het smeren en snijden was wat lastig... Na het rijzen: En dan ontploffen ze in de oven Smaak is heel goed, lekker zacht broodje...maar uiterlijk is dus wat minder | |
Yinny | zondag 25 oktober 2020 @ 22:06 |
O, @Lonaa Ons avondeten gisteravond
| |
Blues | zondag 25 oktober 2020 @ 22:16 |
Oh | |
Hupje | zondag 25 oktober 2020 @ 22:25 |
Leg deze foto eens naast de mijne van dezelfde stap | |
Yinny | zondag 25 oktober 2020 @ 22:58 |
Ik maak ook wel eens cinnamon buns, als dit soort deeg koud is, is het makkelijker om mee werken. Vandaar ook een nachtje in de koelkast. Maar ik krijg ze nog steeds niet rond | |
drakin | maandag 26 oktober 2020 @ 17:57 |
Beetje laat, Imgur deed moeilijk, maar ik ben tot 1 recept gekomen. Ik maakte tadaaa Zweedse balletjes! En een salade met zalm erbij Normaal deed ik het met rundergehakt, maar ik had nog iets in huis wat ook wel kon, les geleerd, doe dit nooit weer! Dit waren van die hamburgerachtige goedkope half om half dingen, dus voortaan weer rundergehakt voor de ballen. Kruiden, ei en lenteuitje erin bakken maar! En het resultaat met salade met zalm, kouseband en krieltjes en uiteraard ook vossebessaus | |
Molo | maandag 26 oktober 2020 @ 18:14 |
Waren dat kant en klare hamburgers die je hebt omgebouwd? |