abonnement Unibet Coolblue
pi_195814082
Ik ga het denk ook een keer uitproberen inclusief de banaan :)
pi_195814164
Overigens heb ik de foto's ook laten zien aan de Zweedse gamers en ze zeiden dat ze het gewoon met kipfilet maakten ipv het originele 'pluk een geroosterde kip'. Dus 8-)
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_195814390
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 oktober 2020 12:04 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

mmm, pyttipanna. Dat kocht ik altijd uit de diepvries in Zweden, nog nooit van scratch gemaakt. :@
Ik ook, in allerlei variaties ook. Met zalm vond ik het lekkerst c_/
And the man in the back said Everyone attack and it turned into a ballroomblitz
pi_195814712
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 oktober 2020 18:30 schreef Isabeau het volgende:
Zweden-week dus! Bij Zweden denk ik aan Zweedse gehaktballetjes en vis. En terwijl ik op mijn werk op FB zit komt een pagina langs van AtlasObscura. Deze: How a Banana-Chicken Casserole Defined Swedish Cuisine Ik was geintrigeerd. Ik ken redelijk wat Zweden in mijn game-wereld, dus ik begon te vragen of dat nou echt Zweeds was? En raar maar waar, alle 3 de Zweden die ik die vraag stelde werden enthousiast en vertelden hoe lekker het was. Er blijkt in de supermarkt een kant en klare Flygande Jacob (vliegende jacob) te vinden te zijn en 1 van hen zei het gerecht regelmatig te maken.

Ik hou wel van idiote combinaties en dus besloot ik het te maken. We hebben het hier over kip, banaan, pinda's, spekblokjes, slagroom en chilisaus. En dan heb ik zelfs bijna alle ingrediënten opgesomd.

Het door mij gebruikte (blijkbaar originele) recept: https://alltommat.se/recept/flygande-jakob/

De foto's
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip :7 het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan

Voetnoot: de eerste link van Atlas Obscura is absoluut de moeite van het lezen waard!

En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @:fietsie
Dapper! En een aparte combi die ook op mijn to cook lijstje gaat.
  vrijdag 23 oktober 2020 @ 22:47:31 #105
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_195815767
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 oktober 2020 18:30 schreef Isabeau het volgende:
[..]

Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip :7 het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan

[..]

En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @:fietsie
_O_
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_195824835
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 oktober 2020 18:30 schreef Isabeau het volgende:
Zweden-week dus! Bij Zweden denk ik aan Zweedse gehaktballetjes en vis. En terwijl ik op mijn werk op FB zit komt een pagina langs van AtlasObscura. Deze: How a Banana-Chicken Casserole Defined Swedish Cuisine Ik was geintrigeerd. Ik ken redelijk wat Zweden in mijn game-wereld, dus ik begon te vragen of dat nou echt Zweeds was? En raar maar waar, alle 3 de Zweden die ik die vraag stelde werden enthousiast en vertelden hoe lekker het was. Er blijkt in de supermarkt een kant en klare Flygande Jacob (vliegende jacob) te vinden te zijn en 1 van hen zei het gerecht regelmatig te maken.

Ik hou wel van idiote combinaties en dus besloot ik het te maken. We hebben het hier over kip, banaan, pinda's, spekblokjes, slagroom en chilisaus. En dan heb ik zelfs bijna alle ingrediënten opgesomd.

Het door mij gebruikte (blijkbaar originele) recept: https://alltommat.se/recept/flygande-jakob/

De foto's
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip :7 het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan

Voetnoot: de eerste link van Atlas Obscura is absoluut de moeite van het lezen waard!

En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @:fietsie
Wow! Wat een combi :D
pi_195824856
quote:
0s.gif Op donderdag 22 oktober 2020 11:42 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Maar wel meer kardemom gebruiken dan hier staat. Nu de cake koud is proef ik 'm helemaal niet meer
Dubbele hoeveelheid denk je? Ik ga zo beginnen... of ipv 2, 3 theelepels?
pi_195824868
Isa, wat een bizar én fascinerend gerecht! :D _O_
Let me see you stripped down to the bone
pi_195825050
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 14:46 schreef Blues het volgende:

[..]

