abonnement Unibet Coolblue
pi_193721300
Wil al jaren een pizzasteen in de oven. Dat je de pizza erin schuift en dat deeg gelijk krokant op de steen bakt.

Nu wordt eigenlijk altijd de bovenkant te snel gaar
.
pi_193722004
Pizza gemaakt door je vriendin en dan ga je het lekker opsmikkelen achter je computert? hahahah
  zondag 21 juni 2020 @ 20:21:10 #28
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_193728627
Maar liefst 23 delen vol tips voor je:
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #23
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 9 augustus 2020 @ 22:29:58 #29
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_194481572
Het was vandaag warm, maar ik vond het toch een goede gelegenheid om mijn (in het vroege voorjaar gerepareerde en van nieuwe rookafvoer voorziene pizza-) steenoven weer eens goed op te stoken :)



Om 11:30 ben ik begonnen met rustig opstoken, om daarna langzaam het vuur te laten roteren rond de binnenkant van de koepel. In februari zijn de grootste gaten binnenin dichtgesmeerd met vuurvast cement wat nog niet eerder volledig was verhit, en ook de rookgasafvoer bovenin de koepel was destijds opnieuw dicht gesmeerd.
(Ik heb de oven dus na het smeren van het cement wel twee keer gestookt, maar niet met bak doeleinden, en met maar een beperkt vuur erin. Graad of 300 max.)

De rookafvoer was eerst 1,5 meter boven het dak; nu staat de pijp tot 2,5 meter boven het dak, en daarmee ook boven de gootlijnen van de omliggende huizen. Veel meer trek nu ook.

Dat levert een fijn vuur op.



Na een paar uurtjes rustig stoken ben ik het vuurtje langzaam wat meer zuurstof gaan geven, en met het droge beukenhout wat ik gebruik liep de temperatuur gestaag op.
Tegen 17:00 stond het metertje op een punt waar ik het nog niet eerder gezien had:



Ondertussen had ik pizzadeeg gemaakt, dit laten rijzen en drie keer platgeslagen tussendoor; een mooi soepel en goed uitrolbaar deegje wat prima op mn alu pizzascheppen te handlen is.

In het begin van het bakken was er nog een aardig vuurtje in de koepel:



Pizza's krijgen bij ons serieus beleg; ik weet dat er puristen zijn die voor een schoenzool met rood en een los blaadje basilicum gaan, ik schaar me daar niet onder.
De bovenstaande pizza was onder andere belegd met de kant en klaar door de Jumbo verkochte "gegrillde groenten". En nog een aantal andere lekkere dingen :)

Ook een pizza met vis (mosselen, ansjovis, surimi, stukjes zalm) behoort tot een van de favorieten.



Voor mezelf bakte ik er eentje met gehakt, dikke plakken Hongaarse Salami en kaas. Net in de oven, nu met al aardig wat minder vuur:



En na maar een paar minuutjes in de oven komt het er dan zo, bubbelend en squeekend uit:



Toen iedereen klaar was met eten was er nog een klein beetje deeg over, en wat restjes vlees.
Daar heb ik een kleine pizza mee gemaakt die nu in de koelkast ligt: wat lekkers voor de lunch van morgen.



[ Bericht 0% gewijzigd door fietsie op 09-08-2020 22:51:55 ]
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_194481784
Oh O+
Spoilers!
pi_194484271
Nu heb ik ook weer zin in pizza!
pi_194485003
Ziet er heerlijk uit O+
Zo'n steenoven staat hoog op ons wensenlijstje
  maandag 10 augustus 2020 @ 09:56:52 #33
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_194485492
quote:
0s.gif Op maandag 10 augustus 2020 09:07 schreef Sarabi het volgende:
Ziet er heerlijk uit O+
Zo'n steenoven staat hoog op ons wensenlijstje
Koop er dan aub een met een schoorsteen aan de voorkant, bij de deur, en niet een Portugese, die ik heb, met de schoorsteen in de top van de koepel.

Die met de schoorsteen vooraan houden hun warmte beter vast.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  zaterdag 6 februari 2021 @ 19:18:51 #34
296595 foodlover
live and learn
pi_197857335
Schopje omhoog!

Ik maak regelmatig zelf pizza. In ons vorige huis hadden we een 90cm brede Smeg oven met ook een dikke en grote pizzasteen erin. Nu wonen we tijdelijk in een ander huis in NL en bak ik pizza's in een kleine Moulinex oven, die mits goed voorverwarmd en met twee ronden bbq pizzastenen erin - ook een prima resultaat geeft.

Al diverse recepten gebruikt en ben momenteel tevreden met dit recept van Vito Lacopelli:
De grap van dit deeg zit 'm in de poolish en moet zeggen dat het een mooi en luchtig resultaat geeft.
  Moderator donderdag 11 februari 2021 @ 09:18:41 #35
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197939358
Is er nou niemand die volkorenpizza's maakt? Veel lekkerder :D
Ik gebruik het recept van Italieplein (350 meel, 250 water, 10 gist, olijfolie en gist of meer als je meer pizza's maakt) en dat is superlekker. Ik heb zelf een graanmolen dus ik maal ook zelf mijn granen en gebruik ook vaak andere granen dan tarwe alleen (spelt, einkorn, rotkorn, emmer). Heel voedzaam ook nog :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_197948305
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2021 19:18 schreef foodlover het volgende:
Schopje omhoog!

Ik maak regelmatig zelf pizza. In ons vorige huis hadden we een 90cm brede Smeg oven met ook een dikke en grote pizzasteen erin. Nu wonen we tijdelijk in een ander huis in NL en bak ik pizza's in een kleine Moulinex oven, die mits goed voorverwarmd en met twee ronden bbq pizzastenen erin - ook een prima resultaat geeft.

Al diverse recepten gebruikt en ben momenteel tevreden met dit recept van Vito Lacopelli:
De grap van dit deeg zit 'm in de poolish en moet zeggen dat het een mooi en luchtig resultaat geeft.
Yes deze heb ik ook al een paar keer gemaakt voor in de thuis oven. Echt verassend goed voor een keuken oventje.

quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2021 09:18 schreef djkoelkast het volgende:
Is er nou niemand die volkorenpizza's maakt?
Nee sorry :D
  Moderator donderdag 11 februari 2021 @ 17:51:11 #37
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197948367
quote:
1s.gif Op donderdag 11 februari 2021 17:47 schreef 111210 het volgende:

Nee sorry :D
Toch eens proberen, echt zo veel meer smaak, fantastisch. Ooit mee begonnen omdat ik het in Duitsland heb gegeten, die maalden hun eigen granen, zo goed :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_197948517
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2021 17:51 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Toch eens proberen, echt zo veel meer smaak, fantastisch. Ooit mee begonnen omdat ik het in Duitsland heb gegeten, die maalden hun eigen granen, zo goed :D
Ja misschien is het wel lekker hoor, krijg je het ook krokant en luchtig met volkoren?

Op de een of andere manier trekt het me niet echt, net zoals volkoren pasta.

Maar wie weer wel een keer de moeite waard.
  Moderator donderdag 11 februari 2021 @ 19:07:53 #39
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_197950189
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2021 17:58 schreef 111210 het volgende:

[..]

Ja misschien is het wel lekker hoor, krijg je het ook krokant en luchtig met volkoren?

Op de een of andere manier trekt het me niet echt, net zoals volkoren pasta.

Maar wie weer wel een keer de moeite waard.
Zeker luchtig en knapperig. Ik denk dat mensen een verkeerd beeld hebben van volkoren. Dat dat meteen zwaar en heel dicht is, dat is het niet. Het is gewoon net als witte bloem, alleen alle goede voedingsstoffen en vezels zitten er nog in.
Volkorenpasta vind ik wel vrij zwaar en meestal niet heel erg lekker, dus daar heb je zeker een punt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_198299594
Ik heb een pak di cecco semola bloem gekocht. Is dat ook geschikt voor een goede pizza bodem. Of kan ik daar beter 00 voor gebruiken? En misschien een klein beetje semola er aan toevoegen?
pi_198301618
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 11:18 schreef Stansfield het volgende:
Ik heb een pak di cecco semola bloem gekocht. Is dat ook geschikt voor een goede pizza bodem. Of kan ik daar beter 00 voor gebruiken? En misschien een klein beetje semola er aan toevoegen?
Prima voor pizza!

www.xandrabaktbrood.nl/info/italiaans-bloem-en-meel/amp/
– Semola di grano duro ‘rimacinata’
Grano duro rimacinata betekent zoiets als dubbel gemalen of fijngemalen. Het is een griesmeel dat een beetje gelig van kleur is en van extra harde tarwe (Manitoba of Durum) is gemaakt. Dat maakt dat het makkelijker te verwerken is dan de Semola di grano duro. Het kan namelijk meer en makkelijker vocht opnemen.
Geschikt voor: focaccia, pizza, pasta, etc.
pi_198307132
quote:
1s.gif Op woensdag 3 maart 2021 13:55 schreef Yinny het volgende:

[..]

Prima voor pizza!

www.xandrabaktbrood.nl/info/italiaans-bloem-en-meel/amp/
– Semola di grano duro ‘rimacinata’
Grano duro rimacinata betekent zoiets als dubbel gemalen of fijngemalen. Het is een griesmeel dat een beetje gelig van kleur is en van extra harde tarwe (Manitoba of Durum) is gemaakt. Dat maakt dat het makkelijker te verwerken is dan de Semola di grano duro. Het kan namelijk meer en makkelijker vocht opnemen.
Geschikt voor: focaccia, pizza, pasta, etc.
Tnx voor de info. En qua hoeveelheid kan ik voor deze bloem hetzelfde aanhouden als in diverse recepten staat?
pi_198307738
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 19:57 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Tnx voor de info. En qua hoeveelheid kan ik voor deze bloem hetzelfde aanhouden als in diverse recepten staat?
Ligt aan recept, want deze neemt meer vocht op, dus het kan zijn dat je meer water moet toevoegen.

Zoiets:
https://www.lamolisana.it(...)-with-semolinaflour/
pi_198314290
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 11:18 schreef Stansfield het volgende:
Ik heb een pak di cecco semola bloem gekocht. Is dat ook geschikt voor een goede pizza bodem. Of kan ik daar beter 00 voor gebruiken? En misschien een klein beetje semola er aan toevoegen?
Als het deze is, dan is die niet geschikt voor pizza, dit is pasta meel.


quote:
1s.gif Op woensdag 3 maart 2021 13:55 schreef Yinny het volgende:

[..]

Geschikt voor: focaccia, pizza, pasta, etc.
Ja hier zet ik dan weer vraagtekens bij, dit zijn 3 totaal verschillende dingen, daar gebruik je niet 1 soort bloem voor.

Je zal het er vast wel van kunnen maken, maar betwijfel of het lekker is (kijk maar naar snelkookpasta van witmeel ipv durum, of diepvriespizzas die eerder op koekdeeg lijken door het gebruik van normale goedkope bloem)
pi_199748040
https://www.lidl-shop.nl/p/grillmeister-pizzaoven/p100324813

Zou dit wat zijn om van je bbq een pizza oven te maken?
  maandag 7 juni 2021 @ 10:12:45 #46
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_199779606



Gisteren de houtoven weer eens in gebruik genomen! We zijn van plan om dit iedere week te gaan doen om er weer een beetje in te komen :9. O ja, en voor het eerst desem gebruikt voor het deeg. Is goed bevallen, dus dat blijf ik doen :).

[ Bericht 10% gewijzigd door Helsinki op 07-06-2021 10:22:38 ]
pi_199785864
quote:
0s.gif Op maandag 7 juni 2021 10:12 schreef Helsinki het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Gisteren de houtoven weer eens in gebruik genomen! We zijn van plan om dit iedere week te gaan doen om er weer een beetje in te komen :9. O ja, en voor het eerst desem gebruikt voor het deeg. Is goed bevallen, dus dat blijf ik doen :).
Stad in Zuid Frankrijk
  maandag 7 juni 2021 @ 18:47:18 #48
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_199786438
quote:
0s.gif Op maandag 7 juni 2021 10:12 schreef Helsinki het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Gisteren de houtoven weer eens in gebruik genomen! We zijn van plan om dit iedere week te gaan doen om er weer een beetje in te komen :9. O ja, en voor het eerst desem gebruikt voor het deeg. Is goed bevallen, dus dat blijf ik doen :).
:9
Spoilers!
pi_199844162
Hebben jullie ervaring met het invriezen van je zelfgemaakte pizza? Of iig de bodem? Ik maak weleens zelf pizza maar maak dan altijd best een rommel in m’n keuken :D Zou dan als het toch al een bende is het liefst nog een paar extra maken om in de vriezer te gooien, maar kan dit? Of wordt het niet meer lekker als je hem later in de oven doet?
pi_201213010
Een flinke kick.

Man kreeg een ooni karu 12. Dus wij hadden vandaag pizza :9.
Ik heb de afgelopen jaren aardig veel brood gebakken dus pizzadeeg maken was dan ook niet een vreselijk moeilijke opgave. Ook gelijk even getest met 4 bolletjes deeg invriezen en ontdooien na de bulkrijs, dat gaf het gewenste resultaat.
We hebben bewust even kleinere pizza's gemaakt om zo te kunnen testen hoe de oven zich aan temperatuur hield voor wat langere tijd.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')