Direct lieten veel Zweden van zich horen. Mijn hele leven is een leugen geweest, jammerde ene Örjan op Twitter. Turken opperden de gehaktballetjes de Turkse naam te geven; köfte. Niet veel later pikte Turkse media het op. Zelfs Turkse restauranthouders met een reputatie op het gebied van het bereiden van gehaktballen, werd gevraagd de culinaire geschiedenis te duiden. Bron: Joop.nlquote:Swedish meatballs are actually based on a recipe King Charles XII brought home from Turkey in the early 18th century. Let’s stick to the facts!
In veel dialecten van het Engels wordt de koolraap ook 'swede' genoemd overigensquote:In de Vikingtijd, door Romeinse invloeden en vanuit later de Hanze steden kwamen steeds nieuwe invloeden het land binnen; vermeldenswaardig zijn de koolraap (rotabagge: wortelzak of kålrot: koolwortel) die als basis voor meel dienden, en die in bepaalde gebieden in Denemarken als symbool gezien worden voor ‘de Zweed’.
quote:Op dinsdag 13 oktober 2020 12:47 schreef Lonaa het volgende:
Thanks @:fietsie voor die mooie uitgebreidde OP
Ik ben een rondje google gaan doen en inmens geintrigeerd door Smörgåstårta, sandwichtaart.
[ afbeelding ] Dit. Wil. Ik. Nu!
quote:Brood, zalm, garnalen, komkommer, radijs, heel veel creme cheese en zure room en allerlei andere awesome dingen. In taartvorm.
Yes plz.
Bohhh. Zo lekkerquote:Op dinsdag 20 oktober 2020 04:28 schreef minilot het volgende:
Ik ga Fiets achterna en begin vandaag aan:
https://www.seriouseats.c(...)ax-cured-salmon.html voor donderdag
Nom; had jij de visseeitjes wel kunnen vinden?quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 07:24 schreef Lonaa het volgende:
Ik eet vandaag: http://www.swedishfood.co(...)/109-prawns-on-toast
Nee maar ook niet naar gezochtquote:Op dinsdag 20 oktober 2020 14:34 schreef fietsie het volgende:
[..]
Nom; had jij de visseeitjes wel kunnen vinden?
Ik geloof niet in teveel vulling. Zo lekker. Zijn de broodjes wel een beetje zacht? Of is dat niet bij deze, alleen bij de Amerikaanse? Ik vind ze zo lekker als ze nog klef zijn.quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 14:32 schreef fietsie het volgende:
Het is dan wel geen Herfstvakantie meer, en er moet gewoon hard gewerkt worden, maar een deegje laten rijzen kan ook tijdens een conference call: het is tijd voor kanelbullar!
Het Zweedse kaneelbroodje, lekker bij de (Zweedse) koffie, een kop thee met honing of gewoon omdat er 1 niet in de opbergdoos paste..
Een gistdeegje maken dus, en dit laten rijzen tot het op z'n minst verdubbeld is:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Vervolgens de kaneelvulling gemaakt; een eerdere keer dat ik dit maakte vond ik dat het aan de schamele kant was, dus ik heb de hoeveelheden dit keer verdubbeld. Dat bleek bij het bakken weer iets over-the-top.
Dus mijn advies zou zijn, neem 1,5 de hoeveelheden als vermeld in het recept...
[ afbeelding ]
Dit moch vervolgens, geroerd en wel, op het deeg:
[ afbeelding ]
Daarvan een rol gemaakt, en in broodjes gesneden. Deze broodjes heb ik vervolgens ingepakt in keukenfolie weer een uur laten rijzen, tot de broodjes mooi de plateau's opvulden, en vervolgens gebakken (het hele huis ruikt er nu naar).
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Als je nu begint heb je bij de koffie om 20:00 verse broodjesquote:Op dinsdag 20 oktober 2020 16:36 schreef Isabeau het volgende:
@:fietsie nu heb ik zin in kaneelbroodjes
ik ren bijna naar de winkel hierquote:Op dinsdag 20 oktober 2020 16:40 schreef fietsie het volgende:
[..]
Als je nu begint heb je bij de koffie om 20:00 verse broodjes
Lijkt me zaaaaaligquote:Op dinsdag 20 oktober 2020 14:32 schreef fietsie het volgende:
Het is dan wel geen Herfstvakantie meer, en er moet gewoon hard gewerkt worden, maar een deegje laten rijzen kan ook tijdens een conference call: het is tijd voor kanelbullar!
Het Zweedse kaneelbroodje, lekker bij de (Zweedse) koffie, een kop thee met honing of gewoon omdat er 1 niet in de opbergdoos paste..
Een gistdeegje maken dus, en dit laten rijzen tot het op z'n minst verdubbeld is:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Vervolgens de kaneelvulling gemaakt; een eerdere keer dat ik dit maakte vond ik dat het aan de schamele kant was, dus ik heb de hoeveelheden dit keer verdubbeld. Dat bleek bij het bakken weer iets over-the-top.
Dus mijn advies zou zijn, neem 1,5 de hoeveelheden als vermeld in het recept...
[ afbeelding ]
Dit moch vervolgens, geroerd en wel, op het deeg:
[ afbeelding ]
Daarvan een rol gemaakt, en in broodjes gesneden. Deze broodjes heb ik vervolgens ingepakt in keukenfolie weer een uur laten rijzen, tot de broodjes mooi de plateau's opvulden, en vervolgens gebakken (het hele huis ruikt er nu naar).
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dat ziet er ook lekker uit zeg!quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 18:48 schreef Lonaa het volgende:
Fietsie, bohh.
Ik had hier Skagenrora, garnalen op toast. En een hip fusiongerecht. gerookte haringpate bruschetta.
[ afbeelding ]
Zo als voorgeschreven: gelijke delen mayonaise en zure room. Flinke druppel cognac. Dille en peper.quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 19:22 schreef minilot het volgende:
Jum @ kaneelshizzle!
Gravlax in de maaaaaaak! Tot over twee dagen, zalmpje
[ afbeelding ]
@:Lonaa Wat voor saus zit er over de garnalen?
Klinkt goed! Hoe vond je het zelf?quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 19:29 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Zo als voorgeschreven: gelijke delen mayonaise en zure room. Flinke druppel cognac. Dille en peper.
Lekker. Kan ook eigenlijk niet anders met die ingredienten Ik had misschien eventueel nog wel iets 'zoeters' gewild, met paprikapoeder of ketchup.quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 19:30 schreef minilot het volgende:
[..]
Klinkt goed! Hoe vond je het zelf?
Ah, had deze post blijkbaar even gemistquote:Op dinsdag 20 oktober 2020 07:24 schreef Lonaa het volgende:
Ik eet vandaag: http://www.swedishfood.co(...)/109-prawns-on-toast
Visboer!quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 14:34 schreef fietsie het volgende:
[..]
Nom; had jij de visseeitjes wel kunnen vinden?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Let me see you stripped down to the bone
Google translate man, dan kun je zelfs de meest ongure talen en recepten lezenquote:Op woensdag 21 oktober 2020 11:41 schreef Kaatje1 het volgende:
@:Minilot Waar heb je dat recept vandaan? Ik kan het alleen maar in onleesbaar scandinavisch vinden. Niet in het engels/duits/nederlands
Maar toen kwam ik zoveel andere "smaken" tegen, oa met nutella (bah) en dingen die er allemaal anders uitzagen.quote:Op woensdag 21 oktober 2020 12:07 schreef Molo het volgende:
[..]
Google translate man, dan kun je zelfs de meest ongure talen en recepten lezen
Goddelijk lekker. We maken die nog wel eens met speciale gelegenheden. Valt ook altijd in de smaak bij familie en vrienden.quote:Op dinsdag 13 oktober 2020 12:47 schreef Lonaa het volgende:
Thanks @:fietsie voor die mooie uitgebreidde OP
Ik ben een rondje google gaan doen en inmens geintrigeerd door Smörgåstårta, sandwichtaart.
[ afbeelding ]
Brood, zalm, garnalen, komkommer, radijs, heel veel creme cheese en zure room en allerlei andere awesome dingen. In taartvorm.
Yes plz.
Heb je nu niks aan maar bij IKEA hebben ze dat altijd wel.quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 14:34 schreef fietsie het volgende:
[..]
Nom; had jij de visseeitjes wel kunnen vinden?
Ik ga hem dus niet maken. Mijn vriend is vrijdag jarig dus ik wilde m vrijdag maken maar hij wil 'echte taart'quote:Op woensdag 21 oktober 2020 13:50 schreef Knutknuttsson het volgende:
[..]
Goddelijk lekker. We maken die nog wel eens met speciale gelegenheden. Valt ook altijd in de smaak bij familie en vrienden.
We hebben jarenlang in Zweden gewoond en maken best vaak nog iets Zweeds. Simpele gerechten als Pytt-i-panna en Tunnbrödsrulle blijven favoriet bij de kinderen. Net als de kaneelbroodjes en kladkakka. Semla maken we ook wel eens, maar daar komen we niet echt in de buurt van het origineel in Zweden.
Je eet het ook niet als taart bij de koffie natuurlijk. Het is een lunchgerecht (of heel zwaar ontbijt). Je vriend weet niet wat hij mistquote:Op woensdag 21 oktober 2020 14:38 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik ga hem dus niet maken. Mijn vriend is vrijdag jarig dus ik wilde m vrijdag maken maar hij wil 'echte taart'
Toen ik zei dat het ook allebei kan liet ie vallen dat het hem soberso niet zo fantastisch leek. En om het nou voor mezelf te doen... mwoah.
Hij was gewoon bang dat ie geen zoete taart zou krijgen. En daarna kwam de aap uit de mouwquote:Op woensdag 21 oktober 2020 14:51 schreef Knutknuttsson het volgende:
[..]
Je eet het ook niet als taart bij de koffie natuurlijk. Het is een lunchgerecht (of heel zwaar ontbijt). Je vriend weet niet wat hij mist
Ik kom uit bij een festival.quote:Op woensdag 21 oktober 2020 15:07 schreef Knutknuttsson het volgende:
Ik weet niet of ik het neer mag zetten, maar op nordicdelight.nl staan heel veel mooie recepten.
Sorry....northerndelight.nlquote:
Waarom zou je dat niet neer mogen zetten?quote:Op woensdag 21 oktober 2020 15:07 schreef Knutknuttsson het volgende:
Ik weet niet of ik het neer mag zetten, maar op nordicdelight.nl staan heel veel mooie recepten.
Aardappels met gesmolten kaas?quote:Op woensdag 21 oktober 2020 18:36 schreef fietsie het volgende:
Avondeten: potatisplätt med smält ost
Whoa, ziet er lekker uit zeg! Ja kardamom in deeg verdubbel ik vaak de hoeveelheid om t echt goed te kunnen proeven..quote:Op woensdag 21 oktober 2020 19:23 schreef Kaatje1 het volgende:
Het werd een kardemom peren cake. Heel erg lekker, luchtig en fris. Volgende keer wel wat meer kardemom er in, die rook ik bij het bakken goed maar proef het nu nauwelijks meer helaas.
Rosti met kaas jaquote:
Ik heb gister nog met mn dochter de foto's van de vakantie daarheen, 2 jaar voor zij geboren werd, bekeken. Ze is nu ook fan, en wil dan graag ook "omhoog" (Wij zijn toen maar tot Falun gekomen)quote:Op donderdag 22 oktober 2020 09:34 schreef Hupje het volgende:
Wat een toffe en lekkere dingen zijn er al gemaakt! Ik zou alles wel willen proeven
Toch maar eens naar Zweden op vakantie gaan - ooit.
Ziet er heerlijk uit!quote:Op woensdag 21 oktober 2020 19:23 schreef Kaatje1 het volgende:
Het werd een kardemom peren cake. Heel erg lekker, luchtig en fris. Volgende keer wel wat meer kardemom er in, die rook ik bij het bakken goed maar proef het nu nauwelijks meer helaas.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het is ook nog zo klaar. Net even een stukje gehad. Omdat peer veel zachter is dan appel voelt het apart in de mond. Maar wel lekker, warmer van smaak.quote:Op donderdag 22 oktober 2020 11:14 schreef Blues het volgende:
[..]
