abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  Moderator dinsdag 13 oktober 2020 @ 11:39:15 #1
84152 crew  fietsie
Don't Panic.
pi_195605937
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL!

De regels:
- Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past
- Het maakt niet uit welk recept je gebruikt.

In de week van 19 oktober - 25 oktober koken we 1 of meerdere gerechten uit Zweden.Een klein stukje geschiedenis en achtergrond.
In de voorbereiding van dit topic heb ik me verdiept in de historie van de Zweedse keuken, leefgewoonten rondom eten en natuurlijk, de meest interessante eigenaardigheden. Dat leverde al snel een aantal leuke zaken op:

Er is sprake van onderzoek waarbij is aangetoond dat de vroegste bewoners van Zweden, de rendierjagers van ca 10.000 jaar geleden, het dier volledig consumeerden, inclusief de maaginhoud. Dat werd aangevuld met een dieet van overige jachtbuit (wild, zeehonden) vis en verzamelde schaaldieren, kruiden, bessen en wat er nog meer in de wilde natuur van Zweden, ook nu nog, te vinden is.

Vanaf grofweg 4000 v.Chr deed landbouw heel langzaam zijn intrede waardoor oer-granen, peulen en vee aan het dieet werd toegevoegd; naast de al bestaande alcoholische dranken gebaseerd op honing (mede) en vruchten zou mogelijk hierdoor ook het vermogen bier te maken zijn ontstaan.

Na 1800 v.Chr deden gerst, gierst, haver en tarwe hun intrede; het knäckebröd vond hier zijn oorsprong; groot en rond, met een gat in het midden. Ook nu nog te vinden in het assortiment van Wasa.

In de Vikingtijd, door Romeinse invloeden en vanuit later de Hanze steden kwamen steeds nieuwe invloeden het land binnen; vermeldenswaardig zijn de koolraap (rotabagge: wortelzak of kålrot: koolwortel) die als basis voor meel dienden, en die in bepaalde gebieden in Denemarken als symbool gezien worden voor ‘de Zweed’.

Tegenwoordig worden rendieren nog steeds frequent gegeten, naast elanden, hazen en ganzen.

Door de omvang van het land en de daarbij behorende grote klimaatverschillen zijn er altijd regionale verschillen in voedingspatronen geweest; in het noorden een sterk kou-bestendig en seizoensgebonden aanbod (zalm, bessen, rogge) en naar het zuiden toe meer variatie (haver, gerst). Het gebruik van zout om te conserveren (bijv. haring) stamt uit het zuiden en in het noorden (het water van de Botnische golf is daar vrijwel zoet) werden vis of vlees vaker gedroogd (stokvis of lut­visk) of ge­rookt.

Na 1500 brak varkensvlees door. Ook werden toen karpers gekweekt in Zweden. De naam gravlaks of gravad laks (grafzalm) voor rauwe zalm die een paar dagen in een sausje met o.m. zout, suiker, dille en mosterd heeft gelegen stamt uit de middeleeuwen. Toen conserveerde men zalm door haar te zouten en te begraven in zand. Surströmming (gefermenteerde haring uit het noorden) stamt uit de tijd dat Gustav Vasa koning werd. Omdat er toen zoutgebrek was begon de vis na het inmaken te gisten. Later werd de gistende vis ingeblikt. Daarna gist ze nog een tijdje door zodat de blikken bol gaan staan. De Falukorv (Falun worst) ontleent haar naam aan mijnwerkers in de kopermijnen van Falun. Vanaf de 16e eeuw maakten ze worst uit het vlees van ossen die waren gebruikt om liften en pompen te bedienen. De worst (thans vaak van rund en varken) wordt m.n. gegeten bij macaroni en aardappel puree en is bij velen dagelijkse kost. M.n. door Franse invloeden kwamen in de 17e en 18e eeuw via de aristocratie specerijen en meer kruiden het land binnen. In 1685 was koffie bekend in Zweden en het werd erg snel populair. Thans vallen de Zweden onder de grootste koffieleuten ter wereld.

Smørrebrød dateert uit de 19e eeuw, toen de lunch voor de meeste arbeiders in Scandinavië de belangrijkste maaltijd van de dag was. Ze zouden verschillende combinaties van deze sandwiches meenemen naar hun werk, vaak gemaakt met restjes van de vorige dag.

Dit arbeidersmaal groeide rond de tweede helft van de 19e eeuw uit tot van het brandewijnbuffet, dat in de 15e eeuw in koopmanskringen opkwam, tot het huidige koude Scandinavische buffet (smörgåsbord, boterhamtafel). De Olympische spelen van 1912 in Stockholm waren de eerste gelegenheid waarbij dit lopend buffet niet als voorgerecht, maar als hoofdgerecht werd aangeboden. Het veelvuldige gebruik van jam van rode bosbessen (lingonsylt) is typisch Zweeds. Het lijkt op cranberryjam en wordt behalve op bijv. crępes of knäckebröd ter verfrissing ook veel gegeten bij hartige pannenkoeken, vleesgerechten, stamppotten en regionaal zelfs bakbokking.

Meer hierover kun je lezen op http://culturescope.nl/culinaire-geschiedenis-en-eetgewoonten-20/

--------------------------------------

Het officiele staats-Twitteraccount van Zweden tweette recent iets opmerkelijks. De gehaktballetjes die miljoenen bezoekers van IKEA over de hele wereld met borden tegelijk naar binnen schuiven, blijken niet Zweeds, maar Turks. Het account Sweden.se tweette:

quote:
Swedish meatballs are actually based on a recipe King Charles XII brought home from Turkey in the early 18th century. Let’s stick to the facts!
Direct lieten veel Zweden van zich horen. Mijn hele leven is een leugen geweest, jammerde ene Örjan op Twitter. Turken opperden de gehaktballetjes de Turkse naam te geven; köfte. Niet veel later pikte Turkse media het op. Zelfs Turkse restauranthouders met een reputatie op het gebied van het bereiden van gehaktballen, werd gevraagd de culinaire geschiedenis te duiden. Bron: Joop.nl

--------------------------------------

Tijdens een rondvaart door de haven van Gotenborg gingen we in 2009 ook langs de bananenterminal; daar kregen we te horen dat de Zweden de grootste bananenconsumenten per hoofd van de bevolking zijn; volgens sommige bronnen meer dan 16 kilo bananen per inwoner per jaar.
Wellicht inspiratie om op zoek te gaan naar een typisch Zweedse toepassing van bananen in een recept?

--------------------------------------

Recepten:

Een boekje vol leuke en lekkere recepten is hier te downloaden: TouchOfSweden

Losse recepten (in het Zweeds) die ik zelf bij het reizen in Zweden ook ben tegengekomen in de horeca:

Stekt strömming med potatispuré - recept
Bakad potatis med skagenröra - recept
Sparrisrösti med gravad lax - recept

Natuurlijk wil ik je ook uitdagen om niet alleen iets te koken, maar ook eventueel een bak-avontuurtje te wagen; een eenvoudig begin kun je maken met de bekende Zweedse kaneelbroodjes: recept

Hier thuis is de Zweedse week voorbereid door een Zweeds appeltaartje te bakken:

- “Never trust a man who, when left alone in a room with a tea cosy, doesn’t try it on”
- "Who discovered we could get milk from cows, and what did he think he was doing at the time?"
pi_195606420
_O_
We have far more in common than that which devides us..
pi_195606898
Complimenten voor de OP _O_
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
pi_195607114
quote:
In de Vikingtijd, door Romeinse invloeden en vanuit later de Hanze steden kwamen steeds nieuwe invloeden het land binnen; vermeldenswaardig zijn de koolraap (rotabagge: wortelzak of kålrot: koolwortel) die als basis voor meel dienden, en die in bepaalde gebieden in Denemarken als symbool gezien worden voor ‘de Zweed’.
In veel dialecten van het Engels wordt de koolraap ook 'swede' genoemd overigens :)
We can’t all, and some of us don’t. That’s all there is to it.
  Moderator dinsdag 13 oktober 2020 @ 12:47:58 #5
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_195607513
Thanks @fietsie voor die mooie uitgebreidde OP _O_

Ik ben een rondje google gaan doen en inmens geintrigeerd door Smörgåstårta, sandwichtaart.Brood, zalm, garnalen, komkommer, radijs, heel veel creme cheese en zure room en allerlei andere awesome dingen. In taartvorm.

Yes plz.
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_195607757
quote:
2s.gif Op dinsdag 13 oktober 2020 12:47 schreef Lonaa het volgende:
Thanks @:fietsie voor die mooie uitgebreidde OP _O_

Ik ben een rondje google gaan doen en inmens geintrigeerd door Smörgåstårta, sandwichtaart.

[ afbeelding ] Dit. Wil. Ik. Nu! _O_
quote:
Brood, zalm, garnalen, komkommer, radijs, heel veel creme cheese en zure room en allerlei andere awesome dingen. In taartvorm.

Yes plz.
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
pi_195607807
Quote verneuken. Ik kan dat :7
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
pi_195644460
ik kom niet verder als Zweedse gehaktballetjes.
en lees net dat rosti ook zweeds is samen met duits/zwitsers/oostenrijks
pi_195644869
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Klus snacks - Barrels Basic Binnen en Buitenhuis klut topic
pi_195661407
Voor wie weinig moeite wil doen, Zweden heeft ook arretjescake en ze noemen het er radiokaka omdat de plakjes op een retro radiootje lijken O+

Foto via Google:*O*

Zelf ga ik denk ik ook wel voor wat zoets. Ik twijfel tussen semlor, zoete broodjes met marsepein- en slagroomvulling als ik in mijn eentje wat maak of kolasnittar, simpele stroopkoekjes als ik mijn peuter het meeste werk wil laten doen. :)

Mijn echtgenoot hoopt ondertussen op een grote pan vol Zweedse gehaktballetjes en/of een boel gravlax en ach, misschien, ondanks wel heel saai :+
Let me see you stripped down to the bone
pi_195661451
Oh, en mocht ik ik er op tijd aan denken om roggemeel te regelen dan wil ik ook wel eens zelf knäckebröd maken :)
En als het zo koud blijft als nu een pan vol glögg!
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator maandag 19 oktober 2020 @ 13:12:36 #12
84152 crew  fietsie
Don't Panic.
pi_195728630
Lunchtime! Geīnspireerd op het recept uit de OP: https://mittkok.expressen.se/recept/sparrisrosti-med-gravad-lax/

Eigenlijk horen er ook Zalm-eitjes op, maar 2 Jumbo's en een AH bezoekjes later waren die hier in de buurt niet te krijgen...

Het resultaat:

- “Never trust a man who, when left alone in a room with a tea cosy, doesn’t try it on”
- "Who discovered we could get milk from cows, and what did he think he was doing at the time?"
  Moderator maandag 19 oktober 2020 @ 13:20:48 #13
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_195728768
:9
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_195741460
Ik ga Fiets achterna en begin vandaag aan:
https://www.seriouseats.c(...)ax-cured-salmon.html voor donderdag :9
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 07:23:22 #15
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_195742082
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 04:28 schreef minilot het volgende:
Ik ga Fiets achterna en begin vandaag aan:
https://www.seriouseats.c(...)ax-cured-salmon.html voor donderdag :9
Bohhh. Zo lekker O+
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 07:24:59 #16
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_195742086
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 14:32:13 #17
84152 crew  fietsie
Don't Panic.
pi_195747168
Het is dan wel geen Herfstvakantie meer, en er moet gewoon hard gewerkt worden, maar een deegje laten rijzen kan ook tijdens een conference call: het is tijd voor kanelbullar!

Het Zweedse kaneelbroodje, lekker bij de (Zweedse) koffie, een kop thee met honing of gewoon omdat er 1 niet in de opbergdoos paste..

Een gistdeegje maken dus, en dit laten rijzen tot het op z'n minst verdubbeld is:


Vervolgens de kaneelvulling gemaakt; een eerdere keer dat ik dit maakte vond ik dat het aan de schamele kant was, dus ik heb de hoeveelheden dit keer verdubbeld. Dat bleek bij het bakken weer iets over-the-top.
Dus mijn advies zou zijn, neem 1,5 de hoeveelheden als vermeld in het recept...Dit moch vervolgens, geroerd en wel, op het deeg:Daarvan een rol gemaakt, en in broodjes gesneden. Deze broodjes heb ik vervolgens ingepakt in keukenfolie weer een uur laten rijzen, tot de broodjes mooi de plateau's opvulden, en vervolgens gebakken (het hele huis ruikt er nu naar).

- “Never trust a man who, when left alone in a room with a tea cosy, doesn’t try it on”
- "Who discovered we could get milk from cows, and what did he think he was doing at the time?"
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 14:34:06 #18
84152 crew  fietsie
Don't Panic.
pi_195747202
quote:
Nom; had jij de visseeitjes wel kunnen vinden?
- “Never trust a man who, when left alone in a room with a tea cosy, doesn’t try it on”
- "Who discovered we could get milk from cows, and what did he think he was doing at the time?"
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 14:40:32 #19
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_195747321
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 14:34 schreef fietsie het volgende:

[..]

Nom; had jij de visseeitjes wel kunnen vinden?
Nee maar ook niet naar gezocht
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_195747980
Kaneelbroodjes zien er goed uit :)
pi_195748239
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 14:32 schreef fietsie het volgende:
Het is dan wel geen Herfstvakantie meer, en er moet gewoon hard gewerkt worden, maar een deegje laten rijzen kan ook tijdens een conference call: het is tijd voor kanelbullar!

Het Zweedse kaneelbroodje, lekker bij de (Zweedse) koffie, een kop thee met honing of gewoon omdat er 1 niet in de opbergdoos paste..

Een gistdeegje maken dus, en dit laten rijzen tot het op z'n minst verdubbeld is:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Vervolgens de kaneelvulling gemaakt; een eerdere keer dat ik dit maakte vond ik dat het aan de schamele kant was, dus ik heb de hoeveelheden dit keer verdubbeld. Dat bleek bij het bakken weer iets over-the-top.
Dus mijn advies zou zijn, neem 1,5 de hoeveelheden als vermeld in het recept...

[ afbeelding ]

Dit moch vervolgens, geroerd en wel, op het deeg:

[ afbeelding ]

Daarvan een rol gemaakt, en in broodjes gesneden. Deze broodjes heb ik vervolgens ingepakt in keukenfolie weer een uur laten rijzen, tot de broodjes mooi de plateau's opvulden, en vervolgens gebakken (het hele huis ruikt er nu naar).

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik geloof niet in teveel vulling. :9 Zo lekker. :9 Zijn de broodjes wel een beetje zacht? Of is dat niet bij deze, alleen bij de Amerikaanse? Ik vind ze zo lekker als ze nog klef zijn. :@
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 15:40:19 #22
84152 crew  fietsie
Don't Panic.
pi_195748261
Ja de kaneelbroodjes zijn helemaal zacht en fluffy vanbinnen :)
- “Never trust a man who, when left alone in a room with a tea cosy, doesn’t try it on”
- "Who discovered we could get milk from cows, and what did he think he was doing at the time?"
pi_195749219
@fietsie nu heb ik zin in kaneelbroodjes _O_
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 16:40:45 #24
84152 crew  fietsie
Don't Panic.
pi_195749332
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 16:36 schreef Isabeau het volgende:
@:fietsie nu heb ik zin in kaneelbroodjes _O_
Als je nu begint heb je bij de koffie om 20:00 verse broodjes :P
- “Never trust a man who, when left alone in a room with a tea cosy, doesn’t try it on”
- "Who discovered we could get milk from cows, and what did he think he was doing at the time?"
pi_195749473
Als je die voor de oven vergelijkt met na de oven, onherkenbaar! Maar ziet er heerlijk uit, knap gedaan!
  dinsdag 20 oktober 2020 @ 17:09:58 #26
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_195750038
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 16:40 schreef fietsie het volgende:

[..]

Als je nu begint heb je bij de koffie om 20:00 verse broodjes :P
ik ren bijna naar de winkel hier :o :9~

ik ben nog aan het broeden op wat te eten..
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Klus snacks - Barrels Basic Binnen en Buitenhuis klut topic
pi_195750681
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 14:32 schreef fietsie het volgende:
Het is dan wel geen Herfstvakantie meer, en er moet gewoon hard gewerkt worden, maar een deegje laten rijzen kan ook tijdens een conference call: het is tijd voor kanelbullar!

Het Zweedse kaneelbroodje, lekker bij de (Zweedse) koffie, een kop thee met honing of gewoon omdat er 1 niet in de opbergdoos paste..

Een gistdeegje maken dus, en dit laten rijzen tot het op z'n minst verdubbeld is:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Vervolgens de kaneelvulling gemaakt; een eerdere keer dat ik dit maakte vond ik dat het aan de schamele kant was, dus ik heb de hoeveelheden dit keer verdubbeld. Dat bleek bij het bakken weer iets over-the-top.
Dus mijn advies zou zijn, neem 1,5 de hoeveelheden als vermeld in het recept...

[ afbeelding ]

Dit moch vervolgens, geroerd en wel, op het deeg:

[ afbeelding ]

Daarvan een rol gemaakt, en in broodjes gesneden. Deze broodjes heb ik vervolgens ingepakt in keukenfolie weer een uur laten rijzen, tot de broodjes mooi de plateau's opvulden, en vervolgens gebakken (het hele huis ruikt er nu naar).

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Lijkt me zaaaaalig :9
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 18:48:35 #28
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_195751728
Fietsie, bohh.

Ik had hier Skagenrora, garnalen op toast. En een hip fusiongerecht. gerookte haringpate bruschetta. :7

But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_195751848
Die kaneelbroodjes :9~
We have far more in common than that which devides us..
pi_195752225
Jum @ kaneelshizzle! :9

Gravlax in de maaaaaaak! Tot over twee dagen, zalmpje :W

Zout, suiker, korianderzaad, venkelzaad en een woud aan verse dille:

Nu met nog een laag dille erover en iets zwaars erop om te pletten in de koelkast ^O^

@Lonaa Wat voor saus zit er over de garnalen? O+

[ Bericht 25% gewijzigd door minilot op 20-10-2020 19:29:24 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_195752236
quote:
2s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 18:48 schreef Lonaa het volgende:
Fietsie, bohh.

Ik had hier Skagenrora, garnalen op toast. En een hip fusiongerecht. gerookte haringpate bruschetta. :7

[ afbeelding ]
Dat ziet er ook lekker uit zeg!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 19:29:41 #32
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_195752350
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 19:22 schreef minilot het volgende:
Jum @ kaneelshizzle! :9

Gravlax in de maaaaaaak! Tot over twee dagen, zalmpje :W

[ afbeelding ]

@:Lonaa Wat voor saus zit er over de garnalen? O+
Zo als voorgeschreven: gelijke delen mayonaise en zure room. Flinke druppel cognac. Dille en peper.
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_195752366
quote:
2s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 19:29 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Zo als voorgeschreven: gelijke delen mayonaise en zure room. Flinke druppel cognac. Dille en peper.
Klinkt goed! *O* Hoe vond je het zelf?
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 19:31:51 #34
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_195752399
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 19:30 schreef minilot het volgende:

[..]

Klinkt goed! *O* Hoe vond je het zelf?
Lekker. :9 Kan ook eigenlijk niet anders met die ingredienten :9 Ik had misschien eventueel nog wel iets 'zoeters' gewild, met paprikapoeder of ketchup.
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_195752438
quote:
Ah, had deze post blijkbaar even gemist :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_195752469
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 14:34 schreef fietsie het volgende:

[..]

Nom; had jij de visseeitjes wel kunnen vinden?
Visboer!
Let me see you stripped down to the bone
pi_195753817
O, mensen, wat komen er hier heerlijke dingen voorbij!

Ik ga donderdag Zweedse gehaktballetjes maken!
pi_195755463
Mijn zweedse gehaktballetjes staan in de koelkast voor morgen, gehakt moest op.
  dinsdag 20 oktober 2020 @ 22:33:29 #39
370431 drakin
vurig typje
pi_195755901
Ik ga denk ik ook voor de xde keer Zweedse gehaktballetjes maken, laatste keer was nog met de woensdag gehaktdag hier in Cul :Y
Do not meddle in the affairs of dragons, for you are crunchy and taste good with ketchup!
pi_195760615
Kolasnittar-poging in aantocht! :)

Let me see you stripped down to the bone
pi_195762098
Als ze mislukken kan ik iemand anders de schuld geven :+

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Let me see you stripped down to the bone
pi_195762422


:9 !
Let me see you stripped down to the bone
pi_195762577
@minilot Waar heb je dat recept vandaan? Ik kan het alleen maar in onleesbaar scandinavisch vinden. Niet in het engels/duits/nederlands
We have far more in common than that which devides us..
pi_195762686
Ongeveer dit:
https://www.thespeltkitch(...)ookies-kolansnittar/ ..maar dan met gewone bloem in plaats van spelt en een goeie snuf zout door het deeg want lekker :)
Let me see you stripped down to the bone
  woensdag 21 oktober 2020 @ 12:07:17 #45
401485 Molo
If you have any poo, fling it
pi_195763131
quote:
0s.gif Op woensdag 21 oktober 2020 11:41 schreef Kaatje1 het volgende:
@:Minilot Waar heb je dat recept vandaan? Ik kan het alleen maar in onleesbaar scandinavisch vinden. Niet in het engels/duits/nederlands
Google translate man, dan kun je zelfs de meest ongure talen en recepten lezen _O_
Respect to the man with the ice cream van!
pi_195763635
Dit is overigens wel een fantastische analyse van wat nou voor de beste balletjes zorgt, inclusief verwijzingen naar de Zweedse Chef van de Muppets :+
https://www.seriouseats.c(...)edish-meatballs.html
_O_
En hier het recept dat erbij hoort:
https://www.seriouseats.c(...)eatballs-recipe.html

:9 :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_195764483
quote:
1s.gif Op woensdag 21 oktober 2020 12:07 schreef Molo het volgende:

[..]

Google translate man, dan kun je zelfs de meest ongure talen en recepten lezen _O_
Maar toen kwam ik zoveel andere "smaken" tegen, oa met nutella (bah) en dingen die er allemaal anders uitzagen.
Deze is geprint
We have far more in common than that which devides us..
pi_195765108
quote:
2s.gif Op dinsdag 13 oktober 2020 12:47 schreef Lonaa het volgende:
Thanks @:fietsie voor die mooie uitgebreidde OP _O_

Ik ben een rondje google gaan doen en inmens geintrigeerd door Smörgåstårta, sandwichtaart.

[ afbeelding ]

Brood, zalm, garnalen, komkommer, radijs, heel veel creme cheese en zure room en allerlei andere awesome dingen. In taartvorm.

Yes plz.
Goddelijk lekker. We maken die nog wel eens met speciale gelegenheden. Valt ook altijd in de smaak bij familie en vrienden.

We hebben jarenlang in Zweden gewoond en maken best vaak nog iets Zweeds. Simpele gerechten als Pytt-i-panna en Tunnbrödsrulle blijven favoriet bij de kinderen. Net als de kaneelbroodjes en kladkakka. Semla maken we ook wel eens, maar daar komen we niet echt in de buurt van het origineel in Zweden.
And the man in the back said Everyone attack and it turned into a ballroomblitz
pi_195765210
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 14:34 schreef fietsie het volgende:

[..]

Nom; had jij de visseeitjes wel kunnen vinden?
Heb je nu niks aan maar bij IKEA hebben ze dat altijd wel.

De vulling is idd te weinig van de kaneelbroodjes, anderhalf keer is het perfect. Heb deze ook meerdere keren gemaakt ;)
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
  Moderator woensdag 21 oktober 2020 @ 14:38:02 #50
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_195765955
quote:
0s.gif Op woensdag 21 oktober 2020 13:50 schreef Knutknuttsson het volgende:

[..]

Goddelijk lekker. We maken die nog wel eens met speciale gelegenheden. Valt ook altijd in de smaak bij familie en vrienden.

We hebben jarenlang in Zweden gewoond en maken best vaak nog iets Zweeds. Simpele gerechten als Pytt-i-panna en Tunnbrödsrulle blijven favoriet bij de kinderen. Net als de kaneelbroodjes en kladkakka. Semla maken we ook wel eens, maar daar komen we niet echt in de buurt van het origineel in Zweden.
Ik ga hem dus niet maken. :{ Mijn vriend is vrijdag jarig dus ik wilde m vrijdag maken maar hij wil 'echte taart' }:|
Toen ik zei dat het ook allebei kan liet ie vallen dat het hem soberso niet zo fantastisch leek. -O- En om het nou voor mezelf te doen... mwoah.
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')