Dat weet je pas als er een werkende commerciële centrale is gebouwd (en draait).quote:Op maandag 21 september 2020 12:38 schreef Captain_Ghost het volgende:
Hoe zit het met Thorium (zoutgesmolten centrale) is dat nog wel rendabeler dan kerncentrale met plutonium of uranium?
Is dat wel echt het grote probleem? Veel last van serieuze ambities heeft men in de praktijk namelijk niet in Nederland.quote:Op maandag 21 september 2020 10:52 schreef skrn het volgende:
Het grote probleem is dat politici over elkaar heen buitelen om vooral zo snel mogelijk groen te willen zijn, maar over de uitvoering nog weinig is nagedacht. We moeten hopen op technologische doorbraken en een sterke kostenreductie van allerlei oplossingen.
Ja, dan krijg je dit soort discussies.
Ik zou zeggen: eerst het transport en vervoer elektrificeren, tegelijkertijd huizen isoleren, en kijken of je vanaf 2030 of 2040 huizen van het gas kan krijgen. Zou er niet mee beginnen, behalve voor mensen die nu echt willen natuurlijk.
De vraag is natuurlijk hoe je dat verlies berekent. Waarschijnlijk neemt men de geldende energieprijs als uitgangspunt. Die weer wordt gedicteerd door fossiele brandstoffen, waarin de externaliteiten óók niet zijn meegenomen.quote:Op maandag 21 september 2020 10:09 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Even uit mijn hoofd dacht ik dat, gemiddeld genomen, de Franse kerncentrales zo'n 5 miljard aan verlies lijden op een levensduur van 40 jaar. En dat is dan nog EXCLUSIEF de kosten voor het ontmantelen van die dingen en het op een adequate wijze verwerken en opslaan van het radioactief restafval. Dus die goedkope Franse kernenergie uit oude centrales is een behoorlijk stuk duurder per kWh wanneer je de verliezen en verborgen kosten verdisconteert.
Valt toch wel mee, EV rijden wordt steeds goedkoper. Voor een privé a segmenter is het al break even. Voor een C segmenter die zakelijk wordt gerund zelfs goedkoper dan benzine.quote:Op maandag 21 september 2020 10:55 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Je vergeet wel een belangrijke factor hier, het pushen van EV's gaat miljarden kosten aan subsidies en misgelopen belastingen.
Uiteindelijk niet, en dan gaat men modderen.quote:Op maandag 21 september 2020 13:20 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Is dat wel echt het grote probleem? Veel last van serieuze ambities heeft men in de praktijk namelijk niet in Nederland.
Al zeker 30-40 jaar erg beloftevol. Gaat ook nog wel zeker 30-40 jaar duren voor het praktisch toegepast kan worden.quote:Op maandag 21 september 2020 12:38 schreef Captain_Ghost het volgende:
Hoe zit het met Thorium (zoutgesmolten centrale) is dat nog wel rendabeler dan kerncentrale met plutonium of uranium?
Politici uit de oppositie kunnen dat roepen. Rijksbeleid is een tweede...quote:Op maandag 21 september 2020 13:40 schreef skrn het volgende:
[..]
Uiteindelijk niet, en dan gaat men modderen.
Maar als we politici mogen geloven, moeten we vanaf nu wel echt hard aan de bak. 2050, 95% reductie in 2050, nou, dat is wel een omschakeling.![]()
Eigenlijk zou dan vanaf nu geen vaar-, vlieg, of voertuig de weg op mogen met verbrandingsmotor.
We hebben toch een klimaatakkoord??!!quote:Op maandag 21 september 2020 13:43 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Politici uit de oppositie kunnen dat roepen. Rijksbeleid is een tweede...
Ofwel, je projectie lijkt wat scheef.
Daarmee maak ik eigenlijk op uit dat men deze onderzoek onvoldoende investeren.quote:Op maandag 21 september 2020 13:42 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Al zeker 30-40 jaar erg beloftevol. Gaat ook nog wel zeker 30-40 jaar duren voor het praktisch toegepast kan worden.
Zijn wereldwijd vele, vele miljarden in gestoken. Het blijkt complex. Meer geks lost dat niet op.quote:Op maandag 21 september 2020 13:48 schreef Captain_Ghost het volgende:
[..]
Daarmee maak ik eigenlijk op uit dat men deze onderzoek onvoldoende investeren.
Zonder serieuze praktische ambitie.quote:Op maandag 21 september 2020 13:44 schreef skrn het volgende:
[..]
We hebben toch een klimaatakkoord??!!
Opslag in zoutkoepels is voor miljoenen jaren gegarandeerd en beter dan, zoals met CO2 gebeurt, e atmosfeer inblazen. Van dat laatste plukken we nu de wrange vruchten, en dit is nog maar het begin.quote:Op maandag 21 september 2020 13:19 schreef SEMTEX het volgende:
Waar gaan we het afval dan laten? Ik vind dat jullie daar wel erg makkelijk over denken. We begraven het ergens en hopen dat we er daarna geen last meer van hebben.
Wat heeft dan zo'n akkoord zin?quote:Op maandag 21 september 2020 13:58 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Zonder serieuze praktische ambitie.
Hmm, nee. Allerminst.quote:Op maandag 21 september 2020 13:59 schreef blomke het volgende:
[..]
Opslag in zoutkoepels is voor miljoenen jaren gegarandeerd
Daar word al decennia lang heel veel geld in gestoken anders.quote:Op maandag 21 september 2020 13:48 schreef Captain_Ghost het volgende:
[..]
Daarmee maak ik eigenlijk op uit dat men deze onderzoek onvoldoende investeren.
Ik weet niet welk eerder klaar is, Kernfusie of Thorium..quote:Op maandag 21 september 2020 14:45 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Daar word al decennia lang heel veel geld in gestoken anders.
De focus voor de lange termijn voor investeringen ligt nu op kenfusie en dat lijkt mij een betere optie.
Ik heb het ook over Duitsland.quote:Op maandag 21 september 2020 14:04 schreef Isdatzo het volgende:
3) in Nederland niet in een tektonisch stabiele regio gesitueerd (denk aan de aardbevingen in Groningen).
Waar in Duitsland?quote:
Endlager Konrad .quote:
Dat is geen zoutkoepel hè, en alleen laag- tot middelradioactief afval. Hoe je het ook wendt of keert: op dit moment hebben we geen oplossing voor de eindberging van (hoog)radioactief afval.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |