FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Vandaag: Stamppot zuurkool
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 17:45
En daar gaan we dan. Ik ga stamppot zuurkool maken.

Waarschuwing: ik doe het heeeel rustig aan. Ik moet de aardappels nog schillen, de boel voorbereiden etc. Maar hier alvast het werkmateriaal

f1z6ma1.jpg
Hyaenidaewoensdag 12 juni 2019 @ 17:48
Bazentopique, nu al _O_
Sunshine1982woensdag 12 juni 2019 @ 17:48
Jeej, bring it in on :)
#ANONIEMwoensdag 12 juni 2019 @ 17:49
Sigaartje geweldig. Ik ga volgen en ben benieuwd.
mailywoensdag 12 juni 2019 @ 17:49
Wat ligt er naast de Aromat?
Hyaenidaewoensdag 12 juni 2019 @ 17:50
quote:
1s.gif Op woensdag 12 juni 2019 17:49 schreef maily het volgende:
Wat ligt er naast de Aromat?
een verschrompeld stukje paprika
#ANONIEMwoensdag 12 juni 2019 @ 17:52
Waarom geen rookworst?

SPOILER
Dit is gewoon een verkapte TVP
#ANONIEMwoensdag 12 juni 2019 @ 17:52
quote:
1s.gif Op woensdag 12 juni 2019 17:49 schreef maily het volgende:
Wat ligt er naast de Aromat?
Madame Jeanette?
Ciciwoensdag 12 juni 2019 @ 17:54
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 17:52 schreef Antonov89 het volgende:

[..]

Madame Jeanette?
MJ/Adjuma
mailywoensdag 12 juni 2019 @ 17:55
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 17:52 schreef Antonov89 het volgende:

[..]

Madame Jeanette?
Ah ja dat lijkt er wel op. Mobiel niet goed te zien. Pittige stamppot hoor @Sigaartje :Y)
#ANONIEMwoensdag 12 juni 2019 @ 17:56
_O_ Sigaartje _O_
Durmadawoensdag 12 juni 2019 @ 17:59
Je gemalen knoflook is niet meer houdbaar
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 18:00
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 17:59 schreef Durmada het volgende:
Je gemalen knoflook is niet meer houdbaar
Inderdaad, klopt, ik ga even nieuwe halen. Dank je!!!
Durmadawoensdag 12 juni 2019 @ 18:01
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 18:00 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Inderdaad, klopt, ik ga even nieuwe halen. Dank je!!!
Kan vast geen kwaad hoor, denk alleen dat de smaak wat minder is.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 18:01
Even kijken naar de andere potjes
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 18:01
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 17:52 schreef Antonov89 het volgende:

[..]

Madame Jeanette?
Ja
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 18:09
De madame jeanette is voor de jus, die gaan mee met de filetlapjes.
Lucky_Strikewoensdag 12 juni 2019 @ 18:30
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 18:00 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Inderdaad, klopt, ik ga even nieuwe halen. Dank je!!!
Nee joh, gewoon gebruiken. Dat kan best.

Leuk dat je weer een topic opent!
marc0871woensdag 12 juni 2019 @ 18:40
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 18:00 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Inderdaad, klopt, ik ga even nieuwe halen. Dank je!!!
quote:
1s.gif Op woensdag 12 juni 2019 18:30 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Nee joh, gewoon gebruiken. Dat kan best.

Ik heb hier al ruim 2 jaar een potje met molen open staan, die maar niet leeg wil.
Áls ik het al gebruik, smaakt het er nog steeds niet minder om.

Ik gebruik meestal vers.
Al gauw een bol per week.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 19:04
Ik heb de aardappels geschild

hrohlp.jpg

En die kunnen opgezet worden, 20 minuten. De zuurkool moet apart, ook 20 minuten koken.
Ik kies altijd voor de gekruide zuurkool, omdat die smaakvoller is.

Normaal schil ik de aardappels op een oude krant, maar die had ik niet in voorraad.
Het is wel verstandig om dat te doen, beter voor het milieu en bespaart je geld.

De aardappels kook ik in een grote pan, omdat de zuurkool er later bij moet en er gestampt moet worden.
mailywoensdag 12 juni 2019 @ 19:10
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 19:04 schreef Sigaartje het volgende:
Ik heb de aardappels geschild

[ afbeelding ]

En die kunnen opgezet worden, 20 minuten. De zuurkool moet apart, ook 20 minuten koken.
Ik kies altijd voor de gekruide zuurkool, omdat die smaakvoller is.

Normaal schil ik de aardappels op een oude krant, maar die had ik niet in voorraad.
Het is wel verstandig om dat te doen, beter voor het milieu en bespaart je geld.

De aardappels kook ik in een grote pan, omdat de zuurkool er later bij moet en er gestampt moet worden.
Je aardappels schillen ol je kruimelige ontbijt/lunchbord is nog milieuvriendelijker.
#ANONIEMwoensdag 12 juni 2019 @ 19:17
quote:
1s.gif Op woensdag 12 juni 2019 19:10 schreef maily het volgende:

[..]

Je aardappels schillen ol je kruimelige ontbijt/lunchbord is nog milieuvriendelijker.
Want? Die krant gooi je toch weg. Dat bord moet je weer afwassen.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 19:19
quote:
1s.gif Op woensdag 12 juni 2019 19:10 schreef maily het volgende:

[..]

Je aardappels schillen ol je kruimelige ontbijt/lunchbord is nog milieuvriendelijker.
Ja dat is zo.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 19:19
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 19:17 schreef Antonov89 het volgende:

[..]

Want? Die krant gooi je toch weg. Dat bord moet je weer afwassen.
Inderdaad
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 19:21
Als de boel staat te koken, heb je tijd om de madame jeanette te snijden.
kw8j5685.jpg

Het steeltje kun je weggooien, de rest kan de koelkast weer in.
Let op: was je handen grondig hierna. Ik heb altijd een teiltje klaarstaan met warm water met afwasmiddel waarin ik tijdens het koken mijn handen kan wassen. TIP! Tijdens al je activiteiten kun je dan tussendoor je handen wassen, keukendoek ernaast en je kunt weer verder.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 19:23
En dan ga ik de varkensfiletjes kruiden met chilipoeder, knoflookpoeder en Aromat.
nnlezxgtu.jpg

Handen wassen daarna weer (rauw vlees)
#ANONIEMwoensdag 12 juni 2019 @ 19:25
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 19:23 schreef Sigaartje het volgende:
En dan ga ik de varkensfiletjes kruiden met chilipoeder, knoflookpoeder en Aromat.
[ afbeelding ]

Handen wassen daarna weer (rauw vlees)
HEE, in de OP waren het er nog maar 2 :(
Postbus100woensdag 12 juni 2019 @ 19:27
Aromat :{w

Voor de rest: Zuurkool :9~ :9~ :9~ Daar kan je me zelfs bij 30 graden nog wakker voor maken. Altijd lekker.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 19:27
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 19:25 schreef Antonov89 het volgende:

[..]

HEE, in de OP waren het er nog maar 2 :(
Klopt, ik ga er twee gebruiken voor de zuurkool, de andere twee voor iets anders.
Die bak ik gelijk mee.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 19:33
Voorbereiding voor de stamp

mzn6b5q40m4m.jpg
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 19:33
quote:
2s.gif Op woensdag 12 juni 2019 19:27 schreef Postbus100 het volgende:
Aromat :{w

Voor de rest: Zuurkool :9~ :9~ :9~ Daar kan je me zelfs bij 30 graden nog wakker voor maken. Altijd lekker.
De Aromat is een test voor mij op dit moment. Nog nooit geprobeerd op filetlapjes, maar mensen zijn er lyrisch over.
Nielojram75woensdag 12 juni 2019 @ 19:51
Lieve Sigaar, voor je alles gaat stampen, ook een beetje roomboter, klein scheutje melk en nootmuskaat toevoegen, bij je krootjes.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:13
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 19:51 schreef Nielojram75 het volgende:
Lieve Sigaar, voor je alles gaat stampen, ook een beetje roomboter, klein scheutje melk en nootmuskaat toevoegen, bij je krootjes.
Helaas niet gedaan....

Aardappels waren klaar, en uitlekken in een hoe-heet-zo'n-dinges-ook-alweer?

ca4gbcuqglp.jpg
Oh ja, vergiet
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:14
flld9vad3vor.jpg

In de pan en peper en zout.
Whiskers2009woensdag 12 juni 2019 @ 20:17
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 19:51 schreef Nielojram75 het volgende:
Lieve Sigaar, voor je alles gaat stampen, ook een beetje roomboter, klein scheutje melk en nootmuskaat toevoegen, bij je krootjes.
Krootjes zijn bietjes... ;)
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:17
Dan pleur ik de gekookte zuurkool met een spaanlepel er op

gcmna3s2.jpg
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:17
quote:
1s.gif Op woensdag 12 juni 2019 20:17 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Krootjes zijn bietjes... ;)
Oh, ja, dat is waar ook, ik vind het een erg leuk idee.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:21
En dan stamp stamp stamp stamp stamp stam.
Even rondroeren met de stamper
stamp stamp stamp stamp stamp stamp
nog even rondroeren
stamp stamp
Nog even rondroeren met een lepel
perfect
jgsmkkdupzwt.jpg
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:24
En dan is het de beurt aan de spekjes.
Ik bak de spekjes zonder boter of olie, want spekjes hebben genoeg vet, dat smelt.
Ik zet de pan wel eerst op hoog vuur zodat de pan heet is als ik de spekjes er in gooi.
Ik bak de spekjes continu roerend maar ongeveer 2 a 3 minuten, dan zijn ze klaar en gooi ze daarna in een soepkommetje

xk09eolrf6wpu.jpg
Sorellawoensdag 12 juni 2019 @ 20:27
Niet meteen bij de zuurkool ? of pak je apart ?
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:31
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 20:27 schreef Sorella het volgende:
Niet meteen bij de zuurkool ? of pak je apart ?
Ik bak apart, dan kan ik later mengen.
En dan als de spek klaar is was ik de koekepan niet af, maar gooi ik er een blokje roomboter in voor de filetlapjes.

xxg9mexk6kh.jpg
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:34
Als de boter bruist (echte boter) laat ik het even doorbruisen als het bruin wordt, maar ik wacht niet tot het bruisen is gestopt en daarna leg ik de filetlapjes erin. Bij hoog vuur draai ik snel de lapjes om en draai daarna na middelvuur.

gb00nmxvm4g1j.jpg

De madam Jeanette snippers gooi ik erbij.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:37
Het gaat echt heel snel, na een paar keer omdraaien zijn de lapjes na 6 a 7 minuten gewoon klaar. Eruit vissen en dan de jus maken.

Jus stelt bij deze niks voor, een paar eetlepels water bij gooien en even aan de kook brengen en roeren.
p47w4nlv5c.jpg
Sorellawoensdag 12 juni 2019 @ 20:40
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 20:31 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Ik bak apart, dan kan ik later mengen.
En dan als de spek klaar is was ik de koekepan niet af, maar gooi ik er een blokje roomboter in voor de filetlapjes.

ik bedoelde waarom niet meteen bij de zuurkool doen na het bakken maar eerst in een soepkommetje ?

Filetlapje in spekvet bakken klinkt helemaal goed :)
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:43
En daar istie:

33354sno.jpg
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:43
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 20:40 schreef Sorella het volgende:

[..]

ik bedoelde waarom niet meteen bij de zuurkool doen na het bakken maar eerst in een soepkommetje ?

Dat is een gewetensvraag
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:47
Wauw, dit is werkelijk heerlijk! Ik ben geen zuurkoolfan, al zeg ik het zelf, dit is smullen!

a53fnwx4rew.jpg
mailywoensdag 12 juni 2019 @ 20:50
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 20:47 schreef Sigaartje het volgende:
Wauw, dit is werkelijk heerlijk! Ik ben geen zuurkoolfan, al zeg ik het zelf, dit is smullen!

[ afbeelding ]
Eet smakelijk @Sigaartje :Y)
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 20:50
y871pxedhfga.jpeg
Klaploperwoensdag 12 juni 2019 @ 21:12
^O^
Hoe beviel de Aromat op het vlees?
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 21:17
quote:
2s.gif Op woensdag 12 juni 2019 21:12 schreef Klaploper het volgende:
^O^
Hoe beviel de Aromat op het vlees?
Ja fantastisch, het is heerlijk!
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 21:18
Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 21:22
De jus met pica-stukjes was ook fantastisch. Door het meebakken was blijkbaar de "topscherpte" eraf en overheerste het niet meer. Wat je krijgt is een heerlijke pittige intense jus. Het was echt smullen!
#ANONIEMwoensdag 12 juni 2019 @ 21:46
Bon dia, ruman. Eet smakelijk!

Groetjes
Sigaartjewoensdag 12 juni 2019 @ 22:16
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 21:46 schreef McBrokkie het volgende:
Bon dia, ruman. Eet smakelijk!

Groetjes
Masha danki.
Bzzzztwoensdag 12 juni 2019 @ 22:41
Mijn complimenten, dit is de eerste keer dat ik jou iets zie maken op een manier waar door mijn eetlust niet verdwijnt. En het ziet er smakelijk uit!
marc0871donderdag 13 juni 2019 @ 01:46
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 19:21 schreef Sigaartje het volgende:
Als de boel staat te koken, heb je tijd om de madame jeanette te snijden.
[ afbeelding ]

Het steeltje kun je weggooien, de rest kan de koelkast weer in.
Let op: was je handen grondig hierna. Ik heb altijd een teiltje klaarstaan met warm water met afwasmiddel waarin ik tijdens het koken mijn handen kan wassen. TIP! Tijdens al je activiteiten kun je dan tussendoor je handen wassen, keukendoek ernaast en je kunt weer verder.
Man, man, man :')
Vertel me niet dat je de MJ op een boterhambordje hebt gesneden met een bestekmes.
Koop een fatsoenlijk koksmes en een redelijke snijplank. Bamboe. Is top.
Bedank me later.
Niet om snob te doen, maar een koksmes maakt snijden zo. Veel. Makkelijker.
Maar; jouw keus.

Voor de rest ziet het er goed uit.
Van sommige dingen ben ik geen fan.
Andere dingen vind ik dan weer mooi hoe je het doet.
Ik ben voor.
anndbdonderdag 13 juni 2019 @ 08:30
Goed bezig! Altijd leuk foto topics
Sorelladonderdag 13 juni 2019 @ 11:51
Mwah als sigaartje het nu op die manier wil doen wie zijn wij om dan te zeggen dat hij het anders moet doen :)
mailydonderdag 13 juni 2019 @ 13:18
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 01:46 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Man, man, man :')
Vertel me niet dat je de MJ op een boterhambordje hebt gesneden met een bestekmes.
Koop een fatsoenlijk koksmes en een redelijke snijplank. Bamboe. Is top.
Bedank me later.
Niet om snob te doen, maar een koksmes maakt snijden zo. Veel. Makkelijker.
Maar; jouw keus.

Voor de rest ziet het er goed uit.
Van sommige dingen ben ik geen fan.
Andere dingen vind ik dan weer mooi hoe je het doet.
Ik ben voor.
Sigaartje's topic he ;)

Maak jij eens een snij- en kooktopic aan?
marc0871donderdag 13 juni 2019 @ 14:46
quote:
1s.gif Op donderdag 13 juni 2019 13:18 schreef maily het volgende:

[..]

Sigaartje's topic he ;)

Maak jij eens een snij- en kooktopic aan?
Als je zoekt, zal je ze vinden ;)
mailydonderdag 13 juni 2019 @ 16:04
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 14:46 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Als je zoekt, zal je ze vinden ;)
Ik heb een bierbrouwtopic gevonden ;)
marc0871donderdag 13 juni 2019 @ 16:05
quote:
1s.gif Op donderdag 13 juni 2019 16:04 schreef maily het volgende:

[..]

Ik heb een bierbrouwtopic gevonden ;)
Kan kloppen B:)B
marc0871donderdag 13 juni 2019 @ 16:10
quote:
1s.gif Op donderdag 13 juni 2019 13:18 schreef maily het volgende:

[..]

Sigaartje's topic he ;)

Maak jij eens een snij- en kooktopic aan?
CUL / spaghetti a la marco - met fotoverslag

CUL / Rundvleessalade: Een klassieker. Fotoverslag.

CUL / chilli con carne a la marco - fotoverslag

CUL / nog maar eens een nasi. nu a la marc. [fototopic]
mailydonderdag 13 juni 2019 @ 16:11
quote:
Die zijn wel oud ja :o

Ga ik nog eens op mijn gemak bekijken ;)
marc0871donderdag 13 juni 2019 @ 16:12
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 16:11 schreef maily het volgende:

[..]

Die zijn wel oud ja :o

Ga ik nog eens op mijn gemak bekijken ;)
^O^
mailydonderdag 13 juni 2019 @ 16:13
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 16:12 schreef marc0871 het volgende:

[..]

^O^
En ik ga nog eens een eigen nasi-topic maken :Y)
marc0871donderdag 13 juni 2019 @ 16:19
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 16:13 schreef maily het volgende:

[..]

En ik ga nog eens een eigen nasi-topic maken :Y)
Kom maar op :Y)
Sigaartjemaandag 17 juni 2019 @ 08:42
Als je vegetariers op bezoek krijgt, is het even hannesen. Die willen ook geen vleesjus. Wat ik dan doe is groentebouillon maken met een blokje en een beetje Surinaamse sambal erbij. Ik krijg daar goede reacties op. Verder valt bij vegetariers een "braadworst" van de Vegetarische slager in de smaak.

Ik denk, ik geef even een tip mee.
Cicimaandag 17 juni 2019 @ 17:04
Dan geef ik jou ook een tip mee, aromat op de gebakken aardappels (ander topic, dat wel) doen. Ik gebruik aromat waar ik kan als zout. Jum.
Sigaartjezaterdag 29 juni 2019 @ 15:40
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 01:46 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Man, man, man :')
Vertel me niet dat je de MJ op een boterhambordje hebt gesneden met een bestekmes.
Koop een fatsoenlijk koksmes en een redelijke snijplank. Bamboe. Is top.
Bedank me later.
Niet om snob te doen, maar een koksmes maakt snijden zo. Veel. Makkelijker.

:)
marc0871zaterdag 29 juni 2019 @ 15:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 15:40 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

:)
;)
Pietverdrietzaterdag 29 juni 2019 @ 17:37
Sigaartje, is dit niet een bremzout gerecht, ik zou geloof ik echt de gehele avond dorst hebben
Sigaartjezaterdag 29 juni 2019 @ 18:03
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 17:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Sigaartje, is dit niet een bremzout gerecht, ik zou geloof ik echt de gehele avond dorst hebben
Nee
Sigaartjezondag 30 juni 2019 @ 17:29
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 01:46 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Man, man, man :')
Vertel me niet dat je de MJ op een boterhambordje hebt gesneden met een bestekmes.
Koop een fatsoenlijk koksmes en een redelijke snijplank. Bamboe. Is top.
Bedank me later.
Niet om snob te doen, maar een koksmes maakt snijden zo. Veel. Makkelijker.

rjuuosxbc.jpg
:D
marc0871zondag 30 juni 2019 @ 17:32
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2019 17:29 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
:D
Zouden ze het gelezen hebben?
Gefeliciteerd en succes ermee.
Snijden zal nooit meer hetzelfde zijn.
Lucky_Strikezondag 30 juni 2019 @ 17:37
*O*
Klaploperzondag 30 juni 2019 @ 18:32
Leuk!