abonnement Unibet Coolblue
pi_188776121
quote:
In de loop van dinsdag is ook een ontwerpprogramma voor de nieuwe coalitie bekendgeworden. Dat voorziet onder andere in een speciaal investeringsprogramma voor het achtergebleven zuiden van het land, belastingverlaging, invoering van een minimumloon, en investeringen in infrastructuur. Het kabinet wil „een expansief (beleid), zonder het evenwicht in de openbare financiën in gevaar te brengen”.

Gezien de penibele toestand van de Italiaanse overheidsfinanciën zal daarvoor veel overleg met Brussel nodig zijn. De Vijfsterren en de PD willen daarbij niet de confrontatie zoeken. Volgens het ontwerpprogramma moet er met de nieuwe Europese Commissie gepraat worden over veranderingen die een einde maken aan „de excessieve rigiditeit van de Europese regels” voor begrotingspolitiek.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)we-coalitie-a3972077
pi_188828206
quote:
Italiens Finanzminister Gualtieri braucht 23 Milliarden Euro

Das Grundeinkommen, die Senkung des Renteneintrittsalters: Italiens alte Regierung hat vor allem Geld ausgegeben. Der neue Finanzminister Gualtieri steht nun vor einem gewaltigen Schuldenberg.

Chronische Wachstumsschwäche
Das dürfte dem Sozialdemokraten tatsächlich schwerfallen. Andererseits betont Gualtieri immer wieder, dass staatliche Leistungen, wie die von den Fünf Sternen eingeführte Grundsicherung, nicht die einzige Lösung für soziale Probleme sein können: "Das Ziel einer Regierung sollte es sein, ein Pluszeichen zu erreichen. Wachstum ankurbeln, die Entwicklung, den Arbeitsmarkt. Und das nachhaltig. Wir brauchen Wachstum, um Arbeitsplätze und Beschäftigung zu schaffen."

Italien leidet an einer chronischen Wachstumsschwäche. Im zweiten Quartal stagnierte die italienische Wirtschaft. Das Bruttoinlandsprodukt ist um 0,1 Prozent im Vergleich zum Vorquartal geschrumpft.
Duurzame groei bewerkstellligen dat is inderdaad de grote uitdaging die ertoe zou moeten leiden de italiaanse schuldenproblematiek te beteugelen. De kans dat men daarin slaagt acht ik echter vrijwel nihil.




[ Bericht 14% gewijzigd door Digi2 op 07-09-2019 13:09:07 ]
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_188883143
quote:
'We worden milder'

De nieuwe Italiaanse regering is van plan om in Europa en eigen land op een meer fatsoenlijke manier het politieke debat en onderhandelingen in te stappen. "Het wordt een veel mildere toon zijn", zo zei premier Giuseppe Conte in het parlement.

Zijn vorige regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging werd gekenmerkt door felle kritiek op elkaar via de media en geruzie over geld en vluchtelingen met Europa. Veel van de economische plannen zoals die al in de steigers stonden in de vorige regering met de Lega, wil de regering van Vijfsterren en de PD echter wel doorzetten.

De plannen zijn onder meer belastingverlagingen, het doorzetten van de bijstandsuitkering voor de allerarmsten en een minimumloon.

Minimumloon

Een van de plannen van de regering is het doorzetten van het project van de vorige regering voor de invoering van een minimumloon. De Vijfsterrenbeweging heeft een voorstel gedaan van minimaal 9 euro per uur.

De PD wil het laten afhangen van de bedrijfssector. Italië is een van de zes landen in de Europese Unie die nog geen minimumloon kent. Volgens het Italiaanse statistiekbureau ISTAT heeft bijna 21 procent van de werknemers in Italië een salaris dat lager is dan 9 euro per uur.

De Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarschuwde Italië al dat 9 euro een van de hoogste minimumlonen van deze 35 landen is. De voormalige regering had daarom ook het idee het minimumloon te combineren met een belastingverlaging voor bedrijven.

Maarten Veeger
https://www.rtlnieuws.nl/(...)egroting-controleren
  woensdag 11 september 2019 @ 05:50:49 #204
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_188889423
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 september 2019 06:45 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Duurzame groei bewerkstellligen dat is inderdaad de grote uitdaging die ertoe zou moeten leiden de italiaanse schuldenproblematiek te beteugelen. De kans dat men daarin slaagt acht ik echter vrijwel nihil.


we spelen binnen de EU een spelletje monopoly

En Duitsland en Nederland hebben de Kalverstraat en de Leidschestraat in handen daarnaast ook de waterleidingbedrijven

Italië heeft de Heerenstraat
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_189122747
quote:
Stoelendans

Verder werd bekend dat Italië Fabio Panetta naar voren heeft geschoven als vervanger van Benoit Coeure. De termijn van de Fransman loopt eind dit jaar af. Panetta zou de enige kandidaat zijn. De benoeming moet nog wel door het Europese Parlement worden goedgekeurd.

Met de aanstelling van Panetta zou Italië zijn zetel in het ECB-bestuur weer bemachtigen. Die raakt het kwijt als gevolg van het vertrek van Draghi op 31 oktober. De Italiaan wordt opgevolgd door Christine Lagarde uit Frankrijk.

Panetta is momenteel directeur-generaal van de centrale bank van Italië. In 2014 kreeg hij zitting in de toezichthoudende raad van de ECB.
https://www.rtlnieuws.nl/(...)ekt-twee-jaar-eerder
  donderdag 3 oktober 2019 @ 22:10:58 #206
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_189255151
https://www.telegraaf.nl/(...)sel-over-oudste-bank

De transferunie is nu een feit , de EU gaat Italiaanse staats schulden overnemen om niet

quote:
ROME - De Italiaanse probleembank Monte dei Paschi di Siena raakt op korte termijn mogelijk een groot deel van zijn slechte leningen kwijt.
Italië zou volgens ingewijden met beleidsmakers in Brussel praten over een plan waarbij de bank wordt bevrijd van twee derde van die betreffende schuldpapieren.
Daarmee zou worden voorgesorteerd op een verkoop van de oudste bank ter wereld.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_189260242
quote:
Italië heft Europees afgesproken uitgavenbevriezing onverwacht op

Italië heeft onverwacht de blokkade van uitgaven opgeheven dat met de Europese Commissie was afgesproken. Het kabinet is van plan 1,5 miljard euro extra vrij te maken, zeggen drie overheidsbronnen. Hierdoor zou het begrotingstekort in 2019 verder oplopen.

De afspraken met de Europese Commissie werden in juli gemaakt door het voorgaande kabinet, dat bestond uit de Vijfsterrenbeweging en Lega. De afspraken waren onderdeel van een begrotingsdeal met Brussel, die een strafprocedure voor Italië moest voorkomen.

De huidige coalitie bestaat uit de Vijfsterrenbeweging en de Democratische Partij (PD). Maandag kondigde deze al aan dat het begrotingstekort van 2020 met 2,2 procent gelijk bleef, maar dat het dit jaar van 2,04 procent naar 2,2 procent werd verhoogd. Dit gaat in tegen de Europese afspraken. Het is onduidelijk wat de gevolgen hiervan zullen zijn.

De formele goedkeuring van de extra uitgaven door de Italiaanse regering zou in de loop van donderdag plaatsvinden, zeggen de bronnen. Het geld zou vooral gaan naar het ministerie van Economie, maar er is nog niet duidelijk waar het precies aan uitgegeven wordt.

Een woordvoerder van de Italiaanse premier bevestigt dat het deblokkeren van het geld donderdag besproken wordt, maar gaat niet in op details.
Ondertussen zakt Duitsland af naar een recessie waar de gehele eurozone last van zal ondervinden. De staatsschuld t.o.v. het BNP van Italië zal blijven toenemen i.p.v. een dalende trend vertonen.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  vrijdag 4 oktober 2019 @ 12:35:02 #208
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_189262696
Mooi he, doet me denke aan 20 jongens op het schoolplein die s'ochtends hun zakgeld in de spaarpot doen , en dan iedere dag gaan kijken, wat ze er mee gaan doen, en twee halen er iedere dag stiekem geld uit in de pauze, de anderen hebben nog niets in de gaten, vermoeden wel iets, maar zeggen thuis niets
Uit angst voor boze broers en zussen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_189663884
quote:
Election in Umbria delivers major blow to Italy’s governing coalition

ROME — After half a century of left-wing rule, the central Italian region of Umbria voted for a regional government spearheaded by Matteo Salvini's far-right League.

Donatella Tesei of the League, backed by the far-right Brothers of Italy and Silvio Berlusconi's Forza Italia, won 57.5 percent of Sunday's vote. Vincenzo Bianconi, who was supported by the two parties that govern on the national level, the Democratic Party (PD) and the 5Star Movement, won just over 37 percent.

As the scale of the League's victory became apparent Sunday night, Salvini told reporters: "We are writing history here tonight."

The result is a major blow to the PD-5Stars government, whose formation two months ago removed the League from power. The Umbria election was the first time the two new allies ever jointly backed a candidate and the first time their tie-up was tested through a vote.

Although Prime Minister Giuseppe Conte on Friday claimed "this is not a vote on my government," the governing parties' disastrous defeat is certain to have major repercussions for the already-fragile coalition. While Umbria only has 700,000 voters, it has long been one of Italy's left-wing strongholds and had only ever been governed by Communists, the left or the center left.

Salvini will use the League's landslide victory to demonstrate he still has the backing of most Italians despite having pulled the plug on the government over the summer and having been forced into opposition.
Deze verkiezingsuitslag valt tegen. Je zou denken dat men tevreden zou zijn met de invoering van een bijstandsregeling en een lagere pensioenleeftijd. De 5sterren partij heeft er desondanks geen electoraal voordeel uit kunnen behalen.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_189664434
Heeft dat puur met migratie te maken of zijn er ook nog andere onderliggende factoren?
pi_189667221
quote:
0s.gif Op maandag 28 oktober 2019 11:00 schreef Solstice1 het volgende:
Heeft dat puur met migratie te maken of zijn er ook nog andere onderliggende factoren?
Ik vermoed dat het vooral vooral met migratie te maken heeft. De huidige regering heeft het strikte beleid van Salvini die toegang tot de italiaanse havens weigerde losgelaten. Onder leiding van Duitsland zou worden gezocht naar EU landen die bereid zijn de migranten toe te laten volgens een verdeelsleutel. Duitsland is daar tot nu toe niet in geslaagd. Het blijft dus ad-hoc beleid. Als Duitsland 25% opneemt en geen andere landen bereid vindt, wie neemt dan die andere 75% over? Het risico bestaat dat Italië ermee blijft zitten.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 28-10-2019 14:30:33 ]
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_190047566
quote:
De staatsschuld mag hooguit 60 procent van het bruto binnenlands product zijn. Aan die eis voldoet een reeks landen nog altijd niet, waaronder Frankrijk, Italië, Spanje en België, waardoor ze volgens de Commissie wel een risico voor de naleving van het pact vormen. De landen bevinden zich in de gevarenzone en worden door de Commissie opgeroepen hun schuld snel terug te dringen. Landen die niet voldoen aan de EU-richtlijnen voor overheidsbegrotingen komen in de regel onder verscherpt toezicht te staan, het zogenoemde strafbankje.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)strafbankje-a3981107
pi_191640588
quote:
NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 00:44 • AANGEPAST VANDAAG, 00:47
Italië isoleert noordelijke gemeenten om virus-uitbraak te beteugelen

De Italiaanse regering heeft noodmaatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een aantal noordelijke gemeenten waar relatief veel besmettingen zijn vastgesteld, worden geïsoleerd. Er wonen alles bij elkaar zo'n 50.000 mensen.