Ziet er heerlijk uit!
Heb je een recept voor me?
Opgeslagen! Ga ik van het weekend makenquote:Op donderdag 22 oktober 2020 11:21 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Het is ook nog zo klaar. Net even een stukje gehad. Omdat peer veel zachter is dan appel voelt het apart in de mond. Maar wel lekker, warmer van smaak.
https://www.ah.nl/allerha(...)rencake-met-kardemom
Maar wel meer kardemom gebruiken dan hier staat. Nu de cake koud is proef ik 'm helemaal niet meerquote:Op donderdag 22 oktober 2020 11:39 schreef Blues het volgende:
[..]
Opgeslagen! Ga ik van het weekend maken
Dol op peren en kardemom.
Ja las ikquote:Op donderdag 22 oktober 2020 11:42 schreef Kaatje1 het volgende:
Maar wel meer kardemom gebruiken dan hier staat. Nu de cake koud is proef ik 'm helemaal niet meer
Nohquote:Op donderdag 22 oktober 2020 14:06 schreef Jagärtrut het volgende:
ik krijg heimwee naar Zweden van dit topic!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.En dan heb je kanelbullar...
Ziet er prachtig uit,quote:Op donderdag 22 oktober 2020 19:13 schreef minilot het volgende:
Het kost even een bak zout, suiker een struik dille en twee dagen geduldig wachten, maar dan heb je ook wat!
Grrrrravlax!
[ afbeelding ]
Met from scratch zelfgeklopte dille/mosterdmayonaise
Wow mini, prachtigquote:Op donderdag 22 oktober 2020 19:13 schreef minilot het volgende:
Het kost even een bak zout, suiker een struik dille en twee dagen geduldig wachten, maar dan heb je ook wat!
Grrrrravlax!
[ afbeelding ]
Met from scratch zelfgeklopte dille/mosterdmayonaise
Dat wil ikquote:Op donderdag 22 oktober 2020 19:13 schreef minilot het volgende:
Het kost even een bak zout, suiker een struik dille en twee dagen geduldig wachten, maar dan heb je ook wat!
Grrrrravlax!
[ afbeelding ]
Met from scratch zelfgeklopte dille/mosterdmayonaise
Geweldig!!!quote:Op donderdag 22 oktober 2020 19:13 schreef minilot het volgende:
Het kost even een bak zout, suiker een struik dille en twee dagen geduldig wachten, maar dan heb je ook wat!
Grrrrravlax!
[ afbeelding ]
Met from scratch zelfgeklopte dille/mosterdmayonaise
Wat ziet dat spek er goed uit!quote:Op donderdag 22 oktober 2020 13:59 schreef Lonaa het volgende:
[ afbeelding ]
aardappelpannenkoek met spek en jam. In dit geval grove rode bessenjam bij gebrek aan vossenbessen.
Jouw eten ook Ik vond zelf graved lax maken wel gaaf. Omdat je eigenlijk niks doet maar het wel ENORM veranderd. En jummiequote:
Goed gelukt, het wachten waard!quote:Op donderdag 22 oktober 2020 19:13 schreef minilot het volgende:
Het kost even een bak zout, suiker, een struik dille en twee dagen geduldig wachten, maar dan heb je ook wat!
Grrrrravlax!
[ afbeelding ]
Met from scratch zelfgeklopte dille/mosterdmayonaise
Nom! NOM!quote:
quote:Op donderdag 22 oktober 2020 19:13 schreef minilot het volgende:
Het kost even een bak zout, suiker, een struik dille en twee dagen geduldig wachten, maar dan heb je ook wat!
Grrrrravlax!
[ afbeelding ]
Met from scratch zelfgeklopte dille/mosterdmayonaise
quote:
mmm, pyttipanna. Dat kocht ik altijd uit de diepvries in Zweden, nog nooit van scratch gemaakt.quote:Op woensdag 21 oktober 2020 13:50 schreef Knutknuttsson het volgende:
[..]
Goddelijk lekker. We maken die nog wel eens met speciale gelegenheden. Valt ook altijd in de smaak bij familie en vrienden.
We hebben jarenlang in Zweden gewoond en maken best vaak nog iets Zweeds. Simpele gerechten als Pytt-i-panna en Tunnbrödsrulle blijven favoriet bij de kinderen. Net als de kaneelbroodjes en kladkakka. Semla maken we ook wel eens, maar daar komen we niet echt in de buurt van het origineel in Zweden.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan
Voetnoot: de eerste link van Atlas Obscura is absoluut de moeite van het lezen waard!
En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @fietsie"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
Ik suggereerde net aan vriendlief om dit te herhalen zonder de banaan. Hij was verontwaardigd en zei dat de banaan juist een belangrijk ingrediënt voor de algehele smaak was. Het is overigens ook schoon op. Ik had een kwart van de ovenschaal voor mezelf.quote:
Het klinkt geweldig. Mét banaanquote:Op vrijdag 23 oktober 2020 21:23 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik suggereerde net aan vriendlief om dit te herhalen zonder de banaan. Hij was verontwaardigd en zei dat de banaan juist een belangrijk ingrediënt voor de algehele smaak was. Het is overigens ook schoon op. Ik had een kwart van de ovenschaal voor mezelf.
Ik ook, in allerlei variaties ook. Met zalm vond ik het lekkerstquote:Op vrijdag 23 oktober 2020 12:04 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
mmm, pyttipanna. Dat kocht ik altijd uit de diepvries in Zweden, nog nooit van scratch gemaakt.
quote:Op vrijdag 23 oktober 2020 18:30 schreef Isabeau het volgende:
Zweden-week dus! Bij Zweden denk ik aan Zweedse gehaktballetjes en vis. En terwijl ik op mijn werk op FB zit komt een pagina langs van AtlasObscura. Deze: How a Banana-Chicken Casserole Defined Swedish Cuisine Ik was geintrigeerd. Ik ken redelijk wat Zweden in mijn game-wereld, dus ik begon te vragen of dat nou echt Zweeds was? En raar maar waar, alle 3 de Zweden die ik die vraag stelde werden enthousiast en vertelden hoe lekker het was. Er blijkt in de supermarkt een kant en klare Flygande Jacob (vliegende jacob) te vinden te zijn en 1 van hen zei het gerecht regelmatig te maken.
Ik hou wel van idiote combinaties en dus besloot ik het te maken. We hebben het hier over kip, banaan, pinda's, spekblokjes, slagroom en chilisaus. En dan heb ik zelfs bijna alle ingrediënten opgesomd.
Het door mij gebruikte (blijkbaar originele) recept: https://alltommat.se/recept/flygande-jakob/
De foto'sDapper! En een aparte combi die ook op mijn to cook lijstje gaat.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan
Voetnoot: de eerste link van Atlas Obscura is absoluut de moeite van het lezen waard!
En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @:fietsie
quote:Op vrijdag 23 oktober 2020 18:30 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan
[..]
En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @:fietsie
quote:Op vrijdag 23 oktober 2020 18:30 schreef Isabeau het volgende:
Zweden-week dus! Bij Zweden denk ik aan Zweedse gehaktballetjes en vis. En terwijl ik op mijn werk op FB zit komt een pagina langs van AtlasObscura. Deze: How a Banana-Chicken Casserole Defined Swedish Cuisine Ik was geintrigeerd. Ik ken redelijk wat Zweden in mijn game-wereld, dus ik begon te vragen of dat nou echt Zweeds was? En raar maar waar, alle 3 de Zweden die ik die vraag stelde werden enthousiast en vertelden hoe lekker het was. Er blijkt in de supermarkt een kant en klare Flygande Jacob (vliegende jacob) te vinden te zijn en 1 van hen zei het gerecht regelmatig te maken.
Ik hou wel van idiote combinaties en dus besloot ik het te maken. We hebben het hier over kip, banaan, pinda's, spekblokjes, slagroom en chilisaus. En dan heb ik zelfs bijna alle ingrediënten opgesomd.
Het door mij gebruikte (blijkbaar originele) recept: https://alltommat.se/recept/flygande-jakob/
De foto'sWow! Wat een combiSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan
Voetnoot: de eerste link van Atlas Obscura is absoluut de moeite van het lezen waard!
En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @:fietsie
Dubbele hoeveelheid denk je? Ik ga zo beginnen... of ipv 2, 3 theelepels?quote:Op donderdag 22 oktober 2020 11:42 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Maar wel meer kardemom gebruiken dan hier staat. Nu de cake koud is proef ik 'm helemaal niet meer
Mocht je het nog lezen. Ik zou 4 doen. Rook met deeg roeren wel kardemom, maar bij eten proef je er helemaal niets meer vanquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 14:46 schreef Blues het volgende:
[..]
Dubbele hoeveelheid denk je? Ik ga zo beginnen... of ipv 2, 3 theelepels?
Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurdquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 14:56 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Mocht je het nog lezen. Ik zou 4 doen. Rook met deeg roeren wel kardemom, maar bij eten proef je er helemaal niets meer van
Klopt, ik heb wel peulen, maar de laatste week te zere handen om die los te kloppen en fijner te malen.quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 15:02 schreef Molo het volgende:
[..]
Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd
Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen
Ik ga m zo met appel maken trouwens
https://www.pit-pit.com/kardemom-zaadjes.htmlquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 15:07 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Klopt, ik heb wel peulen, maar de laatste week te zere handen om die los te kloppen en fijner te malen.
Denk dat ik ‘m de volgende keer ook met appel zou maken, iets meer bite. Peer is lekker maar heeft een apart mondgevoel. Denk nog na over om er nog iets anders in te doen, dadel misschien in kleine stukjes
Ohhhh, da’s een goeie. Bedenk me nu dat dat misschien ook bij de turk te koop is, daar haal ik ook Gepelde pistachequote:Op zaterdag 24 oktober 2020 15:09 schreef Molo het volgende:
[..]
https://www.pit-pit.com/kardemom-zaadjes.html
Dadel lijkt me niet lekker erbij, eerder iets frissigs of karamel
Nu lees ik dit pas. En realiseerde me ook dat echt pitten meer smaak afgeven (ook ooit al een keer kardemommopjes (koekjes) gemaakt) maar die hadden ze niet bij de supermarkt.quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 15:02 schreef Molo het volgende:
[..]
Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd
Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen
Ik ga m zo met appel maken trouwens
Heb je de link van AtlasObscura gelezen? Nog een maffer verhaal hoe zoiets heel Zweden wist te veroveren. En de uitleg wat de fascinatie van Zweden met banaan (pizza banaan...) is en hoe dat zo gekomen is. Zweden schijnt het meeste aantal bananen per hoofd van de bevolking te eten. Misschien komt dat ook door alle flygante jacobs!quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 14:47 schreef minilot het volgende:
Isa, wat een bizar én fascinerend gerecht!
Wat een gedoe lijkt me dat, al die peultjes te pellenquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 15:02 schreef Molo het volgende:
Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd
Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen
Ik ga m zo met appel maken trouwens
Dat heb ik 1 keer gedaan voor baklava, daarna ontdekte ik gepelde pistachequote:Op zaterdag 24 oktober 2020 16:22 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Wat een gedoe lijkt me dat, al die peultjes te pellen
Het is de 24e , je bent ruim op tijd!quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 17:17 schreef Blues het volgende:
Ik proef de peer, de rietsuiker en de kardemom
Leuk recept waar je goed mee kan variëren.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Sorry dat ik niet in de voorgeschreven week heb meegedaan
Ik neem bij elk baksel als het klaar en afgekoelt is altijd een flinke hap. Wil toch voor de foto de binnenkant zien én dat stuk wordt meteen de proef. Rest gaat dan of in vriezer of mee naar werk, of allebei. Vanaaf bij de koffie ook een stukkie natuurlijkquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 17:21 schreef Kaatje1 het volgende:
@:Blues, maandag kan ik je laten weten hoe het smaakt na het ontdooien.
Oh ja Ik dacht dat t tot gister was.quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 17:19 schreef fietsie het volgende:
[..]
Het is de 24e , je bent ruim op tijd!
Nom!
Yep, en ik hķu van kardemom, maar daarom dus standaard zo'n pot zaadjes in huis. Dat is aanzienlijk sneller voor elkaar allemaal dan die peultjes uit elkaar rukken en vliesjes ervan scheiden enzoquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 16:22 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Wat een gedoe lijkt me dat, al die peultjes te pellen
Tot dit topic wist ik niet eens dat dat bestond! Maar de peultjes die ik heb moeten doorgaans ergens geplet door heen.quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 17:36 schreef Molo het volgende:
Yep, en ik hķu van kardemom, maar daarom dus standaard zo'n pot zaadjes in huis. Dat is aanzienlijk sneller voor elkaar allemaal dan die peultjes uit elkaar rukken en vliesjes ervan scheiden enzo
Daarvoor heb ik spekkoek meegenomen in het kader van rijsttafelenquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 17:31 schreef Blues het volgende:
[..]
Ik neem bij elk baksel als het klaar en afgekoelt is altijd een flinke hap. Wil toch voor de foto de binnenkant zien én dat stuk wordt meteen de proef. Rest gaat dan of in vriezer of mee naar werk, of allebei. Vanaaf bij de koffie ook een stukkie natuurlijk
Ah dat snap ik nu! Ook heerlijkquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 18:09 schreef Kaatje1 het volgende:
Daarvoor heb ik spekkoek meegenomen in het kader van rijsttafelen
Dat is globaal dit ongeveer:quote:Recept på blåbärssoppa (4 glas)
1/2 l vatten
1/2 dl socker
1/2 l blåbär, rensade
2 msk potatismjöl
quote:5 dl blandade vinbär
125 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
Ziet er top uit!quote:Op zondag 25 oktober 2020 17:02 schreef sigme het volgende:
Nou was dit wel een heel simpel receptje, en dan nog met gekochte bessen ook nog, dus ik maakte ook nog een vinbärspaj. Niet dat dat nou hogere bakkunst was, maar goed, in elk geval wel met eigen bessen.
[ afbeelding ]
Mij teveel suiker in de ingredientenlijst, en ik had nog oude jam, dus jam ipv suiker door het deeg.
[ afbeelding ]
Bessen onderin een taartvorm, deegje erboven. In de redelijk hete oven (200o)
[ afbeelding ]
Half uur bakken, laten afkoelen.
[ afbeelding ]
Op een Zweeds schoteltje, met een kwakje creme fraiche met vanille.
Eigen rode aalbessen, met een beetje andere bessen erdoor. Wat josta denk ik.quote:Op zondag 25 oktober 2020 17:06 schreef golfer het volgende:
[..]
Ziet er top uit!
Eigen veen- of aalbessen gebruikt?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ohquote:Op zondag 25 oktober 2020 19:56 schreef Yinny het volgende:
De kanelbullar zagen er te lekker uit, die moesten hier ook gemaakt worden!
Recept: http://www.swedishfood.co(...)es/104-cinnamon-buns
Braaf deegje na een nachtje koelkast:
[ afbeelding ]
Het smeren en snijden was wat lastig...
[ afbeelding ]
Na het rijzen:
[ afbeelding ]
En dan ontploffen ze in de oven
[ afbeelding ]
Smaak is heel goed, lekker zacht broodje...maar uiterlijk is dus wat minder
Leg deze foto eens naast de mijne van dezelfde stapquote:Op zondag 25 oktober 2020 19:56 schreef Yinny het volgende:
De kanelbullar zagen er te lekker uit, die moesten hier ook gemaakt worden!
(...)
Het smeren en snijden was wat lastig...
Ik maak ook wel eens cinnamon buns, als dit soort deeg koud is, is het makkelijker om mee werken. Vandaar ook een nachtje in de koelkast. Maar ik krijg ze nog steeds niet rondquote:Op zondag 25 oktober 2020 22:25 schreef Hupje het volgende:
[..]
Leg deze foto eens naast de mijne van dezelfde stap
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |