Sinds eind 2015 zijn mijn man en ik bezig met het brouwen van ons eigen bier, een heerlijke hobby die steeds populairder begint te worden in ons land. We doen dit onder de naam Milky Road en zijn inmiddels bijna 70 brouwsels verder. Per keer kunnen we zo'n 23 liter maken, waardoor we altijd wel een voorraad in huis hebben waar we niet alleen zelf van kunnen genieten, maar waarvan we ook regelmatig wat kunnen delen met vrienden en familie.
Omdat we ook gek zijn op films geven we de bieren altijd een filmgerelateerde titel mee, als het even kan met een lekker flauwe knipoog richting de bierstijl. Dat zijn er inmiddels behoorlijk wat, denk aan namen als "There Will Be Blond", "You Only Live Double", "Mango Unchained", "The Good, the Stout & the Ugly", "The Bock Lebowski", "Maple Stout of Africa", "Winterstellar" en "Some Like it Hopped".
In 2017 zijn we getrouwd bij een brouwerij en hebben we uiteraard geproost met bier in plaats van champagne. Voor de gasten hadden we drie verschillende bieren gebrouwen waarvan ze er eentje mochten meenemen als bedankje, waarvoor een hele goede vriend drie prachtige labels had gemaakt. De door hem ontworpen trouwkaart was al geïnspireerd door bierlabels en diende weer als basis voor de unieke etiketten.
We hebben in de tuin twee verschillende hopplanten staan (Cascade en Magnum), waarvan we twee jaar terug een lekkere IPA hebben kunnen maken. Vorig jaar waren we te laat met het oogsten, hopelijk kunnen we er dit jaar weer wat moois mee brouwen.
Zoals alle hobbybrouwers wel zullen herkennen is het iets waar je altijd wel nieuwe stappen in kan maken. Het begon allemaal met twee kant-en-klare pakketjes, waarna we al snel zelf met mout aan de slag gingen in een ketel op het vuur. Dat smaakte naar meer en inmiddels gebruiken we alweer een jaar of vier een weckketel, waarmee we wat meer controle hebben over de temperatuur tijdens het maischen (het onttrekken van suiker aan de mout).
De nieuwste stap voorwaarts die we hebben kunnen maken is de bouw van een gistkast, waarmee we het bier zeer nauwkeurig op een specifieke temperatuur kunnen houden tijdens de vergisting. Hiervoor hebben we onze oude
koelkast ingezet die samenwerkt met een warmtelamp en een zogenaamde Inkbird die alles regelt: indien het bier te warm is zet hij de
koelkast aan, of juist de lamp indien het te koud is. Deze kast zorgt ervoor dat we nu veel meer stijlen bier kunnen maken (specifiek ondergisters, bijvoorbeeld pils).
We doen ook graag mee met wedstrijden waar het bier wordt gekeurd door een jury, vooral om ervan te leren via de opmerkingen op het rapport dat je terugkrijgt. Brand heeft een tijd lang een jaarlijkse wedstrijd gehouden waarbij je iets in een specifieke stijl moest brouwen, waarna het bier van de winnaar ook echt commercieel werd gebrouwen. We hebben zelf meegedaan in de jaren dat je een session IPA en een winterbier diende te brouwen. Inmiddels is Brand helaas gestopt met deze wedstrijd.
Daarnaast is er het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap Amateurbierbrouwen, waar je in diverse categorieën kan meedoen. Zo kan je niet alleen bier inzenden in een specifieke stijl naar eigen keuze, maar is er tevens de vrije klasse voor alles dat niet duidelijk in een bestaande groep valt. Tot slot kiezen ze elk jaar een commercieel verkrijgbaar bier waarvan ze op zoek gaan naar degene die dat het beste kan namaken.
Een paar jaar terug hebben we voorzichtig voor het eerst een biertje ingezonden voor dit ONK, dat bleek zo leuk dat we in 2019 gelijk vijf verschillende bieren hebben ingeschreven. De prijsuitreiking vond plaats tijdens een bierfestival en tot onze grote verbazing bleken we de eerste plaats te hebben veroverd in vrije klasse met onze spicy mango IPA. Die vinden we zelf ook heerlijk en maken we relatief vaak, maar het is natuurlijk een enorme eer als keurmeesters er ook zo positief over zijn.
Dit najaar willen we eindelijk een grote droom uit laten komen door een batch van datzelfde biertje genaamd Mango Unchained te gaan brouwen bij een echte brouwerij. Thuis brouwen is in Nederland toegestaan en je mag het ook laten drinken door anderen, maar om bier te kunnen verkopen komt er uiteraard heel wat meer bij kijken.
Omdat we een kleine batch gaan maken is het relatief duur, waardoor we een crowdfundingcampagne hebben opgezet om te kijken of we hier wat hulp bij kunnen krijgen. Op
https://www.gofundme.com/f/milkyroad kunnen mensen donaties achterlaten, waarbij we afhankelijk van het bedrag iets terug willen geven (niet alleen het bier, maar ook extraatjes als stickers en onderzetters).
We proberen ons Instagram-account altijd up-to-date te houden en plaatsen daar regelmatig foto's van het brouwproces, maar ook andere zaken die te maken hebben met bier. Volg ons daar als je het leuk vindt:
https://www.instagram.com/milkyroadbrewery/Maar ook in dit topic zal ik jullie up-to-date houden.