De regering kwam zaterdagavond in een spoedzitting bijeen voor overleg met medische deskundigen. Tot donderdag waren er in het land drie besmettingen vastgesteld, maar inmiddels is dat aantal opgelopen tot 76. Er zijn twee mensen door het virus om het leven gekomen, een man en een vrouw van in de zeventig.

"Mensen hebben het onderling bijna nergens anders meer over", zei correspondent Mustafa Marghadi in Nieuwsuur. Volgens hem is er grote onrust onder Italianen door de snelle stijging van het aantal besmettingen.

"De nieuwszenders doen hier urenlang live verslag. Er worden vrij heftige maatregelen genomen. Zo worden voetbalwedstrijden van laag tot hoog niveau afgelast, durven mensen niet meer naar de kerk, en als ze gaan schudden ze elkaar de hand niet en nemen ze geen hostie."

In de serie A, de hoogste voetbaldivisie, zijn drie wedstrijden geschrapt. Alle zouden zondag gespeeld worden in Noord-Italië.

De besmettingen zijn vastgesteld in de regio's Lombardije, Veneto en Piemonte. In sommige gemeenten zijn scholen en bedrijven dicht en worden evenementen afgelast. Ook de burgemeester van Milaan heeft openbare gebouwen gesloten.
https://nos.nl/artikel/23(...)k-te-beteugelen.html
  zondag 23 februari 2020 @ 05:33:50 #214
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_191656190
quote:
0s.gif Op zondag 23 februari 2020 05:33 schreef Drugshond het volgende:

[..]

In het rijkere Noorden van Italië. Dat zal wel een klapper opleveren.
quote:
De anti-migratiepartij Lega had gepleit voor sluiting van de landsgrenzen. Conte wees dat af: „Dat is afgezet tegen de noodzaak de besmetting te beperken, een draconische en buitenproportionele maatregel.” Oostenrijk besloot zondagavond wel treinverkeer van en naar Italië stil te leggen, nadat een trein uit Venetië met twee mogelijke besmettingen was gestopt bij grens.

Lombardije en Veneto zijn samen goed voor bijna een derde van het bruto binnenlands product van Italië. Als het openbare leven daar langere tijd wordt verstoord, zal dat gevolgen hebben voor heel de economie.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)coronavirus-a3991463
  maandag 24 februari 2020 @ 00:20:41 #216
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_191656325
Het is wachten op China die er een hoop geld insteekt, en over 5 jaar de helft van de belangrijke infrastructuur in handen heeft voor de komende honderd jaar omdat Italië niet kan terugbetalen :').
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
  maandag 24 februari 2020 @ 09:59:17 #217
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_191659120
Italie is gewoon een failed state. 3e economie mijn hoela. Als ze hun begroting niet op orde kunnen houden. Ze zitten al meer als 10 jaar in een stagnatie omdat ze te laf zijn om te hervormen.
Frankrijk is iets beter (maar niet veel).
  maandag 24 februari 2020 @ 10:00:56 #218
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_191666234
quote:
0s.gif Op maandag 24 februari 2020 10:00 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Als het gaat uitwoekeren over Milaan kun je de uitkomst wel raden.Dat is een ferme trap het ravijn in.
Ach het zal allemaal wel meevallen wat dat virus betreft maar het geeft die lui weer een reden om niet aan de eisen te voldoen.
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
pi_191668102
quote:
3 UUR GELEDEN
Zware verliezen op de beurzen
De Europese beurzen hebben zwaar te lijden onder de uitbraak van het coronavirus in Zuid-Korea en Italië. Alle aandelenmarkten tekenen zware verliezen op van rond de vier procent. De AEX noteerde halverwege de middag een verlies van 4,7 procent. De beurs van Milaan verliest bijna 6 procent. Het zijn de grootste verliezen in bijna vier jaar.

Ook Wall Street opende dieprood. De Dow Jones en de technologiebeurs Nasdaq staan bijna 3 procent lager.

Nando Kasteleijn
@nandokasteleijn

Techbedrijven diep in het rood op Wall Street 📉
3 uur geleden
De Amsterdamse volatiliteitsmeter VAEX en de Amerikaanse VIX, die de nervositeit van de handel weergeven en gelden als een soort crisismeters, zijn als een raket gestegen en staan 30 tot 40 procent hoger. In een jaar is de handel niet zo bloednerveus geweest.

Eerder sloten de Aziatische beurzen met verlies, vooral die in Hongkong en Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse Kospi-index verloor bijna vier procent.

Olieprijs daalt, goudprijs stijgt

Verder drukt de zorg om de economie de ruwe olieprijs. Brent-olie is bijna vijf procent goedkoper geworden en kost nu 55 dollar voor een vat. In tijden van spanningen en onzekerheid zoeken beleggers een veilige plek, goud en obligaties bijvoorbeeld. De goudprijs vliegt omhoog en kost bijna 1700 dollar voor een troy ounce (31,1 gram), 10 procent meer dan voor de corona-crisis. De obligatierente bij de meeste landen daalt, die van Italië stijgt juist.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschouwt de uitbraak als een noodsituatie en heeft de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie met 0,1 procent verlaagd en die van China met 0,4 procent. Het IMF zegt te rekenen met 'akeliger scenario's', als de verspreiding breder wordt en langer duurt en uitgroeit tot een pandemie.
https://nos.nl/liveblog/2(...)ppen-raken-leeg.html
pi_191668301
quote:
0s.gif Op maandag 24 februari 2020 17:15 schreef vipergts het volgende:

[..]

Ach het zal allemaal wel meevallen wat dat virus betreft maar het geeft die lui weer een reden om niet aan de eisen te voldoen.
Men verwacht dat veel toeristen zullen wegblijven nu. Dat kan veel inkomsten schelen.
  maandag 24 februari 2020 @ 20:52:31 #222
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_191671994
quote:
0s.gif Op maandag 24 februari 2020 20:52 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Dat gaat er wel inhakken/
Mwah, de italiaanse overheid kan vanwege de virus-uitbraak onder de Maastricht beperkingen uitkomen en het begrotingstekort flink laten oplopen.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  dinsdag 25 februari 2020 @ 22:42:39 #224
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_191688013
quote:
0s.gif Op maandag 24 februari 2020 22:21 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Mwah, de italiaanse overheid kan vanwege de virus-uitbraak onder de Maastricht beperkingen uitkomen en het begrotingstekort flink laten oplopen.
Nadat die wende is afgelopen komt het financiële plaatje weer terug. Met een nog slechter verhaal
.
  zondag 1 maart 2020 @ 11:11:16 #225
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191769053
quote:
0s.gif Op maandag 24 februari 2020 22:21 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Mwah, de italiaanse overheid kan vanwege de virus-uitbraak onder de Maastricht beperkingen uitkomen en het begrotingstekort flink laten oplopen.
Volgens de NRC zou dat tegen de huidige regels(/afspraken met Italië) zijn:
quote:
Economen van ABN Amro en Rabobank schrijven dat Covid-19 een Italiaanse recessie waarschijnlijker maakt, vanwege schade aan het toerisme aan de export en aan de consumptie. Het recessierisico maakt de Italiaanse staatsschuld ook risicovoller, wat deze week zichtbaar was op de financiële markten. Het verschil in rente tussen Italiaanse en Duitse staatsleningen liep op.

ECB aan zet?
Wie moet wat doen om een recessie, in Italië of in heel de eurozone, af te wenden? Beleggers kijken naar de Europese Centrale Bank (ECB). Ze gokken op een renteverlaging, afgaande op de daling van marktrentes op staatsleningen. Maar ECB-chef Christine Lagarde hield dit donderdag af. De ECB-rente staat al extreem laag (minus 0,5 procent). En onduidelijk is wat de centrale bank precies zou bereiken met een renteverlaging, behalve beleggers plezieren. Al langer vindt de ECB, net als andere centrale banken, dat overheden aan zet zijn om de economie te stimuleren. De coronacrisis kan de ECB op de proef gaan stellen: wordt zij opnieuw de brandblusser?

Het alternatief – hogere uitgaven door overheden – ligt in Europa lastig. Juist het meest door Covid-19 getroffen land, Italië, heeft vanwege zijn schuldenlast weinig ruimte. Ook de EU-begrotingsregels zitten in de weg. Een door Brussel voorgesteld fonds voor dit soort schokken wordt door onder meer Nederland geblokkeerd. Maar hoe meer het virus zich verspreidt en hoe meer het recessierisico toeneemt, des te groter zal de druk op ECB, lidstaten en Brussel worden om vooral niet passief te blijven.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)i-in-europa-a3992171
  zondag 1 maart 2020 @ 11:40:05 #226
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191769542
quote:
Italië steekt 3,6 miljard in steun economie

Italië heeft 3,6 miljard euro uitgetrokken voor extra maatregelen ter ondersteuning van de economie. Dit heeft de minister van Financiën, Roberto Gualtieri, aangekondigd in een gesprek met de krant La Repubblica.

Het coronavirus dreigt Italië economisch nog verder in de problemen te brengen. De Italiaanse regering vreest dat het bruto binnenlands product in de eerste helft van dit jaar 1 tot 3 procent krimpt. Italië ligt al jaren onder vuur wegens de oplopende staatsschuld. Daarom wordt er deze week nog overlegd met Europese ministers over de plannen.

Italië is zwaar getroffen door het virus. Van de bijna 1500 gevallen in Europa, zijn er 1128 in Italië geconstateerd. 29 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.
https://nos.nl/liveblog/2(...)ervuiling-china.html
pi_191769613
Thankksss China..

Hopelijk trekken ze de volgende keer iets sneller aan de bel en doen wij zelf ook sneller wat.
pi_191771009
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2020 11:11 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

Volgens de NRC zou dat tegen de huidige regels(/afspraken met Italië) zijn:
[..]

https://www.nrc.nl/nieuws(...)i-in-europa-a3992171
In gevallen zoals deze uitbraak die Italie hard treft kan het aanspraak maken op uitstel en het begrotingstekort tijdelijk verder laten oplopen. Dit heeft eerder al eens plaatsgevonden.
quote:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stabiliteits-_en_Groeipact
Nederland
Op 2 december 2009 besloot de Ecofin Raad voor Nederland in het kader van de correctieve arm van het pact officieel de buitensporigtekortprocedure te starten. Vanwege de economische en financiële crisis werd voor Nederland, net als voor veel andere lidstaten, een deadline voor het corrigeren van het buitensporige vastgesteld die verder weg lag dan het uitgangspunt van correctie binnen een enkel jaar.

Een eventuele boete van 0,2% van het bbp zou voor Nederland neerkomen op zo’n 1,2 miljard euro. De maximale jaarlijkse boete van 0,5% van het bbp zou voor Nederland circa 3 miljard euro zijn.

Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  zondag 1 maart 2020 @ 13:39:54 #229
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191771475
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2020 13:12 schreef Digi2 het volgende:

[..]

In gevallen zoals deze uitbraak die Italie hard treft kan het aanspraak maken op uitstel en het begrotingstekort tijdelijk verder laten oplopen. Dit heeft eerder al eens plaatsgevonden.
[..]

Maar, op dezelfde pagina staat ook:
quote:
Met de inwerkingtreding van het versterkte Stabiliteits- en Groeipact in december 2011 zijn de regels aangescherpt. Dit betekent met name dat er eerder dan in het verleden een boete kan worden gegeven. Nu kan dat al direct worden voorgesteld door de Commissie indien een lidstaat naar het oordeel van de Commissie en de Raad geen effectieve actie heeft ondernomen.
Dus Italië zou nu iets meer met Brussel rekening moeten houden.
pi_191771746
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2020 13:39 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

Maar, op dezelfde pagina staat ook:
[..]

Dus Italië zou nu iets meer met Brussel rekening moeten houden.
Ik ga er vanuit dat het Italië binnenkort wordt toegestaan het begrotingstekort tijdelijk te laten oplopen. Daarna is het afwachten hoe de financiele markten daarop gaan reageren en of de renteniveaus voor Italië niet aanzienlijk gaan oplopen.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_191855205
quote:
Italy Doubles Stimulus to Fight Virus Impact to $8.4 Billion

Italy will double the amount planned to help contain the impact of the coronavirus outbreak on the economy to 7.5 billion euros ($8.4 billion.)

The announcement marks a dramatic escalation in the government’s response, which has so far included measures such as a nationwide closure of schools and a ban on public events.

EU Rules
The extra spending will lead Italy to break its budget deficit commitments by 6.35 billion euros, or 0.35 percentage point of gross domestic product. Italy is already in talks with the European Commission to be granted the necessary flexibility.

The extra spending is a one-off, Gualtieri said in a letter to Commission economic chiefs Valdis Dombrovskis and Paolo Gentiloni, and will push Italy’s deficit in 2020 to 2.5% of GDP from an earlier commitment to 2.2%.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_191856392
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 21:37 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Geen belastingverhogingen willen de Italianen vooralsnog dus, in de brief aan Brussel:
quote:
We are convinced that raising the tax burden to cover the cost of the emergency package at this stage could aggravate the downside risks for the Italian economy and hurt sentiment at a very delicate time. Italy will steadfastly resume its debt-reduction strategy as soon as conditions return to normality.
http://www.mef.gov.it/ine(...)rovskis-e-Gentiloni/
pi_191857116
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 22:30 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

Geen belastingverhogingen willen de Italianen vooralsnog dus, in de brief aan Brussel:
Vandaar dat het begrotingstekort oploopt van 2,2% naar 2,5% van het BNP maar het zou "eenmalig" zijn.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  vrijdag 6 maart 2020 @ 02:31:18 #234
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_191858456
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2020 13:53 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Ik ga er vanuit dat het Italië binnenkort wordt toegestaan het begrotingstekort tijdelijk te laten oplopen. Daarna is het afwachten hoe de financiele markten daarop gaan reageren en of de renteniveaus voor Italië niet aanzienlijk gaan oplopen.
De markt bepaald en niet de politiek.
pi_191884593
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 23:04 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Vandaar dat het begrotingstekort oploopt van 2,2% naar 2,5% van het BNP maar het zou "eenmalig" zijn.
De rest van de EU denkt ook dat dat het geval zal zijn inderdaad:
quote:
UUR GELEDEN
Italiaans noodgeld telt niet mee voor Europese begrotingsregels
Het extra geld dat de Italiaanse regering in de economie pompt om de klappen van het coronavirus op te vangen, telt niet mee bij de beoordeling van de financiële situatie van het land. De Europese Unie beschouwt het bedrag als "eenmalige onkosten" die los staan van de Europese begrotingsregels, omdat sprake is van een noodsituatie.

De Italiaanse minister van Financiën, Roberto Gualtieri, zei deze week dat hij 7,5 miljard euro uittrekt om de economische schade van de corona-uitbraak op te vangen. Daarmee zou het begrotingstekort van het land uitkomen op 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Nu is dat 2,2 procent. Daarmee zitten de Italianen nog wel onder de Europese norm van maximaal 3 procent, maar de staatsschuld van het land is met meer dan 130 procent van het bbp veel te hoog: het Europese maximum is 60 procent.

De Italiaanse economie draait al jaren slecht. De regering vreest dat de economie door de uitbraak van het coronavirus nog verder krimpt.
https://nos.nl/liveblog/2(...)-sneller-testen.html
pi_191887878
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 23:04 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Vandaar dat het begrotingstekort oploopt van 2,2% naar 2,5% van het BNP maar het zou "eenmalig" zijn.
Target-2 en het ESM zijn een vrijwel onuitputtelijke geldbron, dus Italié gaat gewoon verder met lenen. De schulden zijn nu al zo hoog dat je je afvraagt of die ooit terug betaald kunnen worden.
De "rijke" landen (lees de sukkels in Duitsland, Nederland en nog enkele landen, die voor de EU gestemd hebben) moeten uiteindelijk de rekening betalen.:
- extra belastingen
- verdere ingrepen in de pensioenen
- verhogen van de pensioen leeftijd
- ontwaarding van de Euro
- een greep in de spaartegoeden door negatieve rentes
Kortom een voortzetting van het EU + Euro "beleid"
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
  zondag 8 maart 2020 @ 00:28:44 #237
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191894290
Lage deelname van vrouwen in het arbeidsproces in Italië trouwens:
pi_191896329
Quarantainemaatregelen voor kwart van Italiaanse bevolking vanwege coronavirus
https://nos.nl/l/2326251

16 miljoen Italianen in quarantaine, dat gaat grote gevolgen hebben.
  zondag 8 maart 2020 @ 12:08:16 #239
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191899315
Zometeen op NPO1:
quote:
Wat is het medicijn tegen de economische schade door Corona?

Naast het menselijke leed zorgt het Coronavirus ook voor steeds grotere economische schade: de eerste bedrijven in de reisbranche gingen deze week al failliet, en alarmerende winstwaarschuwingen stapelen zich op.

Staat ons inderdaad een nieuwe economische crisis te wachten?
En wat moeten de Centrale Banken doen om de economie op de been te houden? In Buitenhof een gesprek met de oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink.
https://www.vpro.nl/buitenhof
  zondag 8 maart 2020 @ 12:13:42 #240
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_191899394
quote:
0s.gif Op zondag 8 maart 2020 07:28 schreef J.B. het volgende:
Quarantainemaatregelen voor kwart van Italiaanse bevolking vanwege coronavirus
https://nos.nl/l/2326251

16 miljoen Italianen in quarantaine, dat gaat grote gevolgen hebben.
maken ze maar wat minder Ferrari's
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zondag 8 maart 2020 @ 12:36:14 #241
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191899800
quote:
0s.gif Op zondag 8 maart 2020 07:28 schreef J.B. het volgende:
Quarantainemaatregelen voor kwart van Italiaanse bevolking vanwege coronavirus
https://nos.nl/l/2326251

16 miljoen Italianen in quarantaine, dat gaat grote gevolgen hebben.
Als je de Telegraaf zo leest inmiddels een stuk minder dan 16 miljoen nu:

Italianen pakken massaal hun koffers
  zondag 8 maart 2020 @ 13:59:38 #242
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191901266
quote:
0s.gif Op zondag 8 maart 2020 12:13 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

maken ze maar wat minder Ferrari's
Geen tulpen uit Amsterdam meer voor Milaan:

-edit- zie post #250

https://www.nederlandwere(...)ie/reizen/reisadvies

[ Bericht 3% gewijzigd door zakjapannertje op 09-03-2020 17:28:35 ]
  zondag 8 maart 2020 @ 15:18:21 #243
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zondag 8 maart 2020 @ 15:42:06 #244
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191903160
quote:
3s.gif Op zondag 8 maart 2020 15:18 schreef Drugshond het volgende:
Dat moet inslaan als een bom. Kan haast niet anders.
In de Italiaanse zakenwereld nog niet, vreemd genoeg:
quote:
Beurs van Milaan gaat maandag gewoon open, ondanks noodmaatregelen

1 uur 44 minuten geleden

De beurs van Milaan, de Borsa Italiana. Beeld © Getty Images
De aandelenbeurs in Milaan gaat maandag gewoon open, ondanks dat er in de stad en het omliggende gebied grootschalige quarantainemaatregelen getroffen zijn.

Dat zegt ceo Raffaele Jerusalmi. Volgens hem heeft de markt voorzorgsmaatregelen genomen om door te kunnen gaan bij calamiteiten. Hij ziet daarom geen reden om de deuren gesloten te houden.

Ook stelt Jerusalmi dat de Italiaanse beurs de negatieve economische impact van het coronavirus al ingeprijsd heeft. De koers van de FTSE MIB is sinds half februari al hard gekelderd, net als veel beurzen elders in Europa.

Volgens de Italiaanse Huffington Post heeft Matteo Renzi, oud-premier van Italië, er nog op aangedrongen om de beurs wel te sluiten om ellende op de aandelenmarkt te voorkomen. Maar daar geeft de ceo van Borsa Italiana geen gehoor aan.

Noord-Italië in lockdown, maar handhaven wordt moeilijk: 'De paniek hier is groot'

Lees ook: Noord-Italië in lockdown, maar handhaven wordt moeilijk: 'De paniek hier is groot'
'Bedrijven kunnen doorgaan'
Marcella Panucci, voorzitter van werkgeversorganisatie Confindustria, heeft volgens Bloomberg in een brief geschreven dat bedrijven in het land gewoon kunnen blijven opereren, en dat goederen nog vervoerd kunnen worden.

Alle vliegvelden blijven voorlopig ook open, aldus een verklaring van de Italiaanse luchtvaartautoriteit Enac.

Noodmaatregelen
Sinds zondagochtend gelden er nieuwe noodmaatregelen in het noorden van Italië, waardoor 16 miljoen Italianen flink beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid.

Tot zeker 3 april zijn veel openbare gelegenheden gesloten, zoals scholen, bioscopen en musea. Mensen mogen hun huis nog wel verlaten, maar er gelden strenge voorwaarden om tussen regio's te reizen.

Bron • RTL Z / ANP
https://www.rtlz.nl/beurs(...)dmaatregelen-koersen
  zondag 8 maart 2020 @ 16:10:06 #245
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_191903632
quote:
11s.gif Op zondag 8 maart 2020 15:42 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

In de Italiaanse zakenwereld nog niet, vreemd genoeg:
[..]

https://www.rtlz.nl/beurs(...)dmaatregelen-koersen
Wat denk je zelf ?
Dat zet een gigantische rem op productie en uitlevering hebben. Zelfs in China is de supply chain broke. Die zeiden ook van we willen wel maar de local authorities liggen ons goed dwars.
Zal in N-Italië echt geen meter/haar beter zijn.
----------------------------
Bestel overigens nog steeds uit China. Denk niet dat AliExp het kunnen veroorloven om eruit te stappen. Vanwege een virus.
  zondag 8 maart 2020 @ 16:13:57 #246
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zondag 8 maart 2020 @ 16:17:31 #247
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zondag 8 maart 2020 @ 20:50:41 #248
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191909524
quote:
0s.gif Op zondag 8 maart 2020 16:10 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Wat denk je zelf ?
Dat zet een gigantische rem op productie en uitlevering hebben. Zelfs in China is de supply chain broke. Die zeiden ook van we willen wel maar de local authorities liggen ons goed dwars.
Zal in N-Italië echt geen meter/haar beter zijn.
----------------------------
Bestel overigens nog steeds uit China. Denk niet dat AliExp het kunnen veroorloven om eruit te stappen. Vanwege een virus.
de voetbalster Balotelli verwoordt mijn gedachten hierover het beste:
quote:
En wat te denken van het naderende EK, in twaalf speelsteden verspreid over in Europa? Het openingsduel is in Rome. Maar als het al tot afgelasting komt, zal de UEFA dat besluit zo lang mogelijk uitstellen. Momenteel ziet de bond „nog geen noodzaak tot veranderingen”.

In Italië houdt de bond dinsdag opnieuw crisisberaad over de vraag of de competitie moet worden stilgelegd. Mario Balotelli vindt van wel. „Voetballen betekent reizen met de bus, trein, vliegtuig, slapen in hotels, in contact komen met anderen buiten jouw club”, schreef de speler van Brescia op Instagram. „Je maakt geen grappen over je gezondheid.”
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ookstadions-a3993058
  maandag 9 maart 2020 @ 14:33:13 #249
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_191922251
Als Nederland de Europese Unie was dan was Drenthe en Overijssel failliet, Groningen steen en steenrijk rijk en Zeeland een Monaco aan zee
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  maandag 9 maart 2020 @ 17:26:47 #250
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191924940
quote:
0s.gif Op zondag 8 maart 2020 16:17 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Keeping up the appearances. Wat denk je wat dit doet voor de kleinere ondernemers. A suck out.
Milaan kan nog steeds trouwens tulpen uit Amsterdam krijgen, mocht er toch behoefte zijn:
quote:
Goederenvervoer naar Italië niet getroffen door maatregelen
Het goederenvervoer in de "rode zones" van Italië wordt niet getroffen door de nieuwe maatregelen. Dat meldt de Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners (Febetra) op basis van informatie die werd verkregen van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken. Het goederenvervoer wordt beschouwd als een professionele reden die de verplaatsing rechtvaardigt.

Hoewel transporteurs zich binnen de getroffen zones mogen verplaatsen, kan dit enkel om te leveren of te laden, aldus Febetra. De professionele redenen voor deze verplaatsingen moeten echter bewezen worden, onder andere aan de hand van de CMR-vrachtbrief. De bewijzen zullen moeten worden voorgelegd aan de diensten voor de handhaving van de openbare orde, die de naleving van de beperkende maatregelen moeten controleren. Ook grensarbeiders krijgen nog steeds toegang tot de zones.

Op 8 maart vaardigde de Italiaanse premier een nieuw decreet uit dat de toegang tot een groot deel van het noorden van het land beperkt. Vanaf maandag tot en met 3 april worden de "rode zones" in Lombardije en veertien andere regio's in het noorden van Italië, in quarantaine geplaatst.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/09/coronavirus-updates-9-3/
  maandag 9 maart 2020 @ 18:00:18 #251
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  maandag 9 maart 2020 @ 18:06:51 #252
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_191925519
Wedden dat ze in het buitenland weer wat sidebets gaan zetten op Italy.

De whatever it takes is nu volledig een holle frase. Omdat de rente al onder nul staat voor N-Europa.
En wat nu ?? De ECN moet nu nog steeds geld lenen uit Duitsland om het project te financieren.
En nu komt er de corona-birus er nog boven op.
-----------------------------------------------------------------
Ga gewoon werken aan een N en een Z euro.
pi_191930560
Heel Italië gaat in Lockdown.

Whole of Italy put on lockdown
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  maandag 9 maart 2020 @ 22:10:49 #254
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_191930895
quote:
0s.gif Op maandag 9 maart 2020 18:06 schreef Drugshond het volgende:
Wedden dat ze in het buitenland weer wat sidebets gaan zetten op Italy.

De whatever it takes is nu volledig een holle frase. Omdat de rente al onder nul staat voor N-Europa.
En wat nu ?? De ECN moet nu nog steeds geld lenen uit Duitsland om het project te financieren.
En nu komt er de corona-birus er nog boven op.
-----------------------------------------------------------------
Ga gewoon werken aan een N en een Z euro.
Subsidies, subsidies en... subsidies zouden de toverwoorden zijn:
quote:
Economie
Ondernemend Italië eist ‘whatever it takes’ voor de economie
1 uur 13 minuten geleden
Aangepast: 8 minuten geleden
Beeld © Getty
De economische schade door de uitbraak van het coronavirus stapelt zich op in Italië. Een 'shocktherapie' moet het land er weer bovenop te helpen, aldus premier Conte. Hoewel de vraag is wat dat precies voor shock wordt, is één ding duidelijk volgens Italiaanse economen. "Er is veel geld nodig."

Alitalia brengt helemaal niemand meer vanuit het buitenland naar Milaan. Cateraars in de noordelijke regio’s sturen hun medewerkers naar huis want scholen, universiteiten en instellingen zijn gesloten. De horeca zet weinig om en het toerisme van Venetië en Rimini tot in de skigebieden van de Italiaanse Alpen is ingestort.

Volgens de Italiaanse Kamer van Koophandel hakt het coronavirus hard in op de economie van Italië. Voor het noorden kan dat een krimp van 4 procent opleveren en voor het hele land van 1,2 procent.

Hoe nu verder?

En hoewel de eerste prioriteit nu is om de verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt er al druk gesproken over hoe daarna verder. De Italiaanse economie kwakkelde immers al ruim voor de virusuitbraak.

Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte komt er een 'shocktherapie' om Italië er weer bovenop te krijgen. Er is al 7,5 miljard euro voor vrijgemaakt. Maar dat lijkt een druppel op een gloeiende plaat.

Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Noord-Italië op slot: economische klap voor de regio, maar handel gaat door
"Er is veel geld nodig om de binnenlandse vraag op niveau te houden", zegt macro-econoom Francesco Daveri van de universiteit Bocconi in Milaan tegen RTL Z. "En mkb-bedrijven moeten geholpen worden."

Daarnaast moet er volgens Daveri hard worden gewerkt om de onrust in het buitenland over Italië weg te nemen. "Onze reputatie staat op het spel."

'Onconventionele maatregelen'

Het is moeilijk te zeggen hoeveel geld er in totaal nodig is. "Het hangt ervan af hoe ver de spreiding van het virus gaat. Maar ik heb bedragen van 15 miljard gehoord. Dat is te weinig", stelt de macro-econoom.

Werkgeversvereniging Confindustria presenteerde afgelopen week al een plan waarmee het denkt de Italiaanse economie er weer bovenop te helpen. De lobbyclub voor ondernemers ziet in de coronacrisis een kans voor de regering om op korte termijn 'onconventionele maatregelen' te nemen.

Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Reisadvies niet aangescherpt: Nederlanders kunnen nog steeds weg uit Noord-Italië
Whatever it takes

Confindustria denkt dat de Italiaanse regering samen met de Italiaanse centrale bank en de Europese Unie moet optrekken. En daarbij moet alles uit de kast worden gehaald, denken ze.

Er is volgens de werkgeversvereniging voor zowel Italië als Europa een 'whatever it takes van de economische politiek nodig met maatregelen die de economische vraag weer doen groeien', valt er te lezen in het plan.

Confindustria wil onder meer geld voor grote infrastructurele projecten, voor een snelle energietransitie, en hulp voor bedrijven die in geldproblemen zitten.

Doe als Draghi

Met 'whatever it takes' verwijst Confindustria naar een historisch geworden uitspraak van de voormalige president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi.

Die zei in 2012 er alles aan te doen wat nodig is om de euro te behouden. En beloofde dat dat genoeg zou zijn. In de jaren erna pompte de ECB stapsgewijs 2.600 miljard euro in de Europese economie.

Mario Draghi tijdens zijn beroemde 'whatever it takes'-speech in 2012.
Mario Draghi tijdens zijn beroemde 'whatever it takes'-speech in 2012.
© AFP
Volgens professor Gianpaolo Rossini van de universiteit van Bologna kan een reddingsoperatie voor Italië maar op een manier worden betaald: "Als de Europese Centrale Bank meedoet."

De ECB moet volgens econoom Rossini rechtstreeks geld beschikbaar stellen aan bedrijven. "Het is een bypass die buiten de financiële markten om moet gaan. Tegen een rente van 0 procent en terug te betalen in 5 à 10 jaar. En dat moet het liefst vandaag nog gebeuren."

Europa

Ook Rossini weet niet hoeveel miljarden zo'n shocktherapie moet bedragen. "Het hangt van de duur van de coronacrisis af. Maar het is iets wat in heel de Europese Unie moet gebeuren. Ook bedrijven in Frankrijk en Duitsland hebben dit nodig."

Rossini erkent dat er moed nodig is bij de ECB om na het jarenlang openzetten van de geldpers met het quantitative easing-beleid van Mario Draghi opnieuw zware maatregelen te nemen.

"Maar ik vind dat ze moeten", zegt de econoom. "De steun voor dit soort instituten onder de bevolking neemt af. En dit is een maatregel die Europa gaat redden. Er komt zo weer sympathie voor de Europese instituties. Dus ja, whatever it takes. Actie nu."

Maarten Veeger
https://www.rtlnieuws.nl/(...)vraagt-extreme-steun
  maandag 9 maart 2020 @ 22:55:05 #255
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_191933828
quote:
De toeristensector, goed voor 13 procent van het bbp, is ingestort. Duizenden vluchten naar Italië zijn geschrapt. Hotels zien geen klanten meer – de boekingssites staan vol speciale aanbiedingen. Frankrijk houdt bloemen uit Italië tegen, Oekraïne appels, Polen sla, Koeweit fruit. Vakbeurzen zijn geschrapt, potentiële klanten stellen reizen naar bedrijven in het industriële noorden uit, buitenlandse chauffeurs willen niet meer op Italië rijden.