Dubbele hoeveelheid denk je? Ik ga zo beginnen... of ipv 2, 3 theelepels?
Mocht je het nog lezen. Ik zou 4 doen. Rook met deeg roeren wel kardemom, maar bij eten proef je er helemaal niets meer van
We have far more in common than that which devides us..
  zaterdag 24 oktober 2020 @ 15:02:55 #110
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_195825196
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 14:56 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Mocht je het nog lezen. Ik zou 4 doen. Rook met deeg roeren wel kardemom, maar bij eten proef je er helemaal niets meer van
Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd

Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen

Ik ga m zo met appel maken trouwens
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_195825300
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 15:02 schreef Molo het volgende:

[..]

Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd

Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen

Ik ga m zo met appel maken trouwens
Klopt, ik heb wel peulen, maar de laatste week te zere handen om die los te kloppen en fijner te malen.

Denk dat ik ‘m de volgende keer ook met appel zou maken, iets meer bite. Peer is lekker maar heeft een apart mondgevoel. Denk nog na over om er nog iets anders in te doen, dadel misschien in kleine stukjes
We have far more in common than that which devides us..
  zaterdag 24 oktober 2020 @ 15:09:10 #112
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_195825378
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 15:07 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Klopt, ik heb wel peulen, maar de laatste week te zere handen om die los te kloppen en fijner te malen.

Denk dat ik ‘m de volgende keer ook met appel zou maken, iets meer bite. Peer is lekker maar heeft een apart mondgevoel. Denk nog na over om er nog iets anders in te doen, dadel misschien in kleine stukjes
https://www.pit-pit.com/kardemom-zaadjes.html

O+

Dadel lijkt me niet lekker erbij, eerder iets frissigs of karamel
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_195825461
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 15:09 schreef Molo het volgende:

[..]

https://www.pit-pit.com/kardemom-zaadjes.html

O+

Dadel lijkt me niet lekker erbij, eerder iets frissigs of karamel
Ohhhh, da’s een goeie. Bedenk me nu dat dat misschien ook bij de turk te koop is, daar haal ik ook Gepelde pistache
We have far more in common than that which devides us..
pi_195826200
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 15:02 schreef Molo het volgende:

[..]

Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd

Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen

Ik ga m zo met appel maken trouwens
Nu lees ik dit pas. En realiseerde me ook dat echt pitten meer smaak afgeven (ook ooit al een keer kardemommopjes (koekjes) gemaakt) maar die hadden ze niet bij de supermarkt.
Heb er 4 flinke grote theelepels doorgedaan >:)
Staat nu in de oven.
Leuk simpel recept!
pi_195827100
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 14:47 schreef minilot het volgende:
Isa, wat een bizar én fascinerend gerecht! :D _O_
Heb je de link van AtlasObscura gelezen? Nog een maffer verhaal hoe zoiets heel Zweden wist te veroveren. En de uitleg wat de fascinatie van Zweden met banaan (pizza banaan...) is en hoe dat zo gekomen is. Zweden schijnt het meeste aantal bananen per hoofd van de bevolking te eten. Misschien komt dat ook door alle flygante jacobs! :7
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_195827113
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 15:02 schreef Molo het volgende:

Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd

Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen

Ik ga m zo met appel maken trouwens
Wat een gedoe lijkt me dat, al die peultjes te pellen :X
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_195828180
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 16:22 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Wat een gedoe lijkt me dat, al die peultjes te pellen :X
Dat heb ik 1 keer gedaan voor baklava, daarna ontdekte ik gepelde pistache _O_
We have far more in common than that which devides us..
pi_195828316
Ik proef de peer, de rietsuiker en de kardemom *G*
Leuk recept waar je goed mee kan variëren.




Sorry dat ik niet in de voorgeschreven week heb meegedaan :R :Y)
  zaterdag 24 oktober 2020 @ 17:19:08 #119
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_195828370
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 17:17 schreef Blues het volgende:
Ik proef de peer, de rietsuiker en de kardemom *G*
Leuk recept waar je goed mee kan variëren.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Sorry dat ik niet in de voorgeschreven week heb meegedaan :R :Y)
Het is de 24e , je bent ruim op tijd!

Nom!
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_195828453
@Blues, maandag kan ik je laten weten hoe het smaakt na het ontdooien.
We have far more in common than that which devides us..
pi_195828659
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 17:21 schreef Kaatje1 het volgende:
@:Blues, maandag kan ik je laten weten hoe het smaakt na het ontdooien.
Ik neem bij elk baksel als het klaar en afgekoelt is altijd een flinke hap. Wil toch voor de foto de binnenkant zien én dat stuk wordt meteen de proef. Rest gaat dan of in vriezer of mee naar werk, of allebei. Vanaaf bij de koffie ook een stukkie natuurlijk :9
pi_195828687
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 17:19 schreef fietsie het volgende:

[..]

Het is de 24e , je bent ruim op tijd!

Nom!
Oh ja :D Ik dacht dat t tot gister was. |:(
  zaterdag 24 oktober 2020 @ 17:36:37 #123
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_195828773
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 16:22 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Wat een gedoe lijkt me dat, al die peultjes te pellen :X
Yep, en ik hķu van kardemom, maar daarom dus standaard zo'n pot zaadjes in huis. Dat is aanzienlijk sneller voor elkaar allemaal dan die peultjes uit elkaar rukken en vliesjes ervan scheiden enzo
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_195828893
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 17:36 schreef Molo het volgende:

Yep, en ik hķu van kardemom, maar daarom dus standaard zo'n pot zaadjes in huis. Dat is aanzienlijk sneller voor elkaar allemaal dan die peultjes uit elkaar rukken en vliesjes ervan scheiden enzo
Tot dit topic wist ik niet eens dat dat bestond! Maar de peultjes die ik heb moeten doorgaans ergens geplet door heen.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_195829610
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 17:31 schreef Blues het volgende:

[..]

Ik neem bij elk baksel als het klaar en afgekoelt is altijd een flinke hap. Wil toch voor de foto de binnenkant zien én dat stuk wordt meteen de proef. Rest gaat dan of in vriezer of mee naar werk, of allebei. Vanaaf bij de koffie ook een stukkie natuurlijk :9
Daarvoor heb ik spekkoek meegenomen in het kader van rijsttafelen
We have far more in common than that which devides us..
  zaterdag 24 oktober 2020 @ 20:05:48 #126
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_195831839
Hier staat Kladdkaka in de oven op 't moment.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_195831990
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 oktober 2020 18:09 schreef Kaatje1 het volgende:

Daarvoor heb ik spekkoek meegenomen in het kader van rijsttafelen
Ah dat snap ik nu! Ook heerlijk :9
pi_195832057
De kladdkaka viel hier in de smaak.
Zo'n beetje gelijke delen boter, ei, chocola en suiker (en een beetje bloem), dus het is niet verrassend dat het een stevige, kleverige bonk wordt. :7

Mijn taartvorm was wat groot, dus de kladdkaka was ongevee 1 cm hoog. Dat gaf niks. :7
Helaas een foto van een stuk met een gebroken puntje, maar beter dan niks (want hij was op voordat ik er aan dacht een mooie foto te maken)

Afgemaakt met wat poedersuiker en een klodder rodebessenjam. Dat was wel lekker, beetje friszuur erbij. :Y

Sterkheidsbaas van alles.
pi_195849711
Toen ik net 18 was ging ik eens een weekje of twee ofzo naar Zweden, met mijn moeder.
Meest fascinerende eten vond ik blåbärssoppa. En van die vis en salami in een tube, die ook.
Op dat reisje kocht ik bovendien een servies, omdat ik het zo mooi vond. Dat heb (en gebruik) ik nog.

Dus. Blåbärssoppa in Zweedse soepkom.
Recept is eenvoudig genoeg:
quote:
Recept på blåbärssoppa (4 glas)
1/2 l vatten
1/2 dl socker
1/2 l blåbär, rensade
2 msk potatismjöl
Dat is globaal dit ongeveer:

Flesje bosbessensap erbij in plaats van water, want in Nederland koop je geen bosbessen maar blauwe bessen en dat is flauwe hap en te weinig kleur. Die bessen zijn dus blauwe bessen (uit de diepvries, van de supermarkt).

Water, sap en suiker aan de kook, bessen erbij, koken, aardappelzetmeel erbij, koken, klaar.

In Zweedse soepkom en met een kwakje creme fraiche met kardemom.

Nou was dit wel een heel simpel receptje, en dan nog met gekochte bessen ook nog, dus ik maakte ook nog een vinbärspaj. Niet dat dat nou hogere bakkunst was, maar goed, in elk geval wel met eigen bessen.
quote:
5 dl blandade vinbär
125 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
3/4 tsk bakpulver

Mij teveel suiker in de ingredientenlijst, en ik had nog oude jam, dus jam ipv suiker door het deeg.


Bessen onderin een taartvorm, deegje erboven. In de redelijk hete oven (200o)


Half uur bakken, laten afkoelen.


Op een Zweeds schoteltje, met een kwakje creme fraiche met vanille.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 25 oktober 2020 @ 17:06:15 #130
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_195849770
quote:
7s.gif Op zondag 25 oktober 2020 17:02 schreef sigme het volgende:

Nou was dit wel een heel simpel receptje, en dan nog met gekochte bessen ook nog, dus ik maakte ook nog een vinbärspaj. Niet dat dat nou hogere bakkunst was, maar goed, in elk geval wel met eigen bessen.

[ afbeelding ]
Mij teveel suiker in de ingredientenlijst, en ik had nog oude jam, dus jam ipv suiker door het deeg.

[ afbeelding ]
Bessen onderin een taartvorm, deegje erboven. In de redelijk hete oven (200o)

[ afbeelding ]
Half uur bakken, laten afkoelen.

[ afbeelding ]
Op een Zweeds schoteltje, met een kwakje creme fraiche met vanille.
Ziet er top uit!
Eigen veen- of aalbessen gebruikt?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! Šgolfer
pi_195850184
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 17:06 schreef golfer het volgende:

[..]

Ziet er top uit!
Eigen veen- of aalbessen gebruikt?
Eigen rode aalbessen, met een beetje andere bessen erdoor. Wat josta denk ik.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_195853367
De kanelbullar zagen er te lekker uit, die moesten hier ook gemaakt worden!
Recept: http://www.swedishfood.co(...)es/104-cinnamon-buns

Braaf deegje na een nachtje koelkast:

Het smeren en snijden was wat lastig...

Na het rijzen:

En dan ontploffen ze in de oven 8)7


Smaak is heel goed, lekker zacht broodje...maar uiterlijk is dus wat minder
pi_195856797
O, @Lonaa

Ons avondeten gisteravond


SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_195856998
quote:
1s.gif Op zondag 25 oktober 2020 19:56 schreef Yinny het volgende:
De kanelbullar zagen er te lekker uit, die moesten hier ook gemaakt worden!
Recept: http://www.swedishfood.co(...)es/104-cinnamon-buns

Braaf deegje na een nachtje koelkast:
[ afbeelding ]
Het smeren en snijden was wat lastig...
[ afbeelding ]
Na het rijzen:
[ afbeelding ]
En dan ontploffen ze in de oven 8)7
[ afbeelding ]

Smaak is heel goed, lekker zacht broodje...maar uiterlijk is dus wat minder
Oh :9
pi_195857171
quote:
1s.gif Op zondag 25 oktober 2020 19:56 schreef Yinny het volgende:
De kanelbullar zagen er te lekker uit, die moesten hier ook gemaakt worden!
(...)
Het smeren en snijden was wat lastig...
Leg deze foto eens naast de mijne van dezelfde stap _O- :')
pi_195857942
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 22:25 schreef Hupje het volgende:

[..]

Leg deze foto eens naast de mijne van dezelfde stap _O- :')
Ik maak ook wel eens cinnamon buns, als dit soort deeg koud is, is het makkelijker om mee werken. Vandaar ook een nachtje in de koelkast. Maar ik krijg ze nog steeds niet rond :')
  maandag 26 oktober 2020 @ 17:57:06 #137
370431 drakin
vurig typje
pi_195869742
Beetje laat, Imgur deed moeilijk, maar ik ben tot 1 recept gekomen.

Ik maakte tadaaa Zweedse balletjes! En een salade met zalm erbij

Normaal deed ik het met rundergehakt, maar ik had nog iets in huis wat ook wel kon, les geleerd, doe dit nooit weer!
Dit waren van die hamburgerachtige goedkope half om half dingen, dus voortaan weer rundergehakt voor de ballen.

Kruiden, ei en lenteuitje erin


bakken maar!


En het resultaat met salade met zalm, kouseband en krieltjes en uiteraard ook vossebessaus
Do not meddle in the affairs of dragons, for you are lickable and taste good with chocolat, caramel and whipped cream!
  maandag 26 oktober 2020 @ 18:14:44 #138
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_195870103
Waren dat kant en klare hamburgers die je hebt omgebouwd?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')