abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_189970287
registreer om deze reclame te verbergen
Aberglaube-Hanna-B%C3%B6vong-buchcover_wildejagd.jpg
Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
jager_doorzonsint.jpg
Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:
de92ms.jpg
Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2015 17:42 schreef Montagui het volgende:
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 13:53 schreef Montagui het volgende:
Infographic verbanden en sponsoring
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Gezin_op_Sinterklaasavond_Dutch_family_celebrating_St._Nicholas_eve.jpg

quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je één van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.
08_St._Nikolaas_bij_een_Snoeper-1.jpg
quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wél weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij geïnspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet geïnspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.
Het boekje van Schenkman is online in te zien: https://www.slideshare.net/FeenyNL/sint-nikolaas-en-zijn-knecht


quote:
Het is toch wel een hele mooie dag aan het worden. KOZP word echt op alle fronten vernederd.
Eerst schrappen ze de meeste demonstraties omdat ze te weinig deelnemers hebben, vervolgens word hun door de gemeentes een hoop beperkende maatregelen opgelegd. De bussen naar Den Helder werden 2x tot stoppen gedwongen door de politie. Vervolgens worden ze overal weggejaagd en aangevallen. In Rotterdam zelfs door zowel voetbalfans als de politie zelf.

En de enige arrestaties zijn er onder KOZP'ers _O_
Alternatieve Sinterklaas journaals:

  zaterdag 16 november 2019 @ 14:23:01 #2
3542 Gia
User under construction
pi_189970296
quote:
zaterdag 16 november 2019 14:14 schreef Cause_Mayhem het volgende:[/b] [..] Apart. Want de praktijk was dat hij hun belevenis niet verstoorde. Alleen op andere manier met erg veel plezier meedeed. Ik heb het sint feest inc zp nooit als kwalijk gezien. Vind het idee erachter zelfs supertof. Snap nogsteeds niet goed wat er mis is met de waarde van iets zien zonder regelrecht te liegen. Ik woon niet in de stad. Ik heb gezien hoe kinderen bedreigt werden met sinterklaas. Hoe ze zout/kool in hun schoen kregen, met een nare begeleidende brief erbij over het 'beter' moeten doen. Hun angst en verdriet erover. Dat vond ik erg.
Pff, ze kunnen wel wat hebben! Wij vertelden onze kinderen vroeger dat er altijd zwarte pieten vooruit reisden om alvast te kijken welke kindjes lief zijn en welke niet. Zo vanaf begin november. Werkte als een tierelier. Waren al best lieve kinderen, maar die 5 weken zelfs geen ruzietje tussen de jongens
pi_189970308
KOZP eist een gesprek met Rutte. Zojuist gemeld door Mitchell Esajas op het Malieveld.
EvavanRijnberk twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 14:16:31 “#kozp eist voor 5 december een overleg met @MinPres over:Institutioneel racisme Discriminatie op de arbeidsmarkt Ongelijkheid in het onderwijsGeweld van de politie En de racistische figuur zwarte Piet”Mitchel Esajas #KOZPDenHaag reageer retweet
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_189970325
registreer om deze reclame te verbergen
Verbraak twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 13:01:50 Kiek Sinterklaas heeft zwarte helpers en #KOZP heeft witte helpers. https://t.co/1nnQEgqqEM reageer retweet
pi_189970333
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:24 schreef Montagui het volgende:
KOZP eist een gesprek met Rutte. Zojuist gemeld door Mitchell Esajas op het Malieveld.
EvavanRijnberk twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 14:16:31 “#kozp eist voor 5 december een overleg met @:MinPres over:Institutioneel racisme Discriminatie op de arbeidsmarkt Ongelijkheid in het onderwijsGeweld van de politie En de racistische figuur zwarte Piet”Mitchel Esajas #KOZPDenHaag reageer retweet
Ik denk dat zoiets nutteloos is, de politiek kan de cultuur niet sturen in dit land. Volgens mij heeft de politiek ook al meermaals aangegeven dat de inwoners van Nederland dit zelf moeten regelen. Ze kunnen naar een rechter stappen, maar ook die heeft hun claim dat ZP racistisch is al afgewezen.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:29:11 #6
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_189970345
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2019 13:51 schreef Cause_Mayhem het volgende:
De vraag is eerder waarom zou je ze wel in de waan laten?
Waarom welk ander sprookje wel zo uitleggen en deze niet?
Ik vind het mooi als ouders niet veel zeggen. Gewoon het kind mee laten doen, het laten ervaren. Naarmate ze ouder worden gaan ze vanzelf twijfelen, omdat ze dan slim genoeg zijn om te weten dat er dingen niet kloppen. En als ze dan zélf de conclusie trekken dat het nep is, mag je daar met hen heel trots op zijn, op het oplossen van "het geheim van Sinterklaas". Inwijdingsritueel. En daarna kunnen ze meedoen met lootjestrekken, zoals grote mensen dat doen. Of Zwarte Piet spelen voor kindjes die nog geloven: daar leer je van dat cadeaus geven minstens zo fijn is als het krijgen ervan.
pi_189970350
registreer om deze reclame te verbergen
Echt wat een mongolen daar. Er zijn allemaal zwarte pieten, 5 demonstranten en nog weten ze het feest te verneuken

P2000_Drenthe twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 14:20:43 Volwassenen op de vuist met mobiele eenheid bij kinderfeest Emmenhttps://t.co/d8UihqkmZD reageer retweet
Wem die Scheisse bis zum Hals steht, sollte den Kopf nicht hängen lassen
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:31:39 #8
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_189970373
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:23 schreef Gia het volgende:

[..]

Pff, ze kunnen wel wat hebben! Wij vertelden onze kinderen vroeger dat er altijd zwarte pieten vooruit reisden om alvast te kijken welke kindjes lief zijn en welke niet. Zo vanaf begin november. Werkte als een tierelier. Waren al best lieve kinderen, maar die 5 weken zelfs geen ruzietje tussen de jongens
Sorry voor je dat je leugens nodig had om op te voeden...
Dat is dus precies wat ik niet wilde voor mezelf.

Nogmaals. Zeggen dat het niet echt was stond voor mij niet gelijk aan stom/niet waardevol.
We hebben met plezier het sinterklaasfeest gevierd. Maar net zoals we de geboorte van jezus niet vierde (jezus, de zoon van God) of net deden alsof er echte paashazen bestonden deden we ook niet alsof sint en zp echt waren.
Ontzettend leuke toneelspelletjes, maar niet meer dan dat.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_189970397
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:24 schreef Montagui het volgende:
KOZP eist een gesprek met Rutte. Zojuist gemeld door Mitchell Esajas op het Malieveld.
EvavanRijnberk twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 14:16:31 “#kozp eist voor 5 december een overleg met @:MinPres over:Institutioneel racisme Discriminatie op de arbeidsmarkt Ongelijkheid in het onderwijsGeweld van de politie En de racistische figuur zwarte Piet”Mitchel Esajas #KOZPDenHaag reageer retweet
Eisen nog wel, toe maar weer...
pi_189970400
In Leeuwarden werden pamfletten uitgedeeld met Sinterklaas met een Hitler gezicht en een swastika op de mijter.
Waarbij die 2 onthoofde hoofden van Zwarte Pieten vast had.
Bizar waar mensen toe in staat zijn...
» Le Civisme Est d'Avant-Garde «
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:34:45 #11
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_189970407
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:34 schreef CoExist het volgende:
In Leeuwarden werden pamfletten uitgedeeld met Sinterklaas met een Hitler gezicht en een swastika op de mijter.
Waarbij die 2 onthoofde hoofden van Zwarte Pieten vast had.
Bizar waar mensen toe in staat zijn...
Leuk, zo'n kinderfeest :r
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:34:46 #12
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_189970408
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:14 schreef Cause_Mayhem het volgende:

Ik heb gezien hoe kinderen bedreigt werden met sinterklaas. Hoe ze zout/kool in hun schoen kregen, met een nare begeleidende brief erbij over het 'beter' moeten doen.
Hun angst en verdriet erover.

Dat vond ik erg.
Het idee daaraachter is dat je gestraft wordt voor je boze daden, in de zak gaat, herboren wordt zonder het juk van de boze daden van het vorige jaar en dat je de hergeboorte viert met geschenken en lekkernijen.
Niks mis met een beetje angst en spanning, en wat verdriet/berouw, als de andere kant, de hergeboorte ook aan bod komt.
Zwart en wit. Piet en Sint.
pi_189970411
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:29 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Ik vind het mooi als ouders niet veel zeggen. Gewoon het kind mee laten doen, het laten ervaren. Naarmate ze ouder worden gaan ze vanzelf twijfelen, omdat ze dan slim genoeg zijn om te weten dat er dingen niet kloppen. En als ze dan zélf de conclusie trekken dat het nep is, mag je daar met hen heel trots op zijn, op het oplossen van "het geheim van Sinterklaas". Inwijdingsritueel. En daarna kunnen ze meedoen met lootjestrekken, zoals grote mensen dat doen. Of Zwarte Piet spelen voor kindjes die nog geloven: daar leer je van dat cadeaus geven minstens zo fijn is als het krijgen ervan.
Toch houd je hen een leugen voor,
Dan moet je rechtlijnig wezen en elke leugen accepteren,
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:35:19 #14
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_189970417
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:34 schreef CoExist het volgende:
In Leeuwarden werden pamfletten uitgedeeld met Sinterklaas met een Hitler gezicht en een swastika op de mijter.
Waarbij die 2 onthoofde hoofden van Zwarte Pieten vast had.
Bizar waar mensen toe in staat zijn...
Ja, door Antifa/KOZP of soortgelijk.
pi_189970435
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:34 schreef CoExist het volgende:
In Leeuwarden werden pamfletten uitgedeeld met Sinterklaas met een Hitler gezicht en een swastika op de mijter.
Waarbij die 2 onthoofde hoofden van Zwarte Pieten vast had.
Bizar waar mensen toe in staat zijn...
Godsamme...
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:37:32 #16
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_189970449
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:34 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Toch houd je hen een leugen voor,
Dan moet je rechtlijnig wezen en elke leugen accepteren,
Ach joh, juist religieuzen zouden er geen moeite mee moeten hebben dat kindertjes met een leugen geïndoctrineerd worden.

Ze komen er snel genoeg achter hoe het in elkaar steekt, niets mis mee.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:38:08 #17
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_189970460
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:34 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Het idee daaraachter is dat je gestraft wordt voor je boze daden, in de zak gaat, herboren wordt zonder het juk van de boze daden van het vorige jaar en dat je de hergeboorte viert met geschenken en lekkernijen.
Niks mis met een beetje angst en spanning, en wat verdriet/berouw, als de andere kant, de hergeboorte ook aan bod komt.
Zwart en wit. Piet en Sint.
Waarbij de werkelijkheid is dat dit onder elkaar is, niet door machten buiten de samenleving/gezin.

Wat gaat opa met een knipoog schrijven. Dat is de werkelijkheid.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_189970481
DeWatergeus twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 13:11:54 Visboeren in IJmuiden hebben rotte vis op de plek gegooid waar KOZP moet staan om te demonstreren. De lucht is niet te harden . HAHAHAHA https://t.co/pZjn4jmqZb reageer retweet
Hihaho. Land is in verzet, voor Zwarte Piet :D
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:40:15 #19
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_189970487
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:34 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Toch houd je hen een leugen voor,
Dan moet je rechtlijnig wezen en elke leugen accepteren,
Het is geen leugen. Je laat ze zien wat er is. De intocht, dat de wortel en het hooi weg zijn, het water ook, dat er pepernoten liggen, cadeautjes. Het is een raadsel waarvan ze aanvankelijk niet weten dat het een raadsel is.

Als je naar een toneelstuk gaat met je kinderen ga te vantevoren toch ook niet zeggen dat het nep is? Of van die mascottefiguren: "dit is Bollo, een berenpak2 met een meneer erin die doet of hij boswachter is." Kinderen krijgen daar zelf wel gevoel voor, dat het iets anders is dan ze eerst denken dat het is. Het maakt ze kritisch en oplettend als je ze stimuleert zelf die raadsels op te lossen. Het kan helpen daar zelf de domme te spelen als het te lang duurt: hoe zou Sinterklaas dat nou toch doen? Leer ze zo logisch nadenken.
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:40:51 #20
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_189970490
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:39 schreef StephanL het volgende:
DeWatergeus twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 13:11:54 Visboeren in IJmuiden hebben rotte vis op de plek gegooid waar KOZP moet staan om te demonstreren. De lucht is niet te harden . HAHAHAHA https://t.co/pZjn4jmqZb reageer retweet
Hihaho. Land is in verzet, voor Zwarte Piet :D
Hier moet ik toch echt hard om lachen, die visboeren :@
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:41:06 #21
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_189970494
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:37 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ach joh, juist religieuzen zouden er geen moeite mee moeten hebben dat kindertjes met een leugen geïndoctrineerd worden.

Ze komen er snel genoeg achter hoe het in elkaar steekt, niets mis mee.
Raar dan dat jij als niet religieus type de leugen in stand houdt.
Dat terwijl het verschil tussen die religieuze en jou is dat enkel jij het als een leugen ziet.

Voor de duidelijkheid. Mijn inmiddels 20 jarige zoon is een verstokt atheist. Met geen enkel geloof opgevoed.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:41:13 #22
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_189970496
Maar goed, die Haagse posters geven precies aan wat er mis is; want de figuren die dat soort posters maken zijn ook net de figuren die bij een donker voetbalelftal de verwijzing naar zwarte piet maken.

Daar zit je probleem; zeg niet dat het niet racistisch is als je net zo hard een half Surinaams elftal een zwarte pieten elftal noemt, en als je de "zeurpiet" in je pamflet neerzet in een pietenpak, zeker als je daar dan ook nog werkelijk zijn foto voor gebruikt, had dan gewoon een zwarte piet genomen.

En degenen die op die laatste zin reageren met "dat hebben ze toch gedaan?!!11!!!" zijn precies het probleem.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:42:34 #23
65846 Bocaj
Too much love will kill you.
pi_189970510
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:39 schreef StephanL het volgende:
DeWatergeus twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 13:11:54 Visboeren in IJmuiden hebben rotte vis op de plek gegooid waar KOZP moet staan om te demonstreren. De lucht is niet te harden . HAHAHAHA https://t.co/pZjn4jmqZb reageer retweet
Hihaho. Land is in verzet, voor Zwarte Piet :D
Dit is gewoon humor! :D
Too much love will kill you. If you can't make up your mind. Torn between the lover.
And the love you leave behind. You're headed for disaster. 'Cause you never read the signs.
Too much love will kill you - every time.
pi_189970513
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:39 schreef StephanL het volgende:
DeWatergeus twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 13:11:54 Visboeren in IJmuiden hebben rotte vis op de plek gegooid waar KOZP moet staan om te demonstreren. De lucht is niet te harden . HAHAHAHA https://t.co/pZjn4jmqZb reageer retweet
Hihaho. Land is in verzet, voor Zwarte Piet :D
_O-
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:43:22 #25
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_189970520
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:40 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Het is geen leugen. Je laat ze zien wat er is. De intocht, dat de wortel en het hooi weg zijn, het water ook, dat er pepernoten liggen, cadeautjes. Het is een raadsel waarvan ze aanvankelijk niet weten dat het een raadsel is.

Als je naar een toneelstuk gaat met je kinderen ga te vantevoren toch ook niet zeggen dat het nep is? Of van die mascottefiguren: "dit is Bollo, een berenpak2 met een meneer erin die doet of hij boswachter is." Kinderen krijgen daar zelf wel gevoel voor, dat het iets anders is dan ze eerst denken dat het is. Het maakt ze kritisch en oplettend als je ze stimuleert zelf die raadsels op te lossen. Het kan helpen daar zelf de domme te spelen als het te lang duurt: hoe zou Sinterklaas dat nou toch doen? Leer ze zo logisch nadenken.
Je hebt geen kinderen of wel soms?
Je weet niet hoe vaak ouders ze gerust moeten stellen door te zeggen dat die film/voorstelling niet echt is? Er echt niets onder dat bed of in die kast is? Die droom maar een droom was?
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_189970522
Rip City
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:44:15 #27
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_189970528
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:41 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Raar dan dat jij als niet religieus type de leugen in stand houdt.
Dat terwijl het verschil tussen die religieuze en jou is dat enkel jij het als een leugen ziet.

Voor de duidelijkheid. Mijn inmiddels 20 jarige zoon is een verstokt atheist. Met geen enkel geloof opgevoed.
Ik hou hem niet in stand, maar ik laat me zeker niet door een SGP'er vertellen dat het niet hoort dat ik mijn kind een paar jaar in een sprookje laat geloven.

Kinderen denken dat Pipo de Clown ook echt is, en Dora, en wat nog meer, het maakt niet uit, je hoeft niet alles wat op kinderen gericht is te bombarderen met "het is niet echt, het is gewoon iemand in een pak", dat ontdekken ze snel genoeg, of zouden er werkelijk nog mensen van 17 zijn die in de Kerstman geloven?
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:44:38 #28
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_189970535
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:28 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

Ik denk dat zoiets nutteloos is, de politiek kan de cultuur niet sturen in dit land. Volgens mij heeft de politiek ook al meermaals aangegeven dat de inwoners van Nederland dit zelf moeten regelen. Ze kunnen naar een rechter stappen, maar ook die heeft hun claim dat ZP racistisch is al afgewezen.
Andersom zou wel kunnen: eisen dat de overheid zich houdt aan de rechten van de mens en dus het recht op het uiten van eigen cultuur beter beschermt.
pi_189970536
quote:
Net zoals vele media, allemaal dezelfde kliek, en allemaal graaien in de zelfde subsidie pot wat door die verketterende hardwerkende Nederlanders wordt opgebracht.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
pi_189970537
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:41 schreef Leandra het volgende:
Maar goed, die Haagse posters geven precies aan wat er mis is; want de figuren die dat soort posters maken zijn ook net de figuren die bij een donker voetbalelftal de verwijzing naar zwarte piet maken.

Daar zit je probleem; zeg niet dat het niet racistisch is als je net zo hard een half Surinaams elftal een zwarte pieten elftal noemt, en als je de "zeurpiet" in je pamflet neerzet in een pietenpak, zeker als je daar dan ook nog werkelijk zijn foto voor gebruikt, had dan gewoon een zwarte piet genomen.

En degenen die op die laatste zin reageren met "dat hebben ze toch gedaan?!!11!!!" zijn precies het probleem.
Zag je bij Sylvana ook. Inhoudelijk wekken ze zo veel irritatie op dat mensen ze proberen te pakken waar het echt zeer doet. En dan is een hoop racisme blijkbaar geoorloofd. Pakken we iemand op zn huidskleur.
Dit, dus.
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:45:40 #31
65846 Bocaj
Too much love will kill you.
pi_189970546
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:41 schreef Leandra het volgende:
Maar goed, die Haagse posters geven precies aan wat er mis is; want de figuren die dat soort posters maken zijn ook net de figuren die bij een donker voetbalelftal de verwijzing naar zwarte piet maken.

Daar zit je probleem; zeg niet dat het niet racistisch is als je net zo hard een half Surinaams elftal een zwarte pieten elftal noemt, en als je de "zeurpiet" in je pamflet neerzet in een pietenpak, zeker als je daar dan ook nog werkelijk zijn foto voor gebruikt, had dan gewoon een zwarte piet genomen.

En degenen die op die laatste zin reageren met "dat hebben ze toch gedaan?!!11!!!" zijn precies het probleem.
Onzin, je weet dat die vent al jaren aan het zeuren en zeiken is! (Mijn mening!)
Nu prijkt hij een keer een volkomen onschuldige poster met een vette knipoog!
Too much love will kill you. If you can't make up your mind. Torn between the lover.
And the love you leave behind. You're headed for disaster. 'Cause you never read the signs.
Too much love will kill you - every time.
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:45:54 #32
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_189970547
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:30 schreef maryen65 het volgende:
Echt wat een mongolen daar. Er zijn allemaal zwarte pieten, 5 demonstranten en nog weten ze het feest te verneuken

P2000_Drenthe twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 14:20:43 Volwassenen op de vuist met mobiele eenheid bij kinderfeest Emmenhttps://t.co/d8UihqkmZD reageer retweet
Heeft er denk ik mee te maken dat de sfeer daar in de voorgaande dagen behoorlijk opgefokt werd. Zelfs als KOZP helemaal niet was gekomen zou het nog uit de hand zijn gelopen.
pi_189970556
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:34 schreef CoExist het volgende:
In Leeuwarden werden pamfletten uitgedeeld met Sinterklaas met een Hitler gezicht en een swastika op de mijter.
Waarbij die 2 onthoofde hoofden van Zwarte Pieten vast had.
Bizar waar mensen toe in staat zijn...
67f7babc31f60cc45e47269475904c3d.png

-O-
40+ Wij zijn een soort Gallisch dorpje op FOK!
Actioni contrariam semper et æqualem esse reactionem
pi_189970559
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:45 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Onzin, je weet dat die vent al jaren aan het zeuren en zeiken is! (Mijn mening!)
Nu prijkt hij een keer een volkomen onschuldige poster met een vette knipoog!
Ja en is wel even wat anders met die afgehakte zwarte pieten hoofden en swastika op de mijter. Maar daar hoor je poli-correct NL niet over
Wem die Scheisse bis zum Hals steht, sollte den Kopf nicht hängen lassen
pi_189970576
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:24 schreef Montagui het volgende:
KOZP eist een gesprek met Rutte. Zojuist gemeld door Mitchell Esajas op het Malieveld.
EvavanRijnberk twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 14:16:31 “#kozp eist voor 5 december een overleg met @:MinPres over:Institutioneel racisme Discriminatie op de arbeidsmarkt Ongelijkheid in het onderwijsGeweld van de politie En de racistische figuur zwarte Piet”Mitchel Esajas #KOZPDenHaag reageer retweet
Me dunkt dat Rutte wel wat belangrijkers te doen heeft dan om de tafel te gaan zitten met die lamzakken.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_189970577
quote:
0s.gif [b]Op zaterdag 16 november 2019 14:06 schreef Montagui het volgende:[/b

Rellen? :')

Wederom wordt de waarheid weer eens geweld aan gedaan vanuit de links extremistische hoek.
Noem jij mij nu " links extremistische hoek " ?
Je ontkent dus dat het weigeren zich te houden aan de regels van openbare orde zoals in dit geval het relachtige is?
Ze werden opgepakt toch ? Dat is die rel, die ze uitlokten.

Met jouw overdrijvende stijl... kan ik je "rechts -extremistische hoek" noemen?
pi_189970581
quote:
Ik snap hem niet...

"Onze piet blijft zwart onze gemeenschap wit"
"de Blokkeerpieten"

"Wij doen het voor de kinderen"


Dit lijkt dus van het pro-pieten kamp te komen maar hoe moet ik die tekening dan intepreteren? Het is allemaal nogal tegenstrijdig wat er op dat vodje staat.
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:49:13 #38
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_189970585
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:24 schreef Montagui het volgende:
KOZP eist een gesprek met Rutte. Zojuist gemeld door Mitchell Esajas op het Malieveld.
EvavanRijnberk twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 14:16:31 “#kozp eist voor 5 december een overleg met @:MinPres over:Institutioneel racisme Discriminatie op de arbeidsmarkt Ongelijkheid in het onderwijsGeweld van de politie En de racistische figuur zwarte Piet”Mitchel Esajas #KOZPDenHaag reageer retweet
Daar zit DENK toch al voor in de kamer.
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:49:29 #39
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_189970588
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:24 schreef Montagui het volgende:
KOZP eist een gesprek met Rutte. Zojuist gemeld door Mitchell Esajas op het Malieveld.
EvavanRijnberk twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 14:16:31 “#kozp eist voor 5 december een overleg met @:MinPres over:Institutioneel racisme Discriminatie op de arbeidsmarkt Ongelijkheid in het onderwijsGeweld van de politie En de racistische figuur zwarte Piet”Mitchel Esajas #KOZPDenHaag reageer retweet
Eisen? Er is niets te eisen. Vriendelijk verzoeken werkt beter, maar dat begrijpen de militante en agressieve KOZPers niet.
herr doctor
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:50:14 #40
427770 MC-Morgan
To Life, Love and Loot.
pi_189970597
Elke keer als ik op zo'n tweet klik, is die alweer verwijderd. ;(
pi_189970601
quote:
15s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:48 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik snap hem niet...

"Onze piet blijft zwart onze gemeenschap wit"
"Wij doen het voor de kinderen"
"de Blokkeerpieten"

Dit lijkt dus van het pro-pieten kamp te komen maar hoe moet ik die tekening dan intepreteren?
Het is een steek naar de pro pieten club, volgens KOZP, Antifa en natuurlijk radicaal links is dat de opvatting die vele pro pieten hebben. De verzonnen "argumenten" wat je alleen maar uit die kliek hoort.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:51:11 #42
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_189970605
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:43 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Je hebt geen kinderen of wel soms?
Je weet niet hoe vaak ouders ze gerust moeten stellen door te zeggen dat die film/voorstelling niet echt is? Er echt niets onder dat bed of in die kast is? Die droom maar een droom was?
Dat doe je niet vooraf. Dat is het verschil. En dat met die film komt meestal door een inschattingsfout van jezelf, als ouder. Je moet een kleuter geen Saw laten zien, de angst moet je beetje bij beetje opvoeren, dat het altijd gezellig griezelen blijft, maar altijd toch in je achterhoofd... stel, dat...
pi_189970611
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:48 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Noem jij mij nu " links extremistische hoek " ?
Je ontkent dus dat het weigeren zich te houden aan de regels van openbare orde zoals in dit geval het relachtige is?
Ze werden opgepakt toch ? Dat is die rel, die ze uitlokten.

Met jouw overdrijvende stijl... kan ik je "rechts -extremistische hoek" noemen?
Gewoon door blijven wrijven in die inktvlek.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:52:31 #44
233102 cherrycoke
#include <stdio.h>
pi_189970615
het gaat maar door totdat het hele sinterklaasfeest met de grond gelijk is gemaakt.

en de zwarte sinterklaas in Curacao en Suriname is dit ook racisme?
printf()
printf("Hello, World!");
return 0;
  zaterdag 16 november 2019 @ 14:53:22 #45
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_189970621
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:45 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Onzin, je weet dat die vent al jaren aan het zeuren en zeiken is! (Mijn mening!)
Nu prijkt hij een keer een volkomen onschuldige poster met een vette knipoog!
Nou nee, dit speelt al jaren, die rel om die foto van het Nederlands elftal waarbij een hele voorraad droeftoeters "grappig" meende te moeten gaan doen is inmiddels al 5 jaar geleden, en dat was een heel duidelijk bewijs dat sommige mensen het een inderdaad aan het ander koppelen, en dan heb je een probleem.
https://twitter.com/Vuijsje/status/533613092555735041
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_189970627
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:30 schreef maryen65 het volgende:
Echt wat een mongolen daar. Er zijn allemaal zwarte pieten, 5 demonstranten en nog weten ze het feest te verneuken

P2000_Drenthe twitterde op zaterdag 16-11-2019 om 14:20:43 Volwassenen op de vuist met mobiele eenheid bij kinderfeest Emmenhttps://t.co/d8UihqkmZD reageer retweet
Zijn dat de hooligans van de lokale boerenschijtclub?
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_189970628
quote:
14s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:52 schreef cherrycoke het volgende:
het gaat maar door totdat het hele sinterklaasfeest met de grond gelijk is gemaakt.

en de zwarte sinterklaas in Curacao en Suriname is dit ook racisme?
Stopte het maar bij het sinterklaas feest, maar iedereen weet dat ze dan weer iets nieuws verzinnen om te klagen over die racistische witte Nederlander.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
pi_189970639
quote:
Het zou me niets verbazen als dit een flyer is van propieten om het andere kamp in een kwaad daglicht te zetten.

Het zou me ook niets verbazen als dit een flyer is van geradicaliseerde antipieten.

Geeft wel een beetje het niveau van vandaag aan.
pi_189970651
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:50 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

Het is een steek naar de pro pieten club, volgens KOZP, Antifa en natuurlijk radicaal links is dat de opvatting die vele pro pieten hebben. De verzonnen "argumenten" wat je alleen maar uit die kliek hoort.
Oh... Ik weet niet wie het uitgedeeld heeft. Maar goed, het maakt ook niet uit van wie het komt het is gewoon een triest vodje.
pi_189970655
quote:
15s.gif Op zaterdag 16 november 2019 14:48 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik snap hem niet...

"Onze piet blijft zwart onze gemeenschap wit"
"Wij doen het voor de kinderen"
"de Blokkeerpieten"

Dit lijkt dus van het pro-pieten kamp te komen maar hoe moet ik die tekening dan intepreteren? Het is allemaal nogal tegenstrijdig wat er op dat vodje staat.
Niemand heeft gezien wie de posters in Den Haag en Leeuwarden heeft aangeplakt, dus ik wacht nog even met vingerwijzen.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')