„Het heeft geen zin een getal te noemen, we weten niet eens hoe lang dit gaat duren”, zegt econoom Giavazzi in een telefoongesprek. „De schade zal hoe dan ook gigantisch zijn.” Het is mooi en nodig, zegt hij, dat het kabinet belastingvoordelen in het vooruitzicht stelt en overbruggingskredieten. „Maar het urgentst is voorkomen dat de binnenlandse vraag omlaag gaat.”

In 2012 bezwoer Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, dat hij „whatever it takes” zou doen om de euro te redden. Dit bracht rust. „Op dezelfde manier moet de regering duidelijk maken dat ze alles zal doen wat nodig is om de koopkracht te behouden van mensen die in werk of in inkomen achteruitgaan door het virus”, zegt Giavazzi. Dat betekent bijvoorbeeld: uitkeringen voor wie niet onder de werkloosheidswet valt, flexwerkers bijvoorbeeld, of mensen die werken in kleine bedrijven. „Als je mensen geruststelt dat hun inkomen niet in gevaar komt, ook al kost dat geld op je begroting, voorkom je de veel grotere problemen voor je begroting als mensen geen geld meer gaan uitgeven.”
https://www.nrc.nl/nieuws(...)e-patienten-a3993141
pi_192017841
quote:
Het monetaire antwoord kwam donderdag van de Europese Centrale Bank. Voorzitter Christine Lagarde presenteerde een pakket zeer gunstige leningen voor banken en gaat de ECB extra staats-en bedrijfsleningen opkopen. Opvallender was de scherpe manier waarop ze regeringen opriep „snelle en doelgerichte actie” te ondernemen om de schade te beperken. Zo scherp, dat ze de eigen rol van de ECB leek te minimaliseren en zo zorgde voor grote paniek op de Italiaanse staatsobligatiemarkt.

Eurogroep maandag bijeen
Het deed weinig goed voor de boodschap die ze had willen overbrengen: de ECB kan niet veel méér doen dan dit, Europese overheden moeten nu snel met een „ambitieus en gecoördineerd stimuleringspakket” komen. Haar oproep richtte zich expliciet op aanstaande maandag, als Europese ministers van Financiën tijdens de Eurogroep vergaderen. Maar of ze met het antwoord zullen komen waar Lagarde en de financiële markten om vragen is allesbehalve zeker.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)icijn-nodig-a3993795
  zondag 15 maart 2020 @ 16:01:11 #258
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_192050575
dit gaat Hoekstra morgen meebrengen naar Brussel:
quote:
Het smalle belang van de schatkist valt in het niet bij het grotere belang van de economie."

Maandag zal de minister bij zijn Europese collega's bepleiten om zo flexibel mogelijk te zijn in het hanteren van de begrotingsregels van de EU, om zo de economische gevolgen van het coronavirus beperkt te houden. „Met wat nu aan de hand is, moet je zij aan zij staan.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/14/coronablog-15-maart-a3993807
pi_192064953
Italy’s Fragile Finances Have a $2.4 Trillion Virus Problem

https://www.bloomberg.com(...)2-4-trillion-problem

Interessant artikel, wat opvalt zijn de lage exposures van andere Europese landen t.o.v. Italië, met als grote uitzondering Frankrijk.
  maandag 16 maart 2020 @ 09:04:09 #260
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192065808
quote:
0s.gif Op maandag 9 maart 2020 18:06 schreef Drugshond het volgende:
Wedden dat ze in het buitenland weer wat sidebets gaan zetten op Italy.

De whatever it takes is nu volledig een holle frase. Omdat de rente al onder nul staat voor N-Europa.
En wat nu ?? De ECN moet nu nog steeds geld lenen uit Duitsland om het project te financieren.
En nu komt er de corona-birus er nog boven op.
-----------------------------------------------------------------
Ga gewoon werken aan een N en een Z euro.
Dat zou moeten want het opkopen van de schulden van Italië door ONZE ECB is ook geen oplossing , voor de Euro op de lange duur
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_192105483
Italy calls for coronavirus bonds

Ik geef dit weinig kans van slagen. Het is de zoveelste poging tot een vorm van transfer-unie en daar zijn de meeste noord-europese landen allergisch voor. De italianen leven al langere tijd ver boven hun stand. Totaal geen begrotingsruimte creeeren voor tegenslagen en dan de rekening naar de buurman schuiven als het misgaat :')

[ Bericht 25% gewijzigd door Digi2 op 17-03-2020 21:11:09 ]
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  dinsdag 17 maart 2020 @ 21:25:08 #262
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192105933
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 21:04 schreef Digi2 het volgende:
Italy calls for coronavirus bonds

Ik geef dit weinig kans van slagen. Het is de zoveelste poging tot een vorm van transfer-unie en daar zijn de meeste noord-europese landen allergisch voor. De italianen leven al langere tijd ver boven hun stand. Totaal geen begrotingsruimte creeeren voor tegenslagen en dan de rekening naar de buurman schuiven als het misgaat :')
Dat is een poging om apart van de al veel te hoge staatsschuld nog meer schuld te maken , maar toch denk ik dat het wel een kans van slagen heeft en een transferunie op termijn onvermijdelijk is


https://finance.yahoo.com(...)nding-190016433.html
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_192106055
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 21:25 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Dat is een poging om apart van de al veel te hoge staatsschuld nog meer schuld te maken , maar toch denk ik dat het wel een kans van slagen heeft en een transferunie op termijn onvermijdelijk is
Een transfer-unie leidt tot economische stagnatie van het geheel en dat met steeds competitiever internationale verhoudingen is een recept voor catastrofe. De eurozone moet juist competitiever worden t.o.v. China en de VS en niet stagneren.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  dinsdag 17 maart 2020 @ 21:35:57 #264
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192106148
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 21:31 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Een transfer-unie leidt tot economische stagnatie van het geheel en dat met steeds competitiever internationale verhoudingen is een recept voor catastrofe. De eurozone moet juist competitiever worden t.o.v. China en de VS en niet stagneren.
Nederland is ook een transferunie, en de regering zit in de randstad
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_192106288
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 21:35 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Nederland is ook een transferunie
In beperkte mate, evenals de EU-subsidies dat zijn. In Duitsland is er ook de soli t.a.v. de duitse hereniging maar die wordt afgeschaft, juist omdat men er zich van bewust is dat het tot stagnatie van geheel Duitsland leidt als men er ad infinitum mee doorgaat.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  woensdag 18 maart 2020 @ 13:51:08 #266
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192118132
https://www.telegraaf.nl/(...)omie-mogelijk-redden
Rentes lopen sterk op
Goed voor de pensioenfondsen , maar slecht voor de staatsschuld

quote:
'Nederland moet Italiaanse economie mogelijk redden'
Door DORINDE MEUZELAAR

Updated 9 min geleden
12 min geleden in FINANCIEEL
AMSTERDAM - Wereldwijd zakken obligatiemarkten in.

Niet alleen van de risicovollere landen als Italië, maar ook de rente op veiliger landen zoals Duitsland en Nederland lopen op. ,,

Landen gaan meer schulden maken om de maatregelen te financieren.

Dat betekent dat rentes gaan stijgen."

Een scenario waarin Nederland moet bijspringen om de zwaar getroffen Italiaanse economie te redden is ook niet meer ondenkbaar.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_192118300
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 21:42 schreef Digi2 het volgende:

[..]

In beperkte mate, evenals de EU-subsidies dat zijn. In Duitsland is er ook de soli t.a.v. de duitse hereniging maar die wordt afgeschaft, juist omdat men er zich van bewust is dat het tot stagnatie van geheel Duitsland leidt als men er ad infinitum mee doorgaat.
Er werd met dat geld niet eens volledig in de voormalige DDR geïnvesteerd door Berlijn.
quote:
Bondsdag stemt in met afschaffing toeslag voor Oost-Duitsland

Kort nieuws - 14 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Bondsdag heeft donderdag ingestemd met de afschaffing van de solidariteitstoeslag voor Oost-Duitsland. De zogenoemde Soli betalen alle Duitsers om de Oost-Duitse economie te steunen.
De Solidaritätszuschlag zal vanaf 2021 voor 90 procent van de Duitsers volledig verdwijnen. Alleen mensen met een hoog inkomen betalen nog een deel van of het hele bedrag: 5,5 procent van de inkomens- en vennootschapsbelasting. De regering wil met de maatregel de lagere en middeninkomens ontlasten.

De afschaffing is mogelijk omdat de er veel vooruitgang is geboekt met de Duitse eenheid, aldus minister van Financiën Scholz. Met het wegvallen van de Soli verliest de staat in 2021 bijna 11 miljard euro aan inkomsten. In 2018 leverde de toeslag 18,9 miljard euro op.

Opvallend is dat de inkomsten van de overheid uit de Soli sinds 2012 hoger zijn dan wat de staat in Oost-Duitsland investeert, liet Deutsche Welle afgelopen zomer zien. De overheid is niet verplicht de inkomsten uit de solidariteitstoeslag in het Oosten te investeren, ze kan er mee doen wat ze wil.

De toeslag werd sinds 1995 door alle Duitse belastingbetalers - dus ook de Oost-Duitse - betaald en is al jaren onderwerp van discussie. De wet werd vandaag in de Bondsdag aangenomen met de stemmen van de coalitiepartijen. Alle oppositiepartijen hebben tegengestemd. De AfD en de FDP wilden een volledige afschaffing. Volgens de Groenen en Die Linke hebben veel mensen niets aan de maatregel omdat ze zo weinig verdienen dat ze de toeslag sowieso al niet betaalden. Lees meer bij tagesschau.de
https://duitslandinstituu(...)-voor-oost-duitsland
pi_192118428
quote:
wo 18 mrt 2020 12:25
Duitsland: "Italië moet EU-begrotingsregels nu niet strikt hanteren"
De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz vindt dat economisch zwakkere EU-landen zoals Italië nu de voorrang moeten geven aan het herstel van hun economie. Zeker Italië -dat het zwaarst getroffen is door de coronacrisis- moet nu miljarden euro in zijn economie pompen. We moeten de Europese begrotingsregels nu niet te nauw interpreteren, zegt Scholz in de Duitse krant Die Zeit.

"We hebben solidariteit in Europa nodig", zegt Scholz en dus kunnen ook de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie de zwakkere EU-lidstaten helpen om de crisis te boven te komen. Op dit ogenblik vindt Scholz het echter nog te vroeg om het Europese financiële noodfonds ESM te activeren, maar als dat nodig zou blijken, kunnen we dat later altijd nog doen. Het ESM was tien jaar geleden opgericht om een herhaling van de financiële crisis van te voorkomen.

De Italiaanse regering heeft meer dan 340 miljard euro steun voor de economie aangekondigd en ook andere landen zoals Spanje gaan die weg op. Tot voor kort kreeg Italië veel kritiek vanuit Europa, en dan vooral vanuit Duitsland, omdat het de begrotingsnormen niet haalde. De huidige crisis veegt daar evenwel de spons over en dat geldt dus ook voor andere Europese landen. De Duitse regering zal dus niet dwarsliggen om de zwakkere landen te helpen. Scholz maakt zich overigens sterk dat zijn land financieel sterk genoeg is om de crisis door te komen.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/18/liveblog-18-maart/

Italië heeft weinig aan Duitsland momenteel, want lenen tegen torenhoge rentes gaat weinig helpen om de economie op gang te helpen
  woensdag 18 maart 2020 @ 14:06:31 #269
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192118525
quote:
0s.gif Op woensdag 18 maart 2020 14:02 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/18/liveblog-18-maart/

Italië heeft weinig aan Duitsland momenteel, want lenen tegen torenhoge rentes gaat weinig helpen om de economie op gang te helpen
Ach torenhoog, , 5% is niet torenhoog he
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  woensdag 18 maart 2020 @ 14:49:17 #270
484383 Eendenkooi
homeopathisch onverdund
pi_192119637
Italië is toch geen 3e wereld land, ze kunnen zichzelf toch zeker wel redden! Zou belachelijk zijn als wij daarvoor moeten opdraaien.
pi_192126078
quote:
0s.gif Op woensdag 18 maart 2020 14:49 schreef Eendenkooi het volgende:
Italië is toch geen 3e wereld land, ze kunnen zichzelf toch zeker wel redden! Zou belachelijk zijn als wij daarvoor moeten opdraaien.
Tja. Dingen kunnen raar lopen in noodsituaties als deze.
pi_192129608
quote:
11s.gif Op woensdag 18 maart 2020 19:10 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

Tja. Dingen kunnen raar lopen in noodsituaties als deze.
De italiaanse regeringen zijn herhaaldelijk voor dit soort risicos gewaarschuwd. De solidariteit zal om deze reden beperkt blijven vermoed ik. Het belonen van wangedrag lijkt me nogal wat moral hazard scheppen ook.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_192131107
quote:
0s.gif Op woensdag 18 maart 2020 21:22 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De italiaanse regeringen zijn herhaaldelijk voor dit soort risicos gewaarschuwd. De solidariteit zal om deze reden beperkt blijven vermoed ik. Het belonen van wangedrag lijkt me nogal wat moral hazard scheppen ook.
whatever.

ik wil liever geen besmette Italianen voor mijn deur hebben :P
  Moderator woensdag 18 maart 2020 @ 22:16:36 #274
236264 crew  capricia
pi_192131148
quote:
6s.gif Op woensdag 18 maart 2020 22:15 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

whatever.

ik wil liever geen besmette Italianen voor mijn deur hebben :P
Ik betaal wel..als ze maar daar blijven. :+
Definitely not CIA
pi_192141694
quote:
0s.gif Op woensdag 18 maart 2020 14:06 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Ach torenhoog, , 5% is niet torenhoog he
Mijn klacht heeft gehoor gekregen bij de ECB. Het is beter dan niets. :P
quote:
NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 12:31
Megaoperatie ECB heeft al effect: rentes voor overheden dalen

De actie van de Europese Centrale Bank om 750 miljard euro in de economie te steken, heeft direct effect. Rentes dalen, waardoor landen zoals Italië, Frankrijk en ook Nederland goedkoper kunnen lenen.

De Europese Centrale Bank koopt de komende maanden voor vele miljarden aan schuldenpapier op die overheden en bedrijven hebben uitgegeven. Dat gebeurt met nieuw geld.

Doel van die operatie is om geld lenen goedkoper te maken, zodat overheden genoeg kunnen lenen om bedrijven en inwoners te helpen.

Geld toe krijgen

Direct na de aankondiging van de centrale bank zijn de rentetarieven op staatsleningen van eurolanden gedaald. Dat effect is vooral bij Italië te zien. De rente op 2-jaarsleningen is meer dan gehalveerd.

Ook Nederland profiteert. De rente op Nederlandse staatsobligaties is opnieuw negatief, dat wil zeggen dat de Nederlandse overheid geld toe krijgt als die van investeerders geld wil lenen.

Door de dalende rentes lijkt een nieuwe trend gekeerd. De afgelopen weken werd het lenen van geld juist duurder door de onrust over het coronavirus. De rente op 10-jaarsleningen voor Nederland kwam weer even boven nul, nadat die sinds vorige zomer negatief was geworden.

Miljarden lenen

De Nederlandse overheid kwam deze week met plannen voor steun aan bedrijven en zzp'ers. Dat hulppakket kost zo'n 10 tot 20 miljard euro. Het is geld dat grotendeels geleend moet worden.

"De steunpakketten van de verschillende overheden kosten meer dan 200 miljard euro en dat zal nog verder oplopen", zegt Elwin de Groot, econoom van Rabobank. "Dat moet op korte termijn gefinancierd gaan worden en de Europese Centrale Bank speelt daarin nu een belangrijke rol."

De rentestanden werken door in meer facetten van de economie. De actie van de Europese Centrale Bank kan bijvoorbeeld ook tot lagere hypotheektarieven leiden.

Eigen regels

De Europese Centrale Bank heeft zichzelf bij eerdere steunoperaties beperkingen opgelegd over het maximum aan staatsleningen dat mag worden opgekocht. De centrale bank sluit nu nadrukkelijk niet uit dat die regels worden versoepeld.

profielfoto
Christine Lagarde
@Lagarde
Extraordinary times require extraordinary action. There are no limits to our commitment to the euro. We are determined to use the full potential of our tools, within our mandate. https://t.co/RhxuVYPeVR
13 uur geleden
Zo is nu al besloten dat er ook geld wordt gestoken in Griekse staatsschulden, iets wat voorheen als te risicovol werd gezien.

Vorige week maakte de Europese Centrale Bank al bekend dat er 120 miljard euro extra in de economie zou worden gepompt. Met het nieuwe plan samen komt er meer dan 1.000 miljard euro (een biljoen) aan nieuw geld bij in de eurozone dit jaar.
https://nos.nl/artikel/23(...)overheden-dalen.html
pi_192144050
quote:
Aan het einde van de middag viel de Italiaanse spread opeens verder, naar zo’n 2,5 procentpunt, na een bericht van persbureau Bloomberg. Daarin stond dat EU-leiders vorige week hadden gesproken over activering van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), een noodfonds van de 19 eurolanden. Als het ESM wordt gebruikt om Italië te steunen, dan zou dat het ook voor de ECB makkelijker te maken om Italië gericht te helpen met de opkoop van staatsschuld. De gebruikelijke strenge condities voor ESM-steun zouden in deze coronacrisis moeten wijken. Volgens Bloomberg zei premier Mark Rutte (VVD) tijdens het EU-overleg dat de Tweede Kamer zo’n rol van het ESM niet zomaar zal accepteren.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)over-italie-a3994254
pi_192155970
quote:
Politiek uit de brand geholpen
Ooit gold de grootscheepse opkoop door centrale banken van overheidsschuld, waarmee de Amerikaanse Federal Reserve na de kredietcrisis als eerste begon, als een paardenmiddel. Daarna zou ‘normalisering’ van het monetair beleid volgen: al die schuld zou weer van de balansen van centrale banken verdwijnen. Maar door de coronacrisis lijkt schuldopkoop meer dan ooit een normaal middel te zijn geworden. De Fed hervatte deze week ook weer de opkoop van staatsobligaties, net als de Bank of England.

Met die nieuwe ronde massale schuldopkoop maken de centrale banken het in deze crisistijden makkelijker voor landen om hun overheidsbegrotingen te laten oplopen. De centrale banken kopen de nieuwe schulden immers toch wel op. Daaraan kleeft ook een risico: overheden merken nu wederom dat de monetaire autoriteiten er altijd toch wel zijn als vangnet. Dat kan ze ook lui maken bij het creëren of gebruiken van eigen, politieke vangnetten. In de eurozone is bijvoorbeeld de discussie opgelaaid over ‘eurobonds’ of, voor deze speciale situatie, ‘coronabonds’. De eurolanden zouden hun nieuwe schulden bundelen en zo kwetsbare landen als Italië ontlasten. Maar nu de ECB haar whatever it takes heeft laten klinken, is de druk op de politiek om zelf te handelen, minder geworden.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)er-it-takes-a3994357
pi_192174626
quote:
In EU-overleg ontstond ook prompt gesteggel over geld. Duitsland en Nederland blokkeerden een discussie over de invoering van Europese staatsobligaties (Eurobonds) met het argument dat nog niet alle financiële steunmechanismen zijn uitgeput. Het besluit van de ECB om 750 miljard euro in de markt haalde heel even de druk van die discussie. Premier Conte van het zwaar getroffen Italië pleit voor inzet van het Europese noodfonds ESM (500 miljard euro). De financiële terughoudendheid van Duitsland en Nederland kan goede redenen hebben, maar wie wil een lidstaat steun ontzeggen die inmiddels meer coronadoden heeft dan China zegt te hebben? Vrijdagavond stelde de Commissie voor de begrotingsregels op te schorten om landen meer armslag te geven.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)er-geworden-a3994498
  vrijdag 20 maart 2020 @ 23:06:42 #279
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  vrijdag 20 maart 2020 @ 23:08:37 #280
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_192180113
TS ik heb een foto van je gevonden: https://www.alamy.com/sto(...)gative-23781426.html

Hoeveel jaar roep je al dat alles instort? 10?

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 21-03-2020 08:36:55 ]
  zondag 22 maart 2020 @ 11:54:36 #282
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_192202650
quote:
De samenvatting van de Italiaanse ervaringen van de afgelopen twee weken kan kort zijn: er komt een ongekende noordwaartse storm aan. Premier Giuseppe Conte zei zaterdag tegen middernacht: „De sanitaire noodtoestand is aan het veranderingen in een echte economische noodtoestand[...]. Dit is de moeilijkste crisis die het land doormaakt sinds de Tweede Wereldoorlog.”
https://www.nrc.nl/nieuws(...)-te-wachten-a3994528
  zondag 22 maart 2020 @ 22:51:37 #283
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_192215749
quote:
Buitenland
Italië verder stilgelegd, fabrieken dicht: 'Stap naar een oorlogseconomie'
22 maart 2020 17:51
Aangepast: 3 uur 55 minuten geleden
Een van de weinige geopende winkels in Venetië, een groentewinkel.Beeld © Getty Images
De Italiaanse economie is tot stilstand gekomen. Premier Giuseppe Conte maakte zaterdagavond bekend dat alle niet-essentiële zakelijke activiteiten onmiddellijk gestaakt moesten worden. Alleen wat hoognodig is om het land door de crisis te helpen mag doorgaan. "Dit is gigantisch."

Vijftien dagen lang worden alle fabrieken, winkels en bedrijven die niet te maken hebben met virusbestrijding gesloten. Supermarkten, apotheken, banken, postkantoren en fabrieken voor levensmiddelen en medicijnen kunnen open blijven. Het besluit werd genomen nadat gisteren bijna 800 mensen overleden aan het virus, een triest record.

Stap naar oorlogseconomie

De rest van het land is dicht, in ieder geval voor ruim twee weken. Mogelijk duurt de 'full lockdown' ook langer. "Het is weer een stap naar een oorlogseconomie", stelt econoom Francesco Daveri van de universiteit van Bocconi.

Een oorlogseconomie is een economie waarbij álles ten dienste staat van het winnen van het conflict. Hierbij is de vijand het virus.

De grote vraag is volgens hem of de bedrijven 15 dagen dicht moeten blijven, of langer. "Als het langer wordt, moet de overheid verder ingrijpen. Dan moet je bedrijven nationaliseren."

Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Regering Italië besluit tot vrijwel totale lockdown
'Twee derde van economie ligt stil'

"Ruim twee derde van de economie ligt stil", zegt econoom Maartje Wijffelaars van RaboResearch. Wijffelaars let voor de Rabobank op de economische ontwikkelingen in Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. "Dit is gigantisch", zegt ze, al benadrukt ze dat een groot deel van de industrie al eerder was stilgelegd. "We gaan niet van 100 naar nul, maar van 50 naar bijna niets."

Volgens Wijffelaars berekeningen draait ongeveer een derde van de economie nog wel door. Daarbij rekent ze de overheid, de zorg, defensie. Sectoren die nu overuren draaien. "Nog maar een kwart van de maakindustrie functioneert op dit moment. Alleen industrie die verantwoordelijk is voor voedsel, energie, dat soort dingen draait nog door. Er worden geen auto's gemaakt, geen machines. Tenzij ze nodig zijn voor de virusbestrijding."

Economie in cijfers

De Italiaanse economie is met een Bruto Nationaal Product van 2300 miljard dollar (2140 miljard euro) groot voor Europese begrippen. Het is de derde economie van de EU, na Duitsland (4200 miljard) en Frankrijk (2850 miljard).

Ter vergelijking: Nederland staat met een BNP van 924 miljard dollar op plek 6. Daarbij moet wel opgemerkt dat Italië ongeveer 3,5 keer zo groot is als Nederland, met ruim 62 miljoen inwoners.
Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Italiaanse arts tijdens coronapiek: 'Het is oorlog en wij zijn soldaten'
De maakindustrie is groot in het land. Alleen die van Duitsland is nog groter. Zeker in het noorden van Italië, het gebied dat het eerst hard getroffen werd door het virus, zit veel goedlopende industrie.

Elektriciteitsgebruik daalt snel

Daveri haalt het snel dalende gebruik van elektriciteit aan. "Dat is het eerste signaal van de economie die tot stilstand komt", zegt econoom Daveri. Er wordt ruim 11 procent minder elektriciteit gebruikt in het land sinds vorige week, en dat daalt nog verder. "Dat duidt er ook op dat de economie nog verder kan gaan krimpen.

Daveri zit nog met een hoop vragen over welke bedrijven precies open zullen blijven. "Wat is vitaal", vraagt hij zich af. "Als je drinken wil maken, moet je ook verpakkingen hebben en moet de verpakkingsindustrie blijven draaien. En daarvoor moet ook de chemische industrie die plastic maakt voor verpakkingen open blijven", zegt hij. De keten is lang, wil hij maar zeggen.

Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Italiaanse rente schiet omhoog na onhandige opmerking ECB
Aanbodschok is zeldzaam

Hoe groot de impact op de economie is, is volgens Wijffelaars nog een moeilijke vraag. "Alle modellen die economen gebruiken zijn ingesteld op vraagschokken. Die zagen we in de financiele crisis en daarna in de schuldencrisis. De vraag valt terug, waardoor bedrijven minder maken, waardoor er ontslagen vallen, waardoor de vraag verder terugvalt", somt de econoom op.

"Maar dit is een aanbodschok. Dat zien we zelden", zegt Wijffelaars. Een aanbodschok treedt op als een groot deel van het aanbod opeens wegvalt, terwijl er nog wel vraag is. Dat is nu ook aan de hand in Nederland, waar de horeca is gesloten. Mensen willen wel naar de kroeg, maar dat kán niet.

"Dus we moeten hier anders naar kijken. We hebben weinig voorbeelden, en het is de vraag wat de overheid kan doen. Vooralsnog hebben wij geen grote financiële crisis in de verwachte cijfers staan."

Lege pleinen in Venetië.
Lege pleinen in Venetië.
© Getty Images
De Italiaanse premier Conte heeft 25 miljard euro uitgetrokken om de crisis te lijf te gaan en werknemers en bedrijven te beschermen. Hypotheken kunnen later betaald worden, er kan geld terug worden gevraagd van de overheid. Ook bedrijven kunnen aankloppen voor steun. Daarnaast heeft de overheid aangekondigd garant te staan voor leningen.

ECB steun in de rug voor overheden

"In vergelijking met wat Nederland doet is die 25 miljard euro weinig", zegt ING-econoom Bert Colijn. "De directe impact is niet zo groot. Wat belangrijk is, is wat de ECB nu doet." Die zaaide eerst twijfel over hoe of ze hulp zouden bieden. Uiteindelijk maakte de ECB bekend 750 miljard aan obligaties op te gaan kopen.

Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Italiaanse bedrijven steunen gezondheidszorg, elkaar en burger
"Daarmee zet de ECB een sterke backstop achter overheden die geld willen uitgeven voor noodmaatregelen", zegt Colijn. "Ze zeggen: We've got your back. Op de korte termijn moet er genoeg vertrouwen zijn om flink uit te geven hieraan."

Dat is hard nodig volgens de econoom van ING. "Hoe diep een economie nu valt is niet zo belangrijk", zegt Colijn. "Zolang er maar niet te veel bedrijven omvallen en te veel mensen werkloos raken. Dat zorgt voor langetermijnschade, en die wil je zo goed mogelijk voorkomen. Dat er faillissementen zullen komen is een gegeven."

Pepijn Nagtzaam
https://www.rtlnieuws.nl/(...)-noodmaatregel-conte
  dinsdag 24 maart 2020 @ 08:08:50 #284
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192240928
https://www.telegraaf.nl/(...)urocrisis-in-de-maak

Ja hoor de Transfer Unie was in de maak door het centraal opkopen van alle staatsschulden en nu is de Staatsschuld van Italie onze schuld, leve de euro

DE gezamenlijjke ESM spaarpot voor noodgevallen, uit 2008 van de EU moet nu gevuld gaan worden , Door wie ??
Ja juist, door ons
Negatieve groei en een loeier van een schuld



quote:
'Nieuwe eurocrisis in de maak'
Door RUUD MIKKERS EN MARTINVISSER

1 uur geleden in FINANCIEEL


Italië heeft zoveel schuld dat inzet van het Europese noodfonds nodig lijkt om de coronacrisis op te vangen. Nederland stribbelt tegen.

In een heel andere gedaante is de eurocrisis weer terug. ,,We hebben geen barometer meer."


'Of dit een eurocrisis is?
Ik denk dat niemand dat hardop wil zeggen, maar dat gaat het uiteraard zijn", zegt de Vlaamse econoom Geert Noels, oprichter van vermogensbeheerder Econopolis. Hij verwijst naar Italië. ,

,Je legt de zwakste economie in Europa stil. Dus dat begrotingstekort gaat ontploffen."


Italië heeft al geopperd dat noodfonds ESM wordt ingezet voor financiële steun in de coronacrisis. Dit fonds, met een leencapaciteit van ¤410 miljard, is opgezet tijdens de eurocrisis en is bedoeld om landen te redden die hun schulden niet meer kunnen financieren. De Europese Commissie komt met voorstellen en de ministers van Financiën vergaderen er dinsdagavond telefonisch over.


Een eurocrisis nu ziet er heel anders uit dan een eurocrisis in de tijd dat Griekenland in 2010 als eerste land zijn hand moest ophouden in Brussel. Toen was er nog geen noodfonds en schoot de Europese Centrale Bank (ECB) aanvankelijk nog niet te hulp. Die instrumenten zijn pas gaandeweg ontwikkeld. De graadmeter was de rentestanden die bij de zwakste landen enorm opliepen. Beleggers wilden steeds meer risicopremie.

,,Vorige week schoot de Italiaanse tienjaarsrente omhoog naar 3%", vertelt Rabobank-econoom Maartje Wijffelaars. ,,Maar dat is echt wat anders dan een rente van 7,5% op het hoogtepunt van de eurocrisis." Inmiddels is die rente ook alweer gedaald. De ECB is zeer actief in de markt en vorige week kondigde de centrale bank een extra opkoopprogramma van ¤750 miljard aan.

Geen barometer
,,Door de sterke aanwezigheid van de ECB weten we niet meer of de prijzen kloppen", legt Noels uit. ,,Er zijn amper oplopende rentes, we hebben dus geen barometer meer. De enige goedwerkende markt - al klinkt dat heel cynisch - is de aandelenbeurs." Daar vallen al weken ongenadige klappen.

Destijds bezwoer ECB-president Mario Draghi de eurocrisis met zijn befaamde toespraak in 2012. Hij zei toen dat hij alles zou doen om de euro bij elkaar te houden - 'whatever it takes'. Daaruit kwam een nooit gebruikt steunprogramma voort. De ECB beloofde toen staatsobligaties van een land te zullen kopen als dat land noodsteun van het ESM-fonds aanvroeg en zich zou onderwerpen aan een hervormingsprogramma.

Draghi maakte ondersteuning door de centrale bank dus conditioneel. Die condities zijn op dit moment verdwenen. De aankondiging van zijn opvolger Christine Lagarde om voor honderden miljarden aan staatsleningen te gaan kopen, is 'een verkapte vorm' van Draghi's steunplan. Door zoveel staatsobligaties van eurolanden in te slaan, blijven landen als Italië in staat om de staatsschuld te financieren. Maar het land ontspringt de dans van een heftig programma zoals Griekenland destijds wel moest ondergaan.

Bezwaar
Daar zitten voor Nederland bezwaren. Minister Wopke Hoekstra van Financiën verzet zich tot nog toe tegen inzet van het ESM. Nederland bepleit een stap voor stap-benadering: Den Haag is niet koste wat kost tegen het inzetten van het ESM maar vindt het nu nog erg vroeg. Er liggen nog genoeg ongebruikte Europese miljarden op de plank die hiervoor aangewend kunnen worden, klinkt het.

,,Ik snap de principiële discussie helemaal", reageert hoogleraar economie Arnoud Boot. ,,Italië heeft er een rommeltje van gemaakt. Maar er is nu absoluut geen tijd voor die discussie." Hij pleit er met Europese topeconomen voor dat het ESM snel kredietlijnen opent voor onder meer Italië. ,,We moeten dan wel toezien hoe die middelen worden ingezet. Ik weet dat dat niet helemaal waterdicht is, maar dat gaat nu niet anders.
"

[ Bericht 46% gewijzigd door michaelmoore op 24-03-2020 08:30:26 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zondag 29 maart 2020 @ 15:34:50 #285
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_192337612
quote:
Vierhonderd miljoen euro voor voedselbonnen in Italië
In een reactie op groeiende sociale onrust, met name in het zuiden van Italië, heeft de regering in Rome zaterdagavond vierhonderd miljoen euro uitgetrokken voor voedselbonnen. Burgemeesters moeten ervoor zorgen dat die terecht komen bij de mensen die deze het meest nodig hebben.

In Palermo, Napels en Bari was het tot relletjes gekomen. Mensen zeiden geen geld meer te hebben om eten te kopen en wilden pasta, tomaten, brood en olie meenemen zonder te betalen. In Sicilië dreigde een groep mensen met een ‘hongeraanval´ op een supermarkt. Voedselbanken en hulporganisaties zeggen dat op veel plaatsen in het zuiden de armoede zo groot is dat honderdduizenden mensen in de problemen komen omdat de meeste economische activiteiten zijn stilgelegd. Werkgevers kunnen hun personeel niet meer betalen, zelfstandigen verdienen geen cent meer.

Hulporganisaties vragen zich af of niet veel meer geld nodig is. Een probleem is dat de toegezegde inkomenssteun nog niet beschikbaar is. Premier Conte maakte bij de bekendmaking van de nieuwe maatregelen zaterdag duidelijk dat de scholen voorlopig dicht blijven, en dat begin volgende week wordt besproken of en hoe de economische sluiting kan worden versoepeld.

Marc Leijendekker

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/28/coronablog-29-maart-a3995227
  maandag 30 maart 2020 @ 12:23:24 #286
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192352383
https://www.telegraaf.nl/(...)ar-dat-eu-uiteenvalt

Opsluiten die Wellink met zijn grote mond, hij wil zeker nog een keer een goede baan in Brussel hebben
quote:
Nederland moet zijn verzet staken tegen hulp aan Italië en andere Zuid-Europese landen.
Als de coronacrisis niet gezamenlijk wordt aangepakt, zal de Europese Unie uit elkaar kunnen vallen.


Dat stelt Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB), in radioprogramma 1 op 1. ,,
Wij zijn geen rijk noorden meer als het hele zuiden omvalt."
Volgens hem is het een misvatting te denken dat Nederland financieel gezond is: ,,
Onder de huidige omstandigheden is dat een missconceptie.
Dat is net als een gezonde man die wordt overspoeld door een lawine. Dan helpt het niets meer dat je gezond bent."


Wellink bepleit onconventionele ingrepen waar hij in eerdere crises niet voor was.
Volgens hem is de coronacrisis zo'n groot gevaar voor de wereldeconomie dat vergaande maatregelen gerechtvaardigd zijn.

Noodfonds te klein
Inzet van het Europese noodfonds ESM vindt hij 'een omslachtige weg'. Dat fonds kan maximaal ¤ 410 miljard uitlenen. ,,
Ik weet niet of het ESM het geschikte instrument is.
Dat bedrag dat daar beschikbaar is, is vermoedelijk te klein."

De oud-DNB-president vindt dat de eurolanden gezamenlijke staatsleningen moeten uitgeven die vervolgens door de Europese Centrale Bank (ECB) worden opgekocht.
Daarmee financiert de ECB de staatsschulden van landen.
Deze monetaire financiering is volgens het Europese verdrag verboden.


,,Ik denk dat we coronabonds moeten gaan uitgeven", aldus Wellink op NPO Radio 1. ,

,Als je dit soort obligaties op grote schaal gaat uitgeven moet de markt het maar willen opnemen tegen aanvaardbare conditues.
Direct of indirect zullen centrale banken monetaire financiering moeten plegen."

Schuldencrisis
Hij voorziet grote problemen als zuidelijke landen door de coronacrisis grote schulden moeten maken. ,
,Als je een weg volgt die in Italië of Griekenland leidt tot schuldquota van 180 of 200%, dan begint er meteen een nieuwe crisis als deze crisis voorbij is.
Die landen kunnen die schuld dan niet aflossen.
Dan is het voortbestaan van de Unie meteen in gevaar."

Wellink wilde niet rechtstreeks premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën bekritiseren. Die verzetten zich afgelopen week tegen financiële hulp aan zuidelijke landen. Dat kwam Nederland op scherpe kritiek uit Italië en Portugal te staan
.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_192353484
Ze kunnen ook werkelijk helemaal niets die italianen hun financiën op orde houden corona tegenhouden. Wat een gefaald land is dat zeg.
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
  maandag 30 maart 2020 @ 15:43:07 #288
102757 EdvandeBerg
LETS GO BRANDON!
pi_192355544
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 maart 2020 08:08 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)urocrisis-in-de-maak

Ja hoor de Transfer Unie was in de maak door het centraal opkopen van alle staatsschulden en nu is de Staatsschuld van Italie onze schuld, leve de euro

DE gezamenlijjke ESM spaarpot voor noodgevallen, uit 2008 van de EU moet nu gevuld gaan worden , Door wie ??
Ja juist, door ons
Negatieve groei en een loeier van een schuld

[ afbeelding ]
[..]

"
Never let a good crisis go to waste!

In Brussel ziet men dit als een ideaal moment om wat mechanismen in werk te stellen voor de toekomstige transferunie.

Er zit genoeg geld in Noord- en Midden-Italie, alleen al in de 'parallelle' economie.
Scratch a liberal and you will find a fascist
  maandag 30 maart 2020 @ 16:52:34 #289
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192356457
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 15:43 schreef EdvandeBerg het volgende:

[..]

Never let a good crisis go to waste!

In Brussel ziet men dit als een ideaal moment om wat mechanismen in werk te stellen voor de toekomstige transferunie.

Er zit genoeg geld in Noord- en Midden-Italie, alleen al in de 'parallelle' economie.
Ja Eurobonds , daar krijgt onze Frans een hard plassertje van

10.000 miljard in digitale Eurobonds uitgeven door Koning Frans , een EU staatsschuld, }) *O* O-) _O- :@ :+
Wie de meeste schuld kan maken die is de baas in de Eurozone, Logisch

O zegt us Wopke , wij hebben maar 300 miljard staatsschuld, ja zegt ons Franske, maar jullie hebt nog 2000 miljard schuld aan de ECB he (8> (8>



[ Bericht 8% gewijzigd door michaelmoore op 30-03-2020 17:05:25 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_192356628
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 12:23 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)ar-dat-eu-uiteenvalt


Opsluiten die Wellink met zijn grote mond, hij wil zeker nog een keer een goede baan in Brussel hebben
[..]

.
Hij heeft gelijk. Onze economie drijft op handel met de rest van Europa. Als het zuiden valt, vallen wij ook. Of we ze nu wel of niet helpen.
.
  maandag 30 maart 2020 @ 17:06:58 #291
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192356670
quote:
1s.gif Op maandag 30 maart 2020 17:04 schreef Fer het volgende:

[..]

Hij heeft gelijk. Onze economie drijft op handel met de rest van Europa. Als het zuiden valt, vallen wij ook. Of we ze nu wel of niet helpen.
Dat gaat toch gebeuren, als de Maffia mee gaat melken
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_192356691
quote:
1s.gif Op maandag 30 maart 2020 17:04 schreef Fer het volgende:

[..]

Hij heeft gelijk. Onze economie drijft op handel met de rest van Europa. Als het zuiden valt, vallen wij ook. Of we ze nu wel of niet helpen.
Waarom denk je dat handel niet mogelijk als de EU niet meer bestaat? We kunnen ook terug naar het model van de EEG?

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 30-03-2020 17:11:03 ]
pi_192356797
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 17:08 schreef vigen98 het volgende:

[..]

Waarom denk je dat handel niet mogelijk als de EU niet meer bestaat? We kunnen ook terug naar het model van de EEG?
Leg mij eens wát volgens jou nu het verschil is tussen de eu en de EEG op economisch gebied en waarom vind het nietgoed dat er op gebied van veiligheid er samenwerkingsorganen zijn ?
pi_192356910
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 17:15 schreef Korenfok het volgende:

[..]

Leg mij eens wát volgens jou nu het verschil is tussen de eu en de EEG op economisch gebied en waarom vind het nietgoed dat er op gebied van veiligheid er samenwerkingsorganen zijn ?
Oh op het gebied van veiligheid kunnen we best samenwerken. Maar een gezamenlijke munt? Nee bedankt. Ik heb liever geen corrupte landen die mijn munt delen en het kunnen verzwakken.
  maandag 30 maart 2020 @ 17:24:45 #295
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192356959
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 17:22 schreef vigen98 het volgende:

[..]

Oh op het gebied van veiligheid kunnen we best samenwerken. Maar een gezamenlijke munt? Nee bedankt. Ik heb liever geen corrupte landen die mijn munt delen en het kunnen verzwakken.
juist, de EEG,
Europese Economische Gemeenschap was meer dan voldoende de Euro had nooit geboren gemogen worden zonder fiscale Unie, en die gaat er niet komen ook ,
zeker niet onder dwang
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_192357122
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 17:08 schreef vigen98 het volgende:

[..]

Waarom denk je dat handel niet mogelijk als de EU niet meer bestaat? We kunnen ook terug naar het model van de EEG?
Omdat die Zuid Europese lamzakken dan bankroet zijn. Dan kunnen ze niks meer kopen
.
pi_192357800
quote:
1s.gif Op maandag 30 maart 2020 17:34 schreef Fer het volgende:

[..]

Omdat die Zuid Europese lamzakken dan bankroet zijn. Dan kunnen ze niks meer kopen
Dus jij wilt dat we ze betalen zodat ze dingen van ons kunnen kopen? _O- Geef jij een junkie die geen geld heeft ook ff 10 euro uit eigen zak zodat hij voor 8 euro producten van je gaat kopen?
pi_192358044
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 18:22 schreef vigen98 het volgende:

[..]

Dus jij wilt dat we ze betalen zodat ze dingen van ons kunnen kopen? _O- Geef jij een junkie die geen geld heeft ook ff 10 euro uit eigen zak zodat hij voor 8 euro producten van je gaat kopen?
Dat doen we in feite al 20 jaar. We verkopen onze producten op de pof en denken dat ze gaan terugbetalen, maar we weten al jaren, dat ze dat nooit zullen kunnen.
.
  maandag 30 maart 2020 @ 18:40:54 #299
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_192358070
quote:
1s.gif Op maandag 30 maart 2020 18:38 schreef Fer het volgende:

[..]

Dat doen we in feite al 20 jaar. We verkopen onze producten op de pof en denken dat ze gaan terugbetalen, maar we weten al jaren, dat ze dat nooit zullen kunnen.
en hoe meer schulden , des te groter hun stem, wie de schuld bezit die heeft de macht , want ze maken gewoon meer schuld onder de dreiging dat ze er anders uit stappen en dan ploft de Euro
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_192359738
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 13:39 schreef vipergts het volgende:
Ze kunnen ook werkelijk helemaal niets die italianen hun financiën op orde houden corona tegenhouden. Wat een gefaald land is dat zeg.
Geld lenen in ruil voor loze beloften daar zijn ze kampioen in.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')