FOK!forum / Culinesse à gogo / Hollandse Nieuwe
Rickocummaandag 8 juni 2020 @ 18:50
De Hollandse Nieuwe. Hij is weer in aantocht.
Onze lieve haring die ergens anders dan Nederland gevangen wordt, zal met vlaggetjesdag weer geveild worden.

Het lijkt erop dat Vlaggetjesdag 2020 a.s. zaterdag 13 juni is. Uiteraard anders dan anders ivm Covid-19.

Ik kijk hier zelf elk jaar weer naar uit, en slobber zo 4 van die krengen naar binnen op de eerste dag.


Haringhappen.jpg

Hebben jullie nog vissige plannen met de Hollandse Nieuwe?

[ Bericht 11% gewijzigd door Rickocum op 08-06-2020 18:57:34 ]
#ANONIEMmaandag 8 juni 2020 @ 19:36
Hollandse Nieuwe :9~ O+

Ik hoop dattie nóg vetter is dit jaar, vorig jaar was al een goede vangst.

[ Bericht 0% gewijzigd door Erasmus op 08-06-2020 19:36:45 ]
Hallojomaandag 8 juni 2020 @ 20:00
quote:
14s.gif Op maandag 8 juni 2020 19:36 schreef Ifrane het volgende:
Hollandse Nieuwe :9~ O+

Ik hoop dattie nóg vetter is dit jaar, vorig jaar was al een goede vangst.
Als je de verhalen moet geloven, dan zijn ze elk jaar vetter en beter :D
Moassmaandag 8 juni 2020 @ 20:01
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2020 20:00 schreef Hallojo het volgende:

[..]

Als je de verhalen moet geloven, dan zijn ze elk jaar vetter en beter :D
Vet hè
Joenemaandag 8 juni 2020 @ 20:14
Vrijdag O+
qajariaqmaandag 8 juni 2020 @ 20:53
de_boswachtermaandag 8 juni 2020 @ 20:56
Heerlijk nu al zin in om zo'n glibberige paal in mijn guitige keeltje te laten glijden _O_
Rickocummaandag 8 juni 2020 @ 21:04
quote:
Klopt. Maar de "oude" hollandse nieuwe ligt al keilang in de pekel. Dat merk je echt wel aan de smaak. Kan echt niet wachten :@
Hoop dat mijn visboer misschien mij donderdag al een voorproefje laat nemen :@
Muckmaandag 8 juni 2020 @ 22:26
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2020 20:00 schreef Hallojo het volgende:

[..]

Als je de verhalen moet geloven, dan zijn ze elk jaar vetter en beter :D
Uiteindelijk zijn het pakjes boter met binnen, als het zo doorgaat :D
de_boswachterdinsdag 9 juni 2020 @ 07:05
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2020 21:04 schreef RickoKun het volgende:

[..]

Klopt. Maar de "oude" hollandse nieuwe ligt al keilang in de pekel. Dat merk je echt wel aan de smaak. Kan echt niet wachten :@
Hoop dat mijn visboer misschien mij donderdag al een voorproefje laat nemen :@
Proef je dit serieus?
Rickocumdinsdag 9 juni 2020 @ 08:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 07:05 schreef de_boswachter het volgende:

[..]

Proef je dit serieus?
Jij proeft geen verschil tussen de haring die in december verkocht wordt en die over een week verkocht wordt?


Over een week hoef ik met de Hollandse Nieuwe echt geen uitjes erbij.

Tot die tijd vaak wel om de zouterigheid wat te blussen.
qajariaqdinsdag 9 juni 2020 @ 09:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 08:33 schreef RickoKun het volgende:

[..]

Jij proeft geen verschil tussen de haring die in december verkocht wordt en die over een week verkocht wordt?

Over een week hoef ik met de Hollandse Nieuwe echt geen uitjes erbij.

Tot die tijd vaak wel om de zouterigheid wat te blussen.
Dat zout gaat er aan boord al bij. Daarna wordt het direct ingevroren en pas ontdooit relatief kort voor consumptie. Zelf proef ik geen verschil, behalve dan dat de nieuwe vangst vaak nog iets minder vet is. In de hoeveelheid zout zit echt geen verschil. Dat de kwaliteit kan verminderen na langdurig ingevroren zijn zou kunnen maar de hoeveelheid zout wijzigt niet.
#ANONIEMdinsdag 9 juni 2020 @ 09:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 07:05 schreef de_boswachter het volgende:

[..]

Proef je dit serieus?
:Y

[ Bericht 28% gewijzigd door #ANONIEM op 09-06-2020 09:26:33 ]
Rickocumdinsdag 9 juni 2020 @ 11:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 09:25 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Dat zout gaat er aan boord al bij. Daarna wordt het direct ingevroren en pas ontdooit relatief kort voor consumptie. Zelf proef ik geen verschil, behalve dan dat de nieuwe vangst vaak nog iets minder vet is. In de hoeveelheid zout zit echt geen verschil. Dat de kwaliteit kan verminderen na langdurig ingevroren zijn zou kunnen maar de hoeveelheid zout wijzigt niet.
Okay, dat kan. Echter proef ik toch zéér duidelijk het verschil.

Itt mensen zoals mn schoonpa die een visje van de supermarkt die al twee dagen in de verpakking ligt net zo lekker vindt als bij de visboer die net vers is gesneden :')

Mensen gaan mij nimmer wijs maken dat de vis die over een week te koop is net zo smaken als de vis van december ofzo.

Dat het hollandse nieuwe is met een bepaald vetpercentage het hele jaad door, okay. Maar de smaak is veel lekkerder.

Tenzij het mensen zijn die het hele jaar door vis van de supermarkt vreten. Logisch.
Scheepskokdinsdag 9 juni 2020 @ 11:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 07:05 schreef de_boswachter het volgende:

[..]

Proef je dit serieus?
Ja natuurlijk.
De hollandse nieuwe is altijd een genot. De maatjesharing is wat meer gewoontjes.
Kan niet wachten.
qajariaqdinsdag 9 juni 2020 @ 11:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 11:24 schreef RickoKun het volgende:
Itt mensen zoals mn schoonpa die een visje van de supermarkt die al twee dagen in de verpakking ligt net zo lekker vindt als bij de visboer die net vers is gesneden

Geheel met je eens dat bewaren en behandelen na ontdooien van zeer grote invloed is op de smaak. Ik zoek mijn visboeren ook wel uit. Voorverpakte haring eet ik echt niet en aan de stal ben ik ook best wel kritisch. Maar ik proef geen verschil tussen de oude oogst en de nieuwe.
Joenedinsdag 9 juni 2020 @ 11:45
als ze aan de stal niet vers snijden hoef ik het sowieso al niet, haring moet vers van het mes. Helaas veel stalletjes die ze tegenwoordig gevacumeerd / gesneden meenemen , voor de lol 1 emmertje mee en af en toe ter demo 1 vers snijden maar je een gevacumeerde aansmeren.
boriszvrijdag 12 juni 2020 @ 14:44
De eerste twee waren lekker. :9~
golfervrijdag 12 juni 2020 @ 14:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 14:44 schreef borisz het volgende:
De eerste twee waren lekker. :9~
Ik ben nog niet in de gelegenheid geweest. Hoop er morgen een paar vers van het mes te kunnen weghappen.
FutureFairytalevrijdag 12 juni 2020 @ 14:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 14:44 schreef borisz het volgende:
De eerste twee waren lekker. :9~
*O*
uniekhoornvrijdag 12 juni 2020 @ 15:25
Ja ook gehad.. heel mild en vers klaar gemaakt
golfervrijdag 12 juni 2020 @ 16:20
Op de terugweg van mijn werk even bij een stalletje langsgefietst, maar daar stond een rij tot om de hoek. Dus morgen dan maar.
Hallojovrijdag 12 juni 2020 @ 17:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 14:44 schreef borisz het volgende:
De eerste twee waren lekker. :9~
Bij mij de eerste drie _O_ Echt heerlijk :9
Hallojovrijdag 12 juni 2020 @ 17:03
Ik denk morgen weer drie :@
golferzaterdag 13 juni 2020 @ 14:07
Vandaag even een paar vers van het mes gegeten. Heerlijk.
Gewoon zoals het hoort: zonder uitjes en zuur. Mals, vettig en prettig van smaak. _O_
Joenezaterdag 13 juni 2020 @ 14:36
quote:
14s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 14:07 schreef golfer het volgende:
Vandaag even een paar vers van het mes gegeten. Heerlijk.
Gewoon zoals het hoort: zonder uitjes en zuur. Mals, vettig en prettig van smaak. _O_
niks mis mee idd , ook niks bijzonders vond ik zelf tenminste , goede degelijke nieuwe haring
Hyperdudezaterdag 13 juni 2020 @ 14:42
quote:
8s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 14:36 schreef Joene het volgende:

[..]

niks mis mee idd , ook niks bijzonders vond ik zelf tenminste , goede degelijke nieuwe haring
Net zoals vorig jaar, en de jaren daarvoor.
Uitgezonderd de jaren dat het echt niks is,
Joenezaterdag 13 juni 2020 @ 15:35
quote:
3s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 14:42 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

Net zoals vorig jaar, en de jaren daarvoor.
Uitgezonderd de jaren dat het echt niks is,
plus de jaren dat het echt geweldig is.
Durmadazaterdag 13 juni 2020 @ 15:36
Weer erg lekker, genoten :)
Hallojozaterdag 13 juni 2020 @ 15:58
Zojuist weer even twee naar binnen gewerkt :9
Hallojozaterdag 13 juni 2020 @ 16:00
Heeft iemand trouwens wel eens haring gegeten die niet bevroren is geweest en was dat lekkerder?
golferzaterdag 13 juni 2020 @ 16:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 16:00 schreef Hallojo het volgende:
Heeft iemand trouwens wel eens haring gegeten die niet bevroren is geweest en was dat lekkerder?
Gebakken panharing, maar dat bedoel je waarschijnlijk niet?
Hallojozaterdag 13 juni 2020 @ 16:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 16:25 schreef golfer het volgende:

[..]

Gebakken panharing, maar dat bedoel je waarschijnlijk niet?
Nee, ik bedoel rauwe zoute haring. Met als enige verschil dat hij niet ingevroren is geweest.
qajariaqzaterdag 13 juni 2020 @ 16:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 16:36 schreef Hallojo het volgende:

[..]

Nee, ik bedoel rauwe zoute haring. Met als enige verschil dat hij niet ingevroren is geweest.
Dat mag al heel lang niet meer vanwege een of andere parasiet.
Hallojozaterdag 13 juni 2020 @ 16:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 16:37 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Dat mag al heel lang niet meer vanwege een of andere parasiet.
Ja, door de haringworm. Maar ik vroeg me dus af of de haring lekkerder is als hij niet ingevroren is geweest. Er zijn vast mensen die dat een keer gegeten hebben.
qajariaqzaterdag 13 juni 2020 @ 16:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 16:39 schreef Hallojo het volgende:

[..]

Ja, door de haringworm. Maar ik vroeg me dus af of de haring lekkerder is als hij niet ingevroren is geweest. Er zijn vast mensen die dat een keer gegeten hebben.
https://www.onnokleyn.nl/hollandse-nieuwe-in-het-kort/
Slecht te bewaren zo te lezen.
Hallojozaterdag 13 juni 2020 @ 17:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 16:40 schreef qajariaq het volgende:

[..]

https://www.onnokleyn.nl/hollandse-nieuwe-in-het-kort/
Slecht te bewaren zo te lezen.
Op de boot opeten dus :9
qajariaqzaterdag 13 juni 2020 @ 17:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 17:00 schreef Hallojo het volgende:

[..]

Op de boot opeten dus :9
Lijkt me niet lekker, je hebt toch enige fermentatie nodig. Maar goed, lees de link maar eens die ik net gepost heb.
golferzaterdag 13 juni 2020 @ 17:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 16:39 schreef Hallojo het volgende:


Ja, door de haringworm. Maar ik vroeg me dus af of de haring lekkerder is als hij niet ingevroren is geweest. Er zijn vast mensen die dat een keer gegeten hebben.
Heel vroeger wel eens gegeten. Heel erg zout. Hollandse Nieuwe heette toen dan ook zoute haring.
anndbzondag 14 juni 2020 @ 14:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 17:00 schreef Hallojo het volgende:

[..]

Op de boot opeten dus :9
Haring zelf heeft zonder iets niet super veel smaak, dus zonder dat deze in de pekel heeft gelegen of een bereiding heeft gehad zal je er weinig meerwaarde aan proeven.
derLudolfzondag 14 juni 2020 @ 14:42
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 17:06 schreef golfer het volgende:

[..]

Heel vroeger wel eens gegeten. Heel erg zout. Hollandse Nieuwe heette toen dan ook zoute haring.
Nu "officieel" niet meer?
Rickocumdinsdag 16 juni 2020 @ 17:50
Zojuist 4 van die heerlijke units in één keer opgesmikkeld bij de kraam! :@
praadjedinsdag 16 juni 2020 @ 17:55
Het kan aan mij liggen maar ik vond ze vorig jaar beter.
Rickocumdinsdag 16 juni 2020 @ 18:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 17:55 schreef praadje het volgende:
Het kan aan mij liggen maar ik vond ze vorig jaar beter.
Wel mee eens trouwens. Al vind ik ze alsnog lekkerder smaken dan de rest van het jaar. Maar goed, ik ben schijnbaar 1 van de weinigen die het verschil proeft.
praadjedinsdag 16 juni 2020 @ 18:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 18:13 schreef RickoKun het volgende:

[..]

Wel mee eens trouwens. Al vind ik ze alsnog lekkerder smaken dan de rest van het jaar. Maar goed, ik ben schijnbaar 1 van de weinigen die het verschil proeft.
Ja, ik had er vorige week al op. Toen waren ze van te voren klaargemaakt dus ik dacht dat het daaraan lag.
Maar vandaag bij een andere visboer die ze ter plaatse schoonmaakt 2 meegenomen en mwahh. Dus daar lag het niet aan.

Wel eens dat ze lekkerder smaken dan de rest van het jaar. Maar toch nog niet zo lekker als die van vorig jaar.
FutureFairytaledinsdag 16 juni 2020 @ 18:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 17:50 schreef RickoKun het volgende:
Zojuist 4 van die heerlijke units in één keer opgesmikkeld bij de kraam! :@
Dat is hier gelijk 10 euro.
Zo lekker maar je hebt ze zo weggehapt.
Rickocumdinsdag 16 juni 2020 @ 18:20
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 18:17 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Dat is hier gelijk 10 euro.
Zo lekker maar je hebt ze zo weggehapt.
Die visboer van mij is altijd 7 euro voor 4. 2 euro per haring het hele jaar door, maar ook tijdens de Hollandse Nieuwe periode :@ Maar goed, ik heb het er voor over. Kijk soms de hele dag er naar uit als ik vrij ben van mijn werk :')
praadjedinsdag 16 juni 2020 @ 18:22
Hier is het bij de viskraam 4 voor 9 euro en 5 voor 10 euro. Bij de visboer 2.75 p/stuk en 5 voor 10.00 euro.
Scheepskokdinsdag 16 juni 2020 @ 18:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 17:55 schreef praadje het volgende:
Het kan aan mij liggen maar ik vond ze vorig jaar beter.
Ja ik ook. Het viel me zelfs op. Ze waren vorig jaar vetter. Hij viel me ietwat tegen. Maar je kunt niet alles hebben. Toch geniet ik er van en ik ga er in het komend weekend wel weer een paar halen.
golferdinsdag 16 juni 2020 @ 18:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 17:55 schreef praadje het volgende:
Het kan aan mij liggen maar ik vond ze vorig jaar beter.
Ik ook. Vetter en steviger.
Bij de vishandel 2,75 per stuk en 4 voor 10 euro. Bij de viskraam 2,25 en 8 euro.
praadjedinsdag 16 juni 2020 @ 18:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 18:28 schreef Scheepskok het volgende:

[..]

Ja ik ook. Het viel me zelfs op. Ze waren vorig jaar vetter. Hij viel me ietwat tegen. Maar je kunt niet alles hebben. Toch geniet ik er van en ik ga er in het komend weekend wel weer een paar halen.
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 18:31 schreef golfer het volgende:

[..]

Ik ook. Vetter en steviger.
Bij de vishandel 2,75 per stuk en 4 voor 10 euro. Bij de viskraam 2,25 en 8 euro.
Zie, ik dacht dat het aan mij lag. Maar ik kan me nog herinneren dat ik vorig jaar echt dacht van, zooo die zijn weer lekker en dat had ik nu helemaal niet. Meer zo van, oke we hebben hem weer geproefd en gegeten.
praadjedinsdag 16 juni 2020 @ 18:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 18:28 schreef Scheepskok het volgende:

[..]

Ja ik ook. Het viel me zelfs op. Ze waren vorig jaar vetter. Hij viel me ietwat tegen. Maar je kunt niet alles hebben. Toch geniet ik er van en ik ga er in het komend weekend wel weer een paar halen.
ik ook hoor, vandaag 2 op en vrijdag weer 2.
Scheepskokdinsdag 16 juni 2020 @ 19:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 18:35 schreef praadje het volgende:

[..]

[..]

Zie, ik dacht dat het aan mij lag. Maar ik kan me nog herinneren dat ik vorig jaar echt dacht van, zooo die zijn weer lekker en dat had ik nu helemaal niet. Meer zo van, oke we hebben hem weer geproefd en gegeten.
Die van vorig jaar waren verbluffend lekker. Ik ben daarna nog een paar keer geweest bij de visboer, omdat ze zo lekker waren. Nu is het ook goed hoor, maar iets minder vet en iets gewoner. Ik ga ze wel weer kopen omdat ze toch smaakvol zijn en gezond. En afwisselend, dan altijd dat broodje kaas in de winter...
praadjedinsdag 16 juni 2020 @ 19:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 19:01 schreef Scheepskok het volgende:

[..]

Die van vorig jaar waren verbluffend lekker. Ik ben daarna nog een paar keer geweest bij de visboer, omdat ze zo lekker waren. Nu is het ook goed hoor, maar iets minder vet en iets gewoner. Ik ga ze wel weer kopen omdat ze toch smaakvol zijn en gezond. En afwisselend, dan altijd dat broodje kaas in de winter...
Dat is zeker waar. Ik heb het idee dat het topic ook minder loopt dan vorige jaren.
dvrdinsdag 16 juni 2020 @ 19:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 16:00 schreef Hallojo het volgende:
Heeft iemand trouwens wel eens haring gegeten die niet bevroren is geweest en was dat lekkerder?
Groene haring. Ik heb het nooit gezien maar het schijnt in Scheveningen nog wel stiekem verkocht te worden.

Dat de haring nu wat minder vet is komt volgens mij omdat we nog helemaal aan het begin van het seizoen zitten. In mijn herinnering is de haring meestal pas halverwege juli op zijn top.

Ik heb ook de ervaring dat haring in de maanden vóórdat de nieuwe komt zouter (en slapper van structuur) is. Maar toevallig had ik een paar weken geleden nog een echt topharinkje dat gewoon van de Appie kwam, dus je kunt er niet echt meer een peil op trekken. Dat vers-van-het-mes-purisme vind ik tegenwoordig een beetje onzin, het enige resterende voordeel daarvan is dat de graatjes er dan netjes uitgetrokken zijn en niet machinaal afgesneden.
Rickocumdinsdag 16 juni 2020 @ 19:23
Ik merk het bijv bij een visboer meteen als ik een haring direct oppeuzel, of al tien minuten in een zakje heb liggen en het thuis opeet.

Daarom vind ik meestal die van de supermarkt niet lekker. Die liggen wel langer dan 5 minuten in het pakje :')
Rickocumdinsdag 16 juni 2020 @ 19:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 19:07 schreef praadje het volgende:

[..]

Dat is zeker waar. Ik heb het idee dat het topic ook minder loopt dan vorige jaren.
Dat is zo. Maar volgens mij is er ook sprake van leegloop bij FOK!
praadjedinsdag 16 juni 2020 @ 19:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 19:23 schreef RickoKun het volgende:

[..]

Dat is zo. Maar volgens mij is er ook sprake van leegloop bij FOK!
Ja dat kan ook inderdaad.
praadjedinsdag 16 juni 2020 @ 19:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 19:16 schreef dvr het volgende:

[..]

Groene haring. Ik heb het nooit gezien maar het schijnt in Scheveningen nog wel stiekem verkocht te worden.

Dat de haring nu wat minder vet is komt volgens mij omdat we nog helemaal aan het begin van het seizoen zitten. In mijn herinnering is de haring meestal pas halverwege juli op zijn top.

Ik heb ook de ervaring dat haring in de maanden vóórdat de nieuwe komt zouter (en slapper van structuur) is. Maar toevallig had ik een paar weken geleden nog een echt topharinkje dat gewoon van de Appie kwam, dus je kunt er niet echt meer een peil op trekken. Dat vers-van-het-mes-purisme vind ik tegenwoordig een beetje onzin, het enige resterende voordeel daarvan is dat de graatjes er dan netjes uitgetrokken zijn en niet machinaal afgesneden.
Dat zou heel goed kunnen ja. En ik had laatst een haring van de Aldi, die zijn over het algemeen ook goed. Tenminste hier in Belgie. (De vis van de Aldi hier is sowieso goed) Maar het verschil tussen vers en al wat langer gelegen proef ik echt wel.
Oceanonixdinsdag 16 juni 2020 @ 20:03
Of mensen zijn de ophemeling van ieder jaar betere haring een beetje zat.
Hoe kan het ieder jaar beter zijn als het vorige?
praadjedinsdag 16 juni 2020 @ 20:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 20:03 schreef Oceanonix het volgende:
Of mensen zijn de ophemeling van ieder jaar betere haring een beetje zat.
Hoe kan het ieder jaar beter zijn als het vorige?
Nee niet ieder jaar beter maar wel bijna ieder jaar een gelijke goede kwaliteit. Dus dat het nu blijkbaar minder is valt dat wel op. Maar wat hierboven ook gezegd werd, het kan zijn dat ze over een paar weken wel goed op smaak zijn en net zo lekker als andere jaren.
qajariaqdinsdag 16 juni 2020 @ 21:43
Ik heb nog geen nieuwe haring gehad dit jaar, meestal worden ze inderdaad beter over een paar weken. Verder begin ik langzamerhand ook wel tegen de prijs aan te hikken. Drie euro voor een heel klein visje vind ik eigenlijk een beetje over de top. Daar heb ik ook bijna een hele makreel voor die vijf keer zo zwaar is.

Ik vind haring best wel lekker maar ik ben ook een beetje klaar met die prijsopdrijvende cultachtige haring verering.
dvrwoensdag 17 juni 2020 @ 01:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 19:23 schreef RickoKun het volgende:
Ik merk het bijv bij een visboer meteen als ik een haring direct oppeuzel, of al tien minuten in een zakje heb liggen en het thuis opeet.
Ik ook, maar ik denk dat het grootste verschil hem dan in de temperatuur zit en nog niet in de tranigheid van de haring. Net als bier smaakt haring koud nou eenmaal het best.

quote:
Daarom vind ik meestal die van de supermarkt niet lekker. Die liggen wel langer dan 5 minuten in het pakje :')
Is echt onzin hoor, ik vermoed dat je er nog niet veel geprobeerd hebt. Bij de visboer weet je ook niet hoe lang geleden hij het vaatje ontdooid heeft of hoe lang de haring al op de plank ligt op te warmen voordat hij gefileerd wordt. Ik heb bij visboeren meer teleurstellingen meegemaakt dan bij de supermarkt. Maar, dat gezegd hebbende, de Hollandse Nieuwe waarmee AH vorig jaar stuntte was volgens mij boerenbedrog. Daar kon ik niets 'Nieuws' aan bespeuren. Ik ben erg benieuwd hoe hij dit jaar is.
dvrwoensdag 17 juni 2020 @ 01:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 21:43 schreef qajariaq het volgende:
Drie euro voor een heel klein visje vind ik eigenlijk een beetje over de top. Daar heb ik ook bijna een hele makreel voor die vijf keer zo zwaar is.
Inderdaad belachelijk, vooral als je bedenkt dat de vissers ongeveer ¤ 1 per kilo krijgen. Dat zijn ongeveer negen gekaakte haringen, die dus een inkoopprijs van zo'n 11 cent per stuk hebben.

Maar goed, twee nieuwe haringen voor 1,99 bij de grootste grutter deze week..dat kan Bruin nog wel trekken :)

Makreel vind ik alleen gestoomd erg lekker, en die is bij de lokale visjuwelier inmiddels ook ¤ 3 voor een onsje. Gelukkig komen er steeds meer bedrijven waar je vis online kunt bestellen, hopelijk wakkert dat de concurrentie een beetje aan.
golferwoensdag 17 juni 2020 @ 11:47
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2020 01:29 schreef dvr het volgende:

Maar goed, twee nieuwe haringen voor 1,99 bij de grootste grutter deze week..dat kan Bruin nog wel trekken :)

Tranige en al klaargemaakte voorverpakte meuk. :r
Weltschmerzwoensdag 17 juni 2020 @ 12:13
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2020 01:29 schreef dvr het volgende:

[..]

Inderdaad belachelijk, vooral als je bedenkt dat de vissers ongeveer ¤ 1 per kilo krijgen. Dat zijn ongeveer negen gekaakte haringen, die dus een inkoopprijs van zo'n 11 cent per stuk hebben.

Maar goed, twee nieuwe haringen voor 1,99 bij de grootste grutter deze week..dat kan Bruin nog wel trekken :)

Makreel vind ik alleen gestoomd erg lekker, en die is bij de lokale visjuwelier inmiddels ook ¤ 3 voor een onsje. Gelukkig komen er steeds meer bedrijven waar je vis online kunt bestellen, hopelijk wakkert dat de concurrentie een beetje aan.
Die van de AH zijn heel slecht, terwijl die van de Aldi prima te doen zijn. Je kunt ook zo'n emmertje kopen bij de kraam, althans ik deed dat vroeger vaak. Dat is meer dan de helft goedkoper.

Een haring gaat vrij hard achteruit nadat die is schoongemaakt, dat is ook werk en daar betaal je voor net zoals je meer betaalt voor een kopje koffie geserveerd krijgen dan voor de koffie. Het is helemaal niet zo moeilijk om dat zelf te doen, ze zijn immers al gekaakt.

En nog even een mooi nostalgisch plaatje wat ik tegenkwam:
EaVceFIXQAEq43F?format=jpg&name=small
111210donderdag 18 juni 2020 @ 01:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2020 19:16 schreef dvr het volgende:

[..]

Groene haring. Ik heb het nooit gezien maar het schijnt in Scheveningen nog wel stiekem verkocht te worden.

Dat de haring nu wat minder vet is komt volgens mij omdat we nog helemaal aan het begin van het seizoen zitten. In mijn herinnering is de haring meestal pas halverwege juli op zijn top.

Ik heb ook de ervaring dat haring in de maanden vóórdat de nieuwe komt zouter (en slapper van structuur) is. Maar toevallig had ik een paar weken geleden nog een echt topharinkje dat gewoon van de Appie kwam, dus je kunt er niet echt meer een peil op trekken. Dat vers-van-het-mes-purisme vind ik tegenwoordig een beetje onzin, het enige resterende voordeel daarvan is dat de graatjes er dan netjes uitgetrokken zijn en niet machinaal afgesneden.
Denk dat je die alleen bij de visafslag kan kopen, je kan als de schepen vrijdagochtend vroeg weer terug komen aan de kade wachten Om zo wat van de schippers te kopen.
Geen idee hoe dat met haring zit, maar met scholletjes, kabeljauw enz kan je ze zo vers van het schip krijgen.

Ben overigens ook een keer in de visafslag zelf geweest, kreeg toen de vriescellen te zien, denk dat er wel 100 meter naar voren en een metertje of 20 hoog helemaal volstond met bevroren haringen. Sindsdien ga ik er eigenlijk vanuit dat dw kans groter is dat je een “ouwe” haring eet ipv een nieuw gevangen.
Circle.Of.Filthdonderdag 18 juni 2020 @ 11:02
Naast lekker nog gezond ook *O*

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
216 kcal
/ 906 kj
Water
64.00 g.
Eiwit
18.00 g.
Koolhydraten
0.50 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
16.00 g.
Verzadigde vetten
5.00 g.
E.o.v
3.00 g.
M.o.v.
6.00 g.
Cholesterol
80.00 mg.
Vezels
0.00 g.

Vitamine A
0.04 mg.
Vitamine B1
0.04 mg.
Vitamine B2
0.22 mg.
Vitamine B6
0.45 mg.
Vitamine B11
6.00 µg
Vitamine B12
8.50 µg
Vitamine C
0.50 mg.
Vitamine D
10.00 µg

Natrium
110.00 mg.
Kalium
300.00 mg.
Calcium
38.00 mg.
Fosfor
280.00 mg.
Ijzer
1.00 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Koper
0.00 mg.
Zink
0.00 mg.
dvrmaandag 22 juni 2020 @ 01:37
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2020 11:47 schreef golfer het volgende:

Tranige en al klaargemaakte voorverpakte meuk. :r
Totale kolder ende lulkoek. Mocht dat oordeel op daadwerkelijke (recente) ervaring berusten en niet op stom vooroordeel, dan heb je echt pech gehad met je aankopen.

quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2020 12:13 schreef Weltschmerz het volgende:

Die van de AH zijn heel slecht, terwijl die van de Aldi prima te doen zijn.
Nog meer onzin, behalve dan dat die van Aldi idd niet slecht schijnen te zijn (maar ik ken ze niet). Goede ervaringen heb ik met AH en Deka, minder goede met Vomar.

Ik heb de afgelopen jaren zeker 100 AH-haringen weggewerkt en de meeste waren prima. Er zaten zelfs heel wat uitzonderlijk goede bij. Helaas ook een enkele miskleun, maar daarvan minder dan bij de plaatselijke visboer, die het vertikt om een harinkie schoon te maken als hij er nog in de koelvitrine heeft liggen. En die liggen er soms al even..

Maar goed, ik was benieuwd naar de lichting 2020 bij AH, en daarvan heb ik er nu twee achter de kiezen. In tegenstelling tot vorig jaar smaakten ze inderdaad naar Hollandse Nieuwe: Lekker weinig zout, maar de typische haringsmaak was nog niet erg tot ontwikkeling gekomen (te korte rijping neem ik aan). Geen spoor van traan, maar dat heb ik überhaupt nooit meegemaakt bij AH-haring, behalve als ik zo'n pakje zelf tot over de tht-datum bewaard had. Het vlees vond ik dit keer wel wat aan de slappe en al opvallend vette kant voor de aanvang van het seizoen. Het formaat was nog een beetje klein. Hopelijk brengt juli wat verder gerijpte, grotere en toch ook iets minder vette visjes. Ik geef deze exemplaren een zes-en-een-half en hoop op beter in juli.
praadjedinsdag 23 juni 2020 @ 14:27
Daarstraks 2 Hollandse vers van het mes gegeten. Amai, ze zijn nu echt goed op smaak :Y)
Redbullkiddinsdag 23 juni 2020 @ 17:19
Smaken verschillen denk ik. Dit jaar vind ik ze beter dan ooit.
dvrzaterdag 11 juli 2020 @ 23:46
Zojuist weer een paar AH-aringen weggewerkt en die waren prima. Een 8.

Ze hebben nu ook koudgerookte haringfilet (een soort opengeklapte spekbokking), ook erg lekker, en slechts 2 euro-nog-wat voor drie stuks.
Rickocumzondag 12 juli 2020 @ 09:16
Dan heb je echt een matige visboer als je die van de supermarkt te pruimen vindt.
Circle.Of.Filthzondag 12 juli 2020 @ 10:05
quote:
1s.gif Op maandag 8 juni 2020 22:26 schreef Muck het volgende:

[..]

Uiteindelijk zijn het pakjes boter met binnen, als het zo doorgaat :D
Dan kun je net zo goed een Magnum eten :9

Pakje boter op een stokje :P
Renezondag 12 juli 2020 @ 16:37
De eerste dag gehad. God, wat smaakte het weer als een feestje O+ !
Lucky_Strikezaterdag 19 juni 2021 @ 22:11
Kick! Ze zijn er weer :9
golferzaterdag 19 juni 2021 @ 22:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 juni 2021 22:11 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kick! Ze zijn er weer :9
Volgens de 'deskundige' @christmastsunami zijn die al ruim een jaar oud. :')
Lucky_Strikezaterdag 19 juni 2021 @ 22:18
quote:
12s.gif Op zaterdag 19 juni 2021 22:14 schreef golfer het volgende:

[..]

Volgens de 'deskundige' @:chrismastsunami zijn die al ruim een jaar oud. :')
Ach ja. Lekker laten lullen dan.

Er was een paar jaar geleden wel een aflevering van de KVW over oude haring maar dat ging niet over Hollandse Nieuwe.
Ik weet de details niet meer want ik heb al 30 jaar geen haring meer op dus het heeft mijn interesse niet echt.

Ik moet toch eens een keer een Nieuwe kopen. En dan thuis met mes en vork opeten. Dan vind ik het misschien nog lekker ook.
111210maandag 21 juni 2021 @ 06:51
quote:
12s.gif Op zaterdag 19 juni 2021 22:14 schreef golfer het volgende:

[..]

Volgens de 'deskundige' @:christmastsunami zijn die al ruim een jaar oud. :')
Wat ik vorig jaar al schreef, die kans is groter dan dat je daadwerkelijk een echte hollandse nieuwe krijgt. De pakhuizen liggen ram vol met bevroren haring. En aangezien alle haring eerst bevroren wordt voor het naar de consument mag zal je het verschil toch niet proeven.
Jan_Onderwaterdinsdag 22 juni 2021 @ 15:04
zoals ieder jaar is ie weer beter dan vorig jaar.
golferdinsdag 22 juni 2021 @ 15:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 juni 2021 15:04 schreef Jan_Onderwater het volgende:
zoals ieder jaar is ie weer beter dan vorig jaar.
Inderdaad Piet Jan. :9
qajariaqdinsdag 22 juni 2021 @ 16:33
quote:
0s.gif Op maandag 21 juni 2021 06:51 schreef 111210 het volgende:
De pakhuizen liggen ram vol met bevroren haring.
Ik neem aan dat de voorraad deze tijd van het jaar wel minimaal is.

Ergens heb ik het gevoel dat de 'oude' voorraad diepvriesharing via de supermarkt verkocht wordt. Nu zijn die supers opeens veel goedkoper maar wel lekker vet. Echt nieuwe haring is gewoon magere troep, niet echt lekker. Over een week of twee/drie zijn ze weer beter aan de stal.
#ANONIEMdinsdag 22 juni 2021 @ 16:37
De Hollandse Nieuwe van dit jaar is lekker zout :9 In ieder geval, merkbaar zoutiger dan de voorgaande visjes.

[ Bericht 2% gewijzigd door Erasmus op 22-06-2021 16:37:38 ]
Joenedinsdag 22 juni 2021 @ 19:20
vandaag gegeten , prima haring, niks bijzonders
111210dinsdag 22 juni 2021 @ 19:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 juni 2021 16:33 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Ik neem aan dat de voorraad deze tijd van het jaar wel minimaal is.

Ergens heb ik het gevoel dat de 'oude' voorraad diepvriesharing via de supermarkt verkocht wordt. Nu zijn die supers opeens veel goedkoper maar wel lekker vet. Echt nieuwe haring is gewoon magere troep, niet echt lekker. Over een week of twee/drie zijn ze weer beter aan de stal.
Wat mij toen verteld is, is dat dit het hele jaar door vol staat. Zelfde met de makrelen uit een uitzending van de keuringsdienst, sommige lagen al bijna 3 jaar bevroren in dat pakhuis voor ze bij een visboer of supermarkt te koop waren
Jan_Onderwaterwoensdag 23 juni 2021 @ 08:48
Je kan natuurlijk haring jarenlang ingevroren laten liggen, maar dat kost geld.
qajariaqwoensdag 23 juni 2021 @ 12:47
quote:
0s.gif Op woensdag 23 juni 2021 08:48 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Je kan natuurlijk haring jarenlang ingevroren laten liggen, maar dat kost geld.
Dat dachten ze vroeger ook met de boterberg maar die is uiteindelijk tot zeep verwerkt omdat het toch niet meer zo eetbaar bleek.

Alle haring is ingevroren geweest. En ja, je kan haring best wel een paar jaar ingevroren laten maar op een goed moment gaat het toch minder worden in kwaliteit. Bovendien kost het inderdaad geld en dit is particulier eigendom dus zal er best wel aan gerekend worden.
Taradowoensdag 23 juni 2021 @ 12:47
we hebben het er weer over, goeie marketing toch wel