Sunpower is nou eenmaal de koploper in efficiency, ze zitten nu volgens mij al boven de 23% (vorig jaar 22,8%). En dat is met stip nummer 1.quote:Op zaterdag 27 april 2019 10:09 schreef leolinedance het volgende:
Waarop is gebaseerd dat Sunpower en SMA de beste merken zijn? Hier https://www.solarreviews.(...)-is-the-best-in-2018bijvoorbeeld wordt gezegd dan LG en Panasonic ook erg goed zijn.
En dat in China gefabriceerde panelen minimaal net zo goed zijn als in Duitsland geproduceerde (welke zijn dat eigenlijk)? Dit klinkt aannemelijk, maar is puur gevoelsmatig. En waarom is dit relevant? Volgens mij worden LG, Panasonic en Sunpower niet in zowel China als Duitsland geproduceerd.
Edit: hier https://www.hesolarllc.com/panasonic-vs-sunpower-vs-lg/ scoort LG blijkbaar beter dan Sunpower.
Er zijn hierover 1001 meningen. Maar hier is de mijne. (let wel, ik verkoop zonnepanelen dus heb er een andere kijk op dan een normale consument).quote:Op zaterdag 27 april 2019 11:08 schreef Harry_Turtle het volgende:
Kunnen jullie mij op weg helpen met het berekenen van de besparing per jaar bij aanschaf zonnepanelen?
We gebruiken ongeveer 2500 kwh per jaar. Als ik dat snel invul op bijvoorbeeld de Nuon site kom ik op 12 panelen die 2650 kwh op zouden kunnen brengen. Kosten 4360 ex btw, dat verdient zich volgens de site in 8 jaar terug. 545 euro per jaar.
Ik ben vooral geïnteresseerd in de energiebelasting met de nieuwe regeling. Die vergoeding wordt geleidelijk afgebouwd tot 0 in 2031.
Op Gaslicht vind ik dat 32% van de kWh prijs bestaat uit belasting. Is het ook zo simpel te beredeneren dat de opbrengst na 2031 100%-32%= 0.68 x 545 euro is? Dus 370 euro per jaar? Ik reken voor het gemak even niet met prijswijziging in kwh.
Ook ben ik benieuwd of er een kans bestaat dat energiemaatschappijen stoppen met de mogelijkheid tot teruglevering, en dat je zelf moet gaan opslaan. Heb iets gelezen over accu's en die zijn erg duur.
Dat ze niet rendabel zijn was mij wel duidelijk. Ging er meer om hoe 'nummer 1' en 'beste' in de OP worden gedefinieerd.quote:Op zaterdag 27 april 2019 11:08 schreef bambino het volgende:
[..]
Sunpower is nou eenmaal de koploper in efficiency, ze zitten nu volgens mij al boven de 23% (vorig jaar 22,8%). En dat is met stip nummer 1.
Als je het hele paneel gaat ontleden zit LG wellicht net iets beter, met iets minder degradatie na 10-25 jaar en een betere yield per m2.
Sunpower wordt gewoon gezien als hét merk. Als er iemand bij ons komt met een specifieke wens voor merk, wordt die het meest genoemd.
Is natuurlijk een groot stuk marketing en het behalen van de hoogste efficiency.
Persoonlijk zou ik nooit een van die top 3 kiezen, ik kijk dan ook alleen naar ¤/m2 en ¤/kWh en dan komen die merken niet eens in de top 100.
Laat ik het simpel zeggen, wat maakt jou het uit dat het paneel op je dak het beste (of top 3) van de wereld is. Als je dat feit belangrijk vindt, rijdt je waarschijnlijk ook in een Tesla, Mercedes S of BMW 7 (om eens wat te roepen).
Geld is vaak geen rol bij zulke keuzes, je wilt gewoon het beste hebben.
Bij 95% van de markt is geld echter wel een rol. En dan kijk je eerst naar mogelijkheden op het dak. Hoeveel past er, hoeveel stroom is er nodig en wat is het budget.
Als ik 15 Jinko Solar op je dak zet voor 4500 euro met een vermogen van 4650wp en een opwek van pakweg 4000kWh (86% dus niet pal zuid).
Of ik pak 13 Sunpower 360 dus 4680wp voor 6000 euro met een opwek van 4200kWh op hetzelfde dak. Wat is dan je voordeel?
1500 euro meer betalen voor 200kWh (á 44 euro per jaar).
Meerprijs in jaren is dus 34 jaar extra.
Het kan gewoon niet uit.
Als je maar 6 panelen kwijt kunt, zou ik alsnog 6 gewone panelen pakken.
Tegen de tijd dat je Sunpower of LG hebt terug verdiend, koop je normaal al weer nieuwe panelen (na een jaar of 20-25). Het is goedkoper om dat beetje extra stroom gewoon te kopen.
Tip: kijk niet alleen naar de tvt maar ook naar opbrengst over bijvoorbeeld 10/15 jaar (hoe lang je er denkt te wonen) en de garantievoorwaarden.quote:Op zaterdag 27 april 2019 11:24 schreef Harry_Turtle het volgende:
Dank voor je snelle antwoord, ons dak ligt pal op het westen. Sochtends weinig zon maar in de middag en avond is het feest. Woon ook aan het water dus licht genoeg. ik zie de meerwaarde wel.
Trina solar 295 panelen heb ik zo snel even ingetikt, die hadden op de site de kortste terugverdientijd.
Woon overigens in de kop van Overijssel.
wat moet je je hierbij voorstellen dan? Dat je na 9 jaar nog garantie krijgt, omdat dat op papier staat? Dat je moet aantonen dat na 11 jaar je nog x% opbrengst heb tov het eerste jaar bij een wisselende zon elk jaar? En dat je daarmee teruggaat naar de installateur, die dan al failliet kan zijn?quote:Op zaterdag 27 april 2019 11:34 schreef leolinedance het volgende:
[..]
Tip: kijk niet alleen naar de tvt maar ook naar opbrengst over bijvoorbeeld 10/15 jaar (hoe lang je er denkt te wonen) en de garantievoorwaarden.
Met die 12x295 panelen haal je bijna zeker wel meer dan die 2650Kw.quote:Op zaterdag 27 april 2019 11:24 schreef Harry_Turtle het volgende:
Dank voor je snelle antwoord, ons dak ligt pal op het westen. Sochtends weinig zon maar in de middag en avond is het feest. Woon ook aan het water dus licht genoeg. ik zie de meerwaarde wel.
Trina solar 295 panelen heb ik zo snel even ingetikt, die hadden op de site de kortste terugverdientijd.
Woon overigens in de kop van Overijssel.
Hoe wordt dit bepaald?quote:Op zaterdag 27 april 2019 13:00 schreef Glider76 het volgende:
Wel heb ik nu PowerPeers als energiemaatschappi welke 11 cent de kilowat terugleververgoeding geeft en nog eens 4 cent erbij als dit rechtsstreeks naar een andere powerpeer klant gaat.
Hoe ze dat nu precies bepalen weet ik ook niet helemaal. In ieder geval kun je 5 opwekkers selecteren, dus heb er 5 in mijn omgeving gekozen. Anderen kunnen dus ook mij weer kiezen als hun opwekker.quote:Op zaterdag 27 april 2019 13:10 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Hoe wordt dit bepaald?
Stroom kiest altijd de weg van de minste weerstand, dus je buren gebruiken jouw teruggeleverde stroom. Meten ze dat zo?
quote:Op zaterdag 27 april 2019 13:24 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Hoe ze dat nu precies bepalen weet ik ook niet helemaal. In ieder geval kun je 5 opwekkers selecteren, dus heb er 5 in mijn omgeving gekozen. Anderen kunnen dus ook mij weer kiezen als hun opwekker.
Als ik dan stroom over heb en hun tekort krijg ik er nog eens 4 cent bij. Anders gaat het gewoon het net in en krijg ik 11 cent ervoor.
Het is natuurlijk niet zo dat mijn kilowatje over het net helemaal naar die ene verbruiker gaat.
Tot nu toe heb ik 52 euro aan saldering gekregen en 18 euro extra als opwekker. Mijn 3 grootste afnemers zitten in Borne, Zaandam en Gorsel. Terwijl ik zelf in Flevonland woon. Snap ook niet hoe dat werkt.
Hoe dan ook kwamen ze gewoon als goedkoopste uit de bus bij gaslicht.com. Hiervoor had ik Nuon en Essent met maar 6 cent per kilowat maar vanwege lage maandelijkse vaste kosten waren ze nog steeds gunstiger als maatschappijen die meer teruglevergoeding geven. Voor dit jaar was dat niet zo.
Powerpeers is behoorlijk duur in zijn maandelijkse vaste lasten.
Door de gebruikers zelf.quote:Op zaterdag 27 april 2019 13:10 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Hoe wordt dit bepaald?
Stroom kiest altijd de weg van de minste weerstand, dus je buren gebruiken jouw teruggeleverde stroom. Meten ze dat zo?
is dat in NL uberhaupt mogelijk mits het pand bewoond is?quote:Op zaterdag 27 april 2019 15:14 schreef Ivo1985 het volgende:
Voor geïnteresseerd in mensen die in de winter overdag wat terugleveren, want ik heb een warmtepomp.
Ik zit in precies hetzelfde schuitjequote:Op zaterdag 27 april 2019 15:14 schreef Ivo1985 het volgende:
Hier ook nog een powerpeers klant.
Voor geïnteresseerd in mensen die in de winter overdag wat terugleveren, want ik heb een warmtepomp.
's winters (november-maart) lever ik dan ook zelf nagenoeg niets terug. Zomers is mijn teruglevering groot. De extra 4,84 cent per kWh die je terug levert is leuk meegenomen. Het eerste jaar kreeg ik een leuke welkomstbonus. Nu ben ik het tweede jaar gebleven omdat ik inmiddels aardig wat afnemers heb in de zomer en Powerpeers nog een nieuw aanbod met cash-korting deed als ik wederom een jaarcontract sloot.
De extra vergoeding voor teruglevering en de cash korting zijn voldoende om niet opnieuw over te stappen. Zeker omdat ik nu in het tweede jaar al veel afnemers heb. En zonder afname van gas zijn de welkomst kortingen van de meeste aanbieders toch tamelijk beperkt.
Natuurlijk. Er zijn altijd dagen waarop er stroom over blijft. Echter zal dat bij hem zelf dan vaak ook het geval zijn (tenzij andere kant van het land, dan kan het daar net bewolkt zijn).quote:Op zaterdag 27 april 2019 15:30 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
is dat in NL uberhaupt mogelijk mits het pand bewoond is?
in de winter hebben we het over...quote:Op zaterdag 27 april 2019 15:35 schreef bambino het volgende:
[..]
Natuurlijk. Er zijn altijd dagen waarop er stroom over blijft. Echter zal dat bij hem zelf dan vaak ook het geval zijn (tenzij andere kant van het land, dan kan het daar net bewolkt zijn).
Ik ook.quote:Op zaterdag 27 april 2019 15:36 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
in de winter hebben we het over...
Hier sinds juli 2017 ook klant van Powerpeers. Je kan echt zien dat zij in het aantal klanten hard zijn gegroeid.quote:Op zaterdag 27 april 2019 13:54 schreef bambino het volgende:
[..]
[..]
Door de gebruikers zelf.
Jij mag als PP klant zelf 5 mensen kiezen (+5 landelijke opwekkers zoals bijvoorbeeld het Thialf stadion).
Als jij die 5 gekozen hebt krijg jij, op het moment dat jij stroom nodig hebft én 1 van die 5 stroom aan het terug leveren is van hen stroom.
Nu kan je dit uit gaan pluizen en die klanten helpen door naar je eigen zonnepanelen te kijken.
Liggen die op zuid, kies dan een klant die ze op oost of west heeft liggen (en omdat je 5 kan kiezen, neem beide 2 + 1 random).
Dan heb je meer kans dat je stroom van hen af kan nemen waardoor zij 4 cent extra krijgen voor die stroom.
Ik ben nu net mijn 2e jaar in gegaan en heb inmiddels 15 afnemers. 2 daarvan ken ik, mijn vader en mijn collega.
Een paar zitten in mijn regio, maar een stuk of 8-10 zitten random door het land.
Je kan PP zelf laten kiezen, dus ik denk dat die mensen dat gedaan hebben waardoor ik in dat lijstje kom. Ik verwacht dat hier ook een of andere slimme formule achter zit die kijkt naar wat nuttig is, ondanks dat het PP 4 cent kost heeft PP er ook baat bij om dit te laten werken. Daardoor krijgt een klant meer geld voor zijn stroom (en alleen PP doet dit) waardoor ze misschien langer klant blijven.
Ik heb er maar een paar bij zitten die veel afnemen, de grootste is 555kWh uit Woudrichem en 368kWh uit Zierikzee (ik zit in Twente).
Die 2 alleen is toch 37 euro wat ik voor niks doen er bij krijg.
In totaal had ik jaar 1 1566kWh, en het is niet 4 cent maar zelfs 0,0484 (dus bijna 5). Dankzij de btw.
Die 1566 levert dus 75.79 euro op.
En die uit Woudrichem koopt dus niet fysiek mijn stroom, die is namelijk al weg voor het de straat uit is naar al mijn buren toe. Maar het gaat puur om het verrekenen er van.
Ik heb trouwens plekken vrij, dus als iemand wil dat ik hem of haar toevoeg als afnemer dan doe ik dat natuurlijk graag (in ruil dat zij mij ook als afnemer erin zetten)
Overschot van wel 2k kWh. Maar ook als je niet meer opwekt dan je verbruikt kan je stroom delen. Immers in de zomer wek je meer op dan je verbruikt, dat verkoop je direct. Salderen staat daar los van.quote:Op zaterdag 27 april 2019 16:45 schreef laziness het volgende:
Hebben jullie allemaal zo’n overschot na salderen nog? Want neem aan dat je alleen verkoopt wat je zelf niet nodig hebt om te salderen?
Of snap ik het nu niet helemaal?![]()
Na alles met elkaar te salderen hadden wij afgelopen jaar uiteindelijk een overschot van 175kWh. Niet heel veel dus.
Ah dat vroeg ik me dus af. Of het invloed had op mijn salderen.... maar niet dus.quote:Op zaterdag 27 april 2019 17:03 schreef Patroon het volgende:
[..]
Overschot van wel 2k kWh. Maar ook als je niet meer opwekt dan je verbruikt kan je stroom delen. Immers in de zomer wek je meer op dan je verbruikt, dat verkoop je direct. Salderen staat daar los van.
Ik heb er te weinig verstand van om er iets zinnigs over te roepen. 12 panelen is een getal dat ik van de Nuon site heb gehaald. Vul gerust aan.quote:Op zaterdag 27 april 2019 22:01 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Waarom neem je niet panelen met meer kwh? Dan hoef je er minder te leggen.
Bij ons leggen ze er 10 maar dan van 310wp. Dan wek je meer op met minder panelen of met hetzelfde hoeveelheid panelen veel meer op.quote:Op zaterdag 27 april 2019 22:06 schreef Harry_Turtle het volgende:
[..]
Ik heb er te weinig verstand van om er iets zinnigs over te roepen. 12 panelen is een getal dat ik van de Nuon site heb gehaald. Vul gerust aan.
Helder.quote:Op zaterdag 27 april 2019 22:13 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Bij ons leggen ze er 10 maar dan van 310wp. Dan wek je meer op met minder panelen of met hetzelfde hoeveelheid panelen veel meer op.
Ik ken het verder niet maar op de offerte staat URE 310wp en een growatt offerte. Panelen zijn zwart,quote:Op zaterdag 27 april 2019 22:16 schreef Harry_Turtle het volgende:
[..]
Helder.
Welk merk heb je gekozen en waarom?
Hier is geen direct antwoord op zonder meer info.quote:Op zaterdag 27 april 2019 18:02 schreef Legwieh het volgende:
Kan iemand me helpen. Afgelopen week papieren van de Belastingdienst binnengehaald voor de btw-aangifte. (een losse brief met wachtwoord en een losse met mijn gebruikersnaam)
Nu heb ik ingelogd en mijn rekeningnummer gewijzigd (of tenminste wijziging ingestuurd)
maar ik zie nergens een knop btw aangifte.
Komt deze nog? of wordt deze aangifte voor mij klaar gezet of hoe gaat dit? iemand ervaring?
P.s. Ik hoef alleen aangifte te doen vanwege mijn zonnepanelen (ben dus een particulier die inmiddels als ondernemer is geregistreerd bij de Belastingdienst. )
Ik maak natuurlijk graag een offerte voor je. Dan moet je me ff een pm sturen met je NAW en email.quote:Op zaterdag 27 april 2019 22:16 schreef Harry_Turtle het volgende:
[..]
Helder.
Welk merk heb je gekozen en waarom?
Ik zou niet teveel kijken naar je verbruik, ik heb ook 2,5 tot 3x meer liggen dan dat ik (inclusief warmtepomp) per jaar verbruik. Wat ik overhoud verkoop ik voor 11 cent per kWh aan GreenChoice.quote:Op zondag 28 april 2019 13:14 schreef ThaBrain het volgende:
Nou ik kom hier ook even kijken. We zijn momenteel bezig met het regelen van een hypotheek voor een huis waar we in juli in zullen trekken. Ik zou graag zonnepanelen willen en ben me dan ook momenteel aan het inlezen.Ik sta ook op het punt om wat offertes te gaan aanvragen.
De voorkant van het huis ligt op het westen (met een tikje naar het zuiden), met een dakkapel en een schoorsteen en volgens mij verder weinig schaduw. De achterkant van het huis ligt op het oosten (met een tikje naar het noorden), met dakkapel en verder geen schaduw.
We verbruiken nu rond de 2400 kWh. De verwachting is dat dit in de toekomst meer wordt, dus daar zou ik wel rekening mee willen houden. Er zijn een aantal daken in de straat met een stuk of 9 panelen per dak, maar die zijn oostgericht. Is het westen niet beter?
Zijn er misschien tips voor bedrijven die in de regio Nijmegen de panelen komen plaatsen?
Qua offertes verwacht ik ook tussen de 4 en 5k incl BTW uit te gaan geven.
Bedankt voor de info! Ik heb je die plaatjes wel vaker zien postenquote:Op zondag 28 april 2019 13:40 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Ik zou niet teveel kijken naar je verbruik, ik heb ook 2,5 tot 3x meer liggen dan dat ik (inclusief warmtepomp) per jaar verbruik. Wat ik overhoud verkoop ik voor 11 cent per kWh aan GreenChoice.
Zuid heeft uiteraard het hoogste rendement maar oost-west geeft weer een mooiere spreiding over de dag waardoor je eigen verbruik hoger is. "Eigen verbruik" is wat je direct uit je panelen verbruikt, nog voor het je meter bereikt. Dat deel saldeer je dus 100% (ook als het salderen is afgebouwd).
Het beste dak voor zonnepanelen is het dak dat jij tot je beschikking hebt, kijk dus naar de mogelijkheden en schiet niet te snel iets af. Ook als de terugverdientijd door een wat minder gunstige ligging 3 jaar langer is, blijft het "gratis" stroom waar je nog 25 jaar of langer plezier van hebt.
Maar... alles valt of staat natuurlijk met je beschikbare budget... voor mij was het een no-brainer. Op m'n spaarrekening kreeg ik 0,3% rente en betaalde ik meer dan dat aan de belastingdienst, op m'n dak krijg ik 15% rendement en een prettig gevoel als ik m'n energierekening zie
Op onderstaande grafiek zie je de richting en hoek van het dak en de opbrengst die je kan verwachten. Een dak op het oosten met een hoek van 50 graden doet dan zo'n 70 tot 80% per jaar. Een dak op het noorden onder een hoek van 50 graden zo'n 50 tot 55% per jaar, etc.
[ afbeelding ]
Als het bewolkt is doen alle panelen ongeveer hetzelfde op een dag, dus dan zijn extra panelen op andere dakvlakken (waar anders niets zou liggen) heel fijn om je dagopbrengst toch nog wat op te krikken:
[ afbeelding ]
En op een zonnige dag doet zuid het toch wel het beste. Mijn "oost" is wat meer "noord-oost" dus dat geeft iets minder goed resultaat dan op oost.
[ afbeelding ]
Alleen afgelopen dagen wat minder. Heb dus niet veel gemist behalve begin April? Ik zou ze half April krijgen maar is naar 3 Mei verschoven, vrijdag dus. Daarna gaan we volop zonnen!quote:Op zondag 28 april 2019 14:09 schreef nils7 het volgende:
April heeft het verlies van de eerste maanden (tov 2018) goed gemaakt gelukkig :-)
2018 was een extreem uitzonderlijk jaar qua zonuren. Desondanks ligt 2019 momenteel voor qua opbrengst. Ben benieuwd hoe dit verder gaat.quote:Op zondag 28 april 2019 14:09 schreef nils7 het volgende:
April heeft het verlies van de eerste maanden (tov 2018) goed gemaakt gelukkig :-)
Jaloezie is afgunst. Nergens voor nodig.quote:Op zondag 28 april 2019 13:51 schreef Asschen_sukar het volgende:
Iedere keer weer jaloers op die opstelling van je
Er is zoveel in het leven niet nodigquote:Op zondag 28 april 2019 15:27 schreef Patroon het volgende:
[..]
Jaloezie is afgunst. Nergens voor nodig.
Ze vroegen om factuur datum, die heb ik ingevuld was inderdaad 1-4 haha. Ff wachten dan dus.quote:Op zondag 28 april 2019 10:21 schreef bambino het volgende:
[..]
Hier is geen direct antwoord op zonder meer info.
Welke datum heb je ingevuld bij "Datum plaatsing zonnepanelen" op het formulier opgaaf zonnepaneelhouders?
Die datum is namelijk leidend.
Is dat 1 april of later, dan krijg je de aangifte pas in juli (een paar dagen er voor eigenlijk).
Is dat maart of eerder, dan had je bij brief 1 (vaststelling belastingplicht) een roze papieren aangifte moeten krijgen.
Ik doe een paar honderd aanmeldingen / aangiftes per jaar, dus alles wat je daar over wilt weten kan ik je waarschijnlijk wel vertellen
Als je panelen op 1 richting liggen heb je meer een piek dan wanneer ze gespreid liggen.quote:Op zondag 28 april 2019 16:10 schreef Legwieh het volgende:
Is het trouwens normaal dat mijn zonnepanelen maar zo kort op een dag pieken. Bij een geheel onbewolkte dag ziet mijn grafiek er als volgt uit.
[ afbeelding ]
Heb vrijdag nog een nieuw record qua opbrengst gehad. Alleen dit weekend is het magerquote:Op zondag 28 april 2019 14:50 schreef EasyLife het volgende:
[..]
Alleen afgelopen dagen wat minder. Heb dus niet veel gemist behalve begin April? Ik zou ze half April krijgen maar is naar 3 Mei verschoven, vrijdag dus. Daarna gaan we volop zonnen!
Nee, ik heb ook het idee dat het wat ingewikkelder is.quote:Op zondag 28 april 2019 17:48 schreef Asschen_sukar het volgende:
[..]
Heb vrijdag nog een nieuw record qua opbrengst gehad. Alleen dit weekend is het mager
@:magnet weet je toevallig ook hoe ik de data van m'n growatt automatisch doorgestuurd krijg? Die heeft geen api voor zover ik weet.
quote:Op zondag 28 april 2019 19:05 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Nee, ik heb ook het idee dat het wat ingewikkelder is.
https://forum.pvoutput.or(...)r-to-pvoutput/552/17
Dat is inderdaad wel een dingetje om rekening mee te houden als je gek bent op statistieken.quote:Op zondag 28 april 2019 19:38 schreef Asschen_sukar het volgende:
[..]![]()
Zoveel gedoe is wat extra statistiek me ook weer niet waard
Er zit vast wel een app bijquote:Op zondag 28 april 2019 21:01 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ahw maar ik ben gek op statestieken maar krijg een Growatt
Niet vragen of hij het wil doen maar zeggen "oh, maar dat kan jij vast niet".quote:Mijn man is developer misschien kan hij wel wat maken tzt. eens vragen aan hem.
Als hij het tegen die tijd geregeld heeft, zie ik de tools graag in mn mailquote:Op zondag 28 april 2019 21:01 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ahw maar ik ben gek op statestieken maar krijg een Growatt. Mijn man is developer misschien kan hij wel wat maken tzt. eens vragen aan hem.
als je er eenmaal een pi aan hebt geknoopt wil je niet anders meer.quote:Op zondag 28 april 2019 21:33 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Mijn man zit niet in apps. Maar hij zei dat hij zich inderdaad al ingelezen had om er een pi aan te knopen enzo. Dus misschien wordt het nog wat.
Mijn man heeft 100 jaar geleden die leuke poll gemaakt die je hier op fok regelmatig ziet verschijnen![]()
Ik heb ook een Growatt en dat zit een app bij die op mijn Iphone werkt. Met statistiekjes en dergelijke. Ik kijk er dagelijks op.quote:Op zondag 28 april 2019 21:01 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ahw maar ik ben gek op statestieken maar krijg een Growatt. Mijn man is developer misschien kan hij wel wat maken tzt. eens vragen aan hem.
Oh ik heb waarschijnlijk wel genoeg aan zo'n app.. Mijn man daarentegenquote:Op zondag 28 april 2019 21:56 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Ik heb ook een Growatt en dat zit een app bij die op mijn Iphone werkt. Met statistiekjes en dergelijke. Ik kijk er dagelijks op.
Maar uiteindelijk wil je zien hoeveel je per dag hebt opgewekt en per maand/jaar enz. maar veel meer dan dat doe ik er niet mee.
Ik zie voor mijzelf geen noodzaak om dit nog op andere manieren uit te kunnen lezen.
En anders "simpele" met puls, die lees ik ook weer uit in Domoticz.quote:Op maandag 29 april 2019 10:44 schreef bambino het volgende:
Volgens mij bestaan er ook wel van die luxe kWh meters in de meterkast, waar je dan weer data uit kan halen. Dan zie je ook nog eens de netto opbrengst wat bij de meter aankomt (AC) en de omvormer zelf laat opwek zien in DC.
Ik heb een USB-PI kabel gekocht op alie express. Deze zit vanaf de slimme meter rechtstreeks in mijn RaspPI. Ook mijn omvormer is aangesloten op mijn PI en zo weer op PVoutput.quote:Op maandag 29 april 2019 10:48 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
En anders "simpele" met puls, die lees ik ook weer uit in Domoticz.
[ afbeelding ]
Let niet op de teksten en het pijltje, ik hergebruik deze even.quote:Op maandag 29 april 2019 10:53 schreef Patroon het volgende:
[..]
Ik heb een USB-PI kabel gekocht op alie express. Deze zit vanaf de slimme meter rechtstreeks in mijn RaspPI. Ook mijn omvormer is aangesloten op mijn PI en zo weer op PVoutput.
https://pvoutput.org/list.jsp?userid=52053
Waarom van die brede groepen voor PV en warmtepomp? Ben geen elektricien, maar zo plaatsen wij het in ieder geval nooit.quote:Op maandag 29 april 2019 10:55 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Let niet op de teksten en het pijltje, ik hergebruik deze even.
Maar ook hier een P1 kabeltje (al monitor ik die alleen intern, niet via PVOutput).
[ afbeelding ]
Je bedoelt die 3-fase automaten?quote:Op maandag 29 april 2019 10:58 schreef bambino het volgende:
[..]
Waarom van die brede groepen voor PV en warmtepomp? Ben geen elektricien, maar zo plaatsen wij het in ieder geval nooit.
Heb jij dan 3x35 / 3x40a aansluiting? Je hoofdschakelaar is 40a.quote:
Geen disrespect maar jij plaatst zonnepanelen en weet niet wat een drie fase groep is?quote:Op maandag 29 april 2019 10:58 schreef bambino het volgende:
[..]
Waarom van die brede groepen voor PV en warmtepomp? Ben geen elektricien, maar zo plaatsen wij het in ieder geval nooit.
Maar daar zit het verschil in, ik plaats dit niet. Ik verkoop het. En nee, 3-fase groepen heb ik zelf nog niet zo vaak gezien en herken het dus niet.quote:Op maandag 29 april 2019 11:02 schreef Gieliovd het volgende:
[..]
Geen disrespect maar jij plaatst zonnepanelen en weet niet wat een drie fase groep is?
Hoofdschakelaar is 3x C25 automaat.quote:Op maandag 29 april 2019 11:02 schreef bambino het volgende:
[..]
Heb jij dan 3x35 / 3x40a aansluiting? Je hoofdschakelaar is 40a.
Dat herken ik. Bij ons komt ook altijd eerst de verkoper om te vertellen dat alles wat we willen mogelijk is met hun systemen. Na aankoop komen de hoofdschuddende techneuten.quote:Op maandag 29 april 2019 11:04 schreef bambino het volgende:
[..]
Maar daar zit het verschil in, ik plaats dit niet. Ik verkoop het. En nee, 3-fase groepen heb ik zelf nog niet zo vaak gezien en herken het dus niet.
Daarom wel blij dat mijn installateur ZZP'er is, die maakt offerte én voert het zelf uitquote:Op maandag 29 april 2019 11:09 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Dat herken ik. Bij ons komt ook altijd eerst de verkoper om te vertellen dat alles wat we willen mogelijk is met hun systemen. Na aankoop komen de hoofdschuddende techneuten.
het is vooral op mijn werk. Mijn manager mag het lekker oplossen.quote:Op maandag 29 april 2019 11:12 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Daarom wel blij dat mijn installateur ZZP'er is, die maakt offerte én voert het zelf uit
quote:Op maandag 29 april 2019 11:13 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
het is vooral op mijn werk. Mijn manager mag het lekker oplossen.
Maar ook daar zit weer verschil in, ik kom in principe bijna nooit bij de klanten thuis. Dat doet mijn collega (en dat is de eigenaar). Die is ingenieur en heeft uiteraard wel verstand van dit soort dingen.quote:Op maandag 29 april 2019 11:09 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Dat herken ik. Bij ons komt ook altijd eerst de verkoper om te vertellen dat alles wat we willen mogelijk is met hun systemen. Na aankoop komen de hoofdschuddende techneuten.
Dat is een management unit van de optimizers. Ik heb geen SolarEdge maar de concurrent Tigo Energy.quote:Op maandag 29 april 2019 11:12 schreef Speekselklier het volgende:
mij boeit voor dat pv2.0 ding wat is dat?
Heel spannend is het ook niet volgens mij, je hebt "gewoon" 2 extra draden om rekening mee te houdenquote:Op maandag 29 april 2019 11:14 schreef bambino het volgende:
[..]
Maar ook daar zit weer verschil in, ik kom in principe bijna nooit bij de klanten thuis. Dat doet mijn collega (en dat is de eigenaar). Die is ingenieur en heeft uiteraard wel verstand van dit soort dingen.
Overigens maken wij in 95% van de gevallen foto's welke mee gaan in de opdracht folder. Dus de jongens weten van te voren hoe het er uit ziet.
Maar ik snap wat je bedoeld, en het komt wellicht knullig over. Maar ik heb van meterkast behalve mijn eigen gewoon weinig tot geen verstand van. En al helemaal niet als het 3-fase is.
Nee, dat snap ik. Dat alles 5 aders heeft in plaats van 3. Maar wat ik niet snap is al jouw aardlek 40A zijn, en op de hoofdschakelaar staat ook 40A.quote:Op maandag 29 april 2019 11:16 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Heel spannend is het ook niet volgens mij, je hebt "gewoon" 2 extra draden om rekening mee te houden![]()
En ik moet de pun nog ff benutten.quote:Op maandag 29 april 2019 11:16 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Heel spannend is het ook niet volgens mij, je hebt "gewoon" 2 extra draden om rekening mee te houden![]()
voor de aardlek en de hoofdschakelaar is het Ampere niet van belang voor het eruit klappen, daar reageren ze niet op. Je zou het niet verwachten, maar een aardlekschakelaar reageerd op 'aardlekkage'. (en een HS reageert helemaal nergens op) Je mag rustig een 100ALS en een 500A HS gebruiken als je het kan betalen (of andersom, zolang ze maar groter zijn dan je hoofdaansluiting).quote:Op maandag 29 april 2019 11:21 schreef bambino het volgende:
[..]
Nee, dat snap ik. Dat alles 5 aders heeft in plaats van 3. Maar wat ik niet snap is al jouw aardlek 40A zijn, en op de hoofdschakelaar staat ook 40A.
Als jouw zekeringen dan 3x25A zijn zoals je zegt, dan zou dat betekenen dat als er iets mis gaat tussen de 25-40A dat die als eerste klappen.
Maar je zal het wel goed geregeld hebben, maar dat stukje begrijp ik gewoon niet. Is niet mijn tak van sport.
Ik heb dus 1x40A (denk ik, anders 35). En mijn hoofdschakelaar is dus 40A.
Mijn aardlek zijn ook 40A en mijn groepen zijn bijna allemaal 16A.
De warmtepomp en panelen hebben een automaat van 25A en de warmtepomp is daaronder verdeeld in 16/16/C20
Dus als er ergens iets mis gaat, dan klapt de zwakste schakel (dus alleen de groep waar het mis gaat). Als het goed is!
Zover begrijp ik het althans, of denk ik het te begrijpen.
Oh, je bedoelt de "hoofdschakelaar" met het opschrift "hoofdschakelaar"quote:Op maandag 29 april 2019 11:21 schreef bambino het volgende:
[..]
Nee, dat snap ik. Dat alles 5 aders heeft in plaats van 3. Maar wat ik niet snap is al jouw aardlek 40A zijn, en op de hoofdschakelaar staat ook 40A.
quote:Als jouw zekeringen dan 3x25A zijn zoals je zegt, dan zou dat betekenen dat als er iets mis gaat tussen de 25-40A dat die als eerste klappen.
Maar je zal het wel goed geregeld hebben, maar dat stukje begrijp ik gewoon niet. Is niet mijn tak van sport.
Ik heb dus 1x40A (denk ik, anders 35). En mijn hoofdschakelaar is dus 40A.
Mijn aardlek zijn ook 40A en mijn groepen zijn bijna allemaal 16A.
De warmtepomp en panelen hebben een automaat van 25A en de warmtepomp is daaronder verdeeld in 16/16/C20
Dus als er ergens iets mis gaat, dan klapt de zwakste schakel (dus alleen de groep waar het mis gaat). Als het goed is!
Zover begrijp ik het althans, of denk ik het te begrijpen.
En het zien van die logica is voor mijn logisch. En omdat ik daar tegen aan hik zal ik me nooit vol gaan inlezen in hoe het werkt en blijf je in deze cyclequote:Op maandag 29 april 2019 11:24 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
voor de aardlek en de hoofdschakelaar is het Ampere niet van belang voor het eruit klappen, daar reageren ze niet op. Je zou het niet verwachten, maar een aardlekschakelaar reageerd op 'aardlekkage'. (en een HS reageert helemaal nergens op) Je mag rustig een 100ALS en een 500A HS gebruiken als je het kan betalen (of andersom, zolang ze maar groter zijn dan je hoofdaansluiting).
Daar wil ik dit plaatje dan nog aan toevoegen voor wat betreft de werking van een aardlekschakelaar.quote:Op maandag 29 april 2019 11:24 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
voor de aardlek en de hoofdschakelaar is het Ampere niet van belang voor het eruit klappen, daar reageren ze niet op. Je zou het niet verwachten, maar een aardlekschakelaar reageerd op 'aardlekkage'. (en een HS reageert helemaal nergens op) Je mag rustig een 100ALS en een 500A HS gebruiken als je het kan betalen (of andersom, zolang ze maar groter zijn dan je hoofdaansluiting).
Haha, nee dat denk ik niet.quote:Op maandag 29 april 2019 17:30 schreef Speekselklier het volgende:
prachtige uitleg. was jij soms mijn leraar theoretische elektriciteitsleer?
Lekker zwaar hequote:Op dinsdag 30 april 2019 18:12 schreef Gieliovd het volgende:
66 dakhaken en 54 meter rail verder en de rails liggen.
Helaas tijd op, dus later weer door... Maar het wordt wat![]()
Straks "eventjes" 27 panelen het dak op sjouwen en monteren
Maar straks als alles op het dak ligt en je ziet de opgewekte kWh's voorbij vliegen, dan weet je dat het de moeite waard wasquote:Op dinsdag 30 april 2019 18:46 schreef Gieliovd het volgende:
Hallo, kantoor pikkie, aangenaam...
Sinds de grote verbouwing klaar, is de spiermassa ook wat aan het slinken
Top! Moet nog wel wat te oogsten zijn vandaag.quote:Op vrijdag 3 mei 2019 13:03 schreef EasyLife het volgende:
Hoppa, ik ben aan het verdienen!
Half 12 waren ze alweer klaar. Ben erg tevreden.
Eerste kWh is teruggeleverd.quote:Op vrijdag 3 mei 2019 13:05 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Top! Moet nog wel wat te oogsten zijn vandaag.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |