SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 18% gewijzigd door realAIVD op 14-08-2019 18:12:21 ]
Lekkerbekjes vang ik altijd zelf. Kost wat meer moeite maar is wel gratis en vers.quote:Op woensdag 14 augustus 2019 19:07 schreef DonVincenzo het volgende:
De kibbeling wordt steeds schaarser. Niet dat het inmiddels een bedreigde soort is, maar wel zodanig dat het de prijs opdrijft. Voor het lekkerbekje geldt dat trouwens ook, zij het in iets mindere mate.
De visboer hier betaal je al gauw ¤8,50 voor 500 gram.quote:Op woensdag 14 augustus 2019 17:28 schreef Pap89 het volgende:
Gewoon een vraag, viel mij op dat de kibbeling bij de visboer best wel prijzig is. Vroeger als kind aten we iedere week wel kibbeling.
Had het al jaren niet gehaald, weet dat her vroeger 1 pond 5¤ was, paar jaar geleden eens gehaald voor 1 pond 7,5¤.
Nu was het een pond voor 10¤.
Vandaar mijn vraag hoeveel betalen jullie bij de visboer voor een pond?
Ja, anders is het inderdaad minder lekker.quote:Op woensdag 14 augustus 2019 21:51 schreef Jantje2k het volgende:
Maakt het uit met wat voor vis de kibbeling is gemaakt? Is het anders minder lekker?
Niet-kenner gespot.quote:Op woensdag 14 augustus 2019 21:51 schreef Jantje2k het volgende:
Maakt het uit met wat voor vis de kibbeling is gemaakt? Is het anders minder lekker?
Oké. Merk je dat verschil echt als leek? Ik eet misschien vier keer per jaar kibbeling dus ik kan me voorstellen dat ik dat verschil niet merk.quote:Op woensdag 14 augustus 2019 21:59 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Ja, anders is het inderdaad minder lekker.
Herkenbaar. Voor mij toch iets te prijzig.. Vandaar dat ik eigenlijk helemaal ben overgestapt naar de kippenpoelier. Verrukkelijke kip waarbij je het dubbele krijgt voor de helft van de prijs.quote:Op woensdag 14 augustus 2019 21:49 schreef stokj het volgende:
De visboer hier betaal je al gauw ¤8,50 voor 500 gram.
Zeker, het zegt wat over de smaak en kwaliteit van de kibbeling (naast de manier van frituren etc). Veel visboeren kopen polak goedkoop in om het als normale kibbeling tegen een voor polak te hoge prijs te verkopen. Polak is een relatieve goedkope vis ten op dichte van kabeljauw.quote:Op woensdag 14 augustus 2019 21:51 schreef Jantje2k het volgende:
Maakt het uit met wat voor vis de kibbeling is gemaakt? Is het anders minder lekker?
Moet het geen plofkip zijn😛quote:Op donderdag 15 augustus 2019 07:41 schreef Kaizen_ het volgende:
[..]
Herkenbaar. Voor mij toch iets te prijzig.. Vandaar dat ik eigenlijk helemaal ben overgestapt naar de kippenpoelier. Verrukkelijke kip waarbij je het dubbele krijgt voor de helft van de prijs.
Hou toch op😂quote:Op donderdag 15 augustus 2019 08:50 schreef stokj het volgende:
[..]
Zeker, het zegt wat over de smaak en kwaliteit van de kibbeling (naast de manier van frituren etc). Veel visboeren kopen polak goedkoop in om het als normale kibbeling tegen een voor polak te hoge prijs te verkopen. Polak is een relatieve goedkope vis ten op dichte van kabeljauw.
Ook de poelier verkoopt vrijwel alleen plofkip. Wil je goede en lekkere kip eten, vraag dan naar bijvoorbeeld een Label Rouge kip. Betaal je wat voor maar dan eet je echt goede kip.quote:Op donderdag 15 augustus 2019 08:52 schreef stokj het volgende:
[..]
Moet het geen plofkip zijn😛
Er komt een recessie aan dus alle prijzen zullen stijgen.
Heel logisch inderdaad als je zin hebt in vis. .quote:Op donderdag 15 augustus 2019 07:41 schreef Kaizen_ het volgende:
[..]
Herkenbaar. Voor mij toch iets te prijzig.. Vandaar dat ik eigenlijk helemaal ben overgestapt naar de kippenpoelier. Verrukkelijke kip waarbij je het dubbele krijgt voor de helft van de prijs.
Er zijn wel echte kenners die het verschil merken (ikzelf merk het niet altijd). Een goede visboer (Fred de Zeemeeuw) zij me ooit dat men kibbeling zonder saus zou moeten eten om de textuur van de kibbeling goed te kunnen proeven.quote:Op donderdag 15 augustus 2019 09:11 schreef Fofo het volgende:
[..]
Hou toch op😂
Waarschijnlijk zal nog geen één procent van de mensen het verschil in vissoorten herkennen. Er wordt zoveel kruiden overheen gestrooid en dan heb ik het nog niet eens over de hoeveelheid saus die er bij wordt gegeten. De meeste Nederlanders eten kibbeling zoals ze hun friet eten. Verzopen in remoulade- of ravigottesaus welke eigenlijk niet zo genoemd mogen worden. Komt niet eens in de buurt van deze echte sauzen.
Zelfs als ik zin heb in vis, ga ik liever voor de 'Kippeling'quote:Op donderdag 15 augustus 2019 09:25 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Heel logisch inderdaad als je zin hebt in vis. .
Uiteraard, men wilt kwaliteit in verhouding tot de prijs.quote:Op donderdag 15 augustus 2019 09:13 schreef Fofo het volgende:
[..]
Ook de poelier verkoopt vrijwel alleen plofkip. Wil je goede en lekkere kip eten, vraag dan naar bijvoorbeeld een Label Rouge kip. Betaal je wat voor maar dan eet je echt goede kip.
Nee, de wangetjes zijn het beste stuk van de vis. Die waren nog net goed genoeg om gefrituurd in een beslagje aan armelui te serveren.quote:Op vrijdag 16 augustus 2019 21:15 schreef robber57 het volgende:
Van origine is kibbeling armelui voer, het waren van origine kabeljauw wangetjes.
Die wangetjes kon men maar weinig mee terwijl het wel een klompje prima vis en dus werden ze gefrituurd en voor weinig verkocht, het alternatief toen was aan de katten voeren of viskoekjes van maken oid en dat vond men zonde.
Gewoon denken dat je kibbeling eetquote:Op donderdag 15 augustus 2019 09:25 schreef nogeenoudebekende het volgende:
[..]
Heel logisch inderdaad als je zin hebt in vis. .
quote:Op woensdag 14 augustus 2019 21:49 schreef stokj het volgende:
[..]
De visboer hier betaal je al gauw ¤8,50 voor 500 gram.
Bij Fred de Zeemeeuw (waar ze het vers bakken terwijl je wacht) betaal je per 100 gram ¤2,75
Je moet ook opletten of het van originele kabeljauw is gemaakt of van polak. Sommige visboeren boren je daarmee.
Heb je het dan over kippeling?quote:Op donderdag 15 augustus 2019 07:41 schreef Kaizen_ het volgende:
[..]
Herkenbaar. Voor mij toch iets te prijzig.. Vandaar dat ik eigenlijk helemaal ben overgestapt naar de kippenpoelier. Verrukkelijke kip waarbij je het dubbele krijgt voor de helft van de prijs.
Het zijn geen vissoorten, net zomin als de visstickquote:Op woensdag 14 augustus 2019 19:07 schreef DonVincenzo het volgende:
De kibbeling wordt steeds schaarser. Niet dat het inmiddels een bedreigde soort is, maar wel zodanig dat het de prijs opdrijft. Voor het lekkerbekje geldt dat trouwens ook, zij het in iets mindere mate.
Er wordt zeker in bedrijfskantines echte rommel verkocht als kibbeling of lekkerbek. Gemalen vis en dan weer in elkaar geschroefd in min of meer visvorm, veel te veel kruiden, veel te vet en het smaakt naar verkouden kip.quote:Op donderdag 15 augustus 2019 07:36 schreef Jantje2k het volgende:
[..]
Oké. Merk je dat verschil echt als leek? Ik eet misschien vier keer per jaar kibbeling dus ik kan me voorstellen dat ik dat verschil niet merk.
De meuk in onze kantine was alleen te eten met heel veel saus.quote:Op donderdag 15 augustus 2019 09:29 schreef stokj het volgende:
[..]
Er zijn wel echte kenners die het verschil merken (ikzelf merk het niet altijd). Een goede visboer (Fred de Zeemeeuw) zij me ooit dat men kibbeling zonder saus zou moeten eten om de textuur van de kibbeling goed te kunnen proeven.
Precies, de malse binnenkant en de vorm geeft aan of het goed is bereid.quote:Op zaterdag 17 augustus 2019 19:17 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
De meuk in onze kantine was alleen te eten met heel veel saus.
Echte kibbeling is door de manier van maken (knapperig van buiten, zacht van binnen, valt bijna uit elkaar) niet goed met saus, dat maakt de korst zacht en plakt de binnenkant aan elkaar. Ik heb het daarom liever zonder saus.
Ik ken kinderen die "geen vis lusten" en denken dat kibbeling kip is, dat hebben hun ouders verteld en het verschil is niet altijd groot, bij de fabriekszooi.quote:Op zaterdag 17 augustus 2019 18:58 schreef Nismo91 het volgende:
[..]
Gewoon denken dat je kibbeling eet
Je kunt ze trouwens uit heel veel vissen snijden, zoet of zout.... bij hele vis sla ik ze nooit over.. En ook de "kelen" zijn perfect.. (elk stukje vlees van de kop is perfect)quote:Op vrijdag 16 augustus 2019 21:15 schreef robber57 het volgende:
Van origine is kibbeling armelui voer, het waren van origine kabeljauw wangetjes.
Die wangetjes kon men maar weinig mee terwijl het wel een klompje prima vis en dus werden ze gefrituurd en voor weinig verkocht, het alternatief toen was aan de katten voeren of viskoekjes van maken oid en dat vond men zonde.
Echte kibbeling zul je op bestelling wel kunnen krijgen alhoewel het meeste ( het is uiteraard zelfs van 10 ton kabeljauw niet erg veel) door de vissers zelf mee naar huis word genomen.
Als je in de buurt van een zeehaven woont en zelf naar een trawler loopt en vraagt kun je wel eens mazzel hebben.
Ik heb ze ooit gegeten op het scheepvaart internaat waar ik met een stel katwijkers op een kamer zat, was wel lekker maar niet echt bijzonder.
Ook al gekauwd?quote:Op zaterdag 17 augustus 2019 19:36 schreef Lunatiek het volgende:
Bij Albert Heijn uit de koeling: ¤13,29 per kilo, reeds gebakken, van Alaska koolvis.
Nee joh, ik was toevallig in de AH toen ik het topic zag en de visboer was al weg. Ik koop mijn vis niet bij de AH. De vraag in de OP ging over de prijs, niet over de kwaliteit.quote:
Nog een keer bakken en dan lekker uitgedroogd?quote:Op zondag 18 augustus 2019 18:44 schreef Remzz het volgende:
Vind ik altijd zo raar, die gebakken kibbeling/vis in de koeling bij de Albert Heijn hoe kan dat nu lekker zijn.
Er zijn volksstammen die iglo vissticks kopen, dus ik vind het niet zo vreemd dat AH gebakken kibbeling en lekkerbekjes in het koelvak heeft liggen en dat dat ook nog aardig verkoopt.quote:Op zondag 18 augustus 2019 18:44 schreef Remzz het volgende:
Vind ik altijd zo raar, die gebakken kibbeling/vis in de koeling bij de Albert Heijn hoe kan dat nu lekker zijn.
Hoe maak je dat warm dan? In de magnetron oid?quote:Op zondag 18 augustus 2019 19:38 schreef realAIVD het volgende:
[..]
Er zijn volksstammen die iglo vissticks kopen, dus ik vind het niet zo vreemd dat AH gebakken kibbeling en lekkerbekjes in het koelvak heeft liggen en dat dat ook nog aardig verkoopt.
Ik kan me de laatste iglo visstick niet herinneren (weet niet eens zeker of die mij in m'n jeugd gevoerd zijn, haha), maar ik heb wel eens kibbeling van AH op. Dat was niet zo lekker dat ik dat met enige regelmaar eet, maar vies wil ik het niet noemen.
(moet wel zeggen dat ik nauwelijks vergelijk heb met kibbeling van de visboer. Daar neem ik liever iets anders mee dan vis uit de frituur)
Gewoon in de pan bakken.quote:Op zondag 18 augustus 2019 19:41 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Hoe maak je dat warm dan? In de magnetron oid?
Er zal vast een truukje in het beslag zitten om het niet zompig te maken.. Ik vertrouw dat voor geen meter..
Hoe kom je daar nou bij?quote:Vissticks zijn rauw he?
Oh oke.. hier doet ie dat gewoon terwijl je wacht...quote:Op zondag 18 augustus 2019 19:56 schreef realAIVD het volgende:
[..]
Gewoon in de pan bakken.
Overigens staat een visboer ook geen stukjes kabeljauw door een beslagje te trekken waar je bij staat, die bakt dat spul ook al voor om Nederland vlotjes van frituurvis te kunnen voorzien op de zaterdagmiddag
[..]
Hoe kom je daar nou bij?
Hier ook. Een keer gezien dat het al voorgebakken was. Toen gevraagd of ik de bestelling kon annuleren.quote:Op zondag 18 augustus 2019 20:01 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Oh oke.. hier doet ie dat gewoon terwijl je wacht...
De smaak van diepvrieskibbeling van de supermarkt is toch minder vergeleken met verse kibbeling van de visboer (en dan niet het zooitje dat opgewarmd wordt in de magnetron en van de olie druipt).quote:Op zondag 18 augustus 2019 21:11 schreef Pap89 het volgende:
hier in de omgeving zie ik ze het wel altijd in een beslag doen, vaak zelfs per bestelling dat het gedaan wordt. Zo ook de gefrituurde mosselen(ook erg lekker)
Alleen er zijn 2-3 verschillende visboeren in de omliggende dorpen, meeste van die karren komen allemaal uit Bunschoten/Spakenburg.
Vroeger stond er ook echt kabeljauw bij, nu eigenlijk niet op gelet, kan dus ook best koolvis zijn.
Vond het voor 7,50 voor een pond altijd al prijzig maar nu een 10tje echt een reden om het zelden te eten.
Altijd nog druk bij die viskramen, vooral druk door de ouderen die hun pensioen er op stukslaan 😅.
[ afbeelding ]
Deze wel eens gehaald en voor een supermarkt kibbeling heel goed te doen uit de airfryer. 1/4 van de prijs van de visboer
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |